Dodaj do ulubionych

Fish and chips - ryba z frytkami

17.10.04, 17:04
Czy to na pewno jest 15 ml wody? Nie 150 ml? Coś mi się te płyny nie
zgadzają - jak dodałam przepisową ilość mleka, wody i octu, to ciasto wyszło
gęste, zwarte i wyraźnie brakowało mu wody. A przecież mam w nim zanurzyć
rybę. Powinno być chyba nieco choć płynne. Szkoda, że nie podano pożądanej
konsystencji.
Obserwuj wątek
    • yrrah Re: Fish and chips - ryba z frytkami 26.10.04, 13:36
      Dodam jeszcze, że wymienione składników cytryny nie pojawiają się w przepisie.
      Proszę powiedzcie, jak ich użyć i wyjaśnijcie, dlaczego moje ciasto nie dało
      się wyrobić z podaną ilością płynów (wyrobiło się dopiero po dodaniu co
      najmniej 1/2 szklanki wody mineralnej). Dzięki.
      • linn_linn Re: Fish and chips - ryba z frytkami 26.10.04, 14:21
        Czyzby to jeden z tych przepisow, ktore to codziennie "wymysla" Pascal?
        Kilkadziesiat na dzien! Sympatyczny czlowiek, ale chcy coraz bardziej oddala
        sie od kuchni. Traci kontakt z rzeczywistoscia, kuchenna oczywiscie.
        • Gość: kol.de Re: jaka gazete nalezy uzyc ?? IP: *.infonet.ee / *.infonet.ee 29.10.04, 06:37
          czy to mam byc gazeta codzienna ? czy tez tygodnik wystarczy do zawiniecia tej
          ryby?
        • Gość: kasza Re: Fish and chips - ryba z frytkami IP: *.cable.ubr03.harb.blueyonder.co.uk 22.03.05, 13:53
          Moze Worral Thompson to nie Rick Stein, ale ponizej jest jego przepis
          ja jak robie fish and chips to do ciasta dolewam piwa, podobno tak jest tradycyjnie
          zreszta jak kto chce to sobie znajdzie przepis z piwem w google

Fish and Chips
          by Antony Worrall Thompson
          from Ready Steady Cook

Serves 4

Preparation time less than 30 mins

Cooking time less than 10 mins
          Quick Recipe

Ingredients
          For the chips
          1 litre/1¾ pint vegetable oil for deep-frying
          4 potatoes
          sea salt
          For the fish
          125g/4oz plain flour
          125g/4oz corn flour
          salt
          enough cold water to form a batter
          4 monkfish fillets (about 175g to 200g/6oz to 7oz each)
          To serve
          1 lemon, wedged
          sprig of parsley, to garnish
          sea salt
          paprika, to garnish

Method
          1. Preheat the vegetable oil in a deep pan to 180C/350F, or until a cube of
          bread browns in 15 seconds when added to the oil.
          2. Peel the potatoes and cut into thick wedges. Deep-fry the potatoes in batches
          for 6-8 minutes or until they are crisp and golden.
          3. Drain on kitchen paper. Sprinkle with sea salt and keep warm.
          4. In a bowl, whisk together the plain flour, corn flour, salt and enough cold
          water to form a batter.
          5. Cut the monkfish into thick slices, then coat in the batter.
          6. Cook the fish in batches, in the hot oil for 5-6 minutes, depending on the
          size of the fish.
          7. Remove and drain on kitchen paper.
          8. Transfer the fish and chips to serving plates and garnish with lemon wedges
          and sprig of parsley.
          9. Sprinkle with sea salt and paprika.
          • Gość: . Lubisz "zakonnika"? Ja nie cierpie :( IP: *.range81-156.btcentralplus.com 26.06.05, 00:18
      • Gość: kamul Re: Fish and chips - ryba z frytkami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.05, 12:07
        Cytryne oczywiście dodaje się osobno do pokropienia ryby.
    • Gość: Roy Re: Fish and chips - ryba z frytkami IP: 195.239.247.* 29.10.04, 07:00
      Jest duzo przepisow na BATTER MIX (tak sie nazywa ta panierka do ryby) ja
      uzywam tego ponizej , nalezy pamietac aby przed zanurzeniem ryby w ciescie byla
      obtoczona maka,

0,5 kg mąki
      0,7 l ciepłej wody(mozna tez dodac piwo)
      50ml octu (winnego)
      150g masła (roztopione) lub olej
      sól&pieprz
      mozna dodac drozdze (nie koniecznie)

Wszystko wymieszac I odstawic na 0,5 godziny.
    • Gość: cocho Re: Fish and chips - ryba z frytkami IP: *.gdynia.mm.pl 22.03.05, 15:54
      Proponuję zamiast octu i proszku do pieczenia użyć kopiastej łyżeczki sody
      oczyszczonej i zwiększyć ilość widy do 200 ml, najlepiej wodę zastąpić piwem.
      To jakiś skundlony przepis na rybę z frytkami.
      • Gość: wędkarz Re: Fish and chips - ryba z frytkami IP: *.szczecin.mm.pl 01.12.05, 08:16
        zapraszam na przepis dania z ryby od wędkarzy
        zachodniopomorskichwww.fishing.stargard.pl/
    • sibeliuss Fish and chips - ryba z frytkami 16.06.07, 16:35
      A gdzie ocet do frytek?
      :)))
    • Gość: kajmak Fish and chips - ryba z frytkami IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.07.07, 07:45
      Na pewno zawija się to w gazetę? Anglicy tak robią??? Przecież to jakiś absurd!
      - farba drukarska natychmiast znajdzie się na frytkach i rybie, bo jedno i
      drugie jest tłuste!
      • Gość: dolina rospudy Re: Fish and chips - ryba z frytkami IP: *.chello.pl 01.01.08, 15:34
        ruskie to i w sklepie mięsnym zawijali w gazetę towary
        tusz (farba drukarska jest szkodliwa)

Każda maszyna drukująca, w której stosuje się klasyczne farby rozpuszczal-nikowe, emituje do atmosfery znaczne ilości lotnych związków organicznych (LZO; ang. VOC – Volatile Organic Compounds), co stanowi istotne zagrożenie dla naturalnego środowiska. Tzw. mokre farby drukarskie zawierają zwykle od 50 do 70% rozpuszczalników. Farby te po przeniesieniu na podłoże w ilościach od 3 do 5 g/m2, podlegają procesowi intensywnego suszenia za pomocą strumienia gorącego powietrza o temperaturze od 40 do 70oC. Po wysuszeniu, na podłożu w suchej masie farby powinna pozostać bardzo niewielka ilość rozpuszczalników – zgodnie z obowiązującymi standardami nie więcej niż 10 mg/m2. W procesie drukowania rozpuszczalniki stanowią zwykle odpowiednio dobraną mieszaninę różnych składników, która ma zapewnić optymalne warunki drukowania. Składniki te, to m.in.: octan etylu, alkohol etylowy, etoksypropanol, metoksypropanol, etylometyloketon, propanol, n-propanol i wiele innych. Suszące powietrze przechwytuje lotne związki organiczne wchodzące w skład rozpuszczalników i usuwa je na zewnątrz, poza halę produkcyjną. Zwykle powstała mieszanina (powietrze plus rozpuszczalniki) – i to właśnie są gazy odlotowe – jest odprowadzana przez komin, a w przypadku jego braku, przez zwykłą rurę stalową.
    • Gość: Esprit Fish and chips - ryba z frytkami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.08, 14:41
      Ale przeżywacie, ja zrobiłam to ciasto do pangi, bo tylko tą rybkę miałam w
      zamrażarce i była przepyszna... polecam wszystkim.
      PS. W gazete nie zawijałąm bo było to niepotrzebne :P

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka