Dodaj do ulubionych

jaka jest różnica w cieście które ma ubite białko

IP: *.dynamic.chello.pl 18.12.13, 18:46
a takim w którym jajko jest całe wrzucone do ciasta, dzieci chcą murzynka coś ala brownie (z czekoladą w środku) znalazłam dwa identyczne przepisy z tą różnicą że w jednym daje się całe jaja a w drugim ubija się osobno pianę
Obserwuj wątek
    • anika_ic Re: jaka jest różnica w cieście które ma ubite b 19.12.13, 10:35
      Teoretycznie? Białka ubijają się lepiej (szybciej, sztywniej) same niż z żółtkami, a wprowadzenie powietrza do ciasta poprzez ubite białka (jaja) spulchnia ciasto.
      Praktycznie? Dla mnie nie ma żadnej różnicy - ubijam jaja w całości (nawet na biszkopt), ponieważ mam mocnego robota, dla którego ubicie jaj jest fraszką.
      Nawet należycie spulchnione (napowietrzone) ciasto nie uda się, jeśli będziesz je piekła w nieodpowiedniej temperaturze. Tak więc, nie przejmuj się za bardzo wytycznymi, zdecyduj jak Ci wygodniej i piecz. Ja zaczęłabym od opcji w jednej misce, bo mniej zmywania :-)

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka