GoĹÄ: QbeK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.07, 18:23 Zglodnialem....jeszcze moze ogorek i wodka!!!!! Takie rzeczy to tylko zima!!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
rilian ..>.............................. ................. 05.02.07, 18:23 a na smalec z kaczki jakieś przepisy?... Odpowiedz Link Zgłoś
rtd5rtd Kulinarny patrionytzm. Ja wole mole w winie 05.02.07, 18:33 jestem zdrajca, polski, Bigos syf, stara kapusa i zgnila kielbasa, Smalec - tluszcz z zarznietej swini - syf. Suchy schabowy w panierce z cwikla i ziemniakami - bardzo rozmaite i wyszukane. Darujcie se te ludowizne. Odpowiedz Link Zgłoś
rtd5rtd zapomnialem zapytac wie ktos co z T-bagiem ? 05.02.07, 18:37 Odda mu Belick kase czy nie? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Belick Re: zapomnialem zapytac wie ktos co z T-bagiem ? IP: *.acn.waw.pl 05.02.07, 18:39 a co, zabralem mu? Z wiezienia? :) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: pozdr, ty chyba jestes jeszcze w season 1. IP: 212.36.49.* 05.02.07, 19:11 w dwojce bekick ta szmata kroji z kasy t-baga. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: dr szczypiorek jak mozna reklamowac smalec IP: *.kolonianet.pl 05.02.07, 21:56 nie rozumiem jak w kraju w ktorym rocznie umieraja dziesiatki tysiecy ludzi na choroby serca zwiazane z miazdzyca, mozna reklamowac smalec. papierosow nie mozna a wskutek palenia umiera znacznie mniej osob (choc tez gigantyczna liczba) gazeto czy to twoj styl zywienia na XXI wiek? winszuję... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: kropka Re: jak mozna reklamowac smalec IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.02.07, 20:45 od zjedzenia smalcu od czasu do czasu jeszcze nikt nie umarł. dobry smalec to jest to! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Baarbarella Re: Kulinarny patrionytzm. Ja wole mole w winie IP: *.speed.planet.nl 05.02.07, 18:39 Ciekawe jaki ty syf jadasz.... Zreszta malo mnie to obchodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: pozdr, widze ze obraze bigosu wieles jak obraze ciebie. IP: 212.36.49.* 05.02.07, 19:13 pozdr, re5pect, Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Baarbarella Re: widze ze obraze bigosu wieles jak obraze cieb IP: *.speed.planet.nl 05.02.07, 20:05 Nie dopowiadaj sobie tresci, ktorych tam nie bylo Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: rbn Re: Kulinarny patrionytzm. Ja wole mole w winie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.07, 21:22 mole, czy może jednak mule? Odpowiedz Link Zgłoś
velda Re: Kulinarny patrionytzm. Ja wole mole w winie 05.02.07, 21:40 he he he ,koneserstwo i prawadziwe znawstwo gastronomii az powala na tym forum " smalec w najlepszych restauracjach" i " mole w winie " ,a dostep do netu ma kto chce -fakt :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
vomitorium1 Re: Kulinarny patrionytzm. Ja wole mole w winie 06.02.07, 00:23 gratuluję odrobiny smaku Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Naktibalda Re: Topienie na topie IP: *.chello.pl 05.02.07, 18:48 zalewanie warstwami? Głupota i niepotrzebna strata czasu. Wystarczy parę razy zamieszac łyżką po paru godzinach Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Knur Re: Topienie na topie IP: *.acn.waw.pl 05.02.07, 19:13 Ta...zastygnięty tłuszcz z martwego ścierwa...Podobno martwe zwierzęta powinno się grzebać, a nie zjadać. Nie, dziękuję, postoję, wolę coś normalniejszego. Odpowiedz Link Zgłoś
silic Re: Topienie na topie 05.02.07, 19:17 a spotkałeś gdzieś żywe ścierwo ? rozumiem że ty jadasz tylko żywe zwierzęta - pogratulować. Odpowiedz Link Zgłoś
absurdello Aż mnie skręciło .... 05.02.07, 19:16 to sadyzm pisać takie rzeczy, jak człowiek siedzi w pracy a kafejka jest zamknięta :( kiszki mi melodie wojskowe zagrały !!! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Gość_Portalu Topienie na topie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.07, 19:30 W przepisach powinna jeszcze być maska p/gaz chroniąca od przejmującego aromatu topionej słoniny. Dla niektórych gotowa migrena. :) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: smalczyk Re: Topienie na topie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.02.07, 19:34 Pokrojona słoninka w kostkę sól, może odrobina majeranku i pieprz prawdziwy i nic więcej.Wierzcie mi do tego ogór z beki i to jest to.Palce lizaćź. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: babcia Re: Topienie na topie IP: *.srg.vectranet.pl 05.02.07, 19:42 Ja lubie z grzybmi suszonymi Pycha Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: hm Re: Topienie na topie IP: *.acn.waw.pl 05.02.07, 20:21 chyba was po je ba lo, moze jeszcze zamiesccie artykul o destylacji denaturatu za pomoca chleba razowego :P a jutro rano koniecznie tekst o tym ze lekaze bija na alarm, polacy tyja na potege itp. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: mimo Re: Topienie na topie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.02.07, 20:48 mamy poczucie misji! no brawo... ;-) a listy do prezydenta piszemy?? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: cherie Re: Topienie na topie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.07, 21:08 Takie rzeczy to tylko w erze!!! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: lu-tka Re: Topienie na topie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.07, 21:08 kiedys smalec był podstawa rodzin biednych.Wazne aby na zime była beczka kwaszonej kapusty.ogórki kiszone i smalec.Stąd mnóstwo przepisów.Odkąd stał sie modny bywa w najlepszuch restauracjach.Domowemu smalcowi nic nie dorówna.Proponuje do koncówki wytapiania dodac 3-4 zabki rozgniecionego czosnku. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Rex Re: Topienie na topie IP: *.telia.com 05.02.07, 21:15 kiedys smalec był podstawa rodzin biednych.Wazne aby na zime była beczka kwaszonej kapusty.ogórki kiszone i smalec.Stąd mnóstwo przepisów.Odkąd stał sie modny bywa w najlepszuch restauracjach He he he ,masz na mysli najlepsze restauracje w Lomzy,Mysigorkach Wielkich i Suchowoli ? A jak ten smalec w tych to "najlepszych" restauracjach sie serwuje? Odpowiedz Link Zgłoś
hera9 aniolku,teraz smalec naprawde sie serwuje 06.02.07, 01:09 w najlepszych restauracjach,przed podaniem dania.widac nie bywasz.....ani w Lomzy,ani nigdzie.Zreszta co masz do Lomzy,czy innego miasteczka.Im mniejsze miejscowosci,tym lepsze i tansze wspaniale jedzenie. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: robak46 Poco tak bezcześcić stare przepisy naszych babuń? IP: *.icpnet.pl 05.02.07, 21:09 Smalec to smalec a nie jakieś posmodernistyczne smarowidło. Wytwarza się go ze słoniny i cebuli, kanon i koniec. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Rex Re: Poco tak bezcześcić stare przepisy naszych ba IP: *.telia.com 05.02.07, 21:19 Przepisy naszej Babuni.....zalezy ,kto to pisze.Moja wnuczka ma kilka lat a jej babcia smalec glownie zna ze sklepu ! :))) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: robak46 Re: Poco tak bezcześcić stare przepisy naszych ba IP: *.icpnet.pl 05.02.07, 22:30 Jestem wnuczkiem w dość podeszłym wieku. Ś. p. Babunia nie żyje od lat ale przez pamięć o Niej i jej smalcu-absolucie protestuje przeciwko zamieszczanym tu fantazjom pań smalcowych stylistek. Smalec kanoniczny wytwarza się ze słoniny i cebulki. Istota smalcu tkwi w jakości słoniny i powolnym jej topieniu (chodzi o konsystencję, niedopuszczalny jest efekt tzw. "kaszki"). Opanowałem tą technologię do pewnego stopnia, choć o dobrą słoninę dzisiaj trudno. Stanowczo odradzam smalce kupne. Życzę owocnych eksperymentów, a wnuczka na zawsze zachowa Babunię w pamięci:) Odpowiedz Link Zgłoś
4815ma Re: Poco tak bezcześcić stare przepisy naszych ba 05.02.07, 22:43 Smalec kanoniczny wytwarza się ze Pozwole sobie zadac pytanie : a ateista tez moze taki szmalec przygotowywac :))) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Rex Re: Poco tak bezcześcić stare przepisy naszych ba IP: *.telia.com 05.02.07, 22:47 Stanowczo odradzam smalce kupne. Życzę owocnych eksperymentów, a wnuczka na > zawsze zachowa Babunię w pamięci:) wnuczka niestety nie ma zrozumienia dla polskiej sztuki kulinarnej,taki los czeka wszystkie babcie na emigracji :) Odpowiedz Link Zgłoś
kamyk39 Re: Poco tak bezcześcić stare przepisy naszych ba 06.02.07, 00:00 Gość portalu: Rex napisał(a): > wnuczka niestety nie ma zrozumienia dla polskiej sztuki kulinarnej,taki los > czeka wszystkie babcie na emigracji :) Babcia sie nie martwi, w trzecim pokoleniu sie nawroci. Dowcip: w sklepie miesnym -dzien doberek! jest slonina?- pyta klijent -jest- mowi sklepowy. -to poprosze poltora kilo traby - klijent. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ajw Uwielbiam smalec................ale IP: 24.244.218.* 05.02.07, 23:09 Uwielbiam dobry smalec, ale majac 60 to juz chyba nalezy uwazac szczegolnie jedzac go z bialym chlebem. Racja ze dzisiaj trudno o dobra slonine. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: gotujący inaczej Re: Uwielbiam smalec................ale IP: 213.199.198.* 05.02.07, 23:49 Tak jest! To już nie te same słonie co kiedyś. Jak ucinają im kły cały smak wyparowuje... Odpowiedz Link Zgłoś
vomitorium1 Topienie na topie 06.02.07, 00:28 teraz możemy rywalizować z kuchnią angielską Odpowiedz Link Zgłoś
vomitorium1 Re: Topienie na topie 06.02.07, 00:44 kuchnia angielska jest NIE ZJADLIWA za wyjątkiem "frutti di mare" Odpowiedz Link Zgłoś
neiden Topienie na topie 06.02.07, 00:37 ktos tu w gazecie nie jest powazny. ta recepta jest dobra w czasach okupacji - wojna. ten kto jest smakoszem takich potraw nie bedzie zyl dlugo;choroby serca,ukladu krwonosnego sa gwarantowane.czytam ten artykul i jest mi trudno uwierzyc zeby powazna gazeta jak wyborcza pozwalala sobie na taki nonsens! autorzy tego artykulu nie maja pojecia o dobrych potrawach albo maja inne problemy np;choroby umyslowe. Odpowiedz Link Zgłoś
hera9 Re: Topienie na topie 06.02.07, 01:12 moi rodzice dozyli prawie 100ki,jedząc smalec ze skwarkami i inne tluste znakomite golonki. Odpowiedz Link Zgłoś
stanley_sow Re: Topienie na topie 06.02.07, 02:15 wlasnie! Ludzie myla fakty. Nikt nie mowi o zjedzeniu litra smalcu w ciagu jednej minuty. Ja sie wychowalem na smalcu i nie widze zadncyh problemow. Polska przezyla 1000 lat na takim jedzeniu. Zobaczymy za tysiac lat po ich kokakoli, pizzy i 'swiezych warzywkach z curry. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: rlmlkjihwh Topienie na topie IP: *.chello.pl 06.02.07, 01:01 takie rzeczy to tylko w erze....lodowcowej Odpowiedz Link Zgłoś
stanley_sow Re: Topienie na topie 06.02.07, 02:15 nastepny ekspert zywieniowy. Pochwal sie co dzisiaj jadles, Sherlock! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Rumfo Tfu! Tfu! Tfu! IP: *.bbtec.net 06.02.07, 03:55 Az na wymioty sie zbiera jak to czytam! Czy ktos to naprawde je? Ile sie po tym choruje? Odpowiedz Link Zgłoś
w.s3 Re: Tfu! Tfu! Tfu! 06.02.07, 06:28 Jadłeś? Nie,ale mi nie smakuje.Tfu! do ust nie wezmę. Takie są objawy kretynizmu pospolitego. Odpowiedz Link Zgłoś
jungleman Re: Tfu! Tfu! Tfu! 06.02.07, 13:03 Na wymioty to się zbiera tudzież choruje się, jak się takie debilizmy jak twoje wypociny czyta. Smalec rządzi. Nie jadłeś? To zamilcz! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Arika Topienie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.02.07, 07:44 teraz to chyba predzej stopi się opona niż słonina, chyba że masz świnię, która nie żarła tych wszystkich pasz naszpikowanych chemią, bo inaczej nici ze smalcu, bo się poprostu nie wytapia. Przykre, bo smmalec jest naprawdę super. Smacznego Odpowiedz Link Zgłoś
grazand Re: Topienie na topie 06.02.07, 07:48 Blondyny! Wmulajcie smauszek, lubie tluste kobity z walkami na biodrach, mniaaaam! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Athenais Opanujcie sie !!!!!!!!!!!!! IP: *.icpnet.pl 07.02.07, 21:40 Wszyscy chyba oszaleli na tym forum. Przede wszystkim zero klasy w wypowiedziach! Znam wielu wegetarian i jakos nie slysze od nich o "jedzeniu scierwa" itp. Czy sie to komus podoba, czy nie smalec jest zwiazany z kuchnia polska - i nie tylko polska. Temat ciekawy, piekne, dobrze zaaranzowane i oswietlone zdjecia. Moze zacznijmy wykrzykiwac sobie wszyscy w twarz, kto jakie obrzydlistwa jada, robi, mowi!!! Sa ludzie, ktorzy jedzenie sera uwazaja za obrzydliwe, sa tacy, ktorzy maja odruchy wymiotne na widok kogos, kto je "nieczysta" reka. A Polacy nie tyja od smalcu, tylko od opychania sie slodyczami i przesiadywania przed telewizorem. Rzeczywiscie... nie wszyscy powinni miec internet :-/ Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: tomerskn Re: Topienie na topie IP: *.krak.tke.pl 07.04.07, 15:09 Polecam specjalisci od margazyn ten tekst: www.wiz.pl/poprzednie_numery/wiz_12_06/index.php?id=1 Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: _ Topienie na topie IP: 87.119.11.* 17.11.07, 01:36 Przepis na smalec orientalny, pierwsza klasa. jeśli ktoś nie lubi smalcu, można ominąć proces topienia słoniny a całość wymieszać z lekko roztopionym masłem. Odpowiedz Link Zgłoś