Dodaj do ulubionych

Blog tygodnia: Japońska kuchnia Karoliny

27.07.10, 15:51
Bardzo ciekawy wywiad, przeczytalam z przyjemnoscia. Tym bardziej, ze w
weekend mialam okazje jesc w jednym z inspirowanych japonska kuchnia barow i
teraz goraczkowo poszukuje informacji o tej kuchni, bo mi szalenie smakowalo.
:) Dziekuje!
Obserwuj wątek
    • thiessa Re: Blog tygodnia: Japońska kuchnia Karoliny 30.07.10, 16:58
      Z wielka przyjemnoscia przeczytalam caly wywiad i checia poogladalabym rowniez te potrawy ze skladnikow mniej dostepnych w Polsce. Nie musze przeciez zaraz przygotowywac potrawy, zeby sie napawac jej widokiem i zastanawiac jak smakuje. Jestem nieco zaskoczona informacja, ze jednak spora czesc mieszkancow Japonii nie lubi sushi, czemu sie akurat nie dziwie, bo tez naleze do tej grupy, ktora nie lubi. Szkoda, ze kuchnia japonska glownie z nim jest kojarzona. Chetnie kupilabym jakas dobra ksiazke o kuchni japonskiej w ktorej polowy tresci nie zajmuje jego przygotowanie a na takie do tej pory natknelam sie w Polsce. W zwiazku z powyzszym Twoj blog jest dla mnie cennym zrodlem informacji.
    • Gość: lesny_jezyk Natto to nie fasola IP: *.173.29.23.tesatnet.pl 11.08.10, 09:29
      Natto nie jest takie, jak mówi ta Pani w wywiadzie. Natto są to sfermentowane
      ziarna soi a nie fasoli, ma lekko karmelowy posmak. Najlepiej jeść je
      rozsmarowane na chlebie. Jest dobre, ale trzeba się przyzwyczaić. Kiedy się je
      samo natto, to ma się takie dziwne uczucie śliskości w ustach, jedzenie razem
      z chlebem pozbywa tego uczucia. Natto się ciągnie jak karmel, zostawia nitki
      długie jak babie lato.
      Zarówno soja jak i fasola należą do rodziny bobowatych, ale to nie to samo. Ta
      Pani ma błędne informacje.

      Poza tym w artykule nie wspomniano o najbardziej popularnych posiłkach
      Japończyków, czyli ryż curry (curry raisu), zupie ramen i taiyaki. To jest
      jakaś ściema, nie wierze, że ta Pani była w Japonii, a nie wie tego. Chyba w
      Jakiejś innej Japonii była.
    • Gość: Tdek E Blog tygodnia: Japońska kuchnia Karoliny IP: 62.111.209.* 11.08.10, 10:50
      Ja mam szczęście jadać każdego dnia coś po japońsku lub z nutą Japonii:-) choć na sashimi wybieram się przede wszystkim do Japonii. W PL jest mały wybór i bardzo podejrzane smaki.
      Ciekawy artykuł, w którym wspomina się o natto. Polecam wszystkim, którzy lubią sfermentowane potrawy - coś wspaniałego. Ważny jest też sposób przygotowania. Za pomocą dwóch pałeczek złożony równolegle tak, aby pomiędzy mini pozostała niewielka przerwa, mieszamy w miseczce do czasu, kiedy pojawi się pianka. Mówi się o 100 ruchach. Potem wedle uznania, sos sojowy i musztarda japońska. Jak dobry niepasteryzowany ser pleśniowy. I jeszcze jedno. Bakterie natto nie tylko są cholernie zdrowe ale i ubiją każde bakteryjne paskustwo, jakie was spacyfikuje.
    • Gość: Thismustbeit Blog tygodnia: Japońska kuchnia Karoliny IP: 91.206.176.* 11.08.10, 16:30
      Mniej wiecej autorka ma racje, ale tez troche nadciaga text
      pod 'oryginalnosc' artykulu. Myli sie w sprawie sushi, ktore
      oczywiscie, ze jest popularne w Japonii i jedzone jest masowo. Nie
      daje glowy, ze kazdy Japonczyk codziennie je sushi ale jednak koniec
      koncow bary z sushi sa zawsze pelne. Sushi tez nie jest wcale
      drogie. A na pewno nie mozna tego powiedziec z perspektywy Europy
      gdzie wlasnie ceny na sushi sa windowane niewyobrazalnie w gore.
      Typowe w Japonii jak w kazdym zamozniejszym kraju jest jedzenie w
      restauracjach i barach roznego rodzaju. Ich skala jest tak szeroka,
      ze tez nie wiem skad sie wzial pomysl na pisanie o kolejkach do
      restauracji.
    • Gość: Matylda ROY, W-wa CHLEB typu KR-IRL. Energia (antycukrzycowy). IP: *.home.aster.pl 11.10.10, 21:41
      MOTTO: CUKRZYCA typu 2, OTYŁOŚĆ, zła DIETA nie !! MEDYCYNA, wiedza, tak !!

      1. TEMAT.
      CHLEB. Przepis WZORCOWY wypieku CHLEBA typu KR-IRL (mini chlebki).

      KASZĘ jaglaną __400g. oraz RYŻ biały lub brązowy, również __400g. gotujemy w jednym garnku (pojemność 4,0l.) przez ok. 15 minut. Do gotowania dodajemy 2,5 l. wody.
      PRZYPRAWY to: sól kamienna nieoczyszczona, również pieprz, kminek, ew. ziała wg uznania. Po zakończeniu gotowania całość pozostawiamy pod przykryciem na ok. 5-10 minut.

      UGOTOWANE: Kasza i Ryż (masa razem 800g.) wchłaniają wtedy całą użytą (2,5l.) do gotowania wodę, co następnie ułatwia formowanie i lepsze klejenie się tzw. mini chlebków.
      Do tego właśnie zestawu składników (kasza, ryż) dodajemy suchą masę: 150 gram OTRĄB PSZENNYCH
      i dokładnie mieszamy łyżką. Otręby chłoną wówczas dużo wody, którą uzupełniamy wlewając ok. 0,5 litra przegotowanej wody.
      Dużą łyżką stołową nabieramy zmieszaną masę tj. kaszę z ryżem wraz z otrębami. Z takiej objętości FORMUJEMY chleb tzw. cienkie mini chlebki (ugniatamy palcami).
      Kładziemy na papierze do pieczenia, którym uprzednio pokryliśmy powierzchnię blachy.
      PIECZEMY w piekarniku (temp. 250oC przez ok. 50-60 minut) tj. do momentu uzyskania tzw. przyrumienienia.
      Uwaga: wszelkie dodatki np. miód, rodzynki, WYKLUCZONE !! Takie dodatki sprzyjają OTYŁOŚCI i CUKRZYCY typu 2.

      PRZEPIS ten jest zamieszczony na stronie internetowej;
      Skrót adresu strony w Internecie_______: MAGDALIRL
      ADRES_______: www.magdalirl.com.pl/

      Jest to ewenement w skali kraju i całej Europy. Niezwykle ważna jest też wiedza z książki;
      pt._______: PORADNIK ŻYWIENIOWY człowieka w XXI wieku.
      W rozdziale NR 35, zamieszczono KOMPENDIUM wiedzy NT: Afrodyzjaki, SEKS, Hormony, Testosteron.
      P. S. CHLEB typu KR-IRL, stanowi aktualnie o silnym; układzie immunologicznym, organizmu człowieka. Dostarcza ogrom energii eliminującej głód dlatego; iż GLUKOZA naturalna w nim zawarta, stabilizuje poziom cukru we krwi, na ok. 4-5 godzin !! tzw. NISKIE węglowodany, tj. do 26% wzrostu. Złe to, WYSOKIE węglowodany, tj. od 26,01% wzrostu. Podnoszą poziom cukru po spożyciu zbyt wysoko stymulując otyłość, również cukrzycę typu 2.
      To kłopot, że nie kupisz tego chleba, nikt go nie piecze, nikt na nim nie zarabia, ale samemu upiec WARTO !!

      WAŻNE:
      GLUKOZA naturalna; to RYŻ, wszystkie KASZE, Owoce, WARZYWA. Logika myślenia, postęp, spokój. Również produkty zalecane i dozwolone wg tzw. INDEKSU ŻYWIENIOWEGO, tj. IŻ produktu.
      GLUKOZA nienaturalna; to MĄKA, Cukier. IRRACJONALNE zachowania, CZĘSTA zmiana nastroju, nerwowość.

      UWAGA:
      Taka kompozycja składników, również kolejność przygotowania tj. gotowanie, a następnie pieczenie tworzą strukturę żywieniową, która w sposób zadawalający poprawia wszelkie parametry zdrowotne organizmu człowieka; a w szczególności wydolność seksualną organizmu. Wystarczy porównać: Chiny 1,2 mld ludzi, Indie 900 mln oraz wszystkie Ludy Dalekiego Wschodu; jak pracują i jak skutecznie się rozmnażają, to wszyscy wiemy. Skąd czerpią energię, to oczywiste, że z ryżu i kasz, a jaki czynią przy tym postęp cywilizacyjny, to tylko Im pogratulować.

      PLUSY:
      CHLEB typu KR-IRL, podnosi poziom cukru po spożyciu o 26% wzrostu, tzw. NISKIE węglowodany .
      Zapobiega otyłości i cukrzycy typu 2. Nie wywołuje wzdęć i nie tworzy zaparć.
      MINUSY:
      aktualnie brak sklepu lub piekarni, która wytwarza i sprzedaje ten produkt.

      PORÓWNANIE:
      Chleb upieczony z MĄKI np. pszennej, żytniej, orkiszowej i każdej innej: zawsze stymuluje nadwagę i cukrzycę typu 2. Wzdęcia oraz zaparcia są gwarantowane. Poziom cukru po spożyciu chleba pszenno żytniego wynosi 74% wzrostu, po chlebie razowym 39%, po czystej glukozie 74%. Są to tzw. __WYSOKIE węglowodany, niezdrowe dla człowieka.

      REFLEKSJA:
      Każdy pacjent po operacji dostaje jako pierwszy posiłek tzw. kleik z ryżu białego oczyszczonego i wody.
      Biały ryż to ryż pozbawiony łupiny, czyli dalej po tzw. oczyszczeniu produkt najwyższej wartości odżywczej, podobnie jak jabłko obrane z łupiny też jest wartościowym owocem pozbawionym jedynie skórki.
      P. S. Japończyk, kiedy podaje przepis na sushi czyt. suszi, to mówi o rybach, warzywach i innych dodatkach. O ryżu właściwie mówi bardzo rzadko, a przecież wiadomo, że ryż stanowi 50-70% gotowego dania.
      Rzadko mówi o ryżu, bo dla Niego ryż w potrawie, to __OCZYWISTOŚĆ !!

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka