Dodaj do ulubionych

Topienie na topie

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.07, 18:23
Zglodnialem....jeszcze moze ogorek i wodka!!!!!
Takie rzeczy to tylko zima!!!
Obserwuj wątek
    • rilian ..>.............................. ................. 05.02.07, 18:23
      a na smalec z kaczki jakieś przepisy?...
    • rtd5rtd Kulinarny patrionytzm. Ja wole mole w winie 05.02.07, 18:33
      jestem zdrajca, polski,
      Bigos syf, stara kapusa i zgnila kielbasa,
      Smalec - tluszcz z zarznietej swini - syf.
      Suchy schabowy w panierce z cwikla i ziemniakami - bardzo rozmaite i wyszukane.

      Darujcie se te ludowizne.
      • rtd5rtd zapomnialem zapytac wie ktos co z T-bagiem ? 05.02.07, 18:37
        Odda mu Belick kase czy nie?
        • Gość: Belick Re: zapomnialem zapytac wie ktos co z T-bagiem ? IP: *.acn.waw.pl 05.02.07, 18:39
          a co, zabralem mu? Z wiezienia? :)
          • Gość: pozdr, ty chyba jestes jeszcze w season 1. IP: 212.36.49.* 05.02.07, 19:11
            w dwojce bekick ta szmata kroji z kasy t-baga.
        • Gość: dr szczypiorek jak mozna reklamowac smalec IP: *.kolonianet.pl 05.02.07, 21:56
          nie rozumiem jak w kraju w ktorym rocznie umieraja dziesiatki tysiecy ludzi na
          choroby serca zwiazane z miazdzyca, mozna reklamowac smalec. papierosow nie
          mozna a wskutek palenia umiera znacznie mniej osob (choc tez gigantyczna liczba)


          gazeto czy to twoj styl zywienia na XXI wiek?

          winszuję...
          • Gość: kropka Re: jak mozna reklamowac smalec IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.02.07, 20:45
            od zjedzenia smalcu od czasu do czasu jeszcze nikt nie umarł. dobry smalec to
            jest to!
      • Gość: Baarbarella Re: Kulinarny patrionytzm. Ja wole mole w winie IP: *.speed.planet.nl 05.02.07, 18:39
        Ciekawe jaki ty syf jadasz.... Zreszta malo mnie to obchodzi.
        • Gość: pozdr, widze ze obraze bigosu wieles jak obraze ciebie. IP: 212.36.49.* 05.02.07, 19:13
          pozdr,
          re5pect,
          • Gość: Baarbarella Re: widze ze obraze bigosu wieles jak obraze cieb IP: *.speed.planet.nl 05.02.07, 20:05
            Nie dopowiadaj sobie tresci, ktorych tam nie bylo
      • Gość: rbn Re: Kulinarny patrionytzm. Ja wole mole w winie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.07, 21:22
        mole, czy może jednak mule?
        • velda Re: Kulinarny patrionytzm. Ja wole mole w winie 05.02.07, 21:40
          he he he ,koneserstwo i prawadziwe znawstwo gastronomii az powala na tym forum

          " smalec w najlepszych restauracjach" i " mole w winie " ,a dostep do netu
          ma kto chce -fakt :))))
      • vomitorium1 Re: Kulinarny patrionytzm. Ja wole mole w winie 06.02.07, 00:23
        gratuluję
        odrobiny smaku
    • Gość: Naktibalda Re: Topienie na topie IP: *.chello.pl 05.02.07, 18:48
      zalewanie warstwami? Głupota i niepotrzebna strata czasu. Wystarczy parę razy zamieszac łyżką po paru godzinach
    • Gość: Knur Re: Topienie na topie IP: *.acn.waw.pl 05.02.07, 19:13
      Ta...zastygnięty tłuszcz z martwego ścierwa...Podobno martwe zwierzęta powinno
      się grzebać, a nie zjadać.
      Nie, dziękuję, postoję, wolę coś normalniejszego.
      • silic Re: Topienie na topie 05.02.07, 19:17
        a spotkałeś gdzieś żywe ścierwo ?
        rozumiem że ty jadasz tylko żywe zwierzęta - pogratulować.
    • absurdello Aż mnie skręciło .... 05.02.07, 19:16
      to sadyzm pisać takie rzeczy, jak człowiek siedzi w pracy a kafejka jest
      zamknięta :( kiszki mi melodie wojskowe zagrały !!!
    • Gość: Gość_Portalu Topienie na topie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.07, 19:30
      W przepisach powinna jeszcze być maska p/gaz chroniąca od przejmującego aromatu
      topionej słoniny. Dla niektórych gotowa migrena. :)
      • Gość: smalczyk Re: Topienie na topie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.02.07, 19:34
        Pokrojona słoninka w kostkę sól, może odrobina majeranku i pieprz prawdziwy i
        nic więcej.Wierzcie mi do tego ogór z beki i to jest to.Palce lizaćź.
        • Gość: babcia Re: Topienie na topie IP: *.srg.vectranet.pl 05.02.07, 19:42
          Ja lubie z grzybmi suszonymi
          Pycha
    • Gość: hm Re: Topienie na topie IP: *.acn.waw.pl 05.02.07, 20:21
      chyba was po je ba lo, moze jeszcze zamiesccie artykul o destylacji denaturatu
      za pomoca chleba razowego :P a jutro rano koniecznie tekst o tym ze lekaze bija
      na alarm, polacy tyja na potege itp.
      • Gość: mimo Re: Topienie na topie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.02.07, 20:48
        mamy poczucie misji! no brawo... ;-)
        a listy do prezydenta piszemy??
        • Gość: cherie Re: Topienie na topie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.07, 21:08
          Takie rzeczy to tylko w erze!!!
    • Gość: lu-tka Re: Topienie na topie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.07, 21:08
      kiedys smalec był podstawa rodzin biednych.Wazne aby na zime była beczka
      kwaszonej kapusty.ogórki kiszone i smalec.Stąd mnóstwo przepisów.Odkąd stał sie
      modny bywa w najlepszuch restauracjach.Domowemu smalcowi nic nie
      dorówna.Proponuje do koncówki wytapiania dodac 3-4 zabki rozgniecionego czosnku.
      • Gość: Rex Re: Topienie na topie IP: *.telia.com 05.02.07, 21:15
        kiedys smalec był podstawa rodzin biednych.Wazne aby na zime była beczka
        kwaszonej kapusty.ogórki kiszone i smalec.Stąd mnóstwo przepisów.Odkąd stał sie
        modny bywa w najlepszuch restauracjach


        He he he ,masz na mysli najlepsze restauracje w Lomzy,Mysigorkach Wielkich i
        Suchowoli ? A jak ten smalec w tych to "najlepszych" restauracjach sie serwuje?
        • hera9 aniolku,teraz smalec naprawde sie serwuje 06.02.07, 01:09
          w najlepszych restauracjach,przed podaniem dania.widac nie bywasz.....ani w
          Lomzy,ani nigdzie.Zreszta co masz do Lomzy,czy innego miasteczka.Im mniejsze
          miejscowosci,tym lepsze i tansze wspaniale jedzenie.
    • Gość: robak46 Poco tak bezcześcić stare przepisy naszych babuń? IP: *.icpnet.pl 05.02.07, 21:09
      Smalec to smalec a nie jakieś posmodernistyczne smarowidło. Wytwarza się go ze
      słoniny i cebuli, kanon i koniec.
      • Gość: Rex Re: Poco tak bezcześcić stare przepisy naszych ba IP: *.telia.com 05.02.07, 21:19
        Przepisy naszej Babuni.....zalezy ,kto to pisze.Moja wnuczka ma kilka lat a jej
        babcia smalec glownie zna ze sklepu ! :)))
        • Gość: robak46 Re: Poco tak bezcześcić stare przepisy naszych ba IP: *.icpnet.pl 05.02.07, 22:30
          Jestem wnuczkiem w dość podeszłym wieku. Ś. p. Babunia nie żyje od lat ale
          przez pamięć o Niej i jej smalcu-absolucie protestuje przeciwko zamieszczanym
          tu fantazjom pań smalcowych stylistek. Smalec kanoniczny wytwarza się ze
          słoniny i cebulki. Istota smalcu tkwi w jakości słoniny i powolnym jej topieniu
          (chodzi o konsystencję, niedopuszczalny jest efekt tzw. "kaszki"). Opanowałem
          tą technologię do pewnego stopnia, choć o dobrą słoninę dzisiaj trudno.
          Stanowczo odradzam smalce kupne. Życzę owocnych eksperymentów, a wnuczka na
          zawsze zachowa Babunię w pamięci:)
          • 4815ma Re: Poco tak bezcześcić stare przepisy naszych ba 05.02.07, 22:43
            Smalec kanoniczny wytwarza się ze

            Pozwole sobie zadac pytanie : a ateista tez moze taki szmalec przygotowywac :)))
          • Gość: Rex Re: Poco tak bezcześcić stare przepisy naszych ba IP: *.telia.com 05.02.07, 22:47
            Stanowczo odradzam smalce kupne. Życzę owocnych eksperymentów, a wnuczka na
            > zawsze zachowa Babunię w pamięci:)

            wnuczka niestety nie ma zrozumienia dla polskiej sztuki kulinarnej,taki los
            czeka wszystkie babcie na emigracji :)
            • kamyk39 Re: Poco tak bezcześcić stare przepisy naszych ba 06.02.07, 00:00
              Gość portalu: Rex napisał(a):
              > wnuczka niestety nie ma zrozumienia dla polskiej sztuki kulinarnej,taki los
              > czeka wszystkie babcie na emigracji :)

              Babcia sie nie martwi, w trzecim pokoleniu sie nawroci.
              Dowcip: w sklepie miesnym
              -dzien doberek! jest slonina?- pyta klijent
              -jest- mowi sklepowy.
              -to poprosze poltora kilo traby - klijent.

    • Gość: ajw Uwielbiam smalec................ale IP: 24.244.218.* 05.02.07, 23:09
      Uwielbiam dobry smalec, ale majac 60 to juz chyba nalezy uwazac szczegolnie
      jedzac go z bialym chlebem. Racja ze dzisiaj trudno o dobra slonine.
      • Gość: gotujący inaczej Re: Uwielbiam smalec................ale IP: 213.199.198.* 05.02.07, 23:49
        Tak jest! To już nie te same słonie co kiedyś. Jak ucinają im kły cały smak
        wyparowuje...
    • vomitorium1 Topienie na topie 06.02.07, 00:28
      teraz możemy
      rywalizować
      z kuchnią angielską
      • vomitorium1 Re: Topienie na topie 06.02.07, 00:44
        kuchnia angielska jest NIE ZJADLIWA
        za wyjątkiem "frutti di mare"
    • neiden Topienie na topie 06.02.07, 00:37
      ktos tu w gazecie nie jest powazny. ta recepta jest dobra w czasach okupacji -
      wojna. ten kto jest smakoszem takich potraw nie bedzie zyl dlugo;choroby
      serca,ukladu krwonosnego sa gwarantowane.czytam ten artykul i jest mi trudno
      uwierzyc zeby powazna gazeta jak wyborcza pozwalala sobie na taki nonsens!
      autorzy tego artykulu nie maja pojecia o dobrych potrawach albo maja inne
      problemy np;choroby umyslowe.
      • hera9 Re: Topienie na topie 06.02.07, 01:12
        moi rodzice dozyli prawie 100ki,jedząc smalec ze skwarkami i inne tluste
        znakomite golonki.
        • stanley_sow Re: Topienie na topie 06.02.07, 02:15
          wlasnie! Ludzie myla fakty. Nikt nie mowi o zjedzeniu litra smalcu w ciagu
          jednej minuty. Ja sie wychowalem na smalcu i nie widze zadncyh problemow.
          Polska przezyla 1000 lat na takim jedzeniu. Zobaczymy za tysiac lat po ich
          kokakoli, pizzy i 'swiezych warzywkach z curry.
    • Gość: rlmlkjihwh Topienie na topie IP: *.chello.pl 06.02.07, 01:01
      takie rzeczy to tylko w erze....lodowcowej
      • stanley_sow Re: Topienie na topie 06.02.07, 02:15
        nastepny ekspert zywieniowy. Pochwal sie co dzisiaj jadles, Sherlock!
    • Gość: Rumfo Tfu! Tfu! Tfu! IP: *.bbtec.net 06.02.07, 03:55
      Az na wymioty sie zbiera jak to czytam! Czy ktos to naprawde je? Ile sie po tym
      choruje?
      • w.s3 Re: Tfu! Tfu! Tfu! 06.02.07, 06:28
        Jadłeś? Nie,ale mi nie smakuje.Tfu! do ust nie wezmę.
        Takie są objawy kretynizmu pospolitego.
      • jungleman Re: Tfu! Tfu! Tfu! 06.02.07, 13:03
        Na wymioty to się zbiera tudzież choruje się, jak się takie debilizmy jak twoje
        wypociny czyta. Smalec rządzi. Nie jadłeś? To zamilcz!
    • Gość: Arika Topienie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.02.07, 07:44
      teraz to chyba predzej stopi się opona niż słonina, chyba że masz świnię, która
      nie żarła tych wszystkich pasz naszpikowanych chemią, bo inaczej nici ze smalcu,
      bo się poprostu nie wytapia. Przykre, bo smmalec jest naprawdę super. Smacznego
    • grazand Re: Topienie na topie 06.02.07, 07:48
      Blondyny! Wmulajcie smauszek, lubie tluste kobity z walkami na biodrach, mniaaaam!
      • Gość: Athenais Opanujcie sie !!!!!!!!!!!!! IP: *.icpnet.pl 07.02.07, 21:40
        Wszyscy chyba oszaleli na tym forum. Przede wszystkim zero klasy w
        wypowiedziach! Znam wielu wegetarian i jakos nie slysze od nich o "jedzeniu
        scierwa" itp. Czy sie to komus podoba, czy nie smalec jest zwiazany z kuchnia
        polska - i nie tylko polska. Temat ciekawy, piekne, dobrze zaaranzowane i
        oswietlone zdjecia.
        Moze zacznijmy wykrzykiwac sobie wszyscy w twarz, kto jakie obrzydlistwa jada,
        robi, mowi!!! Sa ludzie, ktorzy jedzenie sera uwazaja za obrzydliwe, sa tacy,
        ktorzy maja odruchy wymiotne na widok kogos, kto je "nieczysta" reka.
        A Polacy nie tyja od smalcu, tylko od opychania sie slodyczami i przesiadywania
        przed telewizorem. Rzeczywiscie... nie wszyscy powinni miec internet :-/
    • Gość: tomerskn Re: Topienie na topie IP: *.krak.tke.pl 07.04.07, 15:09
      Polecam specjalisci od margazyn ten tekst:
      www.wiz.pl/poprzednie_numery/wiz_12_06/index.php?id=1
    • Gość: _ Topienie na topie IP: 87.119.11.* 17.11.07, 01:36
      Przepis na smalec orientalny, pierwsza klasa.
      jeśli ktoś nie lubi smalcu, można ominąć proces topienia słoniny a całość
      wymieszać z lekko roztopionym masłem.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka