Dodaj do ulubionych

Carbonade - wołowina z ciemnym chlebem

29.05.06, 20:46
To jest balach, a nie karbonada (flamandzka)
Tak naprawde, to :

- zamiast rosolu uzywa sie ciezkiego piwa typu piwo trapistow
- zamiast ciemnego chleba wsadza sie gruba kromke chleba jasnego wysmarowanego
z obu stron ostra musztarda dijonska (amora)
- cukier to mozna sobie wsypac do kawy: do prawdiwej karbonady dodaje sie dwie
kopiaste lyzki od zupy POWIDEL ze SLIWEK WEGIEREK (quetsch)

Maki tez nie ma po co sypac ...
Obserwuj wątek
    • Gość: keagan Re: Carbonade - wołowina z ciemnym chlebem IP: 195.33.69.* 04.01.07, 11:52
      to prawda odbiega trochę ten przepis od tego jaki znam i jaki otrzymałem od
      pewnego francuza któy mieszkał w Belgii.
      Pozwolę sobie go przytoczyć w wersji oryginalnej. Osobiście dodałem piwo Okocim
      palone, a wołowine przed duszeniem oprószyłem li tylko lekko mąką.. Zamiast
      cukru (taką tez jadłem w Belgii) polecam dodać dużą pokrojoną w kostkę
      marchew.. smacznego (naprawdę świetna z prawdziwymi domowymi grubo krojonymi
      frytkami, domowym majonezem i koniecznie z piwem)

      ingredients :

      1kg of beef cut in 2cm squares
      2 onions
      2 cloves of garlic
      50cl of beer
      2 spoons of flour
      1 spoon of brown sugar
      salt and pepper
      1 leaf of bay-tree
      1 branch of thyme
      mustard
      butter

      - peel the onions and the garlic
      - cook the beef, the onions in a pan with butter
      - put salt and pepper
      - add the bay-tree, the thyme, the sugar, the garlic and a little of mustard
      - mix everything unitl it became homogen and brown
      - add the flour to make the sauce less fluid and add the beer
      - cover the pan and let it cook slowly with low heating (about 1 hour and 20
      minutes)
      - put off the bay-tree and the thyme and serve it with french fries and beer...

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka