GoĹÄ: szeryf IP: 212.244.66.* 20.01.05, 11:04 niby proste, ale dlaczego jajka szybko się ścinają i są "twarde" Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
GoĹÄ: słowik Re: Jajecznica zwyczajna IP: *.ghnet.pl / *.ghnet.pl 26.01.05, 17:52 polecam wcześniej jaja wbić do miseczki i je rostrzepa to ułatwi ich wymieszanie na patelni,jajecznicę posól dopiero na talerzu ,uważaj też na temperatuę patelni. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: marghe_72 Re: Jajecznica zwyczajna IP: *.acn.waw.pl 26.01.05, 17:56 za duzy gaz.. Ja sie bawię - stawiam i zdejmuję z gazu. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Babet Re: Jajecznica zwyczajna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.05, 08:39 Robię podobnie. Zdejmuję z ognia,mieszam,stawiam na moment ogień,mieszam,znowu zestawiam i mieszam :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
pan.chuligan Re: Jajecznica zwyczajna 26.01.05, 18:05 Dodalbym jeszcze odrobine (okolo lyzki stolowej na te 3 jajka) mleka do miseczki. Zobaczysz jak to spulchni koncowy produkt. Co do solenia - wole solic w misce, natomiast swierzo zmielony pieprz tylko na talerzu. Reszta rad z watku - temperatura patelni, itp - calkowicie sie zgadzam. Smacznego. Odpowiedz Link Zgłoś
meggie8 Re: Jajecznica zwyczajna 26.01.05, 18:37 Można też dodać2-3łyżki gestej śmietany.Sprawia,że jajówa jest pysznie puszysta. Odpowiedz Link Zgłoś
meggie8 Re: Jajecznica zwyczajna 26.01.05, 18:39 Te2-3łyzki palnęłam z przyzwyczajenia-bo robię dla4osób.Na3jajka wystarczy1łycha. Odpowiedz Link Zgłoś
motylanoga2 Re: Jajecznica zwyczajna 26.01.05, 17:57 Gość portalu: szeryf napisał(a): > niby proste, ale dlaczego jajka szybko się ścinają i są "twarde" moze za goraca patelnia? ja to jajowe robie tak, ze najpierw na tluszczu i bardzo goracej patelni (szybkosc, lubie szybkie dania :-) smaze wszelkie dodatki, cebule, miecho, ewentualnie grzyby, jak juz wszystko jest w stanie nadajacym sie na talerz, zdejmuje patelnie z ognia i czekam, az troszke przestygnie. wtedy szybko wbijam jajek ile trzeba i stawiam patelnie z powrotem na ogien, ale juz maly i mieszam dosc energicznie, az sie wszystko ladnie zacznie scinac i do momentu, kiedy osiagnie konsystence taka, jaka trzeba. wtedy, bach, na talerze. nigdy mi sie za bardzo nie sciela, a ja nie lubie takiej scietej, suchej jajoowy. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Late Re: Jajecznica zwyczajna IP: *.ilm.warszawa.sint.pl 28.01.05, 14:05 Ja mieszam jajka w misce, solę, dodaję trochę mleka i wlewam wszystko na patelnię z rozpuszczonym masełkiem Odpowiedz Link Zgłoś
dispell Re: Jajecznica zwyczajna 28.01.05, 21:45 Dodać do jajek trzeba 2-3 łyżki śmietany, a spotkałem się nawet z dodaniem wody (szok prawda?) - i przed wlaniem na patelnię wymerdolić tzreba... :) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: february Re: Jajecznica zwyczajna IP: *.bj.uj.edu.pl 11.02.05, 08:57 idealna jest, jak się doda mineralnej gazowanej, ale w miarę doda. Dobrze jest tez rozbełtać wszystko, jak na omlet i dopiero smażyć. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: katrina Re: Jajecznica zwyczajna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.06, 21:08 Zaden szok z tym dodaniem wody.Probowalam,jest wtedy puszysta. Choc osobiscie wole dodawac mleko. Odpowiedz Link Zgłoś
marchewka110 Re: Jajecznica zwyczajna 04.03.06, 11:46 Uwielbiam oregano. dodaję go do wszystkiego, także do jajecznicy ;) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: kora Re: Jajecznica zwyczajna IP: 217.153.219.* 30.01.05, 01:05 nie wiem czy ta jajecznica jest jeszcze zwyczajna ma juz dodatki;maselko,mleko,szynke,pi eczarki itd pychotka Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: przechodzien Re: Jajecznica zwyczajna IP: *.arcor-ip.net 03.07.05, 12:03 Beztluszczowe smazenie? Cos nie wierze, ze sie uda ale trendy jest. Wole jednak moja kompozycje z maselkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ja rzecz smaku, IP: *.129.1511G-CUD12K-02.ish.de 03.07.05, 12:21 niektórzy lubią dobrze wysmażoną, inni - z glutami! :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
sabba o wlasnie, te gluty:) 04.07.05, 13:26 ja uwielbiam taka twarda, nawet brazowa moze byc taka dobrze przysmazona z kazdej strony - gluto mowiemy nie! Odpowiedz Link Zgłoś
mirabellka Re: Jajecznica zwyczajna 05.07.05, 13:19 Lubię, kiedy jajecznica ma kolor biało-żółty i dlatego nie mieszam jajek przed wlaniem na patelnię. No i nie dodaję śmietanek, mlek itp. Najzwyczajniejsza na maśle: 1. Rozpuszczamy masło na patelni. Nie może być zbyt duży płomień, bo masło szybko się pali. 2. Na rozgrzane masło wbijamy ostrożnie jajka, tak by nie rozwalić żółtka. 3. Mieszamy białka delikatnie łopatką, cały czas uważając, aby nie uszkodzić żółtka. 4. Kiedy widzimy, że wszystkie gluty z białka zniknęły, rozwalamy żółtka. I króciutko mieszamy całość, nie dopuszczając do całkowitego ścięcia żółtek. Cały czas pamiętamy, by patelnia była ustawiona na niedużym ogniu. Jajecznica tak umażona wygląda bardzo ładnie, białka są ścięte, a żółtka nie do końca. Opis brzmi może skomplikowanie, ale rzeczywiście jest b. proste. Z tym, że ja mam dostęp do bardzo dobrych, b.świeżych jajek. Tak samo wygląda smażenie z dodatkami, typu wędlina, cebula. Przy słonych wędlinach należy pamiętać, żeby nie przesolić jajecznicy. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: szopen Re: Jajecznica zwyczajna IP: 206.73.209.* 05.07.05, 13:56 Ja robie dokladnie tak samo. Tez wole kiedy jajecznicza ma kolorki. Dodatkowo wczesniej zdejmuje z palnika i mieszam dalej, samo cieplo w patelni scina do odpowiednie konsystencji. Odpowiedz Link Zgłoś
mirabellka Re: Jajecznica zwyczajna 05.07.05, 14:23 Szopen, cieszę się, że robimy tak samo:) Odpowiedz Link Zgłoś
jutka1 Re: Jajecznica zwyczajna 05.07.05, 14:31 Robie dokladnie tak, jak Mirabellka i Szopen. :-) I tak jak Sabba nie znosze "glutow" z bialka. Rzadkie zoltko - bez problemu Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ewa102 Najlepszy sposob na wspaniala "zwyczajna"jajecznic IP: 195.41.211.* 12.07.05, 15:51 to sposob podany wyzej sciac bialka i polplynne zoltka mniam Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ela Re: Jajecznica zwyczajna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.05, 14:29 robię tak samo Odpowiedz Link Zgłoś
nikita1978 Re: Jajecznica zwyczajna 12.07.05, 14:55 Ja mieszam jajka w miseczce, jesli jestem na diecie;)- smaze na mleku..jesli nie - smaze na masełku, maselko musi sie rozpuscic na patelni ale uwazac trzeba by sie nie przypiekło...tak co dopiero rozpuszczonego maselka dodaje roztrzepane jajka...chwile mieszam a jak widze ze juz patelnia jest dosc mocno nagrzana i jaja przywieraja zdejmuje z ognia i koncze poza nim;) jajeczka sa wtedy lekko sciete, nie ma glutów :) jesli ktos widzi ze trzeba dac ponownie na ogien dajemy calyt czas mieszajac, na koncu sole i pieprze pycha do buleczki z maselkiem;))) A tak wogóle uwielbiam jajecznice z pomidorami i czosnkiem;)))przyprawioną papryczką pycha;) Odpowiedz Link Zgłoś
olencja86 Re: Jajecznica zwyczajna 12.07.05, 18:48 Jak to smażysz na mleku? Nie przypala się? Najlepsza jajaecznica jest z kurkami, szynką, szczypiorkiem i pomidorami :) Odpowiedz Link Zgłoś
nikita1978 Re: Jajecznica zwyczajna 13.07.05, 11:48 nie nie przypala bo mam patelnie teflonową i w sumie nawet bez mleka bym mogla usmazyc...a mleko dodaje b byla bardziej puszysta... Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ania Re: Jajecznica zwyczajna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.05, 09:38 ja lubię z pieczarkami ! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Faraon Re: Jajecznica IP: 80.54.200.* 30.12.06, 21:21 A jak gotójecie kawe? Wszedłem. Durny temat. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: :-P Re: Jajecznica zwyczajna IP: *.ut.ee / *.ut.ee 07.10.05, 14:03 mniam...i tak czytam czytam i sie glodna robie:) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ja Re: Jajecznica zwyczajna IP: *.sm-rozstaje.pl 12.01.06, 10:01 otóż to.... a ja za tymi radami mam zamiar za chwile zrobić swoją pierwsza w zyciu jajecnice :) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: martini Re: Jajecznica zwyczajna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.06, 19:36 ja też niedawno robiłam pierwszą - ma się te 14 lat:P robię tak do szklanki wbijam jajka, solę, roztrzepuje widelcem, łyżeczkę masła rozpuszczam na patelni, wylewam jajka i mieszam od dołu, aż MOCNO się zetnie, ale nie lubię brązowej... Polecam bez dodatkoów typu szczypiorek i szynka, za to rewelacyjna jest ze świeżym chlebem z masełkiem i gorzką herbatą. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: katrina Re: Jajecznica zwyczajna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.06, 21:05 Proponuje jajka roztrzepac w miseczce, posolic, popieprzyc.Maslo roztopic na patelni,wrzucic jajka.Poczekaj az zetna sie brzegi, wtedy zacznij mieszac i rozdrabniac drewniana lyzka.Sciagaj jak juz nic nie plywa(w prostym jezyku).No i na malym ogniu.Smacznego Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: mag Re: Jajecznica zwyczajna IP: *.gdynia.mm.pl 29.03.06, 22:53 dodanie wody uznaje sie za lepsze niz dodanie mleka, bo jajecznica jest wlasnie mniej twarda; ja tak robie od zawsze i pamietam, ze Maklowicz mowil, ze to jedyna sluszna metoda a moim zdaniem pic lezy w uzyskaniu odpowiedniej temperatury patelni i wlasnie powstrzymaniu sie od czestego mieszania patelnia musi byc dobrze rozgrzana, ale nie tak, zeby tluszcz, ktory sie najpierw daje sie zaczal palic (osobiscie preferuje maslo sklarowane - ale koniecznie sklarowane, bo zwykle sie na goracej patelni przypali; jajecznica na smalcu to profanacja i gruba pomylka, bleee...) wtedy wrzucam roztrzepane wczesniej z odrobina wody (mineralna lub z filtra) jajka i teraz najwazniejsze: one sie maja podsmazyc przez chwile w spokoju, tyle, zeby sie czesciowo sciely, ale jeszcze nie przysmazaly dopiero wtedy zamieszac mieszac tylko tyle, zeby jaja sie rownomiernie scinaly, ale z wyczuciem - nie drobic i nie merdac mieszadlem, zeby nie powstala papka jak dla niemowlat takie jajo, jak sie je zostawi na klkadziesiat sekund w spokoju ROSNIE i na tym polega roznica miedzy takim a innym z czym lubie? uwielbiam z pomidorami suszonymi i czosnkiem z cebulka i kurkami z wiosennym szczypiorkiem i swiezymi pomidorami (trzeba je najpierw przesmazyc na masle, zeby odparowac sok) ze swiezym chilli z..... ech, mozliwosci jest mnostwo ;) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: elżunia Jajecznica zwyczajna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.07, 10:55 Rozpuść najpierw troszkę Planty Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: rafal Jajecznica zwyczajna IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.05.07, 15:53 do tej osoby co mowila ze sie jajka szybko scinaja .pewnie za duzy maszogien:d pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
iontichy Re: Jajecznica zwyczajna 18.07.07, 14:45 Jak już tyle o dodatkach piszecie, to świetna jest z tartym, żółtym serem. Dodaje się go na końcu, jak juz jajecznica jest gotowa i miesza kilkanaście sekund na patelni. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ktos Jajecznica zwyczajna IP: *.jgora.dialog.net.pl 23.07.07, 17:14 no tylko głópi o to pyta..skoro trzymasz je za długo na patelni to i s.a twarde.. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ANIA Jajecznica zwyczajna IP: *.ssp.dialog.net.pl 03.08.07, 14:35 BO MASZ ZA DUŻY OGIEŃ Odpowiedz Link Zgłoś