Dodaj do ulubionych

Pizza - dzisiaj świętujemy!

IP: *.ha.tuniv.szczecin.pl 09.02.08, 15:54
Co potrzebne jest do stworzenia Święta Bigosu? (prócz bigosu)
Obserwuj wątek
    • z.czaka Pizza - dzisiaj świętujemy! 09.02.08, 16:00
      Krótka piłka: pizzę pieczemy w temperaturze od 250 st. w górę, z właczoną
      jeśli mamy konwekcją, grzaniem dolnym i na omączonej, odwróconej (łatwiej
      rozwałkować) blasze położonej na samym dnie piekarnika, jak najbliżej grzałki.
      I najlepiej niech to będzie cienka, szybko rozgrzewająca się blacha
      "profesjonalna".
      Po 3 min. pieczenia wyjmujemy, obracamy o 180 st. (w poziomie :)) i wkładamy
      na kolejne 3 min. I już, gotowe, żadnych wieśniackich wielkopiecowych wyżarzań
      po pół godziny.
      • Gość: zosia jaką mąkę dajecie?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.08, 22:12

        bo mi tortowa nie daje dobrego ciasta.. :(
        • Gość: gość Krupczatkę n/t IP: *.chello.pl 10.02.08, 00:30
        • Gość: jkjk Re: jaką mąkę dajecie?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.08, 07:46
          najlepszy efekt daje Typ 500 SPRAWDZONE!!!
          • Gość: mikoda LP Re: jaką mąkę dajecie?? IP: *.ols.vectranet.pl 10.02.09, 05:33
            a ja używam 550 a najlepszymi moimi składnikami jest tzw "przegląd tygodnia"
            czyli, to co mam akurat w lodówce byle by dobrze drobno pokroić
        • Gość: dfdf Re: jaką mąkę dajecie?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.08, 07:48
          Tortowa jest do słodkich ciast a pizzowe takim nie jest. Typ 500 jest najlepsza.
        • Gość: FRANKA Re: jaką mąkę dajecie?? IP: *.w109-212.abo.wanadoo.fr 31.07.10, 21:21
          szybkie ciasto na spod pizzy--wymieszac ,,70g masla,3 male biale
          serki (petite suisse),170g maki,zrobic z tego kulke i zostawic w
          lodowce 30min , rozwalkowac krazek ,polozyc na okraglej blaszce
          wylozonej papieram do pieczenia ,podziurkowac widelcem -farsz,,,pol
          czerwonej papryki 1 pieczarka, 1 pomidor ,10 oliwek czarnych i moze
          tez jak masz 10 zielonych 2-3 plasterki szynki ,wszystko pokroic
          drobno do salaterki ,dodac pol lyzeczki curry ,1 lyzke oleju ,1
          lyzeczke origano,pieprz (nie solic) troche tymianku i mala puszeczke
          koncentratu ,wymieszac,wylozyc na ciasto i posypac startym
          serem,piec w nagrzanym piekarniku t 6 (180°c)30 minut ,podawac z
          zielona salata doprawiona winegret-smacznego
    • Gość: marter7 Pizza - dzisiaj świętujemy! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 09.02.08, 16:37
      googiel podaje jeszcze:
      INTERNATIONAL PIZZA DAY, 1 czerwca
      World Pizza Day, 7 września...

      Najwyższy czas na Dzień Pieroga :)
      • Gość: ... Re: Pizza - dzisiaj świętujemy! IP: *.elisa-laajakaista.fi 09.02.08, 17:06
        Jaka pizza hawajska...ludzie, ble ble ble....??? Do pizzy nie dodaje sie zadnych
        owocow, no chyba, ze owoce morza...
        • kpsting Re: Pizza - dzisiaj świętujemy! 09.02.08, 17:56
          to fakt. pare razy jadlem z ananasem. i za kazdym razem musialem odchorowac na
          drugi dzien.

          grube ciasto w pizzy tez nie bardzo pasi... chyba ze jest to sycylijska.
          najlepsze pizze sa bardzo proste, np. czosnek i vodka sos; sos pomidorowy i
          roztopiona mozarella; male kawaleczki kurczaka plus mieszanka sosu buffalo i
          dressingu "blue cheese"; makaron penne polany vodka sos, itp. im ostrzejsze tym
          lepsze...
          Zostalem po prostu "poblogoslawiony" niesamowita pizzeria w sasiedztwie :)
          • Gość: fan Re: Pizza - dzisiaj świętujemy! IP: *.pools.arcor-ip.net 09.02.08, 18:27
            Ananas na Pizzy to nie oryginal, to nie Italia. Tradycyjne z cienkim spodem to:
            Z sosem Bolognese, Napoli. I potem jeszcze z dodatkami: Szynka, Salami, Tunczyk,
            Pieczarki.
            • Gość: nessie Re: Pizza - dzisiaj świętujemy! IP: *.rzeszow.mm.pl 13.01.09, 13:21
              I takie właśnie są najlepsze. Żadnego wydziwiania. Tradycyjne
              składniki wysokiej jakości i cienkie ciasto - to jest to!
      • Gość: tt Re: Pizza - dzisiaj świętujemy! IP: *.gprs.plus.pl 09.02.08, 18:29
        no wlasnie - to kiedy jest ten dzien pizzy - fuj Wyborcza taka nieprecyzyjna
    • Gość: gourmet A czemu nase pizzerie o tym nie wiedzą? IP: *.icpnet.pl 09.02.08, 17:04
      W polskich pizzeriach, podobnie jak w amerykańskich, bazylię zastąpiono
      oregano... Dlaczego??
      • Gość: ... Re: A czemu nase pizzerie o tym nie wiedzą? IP: *.elisa-laajakaista.fi 09.02.08, 17:08
        bo to nie sa pizze tylko jakies namiastki, podobnie jak hawajska i inne wymysly...
      • jo.hanna pizza marinara jest z oregano 09.02.08, 20:49
        nt
    • Gość: pzizzoman Pizza - dzisiaj świętujemy! IP: *.chello.pl 09.02.08, 18:33
      ja tam znam inna opinię na temat rozwoju pizzy. wiąże się z prohibicją. Po
      prostu amerykanie chcąc napić się winka chadzali do włoskich restauracji gdzie
      oprócz wina poznali pizze. a po drugie pizze którą znamy nie jest z włoch ale z
      usa. Włoska pizza była bardzo skromna, a emigranci włoscy w usa zaczęli
      wzbogacać pizzę o nowe składniki i z mała fala powrotów włochów do italii
      wprowadzili do domów swych przodków "nową pizzę". I właśnie po zatoczeniu koła
      "italia-usa-italia" powstała ta pizza którą znamy. Zresztą, we włoszech pizza
      nie jest daniem narodowym, w niektórych regionach nie istnieje w kuchni
      regionalnej, lub są rzeczywiście placki które według naszych gustów nie wiele
      maja wspólnego z pizzą.
    • Gość: realizm Pizza - dzisiaj świętujemy! IP: 80.216.69.* 09.02.08, 21:48
      nie lubie pizzy, brrr....
      • Gość: Żarłok Re: Pizza - dzisiaj świętujemy! IP: *.acn.waw.pl 09.02.08, 22:34
        A ja uwielbiam... :)

        BTW: parę dni temu widziałem jakiś powtórkowy program w Kuchnia.TV, właśnie o
        pizzy. Mówili sporo o "klasycznej" pizzy nowojorskiej (fuj!), potem pojechali do
        kolebki pizzy. Tam upichcili cudowną margeritę, co ciekawe jako, że program był
        robiony na jesieni, wzięli wielkie kiście pomidorków (nieduże, jakoś 2x większe
        od koktajlowych) - świeże, podwędzane lekko w dymie. Tak sobie po prostu wisiały
        parę miesięcy... Hmmm. Samych tych cudownych pomidorów bym spróbował, nie mówią
        o całej margericie... Mniam, mniam!

    • Gość: pionki i poziomki Re: 9 lutego, a nie 9 luty pacany IP: *.215.39.26.getinternet.no 10.02.08, 00:38
      Wstyd! I to na głównej stronie!
      • Gość: pisownia Re: 9 lutego, a nie 9 luty pacany IP: *.44.183.58.megaegg.ne.jp 10.02.08, 01:04
        Wlasnie sie obudzilam, wlaczylam komuper i co widze na glownej
        stronie GW? 9 luty!!! Mam nadzieje,ze po prostu jeszcze jestem
        zaspana i jak zerne za kilk godzin to bedzie 9 lutego;-)
    • Gość: low Pizza - dzisiaj świętujemy! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.08, 01:22
      Gdzie zecer? Gdzie ktokolwiek, kto sprawdza błędy? Już tak bezgranicznie ufamy wordowi? Szanowny autorze/autorko - piszemy "9 lutego", nie zaś "9 luty". W gimnazjum i liceum już tego uczą. "Wyborcza" nie jest już elitą wśród dzienników. Nie zamieniajmy jej jednak na szmatławiec.
      • Gość: zxcc Re: Pizza - dzisiaj świętujemy! IP: 83.238.180.* 10.02.08, 06:58
        >"Wyborcza" nie jest już elitą wśród dzienników.
        > Nie zamieniajmy jej jednak na szmatławiec.

        A gdzie jest napisane, że to "Wyborcza"?
        To jest "gazeta.pl", "Wyborcza" to inny adres!!!
    • Gość: fasolala Re: Pizza - dzisiaj świętujemy! IP: 82.160.76.* 16.02.08, 15:00
      Gość portalu: Pizzamen napisał(a):

      > Po co piec skoro można łatwo zmówić najlepszą pizze na świecie z daGrasso :D

      ja tam pizzy z daGrasso nie lubię. przynajmniej w moim mieście serwują kiepską.
      Uważam, że najlepsze są małe pizzerie nie należące do żadnych sieci.
      • Gość: Pikpok W takiej małej pizzeri w Andrychowie IP: *.multimo.gtsenergis.pl 21.02.08, 23:16
        widzialem kiedys pizze z krążkami czerwonych buraków. Nie probowalem ale to
        musialo byc cos niesamowitego
    • Gość: mikoda LP Pizza - dzisiaj świętujemy! IP: *.ols.vectranet.pl 08.02.09, 20:01
      a ja robię całość na chybił trafił
      około pół kilo mąki mieszam z łyżeczką soli i dolewam setkę oleju
      (oczywiście wszystko około)
      osobno pół kostki drożdży z łyżeczką cukru i niewielką ilością wody
      mieszam aż drożdże całkowicie się rozpuszczą
      wszystko łączę i dolewam tyle wody aż powstanie ciasto ciut twardsze niż na
      pierogi
      w międzyczasie włączam piec na 250stopni
      ciasto wyrabiam na jednolitą masę i dzielę na kilka kęsów które ręcznie
      zagniatam tworząc coś co przypominałoby bułkę gdyby nie było aż tak nierówne
      następnie bułki układam blisko siebie na desce i przykrywam czystą ściereczką
      kuchenną
      i to sobie "garuje"
      i dalej
      :przygotowuję sos pomidorowy
      :kroję składniki
      co ciekawsze w chwili gdy piec się wystarczająco nagrzeje ja mogę już wstawiać
      pierwszą pizzę
      i takim to sposobem w ciągu 1,5 h udaje mi się stworzyć kilka gotowych placków
      z 0,5 kg mąki
      polecam bo wszystkim znajomym smakuje
      oczywiście pewnym specjalnym pomysłem jest smak sosu ale to już moja tajemnica
      • Gość: mikoda LP Re: Pizza - świętujemy cały czas IP: *.ols.vectranet.pl 21.02.09, 09:39
        widzę nikogo nie zachwycił mój tamtoczasowy przepis
        trudno widzę że muszę zaprosić na degustację
        proszę o maile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka