szarysza 05.08.06, 15:59 Pytanie do bardziej doświadczonych - która z tych linii lotniczych jest jest lepsza na długich trasach? Chodzi mi głównie o stan samolotów ale oczywiście ważna jest też obsługa i.t.p. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
brtlmj Re: Alitalia czy Lufthansa - które linie wybrać? 05.08.06, 18:08 > Pytanie do bardziej doświadczonych - która z tych linii lotniczych jest jest > lepsza na długich trasach? Chodzi mi głównie o stan samolotów ale oczywiście > ważna jest też obsługa i.t.p. Nieaktualny juz dowcip: Pytanie: Dlaczego Papiez caluje ziemie na lotnisku ? Odpowiedz: A leciale(a)s kiedys Alitalia ? Na podstawie wlasnych doswiadczen z LH i relacji innych na temat AZ, wybralbym Lufthanse. A od kazdej z tych linii wole British Airways albo Virgin Atlantic :-) Pytanie jeszcze - dokad lecisz ? Lecac AZ przesiadziesz sie zapewne w Mediolanie, a to jest ladny kawalek na poludnie. To oznacza ze na trasie na przyklad do Los Angeles stracisz kilka godzin w porownaniu z Frankfurtem czy Londynem. Na innych trasach nie bedzie roznicy, albo bedzie roznica w druga strone. Bartek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: frequentflyer Re: Alitalia czy Lufthansa - które linie wybrać? IP: *.acn.waw.pl 05.08.06, 18:42 o bezpieczeństwo bym się nie bał, natomiast ryzyko odwołania lotu AZ z powodu strajku pilotów, stew, bagażowych czy choćby włoskich kontrolerów lotów jest znacząco wyższa niż w przypadku LH. Odpowiedz Link Zgłoś
cagligostro Re: Alitalia czy Lufthansa - które linie wybrać? 07.08.06, 05:08 ja tez wybieram lufthanse.jedyny minus to paskudne jedzenie i niemieckie stewki, ale zawsze zdazy sie jakas fajna.plusem alitalii sa fajne stewardesy.natomast jakos tak bardziej ufam niemieckiemu przewoznikowi.tak wiec moja odpowiedz tylko i wylacznie oparta na moim widzimisie. aha, walorem alitalii moze byc cena, bo na niekotre trasy maja nizsze niz lufthansa. Odpowiedz Link Zgłoś
emzet5 Re: Alitalia czy Lufthansa - które linie wybrać? 07.08.06, 15:48 Zdecydowanie polecam Lufthansę. Stewki są zazwyczaj miłe, uprzejme i sympatyczne:) Dodatkowo lecąc Lufthansą możesz gromadzić mile w programie Miles & More, do którego należy m.in. LOT. Odpowiedz Link Zgłoś
a380 Re: Alitalia czy Lufthansa - które linie wybrać? 07.08.06, 20:59 A na jakiej trasie lecisz? Alitalia w swoich 777 ma indywidualne monitorki, jedzenie nie jest takie zle, a stewki znacznie sympatyczniejsze. Odpowiedz Link Zgłoś
szarysza Re: Alitalia czy Lufthansa - które linie wybrać? 09.08.06, 13:18 Lecę do Sao Paulo, właśnie 777. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paweljerzy Re: Alitalia czy Lufthansa - które linie wybrać? IP: *.pzh.gov.pl 10.08.06, 15:02 W kwietniu leciałem Alitalią do Waszyngtonu przez Mediolan (była to najtańsza oferta na tej trasie). Nie narzekam, bo doleciałem bez problemu, punktualnie i z bagażem, ale stan techniczny kabiny w samolotach był, delikatnie mówiąc, średni (np. sporo samoodchylających się oparć foteli). No i jak to w Alitalii, za czysto nie było. Ale ........ jakbym miał jeszcze raz polecieć do Stanów to mogę jeszcze raz Alitalią ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: latacz Re: Alitalia czy Lufthansa - które linie wybrać? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.08.06, 16:35 Lufthansa. Niby obie linie na tym samym poziomie, ale Niemcy to jednak bardzie zorganizowany naród. Jestem często we Włoszech, wiec powoli tracę zaufanie do linii lotniczych - no bo jak taki zdeorganizowany i nie przejmujący się niczym naród może mnie bezpiecznie zawieźć swoimi samolotami? Pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hela Re: Alitalia czy Lufthansa - które linie wybrać? IP: 217.153.131.* 10.08.06, 17:22 NIGDY Alitalia! Na włoskich lotniskach, a tam przecież będziesz się przesiadać, notorycznie gubią bagaże. Najdłużej też trwa ich odzyskiwanie. Kiedy zgubili mój, pan w biurze zaginionych zapytał "A pani leciała Alitalią? No taaak." W moim locie bez walizki dotarlo jeszcze 5 osób. Odzyskiwanie jej trwało tydzień. Przy czym lotnisko generalnie nie odpowiada czy mają dany bagaż czy nie, walizki ot tak sobie przylatują. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Alitalia czy Lufthansa - które linie wybrać? IP: 66.184.178.* 10.08.06, 18:41 Kazda linia gubi bagaze... Lufthansa np. zgubila moj obraz, ktory pracownik LH zaproponowal nadac na bagaz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Alitalia czy Lufthansa - które linie wybrać? IP: 66.184.178.* 10.08.06, 18:37 W czercu z dziecmi i mezem lecielsmy Miami przez Malpense do Krakowa. Loty w obydwie strony byly punktualne, jedzenie jak w samolotach ale jak chce dobrze zjesc ide do reastauracji a nie do samolotu. Obsluga w samolotach to glownie mezczyzni. Lot z MIA do Mediolanu trwa 10 h wiec czy jest to 777 czy 767 nie robi roznicy. Tak czy tak jest niewygodnie. Odpowiedz Link Zgłoś