Dodaj do ulubionych

sernik bez spodu - zgubilam przepis

23.04.14, 13:40
Witam na forum kuchennym :)
Moze ktos mnie poratuje. Mialam przepis na sernik bez spodu, bardzo stary, pieklam go juz jakies 25 lat temu. Ale ostatnio przepis mi sie zagubil, a ja nie pamietam dokladnie skladnikow i proporcji. Wiem, ze bylo tam 1,25 kg sera, 9 jajek, chyba 3/4 kostki masla, do tego budyn, proszek do pieczenia i cukier. Moze jeszcze cos, ale nie pamietam. Wszystkie skladniki mieszalo sie razem, oprocz bialek, ktore ubite dodawalo sie na samym koncu. Rosnie dosc mocno podczas pieczenia, a potem stygnac troche opada, ale pozostaje bardzo puszysty i soczysty. Mam ochote go znowu upiec po dosc dlugiej przerwie, ale obawiam sie, ze moze mi nie wyjsc, bo cos pomyle, albo czegos nie dodam.
Chodzi mi konkretnie o ten przepis, nie zaden inny.
Z gory dziekuje za pomoc :)
Obserwuj wątek
    • Gość: mama-dobra-rada Re: sernik bez spodu - zgubilam przepis IP: *.96.244.48.tvksmp.pl 25.04.14, 13:04
      Piekę taki sernik, ale w wersji niskokalorycznej. Opiszę dokładnie procedurę, może skorzystają mniej doświadczone kucharki.

      Składniki
      1 kg twarogu
      1 op. cukru waniliowego
      2 op. budyniu śmietankowego (60 g każde)
      1/3 szklanki cukru
      1/2 l mleka (3,5% tłuszczu)
      4 żółtka dużych jaj
      10 dag wiórków kokosowych

      forma o średnicy 24 cm, folia aluminiowa

      Półtusty twaróg mielę dokładnie, a kiedy nie mam czasu kupuję wiaderko twarogu sernikowego "Lux Mix President" (wybieram o smaku waniliowym). Ważne jest, żeby wszystkie składniki miały pokojową temperaturę i budyń był naprawdę dobrej jakości. Suche składniki mieszam w dużym i wysokim naczyniu. Dodaje kolejno mleko, żółtka, olej i mieszam łyżką. Po dodaniu twarogu włączam mikser (wolne obroty). Formę wykładam szczelnie folią. Można wlać masę bezpośrednio na folię, albo wyłożyć spód masą ze skruszonych herbatników i płynnego masła. Masa jest bardzo płynna (bez folii wypłynie przez szczeliny), ale gęstnieje w trakcie pieczenia. Wkładam do piekarnika (200 stopni, obie grzałki) na kratkę na średniej szynie. Nie wcześniej niż po 35 minutach sprawdzam, czy wierzch brązowieje. Jeśli tak, na ciasto nakładam wycięty z papieru do pieczenia krążek (nie może dotykać grzałki, bo zapali się). Po 60 minutach robię próbę patyczka, jeśli ciasto przykleja się do drewienka, ostrożnie stawiam na kratce na najniższym poziomie i piekę 15 minut. Po upieczeniu wyłączam piekarnik, a sernik stygnie w nim przy lekko uchylonych drzwiczkach. Ostudzony trzeba obowiązkowo wstawić do lodówki. Jest pyszny bez dekoracji.
      Dla mniej zaawansowanych kilka porad jak uratować wypiek mimo błędu na stronie mama-dobra-rada.pl//?s=wypiek

      • Gość: Anka125 Re: sernik bez spodu - zgubilam przepis IP: *.ennet.pl 27.04.14, 11:14
        To mój sprawdzony przepis:


        1 kg sera
        30 dag cukru pudru
        1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
        1/2 kisielu cytrynowego
        aromat cytrynowy lub pomarańczowy
        1 masło
        bakalie
        8 jaj

        Ser przepuścić przez maszynkę.

        Masło rozetrzeć z cukrem,żółtkami.Dodawać stopniowo ser i cały czas ucierać.Dosypać mąkę ziemniaczaną,kisiel.Dodać aromat i bakalie.

        Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać do masy serowej.

        Piec w gorącym piekarniku ~40 min.

        Można polukrować lub polać dowolną polewą.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka