Dodaj do ulubionych

Kuchnia made in USA

IP: *.pools.arcor-ip.net 22.11.09, 09:55
Nowojorski sernik nastepnie brownis. I.... McDonald. Juz widze jak
sie brygady zyjacych zdrowo rzuca do hamburgerow. Amis sa the best,
for ever.:)Kuchnia mafi amerykanskiej. Fajna ksiazka kucharska.
Polecam mniam mniam
Obserwuj wątek
    • misself Kuchnia made in USA 22.11.09, 13:15
      Słyszałam, że brownie powstało w wyniku błędu przy pieczeniu ciasta
      czekoladowego... Ale jak wszystkie legendy, każda może być prawdziwa :-)

      Artykuł nie wspomina o pancakes! Mnie to przyszło jako pierwsze do głowy, no i
      hamburgery, takie klasyczne, nie z McD.
      --

      biusta i
      biuściki.
    • Gość: rotua Kuchnia made in USA IP: 81.219.202.* 23.11.09, 02:01
      Nikt nie wspomina o tym, co jest podstawą amerykańskiej kuchni ─ Mięsie. Przez duże M. Więc nie buffalo wings (nie nazywajmy szamba perfumerią, że zacytuję klasyka), lecz wołowina. Pyszne, półkrwiste steaki wołowe. Czy to filet mignon, czy ribeye, czy choćby NY strip ─ wspaniałe, delikatne, broniące się samo (bez przypraw!) mięso. Palce lizać. No i także baby back ribs (najlepsze ─ w Houston's! Szkoda, że coraz mniej punktów tej sieci się ostało) ─ delikatne mięso z młodej wieprzowiny, samo odchodzące od kości, bez potrzeby walczenia z nożem i widelcem. Rewelacja.
    • arturpio barbaria.... 23.11.09, 02:40
      niestety, tych kilka przykladow DAN nie tworzy jeszcze calej "kuchni". A
      "kuchina" =//= to nie jest jeszcze "gastronomia"....

      na swiecie sa tylko 2 szkoly kuchni : francuska i chinska. cala reszta to
      przypadkowa kolekcja jakichs dan, gorszych lub lepszych, (zwykle gorszych...),
      miedzy ktorymi te "typiczne amerykanskie" nie sa niczym "wyjatkowym".... niestety.

      tak. w USA jest kilka dan ktore zasluguja na uwage. moze dodac jeszcze
      "zeberka", te na sposob new-orlean sa rzeczywiscie dobre. no ale to nie
      stanowi jeszcze "kchni". zreszta, kuchnia "cajun" nie jest "amerykanska", jest
      bardziej "francusko - kreolska" i dlatego moze jest "dobra" (w sensie
      smakowym). jej "oryginalnosc" opiera sie na stosowaniu pikantnych przypraw, a
      one to nie sa ani "amerykanskie" z pochodzenia ani ze zrodla.... a wiec nie sa
      amerykanskie "USA" jako takie.

      wczoraj (czy przedwczoraj) widzialem w ABC reportaz na temat "poutine". jest
      to danie kanadyjskie: frytki + cheddar + sos. no tak... jest to
      "oryginalne".... bo KTO mialby wyobrazenie polewac sosem frytki? jest to w
      samym sobie antynomiczne: smazone + woda!

      - smarzenie jest procesem odbywajacym sie w wysokiej temperaturze (powyzej
      100°C, czyli powyzej punktu parowania wody)
      - sosy sa emulsia wodna, ktora wiec robi sie ponizej 100°C

      jedno z drugim sie "nie wiaze". jedno jest na oliwie (nie "oleju"!), drugie na
      wodzie. tluszcz + woda =//= sie nie wiaze. trzeba bylo wiec zgwalcic wszystkie
      reguly aby polaczyc w 1 daniu cos "smarzonego" + cos "gotowanego". wszystko
      jest oczywscie potwornie kalorycznie, przesycone nasyconymi tluszczami
      zwierzecymi.... beurk.... jest to "kwintesencja" tego co sie nazywa "kuchnia
      polnocno-amerykanska" : brak logiki + pelno energii + TANIO + "zly gust"!

      w rzeczywistosci, ta kuchnia "amerykanska" jest odpowiedzia na potrzeby ludzi
      ktorzy jej uzywali : ludzie biedni, ciezko, fizycznie pracujacy, ktorzy
      potrzebowali duzo energii i nie mieli ani srodkow na wyzywienie ani pieniedzy
      na zrobienie sobie "przyjemnosci". i dla ktorych wrecz pojecie "przyjemnosci"
      bylo "zle" - "grzeszne". to jest kuchnia ludzi ktorzy "jedza aby zyc". kuchniq
      francuska i chinska jest kuchnia ludzi zamoznych, ktozy "zyja aby jesc" -
      jedza dla przyjemnosci a nie "z potrzeby"...

      i na tym polega cala roznica...

      na koniec zacytuje tu recepture "sliwek Lucullusa" (gastronomia rzymska jest u
      podstaw kuchni francuskiej...):

      1.bierzemy kilka suszonych sliwek.
      2. faszerujemy nimi kuropatwe.
      3. kuropatwa nadziewamy kaczke.
      4. kaczka nadziewamy indyka.
      5. indykiem nadziewamy prosie.
      6. prosieciem nadziewamy wola....

      po upieczeniu tego wszystkiego, jjemy.... sliwki. "resztki" rozdajemy
      niewolnikom...

      znane jest rowniez to ze cesarz chinski jadl w kurczetach poledwiczke nazywana
      "soliles" ( sot-l'y-laisse)... jest ich 2 w kurczaku. aby cesarz mogl zjesc
      przyzwoity posilek, trzeba bylo za kazdym razem zamordowac ze 100 kurczakow....








      • zawsze_shinylipsofangel Re: barbaria.... 01.11.11, 01:30
        Miesiąc temu byłam w Kanadzie i miałam wątpliwą przyjemność spróbowania poutine.To był przepraszam gwałt na moim podniebieniu.Gdyby ta bomba kaloryczna była chociaż smaczna,to sama natychmiast bym się rozgrzeszyła.Niestety ciapaja,która powstaje w skutek polania frytek keczupem i serem jest okropna.A ja musiałam robić dobrą minę,bo zaprosił mnie na to cudo mój własny zięć,w ramach spróbowania jego ulubionego dania z dzieciństwa.Nie chciałam robić mu przykrości ,skoro on bez szemrania je bigos i ogórki kiszone.Pójdę do nieba.
    • Gość: Pollack Ciekawe, jak malo ludzie wiedza IP: 83.142.230.* 31.10.11, 15:43

      o kulinariach w USA....hamburgery, frytkie, cienkie piwko. kUSA, kojarzace sie stereotypujacycm debilom wylacznie z Budweiserem i Coorsem, gdy tymaczasem na samym Wschodnim Wybrzezu robi sie lokalne piwa w 1000+ lokalnych browarow a powazny bar ma spokojnie 30+ piw z beczki i Budsa nie serwuje w ogole w zadnej postaci.Albo taki McDonald- kto tam naprawde je? Ile McDonalds jest w lepszych rejonach manhattanu a ile na Jamaica, Queens? I kto tam je? Bo ja widze prawie wylacznie czarncyh albo Latino.

      Odnosnie zas knajp, to knajpy amerykanskie regularnie maja kilka- kilkanascie miejsc w corocznym rankingu najlepszych 50 knajp na swiecie, chocby taki Per Se na Columbus Circle. Polska knajpa nigdy nie dostapila takowego zaszczytu.
      • nchyb Re: Ciekawe, jak malo ludzie wiedza 13.11.11, 08:23
        > aci.Albo taki McDonald- kto tam naprawde je? Ile McDonalds jest w lepszych rejo
        > nach manhattanu a ile na Jamaica, Queens? I kto tam je? Bo ja widze prawie wyla
        > cznie czarncyh albo Latino.
        przejedź się po małych miasteczkch na zachodzie, w McDonaldsach i innych fastfoodach cos, BubbaGamp(Tasjedzą grupi biali. O dziwo, hamburgery w Mc\D wcale nie sa olbrzymie, tylko malutkie, znormalizowane, jak w PL. Ale za to grubasy zamawiają na raz po 3-4 i zjadają je...

    • zemka Kuchnia made in USA 23.01.12, 18:24
      Barbaria
      dlaczego takie lekcewazace podejscie dla innych opini
      Ja naprzyklad mialabym szanse wygrania argumentu z toba ze tajlancka kuchnia czy wietnamska lepsza niz chinska
      Amerykanie maj wielki plus
      chetnie probuja cos innego i przecietny obywatel moze pozwolic sobie na pojscie do restauracji, a co moim zdaniem najwazniejsze Nie ma potrzeby udawnia ze "wie" i pyta kelnera co i jak.
      Mialam szczescie lata temu uslyszec powiedzenie pisarza braziliskiego ze europejczycy to czesto zachowuja sie jak by
      dziury nie mieli w d.

      to mi bardzo pomoglo w pozbyciu sie polskich przywar brak pewnosci siebie , zastaw sie apostaw sie , ponizanie innych bo do jakiej szkoly , gdzie sie urodzili itd
      Najwyzszy czas ze zaczac myslec roznice kulturowe nie wiele maja wspolnego z naszy slowem kulturalny
    • Gość: kucharka Re: naleśniki przepis IP: *.229.71.86.rev.sfr.net 18.02.12, 17:30
      Ja tam na kuchni amerykanskiej sie nie znam i nie bede znala bo tam nie pojade.
      Jednak moja przyjaciolka ktora przezyla tam x lat poczestwala mnie i meza ( zabojad) ciastem z marchwi. Podobno to prawie niejadalne paskudztwo jest typowo amerykanskie. Dostalam przepis, ale wyrzucilam bo moj zabojad by tego nie przelkanol.
      • ciotka_ltd Paskudztwo jest anglosaskie 05.03.12, 03:48
        Istnieje i wersja angielska, srednio jadalna - to taki jakby falszywy piernik dla ubogich. Nawet Celtowie juz tego nie trawia, a wiec wyobrazam sobie rozpacz zabojada...;)
        Jak toto porownac ze swiezutkmi ptysiami nadzianymi bita smietana i poziomkami? No jak?
    • zawsze_shinylipsofangel Re: do fugelkugelgefreite 12.03.12, 21:42
      Bardzo żałuję,że dopiero teraz przeczytałam tą perłę stylu,klasy i nowej ortografii"zouza".
      Wprawdzie nie jest to forum o wzajemnej miłości rodzinnej,ale muszę, skoro przestałam już się śmiać ,powiedzieć Ci,że w świecie cywilizowanym istnieją relacje pomiędzy teściami i zięciami oparte na wzajemnym szacunku i sympatii.Mąż mojej córki to fantastyczny facet,co stwierdził mój mąż, gdzieś w świecie na jakimś kongresie,gdzie się poznali i polubili.Do takiego samego zdania doszła nasza córka ,w końcu te same geny,kiedy odwiedził nas w Polsce.W efekcie mamy 2 w 1.Przyjaciela i zięcia.Następnym razem powstrzymaj się od obrażliwych komentarzy,chyba,że bardzo lubisz rozbawiać ludzi swoją ignorancją.Poutine nadal nie lubię,zięć gotuje pyszny bigos, a Twoim byłym,aktualnym czy też przyszłym teściom bardzo współczuję.




      /









      '
      • Gość: Rysiu Re: do fugelkugelgefreite IP: *.hr.hr.cox.net 21.06.12, 00:43
        Po co tu nawet dyskutowac na temat kuchni amerykanskiej z Polakami, ktorzy zajadaja sie bigosem czy kromka ze smalcem. Co oni moga wiedziec o Ameryce?
        Nasi rodacy, poza wyjatkami nie ucza sie podczas podrozy ale po prostu zamykaja sie w kulturalno emocjonalnych gettach.
        Pani zawsze_shinylipsofangel poza jego plecami nabija sie ze swego ziecia, ktorego kocha jako "przyjaciela i ziecia" (?!) Nie jest mu w stanie przedstawic (watpliwej wprawdzie) jej zdaniem wyzszosci bigosu nad frytkami. Bo po co?lepiej sie "usmiechac a swoje myslec".
        Smiac sie chce jak polscy "znawcy" dobrego jedzenia przedstawiaja BIGOS jako dowod dobrego jedzenia.
        Amerykanskie jedzenie w polsce jest mylone z fast food'ami. Malo kto wie, ze w USA poza Japonia i Francja jest najwiecej restauracji odznaczonymi gwiazdkami Michelin.
        Czy ktos w Polsce rozroznia kuchnie Kaliforni od Mid West czy Wschodniego Wybrzeza? Kto wie, moze kiedys
        PS, co to jest Polska kuchnia?
Inne wątki na temat:

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka