Dodaj do ulubionych

Plus minus. Piana złudzeń

IP: *.4web.pl 12.05.10, 17:39
autorowi należy polać:D:D: PRAWDZIWEGO PIWA !!!!!
NIC DODAĆ NIC UJĄĆ
Obserwuj wątek
    • Gość: Pawel Plus minus. Piana złudzeń IP: 109.243.65.* 12.05.10, 17:45
      Zapraszam do Kielc. W niektórych knajpach można się napić piw regionalnych,
      jest niezły wybór.
      • e.day Re: Plus minus. Piana złudzeń 12.05.10, 20:32
        Konkrety poproszę :) Co, gdzie, kiedy :)
        • pancwynar Re: Plus minus. Piana złudzeń 13.05.10, 08:19
          nie wiem co rozumieć przez "regionalne" bo takowych z reg. świętokrzyskiego nie kojarzę (pomijając prywatne, nie komercyjne fermentacje - nieraz rzucajace na kolana nawet piwa niszowe:]), ale dobre piwa (także część z tych wymienionych w art.) można skosztować w:
          KOMITET - ul. Warszawska,
          COFFEINA - ul. Leśna.
          • Gość: WOLF Te wielkie robia szczyny.......................... IP: 109.243.87.* 13.05.10, 08:38
            mieszanka koncentratow plus spirytus i za 3 dni macie piwo. Malych browarow brak
            w sklepach. Kupuje wiec czeskie i niemieckie tam jeszcze produkuje sie piwo na
            masowa skale. Jeszcze 10 lat temu Zywiec byl dobrym piwem, dzisiaj co to za
            swinstwo jest.
            • Gość: hubert Re: Te wielkie robia szczyny..................... IP: *.gdynia.asseco.pl 13.05.10, 09:07
              Szczyny to może nie, ale ja to nazywam "wodą mineralną". Zgadzam się
              natomiast w pełni z opinią o dodawaniu spirytusu - nagminna metoda
              wytwarzania piw typy "strong".

P.S. Czy wam też polskie portery smakują jak przypalone ciasto?
    • Gość: Riolnik Fajnie napisany i sensowny artykuł IP: 170.162.33.* 12.05.10, 17:54
      Porusza temat ważny dla fanów prawdziwego, mniej-komercyjnego, ale
      bogatszego w smak piwa - a mianowicie, problemu z dostępnością tego
      szlachetnego trunku. Szkoda, że rynek jest tak bardzo zdominowany
      przez "wielkich" i zapomina o lokalnej produkcji... Notabene,
      polecam piwa browaru "Konstancin" ("Żytnie" jest jedną z jego
      marek) - większość jest moim zdaniem naprawdę doskonała.
      • Gość: dd gdzie go kupic mozna w warszawie? IP: 109.243.87.* 13.05.10, 08:39
    • yamani Plus minus. Piana złudzeń 12.05.10, 17:55
      Wiecie gdzie w Warszawie, można dostać browary Gambrinusa albo StaroBrno ?
      • Gość: jo44 Re: Plus minus. Piana złudzeń IP: *.aster.pl 12.05.10, 20:44
        na pejzażowej, metro wilanowska:)i orkiszowe, i lubusza, i
        gniewosza, i..
      • Gość: Longus Re: Plus minus. Piana złudzeń IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.05.10, 10:38
        Qrcze nie wiem, ale właśnie po 3 zgrzewki przywiozłem z Brna.
        Cena w Tesco - Starobrno but. 0,5 l - 2,29 PLN; Gambrinus but. 0,5
        l - 2,23 PLN. Bernard z porcelanowym zamkiem, niepasteryzowane 0,5
        l - 3,21 PLN. Pyszne! Pozdrawiam!
    • Gość: W Plus minus. Piana złudzeń IP: *.adsl.inetia.pl 12.05.10, 17:59
      W Warszawie, na Pradze (przy ulicy Jagiellońskiej, tuż obok placu Hallera)
      mieści się sklep "Dom Piwa", w którym można nabyć piwa z Polski i świata.

Poza tym, wspominając o dobrych piwach z Polski, nie można nie wspomnieć o
      produktach browaru "Ciechan" w Ciechanowie.
      • Gość: Zbychu Re: Plus minus. Piana złudzeń IP: 83.245.125.* 13.05.10, 02:47
        Ciechan jest bardzo dobry.
      • Gość: zartie Re: Plus minus. Piana złudzeń IP: 109.243.34.* 13.05.10, 07:26
        Może to i dom piwa, szkoda tylko, że jak raz tam byłem, to nie było
        go w domu :-/

Niestety oferta była mniej niż skromna.
    • emplo Plus minus. Piana złudzeń 12.05.10, 17:59
      Po przeczytaniu tego artykulu zaczalem zalowac, ze Krakow lezy tak blisko Zywca, Tych i Brzeska.

U nas niestety dostac prawdziwe piwo to wielka sztuka. A dla mnie osobiscie wyprawa na drugi koniec miasta. Na szczescie jest do dostania Ciechan, czy wyroby browaru Amber.

Niestety regionalnych browarow brak... Robia cos Benedyktyni (calkiem smaczne) i Cystersi, ale to juz z klasycznymi wyrobami ma coraz mniej wspolnego.
      • Gość: KOGOOT Re: Plus minus. Piana złudzeń IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.05.10, 22:27
        OLECAM SKLEP MARIA NA KOBIERZUNSKIEJ
        JEST TAM WSZYSTKO
        • Gość: michał Kraków Kobierzyńska 62 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.10, 02:21
          Również polecam ten sklep, świetny wybór piw. :) Mam nadzieję, że wkrótce powstaną kolejne!
          • emplo Re: Kraków Kobierzyńska 62 13.05.10, 09:10
            Znam, znam... Niemniej jednak bywam rzadko bo mi w tamte rejony Krakowa wybitnie nie po drodze. Ale ostatnio namierzylem Ciechana na Lea i Mogilskiej. Idzie ku lepszemu! :-)
    • Gość: mimic Plus minus. Piana złudzeń IP: *.ghnet.pl 12.05.10, 18:02
      w Krakowie na ul. Kobierzyńskiej tez jest taki sklepik,zjezdżają do niego
      ludzie z calego miasta i kupują piwo w ilościach hurtowych. Ja osobiście
      preferuje Ciechaba i Czarnków,mniam:)
      • Gość: bolek Re: Plus minus. Piana złudzeń IP: *.trzebinia.mm.pl 12.05.10, 18:32
        Na Salwatorze obok pętli (obok Almy) jest bardzo dobrze wyposażony sklepik z piwami,
        w dodatku samoobsługowy więc można w spokoju etykietki poczytać. Duży wybór jest w
        Świecie Piw na Kleparzu (ul. Długa) a i z Ambera można kupić na Kazimierza Wielkiego
        od strony Biprostalu.
        • Gość: m. Re: Plus minus. Piana złudzeń IP: *.multimo.pl 12.05.10, 21:22
          dokladnie, wlasnie mialam to napisac. swietny sklep kolo Almy, w dodatku 24
          godziny na dobe.
      • pinkpanther Re: Plus minus. Piana złudzeń 12.05.10, 21:29
        Gość portalu: mimic napisał(a):

> w Krakowie na ul. Kobierzyńskiej tez jest taki sklepik,zjezdżają
        do niego
        > ludzie z calego miasta i kupują piwo w ilościach hurtowych. Ja
        osobiście
        > preferuje Ciechaba i Czarnków,mniam:)

Ja jestem jedną z takich osób :) jestem wielbicielką Piwa
        Noteckiego, Amberów i Wiśni w Piwie...
    • Gość: darfot Plus minus. Piana złudzeń IP: *.ghnet.pl 12.05.10, 18:07
      Polecam książkę "Browary w Polsce" wydawnictwo Hachette
    • Gość: pablo Plus minus. Piana złudzeń IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.10, 18:27
      Czas zacząć ważyć własne, niepowtarzalne piwo!
      Piwowarska brać jest otwarta i służy pomocą na forach i blogach.

Udanych warek!
    • fenek78 Sklepy w Krakowie z regionalnymi piwami. 12.05.10, 18:37
      Oto lista sklepów które znalazłem a które mają w swojej ofercie piwa regionalne:)
      1.os. Teatralne 28 (sklep Warka)- największy wybór piw regionalnych jaki w
      życiu widziałem. Kilkanaście browarów w tym Ciechan, Konstancin, Mazowieckie,
      Grybów i wiele innych... Młody Pan sprzedający je jest ekspertem w ich
      dziedzinie:)
      2.Na rogu ul. Powstańców i Majora - w budce, podobny sklep:)
      3.Małopolski Browar Grybów widziałem w Jubilacie na Białym Prądniku. Być może
      jest też w innych oddziałach tej sieci w Krakowie.
      4.Sklep alkoholowy na ul. Kazimierza Wielkiego 34 - Ciechan.

Pozdrawiam smakoszy:)
      • Gość: Piwnik Re: Sklepy w Krakowie z regionalnymi piwami. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.10, 19:53
        Kobierzyńska 61A
    • Gość: =mikołaj= Plus minus. Piana złudzeń IP: *.pai.net.pl 12.05.10, 18:56
      Nie kupuję wyrobów piwopodobnych typu Lech, Tyskie, Okocim itp. Czy choćby
      "Żywiec. Prawie jak piwo". Chyba, że nie ma innego w knajpie.I fantastycznie,
      ze coraz więcej powstaje w Polsce lokalnych browarów. To koncerny wmawiają
      Polakom, ze tylko ich wyroby to jest najlepsze piwo. A niestety to są
      popłuczyny z kadzi. Nigdy nie dorównają smakiem tym z małych browarów.Poza tym
      ich piwo powstaje w 5-6 dni. Nauka i chemia w służbie wielkich browarów :-).
      • hela6 Re: Plus minus. Piana złudzeń 12.05.10, 19:52
        Lokalne browary to się właśnie likwidują albo są wykupywane przez koncerny :/
    • ludwikowiec Mam pytanie (żywiec) 12.05.10, 18:57
      odnośnie "masowych" piw. Niby smak jest uśredniony, ale kiedyś kupiłem żywca w butelce 0,66 i był okrutnie gorzki, aż wysuszał w gardle. Kolega miał w butelce 0,5 i smak był zupełnie normalny. Po jakimś czasie kupiłem znowu 0.66 dla sprawdzenia i również było bardziej gorzkie. Czy to oznacza że w butelkach były różne piwka?:)

Tak w ogóle to żywca, lecha, tyskiego, żubra, harnasia, warki itd nie lubię. Głowa mnie po nich boli, nawet gdy wypiję tylko jedno wieczorem. I w ogóle mam wrażenie że coraz więcej w nich wody a mniej piwa. Za to po piwie "żywym" np nie dolega mi nic:) Również okocim pszeniczne jest całkiem przyjemne, jak na piwo robione przez tak wielki browar. Pozdrawiam piwoszy:)
      • Gość: fool Re: Mam pytanie (żywiec) IP: 109.243.87.* 13.05.10, 08:44
        jeszcze 10 lat temu bylo to dobre piwo, dzisiaj koncentraty plus spirytus i masz
        piwo za 3 dni
    • Gość: ledres Plus minus. Piana złudzeń IP: *.icpnet.pl 12.05.10, 19:10
      A gdzie wielkopolska Fortuna?!
      • Gość: tical16 Re: Plus minus. Piana złudzeń IP: *.hsd1.fl.comcast.net 12.05.10, 19:49
        Pyszny browarek Fortuna! Szczegolnie u Zapasnika na Rybakach!
        • Gość: tical Re: Plus minus. Piana złudzeń IP: *.hsd1.fl.comcast.net 12.05.10, 19:50
          W Poznaniu oczywiście
    • Gość: Piwosz Drink hala wrocław rydygiera IP: *.wroclaw.vectranet.pl 12.05.10, 19:12
      Tam znajdziesz najlepsze piwa we Wrocławiu... ostatnio było nawet prezentowane
      Piwo Żytnie.

• Gość: maczores Re: Drink hala wrocław rydygiera IP: 87.192.160.* 12.05.10, 19:27
        Kiedy powroci legendarne piwo z Lwowka Slaskiego?Remontuja ten browar
        juz dlugi czas a piwa dalej nie ma.
        • Gość: LuriTuri Re: Drink hala wrocław rydygiera IP: *.ap.siedlce.pl 12.05.10, 20:03
          O, Lwówek niepasteryzowany był pyszny! Ciechan Wyborne i
          niepasteryzowany Konstancinteż też nie są złe. Pamiętam jeszcze
          fajne piwa z browaru w Siołkowej (to chyba Grybów?) oraz Tymbark (od
          dawna nieistniejący). Geografia piwa jest zadziwiająca. Konstancin
          piłam po raz pierwszy w jakimś wiejskim sklepiku na Pomorzu
          Zachodnim. Nad morzem pijam piwo Specjal (długo nie brałam go do
          ust, bo myślałam, że to mocne - ma nietypową czarną etykietę), które
          pijają Kaszubi. Pasteryzowane, ale niczego sobie. Kultura piwna u
          nas pod psem. Kiedyś w sklepie pani tłumaczyła mi, że prawie nikt
          nie kupuje Lwówka (chyba tylko jakieś świry), bo jest w brzydkich
          sfatygowanych butelkach (faktycznie, powycierane były), więc nie
          nadaje się na imprezę... No i wkurzają mnie kosmiczne ceny piwa z
          pipy, które na całym świecie (tylko nie u nas) jest tańsze niż
          butelkowe.
        • bartekpawel Re: Drink hala wrocław rydygiera 24.05.10, 19:09
          20 maja odbyło się pierwsze warzenie w browarze od czasu jego zamknięcia w 2007.
          Tak więc piwa będzie można spróbować już niedługo.
    • Gość: smakosz Re: Plus minus. Piana złudzeń IP: *.lanet.net.pl 12.05.10, 19:27
      sklep smak piwa w warszawie. Prowadzą sprzedaż wysyłkową, a mają m.in.
      belgijskie piwa gueuze :)
    • Gość: MM Plus minus. Piana złudzeń IP: *.centertel.pl 12.05.10, 19:32
      W Łodzi ogromny wybór piw jest w sklepie na Pomorskiej 116. Można tam kupić
      m.in. wszystkie piwa wymienione w artykule. Szczególnie polecam piwa z
      browarów Kormoran, Ciechan, Cornelius, Czarnków, Jagiełło.
      • prorok_lebioda Re: Plus minus. Piana złudzeń 12.05.10, 20:03
        Popieram przedmówce wszystkimi kończynami. U pana Marka są takie rarytasy że nie
        sposób wszystkich wypróbować.
    • Gość: bukowski Plus minus. Piana złudzeń IP: *.chello.pl 12.05.10, 20:15
      W Warszawie piwa z Browaru Konstancin dostępne są w kawiarni na
      ul.Konwiktorskiej 6. Z beczki i w butelkach, polecam
    • cartridge4 Plus minus. Piana złudzeń 12.05.10, 20:18
      Ludzie poratujcie, gdzie na Górnym Śląsku można dostać słowackiego TopVara?
      • Gość: Lofo Topvar został podobno zamknięty... IP: 81.210.27.* 12.05.10, 21:48
        wtajemniczeni wiedzą podobno przez kogo.
      • 88i88 Re: Plus minus. Piana złudzeń 13.05.10, 06:58
        Zobacz w Auchan. Niestety, topvar to już własność SABMiller, tak samo jak tyskie.
        "legendarny smak piwa proszku"
        Legendarny KELT (to z porcelanowym korkiem)to też już własność korporacji(heineken)
    • dog_in_the_fog Piwa, dobrego piwa... 12.05.10, 20:34
      naszego powszedniego. ;)
    • Gość: jo44 Plus minus. Piana złudzeń IP: *.aster.pl 12.05.10, 20:42
      W prezentowanej skali ocen pifka koncernowe typu lych, czy zyfiec to
      jakies * (jedna gwiazdka, jak z puszki)w porywach do ** (woda z
      saturatora - taka kranówka ale gazowana).
    • Gość: ahaa Plus minus. Piana złudzeń IP: *.aster.pl 12.05.10, 20:53
      Ciechan miodowy. Wie ktoś gdzie w Warszawie można dostać to cudo?
      • Gość: Borostwór Re: Plus minus. Piana złudzeń IP: *.skierniewice.vectranet.pl 12.05.10, 21:05
        Ciechana miodowego w wawie można dostać choćby w złotych tarasach na dole. ( Zdrowa żywność:P )
        • Gość: W Re: Plus minus. Piana złudzeń IP: *.adsl.inetia.pl 12.05.10, 21:41
          Gość portalu: Borostwór napisał(a):

> Ciechana miodowego w wawie można dostać choćby w złotych tarasach na dole. ( Zd
          > rowa żywność:P )

Generalnie jest w większości sklepów w stylu "Zdrowa Żywność".
          Jest też we wspomnianym przeze mnie wcześniej Domu Piwa.
      • Gość: LuriTuri Re: Plus minus. Piana złudzeń IP: *.ap.siedlce.pl 12.05.10, 21:39
        Sklep Warus na Cynamonowej (po przeciwnej stronie niż PKO BP, po
        schodkach w podwórku).
    • Gość: cieszynianka Plus minus. Piana złudzeń IP: 78.8.105.* 12.05.10, 21:01
      A czy autor, jak sądzę, znawca i smakosz piwa miał okazje degustować
      Bracki Koźlak? To też piwo niszowe, wyprodukowane w niewielkiej
      ilości w cieszyńskim zabytkowym, ale wciąż czynnym Browarze Brackim,
      który produkuje piwo dojrzewające w otwartych kadziach. Więcej o
      Koźlaku i jego autorze, który wygrał w 2009 r. konkurs na domowe
      piwo - pierwowzór Koźlaka można znaleźć na stronie Browaru
      Brackiego. Ciekawe, czy jest w białostockim sklepie, a na pewno
      można go było kupić w Almie.
      • Gość: Gość_z_Krakowa Re: Plus minus. Piana złudzeń IP: *.chello.pl 12.05.10, 21:26
        Ehhhhhh - łza się kręci ślinka cieknie. Miła Cieszynianko :) - nie jestem
        autorem tego artykułu ale znam Piwo z tego browaru o którym piszesz :) -
        pychotka. Szczególnie "Bracki Koźlak Dubeltowy". Jedynym podobnym do niego piwem
        jest "Doppelbock Andechser" - warzony w klasztorze Benedyktynów w Andechs'ie -
        Bawaria - nad jeziorem Ammer. Andechsera można dostać w Almie, ale to tylko
        namiastka chociaż całkiem niezła. Najlepsze jest jednak z pipy w Andechsie.
        Jutro jadę do Cieszyna - do Andechsu jednak za daleko :D - pozdrawiam
    • Gość: piter Plus minus. Piana złudzeń IP: *.adsl.inetia.pl 12.05.10, 21:14
      Autorowi wielki plus za artykul. Brak dobrego piwa na rynku to duzy problem . Wspolczuje mlodszym smakoszom tego boskiego trunku, ze nie mieli okazji zasmakowac Lecha , Zywca ,Okocimia przed Wielka Zmiana. Obecny syf to nie piwo to PROFANACJA.Mialem okazje pic czeskiego Budweisera z nalewaka do kufla!!!! z grubego szkla poezja (oczywiscie jeszcze przed wielka Zmiana)teraz to ten sam szajs co wszedzie.
      • Gość: ramirez Re: Plus minus. Piana złudzeń IP: *.ghnet.pl 12.05.10, 21:45
        Brackie! Brackie! ponad wszystko ;) w Krakowie do kupienia w sklepie na Miodowej 13 plus dużo innych regionalnych piw, nie tylko z małopolski, a rzut beretem jest "Omerta" gdzie można siedzieć i pić i siedzieć i pić Żywe lane, Koźlaka lanego itd itd itd ;)
    • Gość: ProPiS Re: dla bier-pis-do-niedouków IP: *.2-0.pl 12.05.10, 21:41
      Sam se kup!!
    • Gość: Max Plus minus. Piana złudzeń IP: *.chello.pl 12.05.10, 21:41
      W Katowicach polecam sklep "Dobry Wybór" na ulicy Sowińskiego (Paderewa) pełno
      piw polskich, czeskich, słowackich, niemieckich itp. Do wyboru do koloru :) No
      i zapraszam na browar.biz gdzie można znaleźć adresy sklepów w swojej okolicy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka