Dodaj do ulubionych

Szampan - jak serwować i jak pić

IP: *.adsl.inetia.pl 29.09.05, 11:50
fajnie smakuje szampan zmieszany z sokiem z limonek- polecam- proporcje 1,5l
szampana [słodkiego] na 5-6limonek. Przepis wg N. Lawson
Obserwuj wątek
    • Gość: jolka Re: Szampan - jak serwować i jak pić IP: *.mkrasnik / 80.48.105.* 07.12.05, 12:47
      szampan is ok!!!! i lubie szampańską zabawe!!! i tyle na ten temat!!!!!
      • Gość: D. Re: Szampan - jak serwować i jak pić IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.12.06, 05:24
        Wszystko nie istotne, najważniejsze, żeby był wytrawny. Słodki, czy półsłodki
        szampan to jakaś pomyłka.
        • Gość: Dom Perignon Dosiego Roku :) IP: *.chello.pl 31.12.06, 14:17
          racja, tylko wytrawny
    • Gość: ich ja lubię białego względnie brunatnego misia: IP: *.129.1511G-CUD12K-02.ish.de 07.12.05, 14:21
      szampan + biała wódka lub koniak, winiak. ;)
    • Gość: Xena Re: Szampan - jak serwować i jak pić IP: *.access.telenet.be 07.12.05, 16:25
      Przy otwieraniu ten korek nie powinien wyskakiwac ( chyba , ze szampan sluzy
      do oblewania a nie do picia )
      Nalezy go poruszyc do gory trzymajac bardzo mocno butelke jedna reka a korek
      druga . Bedzie pchal do gory ale nie puszczac go dopoki nie ustanie parcie .
      Potem spokojnie mozna nalewac szampana .
    • kikkera Kir royale 07.12.05, 16:34
      czyli:
      1/5 likieru z czarnej porzeczki
      4/5 wytrawnego szampana

      do kieliszków wlać najpierw likier, a następnie dopełnić szampanem.
      Uwaga bardzo, bardzo dobre, tylko często kończy się silnym bólem głowy:(
      • pikantna_pralineczka Re: Kir royale 07.12.05, 18:49
        Szampan jest najlepszy sam, ale ja czasami mieszam go z martini rosso (2/3
        szampana 1/3 martini) + plastrek cytryny. Mniam.
      • Gość: Antek Re: Kir royale IP: 216.223.64.* 29.12.06, 21:23
        kikkera napisała:

        > czyli:
        > 1/5 likieru z czarnej porzeczki
        > 4/5 wytrawnego szampana
        >
        > do kieliszków wlać najpierw likier, a następnie dopełnić szampanem.
        > Uwaga bardzo, bardzo dobre, tylko często kończy się silnym bólem głowy:(
        KIKKERA i kilku innych z radami co dodac do szampana.LUDZIE czy wyscie w zyciu
        pili PRAWDZIWY szampan, czy tez rozne wina musujace , ktore nazywacie
        szampanem. Prawdziwy szampan pija sie ze szkiel i w temp. jak napisano w
        artykule . Jedynym dodatkiem do prawdziwego szampana sa przyjaciele lub piekne
        kobiety z ktorymi wlasnie zaprzyjazniamy sie.
        P.S. Niestety, dobre szampany sa drogie ale warto od czasu do czasu sprobowac
        czym sa.
        • ebayprocol Sprobujcie CAVA 30.12.06, 01:31
          Cava to hiszpanskie "szmpany", wina musujace robione metoda tradycyjna,
          najlepiej brut (bardzo wytrawny). Mozna kupic juz nawet za ok. 30 zl (np.
          Freixenet) Wowczas bedziecie mieli jakies pojecie, jak smakuje prawdziwy
          szampan.
          • Gość: d Re: Sprobujcie CAVA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.12.06, 05:27
            Zgadza się, ja sprawiłem sobie Schlumberger Brut i nie mogę się doczekać.
        • Gość: Dom Perignon niepotrzebnie się obruszasz IP: *.chello.pl 31.12.06, 14:26
          Kir (z białym wytrawnym winem) albo Kir royale (z szampanem) to klasyczny
          francuski aperitif. Znakomicie zaostrza apetyt. Zanim skrytykujesz radzę
          spróbować. :)
    • Gość: Szymiasty Re: Szampan - jak serwować i jak pić IP: *.chello.pl 28.12.06, 15:27
      Nie ma to jak poczciwy "Jantarnoje Igristoje" pity prosto z butelki :-)
    • Gość: ambrozjo Szampan - jak serwować i jak pić IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.06, 23:47
      taa, fajnie że ktoś napisał jak należy to wszystko czynić lecz mnie ciekawi
      bardziej fakt - dlaczego tak mamy robić.. ale tego to już nie napisali
      • zewszad_i_znikad Re: Szampan - jak serwować i jak pić 31.12.06, 05:11
        O jak cudnie, że ktoś kwestionuje te zwyczaje...
        Sama w tym roku zaproszona wyjątkowo jestem (do mamy mojej dawnej koleżanki -
        będziemy siedzieć i gadać i tyle), jakiś sentymnnt mam - ale nikt mnie nie
        zmusi do wypicia choć łyku alkoholu, będę pić Piccolo. Niech żyje abstynencja,
        jedyny skuteczny lek przeciw kacowi i innym skutkom picia trucizny vel
        narkotyku pt. etanol.
        • Gość: Dom Perignon Jednak poddałaś się tradycji :) IP: *.chello.pl 31.12.06, 19:05
          musi być choć Piccolo. A może wznieś toast kefirem, albo herbatką z dziurawca?
    • Gość: Ma Szampan - jak serwować i jak pić IP: 157.25.9.* 29.12.06, 13:34
      Kiler chyba się autor naoglądał za dużo polskiego kina, proponuje jeszcze raz
      sprawdzić
    • Gość: znawca Szampana nie zakanszam... IP: *.toya.net.pl 29.12.06, 22:37
      hihihihi
    • Gość: kaja Szampan - jak serwować i jak pić IP: *.server.ntli.net 30.12.06, 13:29
      szampan plus truskawki - mnniiaaammm:)
    • Gość: Szampanowy mastah gupki jesteście IP: *.chello.pl 30.12.06, 22:44
      tylko ja wiem jak pić prawdcziwego szampana, dla was zostaje russkoe igristoe.
      No cóż, plebs :)
      • Gość: fakplebs Re: gupki jesteście IP: *.chello.pl 30.12.06, 22:44
        takmysle
    • Gość: Observer_01 Szampan - dla kogo? IP: *.pools.arcor-ip.net 31.12.06, 00:36
      Przeczytalem tych 15 postow i szkoda mi Was wszystkich. Jeden wie lepiej, druga
      jeszcze lepiej a autor artykulu tez nie wszystko. Ani truskawkami ani
      proporcjami nie da sie ukryc tego co wychodzi...
      Mimo wszystko: Szczesliwego Nowego Roku! Ale szampana wypije bez Was!
    • tralala31 z butelki 31.12.06, 00:42
      najlepiej



      www.cotynato.prv.pl
    • Gość: azet Rada Babci... IP: *.chello.pl 31.12.06, 01:19
      A jeśli się zdarzy, że kolejna butelka będzie wypita tylko w połowie nie trzeba
      w nią upychać korki. Wystarczy włożyć łyżeczkę od herbaty tak by oparła się na
      szyjce i tak pozostawić do jutra. Gwarantuję, że bąbelki pozostaną jak w świeżo
      otwartym. I nie pytajcie dlaczego bo nie wiem ale to prawda.
    • Gość: A Szampan - jak serwować i jak pić IP: 195.204.107.* 31.12.06, 01:40
      > Otwierany szampan nie powinien jednak nikogo oblać

      ..a otwierany na podium zawodow sportowych?
      • Gość: gosc Re: Szampan - jak serwować i jak pić IP: *.234-203-24.mc.videotron.ca 31.12.06, 02:44
        Trzymając szampana przekręcamy delikatnie korek
        prosze to sprawdzic ? hehehe
      • zewszad_i_znikad Re: Szampan - jak serwować i jak pić 31.12.06, 05:15
        Otwieranie na podium tak, żeby oblało ludzi stojących wokół to barbarzyństwo.
        Byłabym po prostu wściekła, gdyby ktoś tak na mnie nachlapał. Mam prawo sobie
        nie życzyć, żeby mi brudzić ubranie szampanem. Na szczęście po wielkich
        zawodach się nie pałętam, a na Formułę 1 itp. (chyba tam najabrdziej chlapią)
        nawet bym nie poszła...
        • Gość: andrzej_salata Re: Szampan - jak serwować i jak pić IP: *.net85-168-191.noos.fr 31.12.06, 18:43
          Skarbie, jakim Ty jestes rozrywkowym stworzonkiem. Wpadnij do mnie to sobie
          zaszalejemy: mam herbatke ziolowa i nowy album Mietka Fogga.
        • magmaggo Re: Szampan - jak serwować i jak pić 31.12.06, 19:24
          zewszad_i_znikad napisała:

          > Otwieranie na podium tak, żeby oblało ludzi stojących wokół to barbarzyństwo.
          > Byłabym po prostu wściekła, gdyby ktoś tak na mnie nachlapał. Mam prawo sobie
          > nie życzyć, żeby mi brudzić ubranie szampanem. Na szczęście po wielkich
          > zawodach się nie pałętam, a na Formułę 1 itp. (chyba tam najabrdziej chlapią)
          > nawet bym nie poszła...


          ależ z Ciebie rozrywkowa dziewczyna..
          pozazdrościc
    • Gość: japiech Szampan - jak serwować i jak pić IP: *.net-serwis.pl 31.12.06, 03:52
      Szampana trzeba przede wszystkim mieć a potem zastanawiać sie, jak go serwować. Wino musujące za 5 ani nawet za 25 zł to nie szampan.
      • Gość: biedaczek oho, burżuj sie odezwał IP: *.telprojekt.pl 31.12.06, 17:16
        jwt
    • Gość: pocalujta_wujta z pewnoscia 6 stopniowy to juz nie to IP: *.nwrk.east.verizon.net 31.12.06, 04:13
      Otwieram szampana od wielu lat i to nie tylko przy okazji Sylwestra (z zona i przyjaciolmi opijamy wiele
      okazji). Oczywiscie mam na mysli Szampana (Champaine) a nie inne winna gazowane choc i te potrafia
      byc niezle. Jakos eksperymentowalem i ciagle nasz ulubiony szampan (nie zdradze ale ma zwykle te 5
      lat) smakuje tak samo. Babelki nie sa inne (no chyba ze wyjac szampana z zamrazarki ale czasy kiedy z
      kumplem szampana musielismy otweierac korkociagiem juz minely.

      2 czy 10 stopni nie robi roznicy w smaku w pomieszczeniu o temperaturze powyzej 20 stopni. Poza
      tym kieliszek jest na tyle maly i porcja tak niewielka ze po kilkudziesieciu sekundach koneser nie
      rozpozna roznicy.

      Ot po prostu maniera snobow a nie koneserstwo.

      Acha wprawdzie ni pilem szampanow za tysiace dolarow, ale te za setki to owszem wiec prosze mi nie
      gadac ze nie mam pojecia. Njabrdziej smakuje nam jednak ten jeden ktory wcale nie kosztuje nawet
      setki.

      • perculator musujace wino nie szampan 31.12.06, 04:44
        bo ile procent Polakow stac na szampana, ktory w Polsce kosztuje conajmniej
        800 zl.? Ciekawe zreszta dlaczego, bo butelka Grand Dame czy Dom Perignon za
        granica kosztuje w przeliczeniu na zlotowki 450zl.

        a pocalujta-wujta cos dzweoni tylko nie wie gdzie. Moze wlasny wyrob?
        • polonus3 Re: musujace wino nie szampan 31.12.06, 07:57
          Proponuje zaserwowanie pieknym paniom tzw. "ogni Moskwy". Jest to szampan
          zmieszany ze spirytusem w proporcji 100 g spirytusu na butelke 0,75l.
          Zupelnie nie wyczuwa sie "wzmocnienia" trunku podczas picia natomiast po dwu
          toastach tym szampanem piekne panie staja sie jeszcze piekniejsze i przestaja kryc
          swoje wdzieki. Wspaniale i sprawdzone juz na poczatku lat 60-tych ubieglego wieku.
          Wesolej zabawy i szczesliwego Nowego Roku!
        • Gość: maciej Bonne Annee 2007!!! IP: *.media4.pl 31.12.06, 11:35
          Ciekawe co piszesz z tymi cenami...i nie wiem za którą granicą...;)
          We Francji można zaopatrzyć się w szampany od 12-14 EUR, natomiast te, ze
          słynnych domów szampana (Veuve Clicquot, Moet & Chandon) to wydatek rzędu 25-40
          EUR. (Oczywiście zdarzają się droższe:) A to, że u nas 800 zł to być może, ale
          kto u nas szampany kupuje?;)
          Swoją drogą warto jednak docenić wina musujące, które można kupić po bardzo
          rozsądnej cenie i bardzo dobrej jakości. Jak napiszę, że niektóre z nich w
          niczym nie ustępują szampanom, to odezwą się koneserzy pijący szampany na
          codzień, więc nie napiszę;))

          Bonne Annee 2007!!!
      • Gość: dfgfdg Re: z pewnoscia 6 stopniowy to juz nie to IP: *.os1.kn.pl 31.12.06, 12:52
        Champaine mowisz :) No prosze ale z ciebie znafca :D
    • Gość: człowiek honoru Re: Szampan - jak serwować i jak pić IP: *.bu.edu 31.12.06, 09:28
      jak pić szampana? normalnie, tak jak wódkę z kiszczakiem, urbachem, jaruzelem
      i innymi czerwonymi gangsterami
      • Gość: skalpel Re: Szampan - jak serwować i jak pić IP: *.e-wro.net.pl 31.12.06, 10:56
        szampan najlepeij smakuje na stojaka. pity z gwinta i popijany wodeczka. :)
        • Gość: Jani Re: Szampan - jak serwować i jak pić IP: *.telia.com 31.12.06, 12:03
          Porady Towarzysza Szmaciaka przed zabawa sywestrowa "na stolowce zakladowej"
          I liczne grono koneserow z Przydupiec Dolnych ochoczo dolaczylo sie z poradami!
          • jedrus58 Re: Szampan - jak serwować i jak pić 31.12.06, 12:34
            Moj przedmowca mial racje, to nie szampan co pije wiekszosc, to zwykle musujace
            wino.
            Szampanem mozna nazywac tylko te ktore pochodza z regionu Champagne we Francji z
            okreslonych winnic. Reszta to tylko podrobki, ktore tej nazwy nie zasluguja.
            Z pozdrowieniami
            • mt7 Re: przyganiał kocioł garnkowi. Nazwa jest zastrze 31.12.06, 13:17
              żona! Różnica w cenie łączy się zarówno z jakością wina jak i tym, czy bąbelki
              powstały podczas naturalnej fermentacji czy sztucznie. Jakościowe wina musujące
              nie ustępują tym z zastrzeżoną nazwą.
              Natomiast łączenie wina z sokiem, czy wódką nie ma nic wspólnego z piciem wina
              i jest jego profanacją. Tyle.
              • Gość: Luki Re: przyganiał kocioł garnkowi. Nazwa jest zastrz IP: *.228.97-84.rev.gaoland.net 31.12.06, 13:48
                Alez mozna laczyc szampana z np. kremem z pozeczki co w tym wypadku nazywaloby
                sie kir Impérial. Nie jest to profanacja, ale znakomity francuski
                apéritif.Mozna rowniez laczyc wino musujace z tym samym kremem i w tym wypadku
                bedziemy mieli do czynienia z kir Royal.
    • Gość: mt7 górny obwód szerszy od reszty- akurat zdjęcie prez IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.12.06, 13:08
      entuje zwężajacy się górny otwór. Gazeto!!!
    • Gość: smakosz Re: Szampan - jak serwować i jak pić IP: *.dsl.club-internet.fr 31.12.06, 14:49
      ps autorze drobny szczegol korek sie trzyma a kreci sie BUTELKA
      dobrego CHAMPAGNE
      • Gość: grg Re: Szampan - jak serwować i jak pić IP: *.gdynia.mm.pl 31.12.06, 15:32
        znawcy: do siego roku, malymi literami i rozdzielnie!
    • Gość: Michał Mam pytanie czy IP: *.aster.pl 31.12.06, 16:18
      gdzieś w Polsce można kupić szampan firmy "Mercier"?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka