Dodaj do ulubionych

Przepisy maksymalnie 3 składniki

16.06.14, 21:04
Jestem kolekcjonerką szybkich i bardzo prostych przepisów. Ostatnio zachwycił mnie przepis na placuszki z jajek i bananów. 3 jajka trzeba zmiksować z 1 dojrzałym bananem lub rozgnieść widelcem, wymieszać i smażyć niewielkie placuszki. Smakują niesamowicie. Mój 1,5 roczny syn uwielbia ja z truskawkami ;) Macie jakieś swoje przepisy z niewielką liczba składników, które mogłybyście/moglibyscie polecić?
Obserwuj wątek
    • magda19747 Re: Przepisy maksymalnie 3 składniki 05.12.14, 18:53
      A ja mam przepis na obłędne 2 składnikowe ciasto czekoladowe.
      5 jajek
      200 g nutelli
      białka oddzielić od żółtek. nutellę ogrzać w kąpieli wodnej, tak aby była lekko płynna ale nie za ciepła ( jeśli mamy bardzo ciepło w kuchni i nutella w słoiku jest dość lejąca , można ten krok pominąć) .
      białka ubić na sztywno. w misce wymieszać nutellę z żółtkami, dodać 2 łyżki piany z białek , delikatnie wymieszać ( najlepiej łyżką) aż składniki się połączą. następnie dodać połowę pozostałych białek , wymieszać i na koniec resztę białek, ponownie wymieszać do połączenia składników. wylać na formę, piec ok 25 minut w temp. 170 stopni.
      i 2 składnikowe ciasto czekoladowe gotowe :)

wierzch można oprószyć samym cukrem pudrem lub zmieszanym z cynamonem, można polać ulubiona polewą lub zostawić takie jak wyjdzie i delektować się smakiem :)
      • ktosnaprzyczepke Re: Przepisy maksymalnie 3 składniki 05.12.14, 23:20
        niezły :)
    • kosmotynka Re: Przepisy maksymalnie 3 składniki 18.12.14, 12:11
      To właściwie mój ulubiony przepis - podsmażam szynkę parmeńską i orzechy włoskie, dodaję do tego śmietaną 30%, doprawiam i w tym czasie gotuję jeszcze makaron.
    • tessora Re: Przepisy maksymalnie 3 składniki 10.01.15, 20:13
      Ugotowany ryż wymieszać z rybą w oleju z puszki i jest danie obiadowe.
    • makuku Re: Przepisy maksymalnie 3 składniki 25.01.15, 13:00
      1. makaron z białym serem i skwarkami; 2. makaron ze szpinakiem i serem pleśniowym; 3. ryż zapiekany z owocami (śliwki, jabłka); 4. placki ziemniaczane; 5. warzywa na patelnię; kasza gryczana z cebulą i białym serem, niestety czwarty składnik to skwarki; 6. zapiekanki różne, np. makaron z podsmażoną kiełbasą posypany serem żółtym; 7. ryż ze śmietaną, cukrem i cukrem waniliowym 8. pyry z gzikiem :)
    • ogrodowa58 Re: Przepisy maksymalnie 3 składniki 29.01.15, 22:39
      To ja proponuję jajko, chlebek i olej :) Rozbijamy jajko, doprawiamy je przyprawami i ubijamy jak na schabowe. Następnie kromki chleba macamy w jajku i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Smażymy do zarumienienia i mamy proste danie na śniadanie :)
    • moniks_o Re: Przepisy maksymalnie 3 składniki 30.01.15, 12:44
      Szybką, ale może niezbyt zdrową przekąską są parówki w cieście francuskim. Kupujesz gotowe ciasto fransuskie, wkładasz do rozgrzanego piekarnika, po chwili wyciągasz i gotowe. Można jeszcze dodać ketchupu
    • karolinake300 Re: Przepisy maksymalnie 3 składniki 03.02.15, 02:04
      Twarożek, jogurt i ananas :) PYCHA
      • damdalen Re: Przepisy maksymalnie 3 składniki 04.02.15, 09:07
        Dwuskładnikowe masy do tortu:
        - W śmietanie kremówce rozpuszczasz 2-3 gorzkie czekolady (można spróbowac z innymi czekoladami, ale będzie bardziej słodkie). Wstawiasz na noc do lodówki. Rano ubijasz. Można dodać kieliszek alkoholu typu rum.
        - Ubijasz serek mascarpone, potem szybko trzeba wmieszać kajmak w puszki (ilość w zależności od preferowanej słodkości)
        - Gotujesz pomarańczę w całości. Po przestudzeniu wyciągasz z niej pestki i wycinasz białe części. Wkładasz do malaksera cząstki pomarańczy razem z pomarańczową częścią skórki, dodajesz ze dwie garście suszonych daktyli - malakserujesz. Konsystencję i słodkość modyfikujesz dodając odpowiednią ilość daktyli. Wychodzi zdrowa masa do przekładnia ciast, nadziewania rogalików, smarowania pieczywa, itd.

Bezglutenowe ciastka bananowe:

Rozgnieść ze 3 bardzo dojrzałe banany, wsypać do tego musli (dobre z Lidla, bo zawiera pasujący to kokos). Masę nakładać gałkownicą na blachę wyścieloną papierem do pieczenia. Piec w około 170C.
        • damdalen Re: Przepisy maksymalnie 3 składniki 04.02.15, 09:09
          O przepraszam, ciastka oczywiście nie będą bezglutenowe, jak się doda pszeniczne muesli. Oryginalny przepis był bodajże z płatkami ryżowymi i mieszanką bakalii.
          • damdalen Re: Przepisy maksymalnie 3 składniki 04.02.15, 09:21
            Szybki deser jogurtowy z bezami
            W wysokim pucharku układać warstwami: pokruszone bezy, jogurt grecki naturalny, czerwoną konfiturę lub dżem z dużymi kawałkami owoców (bardzo pasuje wiśniowy). Ostatnia warstwa to pokruszone bezy. Dobrze schłodzić.
            Czasem zamiast dżemu dodaję nierozmrożone maliny, ale wtedy trzeba jogurt trochę posłodzić, choć i to niekoniecznie. To taki codzienny, niewyszukany deserek, a nawet troszkę "zdrowy".
    • asia.k21 Re: Przepisy maksymalnie 3 składniki 18.03.15, 14:28
      Moja córka uwielbia serki z płatkami śniadaniowymi :)
    • Gość: AA Re: Przepisy maksymalnie 3 składniki IP: *.chomiczowka.waw.pl 21.03.15, 11:15
      Z
    • karteczka00 Re: Przepisy maksymalnie 3 składniki 25.03.15, 12:31
      też próbowałam te placuszki, są świetne, tylko szkoda, że nie czuć aż tak smaku bananów
    • karteczka00 Re: Przepisy maksymalnie 3 składniki 25.03.15, 12:33
      Ma ktoś dobry przepis na ryż? Ryż z jakimś fajnym dodatkiem i żeby danie nie było suche.
      • mazda25 Re: Przepisy maksymalnie 3 składniki 29.03.15, 17:48
        Rizotto. To jest ryz z roznymi dodatkami.Obsmazasz lekko ryz z cebula i dowolnymi warzywami np.machewka,zalewasz rosolem.Wszystko razem dusisz na malym ogniu az ryz bedzie miekki.Pod koniec mozesz dodac mrozony groszek.Gestosc tej potrawy regulujesz rosolem.Rosol moze byc rozpuszczalny z proszku.Do tego ryzu pasuja pirsi z kurczaka albo ryba.
    • alamy Re: Przepisy maksymalnie 3 składniki 25.05.15, 14:47
      mm świetna sprawa:) idealne na brak czasu! cos będę musiała wypróbować z tych przepisów - w prostocie jest moc:)
    • n_ina Re: Przepisy maksymalnie 3 składniki 27.05.15, 22:33
      szybka propozycja na śniadanie: kasza jaglana (ugotować), dodać pesto (może być gotowe) i do tego dać np. posiekaną natkę/bazylię albo pokrojonego pomidora
    • kamelia463 Re: Przepisy maksymalnie 3 składniki 08.06.15, 09:50
      Ostatnio moim ulubionym daniem jest koktajl z owoców jagody kamczackiej (podobne do borówki) z cukrem i maślanką. Schłodzone w lodówce - pycha!
    • atomska Re: Przepisy maksymalnie 3 składniki 09.06.15, 10:11
      ooo moja rodzinka też uwielbia te placuszki :))
      • ajaksiowa Re: Przepisy maksymalnie 3 składniki 10.07.15, 16:58
        Dopiero dzisiaj Was odkryłam i super że jesteście! :D
        • kremka2014 Re: Przepisy maksymalnie 3 składniki 14.07.15, 20:19
          Moja zupa kukurydziana. Moje chlopaki sprzedaliby diabłu duszę za nią. Podsmażasz długo na malutkim ogniu dużą cebulę. Wrzuć do gara. Szybko podsmaż na tej samej patelni pokrojoną pierś z kurczaka. Do gara. Zalej wodą, gotuj chwilkę. Dodaj puszkę kukurydzy, drugą zmiksuj i do gara. Możesz wraz z kurczakiem lub cebulką podsmażyć odrobinę mąki. Doprawiasz cytryna, lubczykiem lub chili zamiast cytryny. Ja lubię z tymi wszystkimi przyprawami plus świeżo zmielony pieprz.
          • kremka2014 Re: Przepisy maksymalnie 3 składniki 18.07.15, 10:02
            A, i jeszcze: podsmażasz poltalarki kiełbasy zwyczajnej, wrzucasz na to poltalarki ziemniaków, na koniec słodką kapustę poszatkowaną. Dusić pod przykryciem, dość często mieszać, szczególnie pod koniec gotowania. Z przypraw sól i pieprz. U nas schodzi każda ilość.
            • ajaksiowa Re: Przepisy maksymalnie 3 składniki 18.07.15, 17:42
              To mi się podoba! :)
              • kremka2014 Re: Przepisy maksymalnie 3 składniki 19.07.15, 11:23
                Smacznego!😊
    • krasna6 Re: Przepisy maksymalnie 3 składniki 12.10.15, 18:11
      ja blenduje suszone pomidory, chrupki chlebek i masełko :) rewelacja :))
    • plutoniczna Re: Przepisy maksymalnie 3 składniki 23.11.15, 19:53
      ryż z kolorowymi warzywami, sam albo jako dodatek do mięsa lub jajek sadzonych.
      ryż ugotować oddzielnie,
      w drugim garnku ugotować w wodzie z masłem pokrojoną w kostkę marchewkę i czerwoną paprykę, ugotowane połączyć z gotującym się ryżem dodać ( w zależności od ilości ryżu i pozostałych składników) konserwową kukurydzę i groszek.
      wygląda pięknie i bardzo smakuje:).
    • plutoniczna Re: Przepisy maksymalnie 3 składniki 23.11.15, 19:57
      aha zupa z trzech składników:
      baza+ masło+woda+3 ziemniaki+cebula cukrowa
      na bazie można albo marchewkowa albo brokułowa
      po ugotowaniu zmiksować dodać sól, pieprz, imbir
      podawać samą lub z grzankami
      bardzo pożywne i super na zimowe wieczory:)
    • kent88dan Re: Przepisy maksymalnie 3 składniki 26.01.16, 13:12
      Lody bananowe - zamrożone banany zblendować, dodać masło orzechowe i kakao - niebo w gębie!
    • kosmotynka Re: Przepisy maksymalnie 3 składniki 06.03.16, 13:24
      Tu veganbanda.pl/index.php/recipe/jaglane-mini-napoleonki-z-trzech-skladnikow/ jest genialny przepis na zdrową napoleonkę z trzech składników. Zdecydowanie polecam!
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka