Dodaj do ulubionych

Stówa w plecy

07.05.12, 19:09
Jak usłyszała o alergii na mleko to powiedziała żeby nie jeść mleka i nieprzetworzonych produktów mlecznych, na senność i zmęczenie oraz wypadanie włosów rady nie miała, żadnych badań ani testów nie zrobiła ani nie poleciła, za to stówkę od żony zassała. No i poleciła jeść więcej sałatek i warzyw. Ja będąc elektrykiem stwierdziłem, że bardzo dobrze mógłbym dorobić jako dietetyczka.

Znacie może jakiegoś sensownego dietetyka w okolicy Wrocławia? :>
Obserwuj wątek
    • anyx27 Re: Stówa w plecy 07.05.12, 20:36
      Ale od alergii?
      • anyx27 Re: Stówa w plecy 07.05.12, 20:37
        Dr Dawidiuk i jej 2 współpracowniczki są dość polecane. Przyjmują na Wawrzyniaka.
        • lisciasty_pl Re: Stówa w plecy 07.05.12, 21:36
          > Dr Dawidiuk i jej 2 współpracowniczki są dość polecane. Przyjmują na Wawrzyniaka.

Hm tutaj zdania podzielone jak widzę, ale może się przejdziemy.

www.rankinglekarzy.pl/lekarz/25199/Irena-Dawidiuk/dietetyk/Wroclaw
      • lisciasty_pl Re: Stówa w plecy 07.05.12, 21:32
        > Ale od alergii?

Alergia była tylko przykładem, to nie był powód wizyty :>
    • mary_lu Re: Stówa w plecy 07.05.12, 20:49
      Senność, zmęczenie i wypadanie włosów - udałabym się do endokrynologa sprawdzić, czy to nie niedoczynność tarczycy.

Czy żona ma nadwagę?
      • anyx27 Re: Stówa w plecy 07.05.12, 21:28
        No własnie, badania jakieś żona miała? Bo te wszystkie dolegliwości jakąś przyczynę mają. Sama dieta nie pomoże.
      • lisciasty_pl Re: Stówa w plecy 07.05.12, 21:31
        > Senność, zmęczenie i wypadanie włosów - udałabym się do endokrynologa sprawdzić
        > , czy to nie niedoczynność tarczycy.

Robiliśmy komplet badań, wszystko wyszło w normie. Hormony tarczycy również.
        Ostatnio kupiłem glukometr i czasami dziabiemy palucha, wyniki trochę poniżej tego co powinno być ale tylko niewiele.

> Czy żona ma nadwagę?

Jest w górnej granicy, pracuje nad schudnięciem. W zależności od tego jak liczyć ma do 5 kg nadwagi.
        • mary_lu Re: Stówa w plecy 07.05.12, 21:47
          To jeszcze wpisz jej wyniki na forum tarczycowym (choroby tarczycy albo Hashimoto na gazeta.pl), bo "w normie" nie musi oznaczać "dobre".
    • kub-ma Re: Stówa w plecy 07.05.12, 21:51
      Nie pękaj. W Warszawie byś zapłacił minimum 130 :-)

A tak w temacie senności i zmęczenia. Gdy byłam młodym dziewczęciem trafiłam do masażysty, który po kilku chwilach stwierdził, że jak się uczę lub czytam to chce mi się spać. Okazało się, że jakieś mięśnie miałam bardzo słabo rozwinięte i przy pochylaniu głowy następowało niedotlenienie czegoś tam i automatycznie senność. Dziwił się, że w ogóle dałam radę się uczyć.
      Może to jakiś kierunek poszukiwań?
    • kamunyak Re: Stówa w plecy 07.05.12, 21:57
      Zanim znajdziecie dietetyka to może w aptece kup żonie magnez + wit. B6.
      Bardzo często za zmęczenie odpowiadają niedobory magnezu, także za wypadanie włosów i za inne objawy, o których możesz poczytać np. tu. Oczywiście, nie wszystkie objawy muszą występować jednocześnie, u mnie to przede wszystkim był nieustanne zmęczenie i czasem (rzadko) skurcze w nogach. Brałam bezskutecznie różne środki "zwiększajace energię", z żeńszeniem i innymi tego typu dodatkami.
      Ja sama pojęcia nie miałam, że niedobór tego pierwiastaka ma aż tak istotne znaczenie i właściwie przez przypadek zaczęłam go brać. Ważne żeby był dobrze przyswajalny, miał np. postać chelatowaną. Nie chcę podawać konkretnego preparatu, z wiadomych przyczyn.
      Ja odczułam różnicę już po 2-3 dniach a też wcześniej chodziłam wiecznie zmęczona.
      Na pewno będzie taniej niż dietetyk, w każdym razie.
    • asia_i_p Re: Stówa w plecy 08.05.12, 08:36
      Pytanie może durne - ale ile żona śpi?
      • lisciasty_pl Re: Stówa w plecy 08.05.12, 16:38
        > Pytanie może durne - ale ile żona śpi?
        Kładzie się między 22 a 23, kima do 5:45. Ale w dzień wolny jak jej nie budzić to tnie komara do 10.
        • majowa_kotka Re: Stówa w plecy 08.05.12, 21:44
          Czy to jej normalny rytm dobowy, czy z natury jest sową? Miałam identyczne objawy jesienią i zimą, kiedy spałam właśnie w takich godzinach. Niby 7-8 godzin snu było, a budziłam się zmęczona, jakbym nie spała wcale. Ratowałam się kawą, co tylko pogarszało sprawę (kawa wypłukuje magnez, a brak magnezu objawia się u mnie skurczami lewej powieki i sennością właśnie).

Suplementowanie magnezu trochę pomogło, ale zmęczenie ustąpiło na dobre dopiero, gdy zaczęłam spać w odpowiednich dla mnie godzinach. Może to jakiś trop - nie wiem tylko, czy wykonalny...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka