Dodaj do ulubionych

Kuchnia polska XXI wieku Amaro

20.03.12, 15:33
Ktos ma? Warto kupic? Przepisy mozliwe do odtworzenia w domu czy takie bardziej restauracyjne? Mieszkam za granica, nie moge obejrzec w ksiegarni, wiec bylabym wdzieczna za opinie.
Obserwuj wątek
    • Gość: en Re: Kuchnia polska XXI wieku Amaro IP: *.dynamic.chello.pl 20.03.12, 23:07
      Mam, dostalam w prezencie. Raczej nie do odtworzenia w domu (np. zakwas na żurek w formie "kawioru" czyli kuleczek - miesza sie zakwas z agarem, wciaga do strzykawki i po kropelce wpuszcza do oliwy, potem odcedza i jest kawior zurkowy). Trzeba miec tez rozne urzadzenia, Thermomix, syfon, ciekly azot i inne takie. Produkty tez nie z kazdego spozywczaka.
      Ale czytalam z zainteresowaniem. Lepiej, jak bedziesz w Warszawie, pojsc do jego restauracji. Niech on sie meczy gotujac, ty zjesz i zaplacisz.
      • maalgoshka Re: Kuchnia polska XXI wieku Amaro 20.03.12, 23:37
        Wielkie dzięki za pomoc. A co do knajpy, to dokładnie taki mam plan, myślałam tylko, że w książce znajdę bardziej wyrafinowane przepisy na tradycyjne dania kuchni polskiej (tej sprzed panowania kotleta schabowego) do powtórzenia w standardowo wyposażonej kuchni, ale z tego, co piszesz, srodze bym się zawiodła. Z utęsknieniem czekam na czas, kiedy te lepsze restauracje specjalizujące się w kuchni polskiej (jak Dom Polski w Wawie chociażby) zaczną wydawać swoje książki kucharskie. A może znasz jakieś godne polecenia?
        • nobullshit Re: Kuchnia polska XXI wieku Amaro 21.03.12, 00:28
          Recenzja książki Amaro jest na blogu Liski, White Plate. Poszukaj. Ale z tego, co pamiętam, są to ochy i achy.

          > Z utęsknieniem czekam na czas, kiedy te lepsze restauracje specjalizujące się w kuc
          > hni polskiej (jak Dom Polski w Wawie chociażby) zaczną wydawać swoje książki ku
          > charskie. A może znasz jakieś godne polecenia?

          Ja nie słyszałam o takich książkach, ale z okazji polskiej prezydencji w Unii wyszło takie małe zabawne coś...
          pl2011.eu/sites/default/files/users/shared/po_godzinach/kuchnia_ver_en.pdf
          ...z przepisami trochę fusion, przybliżającymi kuchnię polską Zachodowi, opracowanymi przez naszych restauratorów, m.in. Agatę Wojdę, szefową kuchni w Opasłym Tomie, jednej z warszawskich knajp Kręglickich, którą przy okazji pobytu w kraju możesz odwiedzić. Tzn. bardzo Ci ją polecam.
        • Gość: en Re: Kuchnia polska XXI wieku Amaro IP: *.dynamic.chello.pl 21.03.12, 00:36
          Niestety, nie trafilam na zadna godna polecenia nowa kuchnie polska. W ksiazce Amaro irytowala mnie nieprecyzyjnosc niektorych przepisow, podawanie nazw produktow tlumaczonych doslownie z obcych jezykow - u niego sa karczochy jeruzalemskie (artichoke jerusalem), a to przeciez topinambur. I nie pisze, co zrobic, jesli sie nie ma tych thermomixow i bamixow, wedzonego miodu, czarnych kurek i alginy. Ale podobno knajpe ma dobra, ostatnio dostala rekomendacje Michelina.
          • maalgoshka Re: Kuchnia polska XXI wieku Amaro 21.03.12, 14:03
            Nobul, wielkie dzięki za linka, niektóre przepisy bardzo ciekawe i do zrobienia (wygląda na to, że zabiorę się pierwszy raz w życiu za kapuśniak :)). Muszę się nauczyć gotować po polsku bo się na mnie rodzina obrazi. Już ostatnio był zonk jak się podczas wizyty w Polsce okazało, że mój syn ziemniaków nie je. Wujek na to: Ziemniaków nie je? To co on je? :) Chciałabym żeby moje dzieci wiedziały co to kopytka, pyzy i zupa ogórkowa, a jako jedyna strażniczka polskich tradycji gastronomicznych na obczyźnie ponoszę za tę wiedzę całkowitą odpowiedzialność. Więc sprawa jest poważna. ;)

            En, jeszcze raz dziękuję, widzę, że to nie dla mnie, mam już taką jedną książkę, Blumenthala z przepisami z Fat Duck, to do czytania bardziej niż do robienia. Aczkolwiek w odróżnieniu od Amaro Blumenthal jest do bólu dokładny i jakbyś kiedyś miała dzień wolnego i chciała zrealizować któryś z jego przepisów, to myślę, że nie mogłoby się nie udać.
          • ania_m66 Re: Kuchnia polska XXI wieku Amaro 22.03.12, 09:34
            bamix to esge zauberstab - faktycznie cyba najlepszy mikser swiata ktory jest w kazdej profesjonalnej kuchni w niemczech. ma mala moc (100-150w), ale posieka wszystko lacznie z lodem.
            w polsce sprzedaje bamix zepter pod nazwa mixsy z narzutem jakis 50%, bo przeciez zarobic na frajerach trzeba :D
            thermomix to mieszanie i gotowanie, wiec mozna odwalic proces niejako recznie.
            te czarne kurki to dosc popularne w nieczech "czarne trabki", "jesienne trabki", albo wrecz "trabki zmarlych" - herbsttrompete. w szczegolnosci suszone maja aromat truflopodobny.
            o wedzonym miodzie informacji nie posiadam, ale zastapilabym zwyklym i szczypta wedzonej soli.
        • klara551 Re: Kuchnia polska XXI wieku Amaro 28.03.12, 23:08
          Jak chcesz książki z kuchnią polską to poszukaj na Allegro albo w antykwariatach Kucharza Wielkopolskiego Marji Ślężańskiej/ późniejsze wydania pod tytułem Kucharz Polski/ albo Kucharki Litewskiej Wincenty Zawadzkiej. A może Gniewkowskiej Współczesna kuchnia domowa, Marty Norkowskiej Najnowsza kuchnia /podtytuł wytworna i gospodarska/.Najstarsze to Kucharz Wielkopolski i Kuchnia Litewska, a wszystkie z przed II wojny.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka