Dodaj do ulubionych

Lewica ma już liderów list do sejmiku województwa

20.09.10, 21:19
Powalać na kolana takie nazwiska nie powalają...
Obserwuj wątek
    • Gość: Breslauer W końcu jakieś nowe nazwiska. Tak trzymać!! IP: *.54.16.229.static.telsat.wroc.pl 20.09.10, 22:01
      Brawo dla lewicy! Może ktoś wreszcie zastąpi te zużyte gęby z dolnośląskiej polityki. To daje przynajmniej jakąś nadzieję...
      • Gość: @ Re: W końcu jakieś nowe nazwiska. Tak trzymać!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.10, 08:43
        Jeśli popierasz czerwonych, to nie podpisuj się Breslauer.
        Breslauerzy bronili się przed czerwoną zarazą dłużej nawet od Berlina.
        • Gość: satzujinken Re: W końcu jakieś nowe nazwiska. Tak trzymać!! IP: *.ip.netia.com.pl 21.09.10, 08:53
          No, mamy i prawdziwego nazistę ? Hitlerowcy byli w historii ewenementem, nikt inny w historii nie traktował ciał wrogów jak surowca przemysłowego, horda orków tak trafnie scharakteryzowana w metaforze bajki przez Tolkiena, pogrążyliby świat w wiecznej nocy. Jak można być tak niedouczonym, żeby choćby w żartach popierać tę potworność, zastanów się nad sobą bo pobłądziłeś, może jakaś psychoterapia by się przydała ?
          • Gość: @ Re: W końcu jakieś nowe nazwiska. Tak trzymać!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.10, 09:02
            Gość portalu: satzujinken napisał(a):
            > No, mamy i prawdziwego nazistę....

Tak, tak siedzimy tu jako niedobitki Werwolfu. Szwagier pancerfausta regularnie czyści, aby się nie zaciął, i czekamy tylko na sygnał z berlińskiej centrali....
    • Gość: miro mamoń z lewicy IP: *.adsl.inetia.pl 20.09.10, 22:21
      to nazwisko nie powala na kolana
      • Gość: Platformers Re: Pomyłka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.10, 23:21
        Pan inżynier Mamoń występujący w "Rejsie" zasilił szeregi naszego szlachetnego ugrupowania.
      • Gość: Free Wrocław Jak będzie Piotr Żuk, to będzie ostro... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.10, 23:24
        Skończą się może rządy czarnych sukienek we Wrocławiu i przykościelnych oszołomów. Piotrze, dowal tym klerykalnym prawiczkom i Bufetowej z PO!
        • Gość: socjolog Re: Jak będzie Piotr Żuk, to będzie ostro... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.10, 00:09
          Miałam zajęcia z panem dr hab. Żukiem na socjologii. Na które regularnie się spóźniał (na niektóre w ogóle nie raczył przyjechać, bez żadnej informacji), na konsultacje z zasady nie przychodził i jeszcze arogancko odnosił się do studentów. Sprawa była nawet zgłaszana dyrekcji instytutu, ale nic na niego nie mogli poradzić. Jeden z największych olewusów na socjologii. Jeśli pan Żuk w podobny sposób będzie podchodził do swoich obowiązków jako polityk, to lepiej już teraz zastąpić go bardziej pracowitą i kompetentną osobą.
          • Gość: de Sade Re: Jak będzie Piotr Żuk, to będzie ostro... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.10, 00:51
            Jak lubisz dyscyplinę i zamordyzm, to głosuj na PiS-iaków, a nie wylewaj swoje frustracje. Dwója w indeksie była? :)
            • Gość: Janusz Re: Jak będzie Piotr Żuk, to będzie ostro... IP: *.opera-mini.net 21.09.10, 01:07
              A ty skończyłeś w ogóle jakiekolwiek studia? Gdyby tak było to byś wiedzial, że tego rodzaju wycieczki osobiste są w dyskusji niedopuszczalne. Warto wiedzieć, z jakim typem będziemy mieć do czynienia...
              • Gość: wrocławianin Re: Jak będzie Piotr Żuk, to będzie ostro... IP: 195.47.201.* 21.09.10, 07:26
                Znam pana Żuka i współczuję. Chyba był już w SLD i odszedł jak w tej partii było cienko z kasą i stołkami. Teraz jak SLD ma lepsze notowania to już się odnalazł. Współczuję ludziom, którzy go znowu przytulili do SLD. Pustaka w głowie Panowie. A dietka w za bycie radnym to około 1600 zł co miesiąc, więc wiadomo o co chodzi :(
                • Gość: Krzysztof Pyka Re: Jak będzie Piotr Żuk, to będzie ostro... IP: *.ip.netia.com.pl 21.09.10, 08:37
                  Jak pamiętam, w 98-99r. próbowaliśmy z p. Żukiem wytłumaczyć co poniektórym, że lewica musi być lewicą, a pseudo liberalny bełkot nie przyciągnie do SLD wyborców, że odejście od pryncypiów, ideałów, czy jakkolwiek to nazwać oznacza dla lewicy klęskę i marginalizację... nie pomogło, niestety. Czy teraz będzie lepiej? Czytaj - mądrzej, zobaczymy... Jeśli p. "fachowcy" odpowiedzialni za klęskę i wypromowanie w politycznej pustce faszyzującej alternatywy politycznej podniosą głowę i znów zaczną swoje porządki to może być trudno :(
                  • pawel_zet Re: Jak będzie Piotr Żuk, to będzie ostro... 21.09.10, 23:20
                    Działalność ta ze strony Piotra Żuka, jak dobrze pamiętamy, była jedynie pozą.
                    Z SLD z Żukiem czy bez Żuka nic nie będzie. Ta partia umożliwia zdobywanie środków do życia rozmaitym sierotkom po komunie oraz ich dzieciom. Nic więcej.
            • Gość: bnch Re: Jak będzie Piotr Żuk, to będzie ostro... IP: *.218.151.207.static.telsat.wroc.pl 21.09.10, 08:04
              Może to jest tak po lewacku, że bierzesz kasę za robotę i wykonujesz ją ch...owo, bo masz to gdzieś. Ale dla mnie jest to kwestia rzetelności, klasy i przede wszystkim szacunku dla studentów. Nic to z zamordyzmem (a tym bardziej pisowską kloaką) wspólnego nie ma. Też miałem zajęcia z dr. Żukiem i chłop nie powala, ani charyzmą, ani intelektem.
              • Gość: Che Re: Jak będzie Piotr Żuk, to będzie ostro... IP: *.ip.netia.com.pl 21.09.10, 08:45
                ... nie to jest po liberalnemu, w końcu kapitalizm to maksymalizacja zysku... jesteś taki naiwny czy niedouczony ? Pozdrowienia dla dzielnych amerykańskich żołnierzy mordujących zdlanie sterowanym latającymi robotami wioski w Afganistanie, z pewnością to dla Ciebie "wojna o wolność"...
          • Gość: anty-PiS Lepsze SLD niż PiS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.10, 00:59
            Lepiej żeby poza PO był jeszcze SLD, a PiS mógłby pójść w zupełną odstawkę. Może pojawi się wreszcie normalna lewica
          • Gość: satzujinken Re: Jak będzie Piotr Żuk, to będzie ostro... IP: *.ip.netia.com.pl 21.09.10, 08:33
            ... z tego co ja pamiętam, to jedynym kryterium różnicującym studentów... była inteligencja, jak komuś się nie chce nic zrobić samemu to droga wolna... zaoczne studia w naszym grajdole to przecież czysta fikcja, nawet licencjatu nie powinni dawać w takich warunkach, a co do "olewactwa", to sam prowadziłem przez czas krótki zajęcia na "zaocznym" i dobrze wiem co się tam wyprawia, plik pociętych gazet włożony w okładki udające pracę pisemną to "małe piwo" więc... nie bądźcie żałośni !
          • Gość: CałaPrawdaCałąDobę Pojedźcie na Koszarową do WNS i zapytajcie !!! IP: *.ssp.dialog.net.pl 26.09.10, 00:57
            Potwierdzam słowa mojej przedmówczyni, dr Żuk za czasów moich studiów wielokrotnie spóźniał się na zajecia ze studentami, często wogóle się nie pojawiał bez jakich kolwiek uprzedzeń. A to w jaki sposób odnosił się do studentów, to zwyczajne chamstwo, cynizm i arogancja. Wystarczy zapytać obecne roczniki studentów, i większość na pytanie o dr Ż. użyje niecenzuralnych słów i epitetów. Nie wątpię że sobie na to zasłużył. Jeśli ktoś taki ma kształcic nowe pokolenia, a jeszcze sprawować jakiekolwiek funkcje publiczne, to uważam to za jakis skandal. Może i posiada w sobie jakąś charyzmę, ale to nie wystarczy żeby dawać przykład innym. Trzeba być jeszcze dobrze wychowanym i posiadać honor.
        • Gość: bnch Re: Jak będzie Piotr Żuk, to będzie ostro... IP: *.218.151.207.static.telsat.wroc.pl 21.09.10, 08:08
          Trochę naiwne, to co piszesz. Jak mawia redaktor Paradowska (a przecież to kobieta życzliwa SLD i lewicy), za czasów żadnego rządu, kościół nie dostawał tak dużo, jak za czasów Leszka Millera. Teraz zmienił się nastrój polityczny i może wreszcie powoli kościół będzie wypychany, ale rewolucji bym nie przewidywał.
    • Gość: Janusz Kim jest Piotr Żuk? IP: *.opera-mini.net 21.09.10, 01:09
      wroclaw.gazeta.pl/wroclaw/1,35765,1561225.html
      • Gość: de Sade Re: Kim jest Piotr Żuk? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.10, 01:23
        Kolego Januszu jesteś z CBA czy z IPN, który śledzi i grzebie szukając spisków lewaków i Żydów? A może jesteś agentem Tomkiem na emeryturze? On podobno też studiował na wrocławskiej socjologii
        • Gość: Janusz Re: Kim jest Piotr Żuk? IP: *.opera-mini.net 21.09.10, 01:49
          Może napiszę, kim nie jestem. Na pewno nie jestem twoim kolegą...

A ty kim jesteś, że z takim zapałem bronisz Piotra Żuka?
          • Gość: Polak mały Re: Kim jest Piotr Żuk? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.10, 08:04
            Wolę Żuka od nieuka. Widać, że facet jest niezależny, a nie jakiś przydupas, których pełno w PO i XXI.
            • Gość: bnch Re: Kim jest Piotr Żuk? IP: *.218.151.207.static.telsat.wroc.pl 21.09.10, 08:14
              Napiszę, to co już pisałem wyżej - facet nie powala ani charyzmą, ani intelektem. Wśród różnej maści lewaków w Instytucie Socjologii UWr. też ciężko powiedzieć, że facet jest specjalnie oryginalny. Dla mnie np. ten wybór jest równoznaczny z niegłosowaniem na listę SLD w wyborach do Sejmiku.
              • Gość: Polak mały Re: Kim jest Piotr Żuk? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.10, 08:40
                A dla mnie wybór pana Żuka jest oczywiste w czasach gdy miernoty dorwały się do władzy. Mam dość stadionów i fontann, chcę normalnie funkcjonować w dużym mieście, a nie znosić fanaberii niedouczionych tumanów.
              • Gość: Che Re: Kim jest Piotr Żuk? IP: *.ip.netia.com.pl 21.09.10, 08:41
                "lewków" - gdzie masz tych lewków na uniwersytecie, wręcz przeciwnie, w normalnym kraju dobre wyższe uczelnie to oaza postępu i wolności, a u nas - fabryki niedouczonych magistrów po wykładach w wielkiej hali, kapitalistyczny wyścig szczurów bez refleksji, nastawiony tylko na jedno, bezwzględny wyzysk świata pracy, to wilcza morda kapitalizmu !!!
        • Gość: bnch Re: Kim jest Piotr Żuk? IP: *.218.151.207.static.telsat.wroc.pl 21.09.10, 08:11
          Ale o co Tobie chodzi? Prawda w oczy kole? Mi nie przeszkadza ten życiorys. To, że Żuk McDonald's pikietował jest raczej zabawne, kuriozalne i naiwne, ale każdy w młodości bzdury robił. A później, no cóż, szedł drogą lewicy i raczej tego nie ukrywa. Co się więc faceta czepiasz. Dla mnie pan Żuk jest jak na jedynkę wyjątkowo mizerny.
          • Gość: Che Re: Kim jest Piotr Żuk? IP: *.ip.netia.com.pl 21.09.10, 08:49
            ... "wyjątkowo naiwne" ... korporacja McDonalda karczuje lasy w Ameryce Południowej, razem z lasem giną w mękach, w obcych slamsach wielkich miast dzieci z indiańskich wiosek, taka jest prawda, w holocaust też nikt nie wierzył ... zacznij coś czytać zamiast ciurkiem oglądać bełkot kaczora donalda w telewizorni, propaganda jak wczasach Jaruzela ...
          • ekolog.11 Re: Kim jest Piotr Żuk? 21.09.10, 08:59
            Jeżeli chodzi o pikietowanie MCFucka to zgadzam się że to zdecydowanie na plus koleś ma jaja, potrafi się postawić. Co do jedynki to Lewica nie ma wyjścia - musi stawiać na nowe pokolenie i to robi a dla Żuka chwała że jako profesorek z ciepłą posadzką w ogóle chce grać ze "zgranymi" chłopakami... Mam nadzieję że będzie miał dalej jaja i wprowadzi zdrowej energii do zdziadziałego naszego sejmiku...
        • Gość: satzujinken Re: Kim jest Piotr Żuk? IP: *.ip.netia.com.pl 21.09.10, 08:27
          Nie sądzę żeby "Tomek" studiował, był marnym wywiadowcą we wrocławskiej samochodówce, w archiwach GW jest gdzieś cykl programów w którym występował, dziennikarze jeździli z kamerą radiowozem... widać miał zawsze medialne ciągoty :)
          A Piotr Żuk, no cóż, to już jest znaczny postęp, lewica przegrała i zmarginalizowała się na swoje własne życzenie, przestając być lewicą, klęskę spowodowały umizgi do liberałów, ale lewica reprezentująca świat pracy ma przed sobą naturalną przyszłość... bo to większość wyborców, żadne chwilowe (w polityce oznacza to czasem kilkuletnie) tendencje faszyzujące tego nie zmienią, może naukowiec uczyni liderów wro0cławskiej lewicy nieco mądrzejszymi...
          • Gość: wrocek Widzę że facet budzi duże emocje - to dobrze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.10, 08:51
            Widzę na tym forum skrajne wypowiedzi, ale dawno nie widziałem tak zażartej dyskusji o kandydacie lewicy. Na Merlin.pl znalazłem 8 jego książek - więc Piotr Żuk chyba nie jest ani leniem, ani idiotą. Zobaczymy - może w końcu będzie jakiś pozytywny ferment na wrocławskiej lewicy
            • Gość: politolog Żenująco niski "dorobek" naukowy dra hab. P. Żuka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.10, 14:23
              A propos publikacji pana Żuka: warto zagłębić się w temat i trochę bardziej zainteresować się jego publikacjami. I zajrzeć np. do tej bazy publikacji:

www.bu.uni.wroc.pl/publikacje/

W rzeczywistości książki napisał tylko dwie (podejrzewam, że są to po prostu opublikowane doktorat i habilitacja), reszta to tylko i wyłącznie prace redakcyjne nad książkami napisanymi przez innych autorów. Publikacji na Liście Filadelfijskiej nie ma wcale (dosłownie ZERO!). Artykułów w czasopismach naukowych ma zaledwie 5 oraz kilkanaście niskopunktowanych rozdziałów w różnych książkach, głównie zredagowanych przez samego siebie. Reszta to wyłącznie publicystyka rozsiana po różnych lewicowych portalach internetowych (m.in. Lewica.pl) i gazetach (np. "Przegląd").

Zabawne, że pan dr hab. Żuk uznawany jest za jednego z najzdolniejszych "naukowców" w swoim instytucie, niedawno obronił habilitację. Tymczasem jego dorobek naukowy liczony punktami jest zwyczajnie mierny, mniejszy niż niejednego doktoranta. Pan Żuk po prostu znalazł sobie ciepłą, budżetową posadkę na uniwersytecie, gdzie może bezkarnie olewać swoje obowiązki naukowo-dydaktyczne, a wolny czas poświęcać robieniu kariery politycznej. Czy tak żenująco niski jest poziom polskiej socjologii, skoro za tak mizerny "dorobek" środowisko zatwierdziło mu habilitację? Opisywane tutaj przez studentów przykłady traktowania przez Żuka swoich obowiązków dydaktycznych wymownie potwierdzają, jaki jest stosunek tej osoby do jej pracy.
              • Gość: police bustard Politolog z Łąkowej odezwał się... he he IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.10, 22:40
                Koledzy w służbach k... strasznie się nudzą. Psy wąchają i sprawdzają dorobki naukowe podejrzanych, bo lewicowych naukowców. Miesiąc temu wg tego samego schematu obrobili tyłek dr Jarkowi Klebaniukowi. Teraz próbują ośmieszyć Piotra Żuka. 10 ksiąęk w Polsce, to nie jest żenujący dorobek, tylko dorobek którym można obdzielić kilku tzw profesorów. Pierd...lnij się koleś w swój pusty łeb i poproś zwierzchników o inne zającia, bo na nauce z pewnością się nie znasz.
                • Gość: Mikołaj Re: Politolog z Łąkowej odezwał się... he he IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.10, 01:45
                  Jarkowi? Czy ty jesteś kolegą obu nauokowcow? wspołczuję im że mają takeigo "kulturalnego " kolegę,ja bym sie do do ciebie nie przyznawał :(
              • Gość: KA-SIOR Re: Żenująco niski "dorobek" naukowy dra hab. P. IP: *.ssp.dialog.net.pl 19.12.10, 19:22
                Podpisujesz się "politolog" a krytykujesz uniwersyteckich socjologów. A jaki to wy macie dorobek naukowy? Wystarczy przyjrzeć się ocenie parametrycznej Ministerstwa. Cały wydział nauk społecznych uniwersytetu reprezentuje po prostu żenujący poziom naukowy. Wrocławski wydział zamiejscowy SWPS, który w tej klasyfikacji jest na samym szczycie wyprzedza wydział nauk społecznych Uniwersytetu nie o dwie, ale o cztery długości. To nie różnica klasy, to mecz drużyny ekstraklasy z B-klasową. Jak śmiecie brać pieniądze podatników i tylko symulować naukę? Żuk nie jest lepszy, ale nie jest też gorszy od całego tego B-klasowego towarzystwa.
            • Gość: Prezes Re: Widzę że facet budzi duże emocje - to dobrze IP: *.internetia.net.pl 07.12.10, 09:38
              Zgadzam się z Tobą, że Żuk budzi duże emocje, bo to inteligentny i odważny facet a dodatkowo ma rzadką umiejętność zjednywania sobie tych z prawej i lewej strony sceny politycznej. Cieszę się, że mu się udało i życzę mu spokojnej, owocnej pracy.
    • ssynergia Lewica ma już liderów list do sejmiku województwa 21.09.10, 09:09
      Piotr Żuk-człowiek z iskrą i wizją. Mam dość nieudaczników przy władzy, przygłupich urzędasów wytrysku fontann i stadionu. Piotrze czas przewietrzyć radę starców.
    • qwe-ta Żuk jest ok 21.09.10, 09:20
      Miałem z Żukiem zajęcia 2 lata temu i powiem, że były to najlepsze zajęcia na wrocławskiej socjologii. Gość jest niesamowicie inteligentny, bystry, oczytany, a przy tym energicznie, ciekawie przekazuje wiedzę, którą niewątpliwie posiada - co jak co ale w tak młodym wieku wydał 8 książek!!! Brawo dla lewicy, będzie miała z Żuka pożytek!!! Bo facet jest ideowcem, posiada autentyczne poglądy lewicowe. Więcej takich ludzi w polityce!!!
      • Gość: Ciacho [...] IP: *.acn.waw.pl 21.09.10, 09:43
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
        • Gość: Olek Lewica IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.10, 10:28
          Mam nadzieje, że lewica z nowymi twarzami będzie prawdziwą lewicą. Będzie troszczyć się o najbiedniejszych, bezrobotnych, żyjących poza marginesem społeczeństwa. Lewica musi właśnie w tym dzikim polskim kapitaliźmie dbać i walczyć o prawa tych najsłabszych, próbować poprawiać ich byt.
        • Gość: studentka Dziękuję Panie Żuk IP: *.146.138.138.nat.umts.dynamic.eranet.pl 15.11.10, 10:44
          Jeśli ktoś liczy na to że przyjdzie na egzamin i go zda nie posiadając żadnej wiedzy to rzeczywiście się przeliczy. Jestem na trzecim roku socjologii i na palcach jednej ręki mogę zliczyć wykładowców do których mam szacunek, którzy wystawiają sprawiedliwe oceny i którzy posiadają taką mądrość i wiedzę. Jestem dumna że dr hab. Piotr Żuk był moim wykładowcą.
          • Gość: student Re: Dziękuję Panie Żuk IP: *.master.pl 29.03.11, 14:58
            Szczerze ? To co piszesz to istna bzdura, również jestem studentem socjologii i niestety muszę stwierdzić iż Pan Żuk nie wystawia sprawiedliwych ocen, sam się przyznał. Niestety też nie potrafić wytłumaczyć jakie błędy ktoś popełnił i bez cienia skrupułów potrafi się umówić na wyjaśnienie a następnie wyjść bez słowa zostawiając czekających na niego studentów. Co do spóźnień i odwoływania to norma. Nie po to studiuję aby tracić czas na czekanie, aż łaskawie się Pan Żuk zjawi. Co do charyzmy owszem i ją ma, facet jest mądry i inteligentny ale nie raz za bardzo się z tym odnosi - potrafi być chamski w stosunku do swoich studentów i traktować ich z góry. Niemniej jednak jako że jest moim wykładowcą mam do niego szacunek.
      • collinson Re: Żuk jest ok 21.09.10, 09:51
        Potwierdzam. Również miałem kilka lat temu zajęcia z Żukiem - pamiętam je do dzisiaj, były bardzo ciekawe, rozwijające. Żuk potrafi mówić o naukowych sprawach językiem zrozumiałym dla każdego, to bardzo ważna umiejętność. Poza tym, sprawia wrażenie człowieka pełnego entuzjazmu, studenci go się boją bo jest wymagający ale i sprawiedliwy. Myślę, że sprawdzi się w polityce. Jest prawdziwym lewicowcem a przy tym posiada świetny intelekt. Da radę facet. Powodzenia!
    • rwaku Lewica ma już liderów list do sejmiku województwa 21.09.10, 14:52
      A przecież SLD ma podpisane Porozumienie wyborcze z UP. O koalicjancie ani słowa. Tak oto traktuje się partnerów! Beton, beton, hiperbeton!!!
    • cierpliwy Lewica ma już liderów list do sejmiku województwa 21.09.10, 17:23
      Panie Dyduch, czeka Pan na powtórkę z rozrywki? Przecież raz już dzięki Pana aktywności kilka tysięcy członków SLD rzuciło legitymacje członkowskie i na rezultaty nie trzeba było długo czekać. Teraz znowu?
    • Gość: furora Towarzysz Dyduch dopiero na 5. miejscu? IP: *.magma-net.pl 21.09.10, 18:24
      A to taki zasłużony dla Partii bojownik o "sprawiedliwość społeczną".

Co tu zrobić, jak się robić nie chce? A żyć z czegoś trzeba.
      • Gość: Platformers Re: Cieszmy się IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.10, 12:41
        Cieszymy się, że pan Dutkiewicz ma 70% poparcia. Wygra w cuglach, zmniejszy zadłużenie miasta, zmniejszy też podatki, usprawni pracę urzędów. Urbancard można będzie płacić nawet w kiosku. Poprawi się układ komunikacyjny i znikną korki. Będzie się nam żyło wygodnie i dostatnio. No i co najważniejsze nie ma dylematów z głosowaniem. Eviwa pan prezydent.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka