GoĹÄ: Marcel IP: *.ha.tuniv.szczecin.pl 09.02.08, 15:54 Co potrzebne jest do stworzenia Święta Bigosu? (prócz bigosu) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
z.czaka Pizza - dzisiaj świętujemy! 09.02.08, 16:00 Krótka piłka: pizzę pieczemy w temperaturze od 250 st. w górę, z właczoną jeśli mamy konwekcją, grzaniem dolnym i na omączonej, odwróconej (łatwiej rozwałkować) blasze położonej na samym dnie piekarnika, jak najbliżej grzałki. I najlepiej niech to będzie cienka, szybko rozgrzewająca się blacha "profesjonalna". Po 3 min. pieczenia wyjmujemy, obracamy o 180 st. (w poziomie :)) i wkładamy na kolejne 3 min. I już, gotowe, żadnych wieśniackich wielkopiecowych wyżarzań po pół godziny. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: zosia jaką mąkę dajecie?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.08, 22:12 bo mi tortowa nie daje dobrego ciasta.. :( Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: jkjk Re: jaką mąkę dajecie?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.08, 07:46 najlepszy efekt daje Typ 500 SPRAWDZONE!!! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: mikoda LP Re: jaką mąkę dajecie?? IP: *.ols.vectranet.pl 10.02.09, 05:33 a ja używam 550 a najlepszymi moimi składnikami jest tzw "przegląd tygodnia" czyli, to co mam akurat w lodówce byle by dobrze drobno pokroić Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: dfdf Re: jaką mąkę dajecie?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.08, 07:48 Tortowa jest do słodkich ciast a pizzowe takim nie jest. Typ 500 jest najlepsza. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: FRANKA Re: jaką mąkę dajecie?? IP: *.w109-212.abo.wanadoo.fr 31.07.10, 21:21 szybkie ciasto na spod pizzy--wymieszac ,,70g masla,3 male biale serki (petite suisse),170g maki,zrobic z tego kulke i zostawic w lodowce 30min , rozwalkowac krazek ,polozyc na okraglej blaszce wylozonej papieram do pieczenia ,podziurkowac widelcem -farsz,,,pol czerwonej papryki 1 pieczarka, 1 pomidor ,10 oliwek czarnych i moze tez jak masz 10 zielonych 2-3 plasterki szynki ,wszystko pokroic drobno do salaterki ,dodac pol lyzeczki curry ,1 lyzke oleju ,1 lyzeczke origano,pieprz (nie solic) troche tymianku i mala puszeczke koncentratu ,wymieszac,wylozyc na ciasto i posypac startym serem,piec w nagrzanym piekarniku t 6 (180°c)30 minut ,podawac z zielona salata doprawiona winegret-smacznego Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: marter7 Pizza - dzisiaj świętujemy! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 09.02.08, 16:37 googiel podaje jeszcze: INTERNATIONAL PIZZA DAY, 1 czerwca World Pizza Day, 7 września... Najwyższy czas na Dzień Pieroga :) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ... Re: Pizza - dzisiaj świętujemy! IP: *.elisa-laajakaista.fi 09.02.08, 17:06 Jaka pizza hawajska...ludzie, ble ble ble....??? Do pizzy nie dodaje sie zadnych owocow, no chyba, ze owoce morza... Odpowiedz Link Zgłoś
kpsting Re: Pizza - dzisiaj świętujemy! 09.02.08, 17:56 to fakt. pare razy jadlem z ananasem. i za kazdym razem musialem odchorowac na drugi dzien. grube ciasto w pizzy tez nie bardzo pasi... chyba ze jest to sycylijska. najlepsze pizze sa bardzo proste, np. czosnek i vodka sos; sos pomidorowy i roztopiona mozarella; male kawaleczki kurczaka plus mieszanka sosu buffalo i dressingu "blue cheese"; makaron penne polany vodka sos, itp. im ostrzejsze tym lepsze... Zostalem po prostu "poblogoslawiony" niesamowita pizzeria w sasiedztwie :) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: fan Re: Pizza - dzisiaj świętujemy! IP: *.pools.arcor-ip.net 09.02.08, 18:27 Ananas na Pizzy to nie oryginal, to nie Italia. Tradycyjne z cienkim spodem to: Z sosem Bolognese, Napoli. I potem jeszcze z dodatkami: Szynka, Salami, Tunczyk, Pieczarki. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: nessie Re: Pizza - dzisiaj świętujemy! IP: *.rzeszow.mm.pl 13.01.09, 13:21 I takie właśnie są najlepsze. Żadnego wydziwiania. Tradycyjne składniki wysokiej jakości i cienkie ciasto - to jest to! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: tt Re: Pizza - dzisiaj świętujemy! IP: *.gprs.plus.pl 09.02.08, 18:29 no wlasnie - to kiedy jest ten dzien pizzy - fuj Wyborcza taka nieprecyzyjna Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: gourmet A czemu nase pizzerie o tym nie wiedzą? IP: *.icpnet.pl 09.02.08, 17:04 W polskich pizzeriach, podobnie jak w amerykańskich, bazylię zastąpiono oregano... Dlaczego?? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ... Re: A czemu nase pizzerie o tym nie wiedzą? IP: *.elisa-laajakaista.fi 09.02.08, 17:08 bo to nie sa pizze tylko jakies namiastki, podobnie jak hawajska i inne wymysly... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: pzizzoman Pizza - dzisiaj świętujemy! IP: *.chello.pl 09.02.08, 18:33 ja tam znam inna opinię na temat rozwoju pizzy. wiąże się z prohibicją. Po prostu amerykanie chcąc napić się winka chadzali do włoskich restauracji gdzie oprócz wina poznali pizze. a po drugie pizze którą znamy nie jest z włoch ale z usa. Włoska pizza była bardzo skromna, a emigranci włoscy w usa zaczęli wzbogacać pizzę o nowe składniki i z mała fala powrotów włochów do italii wprowadzili do domów swych przodków "nową pizzę". I właśnie po zatoczeniu koła "italia-usa-italia" powstała ta pizza którą znamy. Zresztą, we włoszech pizza nie jest daniem narodowym, w niektórych regionach nie istnieje w kuchni regionalnej, lub są rzeczywiście placki które według naszych gustów nie wiele maja wspólnego z pizzą. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: realizm Pizza - dzisiaj świętujemy! IP: 80.216.69.* 09.02.08, 21:48 nie lubie pizzy, brrr.... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Żarłok Re: Pizza - dzisiaj świętujemy! IP: *.acn.waw.pl 09.02.08, 22:34 A ja uwielbiam... :) BTW: parę dni temu widziałem jakiś powtórkowy program w Kuchnia.TV, właśnie o pizzy. Mówili sporo o "klasycznej" pizzy nowojorskiej (fuj!), potem pojechali do kolebki pizzy. Tam upichcili cudowną margeritę, co ciekawe jako, że program był robiony na jesieni, wzięli wielkie kiście pomidorków (nieduże, jakoś 2x większe od koktajlowych) - świeże, podwędzane lekko w dymie. Tak sobie po prostu wisiały parę miesięcy... Hmmm. Samych tych cudownych pomidorów bym spróbował, nie mówią o całej margericie... Mniam, mniam! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: pionki i poziomki Re: 9 lutego, a nie 9 luty pacany IP: *.215.39.26.getinternet.no 10.02.08, 00:38 Wstyd! I to na głównej stronie! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: pisownia Re: 9 lutego, a nie 9 luty pacany IP: *.44.183.58.megaegg.ne.jp 10.02.08, 01:04 Wlasnie sie obudzilam, wlaczylam komuper i co widze na glownej stronie GW? 9 luty!!! Mam nadzieje,ze po prostu jeszcze jestem zaspana i jak zerne za kilk godzin to bedzie 9 lutego;-) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: low Pizza - dzisiaj świętujemy! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.08, 01:22 Gdzie zecer? Gdzie ktokolwiek, kto sprawdza błędy? Już tak bezgranicznie ufamy wordowi? Szanowny autorze/autorko - piszemy "9 lutego", nie zaś "9 luty". W gimnazjum i liceum już tego uczą. "Wyborcza" nie jest już elitą wśród dzienników. Nie zamieniajmy jej jednak na szmatławiec. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: zxcc Re: Pizza - dzisiaj świętujemy! IP: 83.238.180.* 10.02.08, 06:58 >"Wyborcza" nie jest już elitą wśród dzienników. > Nie zamieniajmy jej jednak na szmatławiec. A gdzie jest napisane, że to "Wyborcza"? To jest "gazeta.pl", "Wyborcza" to inny adres!!! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: fasolala Re: Pizza - dzisiaj świętujemy! IP: 82.160.76.* 16.02.08, 15:00 Gość portalu: Pizzamen napisał(a): > Po co piec skoro można łatwo zmówić najlepszą pizze na świecie z daGrasso :D ja tam pizzy z daGrasso nie lubię. przynajmniej w moim mieście serwują kiepską. Uważam, że najlepsze są małe pizzerie nie należące do żadnych sieci. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Pikpok W takiej małej pizzeri w Andrychowie IP: *.multimo.gtsenergis.pl 21.02.08, 23:16 widzialem kiedys pizze z krążkami czerwonych buraków. Nie probowalem ale to musialo byc cos niesamowitego Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: mikoda LP Pizza - dzisiaj świętujemy! IP: *.ols.vectranet.pl 08.02.09, 20:01 a ja robię całość na chybił trafił około pół kilo mąki mieszam z łyżeczką soli i dolewam setkę oleju (oczywiście wszystko około) osobno pół kostki drożdży z łyżeczką cukru i niewielką ilością wody mieszam aż drożdże całkowicie się rozpuszczą wszystko łączę i dolewam tyle wody aż powstanie ciasto ciut twardsze niż na pierogi w międzyczasie włączam piec na 250stopni ciasto wyrabiam na jednolitą masę i dzielę na kilka kęsów które ręcznie zagniatam tworząc coś co przypominałoby bułkę gdyby nie było aż tak nierówne następnie bułki układam blisko siebie na desce i przykrywam czystą ściereczką kuchenną i to sobie "garuje" i dalej :przygotowuję sos pomidorowy :kroję składniki co ciekawsze w chwili gdy piec się wystarczająco nagrzeje ja mogę już wstawiać pierwszą pizzę i takim to sposobem w ciągu 1,5 h udaje mi się stworzyć kilka gotowych placków z 0,5 kg mąki polecam bo wszystkim znajomym smakuje oczywiście pewnym specjalnym pomysłem jest smak sosu ale to już moja tajemnica Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: mikoda LP Re: Pizza - świętujemy cały czas IP: *.ols.vectranet.pl 21.02.09, 09:39 widzę nikogo nie zachwycił mój tamtoczasowy przepis trudno widzę że muszę zaprosić na degustację proszę o maile Odpowiedz Link Zgłoś