Gość: Wisełka IP: *.aster.pl 23.11.05, 00:41 Właśnie mam miso i szukam ciekawego przepisu...mniam ten brzmi smakowicie.Pozdrawiam i "mlaszczę pyszczkiem"-dzieki. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Wójcik Re: Zupa miso shiro IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.06, 22:46 Nie no tragedia!!! Po tym posiłku to dostałem takiej sraczki, że nie wiedziałem czy dupa służy do srania czy do sikania. -poważnie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Julcia Re: Zupa miso shiro IP: *.p.pppool.de 16.04.06, 23:51 Nie rozumiem tego , zupa Miso jest naprawde wspaniala a Ty napewno zrobiles cos nie tak. Spruboj raz jeszcze a przekonasz sie ,ze nie ma nic lepszego a w szczegolnosci do sushi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aisling Re: Zupa miso shiro IP: *.adsl.inetia.pl 09.07.06, 07:27 A ja myślę, że zadziałały dobre właściwości miso. Wszystko było tak, jak trzeba, ale należy pamiętać, że miso ma walory regulujące nasz układ trawienny. Moim zdaniem powinien być wdzięczny ;) za oczyszczenie przewodu pokarmowego ;) Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: japonista Zupa miso shiro IP: *.bbtec.net 20.08.06, 12:01 nie "miso shiro" tylko "MISO SHIRU" "shiru" oznacza zupe, wiec wiec wystarczy powiedziec "zupa miso" albo "miso shiru" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lady Stardust Zupa miso shiro IP: 195.127.59.* 02.02.07, 16:04 Przepis jest do kitu. Miso dodajemy po przygotowaniu zupy i NIE GOTUJEMY GO NIGDY, ponieważ straci swoje zdrowotne właściwości. W miso "żyją" dobroczynne bakterie, które gotowanie zwyczajnie zabija. Miso można rozpuścic w CIEPŁYM wywarze zupy w osobnym naczyniu i dopiero po wyłączeniu palnika, kiedy zupa sie uspokoi wlać do garnka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mastersushi Re: Zupa miso shiro IP: *.karolin.pl 27.06.07, 23:54 przyznaje racje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fox Zupa miso shiro IP: *.subscribers.sferia.net 13.03.07, 01:00 troche ten przepis jest naciagany.wakame daje sie do talerza w ktory pozniej sie zalewa wywarem.nie dodaje sie bialego wina a sezam nie powinien sie tam znalezc.gotuje sie na lisciach combu a nie na algach.algi dajer sie dopiero do talerza przed wlaniem wywaru Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: biały Zupa miso shiro IP: *.gprs.plus.pl 20.12.07, 01:48 osobiście wolałbym posypać odrobiną posiekanego szczypiorku ponieważ sezam ma bardzo intensywny smak i zabija smak każdej potrawy-a zwłaszcza zup. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lisica Zupa miso shiro IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.08, 13:50 skorzystałam z tego przepisu. I muszę przyznać, że zupa udała się doskonale. jest tylko jeden mankament. składniki są nieziemsko drogie!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marzena Zupa miso shiro? IP: *.bbtec.net 14.06.08, 18:04 Nie ma czegos takiego jak miso shiro.Chyba ze chodzi o miso shiru. Niby roznica mala, ale to tak jakby mowic borszcz a nie barszcz. Jak nie wiemy to nie piszmy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iwona Zupa miso shiro IP: *.oita.ocn.ne.jp 15.10.08, 04:46 Mieszkam w Japonii i zupę miso (czyli miso shiru, a nie shiro!) jem prawie codziennie, ale korzystam z innego przepisu, którego nauczyli mnie znajomi Japończycy. Najpierw rozpuszcza się granulowane dashi w wodzie, a do gotowego bulionu można dodać, co kto woli: pokrojone w kostkę tofu (lub w cienkie paseczki tofu smażonego), cienkie kawałki wieprzowiny, grzyby, kiełki, wakame, ślimaki itd. Całość się gotuje (25 minut wystarczy), a następnie, po wyłączeniu ognia, w zupie rozpuszcza się pastę miso. Należy przy tym korzystać z sitka, ponieważ większość rodzajów miso nie rozpuszcza się zupełnie i zostają grudy, które się wyrzuca. Zupy z już rozpuszczoną pastą nigdy się nie gotuje, ponieważ od tego zmieniają się zarówno jej właściwości, jak i smak. Do już gotowej zupy można dodać np. gotowane jajko albo surowe jajko (trzeba je roztrzepać), ale dodawanie sake czy wina to rzecz, z którą się do tej pory nie zetknęłam, a jadłam już miso w niejednej restauracji. Pozdrawiam miłosników miso i życzę smacznego :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kalamazoo Re: Zupa miso shiro IP: *.plus.com 30.10.08, 16:20 Zamiast wina dodaje sie mirin. Odpowiedz Link Zgłoś