Dodaj do ulubionych

Kopytka jak robicie?

07.11.12, 07:46
Kopytka się rozpadają. Robię cuda, odparowuję ziemniaki, dodaje dużo jajek min dwa duże na kilogram, trochę ziemniaczanej, jako pszenną daję mąkę Szymanowską i... i część jest fajna twarda, a co 5 z tej samej partii jest miękki i się rozpada. Taki jakby był nie dogotowany.
Jest jakiś sposób na to?
Obserwuj wątek
      • aqua48 Re: Kopytka jak robicie? 09.11.12, 22:03
        Jedno jajko, więcej mąki, zwykłej, nie ziemniaczanej, ciepłe ziemniaki, nie gorące, wyrobić dobrze, żeby się składniki połączyły i już. Aaa, gotować krótko, krócej niż pierogi. I noc się nie rozpada.
    • dina3 Re: Kopytka jak robicie? 15.11.12, 16:29
      Podam ci praktyczną radę (moje kluski zawsze sie udają). Udotowane ziemniaki przeciśnięte przez praskę wkładam do miski i równo uklepuję, dzielę je "na krzyż", 1/4 ziemniaków odkładam i w to miejsce wsypuję mąkę, tyle ile zajmowały ziemniaki. Następnie 1 jajko lub dwa w zależności od ilości ziemniaków i z 2 łyżki mąki ziemniaczanej. Wszystko ugniatam i formuję wałeczki. Muszą się udać. Ta rada jest o tyle dobra, że niezależnie ile mamy ziemniaków (bez ważenia) zachowujemy proporcje pozostałych składników - 3 : 1.
      • smutas13 Re: Kopytka jak robicie? 22.11.12, 17:58
        dina3 napisała:

        > Podam ci praktyczną radę (moje kluski zawsze sie udają). Udotowane ziemniaki pr
        > zeciśnięte przez praskę wkładam do miski i równo uklepuję, dzielę je "na krzyż"
        > , 1/4 ziemniaków odkładam i w to miejsce wsypuję mąkę, tyle ile zajmowały zie
        > mniaki. Następnie 1 jajko lub dwa w zależności od ilości ziemniaków i z 2 łyżki
        > mąki ziemniaczanej. Wszystko ugniatam i formuję wałeczki. Muszą się udać. Ta r
        > ada jest o tyle dobra, że niezależnie ile mamy ziemniaków (bez ważenia) zachowu
        > jemy proporcje pozostałych składników - 3 : 1.

        ...chyba tej 1/4 ziemniaków nie wyrzucasz, tylko przekładasz na trzy części ziemnaków, a w to miejsce wsypujesz mąkę. Czyli: 4 części ziemniaków i jedna część mąki :-)
        Też tak robię. Waga zbędna :-)
    • Gość: Felicja Re: Kopytka jak robicie? IP: *.adsl.inetia.pl 06.12.12, 01:29
      Tego typu kluski jak kopytka wrzucamy na wrzaca osolona wode ,przykrywamy pokrywka,doprowadzamy do zawrzenia wody jesli przestala wrzec,zmniejszamy podgrzewanie i uchylamy pokrywke. Po wyplynieciu ,gotuje najwyzej 1 minute.Nie powinny sie gotowac gwaltownie ,tylko bardzo lagodnie. Z wyrobionego ciasta szybko robimy kluski i zaraz gotujemy /najlepiej partiami/.Ciasto surowe bardzo szybko sie rozwadnia i moze dlatego kluski sie rozpadaja,albo jest nie rownomiernie wyrobione.
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka