tajlerdarden 30.08.10, 07:41 Karp bez certyfikatu nie daje tak mułem :) Ile jeszcze unijnych absurdów zostanie wprowadzone w życie zanim obudzimy się z ręką w nocniku?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pssz Piwo Lwóweckie jest rewelacyjne :))) 30.08.10, 08:09 Tylko gdzie je kupić we Wrocławiu? Odpowiedz Link Zgłoś
machov Re: Piwo Lwóweckie jest rewelacyjne :))) 30.08.10, 08:18 Otóż to, czekam już od pewnego czasu na jakąkolwiek informacje, gdzie można nabyć we Wrocławiu Lwówecki trunek Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: das Re: Piwo Lwóweckie jest rewelacyjne :))) IP: *.wro-com.net 30.08.10, 10:41 Nawet we Lwówku nie ma już gdzie kupić. Niestety piwo straciło dużo na smaku - kto pamięta ten sprzed 4-5 lat, będzie wiedział. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: m. Re: Piwo Lwóweckie jest rewelacyjne :))) IP: *.206.112.55.static.telsat.wroc.pl 30.08.10, 11:30 piwo Lwóweckie jest do kupienia (w piątek jeszcze było) w hali kupców Perła przy ulicy (chyba) Ślicznej lub Widnej boczna Armii Krajowej (3,40 z butelką) Odpowiedz Link Zgłoś
piotr.sko Re: Piwo Lwóweckie jest rewelacyjne :))) 30.08.10, 08:21 W PIWOSZU na Żeromskiego i wielu innych , przynajmniej na Śródmieściu. Ale tak z zachwytem nad tym piwem to bym uważał. Ma dość płytki smak i przefiltrowany jak każde inne piwo. Co najwyżej średnie. We Wrocławiu można kupić dużo czeskich piw z małych browarów. Spróbuj kilka i później się wypowiedz. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: c Re: Piwo Lwóweckie jest rewelacyjne :))) IP: *.ssp.dialog.net.pl 30.08.10, 11:55 Trzeba bylo podac jakies marki czy chocby browary. Patrzac na czeska etykiete skad mam wiedziec czy to browar lokalny czy jakis moloch ? Odpowiedz Link Zgłoś
piotr.sko Re: Piwo Lwóweckie jest rewelacyjne :))) 30.08.10, 14:02 Gość portalu: c napisał(a): > Trzeba bylo podac jakies marki czy chocby browary. > Patrzac na czeska etykiete skad mam wiedziec czy to browar lokalny czy jakis > moloch ? Browar Rohorzec- piwo Skalak, Krkonosz, Novopackie piwo, Svijany- i wszystkie od 11 do 13, jasne i ciemne. Z kija to najwięcej na Bogusławskiego a w butelkach w sklepie na rogu Rydygiera i Brodatego. Może niektóre nie są najtańsze ale dużej części nigdy nie widziałem ani o nich nie słyszałem. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Heweliusz Re: Piwo Lwóweckie jest rewelacyjne :))) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.10, 08:22 Piwo z Lwówka kupisz w sklepie PARMA. Cena 4.50 zl Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Roman Re: Piwo Lwóweckie jest rewelacyjne :))) IP: 79.110.195.* 30.08.10, 08:52 Mi obecny lwówek zalatuje ciechanem. Odpowiedz Link Zgłoś
czechofil Re: Piwo Lwóweckie jest takie sobie... 30.08.10, 09:31 Czytając ten artykuł przypomniało mi się stare przysłowie "Na bezrybiu i rak ryba". Trudno się dziwić, że jedyny browar na Dolnym Śląsku (z wyjątkiem minibrowaru Spiż), który właśnie wznowił produkcję, został natychmiast tak wysoko oceniony. Piwo dość marne, bez wyczuwalnej nuty chmielowej goryczy, ale zdecydowanie lepsze od polskich piw koncernowych, jawi się na naszym rynku jak jednooki wśród ślepców. Gdzie podziała się potęga browarnicza naszego regionu, ciągnąca jeszcze resztkami sił do końca tzw. realsocjalizmu? Kto i dlaczego doprowadził do zniszczenia przemysłu browarniczego na naszym terenie? Kiedy Czesi mają w każdym powiecie (okresie) co najmniej jeden lokalny browar, my podniecamy się pierwszym lepszym piwem, które zostało rzucone na rynek i mianuje się jedynym piwem dolnośląskim. O tempora, o mores... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: tantus Re: Piwo Lwóweckie jest takie sobie... IP: *.pwrnet.pwr.wroc.pl 30.08.10, 10:34 > "Kto i dlaczego doprowadził do zniszczenia przemysłu > browarniczego na naszym terenie?" To pytanie dotyczy właściwie każdego rodzaju przemysłu w naszym kraju :/ A samo piwo udało mi się kupić... na wakacjach w Gdyni :) Jak dla mnie całkiem dobre, choć nie mam za bardzo porównania z poprzednim produktem lwóweckiego browaru, bo za młody wtedy byłem, żeby pić piwo ;) Odpowiedz Link Zgłoś
1410_tenrok a ty czechofil jestes znawcą, że sie tak wygydywcz 30.08.10, 13:26 o oklepujesz? Smak poprzedniego Lwówka był porównywalny z najlepszymi piwami niemieckimi tej klasy. A obecny ma smak, nieco inny, też wędruje w stronę smaku dobrych piw kolonskich lub berlinskich. Też dobrze. Grunt, że sie Browar podniósł. Kiedyś należał do Niemcy, a walczono z tym piwem na całego i wreszcie Niemca pokonano! A gdzie inne browary? PADŁY! Takie są prawa rynku! Swego czasu Schultheis chciał wykupić Piasta, ale podarowano go dunczykom, ponieważ nie będzie nam Niemiec w mieści Wrocław piwa ważył. A szkoda! A do Dolnego Sląska należy nadal Namysłów, gdzie ważone jest nadal super piwo. A Czesi, pdobnie do Belgów i Niemców są narodem piwnym, podczas gdy Polacy są narodkiem wódcznym od dobrych paru stuleci i nawet piwa pic nie potrafią, skoro kupują ciecz do szybkiego nawalenia się! Odpowiedz Link Zgłoś
czechofil Re: a ty czechofil jestes znawcą, że sie tak wygy 30.08.10, 15:54 Nie za bardzo wprawdzie rozumiem, co znaczy "wygydywczo oklepywać", ale domyślam się, że pijesz do mojej opinii o piwie z Lwówka. Wprawdzie o gustach się podobno nie dyskutuje, zgodzić się jednak mogę z Tobą co do faktu, że poprzedni właściciel-Niemiec warzył znacznie lepsze piwo niż to obecne. Porównywanie go jednak z najlepszymi piwami niemieckimi jest już lekką przesadą. Widać, że nie masz pojęcia o jakości piw niemieckich, skoro uważasz, że piwa z Kolonii i Berlina są jakoś szczególnie cenione. Pojedź do Bawarii, popróbuj tamtejszych lokalnych piw (tylko nie koncernów typu Paulaner, Erdinger bądź Löwenbräu), spytaj niemieckich piwoszy o klasyfikację piw i wtedy pogadamy. Prawda jest niestety taka, że piwa z północy Niemiec są w Bawarii i Badenii-Wirtembergii uważane za pospolite szchochy. Poza tym o upadku browarów dolnośląskich (wielkopolskich takich jak Ostrów Wlkp. oraz Krotoszyn również) masz też niewielkie pojęcie i uwierz mi, że z działaniem wolnego rynku miało to niewiele wspólnego. Zmowa szemranych biznesmenów typu Kulczyk i Warisella z odpowiednimi czynnikami w odpowiednich ministerstwach doprowadziła do upadku prawie wszystkich lokalnych browarów na ziemiach zachodnich i wytworzenia patologicznej sytuacji, w której cały rynek opanowały trzy koncerny, proponując piwo wytwarzane chemicznie i podpędzane spirytusem. Zgodzę się z Tobą jeszcze co do jednego, że Polacy byli narodem wódczanym, ale to się właśnie na naszych oczach zmienia i coraz więcej ludzi widzi, a raczej czuje, że te wszystkie Żywce, Lechy, Tyskie, Okocimie i Żubry to produkty nie mające nic wspólnego z naturalnie uwarzonym piwem. Dlatego mimo wszystko cieszę się, że browar we Lwówku znów ruszył z produkcją, bo piwo to, choć mi nie smakuje tak jak piwa czeskie typu Kocour z Varnsdorfu bądź Zilvar z Rychnova nad Kněžnou, kładzie na łopatki wszystkie nasze piwa koncernowe. Czekam też z niecierpliwością na pierwszą warkę piwa w Lądku Zdrój, co ma nastąpić w przyszłym roku. Pierwsze jaskółki już są, a ja jestem pewien, że historia zatoczy koło i browary jeszcze na Dolny Śląsk wrócą. Bo nienormalnym np. jest, aby w prawie 700-tysięcznym mieście leżącym w środku Europy był tylko jeden minibrowar w knajpie na Rynku... Odpowiedz Link Zgłoś
1410_tenrok co to oznacza? Czyste sciemniactwo! 30.08.10, 18:17 A ten tekst to już wogole kicha, z niewielkimi wyjątkami! Mieszkając tam i ówdzie, a nie należąc do miłośników polskiego dopalacza dla inteligentnych inaczej, delektowałem sie różnych gatunkami piwa. Twoje teksty mnie po prostu rozbawiają! Może byś przyjął pod uwagę, że ówczesny Lwówek był pilsnerem, a obecny już nim nie jest. Ma zabawny słodkawy posmak. Jest po prostu innym gatunkiem piwa, tak jak innym piwem jest prazdroj oraz paulaner, koelsch czy DAB oraz jever. Z tej racji nie wymądrzaj sie za bardzo i nie opowiadaj, że Bawarczycy uważają północne piwa za szczochy, zwłaszcza, że popularny jest tam niezwykle Jever. A skądże onże pochodzi???? PS. Mieszkałem w Bawarii wiele lat!!!!! Varisella kupił browar, ponieważ nie chciano go sprzedać Schultheissowie, podobnie, jak kiedy paru nacjonalkretynów nie sprzedało FSO koncernowi VW, a jedynie jakimś szumowinom koreanskim. Gdyby Schultheis kupił ten browar (w koncu kiedyś był jego), to we Wrocku nadal ważono by dobre piwo. A tak? Ppostaczkowie dunscy leją swoje szczyny i raz klepną nalepke bosman, a raz klepną nalepke piast.............. lub okocim. Na całym swiecie jest tak, że globalizacja powoduje umieranie małego i puszenie sie. Wszedzie jest tak samo. W niemczech również był czas, że każde miasto miało swoją "staedtische brauerei", to sie tam tak samo skończyło, jak i u nas. Zachęcam do poczytania o procesie upadku browarów w tzw. Ruhrpocie. Klasa robotnicza piła kiedyś mnóstwo piwa, ponieważ był to kalorycznym napój. Znikła klasa robotnicza, znikło i piwo. Taki to jest żywot. Hopfen und Malz - Gott erhalt's! Kilka dni temu oglądałem Ziebice. Rozkradziona ruina. Należała najpierw do Kłodzkich zakładów piwowarskich, następnie do Wrocławskich zakładów piwowarskich, które zamnkęły ów browar w 1997 roku................ Proponuję obejrzeć sobie spis polskich browarów, a w zasadzie ich listę pogrzebową. Po datach zamykania rozpoznasz, że to jednak żadna zmowa, a prawa wolnego rynku (wie: energia, płace, podatki i takie tam szmery, rowery, bajery). A Czesi? Cóż, i oni też będą zamykać. A Lądek Zdr? Fajnie byłoby, gdyby była to prawda. A reszta? We Wrocku istniej jakieś kilkaset browarów prywatnych............ I ja sie też do tego przymierzam, choć na razie konsumuję Namysłów, Głubczyce oraz Lwówek (ponownie) kłaniam Odpowiedz Link Zgłoś
czechofil Re: co to oznacza? Czyste sciemniactwo! 30.08.10, 21:52 > Może byś przyjął pod uwagę, że ówczesny Lwówek był pilsnerem, a obecny już nim > nie jest. Ma zabawny słodkawy posmak. Ale nawet niemieckie exporty mają posmak chmielu, czego w Lwówku daremnie szukać. Osobiście mam dość piw, w których przeważa słodowy akcent. Może dlatego, że wszystkie obecnie znane mi polskie piwa walą słodem... Z tej > racji nie wymądrzaj sie za bardzo i nie opowiadaj, że Bawarczycy uważają > północne piwa za szczochy, zwłaszcza, że popularny jest tam niezwykle Jever. A > skądże onże pochodzi???? Spędziłem kiedyś trochę czasu w jednej wsi niedaleko Aschaffenburga i nigdzie nie widziałem szyldu Jevera. Mało tego, na żadnej imprezie gdzie pito piwo z butelek również nie widziałem, żeby ktokolwiek spożywał to piwo. Oni mają tam swoje lokalne piwa, oprócz których często nic innego nie piją... > Na całym swiecie jest tak, że globalizacja powoduje umieranie małego i puszenie > sie. Wszedzie jest tak samo. W niemczech również był czas, że każde miasto miał > o > swoją "staedtische brauerei", to sie tam tak samo skończyło, jak i u nas. W Bawarii i Czechach jakoś się nie skończyło. W Aschaffenburgu, mieście wielkości Oleśnicy są trzy browary, w okolicznych wioskach to nawet ich liczyć nie będę... > A Czesi? > Cóż, i oni też będą zamykać. Jest dokładnie na odwrót, bo właśnie teraz jest u nich boom na minibrowary, które dosłownie powstają jak grzyby po deszczu. Tylko w bezpośredniej bliskości granic naszego województwa powstało ich w ciagu ostatnich paru lat kilkanaście, że wspomnę najbardziej znane, czyli Rychnov nad Kneznou, Zamberk, Dobruska, Dvur Kralove nad Labem, Loucna nad Desnou, Harrachov, Varnsdorf etc... BTW - Czasami wpadam na pokaz warzenia piwa do pubu Cesky Raj na Bogusławkiego, więc znam temat, ale nie o to chodzi w tej dyskusji. Dopóki takie miasta jak Wrocław, Legnica, Wałbrzych, a także Kłodzko, Bolesławiec itp. nie będą miały swojego lokalnego browaru, dopóty będziemy podniecać się piwem z Lwówka, które naprawdę jakimś rewelacyjnym piwem nie jest... Odpowiedz Link Zgłoś
1410_tenrok Aschaffenburg? 30.08.10, 23:24 Taż to Frankenland jest! widzę, że o piwie nie pogadamy.............. Sprawdz strone: Bier in Deutschland, wówczas zobaczysz, ile jest tam gatunków piwa. Nie porównuj więc pliz Lwówka ante i post. A słód jest przecie immanentnym składnikiem piwa, jeżeli robi sie je wedle Reinheitsgebotu. Choć w innych krajach i na innych lądach piwo robi sie z kukurydzy, ryżu, sogo, prosa etc. W koncu piwo jest najstarszym napojem gaszącym pragnienie. Stąd jego nazwa w prawie wszystkich językach indoeuropejskich pochodząca od picia. Hopfen und Malz, Gott erhalt's! Odpowiedz Link Zgłoś
1410_tenrok A więc tam są trzy browary? 30.08.10, 23:27 he, he............ www.braufranken.de/html/brauunterfranken.html było 36 a ostał sie jeno jeden............... Odpowiedz Link Zgłoś
czechofil Re: Aschaffenburg? 31.08.10, 00:01 > Taż to Frankenland jest! Dokładnie, i co z tego? Przecież to Bawaria, tyle że północna, z dużymi tradycjami piwowarskimi... > widzę, że o piwie nie pogadamy.............. Sprawdz strone: Bier in > Deutschland, wówczas zobaczysz, ile jest tam gatunków piwa. Znam jeszcze więcej niemieckich stron "piwnych", ale co to ma do rzeczy? > Nie porównuj więc pliz Lwówka ante i post. Co to jest pliz? > A słód jest przecie immanentnym składnikiem piwa, jeżeli robi sie je wedle > Reinheitsgebotu. Co nie znaczy, że ma być dominującym smakowo składnikiem piwa... Odpowiedz Link Zgłoś
1410_tenrok no to o piwie se nie pogadamy, 31.08.10, 14:43 skoro wyklepywujesz takie bełkotliwe bełkoty słyszałaes o stoutach? np. Guiness, Beamisch, Portery etc. - wszystkie posiadają nadmiarową ilość słodu..........., jakby co. Receptury piw, co już wcześniej próbowałem powiedzieć, zależne są od warzycieli (piwowarów) i to oni ustalają układ składników, sposób fermentacji i różne inne. Pisanie, że coś, co nie smakuje jak Pilsner a jak Koelsch, sugeruje, że ktoś takich niuansów nie rozumie. Czemu sie nie dziwię, skoro żyjemy w kraju: a. ludzi, co w wiekszosc konsumujł prosze do pieczenia z napisami SAP, Carlsberb lub coś innego b. dolewają do piwa spirytus (sama metoda na tzw. uboota nie jest zdrożna, ale lanie dopalacza do puszki - np. smierdzący wódą tzw. Zubr - jest obrązą tego prastarego napoju. pliz= to spolszczona forma angielskiego please. Odpowiedz Link Zgłoś
czechofil Re: no to o piwie se nie pogadamy, 31.08.10, 16:07 > słyszałaes o stoutach? > > np. Guiness, Beamisch, Portery etc. - wszystkie posiadają nadmiarową ilość > słodu..........., jakby co. > Receptury piw, co już wcześniej próbowałem powiedzieć, zależne są od warzycieli > (piwowarów) i to oni ustalają układ składników, sposób fermentacji i różne inne > . > Pisanie, że coś, co nie smakuje jak Pilsner a jak Koelsch, sugeruje, że ktoś > takich niuansów nie rozumie. Sam bełkoczesz, a do tego zmyślasz. Nie porównywałem Koelscha z Pilsnerem, to po pierwsze, a po drugie "nadmiarowa" ilość słodu (co to w ogóle znaczy?) nie świadczy jeszcze o tym, że ma ci on wychodzić nosem i uszami podczas picia piwa. Niezłego stouta robi nachodsky Primator i w nim jakoś czuć chmielową goryczkę... Odpowiedz Link Zgłoś
inkwizytor.biskupa.breslau Re: Piwo Lwóweckie jest rewelacyjne :))) 30.08.10, 10:10 Na rogu Oleśnickiej i Świętokrzyskiej jest monopolowy z Lwóweckim, jest także w społem na Pomorskiej i w pasażu Grunwaldzkim. Cena od 3.10 do 3.90. Jak dla mnie jest bardzo dobre. ______________________________ Na pohybel czarnym i czerwonym. Odpowiedz Link Zgłoś
kretek_bladzi Re: Piwo Lwóweckie jest rewelacyjne :))) 30.08.10, 10:16 Praktycznie w każdym sklepiku specjalizującym sie w piwie. JA widziałem na Szybowcowej przy Drzewieckiego. Prawdą jest, że ma swój "wyrazisty" smak, ale inny niż dawne Książęce. I wg mnie nie jest to zmiana na lepsze. Młodym piwoszom pokaże jak smakowało piwo 25 lat temu. Trzymam kciuki - im więcej lokalnych browarów tym lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
manonik Re: Piwo Lwóweckie jest rewelacyjne :))) 30.08.10, 10:35 w Astrze się pojawiło ostatnio. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: stas Re: Piwo Lwóweckie jest rewelacyjne :))) IP: 195.47.201.* 30.08.10, 10:53 lipa, nawet na trójkacie w Chmielu nie ma Odpowiedz Link Zgłoś
rafal.duk Re: Piwo Lwóweckie jest rewelacyjne :))) 30.08.10, 12:09 Na przykład w alkoholach na Stysia Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: woj Re: Piwo Lwóweckie jest rewelacyjne :))) IP: *.ssp.dialog.net.pl 30.08.10, 12:13 W Astrze jest po 3.80 Odpowiedz Link Zgłoś
kupalnik Re: Piwo Lwóweckie jest rewelacyjne :))) 30.08.10, 16:52 Może nie każde "gardło" będzie zachwycone, ale w powodzi różnych szczyn piwo lwóweckie zasługuje na miano prawdziwego piwa i trzymajmy kciuki za powodzenie browaru. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: jacom Re: Piwo Lwóweckie jest rewelacyjne :))) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.10, 17:31 Na Wyszyńskiego/róg z Sienkiewicza, w monopolu jest Lwóweckie, ale szału nie robi. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Igor Re: Piwo Lwóweckie jest rewelacyjne :))) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.10, 22:00 W świecie piwa na Bielanach. Odpowiedz Link Zgłoś