Dodaj do ulubionych

Tabbuleh - kuskus z warzywami

IP: *.w81-48.abo.wanadoo.fr 08.02.06, 21:15
we Francji mowi sie Tabule dodawana jest jeszcze paprka pokrojona w kostke i
przyprawy ,mozna dodac majeranek.
Obserwuj wątek
    • Gość: nie macie pojecia Re: Tabbuleh - kuskus z warzywami IP: *.chello.pl 05.04.06, 12:19
      co to jest tabbuleh. Wiem, ze we Francji tabbuleh to kuskus z odrobina
      pietruszki, ALE tutaj maja sie pojawiac przepisy typowo arabskie. A tabbuleh u
      Arabow to wielka micha posiekanej pietruszki z odrobina (naprawde b. malo)
      kuskusu. Plus oczywiscie sok z cytryny i przyprawy i odrobina pomidora(zalezy
      gdzie sie je).
      • beesok Re: Tabbuleh - kuskus z warzywami 06.04.06, 16:50
        sorry ale do tabbuli arabowie na pewno nie dodajo kuskusu!! To sie nazywa po arabsku "burghul" i chyba
        ciezko kupic w Polsce wiec mozna oczywiscie zastapic kuskusem choc efekt nie zupelnie taki sam. Dodaje
        sie tez bardzo drobno posiekana czerwona cebule :)
        • sabi35 Re: Tabbuleh - bulgur z warzywami 12.04.06, 21:00
          Prawda, kuskus to produkt zastępczy. Dostęp do bulguru mają też Turcy i jest on
          zdecydowanie bardziej wyrazisty w smaku.
      • Gość: darylka Re: Tabbuleh - kuskus z warzywami IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.01.07, 09:06
        rzeczywiście coraz bardziej modzicie z tymi przepisami na dania arabskie.wszystko co podajecie wy
        gospodynie domowe z przypadku nie ma nic wspólnego z daniam typowo arabskimi.dodajecie jakieś
        przyprawy których nie daje się w oryginale i wychodzi kluchowate danie polskie z akcentem arabskim.
        wkurza mnie jak czytam że coś jest arabskie a to fikcja.jest pewna różnica między tabulleh syryjskim a
        marokańskim ale napewno jest on z ryżem. a kus-kus to po prostu kus-kus(kaszka pszeniczna) z sosem
        mięsnym i kawałkami mięsa na gorąco.
        • Gość: darylka Re: Tabbuleh - tabulleh z kaszy?puk..puk.. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.01.07, 09:11
          już pisałam tu (trochę niżej)- przestańcie wydziwiać.trzymajcie się oryginału.niedługo ziemniaki
          wprowadzicie do jadłospisu i będzie to tabulleh z ziemniakami.puk..puk..
    • Gość: Tabbuleh lover Tabbuleh - kuskus z warzywami IP: *.range86-132.btcentralplus.com 20.08.06, 13:18
      A gdzie kolendra i mieta?? podany tu przepis ma z prawdziewym tabulleh niewiele
      wspolnego!!!
    • Gość: iwona Tabbuleh - kuskus z warzywami IP: *.pools.arcor-ip.net 16.09.06, 13:09
      A w Niemczech dodaje się miętę i szczypior. Polecam kuskus nawet bez warzyw,
      oczywiscie musi być z oliwą lub masłem, ale świetnie pasuje zamiast ryżu do
      mięsnego dania.
    • Gość: gosc Tabbuleh - kuskus z warzywami IP: *.visp.net.lb 16.11.06, 16:25
      tabbuleh wspaniale smakuje z odrobina cynamonu w proszku i pieprzem czarnym.
    • tokub1 Tabbuleh - kuskus z warzywami 24.01.07, 12:31
      Lekka bzdura - prawdziwe tabbuleh robi się nie z kuskusu a z burghul to znaczy z
      obgotowanej i przesuszonej kaszy pszennej,
    • Gość: beata Tabbuleh - kuskus z warzywami IP: *.visp.net.lb 04.03.07, 18:00
      Tabbuleh po syryjsku (Damaszek)
      2 duze peczki zielonej pietruszki(posiekac drobno,umyc w sitko i zostawic zeby
      woda obciekla)
      na mala kostke pokroic 3-4 duze pomidory,jedna cebule (srednia),wycisnac sok z 3
      duzych cytryn (tabbuleh musi byc kwasne),a teraz wszystkie skladniki mieszamy
      razem delikatnie w duzej misce i dodajemy przyprawy:oliwa z olivek,sol,pieprz
      czarny(w proszku),duza lyzka miety zielonej(suchej)ale zielona tez jest
      wspaniala tylko musi byc pokrojona drobno.Na koniec dodajemy burgloh (3 duze
      lyzki namoczone
      wczesniej w zimnej wodzie,dobrze odcisniety z wody)Tabbuleh podaje sie na
      lisciach zielonej salaty.Smacznego!
    • Gość: lynard Tabbuleh - kuskus z warzywami IP: *.acn.waw.pl 20.06.07, 12:24
      Nigdy nie słyszałem aby do tabule dodawano natkę.
      Typowy przepis wygląda następująco:
      Zalewamy szklankę(200ml) kaszki wodą do 0,5 cm nad powierzchnię. po wystygnięciu
      rozdrabniamy widelcem solimy i wyciskamy sok z jednej cytryny.
      Dodajemy pokrojone w drobną kostkę: ogórek szt 1, papryka szt 1, pomidor szt 2
      Mieszamy doprawiamy pieprzem dolewamy dobrej oliwy i na koniec dodajemy garść
      rozdrobnionych liści świeżej mięty. Wszystko mieszamy i odstawiamy do lodówki na
      kilka godzin aby się schłodziło.
      Jest to danie podawane na zimno (na upały)
      Życzę smacznego
      Lynard
    • Gość: magdalena Tabbuleh - kuskus z warzywami IP: *.net-80-236-66.issy.rev.numericable.fr 04.07.07, 11:29
      Taboulé jest najlepsze kiedy dodamy peczek posiekanej swiezej miety oraz garsc
      rodzynkow. Ja nie dodaje pomidorow: taboulé z pomidorami jest zbyt mokre,
      wystarczy ogorek i swieza papryka. czyli tak: kuskus, papryka, ogorek, mieta i
      rodzynki.
    • Gość: MARTEU Tabbuleh - kuskus z warzywami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.07, 14:57
      można dodać mięty pieprzowej
    • Gość: Roxy Tabbuleh - kuskus z warzywami IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.08.07, 16:00
      Z tego co słyszałam to nie gotuje się kuskusu tylko on sam pęcznieje pod
      wpływem soku z cytryny, pomidorów i ogórków.
      • Gość: ....iza.monastir Re: Tabbuleh - kuskus z warzywami IP: *.augustow.mm.pl 06.11.07, 22:04
        witam panstwa jestem polka a mieszkam od jakiegos czasu w
        tunezji...popierwsze kuskus niezalewa sie woda wtedy niema on
        smaku ...arabowie zalewaja go sosem np.pomidorowym bardzo goracym i
        kuskus w nim dochodzi do siebie wtedy jest pyyyyyyyyyyszny a pozatym
        oni niekroja nic drobno!no i marchew zawsze do tego
        daja!!!!!!!!!!!!!!!!!!!dodajcie baranine do sosu ---rarytas
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka