camparis 16.09.10, 12:42 I wszystko na słodko? To ja dziękuję za takie przepisy. Nie mam kasy aby potem latać po dentystach czy dietetykach. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: witamina Szkoła śniadaniowa IP: *.abg.com.pl 16.09.10, 12:43 Czy oby napewno chcemy karmic dzieci cukrem i maslem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rr Re: Szkoła śniadaniowa IP: *.chello.pl 16.09.10, 13:02 Zgadzam sie - tez nie chce karmic dziecka tylko na slodko. Szklanka cukru w przepisie to glupi pomysl na sniadanie. Rodzynki - czy ten przepis ukladal, ktos kto ma dzieci? Czy ten ktos wie jak dzieciaki reaguja na takie dodatki? Beznadzieja. Artykul powinien miec tytul nie zwiazany ze sniadaniem a bardziej z deserem czy podwieczorkiem. rr Odpowiedz Link Zgłoś
jareqczerstwy Re: Szkoła śniadaniowa 16.09.10, 12:50 I gdzie ja kupię szklankę masła.....:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inka Re: Szkoła śniadaniowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.10, 12:54 wszystko z cukrem!!! to ma byc pomysł na zdrowe sniadania??? ghrrgh. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pyzia Re: Szkoła śniadaniowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.10, 12:55 Błyskawiczne płatki owsiane? Biały cukier? To ja podziękuję za takie "zdrowe" śniadanie. Mam o wiele lepsze i zdrowsze przepisy na śniadanie. Zarówno na słodko jak i słono. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magda Re: Szkoła śniadaniowa IP: 212.76.46.* 22.09.10, 16:06 a co jest złego w płatkach owsianych? To chyba najzdrowsze z tych wszystkich proponowanych składników. Jeśli nie ograniczy się diety dziecka tylko do płatków to są OK. Mają dużo błonnika i sporo białka. Nie są taką bombą węglowodanową jak np. płatki kukurydziane Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mama Re: Szkoła śniadaniowa IP: 145.248.195.* 16.09.10, 13:03 Sądziłam, że będzie to cos zdrowego i wartościowego, a to po prostu słodkie ciastka. Zostanę przy kanapkach z chelba ziarnistego w wędlina i kiełkami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Biceps Szkoła śniadaniowa IP: 178.73.48.* 16.09.10, 13:06 Chryste na skuterze, ja bym takiego syfu w życiu nie dał dziecku na codzień. Przecież to jest sam cukier, masło i biała mąka. Równie dobrze można zapakować pączka z cukierni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Renata Szkoła śniadaniowa IP: *.static.maxnet.net.pl 16.09.10, 13:15 Zamiast słodkości daję mojej córce tortille (wrzucam rano na patelnię 1 tortille, utarty żółty ser i przykrywam drugą tortillą, kiedy ser się rozpuści kroję na trójkąty i zawijam w folię aluminiową- przez pierwsze dwie przerwy będą ciepłe ale smakują równie dobrze później na zimno, trwa to tyle co przygotowanie kanapek). Odpowiedz Link Zgłoś
katiabb Re: Szkoła śniadaniowa 22.09.10, 15:59 tak, tortilla na śniadanie jest szalenie zdrowa... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magda Re: Szkoła śniadaniowa IP: 212.76.46.* 22.09.10, 16:08 ehh węglowodany i masa tłuszczu. Jelitka się na pewno ucieszą. Pomijam fakt, że w praktyce polskiej żółty ser skłąda się głównie z oleju palmowego i syfu wszelakiej maści. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dobek Re: Szkoła śniadaniowa IP: *.static.maxnet.net.pl 23.09.10, 09:50 uhum a kanapka to nie węglowodany? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magda Re: Szkoła śniadaniowa IP: 212.76.46.* 23.09.10, 10:44 człowieku, jest jeszcze coś poza kanapką. Kanapka, żurek, ziemniaki i schabowy to nie jedyne czym można się żywić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Renata Re: Szkoła śniadaniowa IP: *.static.maxnet.net.pl 23.09.10, 09:49 nie na śniadanie ale na drugie śniadanie, za granicą byłby to lunch ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: artus Cukier?! IP: *.xdsl.centertel.pl 16.09.10, 13:16 1 szklanka, 2 szklanki cukru! Chyba na głowę upadliście, że dajecie takie przepisy na dziecięce śniadania! I świetna porada - z kartonikiem mleka. Po prostu pogratulować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magda Re: Cukier?! IP: 212.76.46.* 22.09.10, 16:11 a co złego w mleku? Jak dziecko nie jest uczulone to bardzo zdrowy dodatek. CO prawda zawiera sporo cukru mlecznego ale jeśli jest odtłuszczone to proporcje są bardzo zdrowe. Zwłaszcza dla dziecka. W dodatku spożywanie mleka znacznie ułatwia kontrolę wagi. Polecam ostatnie brytyjskie badania w tej materii. A Brytyjczycy mają sporo materiału badawczego do testowania odchudzania ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maurycy Szkoła śniadaniowa IP: *.134.130.147.static.crowley.pl 16.09.10, 13:26 ale was ostro pogiello z tymi przepisami. A moze pod artykulem powinien byc link: artykul sponsorowany przez Polskie Stowarzyszenie Dentystyczne szkoda bo myslalem ze cos fajnego bedzie :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eM UWAGA! w przepisie na batoniki IP: *.chello.pl 16.09.10, 13:53 Miodu nie podgrzewajcie! Należy go dodać na zimno na końcu - przez co nie straci swoich właściwości. Batoniki polecam jako zastrzyk energii na wycieczki rowerowe i piesze - jak na śniadanie dla dziecka to za dużo cukru :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: autorWidmo Szkoła śniadaniowa IP: 91.193.45.* 16.09.10, 14:01 Przegięcie... dzieciak ma się uczyć a nie kiełki srełki... Odpowiedz Link Zgłoś
hollowcat Śniadanie powinno być na słodko 16.09.10, 14:30 czemu w tym kraju ludzie nie lubią słodko zaczynać dnia? > Nie mam kasy aby potem latać po dentystach czy dietetykach. a do dentysty to trzeba latać regularnie co pół roku na kontrole + szczotkować zęby minum 2 razy dziennie. Do dietetyka to nie wiem po co? To ma być małe śniadanie, a nie tort z 4000kcal... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A. Re: Szkoła śniadaniowa IP: 129.241.254.* 16.09.10, 15:13 A przecież te same mufinki można zrobić z pełnoziarnistej mąki, posłodzić trochę (w końcu owoce już cukier w sobie mają) miodem czy daktylami albo morelami potraktowanymi malakserem. Jak alergii brak, to można dodać orzechów. Zresztą można z tej razowej mąki zrobić mufinnki na wytrawnie z czym kto lubi - oliwki, pomidory, zeszklona cebula, pieczarki. łatwiej i szybciej niż bułeczki z nadzieniem a bardzo smacznie. Owsiano-bakaliowe batoniki wyjdą słodkie i miło lepkie po przygotowaniu ze skondensowanym mlekiem słodzonym - też będzie cukier, ale nie szklanka! A na ciepłe śniadanie w domu polecam zapiekaną wersję owsianki - płatki + jabłka + inne owoce wymiennie (gruszki, banany, truskawki) + bakalie (niekoniecznie) + przyprawy (cynamon, imbir) + trochę masła + miód lub fruktoza do posłodzenia. Na dno płatki, później owoce i bakalie, na wierzch reszta płatków i wiórki masła - zapiekać w zależności od wielkości porcji czy tam naczynia od 20 do 40 minut. Ciepłe śniadanie gdy za oknem szaro:) Podoba mi się pomysł z tortillą:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magda Re: Szkoła śniadaniowa IP: 212.76.46.* 22.09.10, 16:14 przecież niezależnie od tego czy posłodzi się cukrem czy miodem to i tak muffin będzie bombą węglowodanową. Nawet z mąki pełnoziarnistej. Nie chodzi tylko o to zeby składniki miały w sobie coś zdrowego ale żeby dietę odpowiednio zbilansować. Pompując tyle węglowodanów z wysokim IG w dziecko, na pewno nie zapewni się takich właściwych parametrów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A. Re: Szkoła śniadaniowa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.09.10, 09:45 A od kiedy mąka pełnoziarnista ma wysoki indeks glikemiczny? Węglowodany nie są niezdrowe - szczególnie na śniadania. Węglowodany o niskim indeksie glikemicznym uzupełnione o bakalie itp. dodatki nie będą niskokaloryczne, ale zapewnią uczucie sytości na długo i niezbędną śniadanoiową dawkę energii - lepszą i zdrowszą niż kajzerka z wędliną. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magda Re: Szkoła śniadaniowa IP: 212.76.46.* 23.09.10, 10:05 sama mąka pełnoziarnista może nie - ale muffin z takiej mąki już tak. Nigdzie nie pisałam że węglowodany są niezdrowe. Niezdrowy jest ich nadmierny udział w diecie. Z węglowodanami jest jak z sodem czy witaminą C. W dzisiejszych czasach nie ma obaw o niedobór, raczej należy martwić się nadmiarem. Kajzerki z wędliną to nie jedyna alternatywa dla muffinów. Są znacznie zdrowsze. Zresztą gdzie w Twojej wersji miejsce choćby na białko? Bakalie chyba niespecjalnie bogate w białko są. Takie muffiny to sam tłuszcz i węglowodany. Fasttrack do otyłości za 10 czy 20 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szał Mój przepis na pyszne i zdrowe śniadanie IP: 178.56.133.* 16.09.10, 15:26 Batoniki energetyzujące: Kilo cukru, trzy kostki smalcu, porcja frytek, duża paczka solonych czipsów, jeden sprej bitej śmietany, nutella, pół kilo boczku. Frytki (smażone w głębokim tłuszczu) posypujemy bardzo obficie solą i łamiemy na kawałki, czipsy kruszymy zgniatając torebkę, z boczku usuwamy czerwone mięsne fragmenty, uzyskany tłuszcz kroimy w kostkę (można to zastąpić słoniną). Pokruszone czipsy, kostki boczku i kawałki frytek mieszamy w misce ze smalcem. Dosypujemy cukier i dokładnie mieszamy. Rozkładamy na desce i formujemy placek grubości około 5 cm. Wstawiamy do lodówki. Gdy placek stężeje, smarujemy go 3 cm warstwa nutelli i ponownie wstawiamy do lodówki. Ja zostawiam to na cała noc. Rano odkrawamy porcje ok. pół kg i wręczamy naszej pociesze wraz z bitą śmietana, którą udekoruje sobie batonik przed konsumpcją. Ja daje dziecku jeszcze pół bochenka białego chleba nasączonego colą i olejem ze smażenia frytek, bo to bardzo żywiołowy urwis i mimo tuszy jest jeszcze w stanie chodzić o własnych siłach, więc ma spore zapotrzebowanie na cenne mikroelementy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dzięki Re: Mój przepis na pyszne i zdrowe śniadanie IP: *.lem.com.pl 16.09.10, 15:43 Dzięki Tobie mój dzień jest lepszy. Dziękuję :). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ada Szkoła śniadaniowa IP: *.lem.com.pl 16.09.10, 15:27 juz widze jak moje dziecko je gruszki z ciescie francuskim. kto to wymyslil chyba od razu urodzil sie dorosły... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mnq08 cukier, cukier, cukier... IP: 84.38.22.* 16.09.10, 15:49 No ciekawe czy autor artykułu w ogóle ma dzieci, jeśli ma to gratuluję pomysłu faszerowania maluchów cukrem i to na śniadanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andy_wieliczka Szkoła śniadaniowa - komus dobrze odpieprzylo w gl IP: 85.28.162.* 16.09.10, 15:51 Chyba komus kompletnie odbilo .Caly swiat walczy z otyloscia i cukrem a tu sie propaguje takie glupoty.Mleko ,bialy ser ,jajka ,troszke bialka zierzecego ,owsianka na mleku .Kasze jeczmienne ,warzywka i owoce.Normalne polskie jedzenie .Sa pomidory ,papryka ,ryby maslo .Moze byc tez margaryna ale masla nic nie zastapi .Wszt=ystkiego po troszku .Unikac jak jasna cholera cukru. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magda Re: Szkoła śniadaniowa - komus dobrze odpieprzylo IP: 212.76.46.* 22.09.10, 16:17 Ty też masz ciekawe propozycje. Unikanie białka zwierzęcego a karmienie dziecka tłuszczami zwierzęcymi (masło). Super pomysły. Akurat odwrotnie byłoby zdrowo, przy jednoczesnym dołączeniu większej ilości warzyw. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa Re: Szkoła śniadaniowa - komus dobrze odpieprzylo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.10, 19:35 Akurat margaryna to jedno wielkie świństwo, zarówno w smaku jak i w zawartości. Mój chłop jest chemikiem, wie jak to się wytwarza i unika tego jak diabeł święconej wody. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magda Re: Szkoła śniadaniowa - komus dobrze odpieprzylo IP: *.acn.waw.pl 22.09.10, 21:07 a kto powiedział że niejedzenie masła implikuje jedzenie margaryny? Poza tym "wstrętny" sposób produkcji nie przesądza o tym, że jest to niezdrowe. Produkcja wędlin to też niemiły widok ;) Jeśli jednak już ktoś koniecznie musiałby smarować pieczywo tłuszczem to jedzenie margaryny jest mniej szkodliwe niż masła. Dowód: zawsze wzrost spożycia margaryny kosztem masła w danej społeczności powoduje spadek zachorowalności na choroby naczyniowe i znaczące wydłużenie średniej długości życia. Ja wolę pieczywo smarować serkiem białym niskotłuszczowym albo (rzadziej) moczyć w dobrej oliwie. Odpowiedz Link Zgłoś
peryklejtos Re: Szkoła śniadaniowa - komus dobrze odpieprzylo 23.09.10, 09:45 Masło ma bardzo dobry wpływ na prawidłowy rozwój małych dzieci. Jest bogate w tłuszcze mleczne, które zawierają kwasy CLA, a te z kolei są niezwykle ważne i cenne podczas prawidłowego funkcjonowania systemu immunologicznego. Według badań, powinno się unikać margaryny, komponując dietę maluchów. Zawarte w niej izomery i tłuszcze zostały wytworzone w procesie modyfikacji wysycania wodorem. Masło to także ważne źródło witaminy A, mającej pozytywny wpływ na wzrok - powoduje złuszczanie się i odnawianie śluzówki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magda Re: Szkoła śniadaniowa - komus dobrze odpieprzylo IP: 212.76.46.* 23.09.10, 10:01 Ok, garść mądrych terminów i co z tego? Jedzenie masła (mam na myśli jedzenie w polski sposób -duuuużo) jest szkodliwe i nie ma co do tego wątpliwości. Oczywiście do pewnego wieku (ok 12 lat?) masło ma też pozytywy. Ale nie wolno pomijać ważnego aspektu - podając dziecku masło na co dzień, przyzwyczajamy go, że je się kanapkę z masłem. Dla niego zawsze synonimem śniadania czy kolacji będzie kanapka z masłem. Później bardzo trudno wyzwolić się z tych szkodliwych przyzwyczajeń. Doskonale widać to po zachorowalności na choroby serca i udary. Obciążamy dziecko na przyszłość ucząc go jedzenia masła w taki sposób. Co nie znaczy, że masło nalezy traktować jak kokainę. Mówiąc o margarynach trzeba też pamiętać, że jest kilka rodzajów, które zupełnie różnią się z chemicznego i zdrowotnego punktu widzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
corka_ginekologa Szkoła śniadaniowa 16.09.10, 20:00 No brawo - mąka, cukier i rodzynki, w sam raz dla dzieci i ich zębów. Że już nie wspomnę o tym, jak tam wiele błonnika i witamin. Wstyd publikować. Odpowiedz Link Zgłoś
ella111 Re: Szkoła śniadaniowa 17.09.10, 16:47 Podzielcie sie pomyslami na przekaski do szkoly dla dzieci, tylko nie kanapki, cos mniejszego. Moje dzieci w poludnie jedza cieply obiad w szkole ale dostaja w pudelku cos do zjedzenia rano i na podwieczorek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magda Re: Szkoła śniadaniowa IP: 212.76.46.* 22.09.10, 16:23 spróbuj z sałatkami. Dobrą sałatkę dzieciak wciągnie nawet bez pieczywa. Pierś kurczaka gotowana na parze (szybkie, zdrowe białko, mało tłuszczu), mandarynki dla dodania słodyczy z umiarem, kilka orzechów włoskich (pamiętaj że to tłuszcz, choć zdrowy i nie wolno przesadzać). To oczywiście dodatki urozmaicające warzywa - podstawę sałatek. Młody lubi też chrupiący seler naciowy w sałatce. Idealne do szkoły do plastikowego pudełka. Odpowiedz Link Zgłoś
czerwony_rower Re: Szkoła śniadaniowa 22.09.10, 20:26 ilosc cukru w pierwszym przepisie to chyba zart Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bea Szkoła śniadaniowa IP: *.vf.shawcable.net 22.09.10, 21:43 Te przepisy sa chyba amerykanskie bo w USA wszystkie sa takie przeslodzone specjaly!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaafrank Szkoła śniadaniowa IP: *.zone5.bethere.co.uk 22.09.10, 22:45 ...śniadanie będzie lepiej smakować, a rodzice będą pewni, że przekąska powstała ze świeżych i pełnowartościowych produktów. a gdyby tak , ... bedzie lepiej smakowac, a ... wszystkim? bez wyjatku? jak moze mi smakowac jezeli ja nie moge jesc owocow????????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cenia Re: Szkoła śniadaniowa IP: *.uvs.rsvlmi.sbcglobal.net 22.09.10, 23:06 50 dkg bialego sera + 12 zoltek + 6 bialek + 2 lyzki cukru + 2 lyzki maki ziemniaczanej, + kostke masla, 10 dkg rodzynek. Zoltka utrzec z polowa cukru, dodac maslo i dalej ucierac, nastepnie ser i ucierac, nastepnie dodac make ziemniaczana + 10 dkg rodzynek. Blache wysmarowac maslem i wysypac bulke tarta, wylac mase i piec w piekarniku 1 godz. w tem.180C. Pokroic na kawalki, wystarczy na dwa tygodnie, jezeli rodzice wczesniej nie zjedza. Dzieci uwielbiaja ten sernik. Pozdrawiam Babcia Cenia. Odpowiedz Link Zgłoś
janzygmunt Re: Szkoła śniadaniowa 23.09.10, 05:13 Przepis na muffinki jest zrobiony nieprofesjonalnie i nieprecyzyjnie. Na liście składników jest pół szklanki masła a potem w przepisie ani słowa, co z tym maslem zrobić. Na wysmarowanie foremek to zdecydowanie za dużo. W sumie przepisy naprawdę niezdrowe a na dodatek nie nadają się do wykorzystania. Szkoda skladników, szkoda pracy. Lepiej dać dziecku jabłko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: muf Re: Szkoła śniadaniowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.10, 08:38 masło w mufinach trzeba ropuscić. Przepisy no takie sobie. Ale wypowiada się tu grono trochę bardzie świadome. Przeciętna mama robi jakąś kanapkę i jest ok , najwyżej dzieciak wywali. Ja poznałam mamy , który batoniki netsle i knppersy uważają za super drugie sniadanie, dla nich te przepisy to reowlucja ;) Moje dzieci mają swoje ulubione śniadania mufiny z pełego przemiału - do środka co tam chcą ( ciasto stoi w lodówce zrobione wcześniej, teraz króluje żurawina i posiekane jabłka jogurt z błonnikiem - gotowy zapiekane tosty pełnoziarniste ( już słyszę te gromy ) z warzywami i serem wszelkie rzeczy, ktore mozna jeść oddzielnie - paski sera, pokrojona papryka, ogóerek małsolny, kabanos sałatki odpadają - nie z powodu smaku ale inne dzieciary się z tego śmieją ciemny chleb z pastą jajeczną plus ogórek do ręki ( jak w kanapce to robi sie paćka ) a słodkie jest potrzebne - dzieci lubią się dzielić i podjadać. Wolę domowe ciato ,mufinę niż słodycze ze sklepiku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fashka Szkoła śniadaniowa IP: *.future-processing.com 23.09.10, 09:33 Hm, drodzy państwo ciskający gromami - nikt Wam nie każe karmić dziecko tego typu rzeczami codziennie. Jasne, że dieta składająca się z samych słodyczy zrobi dziecku z organizmu jesień średniowiecza, ale trochę słodkiego od czasu do czasu na pewno nikomu nie zaszkodzi. Normalne jedzenie i słodycz od czasu do czasu na pewno będzie lepszym jadłospisem niż codzienne napychanie pociechy kiełkami i innym trawskiem. Nie mówiąc już o tym, że jedzenie słodyczy dla wielu dzieci jest przyjemnością, a przecież od czasu do czasu każdemu przyjemność się należy. A nie tylko słuchanie panikujących matek, "zostaw tego cukierka, bo ci pół grama przybędzie, masz tutaj zamiast tego kawałek chemicznie przetworzonego pasztetu sojowego z wbitym w środku kiełkiem". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dobek Re: Szkoła śniadaniowa IP: *.static.maxnet.net.pl 23.09.10, 09:53 Dzięki za tego posta, poprawił mi humor z rana :) Odpowiedz Link Zgłoś