Gość: der IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.09, 09:12 bardzo mnie ciekawi, jak ustosunkują się do tego polscy dietetycy zalecający nabiał w dużych ilościach..w tej kuchni nie widać jogurtów, actimeli, dań itp. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: A. Re: Zdrowa kuchnia japońska IP: *.chello.pl 17.05.09, 17:42 oh, właśnie tego mi japonii okrutnie brakowało - jogurtów i serów... ciągle tylko ryż, kiszone warzywka, i surowe rybki ;-) ale co prawda to prawda - to szczupły naród, ale nie tylko ze wzgledu na zdrową dietę. Japońscy staruszkowie nie siedzą w serialach, tylko się ruszają!! Ćwiczą, chodzą na spacery, zasuwają po górach (widział ktos z was polskich emerytów którzy wstają o 5 rano, jadą do górskiej miejscowości z termosami z zieloną herbatką i lunchem, zasuwają 2 godziny z buta żeby o 10 zjeść śniadanko w pięknych okolicznościach przyrody??? - tam takich staruszków są całe tabuny :) Poza tym mają takie piękne podejście do życia - cieszą sie wszystkim, są uprzejmi, uśmiechają sie, każdy dzień jest okazją do tego zeby go dobrze spędzić. W Polsce tak nie ma .....Tu każdy dzień jest okazją do ponarzekania :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: życzliwy Re: Zdrowa kuchnia japońska IP: *.Red-88-7-214.staticIP.rima-tde.net 21.05.09, 15:43 Nieprzejadanie się? Nie zapomnę objętości brzucha po kolacji w Tokio z naszymi klientami. Dania tradycyjnie malutkie, ale i tradycyjnie były ich setki. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa Zdrowa kuchnia japońska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.09, 11:01 Bardzo chętnie jadłabym jedzenie sezonowe... tylko co jeść zimą? Latem mamy dużo warzyw i owoców, tak samo wiosną i jesienią... ale co jeść od października do kwietnia? Japończycy mieszkają na wyspach, dlatego mogą sobie pozwolić w styczniu na kałamarnice, w lutym na coś jeszcze itp. Odpowiedz Link Zgłoś
evergreen.pl Re: Zdrowa kuchnia japońska 20.05.09, 16:31 Nie dziwne, że nie potrzebują nabiału, jeśli mają taki wybór chociażby glonów morskich, które mają olbrzymią zawartość białka. Kocham japońskie sosy sojowe, dużo lepsze od chińskich. No i mają wasabi, prawie tak dobre jak nasz rodzimy chrzan:) Zielone herbaty (sencha, kukicha) też są pyszne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chris Re: Zdrowa kuchnia japońska IP: *.wroclaw.mm.pl 21.05.09, 15:37 ...a do tego pozeraja tony miesa wielorybow, po ich wczesniejszym zamordowaniu w okrutny sposob, co lezy w ich (japonskiej)tradycji a od czego nie moze ich nikt odwiesc. To juz wole nasz nabial! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Zdrowa kuchnia japońska IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.05.09, 15:43 A Ty wolisz mordowanie w okrutny sposób krów, świń i kurczaków. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pingu glupoty piszesz Chris, przecietny IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 22.05.09, 03:49 japonczyk nie jada wielorybow. rpzmawiamy o kuchni japonskiej a nie kilku popaprancach Odpowiedz Link Zgłoś
asserv Zdrowa kuchnia japońska 21.05.09, 15:44 Zdrowo, to wegetariańsko-bez mięsa, ryb i jaj. Tu nie chodzi tylko o zdrowie, a też o ahimsę-zmniejszenie przemocy. To nie jest to samo zjeść czy zabić człowieka, konia, muchę, pomidora. Inteligencja jest po to, by rozróżniać pomiędzy koniecznym złem, jakim jest zjadanie innych żywych istot. Każda forma życia oznacza świadomość, lecz stopień rozwoju percepcji zmysłowej jest różny, co wiąże się z różnym odczuwaniem bólu przez zjadane przez nas istoty. Kto je i nie myśli o tym jest jak zwierze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yun Re: Zdrowa kuchnia japońska IP: *.gorzow.mm.pl 21.05.09, 16:15 Ahimsa? już widzę japończyka który probuje powiedzieć 'ahimsa' :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bartek Re: Zdrowa kuchnia japońska IP: *.pentacomp.com.pl 21.05.09, 16:52 ahimusa Odpowiedz Link Zgłoś
0.tech Re: Zdrowa kuchnia japońska 21.05.09, 21:01 Ja tam inteligencji uzywam po to, zeby odzielac nauke od religijno-filozoficznego belkotu jakim jest ahimsa. Btw. ubijanie zwierzat odbywa sie najczesciej w sposob humanitarny i nie sa torturowane, ani nic... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miesozer Re: Zdrowa kuchnia japońska IP: *.fuw.edu.pl 21.05.09, 21:06 Noo, z ta humanitarnoscia to... Tuczenie gesi to rzecz straszna. Bydlo zarzyna sie tez bardzo czesto jakimis drastycznymi, przemyslowymi metodami - ktore dla nas sa proste w uzyciu, ale na pewno nie zmniejszaja cierpien zwierzat. Fermy hodowlane to czesto tez "nieludzkie" warunki. Zeby nie bylo - jem mieso z calej tej niehumanitarnej hodowli i uboju, ale jestem tego swiadomy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czytelnik Zdrowa kuchnia japońska IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.05.09, 15:44 Bez nadmiernych zachwytów. Japonia to tez kraj o dużej zachorowalności na raka przewodu pokarmowego i dużych osiągnięciach w leczeniu. Surowa rybka czy wasabi ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bubu Re: Zdrowa kuchnia japońska IP: *.adsl.inetia.pl 21.05.09, 15:51 Zwróćcie uwagę na uzębienie Japończyków - to m.in. skutek niejedzenia nabiału. Wszystko pięknie, zwłaszcza ryby i produkty sezonowe, ale ma to również swoje złe strony. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kendoka Wzrost japonczykow IP: *.fuw.edu.pl 21.05.09, 16:49 Chyba autorzy zapomnieli o kwestii wzrostu. Japonczycy byli (i ciagle w duzej mierze sa) bardzo niskim narodem wlasnie w skutek tej diety. Naplyw pewnych nawyko zywieniowych z innych krajow powoduje, ze teraz rosnie pokolenie wysokich japonczykow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: endokrynolog Re: Wzrost japonczykow IP: *.aster.pl 21.05.09, 18:53 hormon wzrostu jest wydzielany jak matka krzyczy na dzieci. mali ludzie to ludzie wychowani bezstresowo. Jedzenie tu nie ma nic do rzeczy o ile dzieci nie głodują. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kendoka Re: Wzrost japonczykow IP: *.fuw.edu.pl 21.05.09, 19:45 Dieta nie ma wplywu na rozwoj ciala? No to widac wszystkie wspolczesne dyskusje wegetarian z miesozercami nie maja sensu ;) A jezeli tradycyjne japonskie wychowanie bylo bezstresowe, to mamy chyba przelom w pedagogice i psychologi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aniakin Re: Zdrowa kuchnia japońska IP: *.pp.htv.fi 21.05.09, 17:17 Jak to Japonczycy nie smaza w glebokim oleju? A tempura to co?? Bosz, gazeto... Odpowiedz Link Zgłoś
listekklonu Re: Zdrowa kuchnia japońska 21.05.09, 20:08 Wolę umrzeć młodo niż jeść surowe ryby :) Odpowiedz Link Zgłoś
marguyu Re: Zdrowa kuchnia japońska 22.05.09, 00:41 A ja wole jesc surowe ryby niz umrzec mlodo z powodu otylosci. Przez dwa lata patrzylam na upasionych polinezyjczykow, ktorzy z diety niegdys im dostepnej (owoce morza, ryby surowe i pieczone, owoce i warzywa) przerzucili sie na McFonalda i amerykanskie zarcie (bo jedzeniem tego nazwac nie mozna). Piekne tahitanki to mit. No moze kilka mlodziutkich nastolatek. Przy reszcie wygladalam jak niedozywiona, a ubieralam sie w sklepach dla dzieci. Nawet pareo byly dla mnie zbyt dlugie. Surowy tunczyk czy rekin z warzywamiw zalewie z mleka kokosowego czy cuchnace fafaru sa lepsze dla zdrowia niz hamburgery. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: saii Re: Zdrowa kuchnia japońska IP: *.sip.bct.bellsouth.net 22.05.09, 01:25 nawet nie wiesz co tracisz surowy losos czy tunczyk mniam mniam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wujek dobry nabial be IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.09, 02:39 Nasi dojdą do tego że nabiał jest zły za 20 lat , kiedy następne pokolenie umrze na raka jelita grubego. Mleko to produkt obecnie przemysłowy przerabiany itp. A mleko jest dobre dla cielaka nie człowieka/inny skład, trawienie itp./ Nie trujcie dzieci mlekiem! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AnnaI Zdrowa kuchnia japońska IP: *.pro-internet.pl 08.06.09, 00:30 Dziwi mnie ze tego typu stereotypy wyglasza japonistka (autorka artykulu). Tradycyjna japonska dieta to tak, owszem jest zdrowa, ale nie to co teraz je mlode pokolenie. To co je przecietna japonska rodzina jest wyladowane na maxa konserwantami, chemikaliami i innymi swinstwami. Tylko poczekajcie jak obecni japonscy szesciolatkowie podrosna to zobaczycie ze nie beda sie tak bardzo roznic od szczesciolatkow w Polsce. Roznica pomiedzy japonskimi dziecmi chocby i dziesiec lat temu i obecnie jest szokujaca. No ale coz, powtarzanie starych stereotypow jest zawsze wygodne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: amsonia Zdrowa kuchnia japońska IP: 93.94.17.* 26.11.09, 16:07 Z CALYM SZACUNKIEM DO AUTORKI ARTYKULU, ALE MIESZKALAM W JAPONII I BARDZO DOBRZE POZNALAM JAPONSKA KUCHNIE. MILI PANSTWO NIE WIERZMY W HISTORIE, ZE JAPONCZYCY ODZYWIAJA SIE TYLKO ZDROWYMI GOTOWANYMI ALBO GRILOWANYMI POTRAWAMI. NAJBARDZIEJ POPULARNYM JEDZENIEM SA POTRAWY W CIESCIE SMAZONE NA GLEBOKIM TLUSZCZU. JAPONKI NIE SA WIECZNIE MLODE I SZCZUPLE. MIESZKALAM W TOKYO I WIDZIALAM JAPONCZYKOW W KAZDYM ROZMIARZE. TEGO TYPU ZYSLONE HISTORIE, NA KTORYCH KTOS CHCE ZAROBIC DOPROWADZAJA LUDZI DO WIELU CHOROB I NIE MOWIE TYLKO O ANOREKSJI CZY BULIMII ALE O ROZNORAKICH PROBLEMACH ZOLADKOWYCH. JAKO EUROPEJCZYCY OD DZIECKA PRZYZWYCZAJALISMY NASZE ORGANIZMY DO PEWNEGO SPOSOBU ODZYWIANIA, NAGLE ZMIANY, NP. JEDZENIE TYLKO SUSHI ALBO GOTOWANEJ RYBY NA PEWNO NIE POMOZE NASZEMU ZDROWIU. JEDZMY ZDROWO, NISKOKALORYCZNIE I PRZEDEWSZYSTKIM Z GLOWA. I NIE WIERZMY, ZE JAPONCZYCY SA WIECZNIE MLODZI, SZCZUPLI I PIEKNI, BO ZAPEWNIAM JAPONCZYCY SA TACY SAMI JAK I MY. Odpowiedz Link Zgłoś
genowefa.stolnica Re: Zdrowa kuchnia japońska 14.12.09, 18:56 Znalezione: rapidshare.com/files/316153237/Kuchnia_Japonska.rar rapidshare.com/files/284907942/Cooking_The_Japanese_Way.rar sąsiedzi jedzą lepiej: rapidshare.com/files/316153235/Kuchnia_Chinska.rar Odpowiedz Link Zgłoś