Dodaj do ulubionych

Jajecznica zwyczajna

IP: 212.244.66.* 20.01.05, 11:04
niby proste, ale dlaczego jajka szybko się ścinają i są "twarde"
Obserwuj wątek
    • Gość: słowik Re: Jajecznica zwyczajna IP: *.ghnet.pl / *.ghnet.pl 26.01.05, 17:52
      polecam wcześniej jaja wbić do miseczki i je rostrzepa to ułatwi ich
      wymieszanie na patelni,jajecznicę posól dopiero na talerzu ,uważaj też na
      temperatuę patelni.
      • Gość: marghe_72 Re: Jajecznica zwyczajna IP: *.acn.waw.pl 26.01.05, 17:56
        za duzy gaz..
        Ja sie bawię - stawiam i zdejmuję z gazu.
        • Gość: Babet Re: Jajecznica zwyczajna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.05, 08:39
          Robię podobnie. Zdejmuję z ognia,mieszam,stawiam na moment ogień,mieszam,znowu
          zestawiam i mieszam :-)))
      • pan.chuligan Re: Jajecznica zwyczajna 26.01.05, 18:05
        Dodalbym jeszcze odrobine (okolo lyzki stolowej na te 3 jajka) mleka do
        miseczki. Zobaczysz jak to spulchni koncowy produkt. Co do solenia - wole solic
        w misce, natomiast swierzo zmielony pieprz tylko na talerzu. Reszta rad z
        watku - temperatura patelni, itp - calkowicie sie zgadzam.

        Smacznego.
        • meggie8 Re: Jajecznica zwyczajna 26.01.05, 18:37
          Można też dodać2-3łyżki gestej śmietany.Sprawia,że jajówa jest pysznie puszysta.
          • meggie8 Re: Jajecznica zwyczajna 26.01.05, 18:39
            Te2-3łyzki palnęłam z przyzwyczajenia-bo robię dla4osób.Na3jajka
            wystarczy1łycha.
    • motylanoga2 Re: Jajecznica zwyczajna 26.01.05, 17:57
      Gość portalu: szeryf napisał(a):

      > niby proste, ale dlaczego jajka szybko się ścinają i są "twarde"


      moze za goraca patelnia? ja to jajowe robie tak, ze najpierw na tluszczu i
      bardzo goracej patelni (szybkosc, lubie szybkie dania :-) smaze wszelkie
      dodatki, cebule, miecho, ewentualnie grzyby, jak juz wszystko jest w stanie
      nadajacym sie na talerz, zdejmuje patelnie z ognia i czekam, az troszke
      przestygnie. wtedy szybko wbijam jajek ile trzeba i stawiam patelnie z powrotem
      na ogien, ale juz maly i mieszam dosc energicznie, az sie wszystko ladnie
      zacznie scinac i do momentu, kiedy osiagnie konsystence taka, jaka trzeba.
      wtedy, bach, na talerze.
      nigdy mi sie za bardzo nie sciela, a ja nie lubie takiej scietej, suchej
      jajoowy.
    • Gość: Late Re: Jajecznica zwyczajna IP: *.ilm.warszawa.sint.pl 28.01.05, 14:05
      Ja mieszam jajka w misce, solę, dodaję trochę mleka i wlewam wszystko na
      patelnię z rozpuszczonym masełkiem
    • dispell Re: Jajecznica zwyczajna 28.01.05, 21:45
      Dodać do jajek trzeba 2-3 łyżki śmietany, a spotkałem się nawet z dodaniem wody
      (szok prawda?) - i przed wlaniem na patelnię wymerdolić tzreba... :)
      • Gość: february Re: Jajecznica zwyczajna IP: *.bj.uj.edu.pl 11.02.05, 08:57
        idealna jest, jak się doda mineralnej gazowanej, ale w miarę doda. Dobrze jest
        tez rozbełtać wszystko, jak na omlet i dopiero smażyć.
      • Gość: katrina Re: Jajecznica zwyczajna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.06, 21:08
        Zaden szok z tym dodaniem wody.Probowalam,jest wtedy puszysta. Choc osobiscie
        wole dodawac mleko.
        • marchewka110 Re: Jajecznica zwyczajna 04.03.06, 11:46
          Uwielbiam oregano. dodaję go do wszystkiego, także do jajecznicy ;)
    • Gość: kora Re: Jajecznica zwyczajna IP: 217.153.219.* 30.01.05, 01:05
      nie wiem czy ta jajecznica jest jeszcze zwyczajna ma juz
      dodatki;maselko,mleko,szynke,pi eczarki itd pychotka
      • Gość: przechodzien Re: Jajecznica zwyczajna IP: *.arcor-ip.net 03.07.05, 12:03
        Beztluszczowe smazenie? Cos nie wierze, ze sie uda ale trendy jest. Wole jednak
        moja kompozycje z maselkiem.
    • Gość: ja rzecz smaku, IP: *.129.1511G-CUD12K-02.ish.de 03.07.05, 12:21
      niektórzy lubią dobrze wysmażoną, inni - z glutami! :))))
      • sabba o wlasnie, te gluty:) 04.07.05, 13:26
        ja uwielbiam taka twarda, nawet brazowa moze byc taka dobrze przysmazona z
        kazdej strony - gluto mowiemy nie!
    • mirabellka Re: Jajecznica zwyczajna 05.07.05, 13:19
      Lubię, kiedy jajecznica ma kolor biało-żółty i dlatego nie mieszam jajek przed
      wlaniem na patelnię. No i nie dodaję śmietanek, mlek itp.
      Najzwyczajniejsza na maśle:
      1. Rozpuszczamy masło na patelni. Nie może być zbyt duży płomień, bo masło
      szybko się pali.
      2. Na rozgrzane masło wbijamy ostrożnie jajka, tak by nie rozwalić żółtka.
      3. Mieszamy białka delikatnie łopatką, cały czas uważając, aby nie uszkodzić
      żółtka.
      4. Kiedy widzimy, że wszystkie gluty z białka zniknęły, rozwalamy żółtka. I
      króciutko mieszamy całość, nie dopuszczając do całkowitego ścięcia żółtek.
      Cały czas pamiętamy, by patelnia była ustawiona na niedużym ogniu.

      Jajecznica tak umażona wygląda bardzo ładnie, białka są ścięte, a żółtka nie
      do końca.
      Opis brzmi może skomplikowanie, ale rzeczywiście jest b. proste. Z tym, że ja
      mam dostęp do bardzo dobrych, b.świeżych jajek.
      Tak samo wygląda smażenie z dodatkami, typu wędlina, cebula. Przy słonych
      wędlinach należy pamiętać, żeby nie przesolić jajecznicy.
      • Gość: szopen Re: Jajecznica zwyczajna IP: 206.73.209.* 05.07.05, 13:56
        Ja robie dokladnie tak samo.
        Tez wole kiedy jajecznicza ma kolorki.

        Dodatkowo wczesniej zdejmuje z palnika i mieszam dalej, samo cieplo w patelni
        scina do odpowiednie konsystencji.
        • mirabellka Re: Jajecznica zwyczajna 05.07.05, 14:23
          Szopen, cieszę się, że robimy tak samo:)
          • jutka1 Re: Jajecznica zwyczajna 05.07.05, 14:31
            Robie dokladnie tak, jak Mirabellka i Szopen. :-)

            I tak jak Sabba nie znosze "glutow" z bialka. Rzadkie zoltko - bez problemu
            • Gość: ewa102 Najlepszy sposob na wspaniala "zwyczajna"jajecznic IP: 195.41.211.* 12.07.05, 15:51
              to sposob podany wyzej
              sciac bialka i polplynne zoltka
              mniam
      • Gość: ela Re: Jajecznica zwyczajna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.05, 14:29
        robię tak samo
        • nikita1978 Re: Jajecznica zwyczajna 12.07.05, 14:55
          Ja mieszam jajka w miseczce, jesli jestem na diecie;)- smaze na mleku..jesli
          nie - smaze na masełku, maselko musi sie rozpuscic na patelni ale uwazac trzeba
          by sie nie przypiekło...tak co dopiero rozpuszczonego maselka dodaje
          roztrzepane jajka...chwile mieszam a jak widze ze juz patelnia jest dosc mocno
          nagrzana i jaja przywieraja zdejmuje z ognia i koncze poza nim;) jajeczka sa
          wtedy lekko sciete, nie ma glutów :) jesli ktos widzi ze trzeba dac ponownie na
          ogien dajemy calyt czas mieszajac, na koncu sole i pieprze pycha do buleczki z
          maselkiem;)))

          A tak wogóle uwielbiam jajecznice z pomidorami i czosnkiem;)))przyprawioną
          papryczką pycha;)
          • olencja86 Re: Jajecznica zwyczajna 12.07.05, 18:48
            Jak to smażysz na mleku? Nie przypala się?

            Najlepsza jajaecznica jest z kurkami, szynką, szczypiorkiem i pomidorami :)
            • nikita1978 Re: Jajecznica zwyczajna 13.07.05, 11:48
              nie nie przypala bo mam patelnie teflonową i w sumie nawet bez mleka bym mogla
              usmazyc...a mleko dodaje b byla bardziej puszysta...

              Pozdrawiam
              • Gość: ania Re: Jajecznica zwyczajna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.05, 09:38
                ja lubię z pieczarkami !
              • Gość: Faraon Re: Jajecznica IP: 80.54.200.* 30.12.06, 21:21
                A jak gotójecie kawe? Wszedłem. Durny temat.
    • Gość: :-P Re: Jajecznica zwyczajna IP: *.ut.ee / *.ut.ee 07.10.05, 14:03
      mniam...i tak czytam czytam i sie glodna robie:)
      • Gość: ja Re: Jajecznica zwyczajna IP: *.sm-rozstaje.pl 12.01.06, 10:01
        otóż to.... a ja za tymi radami mam zamiar za chwile zrobić swoją pierwsza w
        zyciu jajecnice :)
        • Gość: martini Re: Jajecznica zwyczajna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.06, 19:36
          ja też niedawno robiłam pierwszą - ma się te 14 lat:P robię tak do szklanki
          wbijam jajka, solę, roztrzepuje widelcem, łyżeczkę masła rozpuszczam na
          patelni, wylewam jajka i mieszam od dołu, aż MOCNO się zetnie, ale nie lubię
          brązowej... Polecam bez dodatkoów typu szczypiorek i szynka, za to rewelacyjna
          jest ze świeżym chlebem z masełkiem i gorzką herbatą.
    • Gość: katrina Re: Jajecznica zwyczajna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.06, 21:05
      Proponuje jajka roztrzepac w miseczce, posolic, popieprzyc.Maslo roztopic na
      patelni,wrzucic jajka.Poczekaj az zetna sie brzegi, wtedy zacznij mieszac i
      rozdrabniac drewniana lyzka.Sciagaj jak juz nic nie plywa(w prostym jezyku).No
      i na malym ogniu.Smacznego
    • Gość: mag Re: Jajecznica zwyczajna IP: *.gdynia.mm.pl 29.03.06, 22:53
      dodanie wody uznaje sie za lepsze niz dodanie mleka, bo jajecznica jest wlasnie
      mniej twarda; ja tak robie od zawsze i pamietam, ze Maklowicz mowil, ze to
      jedyna sluszna metoda

      a moim zdaniem pic lezy w uzyskaniu odpowiedniej temperatury patelni i wlasnie
      powstrzymaniu sie od czestego mieszania

      patelnia musi byc dobrze rozgrzana, ale nie tak, zeby tluszcz, ktory sie
      najpierw daje sie zaczal palic
      (osobiscie preferuje maslo sklarowane - ale koniecznie sklarowane, bo zwykle sie
      na goracej patelni przypali; jajecznica na smalcu to profanacja i gruba pomylka,
      bleee...)

      wtedy wrzucam roztrzepane wczesniej z odrobina wody (mineralna lub z filtra) jajka

      i teraz najwazniejsze:
      one sie maja podsmazyc przez chwile w spokoju, tyle, zeby sie czesciowo sciely,
      ale jeszcze nie przysmazaly
      dopiero wtedy zamieszac
      mieszac tylko tyle, zeby jaja sie rownomiernie scinaly, ale z wyczuciem - nie
      drobic i nie merdac mieszadlem, zeby nie powstala papka jak dla niemowlat

      takie jajo, jak sie je zostawi na klkadziesiat sekund w spokoju ROSNIE i na tym
      polega roznica miedzy takim a innym

      z czym lubie?

      uwielbiam z pomidorami suszonymi i czosnkiem

      z cebulka i kurkami

      z wiosennym szczypiorkiem i swiezymi pomidorami (trzeba je najpierw przesmazyc
      na masle, zeby odparowac sok)

      ze swiezym chilli

      z.....

      ech, mozliwosci jest mnostwo ;)
    • Gość: elżunia Jajecznica zwyczajna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.07, 10:55
      Rozpuść najpierw troszkę Planty
    • Gość: rafal Jajecznica zwyczajna IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.05.07, 15:53
      do tej osoby co mowila ze sie jajka szybko scinaja .pewnie za duzy maszogien:d
      pozdro
    • iontichy Re: Jajecznica zwyczajna 18.07.07, 14:45
      Jak już tyle o dodatkach piszecie, to świetna jest z tartym, żółtym serem.
      Dodaje się go na końcu, jak juz jajecznica jest gotowa i miesza kilkanaście
      sekund na patelni.
    • Gość: ktos Jajecznica zwyczajna IP: *.jgora.dialog.net.pl 23.07.07, 17:14
      no tylko głópi o to pyta..skoro trzymasz je za długo na patelni to i s.a
      twarde..
    • Gość: ANIA Jajecznica zwyczajna IP: *.ssp.dialog.net.pl 03.08.07, 14:35
      BO MASZ ZA DUŻY OGIEŃ
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka