Dodaj do ulubionych

Chłodnik hiszpański (gazpacho)

IP: 5.5.* / *.proxycache.rima-tde.net 17.07.05, 12:24
W przepisie brakuje ogorka, zielonej papryki i octu!!!
Obserwuj wątek
    • skarolina Re: Chłodnik hiszpański (gazpacho) 17.07.05, 17:11
      Gość portalu: MANYA napisał(a):

      > W przepisie brakuje ogorka, zielonej papryki i octu!!!

      No dziecku od 1 roku to bym raczej nie podała ani jednego ani drugiego. A jak
      widać, są to przepisy dla dzieci. To nie dział "Kuchnia" tylko "eDziecko"
    • hania55 Re: Chłodnik hiszpański (gazpacho) 17.07.05, 19:36
      Brakuje również oliwy. 2 kromki pieczywa to za dużo. Na taką ilość pomidorów
      wystarczy max. 1. Bez zielonego ogórka można się obejść, papryka jest
      nieodzowna, żeby nadać odrobiny goryczki. Ocet również jest potrzebny
      (najlepiej jeśli jest to ocet z sherry, ale można go zastąpić octem z białego
      wina). Niezbędny jest, pominięty w tym przepisie, czosnek.

      --
      Strach jest, ale zasadniczo staram się mieć kwit.
    • janek53 Re: Chłodnik hiszpański (gazpacho) 17.07.05, 22:59
      Wobec wielu przepisow i watpliwosci co do Gazpacho czulem sie zobowiazany
      podanie przepisu na gazpacho oryginalne z Andaluzji (glownie prowincja Sevilla).


      Gazpacho andaluzyjskie (oryginalne)

      ... (fonetycznie: gaspaczo) ... tradycyjny przepis hiszpanski pochodzacy z
      Andaluzji (sa tez inne Gazpachos .. na goraco i na bazie miesa (Extramadura)).

      Historia

      Jest to danie z bogata 1000 letnia tradycja siegajaca czasow obecnosci Rzymian
      w Hiszpanii. Nazwa pochodzi od portugalskiego „caspacho” pochodzacego z
      romano „caspa” co oznacza ... resztka lub fragment. Tak wiec nazwa potrawy
      generalnie odnosila sie do resztek chleba (nie warzyw) ktore to zawieraja
      wszystkie „GAZPACHOS”.

      Glownie spozywali ja zniwiarze podczas pracy pod golym niebem i w wysokich
      temperaturach. Generalnie byla to potrawa ludzi biednych (tanie produkty lub
      wprost dostepne z ogrodu). Wielu dziwilo sie jak potrawa tak prosta mogla zywic
      osoby tak ciezko pracujace.

      Kiedy doczekalismy sie czasow dietetyki, gazpaczo stalo sie dosyc modne i ma
      dzisiaj duze powodzenie na calym swiecie .. bywa, ze zbyt duze co moze dac
      miejsce na naduzycia w restauracjach „turystycznych” gdzie podaje sie gazpacho
      nie majace wiele wspolnego z potrawa tak smaczna i zdrowa.

      Skladniki (na 6 osob)

      - 0,5 kg pszennego chleba (polska bulka) – najlepiej czerstwego;
      - 1,5 kg czerwonych pomidorow (dojrzalych);
      - 125 ml (pol szklanki) oleju z oliwek;
      - 3 srednie zabki czosnku;
      - 0,5 kg zielonych ogorkow;
      - 0,3 kg cebuli;
      - 4 sredniej wielkosci (15 cm) surowe papryki (2 zielone i 2 czervone);
      - 1,5 litra zimnej wody (najlepiej mineralnej);
      - ocet (vinagre z wina) i sol wg. gustu.

      Sposob przygotowania:

      Z wymienionych warzyw oddzielamy jedna papryke zielona i jedna czerwona,
      czwarta czesc jednej cebuli, pol ogorka, jedna kromke chleba. Nalezy posiekac
      te warzywa na 0,5 centymetrowe kawaleczki a chleb na 1 cm kostki. W
      niezaleznych naczyniach (np. miseczki chinskie) odstawic do lodowki.

      Namoczyc chleb (bez skorki) w czesci wody. Kiedy chleb bedzie stanowil miekka
      mase, wkladamy go do garnka a takze 2 (polowe .. zielona i czerwona) papryki,
      ogorki, cebule, zabki czosnku, olej, vinagre i sol (dwa ostatnie skladniki w
      malej ilosci tak, zeby przyprawic wszystko wg. gustu na zakonczenie). Za pomoca
      miksera miksujemy wszystkie skladniki dodajac powoli wode az do uzyskania
      jednolitej zawiesiny o gestosci wg. gustu. Gazpacho nie powinno byc wodniste.
      Ma miec konsystencje dosyc gesta typu ... krem lub pure.

      Po zmiksowaniu, w celu usuniecia resztek pestek, skorek, itp ... zalecane jest
      przecedzenie wszystkiego przez sitko o 1,5 milimetrowych oczkach pomagajac
      (przecierajac lyzka) lub (co najczesciej sie stosuje w Hiszpanii) przez
      tzw „chino”. Chodzi o narzedzie (sitko mechaniczne) ktore umozliwia jednoczesne
      przecedzanie i przetarcie pozostalych czesci warzyw (odzyskujac w czesci nie
      zmiksowane skladniki). Teraz nalezy przyprawic sola i vinagre (do smaku).

      Podanie:

      Gazpacho ZAWSZE podaje sie bardzo zimne (temperatura miedzy 5 -8 ºC). Jesli
      jest to czesc posilku przy stole (zazwyczaj jako pierwsze danie), podaje sie w
      miseczkach (15 cm srednicy) jako krem. Najlepiej jesli sa to naczynia gliniane
      bez glazury bowiem tego typu naczynia utrzymuja niska temperature zawartosci.
      Chodzi o przenikanie wody przez scianki naczynia i pozniejsze odparowanie
      tejzej na zewnetrznej stronie naczynia czyli .. ochladzanie. W ten sposob,
      nawet w najbardziej gorace dni potrwa utrzymuje swa niska temperature przez
      dosyc dlugi czas.

      Na czesci centralnej stolu ustawic tacke z miseczkami z wczesniej posiekanymi
      warzywami i chlebem. Kazdy dodaje sobie do kremu to na co ma ochote (cos
      podobnego do podania tatara).

      Jesli gazpacho sluzy jako „napoj” orzezwiajacy, podajemy w dzbanku glinianym i
      (najlepiej) z glinianymi kubeczkami (juz bez dodawania rozdrobnionych warzyw).

      Obserwacje:

      - wszystkie warzywa nalezy bardzo dokladnie umyc, usunac korzonki, pestki
      (papryka) po czym wstepnie rozdrobnic na 1-2 centymetrowe czesci;
      - ogorki i pomidory lepiej obrac ze skorki chociaz gdy uzyjemy „sitko
      Chino” ... mozemy nie obierac;
      - po przekrojeniu wzdluz, z zabkow czosnku nalezy usunac „rdzenie” zeby
      przeciwdzialac pozniejszym (mozliwym) przykrym „odbiciom” czosnkowym;
      - woda najlepiej jesli jest mineralna ... nie bedziemy czuli chloru i do tego
      bedziemy mieli pewnosc, ze nie bedzie flory bakteryjnej (woda mineralna jest
      pasteryzowana przed burelkowaniem) co pozwoli na pozniejsze bezpieczne
      przechowywanie gazpacho przez kilka dni (lodowka);
      - ilosc wody jest orientacyjna ... wlewamy ja w czesciach decydujac o pozadanej
      gestosci gazpacho;
      - jesli z powodu objetosci naczynia uzytego do miksowania nie miesci sie nam
      wszystko, mozemy realizowac miksowanie w etapach by potem wszystko dobrze
      wymieszac;
      - zeby zredukowac efekt kwasowy pomidorow (niektore osoby sa na to wrazliwe)
      mozna dolaczyc do warzyw w momencie miksowania 1-2 marchwie ktore oprocz efektu
      neutralizacji kwasowosci pomidorow poprawiaja aspekt wizualny potrawy.

      www.soloselecto.com/images/gazpacho-andaluz.gif
      Co kraj to obyczaj (Hiszpania):

      - zamiast vinagre w niektorych regionach Andaluzji uzywa sie soku z cytryny;
      - w Andaluzji (okolice Sevilla) czesto dodaje sie do gazpacho (jako dodatek w
      momencie podania) winogrona, jajko na twardo pokrojone w kostke lub pokrojona w
      kostke (4 mm) szynke parmezanska;
      - krancowe sposoby podania to dodatek ziol do miksowania (gazpacho ma kolor
      zielony i zapach danego ziola), dodatek sadzonego jajka (do miseczki) czy
      dodatek smazonych watrobek z krolika.

      Smacznego. Warto .. chociaz sprobowac.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka