Gość: Adam IP: 62.121.129.* 06.01.09, 15:21 mmm...ach ta kawa:), ja osobiście chciałbym zacząć wypalać własną kawę w domu, słyszałem że to niezła frajda, czy ktoś może mi doradzić jak się do tego najlepiej zabrać? z góry dziękuję, Adam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: mxz Re: Wszystkie smaki kawy IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 06.01.09, 15:56 Ja Ci nie poradze bo pierwsze słysze wogóle ale chętnie bym takie urządzonko sobie sprezetował. Jestem kawoholikiem. A co do przepisów, to przepraszam ale one są chyba dla kosmitów, jaka polska baba ugotóje coś takiego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: liquidsnake Re: Wszystkie smaki kawy IP: *.pp.com.pl 06.01.09, 16:32 Za to ja ci poradzę. wpisz na allegro "palarka" to wyskoczy ci super urządzonko do wypalania kawy w domu. Widziałem taką palarkę w kawiarni w Krakowie, wydaje się profesjonalna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cliff Wszystkie smaki kawy IP: *.37.udn.pl 06.01.09, 16:12 dzisiaj reklamujecie kawe?:> Odpowiedz Link Zgłoś
darkraj A ja bym wlal ta kobitke z tytulowej strony 06.01.09, 16:19 ================================ I niechby byla do picia nawet zwykla "Inka". Ta panienka jest o sto razy lepsza dla samopoczucia, niz tuziny przepisow na parzenie kawy. Odpowiedz Link Zgłoś
blue911 Re: A ja bym wlal ta kobitke z tytulowej strony 06.01.09, 18:20 ...i brazylijskie cafezinho!~~~ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: steve jak nie wiemy to nie piszemy o lungo i americano IP: *.isp.broadviewnet.net 06.01.09, 16:35 roznica miedzy lungo a a meriano polega na tym, ze lungo robimy z wieksza iloscia wody w ekspresie a przy americano dolewamy goraca wode do wiekszej szklanki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gruby Wszystkie smaki kawy IP: *.chello.pl 06.01.09, 16:39 najlepsza moim zdaniem jest lavazza ale tylko oro i oczywiście tylko z expresu ciśnieniowego i tylko ze śmietanką z Gostynia. Można dla poprawy smaku mielić ziarnistą zamiast kupować już zmieloną + cukier trzcinowy. Nie trafiłem na lepszą kawę choć próbowałem wiele. Najgorsze kawy mają Skandynawowie. Przynajmniej ja źle trafiałem Nie polecam samodzielnego palenia. Kupowałem kiedyś kawę z palarni i nie udawało im się nigdy rozróżnić kawy za 20 zł/kg od takiej za 75/kg więc stwierdziłem, że albo mają złego dostawcę albo nie umieją wyciągnąć aromatu kawy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hehe Re: Wszystkie smaki kawy IP: *.acn.waw.pl 06.01.09, 16:52 no jak ty lavazzę uważasz za dobrą kawę to chyba nie am o czym dyskutować:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ab Re: Wszystkie smaki kawy IP: *.tbcn.telia.com 06.01.09, 16:55 Skandynawowie? Zapraszam do Malmö! Jest tutaj pare kawiarni prowadzonych przez najlepszych baristas w calej Europie! Szwedzi maja wogole znakomita kawe i kulture picia kawy. Z kawa to jest tak ze kazdy jest przyzwyczajony do swoich smakow, podobnie jak z serami. A palic mozna samemu jezeli wie sie jaki to gatunek i otrzyma sie odpowiedni przepis. Odpowiedz Link Zgłoś
crame Re: Wszystkie smaki kawy 16.01.09, 01:45 Panu z ta lavazza juz dziekujemy, to zwykle przemyslowe tanie badziewie. Do tego jeszcze smietana, daj se na luz czlowieku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: Wszystkie smaki kawy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.09, 17:17 Pomysł z paleniem nie jest zły, ale to dosyć skomplikowana sprawa. Jest tyle dobrych kaw, że chyba szkoda się brudzić. (I nie mam na myśli lavazzy) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qqwwrr Wszystkie smaki kawy IP: 67.159.44.* 06.01.09, 17:39 Ja palę kawę w domu. Kiedyś robiłem to na patelni ale efekty były różne:). Od ponad roku mam palarkę i teraz palenie kawy to sama przyjemność. Palę kawę raz na tydzień albo co dwa. Oczywiście czasami piję kawę "ze sklepu", ale nawet te najdroższe nie mają takiego aromatu jak kawa świeżo palona. Uważam że warto;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wrubel Re: Wszystkie smaki kawy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.09, 18:09 A mogę wiedzieć gdzie kupujecie kawę surową, nie wypaloną? Jakby ktoś kto sie orientuje napisał mi jeszcze czy palenie kawy w domu jest tańsze, czy też nie odczuje się różnicy :) Sam pomysł jest niezły, ja np. lubię kawę jasno paloną, a o taką trudniej, chyba że w droższych sklepach, jak "Pożegnanie z Afryką" Lavazzy nie lubię, kawę kupuje w palarni na Karmelickiej w Krakowie, wiele osób poleca, widać nie jest zła, bo z powodzeniem odróżniam kawę np. z Peru od kolumbijskiej ;) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Danusia Re: Wszystkie smaki kawy IP: *.aster.pl 16.07.09, 20:11 U mnie w domu sprawdza sie natomiast lekka kawka niskodrazniaca Astra.Maz czasami dodaje troszke śmietanki ja natomiast pije taka czarna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pedro kawy IP: *.brhm.cable.ntl.com 06.01.09, 19:36 a Ci z polnocy jak jada na poludnie to mowia ze jada do Afryki. Liga Polnocy zrobi tak, ze powiedzenie 'za granice' nie bedzie stawiane w cudzyslowie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Scotie Wszystkie smaki kawy IP: *.chello.pl 06.01.09, 19:46 A ja nie pijew wogole kawy, i smieje sie z tych co rano mowia ze jak sie kawy nie napija to nie sa w stanie pracowac. Kawowe to moge zjesc lody :) A rano wole dobra mocno herbatke z cytryna :) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kwaśna śmietana Re: Wszystkie smaki kawy IP: *.chello.pl 06.01.09, 19:53 A ja piję kawę dla smaku, bo pobudzenia nie czuję żadnego. Jakie są najlepsze marki kawy, bo ja myślałam, że Lavazza nie jest zła... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: Wszystkie smaki kawy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.09, 20:37 Rzecz gustu- jeśli lavazza smakuje- znaczy,że jest dobra. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MMW Re: Wszystkie smaki kawy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.09, 21:51 Jak powiedział przedmówca - jeżeli Ci smakuje, to nie powinieneś widzieć problemu ;) Ja preferuje kawy które nie są mieszankami, a pochodzą z jednego regionu. Lavazza jak wszystkie kawy "zapakowane" jest mieszanką. Osobiście najbardziej lubię arabiki Etiopskie, ale one mają specyficzny smak. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qba Re: Wszystkie smaki kawy IP: *.adsl.inetia.pl 06.01.09, 23:15 Jesli smakuje Ci Lavazza (jesli zalezy Ci na arabice)i chcesz sprobowac troche lepszych to zacznij od Pellini, albo Mauro - to rzecz indywidualna, smaku. No i profesjonalnego, cisnieniowego ekspresu do kawy jesli Cie na taki stac. Ale calkiem przyzwoity mozna kupic juz za 3500-4000zl. Pozniej sprobuj Kopi Luwak albo Kenia AA - matka kaw. Jeszcze Jamajskie sa dobre. Jak juz pokosztujesz przez miesiac lub dwa tych kaw to napij sie Lavazzy. Wyplujesz ja i stwierdzisz ze to pomyje:) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
crame Re: Wszystkie smaki kawy 16.01.09, 01:54 Zlituj sie z ta Kopi Luwak, ~800 do 1000€/kg. Chyba nie pijesz jej z mlekiem do sniadania? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: goscUSA Wszystkie smaki kawy IP: *.itt.com 06.01.09, 21:13 trafny artykul, mieszkam w Stanach pare lat temu goscilismy wloska druzyne mistrzow swiata w gorskich kajakach (5 plus trener). Okolo 11 wieczor jestesmy przy desrze , proponuje likier, herbate, kawe etc.I teraz zrobilo sie dosyc zabawnie.Trener wyciaga ze swojej torby express do kawy i chyba 5 gatunkow kaw, zaczyna sie parzenie kawy, wyszlo z tego bardzo smolista i dosyc gesta ciecz ktora chyba moglaby powalic slonia, ale nasz trener wypil ja jednym lykiem. Rano zaytalem jak spal, powiedzial ze wysmienicie. Beac we Wloszech na stacji benzynowej, esspreso juz jest przygotowana na 12 w poludnie i filizaneczki stoja na ladzie, kierowcy wchodza , lyk, placa, i wychodza. Odpowiedz Link Zgłoś
vomitorium1 Wszystkie smaki kawy 07.01.09, 01:33 i nie zapominajcie o caffè corretto (tylko bez spirytusu) Odpowiedz Link Zgłoś
extrafresh Re: Wszystkie smaki kawy 07.01.09, 08:55 Kawa to tylko espresso w Neapolu. Odpowiedz Link Zgłoś
crame Dlaczego tylko 16.01.09, 02:02 - Arabicaffe Espresso - Brao Espresso Kaffee - Bristot Espresso Kaffee - CaffeLucca Kaffee - Costadoro Espresso Kaffee - Carroux Espresso Kaffee - Cellini Espresso Kaffee - Hausbrandt Espresso Kaffee - illy Espresso - IZZO Espresso - Jolly Kaffee - Kimbo Espresso Kaffee - Lavazza Espresso - Lucaffe Espresso - Maria Sole Espresso Kaffee - Martella Kaffee Espresso - Mauro Espresso Kaffee - Meinl Espresso Kaffee - Mocambo Espresso Kaffee - Mokaflor Espresso Kaffee - Mokamo Espresso Kaffee - Mokarabia Espresso Kaffee - Mrs. Rose Espresso Kaffee - Nannini Espresso Kaffee - Caffe New York Espresso - Passalacqua Espresso - Perlanera Espresso Kaffee - Saicaf Espresso Kaffee - Schreyögg Espresso Kaffee - Segafredo Espresso Kaffee Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alex-alexander Wszystkie smaki kawy IP: *.dip0.t-ipconnect.de 15.01.09, 23:26 To byl post o przyrzadzaniu kawy. Ale kawa we Wloszech nie rosnie. Wiec gdzie uprawia sie najlepsza kawe? Kawa potrzebuje ziemie kwasna. A taka ziemia kwasna, wulkaniczna najlepsza jest w Kostaryce. I kawa z Kostaryki jest najdrozsza na swiecie. Odpowiedz Link Zgłoś
koralina5 Re: Wszystkie smaki kawy 12.08.09, 21:35 Najlepsza palarnia jest w Poznaniu, tam gdzie wypalaja astre, i ta palarnia jako jedyna na świecie stosuje naturalną metodę produkcji kawy niskodrażniącej. Oni wiedzą podobno jak zachować to, co w kawie najlepsze – jej smak, aromat i siłę pobudzania - eliminując jednocześnie szkodliwe związki naturalnie występujące w kawie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jola Re: Wszystkie smaki kawy IP: *.aster.pl 27.11.09, 16:17 Ja osatatnio odkryłam jeszcze lepszy smak kawy - bo jest to cantata ciemna.Pierwszy raz pilam ja u kolezanki z odrobina kakao .Była pyszna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ehh Jak zrobić kawę, zeby kawy nie czuć? IP: *.chello.pl 05.02.10, 01:27 Nienawidzę smaku kawy. Robi mi się od niego niedobrze. Zapijam się herbatą/tigerami dla kofeiny, ale ta pierwsza nie wystarcza, te drugie szkodzą żołądkowi... Znacie więc może jakieś przepisy an kawę, w której kawy w ogól nie czuć (zwykła latte[?nie znam się] nie starcza). pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość W głowie ci sie poprzewracało IP: *.warszawa.vectranet.pl 18.09.11, 09:01 W Polsce mamy tragicznej jakości kawę, bez aromatu, po prostu zaparzasz czarną wodę. A ty chcesz bawić się w ceremonię? Od czasy stanu wojennego, gdy sprezentowano mi kawę z Niemiec, nie piłam u nas smacznej kawy i te wszystkie dywagacje na jej temat śmieszą mnie. Odpowiedz Link Zgłoś