adagorniak
31.05.22, 14:13
[img]https://i0.wp.com/dietetyczne-przepisy.net/wp-content/uploads/2018/03/barszcz-bia%C5%82y-w-stylu-fit-z-jajkiem-i-kie%C5%82basa-z-piersi-kurczaka.jpg?resize=843%2C560&ssl=1[/img]
Składniki:
0,5 litra zakwasu na barszcz biały
2,5 litra wody
1 marchew 200 g
1 pietruszka 200 g
kawałek selera 100 g
biała cześć pora 100 g
250 kiełbasy z piersi kurczaka (np Morliny 93 % mięsa kurczaka)
3 suszone podgrzybki 10 g
majeranek, liść laurowy, ziele angielskie
2 łyżeczki chrzanu ze słoiczka 10 g
4 ząbki czosnku 20 g
100 ml mleka
łyżka mąki gryczanej 10 g
Dodatki:
4 jajka 220 g
Przygotowanie:
Ugotuj jajka na twardo. Warzywa umyj i obierz, zalej wszystko wodą w garnku. Dodaj pokrojoną w plastry kiełbasę i czosnek oraz suszone grzyby i liście laurowe z zielem angielskim. Gotuj pół godziny. Wyjmij warzywa i wlej zakwas (najpierw szklankę, a potem dolewaj sprawdzając, czy nie jest za kwaśny). Dopraw majerankiem, chrzanem i pieprzem. W szklance wymieszaj mleko z mąka gryczaną. Dodaj dwie łyżki zupy, wymieszaj i następnie wlej do garnka ciągle mieszając. Zjedz zupę z jajkiem i kiełbasą.
Więcej zdrowych posiłków znajdziecie na : Zdrowe Przepisy