Dodaj do ulubionych

Czy wolno w samolocie korzystac z odbiornika GPS?

IP: *.range81-154.btcentralplus.com 06.03.06, 21:54
Zwracam uwage na slowo ODBIORNIK! Mysle, ze nie powinno to stanowic problemu
(bezpieczenstwo lotu, itp...) jako, ze jest to urzadzenie calkowicie pasywne
a sygnal satelitow GPS do samolotu i tak dociera (zreszta pewnie z nich
korzysta). Zatem siedzac cichutku przy oknie chyba wolno???
Obserwuj wątek
    • iberia30 Re: Czy wolno w samolocie korzystac z odbiornika 06.03.06, 22:19
      mozna, za wyjatkiem startu i ladowania.
      • Gość: Scout Re: Czy wolno w samolocie korzystac z odbiornika IP: *.range81-154.btcentralplus.com 07.03.06, 06:54
        Jestes jakos zwiazany z branza lotnicza i wiesz to na pewno czy tez tak jak
        mnie wydaje Ci sie? Gdzie to sprawdzic?
        • iberia30 Re: Czy wolno w samolocie korzystac z odbiornika 07.03.06, 11:20
          nie jestem zwiazana z branza lotnicza.
          Wiem na pewno, ze wolno,obsluga informuje, ze mozna uzywac na pokladzie
          urzadzenia elektroniczne, za wyjatkiem startu i ladowania i za wyjatkiem tel
          kom.Zawsze na wszelki wypadek mozesz sie zapytac stewardesy.Poza tym kolega
          lecial tydzien temu z zabaweczka :
          www.fujitsu-siemens.com.pl/products/mobile/handhelds/pocket_loox_n_series.html
          ktora ma wbudowanego gpsa i bez problemu mial to urzadzenie wlaczone.
        • Gość: Piotr Proszę moderatorów o reakcje! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.06, 12:00
          Proszę skasować mylące i wprowadzające w błąd wypowiedzi osoby o nicku iberia30!
          Rozumiem że ta osoba pragnie zabłysnąc i wypisuje bzdury, w tym momencie jednak
          przesadziła.
          Nie daj Boże ktoś jej wypowiedzi weźmie na poważnie i wpędzi się w kłopoty.
          • iberia30 [...] 07.03.06, 12:32
            Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
          • iberia30 valdivia mozesz mi wyjasnic 07.03.06, 13:44
            dlaczego moj tekst, w ktorym nie padlo ani pol obrazliwego slowa pod adresem
            mojego przedmowcy zostal skasowany?Jeszcze chwila a pomysle, ze Tobie moja
            osoba przeszkadza, i w taki prostacki sposob usilujesz sie mnie pozbyc.
            Moze wez pokasuj przdmowce Piotra, ktory bredzi.

A teraz z uporem maniaka napisze to co wczesniej :
            Piotrze vel inny kolego stowarzysznia przeciw mojej osobie-mam w nosie wasza
            krucjate, ktora wam nie wychodzi, wiec moze zajmijcie sie chlopcy czyms
            pozyteczniejszym niz biciem piany na forum na temat mojej osoby.Do nicka nie
            jestem przywiazana, wiec chetnie go zmienie w czym nieswiadomie mi pomagacie.
            Poczty gazetowej nie uzywam wiec....
            Ja sie bawie swietnie, nieco gorzej admini, ktorzy usuwaja wasze wypociny.
            Zatem przyjmmij do wiadomosci, ze wasze usilne starania pozbycia sie mojej
            osoby z forum sa psu na bude.

A wracajac do tematu-wskaz laskawie przpeis mowiacy o tym, iz na pokladzie
            samolotu-z wylaczeniem startu i ladowania oraz tel kom-nie mozna uzywac
            urzadzen elektronicznych.
            • mala_nicki Re: valdivia mozesz mi wyjasnic 08.03.06, 10:21
              Nadajników GPRS nie wolno w ogóle uzywać w samolocie, ale jeśli ktoś jest na
              tyle mądry, ze wie lepiej jak to wszystko wpływa na urzadzenia w kokpicie tak
              jak Ty to niech lepiej jeździ koleją. Błagam tylko nie wsiadaj do samolotu
              którym ja będę leciała.
              • iberia30 do malej nicki 08.03.06, 10:53
                mala_nicki napisała:

> Nadajników GPRS nie wolno w ogóle uzywać w samolocie, ale jeśli ktoś jest na
                > tyle mądry, ze wie lepiej jak to wszystko wpływa na urzadzenia w kokpicie tak
                > jak Ty to niech lepiej jeździ koleją. Błagam tylko nie wsiadaj do samolotu
                > którym ja będę leciała.

Autor watku pytal o odbiornik GPS a nie o "nadajnik GPRS", proponuje zebys sie
                zapoznala jaka jest roznica miedzy GPS-em a GPRS-em bo jest i to zasadnicza:

pl.wikipedia.org/wiki/GPRS
                pl.wikipedia.org/wiki/GPS

W takim razie powiedz mi dlaczego w German Wings mozna miec na czas lotu
                wlaczony taki gadzet :
                www.fujitsu-siemens.com.pl/products/mobile/handhelds/pocket_loox_n_series.html

Zgoda, ze byc moze inne linie nie zgodza sie na to, by takie urzadzenie bylo
                wlaczone-moj znjaomy zapytal stewarda i nie bylo problemow.

Zatem ?
                • mala_nicki Re: do malej nicki 08.03.06, 18:31
                  Literówka :/ a Ty się od razu czepiasz
                  • iberia30 Re: do malej nicki 08.03.06, 18:47
                    jasne, niby literowka ale jakby zasadnicza, tak samo jak :odbiornik a nadajnik.
                    • mala_nicki Re: do malej nicki 09.03.06, 19:40
                      Poczytaj posty i zobaczysz, ze mimo tego, ze temat jest o odbiornikach to ktoś
                      także pisał o nadajnikach....
              • Gość: Piotr Re: valdivia mozesz mi wyjasnic IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.06, 15:35
                Kolejny raz apeluję o natychmiastowe wykasowanie bzdurnych tekstów osoby o nicku
                iberia30. Kiedy tak poprostu wypisywała głupoty, rouzmiem że mozna to jeszcze z
                trudem ale tolerować, od momentu w którym wprowadza pasazerów w błąd stała się
                poprostu niebezpieczna!
                Jeśli ktos weźmie sobie jej "porady" do serca, zacznie używać cytuje "mozna
                uzywac na pokladzie urzadzenia elektroniczne, za wyjatkiem startu i ladowania i
                za wyjatkiem telkom" i spowoduje powazny incydent lotniczy, administarcja
                portalu będzie za to, przynakmniej moralnie odpowiedzialna.
                • iberia30 Piotrze 08.03.06, 16:55
                  Gość portalu: Piotr napisał(a):

> Kolejny raz apeluję o natychmiastowe wykasowanie bzdurnych tekstów osoby o
                  nick
                  > u
                  > iberia30. Kiedy tak poprostu wypisywała głupoty, rouzmiem że mozna to
                  jeszcze
                  > z
                  > trudem ale tolerować, od momentu w którym wprowadza pasazerów w błąd stała się
                  > poprostu niebezpieczna!
                  > Jeśli ktos weźmie sobie jej "porady" do serca, zacznie używać cytuje "mozna
                  > uzywac na pokladzie urzadzenia elektroniczne, za wyjatkiem startu i ladowania
                  i
                  > za wyjatkiem telkom" i spowoduje powazny incydent lotniczy, administarcja
                  > portalu będzie za to, przynakmniej moralnie odpowiedzialna.

chyba sie nieco zagalopowales,naprawde zmien obiekt swoich atakow bo na razie
                  ci nie wychodzi.Wyglada na to, ze nigdy nie leciales samolotem skoro wyglaszasz
                  takie farmazony jak powyzej.Nie zamierzam sie wdawac z toba w dysputy, ktore
                  prowadza donikad.Zegnam.
                • chilijczyk Re: valdivia mozesz mi wyjasnic 09.03.06, 00:55
                  Niestety to Ty nie masz racji. Wielokrotnie widzialem GPS na liscie urzadzen,
                  ktore nalezy wylaczyc podczas startu i ladowania. Nigdy na liscie urzadzen
                  zakazanych podczas lotu.
            • valdivia Re: valdivia mozesz mi wyjasnic 08.03.06, 15:58
              To nie ja ten post wykasowalem. Ale po jego przeczytaniu uwazam, ze zostal
              wykasowany slusznie. Troche Cie emocje poniosly...
              PdV
              • iberia30 Re: valdivia mozesz mi wyjasnic 08.03.06, 16:53
                nie wydaje mi sie, zeby mnie emocje poniosly, tym bardziej, ze w drugim poscie,
                ktory poki jest napisalm niemal to samo.Rozumiem, ze jesli ktos mnie atakuje to
                powinnam potulnie przytaknac?
                • Gość: ponowny [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.06, 08:03
          • Gość: Arek A ja prosze o reakcje na post Piotra... IP: *.local / *.swiftdsl.com.au 09.03.06, 06:49
            Bo takich glupot jak Ty wypisujesz dawno juz nie czytalem. Latam w ANZ i nie
            slyszalem do tej pory o linii, ktora zakazywalaby uzywania "portable GPS
            receiver" na pokladach samolotow.

Owszem, musze one byc wylaczone na czas startu i ladowania, tak samo jak
            laptopy, palmtopy i inne, ale na tym jakikolwiek zakaz sie konczy.

Wiec to moze TY przestan ludzi wprowadzac w blad!
            • brtlmj Re: A ja prosze o reakcje na post Piotra... 09.03.06, 12:49
              Gość portalu: Arek napisał(a):
              > Bo takich glupot jak Ty wypisujesz dawno juz nie czytalem. Latam w ANZ i nie
              > slyszalem do tej pory o linii, ktora zakazywalaby uzywania "portable GPS
              > receiver" na pokladach samolotow.

A o American Airlines slyszales ?

> Owszem, musze one byc wylaczone na czas startu i ladowania, tak samo jak
              > laptopy, palmtopy i inne, ale na tym jakikolwiek zakaz sie konczy.
              > Wiec to moze TY przestan ludzi wprowadzac w blad!

Ludzie, czy naprawde musicie sie tak klocic ? Kazda linia ustala wlasne
              przepisy, i tyle. Wystarczy grzecznie zapytac na pokladzie, w wiekszosci
              przypadkow nie bedzie zadnych problemow.
              Bartek
    • kasa76 Wolno czy nie wolno... 07.03.06, 15:12
      Zadzwoń do linii lotniczej, którą lecisz BO nie ma lepszego źródła informacji
      niż przewoźnik!!!
      • chilijczyk Re: Wolno czy nie wolno... 13.03.06, 02:18
        gpsinformation.net/airgps/gpsrfi.htm
    • brtlmj Re: Czy wolno w samolocie korzystac z odbiornika 08.03.06, 00:31
      > Zwracam uwage na slowo ODBIORNIK!

Z tego akurat nic nie wynika :-) Niektore odbiorniki potrafia tak zaklocac ze hej.

> Mysle, ze nie powinno to stanowic problemu (bezpieczenstwo lotu, itp...)

Zgadza sie, nie powinno. Poziom zaklocen promieniowanych przez typowy GPS bedzie
      o wiele mniejszy niz w przypadku na przyklad laptopa.

> jako, ze jest to urzadzenie calkowicie pasywne

Nie jest.

> a sygnal satelitow GPS do samolotu i tak dociera

Czasami ciezko jest zlapac sygnal. Kadlub samolotu nie przepuszcza sygnalu GPS,
      tak wiec odebrac mozesz tylko to, co Twoj odbiornik "widzi" przez okno. Musisz
      "widziec" co najmniej trzy satelity do nawigacji 2D lub cztery dla 3D.

> (zreszta pewnie z nich korzysta).

Tak, jak najbardziej... ale ma antene na zewnatrz.

> Zatem siedzac cichutku przy oknie chyba wolno???

Rozne linie lotnicze maja tu rozne zasady. Niektore wyraznie zabraniaja,
      niektore wyraznie pozwalaja, w innych zalezy to od widzimisie kapitana czy
      stewardessy. Osobiscie radze zapytac.

Bartek
    • iberia30 Re: Czy wolno w samolocie korzystac z odbiornika 08.03.06, 18:13
      www30.germanwings.com/pl/meta_hilfe_welche_ger_te_darf_ich_mit_an_bord_nehmen_und_nutzen_.html

www30.germanwings.com/pl/meta_hilfe_welche_ger_te_darf_ich_an_bord_nicht_nutzen_.html

nieco inaczej w Wizzair:
      wizzair.com/pl/travelinfo_health.shtml#1
      Lufthansa:
      www.lufthansa.com/online/portal/lh/pl/abo/info_services/on_board?l=pl&nodeid=860934

Finnair :
      www.finnair.com/web/finnair/scripts/template_2level_white.jsp?BV_SessionID=@@@@2070231021.1141837736@@@@&BV_EngineID=ccceaddhekldijkcfjlcgeedf
      ondglm.0&pageid=-12960

gdyby link z finnaira nie zadzialal :

The following items may be used at any time during the flight:

Devices powered by micro battery cells or solar cells
      Devices powered by solar cells
      Electric watches
      Hearing aids (including digital devices)
      Pagers (only receivers)
      Heart pace makers
      The use of the following items is limited:

These items may only be used during cruise flight when the Fasten Safety belt
      sign has been switched off after take-off and until it is switched on again
      before landing.

Laptops with CD ROM or DVD drives
      Palmtop organizers
      Handheld calculators without printers
      Portable audio equipment (tape - for example walkman, CD-player, mini-disk-
      player, MP3-player, for exemple Discman)
      Computer games (for example gameboy)
      Cameras (digital, video etc.)
      Display units (except cathode ray tubes)
      GPS- satellite navigators
      Electric shavers
      Electronic toys (excluding remote controlled)

Mobile phones must be switched off for the entire duration of the flight.
      Mobile phones can be used onboard only with the permission of the crew when the
      aircraft is on the ground and the Fasten safety belt sign has been switched
      off.
      The following items are forbidden to be used at all times in the aircraft:

Devices transmitting RF intentionally
      Walkie-talkies
      Remote controlled toys
      Display units with cahtode ray tubes
      Wireless computer equipment (mouse)
      PC-printers
      CD-writers and mini-disk-recorder in recording mode
      Big portable stereo sets
      Pocket radios (AM/FM)
      TV-receivers
      Telemetry equipment
      Bluetooth devices
      • mala_nicki Re: Czy wolno w samolocie korzystac z odbiornika 08.03.06, 18:39
        Najlepiej zapytac producenta samolotu ;) i będzie wszystko jasne ;)
        • iberia30 Re: Czy wolno w samolocie korzystac z odbiornika 08.03.06, 18:47
          mala_nicki napisała:

> Najlepiej zapytac producenta samolotu ;) i będzie wszystko jasne ;)

to juz nie takich znawcow-oblatywaczy jak ty?
          • Gość: Piotr Re: Czy wolno w samolocie korzystac z odbiornika IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.06, 08:39
            Mała nicki jest stewą, a ty kim jestes z zawodu?
            Ośmieszaj się dalej
            • iberia30 Re: Czy wolno w samolocie korzystac z odbiornika 09.03.06, 08:46
              Gość portalu: Piotr napisał(a):

> Mała nicki jest stewą, a ty kim jestes z zawodu?
              > Ośmieszaj się dalej

nawet jesli mala nicki faktycznie jest stewa to kto tu pisze glupoty?Dziewczyna
              nie rozroznia GPS'a od GPRS'a ani odbiornika od nadajnika itd.
              Czy na tym forum moga pisac li tylko i wylacznie piloci, mechanicy, stewardesy
              i obsluga naziemna?
              Kim jestem z wyksztakcenia i jaka prace wykonuje nie ma tu nic do rzeczy.
              Zacznij Piotrze pisac na temat a nie skupiaj sie na osobistych wycieczkach.
              • Gość: Piotr Re: Czy wolno w samolocie korzystac z odbiornika IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.06, 09:03
                iberia30 napisała:

> nawet jesli mala nicki faktycznie jest stewa

Błagam cie, własnie kawe piłem...

> Kim jestem z wyksztakcenia i jaka prace wykonuje nie ma tu nic do rzeczy.

No i zaplułem monitor. Jak rozumiem ty jako powiedzmy kasjerka w markecie albo
                salowa w szpitalu masz takie samo pojęcie o bezpieczeństwa zachowaniu w
                samolocie jak stewardesa czy pilot.

Wezmę to i powklejam na inne fora na ktorych sie udzielasz, niech i inni maja
                zabawe.

Nie dziękuj
                • iberia30 Piotrze-skoncz trollowac 09.03.06, 09:25

Rozumiem, ze pseudostewka moze sie na forum latanie wypowiadac natomiast ktos
                  kto nie lata na codzien samolotem ma zakaz, tak?No brawo, przyjmij do
                  wiadomosci, ze forum ma to do siebie, ze najczesciej wypowiadaja sie laicy, co
                  wcale nie znaczy , ze nie maja pojecia o czym pisza.Skoro taki jest twoj tok
                  rozumowania, to mam nadzieje, ze nie krytykujesz politykow bo przeciez na
                  polityce sie nie znasz.

> No i zaplułem monitor.

biedactwo.

>Jak rozumiem ty jako powiedzmy kasjerka w markecie albo
                  > salowa w szpitalu masz takie samo pojęcie o bezpieczeństwa zachowaniu w
                  > samolocie jak stewardesa czy pilot.

poczytaj moj post powyzej, w ktorym przytoczylam wymogi/zalecenia niektorych
                  linii lotniczych.I na twoim miejscu zamilklabym, bo jak na razie ty sie
                  osmieszasz w kazdym poscie.

Nie zamierzam dluzej wdawac sie w dyskusje z toba, ktora prowadzi donikad.
                  Na drugi raz przygotuj sie do rozmowy, miej argumenty bo na razie bijesz piane.

• mala_nicki Re: Czy wolno w samolocie korzystac z odbiornika 09.03.06, 19:39
                Napisałam ogólnie o urządzeniach nadających i wysyłających sygnały....
                Przekazuję tu informacje jakie dostajemy od naszych instruktorów. Na pokładach
                naszych samolotów jest całkowicie zabronione używanie NADAJNIKÓW i ODBIORNIKÓW
                GPS. Tyle mam do powiedznia, a nazywanie mnie pseudostewą chyba nie bardzo jest
                na miejscu. Jeśli czegoś nie jesteś pewna to po prostu zamknij buzia i się nie
                wypowiadaj
                • chilijczyk Re: Czy wolno w samolocie korzystac z odbiornika 10.03.06, 05:05
                  A co to jest nadajnik GPS????
                • Gość: Scout Re: Czy wolno w samolocie korzystac z odbiornika IP: *.range81-154.btcentralplus.com 11.03.06, 11:23
                  mala_nicki napisała:

>Na pokładach
                  > naszych samolotów jest całkowicie zabronione używanie NADAJNIKÓW i
                  > ODBIORNIKÓW GPS.

Tak z ciekawosci zapytam. Dlaczego? (pytam oczywiscie o czesc Twojej wypowiedzi
                  dotyczacej odbiornikow - nadajniki sa oczywiste).

A co do innych watkow - zakaz trzymania w reka prawie czegokolwiek w czasie
                  startu i ladowania ma oczywisty sens (i nie wazne czy to urzadzenie
                  elektroniczne czy nie). Wiele rzeczy moze sie stac, moze nam takie cos z rak
                  wyleciec i zranimy niechcacy siebie albo kogos.

Natomiast jakos nigdzie nie znalazlem informacji aby odbiornik gps (mowie o
                  typowym urzadzeniu np. Garmin Quest, ktorego posiadam - nie ma bluetootha, nie
                  jest palmtopem, itp...) co kolwiek do kogo/czegokolwiek w jakikolwiek sposob
                  nadawal - no moze poza promieniowaniem ekranu cieklokrystalicznego ktory ma ze
                  3 cm srednicy wiec chyba sie to nie liczy.

Rozumiem tez, ze kazda linia lotnicza ustala zasady sama (i dobrze, jak mi sie
                  nie podoba moge nie leciec). Natomiast ciekaw jestem czy za ewentulanym zakazem
                  NIE WOLNO ida jakies wytlumaczenie dlaczego (najlepiej natury technicznej).

Pozdrawiam
                  Scout
                  • brtlmj Re: Czy wolno w samolocie korzystac z odbiornika 11.03.06, 13:59
                    Gość portalu: Scout napisał(a):
                    > > naszych samolotów jest całkowicie zabronione używanie NADAJNIKÓW i
                    > > ODBIORNIKÓW GPS.
                    > Tak z ciekawosci zapytam. Dlaczego? (pytam oczywiscie o czesc Twojej wypowiedzi
                    >
                    > dotyczacej odbiornikow - nadajniki sa oczywiste).

No, nadajnikow nie wolno, bo jakbys chcial zabrac na poklad satelite GPS to
                    przekroczylbys limit wagi bagazu podrecznego ;-)

> Rozumiem tez, ze kazda linia lotnicza ustala zasady sama (i dobrze, jak mi sie
                    > nie podoba moge nie leciec). Natomiast ciekaw jestem czy za ewentulanym zakazem
                    >
                    > NIE WOLNO ida jakies wytlumaczenie dlaczego (najlepiej natury technicznej).

Tak zwany generator lokalny, element zdecydowanej wiekszosci odbiornikow
                    radiowych. Oczywiscie zwykle sie go ekranuje, ale nie da sie tego zrobic
                    idealnie. Zrodlem zaklocen moze byc tez zawarty w GPSie komputer.

Zupelnie inna kwestia jest poziom tych zaklocen - wedle mej wiedzy jest za maly,
                    by miec jakiekolwiek znaczenie praktyczne.

Bartek
                  • mala_nicki Re: Czy wolno w samolocie korzystac z odbiornika 11.03.06, 22:16
                    Nie jestem technikiem, przekazuję informacje na temat procedur jakie obowiązują
                    naszych pasażerów. Oczywiście nie jestem w stanie sprawdzić każdego pasażera i
                    moga oni mieć takie urządzenia, ale prośba jest ogólna. Nie znam się na
                    działaniu wszystkich urządzeń elektronicznych dlatego nie dyskutuję. Nam na
                    szkoleniach przekazują wiedze instruktorzy i my ją stosujemy w praktyce...
            • Gość: rollo72 Moze przestalbys robic z siebie posmiewisko???? IP: *.embc.org.uk / 213.249.155.* 09.03.06, 10:54
              To, ze Mala Nicki jest stewa tylko swiadczy o kompetencji personelu Eurolotu.

Przestan robic z siebie idiote i wypisywac glupstwa. Tak jak napisano wyzej:
              wolno uzywac odbiornikow GPS gdy wylaczona jest sygnalizacja zapiac pasy. I to
              jest FAKT.
              • brtlmj Re: Moze przestalbys robic z siebie posmiewisko?? 09.03.06, 12:33
                > Przestan robic z siebie idiote i wypisywac glupstwa. Tak jak napisano wyzej:
                > wolno uzywac odbiornikow GPS gdy wylaczona jest sygnalizacja zapiac pasy. I to
                > jest FAKT.

Sa linie, ktore zabraniaja uzywania GPS podczas calego lotu. Sa tez linie, ktore
                zabraniaja uzywania jakichkolwiek odbiornikow, co technicznie obejmuje rowniez GPS.

Bartek
              • Gość: M.W. Re: Moze przestalbys robic z siebie posmiewisko?? IP: *.chello.pl 12.03.06, 07:34
                nie kłuccie sie ,Mała Nicki ma racje.ona dostaje tylko wytyczne podczas
                szkolenia personelu pokładowego i jej zadanie sie tu kończy.potrzebę uzycia
                jakichkolwiek urzadzeń elektronicznych na pokładzie samolotu podczas lotu
                zgłasza się stw. po czym personel prosbe kieruje do mnie ,i to ja decyduje
                czy sie zgodzę na włączenie urządzenia elektronicznego czy nie.jakies
                pytania???????????? jak tak przyjedz do mnie do firmy i ci wytłumacze dlaczego
                tak jest.bez odbioru. pozdrawiam serdecznie
                • mala_nicki Re: Moze przestalbys robic z siebie posmiewisko?? 12.03.06, 13:08
                  Dzięki za pomoc ;)

Nie wszyscy wiedzą o czymś takim jak lądowanie na najbliższym lotnisku,
                  usunięcie pasażera z pokładu przed startem lub zabranie go przez policję
                  (straż graniczną)po wyladowaniu. Także jeśli nie podobają wam się zasady jakie
                  ustala przewoźnik to zapraszam na takie atrakcje. Takie numery nie kończą się
                  tylko mandatem, często wytaczane są sprawy cywilne takim pasażerom.
                  Niesubordynowany pasażer zawsze ponosi konsekwencje- tak więc skoro nie macie
                  zamiaru się stosować do umowy, którą podpisujecie wraz z kupnem biletu to
                  możecie czegoś takiego spróbować. POwodzenia
                  • Gość: M.W. Re: Moze przestalbys robic z siebie posmiewisko?? IP: *.chello.pl 12.03.06, 15:01
                    witam jeszcze raz, i to by było na tyle do powiedzenia tym, którzy staraja sie
                    byc madrzejsi niz sa.zaraz mam odprawe musze się spieszyc ,i zycze ci Mała
                    powodzenia,oby było więcej takich dziewczyn jak Ty.
                    • derduch [...] 12.03.06, 16:10
                    • Gość: M.W. Re: Moze przestalbys robic z siebie posmiewisko?? IP: *.chello.pl 12.03.06, 23:34
                      może ta pani\pan zastapi szeregi personelu latajacego i uswiadomi nam ze sie
                      mylimy co do podejmowania decyzji? i na jakiej podstawie. uwazam ze dalsze
                      rozmowy na ten temat sa bezowocne i proponuje skończyc ten temat.pozdrawiam
                    • derduch Piszę ponownie, z regulaminem pod ręką. 13.03.06, 09:09
                      Poprzedni mój post ten w <autocenzura><autocenzura> moderator wywalił, piszę z
                      drobnymi zmiankai i na temat.

Ojej! Jakie ciekawe rzeczy pisze Szanowny Pan M.W. i jak rozsądnie, moim zdaniem
                      ma racje w 100%, podobnie jak jego przedmówczyni Mała_nicki. Och czekam, jakże
                      mocno czekam teraz niecierpliwie na równie pragmatyczny i merytoryczny głos
                      wielkiej znawczyni, ba wertując archiwum tego Forum osmiele się napisac Guru
                      lotnictwa, przemiłej i lubianej koleżanki o nicku iberia30. Droga i wielce
                      szanowana, wybacz śmiałość, koleżanko, proszę Cie w imieniu własnym i nie tylko,
                      odpowiedz jakie jest zdanie Twoje, chyba nie zostawisz tak dyskusji?

Wniosek jak dotychczas jeden wyciagam z powyższego, cokolwiek na pokładzie
                      chcesz uruchomić ZAPYTAJ o zgode personelu latającego.

Mam nadzieje że post ten nie łamie netykiety ani regulaminu, jest napisany na
                      temat, nie obraża i nie atakuje personalnie swoich rozmówców, nie zawiera
                      przekleństw, nie podszywam się pod innych, nie zawiera ogłoszeń ani reklam, nie
                      jest spamem ani wątkiem niezgodnym z tematyką tego forum, nie napisany jest ,
                      wiekimi literami, dyskusja nie przerodziła się w prywatną pogawędkę, czy jakis
                      punkt regulaminu do zastosowania przeoczyłem?
    • derduch [...] 09.03.06, 14:22
      • iberia30 [...] 09.03.06, 14:59
    • wojtek33 Re: Czy wolno w samolocie korzystac z odbiornika 18.03.06, 10:27
      I po co te dyskusje z kelnerami o technice?
      • mala_nicki Re: Czy wolno w samolocie korzystac z odbiornika 19.03.06, 17:13
        Ale się inteligencją wykazałeś:/
        Ci kelnerzy mogą Ci pomóc i dzięki nim wiesz np gdzie masz szukać kamizelki
        albo jak się zachowywac w razie ewakuacji :/
        Jesteśmy tam dla waszego bezpieczeństwa a nie po to żeby kawkę podawać :/
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka