Dodaj do ulubionych

Alu kofta - kulki warzywne w sosie

29.04.05, 08:38
ludzie na jakim swiecie żyjecie? ile osób wie co to ghe? może i bym sobie to
ugotowała ale jak już o czymś piszecie to wypadałoby wyjaśnić co to jest -
ewentualnie czy czymś polsim można to zastąpić. paranoja. po co w ogóle
zamieszczać takie przepisy?
Obserwuj wątek
    • Gość: Wlodek Re: Alu kofta - kulki warzywne w sosie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.05, 22:18
      Ghe to jest stopione masło.Topi się i zbiera pianę,a co zostanie to jest
      właśnie ghe(gi)
    • Gość: marylka Re: Alu kofta - kulki warzywne w sosie IP: *.acn.waw.pl 08.05.05, 07:27
      ghee mozna kupic w centrum handlowym arkadia w wawie, w sklepie kuchnie swiata
      na parterze
    • Gość: kasia Re: Alu kofta - kulki warzywne w sosie IP: *.crowley.pl 29.07.05, 12:39
      ghee to zklarowane maslo,moi rodzice robia go jeszcze kupujac maslo na targu od
      kobiety ze wsi a nastepnie przetapiaja je i zciagają pianke w ten sposób
      powstaje ghee. Najdroższy oczyszczony tłuszcz. Bardzo dobre polecam tylko natym
      smaże mieso i robie hinduskie potrawy
    • Gość: juni Re:To Ty się raczej nie kompromituj. IP: *.orbitel.net.co 29.07.05, 15:53
      Brak podstawowych wiadomości o kuchni to jeszcze nie zbrodnia, ale darcie się
      na cały regulator o tym to kompromitacja do potęgi. Jak nie wiesz to użyj
      resztek szarych komórek i zapytaj w googlu.Na przykład tu:
      pl.wikipedia.org/wiki/Ghee
      albo tu:
      uczta.vege.pl/index.html (trzeba wejść w przepisy)
      albo tu:
      www.spicelore.com/db3/00267/spicelore.com/_uimages/ghee.jpg
      lenistwa, braku myślenia i pieniactwa nic nie usprawiedliwia.
    • fettinia Re: Alu kofta - kulki warzywne w sosie 29.07.05, 16:25
      Wbrew pozorom wiele ludzi wie co to ghee-a nawet uzywa-pozdrawiam:)
      • evil7 Re: Alu kofta - kulki warzywne w sosie 30.07.05, 13:15
        i po co od razu afere robisz?skoro masz internet to znaczy,ze i wyszukiwarka w
        zasiegu,mozna poszukac,popytac na forum.niby zyjemy w dobie latwej informacji,a
        tu taki problem z ghee.
    • roseanne Re: Alu kofta - kulki warzywne w sosie 30.07.05, 15:46
      nie ma co sie zoladkowac

wiem ze ghe to sklarowane maslo
      wiem nawet, ze jak jest w przepisie "alu" to bedzie dotyczylo ziemniakow
    • Gość: Dayel Re: Alu kofta - kulki warzywne w sosie IP: 217.153.161.* 18.01.06, 17:57
      Oczywiście maszprawo nie wiedzieć co to jest. ale wyszukiwarka to prosta rzecz
      dla ludzi, nie oruzmiem robienia szumu zanim się nie sprawdzi....
    • Gość: iiiiii Re: Alu kofta - kulki warzywne w sosie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.06, 23:21
      ghee to sklarowane(oczyszczone maslo). mozna zrobic samemu-znajdz pierw przepis-
      lub kupic w hurtowni indyjskiej.
    • Gość: tusia Re: Alu kofta - kulki warzywne w sosie IP: 195.245.213.* 06.06.06, 13:31
      GHEE to po prostu rozpuszczone masło :P
      • Gość: Metella Re: Alu kofta - kulki warzywne w sosie IP: *.chello.pl 14.08.06, 09:32
        Ghee- oryginalnie robi się podobno z mleka bawolego. Ale jaki inny ssak, oprócz
        człowieka pije mleko w dorosłym wieku? i to w dodatku mleko innego ssaka?
        ludzie! MLEKO JEST NIEZDROWE, A KAMPANIA "PIJ MLEKO, BĘDZIESZ WIELKI" JEST
        CZYSTO KOMERCYJNA!
        • Gość: Mari Re: Alu kofta - kulki warzywne w sosie IP: *.subscribers.sferia.net 29.06.08, 01:02
          Może to dzięki temu właśnie ten ssak rozwinął tak skomplikowaną cywilizację a
          inne nie:)
          Nie jestem zbytnią konserwatystką, ale jeśli naszym przodkom coś służyło, to
          może coś w tym jest.
    • Gość: kama Re: Alu kofta - kulki warzywne w sosie IP: *.debacom.pl 30.08.06, 19:40
      ghe to sklarowane masło,caly przepis jak go otrzymac jest w internecie
      wystarczy poszukac.
    • Gość: Paulinka Re: Alu kofta - kulki warzywne w sosie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.06, 01:08
      Polecam www.google.com . Np. pl.wikipedia.org/wiki/Ghi . :)
    • Gość: Pszczoła Alu kofta - kulki warzywne w sosie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.07, 13:44
      Ghee to taka substancja o gestosci masła wytworzona z tłuszczów zwierzecych.
      Autor przepisu chyba sam nie wiedział co to jest , nazywając tym samym tę
      potrawę wegetariańska. no coz. Z ghee mozna zastapic zwykłym masłem albo z niego
      zrezygnować. Jest duzo przepisów na koftę gdzie ghee po porstu nie ma :)
      pozdrawiam
    • Gość: śliwencja Alu kofta - kulki warzywne w sosie IP: 88.199.19.* 27.07.07, 10:29
      ja alu kofte robie już trzeci raz i jestem z niej bardzo zadowolona!! pochodze
      z małego miasta gdzie ciężko dostać niektóre składniki ale najwyrażniej mam na
      tyle wyobrażni żeby móc je czymś zastąpić. ghe możesz zastąpić oliwa lub
      masłem
    • Gość: adam3037 Re: Alu kofta - kulki warzywne w sosie IP: *.adsl.alicedsl.de 31.08.07, 16:30
      Droga Higo - co to ghe wiedza prawie wszyscy, a ci co nie wiedza poszukaja
      najpierw w internecie zanim sie odezwa.
      ps
      zamiast ghe mozesz uzyc masla
      i ....wyluzuj :-)
    • Gość: pawel Alu kofta - kulki warzywne w sosie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.07, 18:21
      Ghe to czyste masło. Można zastąpić zwykłym olejem roślinnym.
    • Gość: Krasiwa Alu kofta - kulki warzywne w sosie IP: 212.142.33.* 11.01.08, 13:58
      Przepis rewelacj, siper starter...ghee to typowy tluszcz do smazenia
      i pieczenia. Posiada 100% tluszczu. wyglada i jest uzywane jako
      maslo.
    • Gość: magdni Re: Alu kofta - kulki warzywne w sosie IP: 89.243.184.* 18.01.08, 18:47
      droga higo, ghe to rodzaj masla, nie jestem pewna czy mozna to kupic
      w Polsce
    • Gość: f Alu kofta - kulki warzywne w sosie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.08.08, 16:07
      Niebo w gębie!
    • Gość: POLIN Alu kofta - kulki warzywne w sosie IP: 77.236.0.* 08.10.08, 07:47
      JAK SOBIE KTOŚ POTRAFI WYSZUKAĆ W INTERNECIE PRZEPIS TO NA PEWNO ZNAJDZIE TEŻ
      CO TO TAKIEGO GHE. A POZA TYM TO JA NP. NIE GOTUJE PRAWIE WCALE A WIEM CO TO
      JEST. UWAŻAM, ŻE TO DOBRZE JEŚLI UŻYWAMY PROFESJONALNEGO NAZEWNICTWA :)
    • borysa Re: Alu kofta - kulki warzywne w sosie 30.01.09, 13:41
      Mam pytanie, jakie warzywa uzyć - surowe czy gotowane ?
    • Gość: Ala Alu kofta - kulki warzywne w sosie IP: *.chello.pl 14.12.09, 19:33
      Zrobiłam! Było pyszne,takie pikantne i orientalne :-) Dziękuję za przepis.
    • Gość: obserwator51 Alu kofta - kulki warzywne w sosie IP: *.chello.pl 15.12.09, 01:19
      "garam masala, 1 łyżka ghee". Może to są jakieś chińskie wynalazki? Dość
      dziwny język kulinarny. To mi przypomina kuchnię Paskala z telewizji. On
      zawsze używa takich składników, jakby każdy mieszkał w Warszawie lub Paryżu,
      miał dostęp do wszystkich składników, znał wszystkie przyprawy oraz miał
      materac wypchany Biletami Narodowego Banku Polskiego. Wymyśla i udziwnia swoje
      przepisy, kalecząc przy tym język polski. Ja preferuję kuchnię polską, w
      której wiem o co chodzi, jak się co nazywa i jest ogólnie dostępne w
      najbliższym sklepie. Na takie też przepisy liczy większość czytających fora
      kulinarne. Szkoda, że nie wszyscy mają o tym pojęcie. ;)
    • izula_only Alu kofta - kulki warzywne w sosie 15.12.09, 14:41
      zawsze można wpisać w google i się dowiedzieć, a nie naskakiwać na autora,
      przynajmniej ja tak zrobiłam, eh ludzie chcą mieć podane wszytko jak na
      tacy. Dzięki za przepis :). Dziś będę próbować. Mam pytanie, czy można użyć
      suszonego imbiru?
    • izula_only Alu kofta - kulki warzywne w sosie 15.12.09, 16:14
      Rewelacja :) dodałam suszonego imbiru (choć wiem ze to nie to samo)
      serdeczne dzięki :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka