Dodaj do ulubionych

Kuchnia rosyjska? Bez wódki nie razbieriosz!

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.08, 20:34
Polecam soljankę wszystkim Polakom,bo zasmakuje Wam na pewno!
Niestety zupa ugotowana według podanego przepisu z soljanką będzie
miała bardzo mało wspólnego. Radzę poszukać innego przepisu.
Obserwuj wątek
    • joanna-olga Re: Kuchnia rosyjska? Bez wódki nie razbieriosz! 21.01.09, 01:00
      Oj, chyba jednak było za mało wódki, bo autor "nie razobrałsja" jednak w kuchni
      rosyjskiej. Można powiedzieć nawet, że popłyną jak nurt Wołgi - matuszki i
      zmyślał jak najęty.

      Podany przez autora przepis na soliankę jest obrazą tej zacnej zupy i szczerze
      radzę korzystać z przepisów bliższych oryginałowi.

      To, co autor nawypisywał o strogonowie jako o daniu "z cienko krojonej wołowiny,
      duszonej z ogórkami kiszonymi i grzybami", można złożyć na karb nadmiernych
      kontaktów z "obszcziepitem" w postaci podrzędnej stołówki, bo normalnie danie
      składa się wyłącznie z polędwicy wołowej pokrojonej w słupki grubości palca,
      szybko obsmażonej na gorącym tłuszczu, posolonej, popieprzonej i zalanej
      śmietaną. Zagotowane - podane na stół. W eleganckich restauracjach danie
      przyrządzane było bezpośrednio przy stoliku gościa.

      Szczytem były natomiast bzdury powypisywane o "pirogach". W kuchni polskiej
      występuje bowiem danie nazywane "pieróg" i będącem rodzajem strucli z wytrawnym
      nadzieniem. Są również "pierożki" czyli można powiedzieć zamknięte ciastka z
      wytrawnym nadzieniem. A "piróg", Szanowny Panie, to dwurożny kapelusz składany
      płasko, noszony w początkach XIX w. przez wyższych oficerów francuskich.

      Więcej bzdur, np. o koreańskiej marchewce itd. nie chce mi się już nawet komentować.

      Autor głupoty powypisywał, na kuchni zna się jak kura na pieprzu, wierszówkę
      wziął, i tylko można mieć nadzieję, że czytelnicy nie dadzą się nabrać na jego
      wypociny.
      • nessie-jp Re: Kuchnia rosyjska? Bez wódki nie razbieriosz! 24.01.09, 16:00
        > Podany przez autora przepis na soliankę jest obrazą tej zacnej zupy i szczerze
        > radzę korzystać z przepisów bliższych oryginałowi.

        Czy w prawdziwym przepisie na sojlankę występuje koncentrat pomidorowy? Zawsze
        mi się wydawało, że dodawanie koncentratu do kapusty kiszonej ma ukryć błędy
        kucharza (niedogotowaną kapustę), a nie jest elementem właściwego dania.

        Jeśli możesz, podaj chociaż składniki, które powinny się znaleźć w soljance.
        Ułatwi mi to znalezienie tych 'prawdziwych' przepisów i odsianie tych
        uproszczonych, udziwnionych i niedobrych.
        • Gość: gonzo Re: Kuchnia rosyjska? Bez wódki nie razbieriosz! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.09, 15:08
          > Jeśli możesz, podaj chociaż składniki, które powinny się znaleźć w
          soljance

          Solianka wywodzi się z kuchni ludowej - na wiejskich zabawach
          umawiano się, czy będzie zupa mięsna czy rybna i potem każdy
          przynosił, co mógł i wrzucał do wspólnego kotła. Ktoś przyniósł
          trochę mięsa, kawałek wędliny, ogórki kiszone, kartofle, ...
          Dośpiewaj sobie składniki.
          Jak solianka trafiła na stoły arystokracji dodano do nie oliwki i
          wtedy powstały jakieś przepisy, ale czy istnieje kanoniczny? raczrj
          improwizuj, uruchom wyobraźnię i wrzucaj do gara co tylko znajdziesz
          nie zapominając wszak o kiszonych ogórkach. Smacznego.
      • Gość: Wasilewskij Ostrow Re: Kuchnia rosyjska? Bez wódki nie razbieriosz! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.09, 16:58
        Masz w 100% rację. Tekst ten zapewne pisał taki "geniusz" kuchni
        jakim jest Makłowicz.
    • Gość: antoni99 Kuchnia rosyjska? Bez wódki nie razbieriosz! IP: *.chelm.mm.pl 24.01.09, 15:30
      co nas łączy z USA tylko wojny i .... filmy w TVP Ameryka ( wszystkie
      polskojęzyczne programy) !! A Rosja od wielków to nasi najbliżsi przyjaciele (
      mówię o Narodzie) bo rządzący to wirtuozi bandyctwa, nienawiści, głupoty !!!!!
      Byłem w tej części świata, to cudowni ludzie, cudowne krajobrazy, cudowny
      niezapomniany świat !!! Rządzący umieją tylko wszystmko popsuć znienawidzić
      się, skłócić i później dziwimy się Katyniowi, czy innym obozom gdzie
      przetrzymywani byli i gineli Rosjanie !!! Wiara i nasza katolicka i
      prawosławna poróżnia nas również !!!
      • zigzaur Re: Kuchnia rosyjska? Bez wódki nie razbieriosz! 24.01.09, 15:47
        Różnice religijne nie muszą prowadzić do konfliktów. Gdy w roku 1346 Kazimierz
        Wielki zajął Ruś Halicką - a miał prawo to uczynić jako spadkobierca swego
        siostrzeńca - natychmiast zażądał od patriarchy z Konstantynopola zgody na
        założenie prawosławnej metropolii w Haliczu strasząc, że w przeciwnym razie
        Rusini mogą przejść na katolicyzm. W ogóle władca ten trzymał kler krótko, gdy
        było trzeba, potrafił uwięzić biskupa.

        Może Rosjanie to i dobrzy ludzie tylko dlaczego pozwalają sobą rządzić takim
        szumowinom, jak ... (tu wypełnić)?
        Przecież te szumowiny nie wjechały na obcych czołgach!
        • Gość: xx Re: Kuchnia rosyjska? Bez wódki nie razbieriosz! IP: *.icis.pcz.pl 24.01.09, 16:43
          Rowniez ta decyzja KAzimierza doprowadzila pozniej do konfliktow, bo w tamtych
          czasach religia i polityka byly nierozlaczne.
          • zigzaur Re: Kuchnia rosyjska? Bez wódki nie razbieriosz! 25.01.09, 09:47
            Starała się te konflikty minimalizować, dzięki czemu aż do ingerencji jezuitów
            (unia brzeska z 1595) współżycie między katolikami a prawosławnymi układało się
            pokojowo.
    • Gość: Phantom Kuchnia rosyjska? Bez wódki nie razbieriosz! IP: *.chello.pl 24.01.09, 15:30
      Zgadzam sie ze spostrzezeniami Pani joanny-olgi.
      Warto tez zwrocic uwage na oryginalna nazwe wspomnnianego strogAnowa, a nie jak
      tu napisano strogOnowa.
      pzdr
    • Gość: smakosz Re: Kuchnia rosyjska? Bez wódki nie razbieriosz! IP: *.mcr-bng-012.adsl.virginmedia.net 24.01.09, 15:33
      restauracja alez oni bliny podaja....
      mmmmmmmmmm
      • Gość: Warszawianka Re: Kuchnia rosyjska? Bez wódki nie razbieriosz! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.01.09, 16:46
        Wejdżcie do małej rest.Babuszki,niedaleko Klubu Harendy,tam dają
        takie bliny,że palce lizać,no i te solankę i inne smakołyki...kuchni
        rosyjskiej.Polecam!Nawet zdradzaja tam przepisy,co rzadko mozna
        spotkać w innych knajpkach.
    • tewi Kuchnia rosyjska? Bez wódki nie razbieriosz! 24.01.09, 15:47
      Chyba jednak Strogonow jest nieśmiertelny, a Stroganoff przewraca się w grobie.
      Żal...
    • Gość: smakosz Kuchnia rosyjska? Bez wódki nie razbieriosz! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.09, 16:08
      Kuchnia rosyjska jest na bakier z zaleceniami współczesnych dietetyków. Jest
      ciężka tłusta i mdła. Niewielu europejczyków lubi kiszone warzywa a Anglicy
      nie biorą tego do ust. Za to rosyjska kuchnia pasuje do rosyjskiego klimatu i
      mało wyrafinowanego gustu przeciętnego Rosjanina. Do dzisiaj każdy, kto
      odwiedził ZSRR skręca się z obrzydzenia na wspomnienie wszędzie takich samych
      i obrzydliwych potraw. Na stołach królowały mielone kotlety, które dla
      urozmaicenia upiększano wbitym żeberkiem. Do wszystkiego dodawano bardzo
      tłustą śmietanę. Chleb w ZSRR pieczono ze zboża suszonego spalinami z palonej
      benzyny więc miał specyficzny posmaczek. Obecnie wraz z pierestrojką zdrowa
      kuchnia pewnie dotarła już do Rosji. Godna wspomnienia jest herbata pita przez
      Rosjan ze spodków i zgryzana konfiturami. No i kawior, bardzo dobry i zdrowy
      lecz niestety drogi.
      • billy.the.kid Re: Kuchnia rosyjska? Bez wódki nie razbieriosz! 24.01.09, 16:16
        smakoszu-nie wiesz co dobre.
        bracia raosjanie brońcie jak tylko możecie p[rzed donaldami, [pizzami,
        i innymi wynalazkami m-ki suszi i inne paskudztwa.
      • Gość: xx Re: Kuchnia rosyjska? Bez wódki nie razbieriosz! IP: *.icis.pcz.pl 24.01.09, 16:41
        Kuchnia rosyjska jest znakomita, to jedna z moich ulubionych kuchni narodowych,

        a to o oczym piszesz nie ma nic wspolnego z kuchnia rosyjska - rownie dobrze o
        kuchni polskiej mozesz wyrokowac na podstawie garkuchni i stolowek.
        • Gość: Maria Re: Kuchnia rosyjska? Bez wódki nie razbieriosz! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.01.09, 16:49
          Może ktoś wie,gdzie w W-wie można kupić mąkę gryczaną na bliny
          rosyjskie?
          • very.martini Re: Kuchnia rosyjska? Bez wódki nie razbieriosz! 24.01.09, 17:17
            Przepraszam za głupie pytanie, to musi być
            jakaś specjalna mąka gryczana? Bo jeśli nie, to
            w wielu sklepach Społem (tych większych) na
            stoiskach ze zdrową żywnością można takie coś
            znaleźć.
            No i w sklepach ze zdrową żywnością, trochę ich
            w mieście jest.

            16%VOL
            22%VAT

            --
            takie tam... forum homeopatia
            • Gość: Maria Re: Kuchnia rosyjska? Bez wódki nie razbieriosz! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.01.09, 17:28
              Niestety do blinów musi być mąka gryczana.W rest."Babuszka" podali
              mi taki przepis,jadłam,pycha! rozstapiają sie w ustach.A w
              sklepach "społem" ? żartowniś? czy co?
              • Gość: nn Akurat w warszawskich sklepach Społem IP: *.aster.pl 24.01.09, 18:05
                jest dużo krajowych produktów rolnictwa ekologicznego, więc nie wiem skąd to
                zdziwienie. Oczywiście chodzi o WSS Społem, a nie o "społem" jako synonim
                "osiedlowego spożywczaka".
                • very.martini Re: Akurat w warszawskich sklepach Społem 24.01.09, 19:47
                  O te właśnie mi chodziło, WSS Społem,
                  przepraszam, mieszkam w Warszawie od 8 lat
                  zaledwie, niektórych różnic nie wyczuwam:).

                  16%VOL
                  22%VAT

                  --
                  takie tam... forum homeopatia
                  • Gość: nn :-) n/t IP: *.aster.pl 24.01.09, 19:48
                    .
                  • nessie-jp Re: Akurat w warszawskich sklepach Społem 24.01.09, 19:59
                    very.martini napisała:

                    > O te właśnie mi chodziło, WSS Społem,
                    > przepraszam, mieszkam w Warszawie od 8 lat
                    > zaledwie, niektórych różnic nie wyczuwam:).

                    To raczej przedmówczyni nie wie, o czym mówi, że tak się dziwi dostępnością
                    zwykłej mąki gryczanej w zwykłym sklepie :)

                    Mieszkam w Warszawie od zaledwie 35 lat i doskonale zrozumiałam twój post, więc
                    proszę mi tutaj o żadnych 8 latach nie marudzić
          • Gość: Baro Re: Kuchnia rosyjska? Bez wódki nie razbieriosz! IP: 77.225.158.* 24.01.09, 18:17
            Kup kaszę gryczaną i zmiel w młynku do kawy - jak tak zawsze robię, jak mam
            ochotę na bliny.

            PS. Osobiście bardzo lubię kuchnię rosyjską, zresztą tak jak i litewską. Bardzo
            wiele jeździłem po Rosji i innych krajach b. ZSRR, więc miałem okazję zapoznać
            się z ich jedzeniem. Na plus:

            - Doskonała śmietana, mleko, twaróg itd - jednym słowem super nabiał
            - dobre lody
            - doskonały chleb, polski się nie umywa do rosyjskiego czy litewskiego
            - tanie i smaczne ryby, szczególnie wędzone
            - dobre kiszonki

            na minus:
            - słabe wędliny i mięso
            - cienko w temacie restauracyjnym, może poza Moskwą i Petersburgiem. Na
            prowincji tragedia barowo - restauracyjna
            • martusia.3 Re: Kuchnia rosyjska? Bez wódki nie razbieriosz! 24.01.09, 19:38
              Mąkę gryczaną dostaniesz w każdym porządnym,ekologicznym sklepie. Do
              blinów najlepiej jej używać pół na pół z mąką pszenną.
      • Gość: franciszek Re: Smakoszu nie wiesz i głupot nie pisz IP: *.186.13.020.vip-net.pl 24.01.09, 16:47
        Kuchnia rosyjska jest specyficzna i doskonała do tamtych warunków.
        Nic nie zostało napisane o pastach do smarowania chleba,
        szczególnie z czosnkiem wyśmienite,A sałatki wszelkiego rodzaju ,
        paluszki lizac, natomiast grzyby solone to jest to a w artykule nic.
        Napisane o chlebie a naprawdę smakosz nie wie co to znaczy
        borodiński czarny, bubliczki czyli białe obważanki,karelski z
        rodzynkami czy rum baby ciastka. Chleb który nie pleśniał i nie
        zsychał się jak pieczywo w naszych sklepach z ulepszaczami.
        Barszcz ukraiński, czy wprowadzone do kuchni rosyjskiej smażone w
        pełnuym tłuszczu pierożki sprzedawane gorące z garków zimą na
        ulicach Leningradu.Naleśniki z kaszy gryczanej z konfiturami czy
        nadzieniem farszem. O alkoholach nie piszę ale piwo naprzykład w
        browarze w Samarze doskonałe żaden erzac z browarów w Zywcu czyli
        Crarlsberga, Heidekena , Kompanii Piwarskiej, świeże żywe piwo
        prosto z linii technologicznej. P{ychotka pod suszoną rybę cymes
      • Gość: xx Re: Kuchnia rosyjska? Bez wódki nie razbieriosz! IP: *.icis.pcz.pl 24.01.09, 16:54
        P.S. To co jedza Anglicy w ogole nie da sie wlozyc do ust, wiec trudno uwazac
        ich za wyrocznie - kuchnia angielska to prawdziwy horror.

        Kiszone warzywa sa znakomite, a co mysla o nic tzw. europejczycy w ogole mnie
        nie interesuje.

        Do tej pory wspominam bardzo dobry ciemny chleb z bylego ZSRR czy wlasnie
        wyjatkowa smietane.



        • Gość: Bavarian Re: Kuchnia rosyjska? Bez wódki nie razbieriosz! IP: *.pools.arcor-ip.net 24.01.09, 18:02
          Roznorodnosc kuchni i restauracji w Londynie jest imponujaca, byl pan zapewnie
          tam przed 30 laty lub dawniej, stad to uprzedzenie. W londynie, mozna zjesc
          wszystko.
        • Gość: malkontent Re: Kuchnia rosyjska? Bez wódki nie razbieriosz! IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 24.01.09, 19:28
          że adekwatnie zacytuję ś.p. Franka Zappę:

          "Lord, have mercy on the people in England
          For the terrible food these people must eat"
      • natalia_sankowska1 Re: Kuchnia rosyjska? Bez wódki nie razbieriosz! 24.01.09, 17:12
        Widać, że z oszczędności chyba odwiedzałeś, mój watpliwy Smakoszu,
        jedynie przydworcowe "zabiegałowki" i nigdy nie trafiłes do
        prawdziwej restauracji z kuchnią rosyjską. A przecież w Petersburgu
        w okolicach Newskiego jest 5-6 miejsc, gdzie naprawdę można
        zasmakować w tej kuchni. W Moskwie też jest takich miejsc pod
        dostatkiem, choćby sieciowa "Szokoładnica" i "Jołki-Pałki". Nie
        wspominając już o tych droższych!
        A "zabiegałowki" lepiły swoje dania z tego, co im zostało po
        wyniesieniu prez personel zakupionych zapasów do domu.
        Starorosyjska kuchnia bazowała się na kaszach, mięsach, ciastach
        oraz RYBACH. No i jarzyny, owoce, miód. A wielorakość zup! Cudowne
        opisy są w literaturze, ale też i w naturze zawsze mozna było
        znaleźć miejsca z klasyczną rosyjską kuchnią.
        A boeuf Stroganov - póxny wynalazek, takie sobie fusion z końca XIX
        wieku, ale bardzo udane.
        Smakoszu, proszę nie dawac przykładu z Anglii, bo obrzydliwszej
        kuchni w Europie nie ma. Wszystko, co jest w tej chwili zjadliwego,
        wykazuje pochodzenie kolonialne.
        Kiedyś przeprowadziłam eksperyment w Odessie w ukraińskiej
        (wspaniałej nad wszelkie wspaniałosci) restauracji w scisłym centrum
        miasta. Pytałam wychodzących stamtąd zagraniczniaków, czy a)
        próbowali kiszonek - ogórków, pomodorów, jablek, kabaczkow, arbuzów,
        b) czy smakowało. Otóż 99% wychodzących stwierdziło, że próbowało, a
        podobało się ok.80% z nich, a byli to rodowici Japończycy, Anglicy,
        Włosi, Francuzi, Niemcy, Holendrzy, Arabowie z Dubai i Libanu.
        Teraz o śmietanie. Nie widziałam przyjezdnego z Polski, któremu nie
        podobała sie rosyjska oraz ukraińska tłusta śmietana: nie była
        przesadnie kwaśna, miała prawdziwy smak, dobrze się rozprowadzała w
        gorącej zupie.
        Chleb. proszę nie wypisywać dyrdymał. Takiej róznorodności smaków w
        Polsce nie była i nie ma. W czasach gdy tu jemy watę z polepszaczy
        przwdziwy chleb albo drogi w małych egzotycznych piekarenkach, albo
        jako suwenir z Rosji i Ukrainy. Koło mnie w piekarni szefuje
        dziewszyna z Ukrainy, to całe osiedle poluje na ich chleb, bo jest
        prawdziwy, a nie z waty.
      • Gość: nn Wszystkie dobre dania są ciężkie i tłuste IP: *.aster.pl 24.01.09, 17:21
        A to że w latach powojennej niby-prosperity w Europie Zach. wymyślono "nouvelle
        cuisine" jako tani ersatz normalnej kuchni, przeznaczony dla niezamożnych - nie
        oznacza, że to się da jeść bez wstrętu.
      • Gość: Ona Re: Kuchnia rosyjska? Bez wódki nie razbieriosz! IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 24.01.09, 18:30
        Anglicy nie biora kiszonych rzeczy do ust????? A pickled gherkins,
        eggs, beetroots, onions itd itd. One sa kiszone inaczej ale to nadal
        kiszone.
        • eeela Re: Kuchnia rosyjska? Bez wódki nie razbieriosz! 16.02.09, 20:27
          One sa kiszone inaczej ale to nadal
          > kiszone.

          Marynowane, nie kiszone (czyli w wodzie z octem, a nie w wodzie z solą). W
          kuchni wyspiarskiej nie ma tradycji kiszenia - aczkolwiek stwierdzenie, że
          kiszonego nie biorą do ust, jest sporą przesadą. Zjedli mi gar kapusty z
          grzybami, i aż dno garnka wylizali ;-)
      • nessie-jp Re: Kuchnia rosyjska? Bez wódki nie razbieriosz! 24.01.09, 19:56
        > Niewielu europejczyków lubi kiszone warzywa a Anglicy
        > nie biorą tego do ust.

        Stąd zapewne ogromna popularność barszczu
        • zigzaur Re: Kuchnia rosyjska? Bez wódki nie razbieriosz! 25.01.09, 10:03
          Dawniej więcej chodzono pieszo, przebywano na dworze, pracowano fizycznie, toteż
          jadano bardziej kalorycznie.
          Dzisiaj jeździmy samochodami albo metrem, przebywamy w biurach, mieszkaniach,
          hotelach, klubach, halach sportowych, knajpach itd.
          Pracujemy w biurach albo halach fabrycznych. Coraz więcej ludzi pracuje nie
          młotkiem a myszą (z mechanikami samochodowymi i operatorami obrabiarek
          skrawających włącznie).
    • Gość: pm co za bzdury!! rynki? gruzini? IP: *.pppoe.mtu-net.ru 24.01.09, 16:43
      fantazje , warzywami i owocami nie handluja gruzini,w moskwie na handlu ulicznym
      trzyma reke mafia 2 zaleznosci od rejonu azerbejzdzanska albo czeczenska ,
      bazarow zostalo niewiele ceny na jak w supermarketach
    • natalia_sankowska1 Re: Kuchnia rosyjska? Bez wódki nie razbieriosz! 24.01.09, 16:48
      Piszmy poprawnie: nie "solJanka", lecz "solanka".
      A przepis kiepski, choc solanek jest wiele.
      N.
    • Gość: Rafik gadu gadu.....co za bzdury IP: *.nycmny83.dynamic.covad.net 24.01.09, 17:23
      podziwiac fantazje
      jeszcze o rzepie z ogniska albo z parnika ktos zapomnial
      a gulasze, strogonoffy itp to na calej ziemi robia
    • Gość: gość portalu [...] IP: *.chello.pl 24.01.09, 17:27
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • Gość: rusycysta Kuchnia rosyjska? Bez wódki nie razbieriosz! IP: *.ssp.dialog.net.pl 24.01.09, 18:11
      Fałszywe przepisy , bo ktoś kto tłumacztył nie zna dobrze rosyjskiego.
      Przykład masło to rzadki tłuszcz w kuchno rosyjskiej, jednak w przepisach
      występuję masło i oznacza to słowo tłuszcz po polsku smalec. Jeśli chodzi o
      nasze mało to masło w rosyjskich potrawach jest występuje rzadziej i pod nazwą
      sliwocznoje masło. Sliwki to oczywiście nie śliwki lecz śmietana, a ikra to
      kawior kawior to dywan...
      Bzdurne tłumaczenie powoduje ,iż zamiast smalcu naturalnego do wieprzowiny
      niedouczony tłumacz sugeruje szkodliwie działajacy składnik występujący
      podczas smażenia - kwas masłowy. Trucizna zamiast smacznego dania - a dla
      tłumacza za tłumaczenie krasnaja roża co nie znaczy piekna róża .
      • Gość: nn Kto ci dał dyplom, "rusycysto"? :-))) IP: *.aster.pl 24.01.09, 18:18
        Smalec to po twojemu "masło"? He he he ROTFL!
        • Gość: smakosz masło to tłuszcz, również z krowiego mleka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.09, 18:47
          Smalec to "sało". Nasze masło to rzeczywiście "sliwocznoje masło". Moja babcia
          opowiadała mi dowcip o tym co myśleli po wojnie ludzie o handlu z ZSRR:
          - Co słychać jak jedzie pociąg z Polski do ZSRR ? "Sachar, sało sachar, sało ..."
          - A co słychać jak jedzie pociąg z ZSRR do Polski ? "spiczki, spiczki, spiczki ..."
          • Gość: rusycysta Re: masło to tłuszcz, również z krowiego mleka IP: *.ssp.dialog.net.pl 25.01.09, 00:48
            Sało to słonina, a masło to po prostu tłuszcz może to być nawet olej samochodowy
            , kaczka to utka a Kaczor to Sieliez .....
            • zigzaur Re: masło to tłuszcz, również z krowiego mleka 25.01.09, 09:49
              Słowo rosyjskie "masło" oznacza również smar.
    • Gość: tomek_al Kuchnia rosyjska? Tylko moje propozycje Was zadowo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.09, 18:54
      Rosjanie zapijają się herbatą z dodatkiem polonu. Kolejnym przykładem bardzo powszechnych dań tej kuchni może być marmolada z brukwi, a także zupa z łobody, a bywało również że bardzo zdrowa kora drzew. Dobra kołymska szkoła gotowania...
      • Gość: stary Re: Kuchnia rosyjska? Tylko moje propozycje Was z IP: *.adsl.inetia.pl 24.01.09, 19:27
        Gość portalu: tomek_al napisał(a):

        > Rosjanie zapijają się herbatą z dodatkiem polonu. Kolejnym przykładem bardzo po
        > wszechnych dań tej kuchni może być marmolada z brukwi, a także zupa z łobody, a
        > bywało również że bardzo zdrowa kora drzew. Dobra kołymska szkoła gotowania...

        masz rację
        to typowa kuchnia żydokomuny dla Rosjan i polaczków
        • Gość: antyfaszystka Re: Kuchnia rosyjska? Tylko moje propozycje Was z IP: *.sileman.net.pl 24.01.09, 20:30
          Walnął cię ktoś w potylicę z tą żydokomuną, matole?
    • edosungaros W XIX wieku pijana już była cała Rosja???????? 24.01.09, 19:04
      kretyn poprostu kretyn
      • zigzaur Jeszcze nie cała, dopiero po 1917, 25.01.09, 09:50
        gwoli ścisłości.
    • frotte18 Bistro 24.01.09, 19:06
      Wikipedia: Mit ten jednak nie znajduje potwierdzenia w faktach. Wg zapisków historycznych, pierwsze bistra w Paryżu zostały założone dopiero pod koniec XIX w. prawdopodobnie przez przybyszów z górzystych rejonów Owernii, którzy przenieśli tutaj tradycję swoich Bistroquets - małych restauracyjek ze stolikami wystawionymi na ulicę, serwujących lokalne wina i potrawy w luźnej, rodzinnej atmosferze. Do najstarszych, wciąż istniejących bistr paryskich należą: La Coupole, le Wepler, les Deux Magots i le Flore - z których wszystkie są wciąż w rękach rodzin wywodzących się Owernii.
      • Gość: mb re IP: *.euba.sk 24.01.09, 19:32
        Płow ma polska nazwe - pilaw. Jestem pod wrażeniem, że autor wpadł na pomysł, że
        marynowana marchew pochodzi z Korei. Zwazywszy na fakt, że nazywa sie marchew po
        koreańsku, faktycznie odkrycie!
        • tymon99 Re: re 24.01.09, 20:54
          płow to uzbecka nazwa. za słowo 'pilaw' od uzbeka dostaniesz nożem.
          • Gość: Tylko w Toruniu! Re: re IP: *.chello.pl 25.01.09, 08:17
            > płow to uzbecka nazwa. za słowo 'pilaw' od uzbeka dostaniesz nożem.
            Niech Mocierewicz w koncu zrobi lad z tymi uzbekami. Pozbawic ich!!!
          • Gość: mb Re: re IP: *.euba.sk 25.01.09, 12:55
            Ale ja mowie o tym, jak to sie nazywa po polsku, nie po uzbecku ;)(wg wiki to palov)
            Po rosyjsku to sie nazywa plow ale ma polska nazwe, na co chcialem zwrocic uwage.
    • tryskacz Re: Kuchnia rosyjska? Bez wódki nie razbieriosz! 24.01.09, 19:24
      Że też nikt o musztardzie nie wspomniał, która jest absolutnie bezkonkurencyjna...
    • Gość: Życzliwy Kuchnia rosyjska? Bez wódki nie razbieriosz! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.09, 19:57
      Antyrosyjskich przyzwyczajeń autor nijak nie może się pozbyć, jak to Polak.
      Prawda jest niestety taka, że obecnie alkoholu spożywa się w przeliczeniu na
      głowę ludności więcej w Polsce niż w Rosji, zarówno wódki, jak i piwa czy wina.
      • zigzaur Re: Kuchnia rosyjska? Bez wódki nie razbieriosz! 25.01.09, 09:56
        Bo nigdzie oficjalne statystyki nie uwzględniają bimbru.
    • Gość: wwwwwwww kawior w mleczku makowym ? IP: *.209.34.195.revers.nsm.pl 24.01.09, 20:16
      wyjatkowo odswietna i wykwitna potrawa :)
      • zigzaur Re: kawior w mleczku makowym ? 25.01.09, 09:57
        Z efektami ubocznymi, rzecz jasna.
        A jak jeszcze się walnie do tego kielicha, to...
    • Gość: klm Kuchnia rosyjska? Bez wódki nie razbieriosz! IP: *.mysmart.ie 24.01.09, 21:55
      Pomijajac bledy kulinarne to o jakiej delegacji ukrainskiej pisze autor? W
      1947 roku mogla byc tylko radziecka. A kotlet po kijowsku w Polsce znany jest
      jako de volaille. Natomiast w jeezyku angielskim wystepuje jako chicken Kiev.
    • Gość: d. Kuchnia rosyjska? Bez wódki nie razbieriosz! IP: *.adsl.inetia.pl 24.01.09, 23:40
      Uwielbiam takie artykuły - tym bardziej, że jestem w trakcie zrzucania zimowego
      sadełka.
    • Gość: x Dlaczego autor miesza nazwy "Rus" i "Rosja"!!!!!!! IP: *.89.101.10.static.crowley.pl 25.01.09, 01:05
      Dlaczego autor miesza nazwy "Rus" i "Rosja"!!!!!!!
      to przeciez nie to samo!!!!
      • zigzaur Re: Dlaczego autor miesza nazwy "Rus" i "Rosja"!! 25.01.09, 09:54
        Bo widocznie bezkrytycznie przepisał z moskalskiego źródła. Ruś to nie Moskwa,
        Moskwa to nie Ruś. Należy zwalczać moskalskie roszczenia do reprezentowania
        Rusi. Stolicą Rusi jest Kijów.
    • ogabignac Kuchnia rosyjska? Bez wódki nie razbieriosz! 25.01.09, 01:56
      My tu w Białymstoku też kultywujemy tradycyjne wschodnie potrawy jak soljanka,
      bliny i kucia. Tylko kawior się nie przyjął bo słony.
      • zigzaur Re: Kuchnia rosyjska? Bez wódki nie razbieriosz! 25.01.09, 09:55
        Soljankę można często dostać w restauracjach w byłej NRD.
    • fly79 Kuchnia rosyjska? Bez wódki nie razbieriosz! 25.01.09, 09:05
      nie ma pierogów z borówkami... mogą być z jagodami - nie każdy rozumie
      krakuska. ale artykuł fajny - gdyby było tam trochę bezpieczniej - można by
      sprawdzić samemu zalety kuchni rosyjskiej :D
      • Gość: / Re: Kuchnia rosyjska? Bez wódki nie razbieriosz! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.01.09, 10:20
        artykuł w porzadku
        ale kuchnia rosyjska - poza blinami z kawiorem reszta bez poł litra niejadalna
      • Gość: observer Re: Kuchnia rosyjska? Bez wódki nie razbieriosz! IP: *.ip.netia.com.pl 05.02.09, 14:25
        NIe ma pierogów z borówkami? To co jest moim przysmakiem od
        dzieciństwa?
        Jagody mogą być różne: jagodami są i truskawki, i maliny, i nawet
        borówka czernica (tzw. czarna jagoda).
    • Gość: Pinezka Stroganow, proszę państwa. Stroganow! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 25.01.09, 09:55
      Boeuf Stroganow — popularne danie, błędnie nazywane mianem
      Strogonow.
    • pafni Eva 15 gdzie jesteś? Wypowiedz sie! 25.01.09, 11:56
      • zigzaur Re: Eva 15 gdzie jesteś? Wypowiedz sie! 25.01.09, 13:16
        Evcia jada w kebabiarniach i u McDonalda.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka