Gość: puma IP: *.access.telenet.be 15.10.05, 20:24 Fuj...niemiecka kartoffelsalat, ziemniaki z majonezem na zimno, nie polecam... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: heniuś Re: Niemiecka sałatka ziemniaczana do grilla IP: 195.205.97.* 29.10.05, 23:40 sałatka świetna- gorąco polecam.Znika pierwsza z całego zestawu sałatek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Xena Re: Niemiecka sałatka ziemniaczana do grilla IP: *.access.telenet.be 30.10.05, 03:36 FUJ ??? Mnie jedynie ziemniak pasuje z majonezem na zimno ( pomijam korniszony ) ale nawet nasza salatka warzywna opiera sie na ziemnikach + duzo innych sklasnikow Odstrasza mnie z kolei samo czytanie o salatkach z makaronem lub ryzem na zimno i majonezem , do tego straszny tunczyk z puszki i inne roznosci To dopiero FUJ ale ludzie przelykaja ze smakiem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ich to jest ten "salat" IP: *.129.1511G-CUD12K-02.ish.de 30.10.05, 08:07 a ta tradycyjna polska jarzynowa sałatka nazywa się "masurischer Salat" :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: storkok Re: Niemiecka sałatka ziemniaczana do grilla IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.11.05, 12:51 ja też nie przepadam za majonezem. dlatego proponuję inna wersję podobnej sałatki do grilla: ziemniaki, szczypior, kwaśna śmietana. śmietanę należy dodać tuż przed podaniem sałatki. inaczej wsiąknie w ziemniaki i zrobi się nieciekawa pulpa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vika Re: Niemiecka sałatka ziemniaczana do grilla IP: *.radiozet.com.pl / *.radiozet.pl 08.11.05, 10:07 A ja lubie. Ale zamiast wody z ogorkow uwyzwamy majonezu zmusztarda i jogurtem. Daje to lekko pikantny acz lagodniejszy smak ;))) POlecamy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaprys Re: Niemiecka sałatka ziemniaczana do grilla IP: *.dynamic.qsc.de 15.11.05, 08:10 W Niemczech salatek ziemniaczanych jest tyle co barszczow i pierogow w Polsce. Lata trwalo az zaczelam lubic. Musialam trafic na porzadna wersje. Jeszcze sie nie zmusilam do zrobienia wlasnej salatki ale moge wam tylko powiedziec, ze najgorsze sa te gotowe. Jadlam juz calkiem dobre a wersji majonezowych, ogorkowych jest mase. Raczej kazda rodzina i kazdy region ma swoja salatke. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maja Re: Niemiecka sałatka ziemniaczana do grilla IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.07, 18:15 Moja wersja. Młode ziemniaczki gotowane w łupinach, pokrojone w plastry ze świeżym ogórkiem ( kostka) i natką selera, doprawione odrobiną soku z cytryny i łyżką majonezu. Polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
kika61 Re: Niemiecka sałatka ziemniaczana do grilla 15.11.05, 18:36 Ja dodaję do tego jeszcze jaka ugotowane na twardo i garść natki pietruszki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: margarita Re: Niemiecka sałatka ziemniaczana do grilla IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.06, 14:16 Super ...!!!Polecam , palce lizać !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AnkaK Re: Niemiecka sałatka ziemniaczana do grilla IP: *.pl / *.enterpol.pl 15.07.06, 12:23 Pychota!!!Polecam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: giz Re: Niemiecka sałatka ziemniaczana do grilla IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.06, 21:46 Jeszcze lepsza z masą koperku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krycha Jogurt zamiast majonezu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.07.06, 15:49 Ja zamiast majonezu daję jogurt i obowiązkowo pokrojoną cebulkę i czosnek. Można dodać również koperek. Pycha!!! Odpowiedz Link Zgłoś
teresa50 Re: Jogurt zamiast majonezu 31.07.06, 12:08 Ja dodaję dużo czosnku, a do majonezu dodaję ocet. Lubimy na ostro :-) Polecam również wersję ze śledziem. Bardzo dobre. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jolka Niemiecka sałatka ziemniaczana do grilla IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.12.06, 07:22 pewnie nie probowales.ja jadlam wiele razy,ale nie udalo mi sie zrobic tak smacznej,jaka serwuja w restauracjach niemieckich,moze teraz mi sie uda.p.s.w ni9emczech w sklepach sa gotowe sosy do tej salatki,wystarczy wymieszac y ziemniakami Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Asia Wieczorek Re: Niemiecka sałatka ziemniaczana do grilla IP: 89.229.98.* 28.01.07, 17:29 Do tej podstawowej salatki proponuje dodac jajko na twardo i cebule z zalewy octowej, cebule pokroic trzeba w piórka i ok 4 minut pogotowac z zalewie 1/2szklanki octu na 1 i 1/2 szklanki wody ziele angielskie, lisc laurowy i kilka ziaren pieprzu, ta salatka podawana jest w nadrenii POLECAM Odpowiedz Link Zgłoś
xl9 Re: Niemiecka sałatka ziemniaczana do grilla 28.01.07, 20:49 Ale to już jest zupełnie inna sałatka :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iwona Niemiecka sałatka ziemniaczana do grilla IP: *.wfd79a.dsl.pol.co.uk 04.02.07, 23:48 a wlasnie ze pycha.mniam,uwielbiam te salatke Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ruda Niemiecka sałatka ziemniaczana do grilla IP: *.hhnt.org.uk 20.02.07, 17:50 Moja propozycja to zamiast korniszonow mozna uzyc ogorkow kiszonych, natomiast jako skladniki sosu uzyc mikstor majonezu, smietany 12% oraz musztardy sarepskiej ze swiezo zmielonym pieprzem...Pychota!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olka Re: Niemiecka sałatka ziemniaczana do grilla IP: *.178.unknown.vectranet.pl 20.02.07, 19:28 zamiast korniszonów dałam kiszone i małą cebulke, właśnie zjadam, jest pyszne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: izka32 Niemiecka sałatka ziemniaczana do grilla IP: *.centertel.pl 23.02.07, 21:11 witam,robię podobną sałatkę tylko o innej nazwie,dodaję pokrojony por,kukrydzę,koperek i polewam to sosem czosnkowym,dość sporo,a ziemniali kroję w pół talarki,ogórki w słupki.dla nas pycha. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andrew Niemiecka sałatka ziemniaczana do grilla IP: *.srg.vectranet.pl 25.05.07, 22:33 ja dodaję gotowane na twardo jajka, sparzoną cebulę, jest super do grila Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: helenka Re: Niemiecka sałatka ziemniaczana do grilla IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.07, 23:00 niemiecka salatka ziemniaczana jest super do grila potwierdzam Odpowiedz Link Zgłoś
mamahanki Re: Niemiecka sałatka ziemniaczana do grilla 23.06.07, 20:18 moja tesciowa, oryginalna niemka robi ja mniej wiecej tak: ziemniaki ugotowane w mundurkach pokrojone, cebula pokrojona w drobna kostke do tego dodaje wybeltane wczesniej: zoltka (duzo, nie wiem ile, na oko) z sokiem z cytryny, musztarda, sola, pieprzem. Zostawia to na noc, a nastepnego dnia dolewa tuz przed podaniem slodkiej smietany. Ja ja bardzo lubie, jest calkiem inna niz te sklepowe, no ale zagrozenie salmonella jest, bo surowe jajka. Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs Re: Niemiecka sałatka ziemniaczana do grilla 29.01.08, 10:17 mamahanki napisała: > moja tesciowa, oryginalna niemka robi ja mniej wiecej tak: ziemniaki ugotowane > w > mundurkach pokrojone, cebula pokrojona w drobna kostke do tego dodaje wybeltane > wczesniej: zoltka (duzo, nie wiem ile, na oko) z sokiem z cytryny, musztarda, > sola, pieprzem. Zostawia to na noc, a nastepnego dnia dolewa tuz przed podaniem > slodkiej smietany. Ja ja bardzo lubie, jest calkiem inna niz te sklepowe, no al > e > zagrozenie salmonella jest, bo surowe jajka. w ciagu 40 lat u nas nikt nie byl chory a salatke ze swoim majonezem bralismy nawet na jezioro caly dzien Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zaciekawiona Re: Niemiecka sałatka ziemniaczana do grilla IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.02.10, 17:04 jeśli wyparzysz jajka jeszcze w skorupkac przez 12 sekund we wrzątku, to nie bedzie zagrozenia salmonellą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: moonii Niemiecka sałatka ziemniaczana do grilla IP: *.chello.pl 19.07.07, 21:09 Bardzo smaczna sałatka, lecz ja robię ją z ogórkami małosolnymi, dodaję posiekany szczypiorek, koperek i natkę pietruszki. Do grilla super pasuje i makuje!!! Polecam! Odpowiedz Link Zgłoś
agata3511 Niemiecka sałatka ziemniaczana do grilla 21.07.07, 23:32 a ja jadlam i polecam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inaczej Re: Niemiecka sałatka ziemniaczana do grilla IP: *.lsanca.dsl-w.verizon.net 23.07.07, 20:51 Ja znam przepis z czasow, kiedy nikt nie mial grilla ani nie bylo gotowych majonezow. Prosty i smaczny przepis, oryginalny niemiecki. Ziemniaki ugotowane w mundurkach obrac, pokroic na plastry lub kostki, do tego cebula biala lub czerwona w plasterkach i kiszone ogorki pokrojone. Sol, pieprz do smaku, polane oliwa i octem winnym, rodzaj winegrette, szybko wymieszac. Zasada: skladniki trzeba pokroic wczesniej, bo ziemniaki maja byc jeszcze cieple do natychmiastowej konsumpcji, nigdy oziebione. Na tym polega caly smak. Moim zdaniem oliwa (ex.v) i winny ocet jest o wiele lepsza przyprawa niz majonez. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GIGA Niemiecka sałatka ziemniaczana do grilla IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.07, 10:27 SUPER SPRAWA TAKA SAŁATKA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adi Niemiecka sałatka ziemniaczana do grilla prosze IP: *.adsl.inetia.pl 16.08.07, 17:19 się samemu przekonac, a sami przyznacie racje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maria-anna Niemiecka sałatka ziemniaczana do grilla IP: *.cpe.marton.net.pl 12.09.07, 20:14 Bardzo dobra ,ja dodaje jeszcze cebulkę pokrajana w cienkie piórka ,ale nie dodaje wody z ogórków pyszna na prawde Polecam .. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: macc7 Niemiecka sałatka ziemniaczana do grilla IP: 213.17.224.* 19.12.07, 15:16 Ich find die sehr lecker! :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa Niemiecka sałatka ziemniaczana do grilla IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.12.07, 12:20 Robiłam wielokrotnie sałatkę i jest naprawdę idealna do grilla. Smakowała nie tylko moim domownikom, ale i gościom. Polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ew a Niemiecka sałatka ziemniaczana do grilla IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.12.07, 12:23 Robiłam wielokrotnie sałatkę ziemniaczaną i jest rewelacyjna do grilla.Smakowała nie tylko moim domownikom, ale i gościom.Ja dodawałam jeszcze surowe jabłko i jajko na twardo. Naprawdę polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: angela Niemiecka sałatka ziemniaczana do grilla IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.08, 21:27 jadła coś takiego w niemczech i nie wygląda to zachęcająco, polskie dania i sałatki są o wiele lepsze Odpowiedz Link Zgłoś