Dodaj do ulubionych

Nagi kucharz nie gotuje nago

IP: *.jota.za.digi.pl 28.02.08, 17:41
Mieszkałem w Anglii w latach 1996-1999. Pobyt w Anglii otwarl mi oczy
na miedzynarodowa kuchnie. I calkowicie sie zgadzam z Jami'm - dobrze
zrobiona, tradycyjna kuchnia angielska ma wiele swietnych potraw (moze
nie najzdrowszych, ale tradycyjna kuchnia polska tez nie jest zdrowa),
choc pewnie nie wszyscy by sie ze mna zgodzili.
Obserwuj wątek
    • Gość: Bark Re: Nagi kucharz nie gotuje nago IP: *.in-addr.btopenworld.com 28.02.08, 17:56
      Dokladnie tak jak przyjechalem do anglii to smialem sie z tutejszego zarcia ale
      po czasie zmienilem zdanie dobrze przygotowane i z dobrej jakosci produktow
      English Breakfast czy Sunday Roast sa super.
      Podobnie jest zreszta z Polska kuchnia.
      • Gość: mniam Re: Nagi kucharz nie gotuje nago IP: 213.227.123.* 29.02.08, 09:08
        To prawda. Typowe angielskie śniadanie jest rewelacyjne. Wprawdzie troszkę przyciężkawe, ale bezwzględnie smaczne. Z innymi daniami bywa różnie. Fakt faktem, że większość z nich byłaby naprawdę niezła, gdyby nie jeden drobny szczegół: dziwna awersja Anglików do używania przypraw. Zwykła ryba z frytkami - danie banalne, ale potencjalnie smaczne, zwyczajnie nie ma żadnego smaku, jeśli przy okazji smażenia ryby nie użyje się nawet soli...
    • Gość: joanna Re: Nagi kucharz nie gotuje nago IP: *.yamana.com 28.02.08, 18:02
      a ja znam (probowalam) jego przepisy. sa dobre. fish and chips -
      nie ma sobie rownych, chociaz deep fried food nie jest moim
      ulubionym. facet zburzyl stereotyp o zlej kuchni brytyjskiej (ale
      tez te kuchnie bardzo wzbogacil).
    • Gość: xxx Re: Nagi kucharz nie gotuje nago IP: *.dslgb.com 28.02.08, 18:23
      otworzyl.
      • Gość: visitor Re: Nagi kucharz nie gotuje nago IP: 212.183.134.* 28.02.08, 19:09
        Denerwuja mnie artykuly zywcem sciagniete z UK, a moze tak cos o
        Australii lub Nowej Zelandii, Oliviera mam na codzien, w reklamach i
        chcialbym sie czegos dowiedziec o innych szefach z innej polkuli.
        • Gość: anna26 Re: Nagi kucharz nie gotuje nago IP: *.range81-159.btcentralplus.com 28.02.08, 19:17
          wogole to on nie jest kucharzem i szczerze mowiac to jego przepisy
          sa na moja kieszen zbyt drogie. nie stac mnie na zywnosc organiczna,
          ktora po kilku dniach i tak jest do wyrzucenia bo za szybko sie
          psuje. napiszcie cos o jamiesie martinie, nigelli lawson, delii
          smith, mary berry. oni sa swietni, mam ich ksiazki kucharskie.
          pionierka jest tu nigella, ktora nawet bialka zamraza zeby sie nie
          zmarnowaly i wykorzystuje je np do robienia bezy!!! napiszcie tez
          cos o gordonie ramsayu!!
          • juliu Re: Nagi kucharz nie gotuje nago 28.02.08, 19:31
            Ależ część z nich przynajmniej jest znana w Polsce miłośnikom programów kulinarnych. TVN Style puścił ze 3 serie Nigelli (boskie kształty!!!), a Kuchnia TV prezentowała np. sezonowe programy Delii Smith (teraz chyba zima). Były (są) też takie dwie grubaski na motocyklu, Anthony coś tam :) (Antony Worrall Thompson - poszukałem) okrutnie gadający przez nos. Są reprezentowane kuchnie australijska i zwłaszcza amerykańska. Więc oglądać i gotować!!!
            • Gość: visitor Re: Nagi kucharz nie gotuje nago IP: 212.183.134.* 28.02.08, 20:03
              Tu z Nigelli sie smieja, ze wlasciwie wystepuje aby sie wyginac i
              prezentowac wdzieki przed kamera. A tak prawde mowiac, to ona jest
              strasznie no....dobrze obdarzona w dolnej czesci, zbyt dobrze.
          • Gość: Grzes Re: Nagi kucharz nie gotuje nago IP: *.jota.za.digi.pl 29.02.08, 07:45
            Mam ksiazke Delia for the 90s i jest rewelacyjna. Widac ze kobieta
            autentycznie wszystkie przepisy wyprobowala i jej wskazowki sa bardzo
            trafne i co najlepsze prowadza do pozytywnych wynikow

• rikol Re: Nagi kucharz nie gotuje nago 29.02.08, 15:21
            Organic food nie tlumaczy sie na polski jako 'organiczny', tylko jako 'zdrowa
            zywnosc' lub 'zywnosc ekologiczna'.
            Na pewno zywnosc ekologiczna jest lepsza od 'zwyklej', bo nie uzywa sie tam
            konserwantow, pestycydow i innych trucizn (dzieki czemu zywnosc sie nie psuje, a
            jakze).

Nigella Lawson byla w tvn style. O gustach sie nie dyskutuje, ale ja akurat
            Nigelli nie jestem w stanie ogladac, lukier plus obsypany cukrem pudrem.
            Gordon Ramsay to jest zwykly cham, jakich nie powinno sie pokazywac ludziom.
            Niech lepiej siedzi na zapleczu w kuchni, jesli dobrze gotuje i nie otwiera ust.
    • Gość: Panie Autorze Nagi kucharz nie gotuje nago IP: *.acn.waw.pl 28.02.08, 20:12
      Pan czasem W IAUW nie robi(ł) doktoratu??
      • Gość: mbp Re: Nagi kucharz nie gotuje nago IP: 193.0.101.* 03.03.08, 19:19
        > Pan czasem W IA nie robi(ł) doktoratu??

Robił i zrobił :). Pozdrawiam serdecznie NŚ4!
    • Gość: Ja Nagi kucharz nie gotuje nago IP: *.engl.mun.ca 28.02.08, 20:21
      Uwielbiam faceta od samego poczatku jego kariery. Jest nieziemski. Kazdy przepis
      ktory wyprobowalam wyszedl swietnie. I nie trzeba zawsze uzywac organicznej
      zywnosci. Ja nie mam do niej dostepu, takze uzywam tego co mam pod reka i
      specjalnie to roznicy nie robi.
    • Gość: zbig Nagi kucharz nie gotuje nago IP: *.t-mobile.co.uk 28.02.08, 20:48
      na Swiecie? prosze zapytac o tego goscia w USA, w Kanadzie, w Australli , o
      jakim swiecie pisze autor? Kolejna sprawa ocena kuchni angielskiej przez Polakow
      obawiam sie, ze przedstawiciele ubogiej kuchni polskiej cokolwiek sprobuja w
      Anglii bedzie im smakowalo z uwagi na odmiennosc. Generalnie chlopak zostal
      wypromowany przez Tele-wizje i koniec. kolejny produkt dobrego marketingu.
      bardzo dobrym testem na jego profesjonalizm byl jego autorski projekt (o czym
      Autor artykulu nie pisze)lekko sie Pan Oliver zdziwil i jego sztab ludzi od
      marketingu gdy jego akcja zmiany kuchni w szkolach Anglii (z posilkow typu fryki
      i Coca Cola w strone zdrowych i smacznych posilkow) okazala sie totalnym
      niewypalem i chlopak "zaliczyl" fiasko.
      do czego zmierzam: sila telewizji jest niesamowita, chlopak jest krzykaczem a
      tacy w UK ostatnio duzo potrafia osiagnac (podobnie Gordon Ramsey byly
      football'ista) co drugie slowo to "kur.." - kolejny wielki ekspert od kuchni,
      wypromowany przez swoje pieniadze i telewizje.
      (posilkuje sie znajomoscia kuchni miedzynarodowej, od 26-letnim doswiadczeniem w
      branzy w Londynie - uslug dla restauracji, dostaw, booking dla grup itd itd)
      • Gość: zbig Re: Nagi kucharz nie gotuje nago IP: 149.254.192.* 28.02.08, 21:03
        ... dodam, do tego stwierdzenia "na Swiecie" , nie trzeba daleko jechac do USA,
        Kanady czy Australii i pytac o pana Olivera, - prosze tylko popytac we Fracji,
        Hiszpani, Italii, - tam gdzie mamy kuchnie przez duze "K" , w Azji prosze
        popytac o pana Olivera,
        w Anglii kuchania od lat byla na samym koncu zainteresowania, obecnie jest
        wszedzie, jeden wielki marketing i szalenstwo wielkiego gotowania jakby sie ktos
        obudzil z dlugiego snu.
        dlatego uwazalbym ze stwierdzeniami jaki to Pan Oliver jest "good".

pozdrowienia dla czytelnikow Gazeta.pl
        • Gość: KoTek Ech ,za bardzo się przejmujesz :) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.02.08, 00:51
          Każdy średnio rozwinięty Homo Sapiens znający obecne realia świata mediów wie
          ,ze promowanie gwiazdek a la Olivier to tylko business. Tak naprawdę taki ktoś
          nie musi nawet umieć gotować wystarczy ,że poprawnie czyta wyświetlany monolog.
          Acha, stwierdzenie ,że Pan Olivier to najbardziej znany kucharz na świecie jest
          rzeczywiście nieprawdą.
          • Gość: modelorz Re: Ech ,za bardzo się przejmujesz :) IP: *.stk.vectranet.pl 29.02.08, 09:20
            Wskaż tego bardziej znanego.
        • Gość: modelorz Re: Nagi kucharz nie gotuje nago IP: *.stk.vectranet.pl 29.02.08, 09:19
          Idź sobie Zbysiu zrób tradycyjną kromeczkę z serem żółtym na śniadanko i skończ
          chrzanić o rzeczach, o których nawet najmniejszego pojęcia nie masz.
    • Gość: witek Każdy chce być jak Dżon Makłowicz IP: *.swipnet.se 28.02.08, 21:36
    • Gość: Sylwek Nagi kucharz nie gotuje nago IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.08, 23:12
      hmm. w artykule przy biografi nie wspomnieli ze oliver jest pedalem :/ tzn..
      gosciem normalnym inaczej hehe :D
      • Gość: zeontka Re: Nagi kucharz nie gotuje nago IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.08, 23:35

nie sadze ,kiedys czytalam o nim artykul ,ze ma zone.
        • Gość: Ja Re: Nagi kucharz nie gotuje nago IP: *.pppoe-dynamic.nl.aliant.net 29.02.08, 03:32
          Tak, ma zone - babka z ktora jest od szkoly sredniej - i dwojke dzieci. Z
          gejostwem to totalna bzdura.
    • titerlitury Nagi kucharz nie gotuje nago 29.02.08, 00:23
      fatalny wywiad... na poziomie jakiegos tabloidu. Wstyd, redakcjo
      Kuchni, wstyd!
    • Gość: bydle i cham a dlaczego polski burak je tylko buraki IP: *.hsd1.mn.comcast.net 29.02.08, 01:20
      debilne pytanie, dlaczego anglicy jedza angielkie a nie inne? a dlaczego burak w londynie chce bigos i schabowe, a hinczyk ryz?
    • krissey angielskie frytki? 29.02.08, 01:40
      Tak, jesli sam sobie je usmazysz.
      to co serwuja na ulicy jest ohydne - uparowane, niedopieczone pyry... dwa razy probowalem i nigdy, nigdy wiecej tego chlamu.

Najlepsze frytki jadlem w amsterdamie "flamse frites", chrupiace, pachnace z gora majonezu - za dwa i pol guldena
      reklamowane przez Travolte w "pulp fiction" ;]
    • Gość: kk Nagi kucharz nie gotuje nago IP: *.skokpiast.pl 29.02.08, 09:15
      uwielbiam gościa ;) świetnie opowiada jak gotuje i naprawdę z pasją
      to wszystko robi ;)
    • sliwka1977 Nagi kucharz nie gotuje nago 29.02.08, 11:00
      Świetny facet, świetny kucharz, robi to z pasją. Uwielbiam oglądać
      jego programy i często gotuję dania z jego repertuaru.
      Jeżeli chodzi o Anglię, to uważam, że Anglicy są bardziej otwarci na
      kuchnie świata niż Polacy. A panierowana ryba z frytkami mi nie
      smakuje ble.
    • Gość: vixen Nagi kucharz nie gotuje nago IP: 195.205.138.* 29.02.08, 11:32
      Z Jamiem zetknęłam się w angielskiej tv, gdy mieszkałam w Londynie w
      1999/2000 roku. Wtedy mnie zachwycił, teraz trochę gwiazduje. Każdy
      ma swoich ulubionych kucharzy telewizyjnych. Mnie np. Delia nudzi, a
      Gordon Ramsay jest zbyt chamski (mój mąż go uwielbia, zupełnie nie
      wiem czemu). Ważne, że są, że poszerzają nasze horyzonty kulinarne a
      przez to i kulturowe. O ile będziemy wcielać ich przepisy w życie, a
      nie tak jak większość Anglików: po obejrzeniu programu kulinarnego
      udają się do zamrażarnika, wyjmują paluszki rybne lub pizzę, do
      mikrofali i zjadają to przed telewizorem podziwiając następnego "TV
      chefa". Dobrze, że Jamie próbuje to zmienić. A angielskie jedzenie
      nie cieszy się dobrą sławą między innymi z powodu drugiej wojny
      światowej. Podczas nalotów ciężko było coś wyhodować, więc promowano
      jedzenie proste, bez przypraw, gotowanie czegoś z niczego. Anglicy
      się przyzwyczaili i tak zostało. Wiem, że des gustibus non est
      disputandum, ale full english breakfast, a szczególnie baked
      beans ... łee
    • Gość: mbp Dziękuję za pytania! IP: 193.0.101.* 03.03.08, 19:21
      Dzień dobry,

Chciałbym raz jeszcze podziękować wszystkim Czytelni(cz)kom forum, którzy
      niegdyś zaproponowali swoje pytanie do tego wywiadu. Jak widać, kilka z nich się
      przydało :)
    • zigzaur A ciekawe, czym on 04.03.08, 07:47
      miesza potrawy,
      • reniatoja Re: A ciekawe, czym on 04.03.08, 09:32
        najczesciej lapami, niejednokrotnie wzbogaconymi o brud za
        paznokciami i skaleczenia na palcach :) Ale i tak go lubie, jamie
        jest swietny :)
        • salsa7 Re: A ciekawe, czym on 05.03.08, 23:09
          Przecież i tak tego nie jemy ;)
          Przepisy ma świetne!
    • Gość: Luna nie no - porażka.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.08, 12:13
      "Też mamy dzielnice, w których sfrustrowana młodzież podpiera ściany" NO TO
      ZRÓBCIE COŚ SAMI zamiast czekać na zbawcę z Anglii!!! Pomysł jest, wzór jest -
      weźcie się sami do roboty!
    • Gość: eryk Nagi kucharz nie gotuje nago IP: *.chello.pl 16.02.09, 11:35
      belfast schef
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka