Dodaj do ulubionych

Połów karpia na Stawach Milickich

20.11.11, 14:42
om nom nom karp z rodzynkami
Obserwuj wątek
    • idepozapalki Połów karpia na Stawach Milickich 20.11.11, 15:25
      W Polsce jest tyle smaczniejszych ryb, ale kilkanaście lat socjalistycznej indoktrynacji wystarczyło, żeby wmówić społeczeństwu, że kawałek śmieciożernej ryby, na dodatek karmionej paszami i przyspieszaczami wzrostu jest świąteczną tradycją... fuj!
      • zat4ra Re: Połów karpia na Stawach Milickich 20.11.11, 15:46
        Z wikipedi:

"A Christmas carp is specific to Central European region. Since Middle Ages, people have eaten it during fasting, because just as other fish, carp were not considered as meat. Breeding carp has been one of the traditional sectors of agriculture in Central Europe, especially in the Czech Republic, making them affordable even to people with low income. Some sources date having carp on Christmas tables already in 17th century, but it became widely consumed later during 19th century. Though young people in particular substitute carp with other kinds of fish, such as cod or salmon, it has certainly became a symbol of a Czech Christmas."
      • Gość: jasiek.pl Re: Połów karpia na Stawach Milickich IP: *.ssp.dialog.net.pl 20.11.11, 16:02
        idepozapalki napisał:
        > W Polsce jest tyle smaczniejszych ryb,..........

Jakie? podaj nazwę i popędze do sklepu. Które "kilkanaście lat socjalistycznych" miało szczególny wpływ na tą rybę?. Ja, ty i świnie są karmione paszami. Przyśpieszacze wzrostu brałem ja i ty jak ćwiczyliśmy poprawę sylwetki na sali. Więc jaki fuj!? Karp jest dobry tylko trzeba go umieć jeść oraz częściej niż są Święta. Np. jest super w puszeczkach ok. 120g robionych przez firmę AJTEL z Gdańska. A że Australijczycy nie chcą jeść karpi to jest co innego.
        • idepozapalki Re: Połów karpia na Stawach Milickich 20.11.11, 16:15
          Lin choćby. Karp się do niego nie umywa. Troć, sola, sielawa. Sandac, okoń, lipień.

Czego więcej szukać? Każda z tych ryb jest smaczniejsza od karpia :)
          • baca63 Re: Połów karpia na Stawach Milickich 20.11.11, 19:17
            Zapomniałeś dodać Pangę, bo na te które wymieniłeś przeciętnego Kowalskiego po prostu nie stać. A ja lubię Karpia i to nie tylko na święta.
          • Gość: jasiek.pl Re: Połów karpia na Stawach Milickich IP: 78.9.155.* 20.11.11, 20:13
            idepozapalki napisał:
            > Lin choćby. Karp się do niego nie umywa. Troć, sola, sielawa. Sandac, okoń, lipień.

Nie sztuka wymienić rybki z katalogu lub gdy sie jest rypakiem amatorem. Ja mogę dodać pyszne rybki lepsze od karpia: baramundi, łosoś, pstrąg itd. i oznajmić że są do kupienia w Auchanie gdzie wybór jest wspaniały. Tylko mieć forsę i żołądek pusty ......
      • Gość: karp karmienie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.11, 07:27
        Moje karpie karmione są bułkami, zbożem, i kukurydzą (od czasu do czasu)...
      • Gość: kakus Re: Połów karpia na Stawach Milickich IP: *.tktelekom.pl 08.12.11, 20:39
        Czy Ty masz człowieku wogóle pojecie o rybach pochodzących ze Stawów Milickich ,jeżeli nie to proszę nie wypowiadaj się na ten temat i niewmawiaj ludziom takich bzdur , o jakis dopalczach odnośnie szybkiego przyrostu ryb bo to brednie .Może Ty wypowiadając sie na ten temat jestes na jakims dopalaczu.Nie masz chłopie pojęcia ile musi minąc czasu ,żebyś mógł zjesc tego karpia ,odpowiem ci krótko 3lata. A tak wracajac do twojej idiotycznej wypowiedzi karpie karmione są głównie przenicą , jeczmieniem a nie jakims granulatem
    • computerro Milickie karpie są bardzo żywotne 20.11.11, 17:34
      Trudno je zabić. A przed zjedzeniem trzeba. Nawet po odcięciu głowy jeszcze długo się ruszają i po prostu... żyją. To dramatyczne. Zdrowe, silne ryby.

Jakby co to faktycznie są smaczne. Tylko ciężko je przygotować bez traumy.
      • hummer Otóż to, 20.11.11, 18:47
        A ich męka zaczyna się na długo przed Świętami.
        • ronjanataya Re: Otóż to, 22.11.11, 10:17
          hummer napisał:

> A ich męka zaczyna się na długo przed Świętami.

no właśnie... strasznie mi żal tych ryb i dlatego już od kilku lat przekonałam rodzinę i jemy w święta a to pstrąga, a to łososia. Tak wiem, że i te ryby przecież są zabijane, żeby je zjeść, ale przynajmniej nie przechodzą tej całej gehenny - ścisku, kaleczenia, duszenia w sklepowych pojemnikach, a potem bolesnej agonii w rękach wątłych gospodyń domowych, tudzież męskich kilerów - amatorów. Co do cen ryb - w tej chwili we Wrocławiu na bielanach można kupić łososia patroszonego po 16zł za kilogram - taniej chyba być nie może???? oferta naprawdę atrakcyjna i więcej ludzi może sobie pozwolić, nie trzeba być bogaczem.
          Na koniec dodam, że uważam, że karp jest wybitnie nie smaczny, bo jest tłusty i smakuje mułem. Polecam inne rybki, choć jak ktoś jest bardzo przywiązany do tradycji, to na siłę nie namawiam.
          • baca63 Re: Otóż to, 11.12.11, 14:43
            A te łososie sztucznie hodowane, karmione karmą z barwnikiem aby mieć piękne czerwone mięsko, to tak zdrowotnie lepsze od milickiego karpia? A życie swoje to jak kończą? Jak widzę rybę patroszoną z głową to się zastanawiam czy przy rozcinaniu brzucha mocno macha ogonem. Jednak to co się dzieje na morzu na kutrach rybackich to już w ogóle horror. Chyba nie sądzisz że śledź zanim wyląduje w beczce z solą dostaje znieczulenie i buzi na dobranoc. To czy lubisz karpia czy nie to Twoja sprawa, ale nie dorabiaj do tego ideologii. Inne gatunki ryb które są na naszych stołach też cierpią. Nigdy nie słyszałem o nowoczesnych ubojniach ryb.
    • dry242 Nie lubię smażonych,tłustych ryb,także karpia ale 20.11.11, 17:55
      wędzony jest przepyszny.
      • Gość: jasiek.pl Re: Nie lubię smażonych,tłustych ryb,także karpia IP: 78.9.155.* 20.11.11, 19:33
        dry242 napisał:
        > wędzony jest przepyszny.

jest wspaniały!
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka