GoĹÄ: olgierd IP: *.chello.pl 12.02.06, 09:39 Ja byłbym odrobine bardziej ostrożny z wrzucaniem czosnku na patelnie od razu. Po 6 minutach może się okazać, że czosnek jest po prostu gorzki i zepsuł nam naszą przystawkę. Pozdrawiam, Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
GoĹÄ: pe66 Re: Krewetki na maśle z czosnkiem i natką IP: *.kompania.net 15.03.06, 10:38 Można też krewetki koktailowe, tylko smażyć trzeba krócej (tak 4 minuty), po minucie dodać czosnek, a na końcu natkę - pycha. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: LEO Re: Krewetki na maśle z czosnkiem i natką IP: *.ip.fastwebnet.it 18.03.06, 18:37 im wiecej sie smazy czosnek, tym bardziej robi sie gorzki. Czosnek niepowinien sie przypalic. Ja czosnek ciut rozgniatam reka i podsmazam ze 2 min. caly cas obracajac, i potem wyjmuje. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: al-kazar Re: Krewetki na maśle z czosnkiem i natką IP: 81.210.87.* 22.06.06, 12:09 ja co do czosnku to proponuje go pociac w cienkie paseczki i na NIE rozgrzana patelnie wrzucic go na oliwe i rozgrzewac patelnie razem z czosnkiem i oliwa .czosnek pusci smak do oliwki gdy czosnek zacznie sie rumienic nalezy czosnek wyjac ..i mamy czosnkowa oliwke ..bez cienia goryczy przypalonego czosnku .pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
wojtus-fajny Re: Krewetki na maśle z czosnkiem i natką 28.09.06, 22:23 A ja najpierw kropię obficie krewetki (średnie z ogonkami) cytryną i zostawiam na min 1/2h w lodówce. Czosnek w dużej ilości kroję w słupki i wrzucam tuż przed krewetkami na gorącą oliwę(podkreślam TUŻ przed krewetkami). Krewetki wsypuję razem z sokiem z miseczki. Smażę dość długo aż się słupki czosnku zrumienią i zapewniam Was jest to znakomite. Smażyłem za pierwszym razem specjalnie długo żeby sprawdzić czy opinia o gorzkim czosnku jest prawdziwa. Otóż w tym przypadku chyba nie. Krewetki polane cytryną chyba mają tyle soku, że czosnek nie gorzknieje. Albo wszyscy uwierzyli w to, że gorzknieje bez sprawdzenia tego faktu. A może ja lubię gorzko? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Zuziaczek Re: Krewetki na maśle z czosnkiem i natką IP: *.abhsia.telus.net 29.07.06, 22:20 Jeszcze niejadlam tych krewetek, ale urzadzam przyjecie i mysle, ze wszystkim zasmakuje.Bardzo dziekuje. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Michael_China Re: Krewetki na maśle z czosnkiem i natką IP: 195.114.161.* 16.09.06, 08:12 ja nigdy nie ryzykuje tak dlugiego smarzenia lub gotowaia krewetek - boje sie ze beda twarde Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: rossolnik smaRZenie im na pewno nie zaszkodzi, bo nie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.06, 20:22 ma czegoś takiego; co innego, gdyby były smaŻone.... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ewel Krewetki na maśle z czosnkiem i natką IP: 83.168.96.* 27.09.06, 23:06 Bardzo smaczne. Kolacja była przepyszna. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: andrzej Krewetki na maśle z czosnkiem i natką IP: *.baplc.com 30.05.07, 16:26 ten przepis jest niezbyt dobry.proponujeinny: 8 rozmrozonych krewetek wersji jumbo - naciac wzdluz.przygotowac-1/4kostki masla,czosnku wycisnac ile kto lubi/trzy krople sosu tabasco/zielona chili pocieta na drobne kawalki/50 ml bialego wina polwytrawnego-moze byc nawet Libfraumilch, sol i pieprz, natka pietruszki jako garnisz. na rozgrzana lyzke oliwy z oliwek wrzucic krewetki - podsmazyc az beda gorace i "rozchyla" sie,zlac oliwe i wrzucic na patelnie wszystkie pozostale skladniki.Caly czas na silnym ogniu ale krecac kolka nad palnikiem patelnia, zeby sos maslowy pozostawal neprzezroczysty i zolty.pietruszka jako garnisz na zakonczenie gdy sos jest goracy i od razu srwowac Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: senin 6 minut na krewetki to o 5 minut za duzo! IP: 144.134.77.* 30.05.07, 22:49 no chyba ze sie je dusi na tzw. wolnym ogniu czosnek tez sie smzy zaledwie kilkanascie sekund Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ja Krewetki na maśle z czosnkiem i natką IP: *.uznam.net.pl 21.01.08, 15:29 jakie 6 min co ty chcesz jeść krewetki czy gume. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: gosia Re: Krewetki na maśle z czosnkiem i natką IP: *.as.kn.pl 23.02.08, 11:29 jestem jak nabardziej tego samego zdania,Czosnek na 100 % bedzie gorzki,dodać na koniec dla podniesienia smaku lub osobno zgrillować go .pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
coswstylunicka Krewetki na maśle z czosnkiem i natką 14.03.08, 07:58 bardzo fajny przepis - prosty a jednocześnie wykwintny - polecam!! Odpowiedz Link Zgłoś
werka88 Re: Krewetki na maśle z czosnkiem i natką 19.03.08, 15:26 Brzmi pysznie na pewno wypróbuje :) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: koreczka Krewetki na maśle z czosnkiem i natką IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.08, 14:16 czosnek na pewno będzie gorzki jak się przypali. można go doprowadzić jedynie do postaci zrumienionej. potem najlepiej wyjąć. ale mnie nurtuje co innego. jakie krewetki najlepiej kupić?? ktoś tu pisał o 8 sztukach ale to chyba tylko na jedną osobę i to na tzw. "wkurzenie żołądka" ;) pytanie brzmi - małe krewetki czy duże? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: SamuleL Re: Krewetki na maśle z czosnkiem i natką IP: *.intersc.com.pl 21.03.08, 13:30 Ja bym proponował do smażenia duże. Im więcej mięska tym lepiej ;) Z kolei małe raczej do sałatek albo w sosie koktajlowym można zrobić. Przypomniało mi się jeszcze że są w sklepach też takie tygrysie już zapanierowane co akurat jeśli chodzi o moje umiejętności kucharskie jest doskonałym rozwiązaniem ;P Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Gość Re: Krewetki na maśle z czosnkiem i natką IP: *.eranet.pl 31.03.08, 16:25 A co to jest za firma? Szukałam ostatnio i nie mogłam znaleźć żadnych :/ Wszędzie tylko kalmary, buhuhu Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ANKA Krewetki na maśle z czosnkiem i natką IP: 213.25.141.* 22.04.08, 12:31 Przepis rewelacyjny,przed smażeniem krewetki obsypuję Vegetą.Palce lizać!do tego ryż z warzywami.Moje ulubione danie! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ursi Re: Krewetki na maśle z czosnkiem i natką IP: *.skierniewice.vectranet.pl 31.08.09, 13:12 Krewetki po obsypaniu vegetą do smietnika. Precz z vegetą! Odpowiedz Link Zgłoś
locoroco81 Krewetki na maśle z czosnkiem i natką 01.06.08, 10:46 Witam. Często robię podobne krewetki. Jednak ja osobno przygotowuję masło czosnkowe i osobno smażę krewetki. Mój przepis: Na małej patelni roztopić masło, wrzucić posiekany czosnek i posiekane chili (najlepiej świeże, ale może być też suszone), podsmażyć chwilkę (ok. 30sec), na koniec wrzucić posiekaną natkę pietruszki i zdjąć z ognia. Takie masełko odstawić na bok. W tym samym czasie rozgrzać na maxa dużą patelnię, jak się rozgrzeje wlać białe wino i wrucić krewetki, smażyć, aż płyny wyparują (trwa to może ze 3 min.), na koniec wlać wcześniej przygotowane masło, wymieszać wszystko dokładnie i podawać. Ja najczęsciej podaję z sałatą przyprawioną winegretem i bagietką. Jak skłądniki są posiekane to całość samżenia trwa dosłownie 5 minut. Polecam i życzę smacznego. Odpowiedz Link Zgłoś
pretty01 Re: Krewetki na maśle z czosnkiem i natką 03.01.10, 18:58 locoroco81 napisała: >rozgrzać na maxa dużą patelnię, jak się rozgrzeje > wlać białe wino i wrucić krewetki, smażyć, aż płyny wyparują Przymierzam się do zrobienia takich krewetek- mowa jest tu o tym, że "płyny wyparują" i o smażeniu, ale nie ma nic o oliwie. Mam te krewetki wrzucić na samo wino? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: basia Re: Krewetki na maśle z czosnkiem i natką IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.12, 18:24 dziękuję za przepis , super :) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Kla Krewetki na maśle z czosnkiem i natką IP: *.adsl.inetia.pl 04.07.08, 14:34 pycchhaaaa !! POLECAM :) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Gregor Krewetki na maśle z czosnkiem i natką IP: 85.222.86.* 07.07.08, 20:53 Ja osobiście jeszcze dodaje posiekaną paprykę chili i oraz 50 ml białego wina :) palce lizać !! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Ula Krewetki na maśle z czosnkiem i natką IP: 93.105.27.* 24.07.08, 11:27 bardzo smaczne krewetki, raz spróbowałam i nie mogę się bez nich teraz obyc :) pycha Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: waldi Krewetki na maśle z czosnkiem i natką IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.08, 18:11 dobre ale ja zamiast natki pietruszki koperek i wiecej czosnku Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: sylwia Krewetki na maśle z czosnkiem i natką IP: *.blast.pl 09.08.08, 16:30 witam, mam pytanie o usuwanie czarej zylki z grzbietu krewetek. Wiem ze jest ona trujaca. Kiedy nalezy ja usuwac, kiedy jest latwiej - czy przed skazeniem czy po... dziekuje z gory za info. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: krewetka Re: Krewetki na maśle z czosnkiem i natką IP: *.hsd1.nj.comcast.net 11.08.08, 03:34 Poniewaz nie uzywam masla ani zadncyh tluszczy zwierzecych, krewetki smaze na oleju z oliwek, sa tez pyszne. A robie tak: Na rozgrzany olej wrzucam posiekany dosc grubo czosnek, podsmazam na zloty kolorek. Krewetki obieram z lusek, przekrawam wzdluz grzbiecik, wyciagam czarna "zylke", plukam pod zimna woda/ ktos pisal, ze ta zylka jest trujaca-nie, nie jest to trujace ale jak krewetki byly lowione na pelnym zerowaniu jest to poprostu pzrewod pokarmowy.Po oczyszczeniu i wyplukaniu krewetki wrzucam na olej i mieszajac podsmazam je az calkowiecie zmienia kolor na czerwony a miesko zrobi sie biale. Nawet jumbo nie smaze dluzej jak 5 min. Zeby czuc smak krewetek nie dodaje zadncyh przypraw oprocz soli. Podaje cieplutkie z bialym ryzem. Ryz moze byc ze slodkimi warzywkami, zadne tam czili czy papryki a tym bardziej vegeta. druga wersje "koktailowa" krewetek to: Krewetki przygotowac jak wyzej ugotowac krotko w posolonej wodzie. wystudzic, przelozyc do deserowej miseczki. Jako sos:keczub wymieszac z chrzanem ,_ostrosc w/g smaku. Koktail chrzanowy podac w drugiej miseczce. Krewetki zjadamy maczajac je w sosie. Do sosu mozna wlozyc lyzeczke a osobom podac indywidulane male miseczki na sos. Jak ktos woli / ladnie tez to wyglada/ krewetki mozna podac na polmisku wylozonym zielona salata i ubranym "na kolorowo"-zaznaczam, ze zjada sie tylko krewetki salata i reszta to tylko dekoracja polmiska. Krewetki gotowane glugo robia sie twarde, suche i w duzym stopniu zmiejszaja sie. Krewetka ma byc soczysta i krucha- najdluzej nawet jumbo to 5 min we wrzacej wodzie! Krewetka Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: kamila Krewetki na maśle z czosnkiem i natką IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.08, 19:55 Rzeczywiscie przepis super. Pierwszy raz przyrządzałam krewetki.Ale mam pytanie,czy nalezy je opiekac czy dusic w tym masełku? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Kaisa Krewetki na maśle z czosnkiem i natką IP: 217.153.254.* 13.09.08, 13:57 a ja polecam skropić na koniec sokiem z cytryny Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: krrzyś09 Krewetki na maśle z czosnkiem i natką IP: *.aster.pl 13.09.08, 16:42 bardzo lubię krewetki.wszystkie. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: gość Krewetki na maśle z czosnkiem i natką IP: 89.100.92.* 16.09.08, 00:42 ja dorzucam jeszcze na patelnie ostra papryczke chili a krewetki podaje z podpieczonymi kawalkami bagietki z maslem czosnkowym - pycha! no i oczywiscie mozna do tego zrobic jeszcze pomidorowy dip na cieplo z pomidorow przetartych z puszki, papryczki chili, natki, czosnku, pieprzu i odrobiny bialego wina - dla tych krorzy lubia na ostro:) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Kuba123 Krewetki na maśle z czosnkiem i natką IP: *.wancom.pl 12.10.08, 17:01 Czym ruznia sie krewetki krulewskie od koktajlowych ????? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: 1234567 Krewetki na maśle z czosnkiem i natką IP: *.wancom.pl 12.10.08, 17:05 Pyszne polecam mniam Odpowiedz Link Zgłoś