GoĹÄ: Smulsko RTS IP: *.4web.pl 12.05.10, 17:39 autorowi należy polać:D:D: PRAWDZIWEGO PIWA !!!!! NIC DODAĆ NIC UJĄĆ Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
GoĹÄ: Pawel Plus minus. Piana złudzeń IP: 109.243.65.* 12.05.10, 17:45 Zapraszam do Kielc. W niektórych knajpach można się napić piw regionalnych, jest niezły wybór. Odpowiedz Link Zgłoś
e.day Re: Plus minus. Piana złudzeń 12.05.10, 20:32 Konkrety poproszę :) Co, gdzie, kiedy :) Odpowiedz Link Zgłoś
pancwynar Re: Plus minus. Piana złudzeń 13.05.10, 08:19 nie wiem co rozumieć przez "regionalne" bo takowych z reg. świętokrzyskiego nie kojarzę (pomijając prywatne, nie komercyjne fermentacje - nieraz rzucajace na kolana nawet piwa niszowe:]), ale dobre piwa (także część z tych wymienionych w art.) można skosztować w: KOMITET - ul. Warszawska, COFFEINA - ul. Leśna. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: WOLF Te wielkie robia szczyny.......................... IP: 109.243.87.* 13.05.10, 08:38 mieszanka koncentratow plus spirytus i za 3 dni macie piwo. Malych browarow brak w sklepach. Kupuje wiec czeskie i niemieckie tam jeszcze produkuje sie piwo na masowa skale. Jeszcze 10 lat temu Zywiec byl dobrym piwem, dzisiaj co to za swinstwo jest. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: hubert Re: Te wielkie robia szczyny..................... IP: *.gdynia.asseco.pl 13.05.10, 09:07 Szczyny to może nie, ale ja to nazywam "wodą mineralną". Zgadzam się natomiast w pełni z opinią o dodawaniu spirytusu - nagminna metoda wytwarzania piw typy "strong". P.S. Czy wam też polskie portery smakują jak przypalone ciasto? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Riolnik Fajnie napisany i sensowny artykuł IP: 170.162.33.* 12.05.10, 17:54 Porusza temat ważny dla fanów prawdziwego, mniej-komercyjnego, ale bogatszego w smak piwa - a mianowicie, problemu z dostępnością tego szlachetnego trunku. Szkoda, że rynek jest tak bardzo zdominowany przez "wielkich" i zapomina o lokalnej produkcji... Notabene, polecam piwa browaru "Konstancin" ("Żytnie" jest jedną z jego marek) - większość jest moim zdaniem naprawdę doskonała. Odpowiedz Link Zgłoś
yamani Plus minus. Piana złudzeń 12.05.10, 17:55 Wiecie gdzie w Warszawie, można dostać browary Gambrinusa albo StaroBrno ? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: jo44 Re: Plus minus. Piana złudzeń IP: *.aster.pl 12.05.10, 20:44 na pejzażowej, metro wilanowska:)i orkiszowe, i lubusza, i gniewosza, i.. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Longus Re: Plus minus. Piana złudzeń IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.05.10, 10:38 Qrcze nie wiem, ale właśnie po 3 zgrzewki przywiozłem z Brna. Cena w Tesco - Starobrno but. 0,5 l - 2,29 PLN; Gambrinus but. 0,5 l - 2,23 PLN. Bernard z porcelanowym zamkiem, niepasteryzowane 0,5 l - 3,21 PLN. Pyszne! Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: W Plus minus. Piana złudzeń IP: *.adsl.inetia.pl 12.05.10, 17:59 W Warszawie, na Pradze (przy ulicy Jagiellońskiej, tuż obok placu Hallera) mieści się sklep "Dom Piwa", w którym można nabyć piwa z Polski i świata. Poza tym, wspominając o dobrych piwach z Polski, nie można nie wspomnieć o produktach browaru "Ciechan" w Ciechanowie. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Zbychu Re: Plus minus. Piana złudzeń IP: 83.245.125.* 13.05.10, 02:47 Ciechan jest bardzo dobry. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: zartie Re: Plus minus. Piana złudzeń IP: 109.243.34.* 13.05.10, 07:26 Może to i dom piwa, szkoda tylko, że jak raz tam byłem, to nie było go w domu :-/ Niestety oferta była mniej niż skromna. Odpowiedz Link Zgłoś
emplo Plus minus. Piana złudzeń 12.05.10, 17:59 Po przeczytaniu tego artykulu zaczalem zalowac, ze Krakow lezy tak blisko Zywca, Tych i Brzeska. U nas niestety dostac prawdziwe piwo to wielka sztuka. A dla mnie osobiscie wyprawa na drugi koniec miasta. Na szczescie jest do dostania Ciechan, czy wyroby browaru Amber. Niestety regionalnych browarow brak... Robia cos Benedyktyni (calkiem smaczne) i Cystersi, ale to juz z klasycznymi wyrobami ma coraz mniej wspolnego. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: KOGOOT Re: Plus minus. Piana złudzeń IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.05.10, 22:27 OLECAM SKLEP MARIA NA KOBIERZUNSKIEJ JEST TAM WSZYSTKO Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: michał Kraków Kobierzyńska 62 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.10, 02:21 Również polecam ten sklep, świetny wybór piw. :) Mam nadzieję, że wkrótce powstaną kolejne! Odpowiedz Link Zgłoś
emplo Re: Kraków Kobierzyńska 62 13.05.10, 09:10 Znam, znam... Niemniej jednak bywam rzadko bo mi w tamte rejony Krakowa wybitnie nie po drodze. Ale ostatnio namierzylem Ciechana na Lea i Mogilskiej. Idzie ku lepszemu! :-) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: mimic Plus minus. Piana złudzeń IP: *.ghnet.pl 12.05.10, 18:02 w Krakowie na ul. Kobierzyńskiej tez jest taki sklepik,zjezdżają do niego ludzie z calego miasta i kupują piwo w ilościach hurtowych. Ja osobiście preferuje Ciechaba i Czarnków,mniam:) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: bolek Re: Plus minus. Piana złudzeń IP: *.trzebinia.mm.pl 12.05.10, 18:32 Na Salwatorze obok pętli (obok Almy) jest bardzo dobrze wyposażony sklepik z piwami, w dodatku samoobsługowy więc można w spokoju etykietki poczytać. Duży wybór jest w Świecie Piw na Kleparzu (ul. Długa) a i z Ambera można kupić na Kazimierza Wielkiego od strony Biprostalu. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: m. Re: Plus minus. Piana złudzeń IP: *.multimo.pl 12.05.10, 21:22 dokladnie, wlasnie mialam to napisac. swietny sklep kolo Almy, w dodatku 24 godziny na dobe. Odpowiedz Link Zgłoś
pinkpanther Re: Plus minus. Piana złudzeń 12.05.10, 21:29 Gość portalu: mimic napisał(a): > w Krakowie na ul. Kobierzyńskiej tez jest taki sklepik,zjezdżają do niego > ludzie z calego miasta i kupują piwo w ilościach hurtowych. Ja osobiście > preferuje Ciechaba i Czarnków,mniam:) Ja jestem jedną z takich osób :) jestem wielbicielką Piwa Noteckiego, Amberów i Wiśni w Piwie... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: darfot Plus minus. Piana złudzeń IP: *.ghnet.pl 12.05.10, 18:07 Polecam książkę "Browary w Polsce" wydawnictwo Hachette Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: pablo Plus minus. Piana złudzeń IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.10, 18:27 Czas zacząć ważyć własne, niepowtarzalne piwo! Piwowarska brać jest otwarta i służy pomocą na forach i blogach. Udanych warek! Odpowiedz Link Zgłoś
fenek78 Sklepy w Krakowie z regionalnymi piwami. 12.05.10, 18:37 Oto lista sklepów które znalazłem a które mają w swojej ofercie piwa regionalne:) 1.os. Teatralne 28 (sklep Warka)- największy wybór piw regionalnych jaki w życiu widziałem. Kilkanaście browarów w tym Ciechan, Konstancin, Mazowieckie, Grybów i wiele innych... Młody Pan sprzedający je jest ekspertem w ich dziedzinie:) 2.Na rogu ul. Powstańców i Majora - w budce, podobny sklep:) 3.Małopolski Browar Grybów widziałem w Jubilacie na Białym Prądniku. Być może jest też w innych oddziałach tej sieci w Krakowie. 4.Sklep alkoholowy na ul. Kazimierza Wielkiego 34 - Ciechan. Pozdrawiam smakoszy:) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Piwnik Re: Sklepy w Krakowie z regionalnymi piwami. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.10, 19:53 Kobierzyńska 61A Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: =mikołaj= Plus minus. Piana złudzeń IP: *.pai.net.pl 12.05.10, 18:56 Nie kupuję wyrobów piwopodobnych typu Lech, Tyskie, Okocim itp. Czy choćby "Żywiec. Prawie jak piwo". Chyba, że nie ma innego w knajpie.I fantastycznie, ze coraz więcej powstaje w Polsce lokalnych browarów. To koncerny wmawiają Polakom, ze tylko ich wyroby to jest najlepsze piwo. A niestety to są popłuczyny z kadzi. Nigdy nie dorównają smakiem tym z małych browarów.Poza tym ich piwo powstaje w 5-6 dni. Nauka i chemia w służbie wielkich browarów :-). Odpowiedz Link Zgłoś
hela6 Re: Plus minus. Piana złudzeń 12.05.10, 19:52 Lokalne browary to się właśnie likwidują albo są wykupywane przez koncerny :/ Odpowiedz Link Zgłoś
ludwikowiec Mam pytanie (żywiec) 12.05.10, 18:57 odnośnie "masowych" piw. Niby smak jest uśredniony, ale kiedyś kupiłem żywca w butelce 0,66 i był okrutnie gorzki, aż wysuszał w gardle. Kolega miał w butelce 0,5 i smak był zupełnie normalny. Po jakimś czasie kupiłem znowu 0.66 dla sprawdzenia i również było bardziej gorzkie. Czy to oznacza że w butelkach były różne piwka?:) Tak w ogóle to żywca, lecha, tyskiego, żubra, harnasia, warki itd nie lubię. Głowa mnie po nich boli, nawet gdy wypiję tylko jedno wieczorem. I w ogóle mam wrażenie że coraz więcej w nich wody a mniej piwa. Za to po piwie "żywym" np nie dolega mi nic:) Również okocim pszeniczne jest całkiem przyjemne, jak na piwo robione przez tak wielki browar. Pozdrawiam piwoszy:) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: fool Re: Mam pytanie (żywiec) IP: 109.243.87.* 13.05.10, 08:44 jeszcze 10 lat temu bylo to dobre piwo, dzisiaj koncentraty plus spirytus i masz piwo za 3 dni Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ledres Plus minus. Piana złudzeń IP: *.icpnet.pl 12.05.10, 19:10 A gdzie wielkopolska Fortuna?! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: tical16 Re: Plus minus. Piana złudzeń IP: *.hsd1.fl.comcast.net 12.05.10, 19:49 Pyszny browarek Fortuna! Szczegolnie u Zapasnika na Rybakach! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: tical Re: Plus minus. Piana złudzeń IP: *.hsd1.fl.comcast.net 12.05.10, 19:50 W Poznaniu oczywiście Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Piwosz Drink hala wrocław rydygiera IP: *.wroclaw.vectranet.pl 12.05.10, 19:12 Tam znajdziesz najlepsze piwa we Wrocławiu... ostatnio było nawet prezentowane Piwo Żytnie. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: maczores Re: Drink hala wrocław rydygiera IP: 87.192.160.* 12.05.10, 19:27 Kiedy powroci legendarne piwo z Lwowka Slaskiego?Remontuja ten browar juz dlugi czas a piwa dalej nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: LuriTuri Re: Drink hala wrocław rydygiera IP: *.ap.siedlce.pl 12.05.10, 20:03 O, Lwówek niepasteryzowany był pyszny! Ciechan Wyborne i niepasteryzowany Konstancinteż też nie są złe. Pamiętam jeszcze fajne piwa z browaru w Siołkowej (to chyba Grybów?) oraz Tymbark (od dawna nieistniejący). Geografia piwa jest zadziwiająca. Konstancin piłam po raz pierwszy w jakimś wiejskim sklepiku na Pomorzu Zachodnim. Nad morzem pijam piwo Specjal (długo nie brałam go do ust, bo myślałam, że to mocne - ma nietypową czarną etykietę), które pijają Kaszubi. Pasteryzowane, ale niczego sobie. Kultura piwna u nas pod psem. Kiedyś w sklepie pani tłumaczyła mi, że prawie nikt nie kupuje Lwówka (chyba tylko jakieś świry), bo jest w brzydkich sfatygowanych butelkach (faktycznie, powycierane były), więc nie nadaje się na imprezę... No i wkurzają mnie kosmiczne ceny piwa z pipy, które na całym świecie (tylko nie u nas) jest tańsze niż butelkowe. Odpowiedz Link Zgłoś
bartekpawel Re: Drink hala wrocław rydygiera 24.05.10, 19:09 20 maja odbyło się pierwsze warzenie w browarze od czasu jego zamknięcia w 2007. Tak więc piwa będzie można spróbować już niedługo. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: smakosz Re: Plus minus. Piana złudzeń IP: *.lanet.net.pl 12.05.10, 19:27 sklep smak piwa w warszawie. Prowadzą sprzedaż wysyłkową, a mają m.in. belgijskie piwa gueuze :) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: MM Plus minus. Piana złudzeń IP: *.centertel.pl 12.05.10, 19:32 W Łodzi ogromny wybór piw jest w sklepie na Pomorskiej 116. Można tam kupić m.in. wszystkie piwa wymienione w artykule. Szczególnie polecam piwa z browarów Kormoran, Ciechan, Cornelius, Czarnków, Jagiełło. Odpowiedz Link Zgłoś
prorok_lebioda Re: Plus minus. Piana złudzeń 12.05.10, 20:03 Popieram przedmówce wszystkimi kończynami. U pana Marka są takie rarytasy że nie sposób wszystkich wypróbować. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: bukowski Plus minus. Piana złudzeń IP: *.chello.pl 12.05.10, 20:15 W Warszawie piwa z Browaru Konstancin dostępne są w kawiarni na ul.Konwiktorskiej 6. Z beczki i w butelkach, polecam Odpowiedz Link Zgłoś
cartridge4 Plus minus. Piana złudzeń 12.05.10, 20:18 Ludzie poratujcie, gdzie na Górnym Śląsku można dostać słowackiego TopVara? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Lofo Topvar został podobno zamknięty... IP: 81.210.27.* 12.05.10, 21:48 wtajemniczeni wiedzą podobno przez kogo. Odpowiedz Link Zgłoś
88i88 Re: Plus minus. Piana złudzeń 13.05.10, 06:58 Zobacz w Auchan. Niestety, topvar to już własność SABMiller, tak samo jak tyskie. "legendarny smak piwa proszku" Legendarny KELT (to z porcelanowym korkiem)to też już własność korporacji(heineken) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: jo44 Plus minus. Piana złudzeń IP: *.aster.pl 12.05.10, 20:42 W prezentowanej skali ocen pifka koncernowe typu lych, czy zyfiec to jakies * (jedna gwiazdka, jak z puszki)w porywach do ** (woda z saturatora - taka kranówka ale gazowana). Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ahaa Plus minus. Piana złudzeń IP: *.aster.pl 12.05.10, 20:53 Ciechan miodowy. Wie ktoś gdzie w Warszawie można dostać to cudo? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Borostwór Re: Plus minus. Piana złudzeń IP: *.skierniewice.vectranet.pl 12.05.10, 21:05 Ciechana miodowego w wawie można dostać choćby w złotych tarasach na dole. ( Zdrowa żywność:P ) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: W Re: Plus minus. Piana złudzeń IP: *.adsl.inetia.pl 12.05.10, 21:41 Gość portalu: Borostwór napisał(a): > Ciechana miodowego w wawie można dostać choćby w złotych tarasach na dole. ( Zd > rowa żywność:P ) Generalnie jest w większości sklepów w stylu "Zdrowa Żywność". Jest też we wspomnianym przeze mnie wcześniej Domu Piwa. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: LuriTuri Re: Plus minus. Piana złudzeń IP: *.ap.siedlce.pl 12.05.10, 21:39 Sklep Warus na Cynamonowej (po przeciwnej stronie niż PKO BP, po schodkach w podwórku). Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: cieszynianka Plus minus. Piana złudzeń IP: 78.8.105.* 12.05.10, 21:01 A czy autor, jak sądzę, znawca i smakosz piwa miał okazje degustować Bracki Koźlak? To też piwo niszowe, wyprodukowane w niewielkiej ilości w cieszyńskim zabytkowym, ale wciąż czynnym Browarze Brackim, który produkuje piwo dojrzewające w otwartych kadziach. Więcej o Koźlaku i jego autorze, który wygrał w 2009 r. konkurs na domowe piwo - pierwowzór Koźlaka można znaleźć na stronie Browaru Brackiego. Ciekawe, czy jest w białostockim sklepie, a na pewno można go było kupić w Almie. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Gość_z_Krakowa Re: Plus minus. Piana złudzeń IP: *.chello.pl 12.05.10, 21:26 Ehhhhhh - łza się kręci ślinka cieknie. Miła Cieszynianko :) - nie jestem autorem tego artykułu ale znam Piwo z tego browaru o którym piszesz :) - pychotka. Szczególnie "Bracki Koźlak Dubeltowy". Jedynym podobnym do niego piwem jest "Doppelbock Andechser" - warzony w klasztorze Benedyktynów w Andechs'ie - Bawaria - nad jeziorem Ammer. Andechsera można dostać w Almie, ale to tylko namiastka chociaż całkiem niezła. Najlepsze jest jednak z pipy w Andechsie. Jutro jadę do Cieszyna - do Andechsu jednak za daleko :D - pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: piter Plus minus. Piana złudzeń IP: *.adsl.inetia.pl 12.05.10, 21:14 Autorowi wielki plus za artykul. Brak dobrego piwa na rynku to duzy problem . Wspolczuje mlodszym smakoszom tego boskiego trunku, ze nie mieli okazji zasmakowac Lecha , Zywca ,Okocimia przed Wielka Zmiana. Obecny syf to nie piwo to PROFANACJA.Mialem okazje pic czeskiego Budweisera z nalewaka do kufla!!!! z grubego szkla poezja (oczywiscie jeszcze przed wielka Zmiana)teraz to ten sam szajs co wszedzie. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ramirez Re: Plus minus. Piana złudzeń IP: *.ghnet.pl 12.05.10, 21:45 Brackie! Brackie! ponad wszystko ;) w Krakowie do kupienia w sklepie na Miodowej 13 plus dużo innych regionalnych piw, nie tylko z małopolski, a rzut beretem jest "Omerta" gdzie można siedzieć i pić i siedzieć i pić Żywe lane, Koźlaka lanego itd itd itd ;) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ProPiS Re: dla bier-pis-do-niedouków IP: *.2-0.pl 12.05.10, 21:41 Sam se kup!! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Max Plus minus. Piana złudzeń IP: *.chello.pl 12.05.10, 21:41 W Katowicach polecam sklep "Dobry Wybór" na ulicy Sowińskiego (Paderewa) pełno piw polskich, czeskich, słowackich, niemieckich itp. Do wyboru do koloru :) No i zapraszam na browar.biz gdzie można znaleźć adresy sklepów w swojej okolicy. Odpowiedz Link Zgłoś