Dodaj do ulubionych

Zupa miso shiro

IP: *.aster.pl 23.11.05, 00:41
Właśnie mam miso i szukam ciekawego przepisu...mniam ten brzmi
smakowicie.Pozdrawiam i "mlaszczę pyszczkiem"-dzieki.
Obserwuj wątek
    • Gość: Wójcik Re: Zupa miso shiro IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.06, 22:46
      Nie no tragedia!!! Po tym posiłku to dostałem takiej sraczki, że nie wiedziałem
      czy dupa służy do srania czy do sikania. -poważnie
      • Gość: Julcia Re: Zupa miso shiro IP: *.p.pppool.de 16.04.06, 23:51
        Nie rozumiem tego , zupa Miso jest naprawde wspaniala a Ty napewno zrobiles cos
        nie tak. Spruboj raz jeszcze a przekonasz sie ,ze nie ma nic lepszego a w
        szczegolnosci do sushi.
        • Gość: aisling Re: Zupa miso shiro IP: *.adsl.inetia.pl 09.07.06, 07:27
          A ja myślę, że zadziałały dobre właściwości miso. Wszystko było tak, jak trzeba,
          ale należy pamiętać, że miso ma walory regulujące nasz układ trawienny.
          Moim zdaniem powinien być wdzięczny ;) za oczyszczenie przewodu pokarmowego ;)
          Pozdrawiam.
    • Gość: japonista Zupa miso shiro IP: *.bbtec.net 20.08.06, 12:01
      nie "miso shiro" tylko "MISO SHIRU"
      "shiru" oznacza zupe, wiec
      wiec wystarczy powiedziec "zupa miso"
      albo "miso shiru"
    • Gość: Lady Stardust Zupa miso shiro IP: 195.127.59.* 02.02.07, 16:04
      Przepis jest do kitu. Miso dodajemy po przygotowaniu zupy i NIE GOTUJEMY GO
      NIGDY, ponieważ straci swoje zdrowotne właściwości. W miso "żyją" dobroczynne
      bakterie, które gotowanie zwyczajnie zabija. Miso można rozpuścic w CIEPŁYM
      wywarze zupy w osobnym naczyniu i dopiero po wyłączeniu palnika, kiedy zupa sie
      uspokoi wlać do garnka.
      • Gość: mastersushi Re: Zupa miso shiro IP: *.karolin.pl 27.06.07, 23:54
        przyznaje racje
    • Gość: fox Zupa miso shiro IP: *.subscribers.sferia.net 13.03.07, 01:00
      troche ten przepis jest naciagany.wakame daje sie do talerza w ktory pozniej sie
      zalewa wywarem.nie dodaje sie bialego wina a sezam nie powinien sie tam
      znalezc.gotuje sie na lisciach combu a nie na algach.algi dajer sie dopiero do
      talerza przed wlaniem wywaru
    • Gość: biały Zupa miso shiro IP: *.gprs.plus.pl 20.12.07, 01:48
      osobiście wolałbym posypać odrobiną posiekanego szczypiorku ponieważ
      sezam ma bardzo intensywny smak i zabija smak każdej potrawy-a
      zwłaszcza zup.
    • Gość: lisica Zupa miso shiro IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.08, 13:50
      skorzystałam z tego przepisu. I muszę przyznać, że zupa udała się doskonale. jest tylko jeden mankament. składniki są nieziemsko drogie!!!
    • Gość: Marzena Zupa miso shiro? IP: *.bbtec.net 14.06.08, 18:04
      Nie ma czegos takiego jak miso shiro.Chyba ze chodzi o miso shiru.
      Niby roznica mala, ale to tak jakby mowic borszcz a nie barszcz.
      Jak nie wiemy to nie piszmy.
    • Gość: Iwona Zupa miso shiro IP: *.oita.ocn.ne.jp 15.10.08, 04:46
      Mieszkam w Japonii i zupę miso (czyli miso shiru, a nie shiro!) jem prawie codziennie, ale korzystam z innego przepisu, którego nauczyli mnie znajomi Japończycy. Najpierw rozpuszcza się granulowane dashi w wodzie, a do gotowego bulionu można dodać, co kto woli: pokrojone w kostkę tofu (lub w cienkie paseczki tofu smażonego), cienkie kawałki wieprzowiny, grzyby, kiełki, wakame, ślimaki itd. Całość się gotuje (25 minut wystarczy), a następnie, po wyłączeniu ognia, w zupie rozpuszcza się pastę miso. Należy przy tym korzystać z sitka, ponieważ większość rodzajów miso nie rozpuszcza się zupełnie i zostają grudy, które się wyrzuca. Zupy z już rozpuszczoną pastą nigdy się nie gotuje, ponieważ od tego zmieniają się zarówno jej właściwości, jak i smak. Do już gotowej zupy można dodać np. gotowane jajko albo surowe jajko (trzeba je roztrzepać), ale dodawanie sake czy wina to rzecz, z którą się do tej pory nie zetknęłam, a jadłam już miso w niejednej restauracji. Pozdrawiam miłosników miso i życzę smacznego :)
      • Gość: Kalamazoo Re: Zupa miso shiro IP: *.plus.com 30.10.08, 16:20
        Zamiast wina dodaje sie mirin.
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka