arqsx 14.09.12, 20:38 Proponuję zorganizować taki maraton przed siedzibą Hasco Lek. I to najlepiej w dzień powszedni. Jak dla mnie mogą sobie nawet tydzień wtedy biegać. Co za matoł zgadza się na blokowanie miasta w imię reklamy firmy. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
GoĹÄ: wrocławianka Re: Zablokują Wrocław na sześć godzin. W niedziel IP: *.wroclaw.mm.pl 14.09.12, 20:44 A co za matoł to pisze Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: olol Re: Zablokują Wrocław na sześć godzin. W niedziel IP: *.wroclaw.mm.pl 15.09.12, 01:00 Ściśle rzecz ujmując - nie matoł, tylko matołka. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: stop debilom Re: Zablokują Wrocław na sześć godzin. W niedziel IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.12, 20:53 Te wrocławianka od trzech lat, co przyjechała do miasta z pierdziszewa dolnego, stul swoją lemingową mordeczkę!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
aplegat Re: Zablokują Wrocław na sześć godzin. W niedziel 16.09.12, 00:56 @stop debilom Uuła, rzeczywiście pokazałeś wielkomiejski sznyt, którym się rzekomo odróżniasz od "wrocławianki" :>. No i nick sobie wybrałeś bardzo autoreferencyjny. W języku, który jesteś w stanie zrozumieć - idż, pojebie, hajlować z innymi prawdziwymi naziolami, albo ciąć się z kolegami na Drukarskiej, zamiast próbować komentować wydarzenia, których nie jesteś w stanie zrozumieć. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: benek Re: Zablokują Wrocław na sześć godzin. W niedziel IP: *.e-wro.net.pl 16.09.12, 09:58 Jak to zablokują ? Przecież tysiące ludzi będzie się ruszać więc żadnej blokady nie będzie. To wspaniały dzień, szkoda, że tylko raz w roku, kiedy chorzy na alkoholizm ludzie przechodzą kilkugodzinny odwyk. Wielu z nich jest zdziwionych ze jeszcze im nogi służą i dają radę przejść 300 m do przystanku. A ich dzieci są szczęśliwe ze tatuś pozwolił im wreszcie przejechać się tramwajem. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: stop debilom Re: Zablokują Wrocław na sześć godzin. W niedziel IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.12, 11:10 A ty komentujesz to z domu w srałach wielkich czy z wynajmowanego mieszkania na Kozanowie? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Andrzej Re: Zablokują Wrocław na sześć godzin. W niedziel IP: *.dynamic.chello.pl 14.09.12, 21:17 Moi drodzy, 1. Maraton Wrocław musi odbyć się we Wrocławiu. Wynika to z nazwy tej imprezy 2. Maraton Wrocław jest biegiem ulicznym, więc musi się odbyć po ulicach, a nie po wałach czy parkach. W terenie odbywają się inne rodzaje biegów, np. górskie, przełajowe. 3. Miejskie biegi są skonstruowane na zasadzie następującego pomysłu: aktorzy - biegacze, scena - ulica, widzowie - mieszkańcy miasta. Tak to już jest. Na pewno na trasie będzie parę zespołów grających biegaczom (wtedy to my, biegacze, jesteśmy widzami), na świecie tańczą przy trasie różnego rodzaju zespoły, są występy - krótko mówiąc interakcja w mieście. 4. Trasa ulicznego biegu jest tak poprowadzona, by była to pętla (to ważne dla certyfikatu biegu) oraz prowadziła - na tyle na ile się da - po ciekawych fragmentach miasta. Bo to promocja miasta 5. Większość biegaczy, np. ja, przez cały rok biegała po parkach. Przebiegłem tam w ciągu roku ponad 1 tys. km. Nikomu nie przeszkadzałem. Teraz jest święto dla wrocławskich biegaczy, więc prosimy o ten jeden dzień przywileju dla nas. 6. Miasto to miejsce, w którym trzeba pogodzić wiele interesów: kierowców, rowerzystów, matek z wózkami, matek odwożących dzieci rano do szkoły i blokujących drogę, studentów z juwenaliami, manifestujących związkowców etc. I również biegaczy. Tak się po prostu żyje w mieście. Od czasu do czasu trzeba się godzić na kompromisy. 7. Maraton Wrocław propaguje generalnie ruch, wysiłek fizyczny, wielką ideę zwycięstwa nad samym sobą. Warto to pokazać swoim dzieciom, wyjść, pokibicować choć przez chwilę. Trudno tę ideę propagować w lesie. W związku z powyższym - Maraton Wrocław musi się odbyć na ulicach Wrocławia. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Qwerty Re: Zablokują Wrocław na sześć godzin. W niedziel IP: 78.8.105.* 14.09.12, 21:26 Zdecydowanie trafione argumenty! Ja nie biegne, ale dla mnie to swieto. Mam komu dopingowac ( a nawet kilku osobom), mam swietny powod, zeby wyjsc z domu i wyjac z szafy aparat. Licze na swietne okazje fotograficzne. Do zobaczenia na trasie! Odpowiedz Link Zgłoś
qwerfvcxzasd Re: Zablokują Wrocław na sześć godzin. W niedziel 14.09.12, 22:13 " Licze na swietne okazje fotograficzne." To niezwykła okazja. Spoceni, mdlejący ludzie. Śmieci, wkurzeni mieszkańcy. Może nawet ktoś się wywróci? wroclaw.gazeta.pl/wroclaw/51,35771,10268617.html?i=4 wroclaw.gazeta.pl/wroclaw/51,35771,10268617.html?i=3 Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: benek Re: Zablokują Wrocław na sześć godzin. W niedziel IP: *.e-wro.net.pl 16.09.12, 10:03 > " Licze na swietne okazje fotograficzne." > To niezwykła okazja. Spoceni, mdlejący ludzie. Śmieci, Tak bo zdrowy człowiek to śmieć. Jeżdżący autem niespocony to gość. Owszem gość który przyjechał tu ze wsi i mówi co mu sie w mieście nie podoba. >wkurzeni mieszkańcy. Debile. To tylko cześć mieszkańców. Debila wszystko wkurza, dziś maraton, jutro remont drogi itd > Może nawet ktoś się wywróci? > niektórzy się wykoleili już dawno i nie ma szans aby się podnieśli. Odpowiedz Link Zgłoś
qwerfvcxzasd Re: Zablokują Wrocław na sześć godzin. W niedziel 14.09.12, 22:15 "Licze na swietne okazje fotograficzne." wroclaw.gazeta.pl/wroclaw/51,35771,10268617.html?i=13 wroclaw.gazeta.pl/wroclaw/51,35771,10268617.html?i=8 Odpowiedz Link Zgłoś
qwerfvcxzasd Re: Zablokują Wrocław na sześć godzin. W niedziel 14.09.12, 22:10 Tak się składa, że mieszkam na ulicy całkowicie odciętej przez to święto od świata. Gratuluję. Odpowiedz Link Zgłoś
kasina7 Re: Zablokują Wrocław na sześć godzin. W niedziel 14.09.12, 22:15 Dobrze, że jest internet... qwerfvcxzasd napisał: > Tak się składa, że mieszkam na ulicy całkowicie odciętej przez to święto od świ > ata. > Gratuluję. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: benek Re: Zablokują Wrocław na sześć godzin. W niedziel IP: *.e-wro.net.pl 16.09.12, 10:06 > Dobrze, że jest internet.. Dziki temu ci co nie biegną mogą pieprzyć głupoty z zacięciem sportowym. Zbliża się tydzień zrównoważonego transportu. Powinni imprezy połączyć i zakazać dziś jazdy autem przez cały dzień. Po to aby biegacze nie nawdychali się spalin Odpowiedz Link Zgłoś
tomek854 Re: Zablokują Wrocław na sześć godzin. W niedziel 15.09.12, 00:24 O, wreszcie ktoś rzeczowo pisze. To ja się odniosę: Gość portalu: Andrzej napisał(a): > Moi drodzy, > 1. Maraton Wrocław musi odbyć się we Wrocławiu. Wynika to z nazwy tej imprezy Maraton Blackpool wybiega za miasto aż do Lytham St Annes. Więc nie jest to warunek konieczny aby *cała* trasa maratonu była w granicach miasta. Kiedyś biegaliście z Sobótki i dobrze było. > 2. Maraton Wrocław jest biegiem ulicznym, więc musi się odbyć po ulicach, a nie > po wałach czy parkach. W terenie odbywają się inne rodzaje biegów, np. górskie > , przełajowe. To prawda. Kwestią dyskusyjną jest tylko dobór tych ulic. To jest bieg uliczny, a nie "bieg po ulicy Grabiszyńskiej" więc już bieg akurat ulicą Grabiszyńską nie jest warunkiem koniecznym (wybrałem przykładową ulicę). > 3. Miejskie biegi są skonstruowane na zasadzie następującego pomysłu: aktorzy - > biegacze, scena - ulica, widzowie - mieszkańcy miasta. Tak to już jest. Na pew > no na trasie będzie parę zespołów grających biegaczom (wtedy to my, biegacze, j > esteśmy widzami), na świecie tańczą przy trasie różnego rodzaju zespoły, są wys > tępy - krótko mówiąc interakcja w mieście. Interakcja. Żeby była interakcja, maraton nie może antagonizować społeczeństwa. A własnie to robi - są "ci wredni biegacze" co paraliżują całe miasto za nic mając potrzeby innych oraz "te wredne marudy" co się nie cieszą, że mamy maraton tylko marudza, że chcieliby gdzies pojechać. Jeśli trasę maratonu opracować by z braniem pod uwagę potrzeb obu stron (czyli i "biegaczy" i "marud" a nie tylko "biegaczy" jak to ma miejsce obecnie, na pewno mieszkańcy miasta odnosiliby się do uczestników imprezy ze znacznie większą życzliwością. > 4. Trasa ulicznego biegu jest tak poprowadzona, by była to pętla (to ważne dla > certyfikatu biegu) oraz prowadziła - na tyle na ile się da - po ciekawych fragm > entach miasta. Bo to promocja miasta "Na tyle ile sie da". To właśnie jest istotne zdanie w Twojej wypowiedzi. Czy "na tyle ile się da" to znaczy że jak jest mur w poprzek planowanej trasy to się nie da? Czy moze właściwszym byłoby "na tyle ile się da żeby nie sparaliżować miasta?" > 5. Większość biegaczy, np. ja, przez cały rok biegała po parkach. Przebiegłem t > am w ciągu roku ponad 1 tys. km. Nikomu nie przeszkadzałem. Teraz jest święto d > la wrocławskich biegaczy, więc prosimy o ten jeden dzień przywileju dla nas. Wspaniale, tylko prosimy nie paraliżować całego miasta. Miłośnicy innych rodzajów spędzania wolnego czasu potrafią świętować nie będać uciążliwymi dla innych aż do takiego stopnia jak Wy. > 6. Miasto to miejsce, w którym trzeba pogodzić wiele interesów: kierowców, rowe > rzystów, matek z wózkami, matek odwożących dzieci rano do szkoły i blokujących > drogę, studentów z juwenaliami, manifestujących związkowców etc. I również bieg > aczy. Tak się po prostu żyje w mieście. Od czasu do czasu trzeba się godzić na > kompromisy. Pogodzić. To znaczy biegacze muszą brać pod uwagę potrzeby matek z dziećmi, a studenci to, że będzie maraton. A nie "wymusić" - dzisiaj jest maraton, robimy co chcemy i kij wam w oko. > 7. Maraton Wrocław propaguje generalnie ruch, wysiłek fizyczny, wielką ideę zwy > cięstwa nad samym sobą. Warto to pokazać swoim dzieciom, wyjść, pokibicować cho > ć przez chwilę. Trudno tę ideę propagować w lesie. Ja jakbym chciał promować wysiłek fizyczny u swoich dzieci, to zamiast kibicować wziąłbym je na wycieczkę na rower na przykład. > > W związku z powyższym - Maraton Wrocław musi się odbyć na ulicach Wrocławia. No nie jestem taki przekonany, że musi, są miasta, które maratonów nie mają i żyją. Natomiast jestem jak najbardziej za tym, żeby się odbywał, pod warunkiemm że potrzeby innych ludzi zostaną uszanowane tak bardzo, jak to jest możliwe. Ponieważ jesteś jednym z nielicznych którzy tu piszą z sensem zamiast wylewać na siebie wiadra pomyj albo obrzucać się wydumanymi problemami, może chociaż Ty zechciałbyś odnieść się do tego porównania, które juz dwukrotnie tu podawałem: Wystarczy odrobina dobrych chęci. Popatrz tylko na tą mapę: wroclawmaraton.pl/images/stories/trasa/trasa_30.wroclawskiego_maratonu.jpg 1. Cały Kozanów odcięty. NIe można ani na most milenijny, ani na obwodnicę autostradową ani dostać się do Legnickiej 2. Całe Pilczyce odcięte, bo maraton obiega je dookoła 3. Całe Gajowice, Grabiszyn, Grabiszynek, okolice Zaporoskiej i tak dalej obcięte - bo Maraton obiega dookoła (albo odcina - jak Grabiszynek), aże jest to już grubo po półmetku to kiedy pierwsi będą już na Borowskiej, ogon będzie dopiero biegł Grabiszyńską... Porównaj sobie to z półmaratonem ktory się odbył w zeszły weekend w Glasgow: www.runglasgow.org/pdf/GSR-map-2010.pdf Tu wszystko przemyślane jest tak, aby jak najmniej utrudnić życie mieszkańcom miasta. Maraton biegnie autostradą (!), ale zaraz na początku, zanim się peleton rozciągnie, więc jej zamknięcie trwa tylko kilkanaście minut. Potem zbiega na południe miasta, które może się cały czas łatwo dostać do autostrady - zachód na zachodzie, "wnętrze" trasy maratonu do otwartej już M8 a wschód do autostrady na wschodzie. Mieszkam w okolicach Queens Parku i po wjeździe na Pollockshaws Road nadziałem się na korek. Kolega z którym jechałem mówi "a, bo dzisiaj jakiś maraton jest". Sprawdził, dla 100% pewności, w smartfonie trasę biegu, i zawróciwszy pojechaliśmy do autostrady na wschód. Całkowite opóźnienie przez maraton zajęło nam w naszej podróży może z 10 minut max, a to dlatego, że dla pewnosci objechałem całe miasto spodziewając się zwiększonego ruchu na północy z racji omijania trasy maratonu. Sama końcówka maratonu, jakieś 3-4 km, poprowadzona jest nieatrakcyjną drogą przez brzydkie blokowiska oraz nieużytki (miejsca po wyburzonych blokach), koło nieczynnego w niedzielę obszaru przemysłowego i koledżu oraz drogą, która łączy mieszkalną część miasta z przemysłową, przez co ruch na niej w niedzielę jest znikomy... Po przekroczeniu rzeki, powrót odbywa się parkiem. Dlaczego w innych miastach da sie wziąść pod uwagę potrzeby innych, nie rezygnujac z tego, aby maraton przebiegał przez atrakcyjne punkty miasta, dlaczego w innych miastach maratończycy mogą biegać przez park, dlaczego w innych miastach maraton odbywa się prawie niezauważalnie, a u nas się nie da? I jeszcze taki jeden przykład z dzisiaj: byłem dzisiaj na wyspie Skye (służbowo). Po drodze mijałem tą imprezę: www.rideacrossbritain.com/ Dobrych kilkuset rowerzystów, jadących wąską drogą i blokujących ruch... Co jakiś czas były pourządzane takie postoje dla nich, jeden z nich był na parkingu na który zjechałem aby skorzystać z toalety. Zaraz dopadli mnie organizatorzy pytając, czy czegoś mi nie potrzeba, czy jakiejś porady jak przejechać, moze chcę skorzystać z ich telefonu, ulotki, srotki i tak dalej. Podziękowałem grzecznie, ale zaczęliśmy gawędzić. I zapytałem czemu te postoje dla uczestników imprezy są poustawiane niereguralnie a nie w jakichś równych odstępach czasu. Przedstawiciel organizatorów odpowiedział mi, że postoje pourządzane są w co bardziej krętych momentach, na których jest trudno wyprzedzić, aby rowerzyści zjeżdzali z drogi i pozwalali kierowcom nieco rozładować korki... Czyli nawet taki drobiazg przy organizacji może być z pomyśleniem o innych użytkownikach dróg... Oczywiście maraton to inna specyfika, ale generalnie chodzi mi o *podejście* do innych. Nie takie jak we Wrocławiu "jedziemy, jest nas dużo, promujemy zdrowie, a jak Wam się nie podoba, to kij wam w oko" tylko organizacja maksymalnie biorąca pod uwagę przypadkowych ludzi którzy na taką imprezę się nadzieją... Potem obserwowałem jeszcze porządkowych na motocyklach którzy upominali rowerzystów jadących obok siebie, a nawet zgania Odpowiedz Link Zgłoś
tomek854 Re: Zablokują Wrocław na sześć godzin. W niedziel 15.09.12, 00:31 ją na bok rowerzystów na wąskiej drodze, żeby mogła ich wyminąć ciężarówka... No, a dla naszych forumowych kolarzy: nie udało mi się zaobserwować ani jednego rowerzysty bez oświetlenia (choć nie wszyscy mieli włączone) ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: benek Re: Zablokują Wrocław na sześć godzin. W niedziel IP: *.e-wro.net.pl 16.09.12, 11:03 > ją na bok rowerzystów na wąskiej drodze, żeby mogła ich wyminąć ciężarówka... > > No, a dla naszych forumowych kolarzy: nie udało mi się zaobserwować ani jednego > rowerzysty bez oświetlenia (choć nie wszyscy mieli włączone) ;-) Kolejny, który nie rozumie dlaczego w Polsce solidne zachodnie rowery kosztują 6.000 zł i w tej cenie mają trwałe oświetlenie. U nas ludzie jeżdżą na 30-40 letnich rowerach melijskich przywożonych z Holandii. Tam zaś ktoś te stare rowery wymienia na nowe fabrycznie wyposażone a oświetlenie. U nas większość rowerów kupuje się w hipermarketach, a tam regułą jest sprzedawanie rowerów bez oświetlenia. W Polsce panuje nędza i zostawienie roweru z lampą pod sklepem to okazja aby drobne złodziejaszki miały czym handlować na targu. Nie rób porównań z Glasgow ani co do kultury jazdy autem ani co do kosztów organizacji imprez i jakości rowerów. Wrocław to bankrut, a ludzie tu żyjący mają się coraz gorzej nie tylko finasowo. Odpowiedz Link Zgłoś
tomek854 Re: Zablokują Wrocław na sześć godzin. W niedziel 19.09.12, 16:54 Gość portalu: benek napisał(a): > Kolejny, który nie rozumie dlaczego w Polsce solidne zachodnie rowery kosztują > 6.000 zł i w tej cenie mają trwałe oświetlenie. > U nas ludzie jeżdżą na 30-40 letnich rowerach melijskich przywożonych z Holandi > i. Znowu dorabiasz idiotyczne teorie, benek. Ja nawet jak jeździłem po wrocławiu poniemiecką damką to miała sprawne oświetlenie. I wcale mnie to nie kosztowało fortuny. Wystarczyło odrobinę dobrych chęci. > Tam zaś ktoś te stare rowery wymienia na nowe fabrycznie wyposażone a oświetlen > ie. > U nas większość rowerów kupuje się w hipermarketach, a tam regułą jest sprzedaw > anie rowerów bez oświetlenia. Za to w kazdym hipermarkecie na sąsiedniej półce leży zestaw lampek z bateriami za 10-20 złotych... > W Polsce panuje nędza i zostawienie roweru z lampą pod sklepem to okazja aby dr > obne złodziejaszki miały czym handlować na targu. Dlatego właśnie te lampki są łatwo zdejmowalne. > Nie rób porównań z Glasgow ani co do kultury jazdy autem ani co do kosztów orga > nizacji imprez i jakości rowerów. > Wrocław to bankrut, a ludzie tu żyjący mają się coraz gorzej nie tylko finasowo I będą się mieli jeszcze gorzej. Bo wszyscy sensowni będą uciekać, bo kto chce żyć w miejscu w którym oczekiwanie, że ludzie będą mieli szacunek dla innych jest to zbyt wiele? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Andrzej Re: Zablokują Wrocław na sześć godzin. W niedziel IP: *.dynamic.chello.pl 15.09.12, 01:07 > Moi drodzy, > 1. Maraton Wrocław musi odbyć się we Wrocławiu. Wynika to z nazwy tej imprezy Maraton Blackpool wybiega za miasto aż do Lytham St Annes. Więc nie jest to warunek konieczny aby *cała* trasa maratonu była w granicach miasta. Kiedyś biegaliście z Sobótki i dobrze było. Maraton z Sobótki to był Maraton Ślężan a nie Wrocław Maraton (choć Wrocław Maraton jest jego spadkobiercą). Trasa z Sobótki nie miała nigdy szans na otrzymanie certyfikatu > 2. Maraton Wrocław jest biegiem ulicznym, więc musi się odbyć po ulicach, a nie > po wałach czy parkach. W terenie odbywają się inne rodzaje biegów, np. górskie > , przełajowe. To prawda. Kwestią dyskusyjną jest tylko dobór tych ulic. To jest bieg uliczny, a nie "bieg po ulicy Grabiszyńskiej" więc już bieg akurat ulicą Grabiszyńską nie jest warunkiem koniecznym (wybrałem przykładową ulicę). Każdy wybór ulic jest dyskusyjny. Trasa maratonu miała uwzględnić 3 miejsca: stadion olimpijski-stadion na Maślicach i Rynek. > 3. Miejskie biegi są skonstruowane na zasadzie następującego pomysłu: aktorzy - > biegacze, scena - ulica, widzowie - mieszkańcy miasta. Tak to już jest. Na pew > no na trasie będzie parę zespołów grających biegaczom (wtedy to my, biegacze, j > esteśmy widzami), na świecie tańczą przy trasie różnego rodzaju zespoły, są wys > tępy - krótko mówiąc interakcja w mieście. Interakcja. Żeby była interakcja, maraton nie może antagonizować społeczeństwa. A własnie to robi - są "ci wredni biegacze" co paraliżują całe miasto za nic mając potrzeby innych oraz "te wredne marudy" co się nie cieszą, że mamy maraton tylko marudza, że chcieliby gdzies pojechać. Jeśli trasę maratonu opracować by z braniem pod uwagę potrzeb obu stron (czyli i "biegaczy" i "marud" a nie tylko "biegaczy" jak to ma miejsce obecnie, na pewno mieszkańcy miasta odnosiliby się do uczestników imprezy ze znacznie większą życzliwością. Ależ jest coraz więcej biegaczy i coraz więcej kibiców na trasie i coraz więcej imprez towarzyszących. Owszem, daleko nam do cieszenia się, dopingowania jak w Nowym Jorku, ale jest coraz lepiej > 4. Trasa ulicznego biegu jest tak poprowadzona, by była to pętla (to ważne dla > certyfikatu biegu) oraz prowadziła - na tyle na ile się da - po ciekawych fragm > entach miasta. Bo to promocja miasta "Na tyle ile sie da". To właśnie jest istotne zdanie w Twojej wypowiedzi. Czy "na tyle ile się da" to znaczy że jak jest mur w poprzek planowanej trasy to się nie da? Czy moze właściwszym byłoby "na tyle ile się da żeby nie sparaliżować miasta?" Większość maratonów miejskich korkuje całe miasta. To trudne do zniesienia, wiem. > 5. Większość biegaczy, np. ja, przez cały rok biegała po parkach. Przebiegłem t > am w ciągu roku ponad 1 tys. km. Nikomu nie przeszkadzałem. Teraz jest święto d > la wrocławskich biegaczy, więc prosimy o ten jeden dzień przywileju dla nas. Wspaniale, tylko prosimy nie paraliżować całego miasta. Miłośnicy innych rodzajów spędzania wolnego czasu potrafią świętować nie będać uciążliwymi dla innych aż do takiego stopnia jak Wy. I dlatego mówię, przez 200 moich treningów w roku nikogo i niczego nie blokowałem. Raz w roku proszę o przywilej. Podobnie jak kibice piłkarscy, jak studenci podczas juwenaliów, miłośnicy koncertow. Masz rację, że miłośnicy innych sportów nie blokują całego miasta, np. tenisiści. Bo grają na kortach. A maratończycy biegają po ulicach. To tak jakby mieć pretensję, że formuła 1 rozgrywana jest na torach (taka specyfika). > 6. Miasto to miejsce, w którym trzeba pogodzić wiele interesów: kierowców, rowe > rzystów, matek z wózkami, matek odwożących dzieci rano do szkoły i blokujących > drogę, studentów z juwenaliami, manifestujących związkowców etc. I również bieg > aczy. Tak się po prostu żyje w mieście. Od czasu do czasu trzeba się godzić na > kompromisy. Pogodzić. To znaczy biegacze muszą brać pod uwagę potrzeby matek z dziećmi, a studenci to, że będzie maraton. A nie "wymusić" - dzisiaj jest maraton, robimy co chcemy i kij wam w oko. Tak, przez 200 moich treningów nie przeszkadzałem matkom, organizowałem - jak każdy biegacz - moje treningi tak, aby nie przeszkadzać. Ale Maraton Wrocław jest naszym świętem. Podobnie jak Juwenalia czy imprezy dla dzieci z okazji 1 czerwca. Tak się żyje w mieście od czasu do czasu ustępując innym. Raz w roku biegacze z Parku grabiszyńskiego, Zachodniego, szczytnickiego, południowego, chcą pobiec po swoim mieście i zaprosić gości z całego świata. to jest tylko jeden dzień > 7. Maraton Wrocław propaguje generalnie ruch, wysiłek fizyczny, wielką ideę zwy > cięstwa nad samym sobą. Warto to pokazać swoim dzieciom, wyjść, pokibicować cho > ć przez chwilę. Trudno tę ideę propagować w lesie. Ja jakbym chciał promować wysiłek fizyczny u swoich dzieci, to zamiast kibicować wziąłbym je na wycieczkę na rower na przykład. To najlepszy pomysł, tylko wyjedź z miasta przed 9 i zaplanuj powrót po 15.00. Jednak nie wszyscy są tak idealni jak Ty, większość rodziców nie dba o kondycję fizyczną swoją i swoich dzieci - niech mają dobre wzorce choć raz w roku. > > W związku z powyższym - Maraton Wrocław musi się odbyć na ulicach Wrocławia. No nie jestem taki przekonany, że musi, są miasta, które maratonów nie mają i żyją. Natomiast jestem jak najbardziej za tym, żeby się odbywał, pod warunkiemm że potrzeby innych ludzi zostaną uszanowane tak bardzo, jak to jest możliwe. Ponieważ jesteś jednym z nielicznych którzy tu piszą z sensem zamiast wylewać na siebie wiadra pomyj albo obrzucać się wydumanymi problemami, może chociaż Ty zechciałbyś odnieść się do tego porównania, które juz dwukrotnie tu podawałem: Wystarczy odrobina dobrych chęci. Popatrz tylko na tą mapę: wroclawmaraton.pl/images/stories/trasa/trasa_30.wroclawskiego_maratonu.jpg 1. Cały Kozanów odcięty. NIe można ani na most milenijny, ani na obwodnicę autostradową ani dostać się do Legnickiej 2. Całe Pilczyce odcięte, bo maraton obiega je dookoła 3. Całe Gajowice, Grabiszyn, Grabiszynek, okolice Zaporoskiej i tak dalej obcięte - bo Maraton obiega dookoła (albo odcina - jak Grabiszynek), aże jest to już grubo po półmetku to kiedy pierwsi będą już na Borowskiej, ogon będzie dopiero biegł Grabiszyńską... Ależ masz całkowitą rację. To jest problem poważny. Ja się z tym zgadzam. Porównaj sobie to z półmaratonem ktory się odbył w zeszły weekend w Glasgow: www.runglasgow.org/pdf/GSR-map-2010.pdf Wszystko ok, ale półmaraton we Wrocławiu też można byłoby łatwiej zorganizować. Podsumowując: maraton jest poważnym organizacyjnym problemem dla mieszkańców. Jednak coraz więcej wrocławian bierze w nim udział. M.in dzięki temu, że kiedyś widzieli pierwszy raz na oczy (nie w tv) maratończyka. A to bardzo ważne, w naszym gnuśnym i zestresowanym społeczeństwie promować zdrowy tryb życia. Odpowiedz Link Zgłoś
cancro Re: Zablokują Wrocław na sześć godzin. W niedziel 15.09.12, 08:26 Jestem kibicem spedway'a. Wrocławski zespół walczy o utrzymanie w najwyższej klasie rozgrywek, bez wsparcia i zainteresowania władz miasta. Organizacja maratonu na stadionie Olimpijskim stawia nasz zespół w niekorzystnej sytuacji w walce o utrzymanie. Bowiem wywalczyli sobie prawo pierwszego meczu na torze rywala. Dopiero rewanż miałby się odbyć 16.09 na Olimpiku. Kibice dowolnej dyscypliny wiedzą, co ty znaczy, gdy rewanż odbywa się na własnym boisku. (zainteresowanych odsyłam do regulaminu na stronie www.pzm.pl). Poza kopaniną na Maślicach nie mamy już oprócz Sparty żadnej drużyny na najwyższym ligowym poziomie. Tymczasem miasto organizuje imprezę dla setki (może) ludzi, których dopingowały będą wyłącznie ich rodziny. Pal diabli paraliż miasta - raz w roku mogę to znieść. Tylko czemu rzuca się kłody pod nogi naszym żużlowcom? Zasługują na to, aby chociaż im nie przeszkadzać. A propos promocji miasta. Spytaj choćby statystycznego poznaniaka gdzie jest Wrocław i czy tą wiedzę zawdzięcza Hasco-Lek Maratonowi :-P Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Andrzej Re: Zablokują Wrocław na sześć godzin. W niedziel IP: *.dynamic.chello.pl 15.09.12, 09:35 W moim rankingu zawsze wyżej stawiam sport amatorski i masowy od zawodowego. W Poznaniu odbywa się za miesiąc największy polski maraton - ponad 5 tys. uczestników. Wielu z nich wie o wrocławskim maratonie. Andrzej Odpowiedz Link Zgłoś
cancro Re: Zablokują Wrocław na sześć godzin. W niedziel 15.09.12, 14:43 No to jeszcze tylko mi wytłumacz, dlaczego twoje upodobania są ważniejsze od moich? Co do promocji miasta, to nie pytałem czy ktoś słyszał o wrocławskim maratonie. Pytałem o to, czy Wrocław jest znany w świecie dzięki temu biegowi, bo chyba na tym polega promocja miasta? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: nik Re: Zablokują Wrocław na sześć godzin. W niedziel IP: *.dynamic.chello.pl 15.09.12, 16:05 Nie, nie na tym polega. Przypominam, że jeszcze większy szum i hałas był jak zamknęli most Grunwaldzki jak kręcili film. "Bo mieszkańcy mają w dupie film". Dlatego nie czytam już komentarzy, bo są przewidywalne jak Niesiołowski. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Andrzej Re: Zablokują Wrocław na sześć godzin. W niedziel IP: *.dynamic.chello.pl 15.09.12, 18:15 Absolutnie moje upodobanie nie jest ważniejsze od Twojego. Dlatego też ja i kilka tysięcy wrocławskich biegaczy trenujemy w parkach i na wałach nikomu nie przeszkadzając. Raz w roku, ze względu na specyfikę ulicznego biegu masowego, prosimy o przywilej ustąpienia nam. A następne dwieście treningów w roku odbędę tak, że nawet tego nie zauważysz. Pytasz, czy Wrocław jest znany na świecie z maratonu. Nie - na świecie nie, ale jest znany wśród kilkudziesięciu tysięcy biegaczy z Polski, Niemiec, Czech etc. Powiem inaczej - Wrocław wciąż nie jest znany z niczego na świecie. Czegoś takiego nie mamy. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: benek Re: Zablokują Wrocław na sześć godzin. W niedziel IP: *.e-wro.net.pl 16.09.12, 11:13 > Jestem kibicem spedway'a. A co to jest ? Czy to żuzel ? >Poza kopaniną na Maślicach nie > mamy już oprócz Sparty żadnej drużyny na najwyższym ligowym poziomie. Tymczasem > miasto organizuje imprezę dla setki (może) ludzi, których dopingowały będą wył > ącznie ich rodziny. Kilka tysięcy biegaczy i kilkadziesiąt tysięcy stałych kibiców na trasie. Większość z nich nie wie ani co to Sparta ani co to speedway. > Pal diabli paraliż miasta - raz w roku mogę to znieść. Przydałoby się 4 takie imprezy w roku. > Tylk > o czemu rzuca się kłody pod nogi naszym żużlowcom? Zasługują na to, aby chociaż > im nie przeszkadzać. Skąd mamy wiedzieć dlaczego się nie dogadaliście ? Organizator maratonu ma siedzibę na Olimpijskim czyli tam gdzie wy trenujecie. Daleko nie mieliście > A propos promocji miasta. Spytaj choćby statystycznego poznaniaka gdzie jest Wr > ocław i czy tą wiedzę zawdzięcza Hasco-Lek Maratonowi :-P Z pewnością nie Sparcie.JAko Wrocławianin myślałem ze dawno padła. Może Hasco Lek niewiele mówi ale Maraton Wrocławski ma już wyrobioną markę. A sugerowanie że poznaniak nie wie gdzie jest Wrocław tylko podtrzymuje mój osąd, że piszesz głupoty. Odpowiedz Link Zgłoś
tomek854 Re: Zablokują Wrocław na sześć godzin. W niedziel 15.09.12, 22:36 Gość portalu: Andrzej napisał(a): > Maraton z Sobótki to był Maraton Ślężan a nie Wrocław Maraton (choć Wrocław > Maraton jest jego spadkobiercą). Trasa z Sobótki nie miała nigdy szans na otrzy > manie certyfikatu A czemu, jeśli mógłbyś wyjaśnic? I nie dało by się zrobić tak, żeby certyfikat dostała, jakoś ją zmieniając albo coś? > Każdy wybór ulic jest dyskusyjny. Trasa maratonu miała uwzględnić 3 miejsca: > stadion olimpijski-stadion na Maślicach i Rynek. No i ja myślę, że dałoby się pięknie przeprowadzić maraton przez te trzy punkty bez blokowania całego miasta... > Ależ jest coraz więcej biegaczy i coraz więcej kibiców na trasie i coraz wię > cej imprez towarzyszących. Owszem, daleko nam do cieszenia się, dopingowania ja > k w Nowym Jorku, ale jest coraz lepiej Wspaniale. To w tym roku było o 500 biegaczy więcej i o 5000 kibiców więcej. A co z pół miliona wrocławian którzy się maratonem nie interesują? Muszą się zainteresowac, bo nie mają innego wyboru? > Większość maratonów miejskich korkuje całe miasta. To trudne do zniesienia, > wiem. Wiesz, tak się składa, że główną moją pracą zarobkową jest praca w firmie kurierskiej. Jeździmy 24/7, a więc tez w niedzielę i święta z ważnymi przesyłkami. Byłem podczas maratonu w Londynie i chyba w Brukseli, jeśli dobrze pamiętam... Londyn znam jako tako, Brukseli prawie wcale i po obu miastach jeździło mi się w czasie maratonu lepiej niż po Wrocławiu... Wynika z tego, że jak się chce, to się da. Więc dlaczego nie widać tej woli ze strony organizatorów maratonu? > I dlatego mówię, przez 200 moich treningów w roku nikogo i niczego nie bloko > wałem. Raz w roku proszę o przywilej. Podobnie jak kibice piłkarscy, jak studen > ci podczas juwenaliów, miłośnicy koncertow. Masz rację, że miłośnicy innych spo > rtów nie blokują całego miasta, np. tenisiści. Bo grają na kortach. A maratończ > ycy biegają po ulicach. To tak jakby mieć pretensję, że formuła 1 rozgrywana je > st na torach (taka specyfika). Ale ja nie mam pretensji, że maraton jest na ulicach miasta. Ja mam jedynie pretensje, że owe ulice zostały wybrany w sposób demostrujący całkowity brak szacunku dla mieszkańcow miasta... Argument "200 dni nie przeszkadzałem, to dzisiaj mi się należy" wydaje mi się trochę głupi... To tak jak ja bym powiedział "jestem malarzem, 200 dni sobie malowałem u siebie w domu więc dzisiaj ide na miasto i będę walił graffiti gdzie popadnie, nalezy mi się za to, że nikomu nie przeszkadzam przez cały rok"... > Tak, przez 200 moich treningów nie przeszkadzałem matkom, organizowałem - ja > k każdy biegacz - moje treningi tak, aby nie przeszkadzać. Ale Maraton Wrocław > jest naszym świętem. Podobnie jak Juwenalia czy imprezy dla dzieci z okazji 1 c > zerwca. Tak się żyje w mieście od czasu do czasu ustępując innym. Raz w roku bi > egacze z Parku grabiszyńskiego, Zachodniego, szczytnickiego, południowego, chcą > pobiec po swoim mieście i zaprosić gości z całego świata. to jest tylko jeden > dzień To co mówisz dla mnie wygląda tak: Ten jeden dzień w roku mamy prawo sobie blokować ile chcemy, bo to tylko jeden dzień w roku. A ja bym chciał, żeby maratończycy myśleli tak "w dniu naszego święta zorganizujemy je tak, aby impreza się udała, ale i także aby nie być upierdliwymi dla innych". Bo to jest tylko jeden dzień w roku. A teraz sobie wyobraź, że pod Twoim domem codziennie odbywa się jakaś impreza - jeden dzień w roku zlot tuningowców, jeden dzień w roku techno parada, jeden dzień w roku festiwal zespołów metalowych, jeden dzień w roku wielkie grillowanie... Bo skoro maratończycy mają prawo zawiesić szacunek dla współmieszkańców to dlaczego od innych mamy oczekiwac, że będą szanowac zasady współżycia społecznego? Proszę tylko i jedynie o wzięcie pod uwagę potrzeb większości mieszkańców miasta kiedy myślicie o tym, jak zorganizowac maraton. Wykazałem już wielokrotnie, że jest możliwe pogodzenie interesów maratończyków i reszty, proszę tylko, aby wykazać w tym kierunku odrobinę dobrych chęci. Czy to za dużo? > [b]To najlepszy pomysł, tylko wyjedź z miasta przed 9 i zaplanuj powrót po 15.0 > 0. Jednak nie wszyscy są tak idealni jak Ty, większość rodziców nie dba o kondy > cję fizyczną swoją i swoich dzieci - niech mają dobre wzorce choć raz w roku.[/ > b] Ja nie mam dzieci, to było hipotetyczne. Problem w tym, że o ile do lasu mogę sobie pójść w takich a nie innych godzinach, to jest mnóstwo ludzi, którzy nie mają takiego wyboru. Idę o zakład, że jesli policzyć wszystkich ludzi, którzy w niedzielę pracują i potrzebują do tego samochodu, wyszłoby znacznie więcej niż uczestników maratonu... > Ależ masz całkowitą rację. To jest problem poważny. Ja się z tym zgadzam. > ] No to gdzie uderzyć, żeby się ktoś tym zajął? Bo jak na razie jedyny efekt to coroczna piana na forum gazety, a organizatorzy maratonu mają to w dupie, bo łatwiej im przyjąć strategię czechofila czy (aktywnego niegdyś w tym temacie) matrixa i zrobić z wszystkich przeciwników *takiej a nie innej organizacji* maratonu przeciwników aktywności fizycznej w ogóle, doczepić im łatkę oszołomów i wyśmiać... > Wszystko ok, ale półmaraton we Wrocławiu też można byłoby łatwiej zorganizow > ać. Oczywiście, ale chodziło mi o generalne podejście do tematu. > Podsumowując: maraton jest poważnym organizacyjnym problemem dla mieszkańców > . Jednak coraz więcej wrocławian bierze w nim udział. M.in dzięki temu, że kied > yś widzieli pierwszy raz na oczy (nie w tv) maratończyka. A to bardzo ważne, w > naszym gnuśnym i zestresowanym społeczeństwie promować zdrowy tryb życia. Wszystko prawda, ale można promować bez paraliżowania, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: benek Re: Zablokują Wrocław na sześć godzin. W niedziel IP: *.e-wro.net.pl 16.09.12, 11:47 > Wszystko prawda, ale można promować bez paraliżowania, prawda? > Promocja polega tez na tym ze tego dnia Wrocław jest miastem bez samochodów a to wartość porównywalna z tym ze kilka tysięcy osób sobie pobiegnie. To jedyna okazja do zmuszenia autoholików do sprawdzenia jakości MPK. Odpowiedz Link Zgłoś
tomek854 Re: Zablokują Wrocław na sześć godzin. W niedziel 16.09.12, 18:20 Benku, ja rozumiem, że można mieć ortodoksyjne poglądy, ale ty czasem po prostu piszesz jakbyś idiotą był... " Idę o zakład, że jesli policzyć wszystkich ludzi, którzy w niedzielę pracują i potrzebują do tego samochodu, wyszłoby znacznie więcej niż uczestników maratonu... " Odpowiedz Link Zgłoś
pawel_zet Re: Zablokują Wrocław na sześć godzin. W niedziel 16.09.12, 22:22 Może jest? Nie możemy odrzucić i takiej hipotezy, zwłaszcza że mamy niejakie powody, by uznać ją za prawdopodobną. Odpowiedz Link Zgłoś
pejotpe4 Re: Zablokują Wrocław na sześć godzin. W niedziel 15.09.12, 13:03 Ten maraton jest tak "rozreklamowany", że dowiedziałem się o nim jakieś dwa tygodnie temu - od znajomych którzy w nim biegną - dzięki czemu w niedzielę będę się trzymał od Wrocławia z daleka... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: benek Re: Zablokują Wrocław na sześć godzin. W niedziel IP: *.e-wro.net.pl 16.09.12, 10:54 > Interakcja. Żeby była interakcja, maraton nie może antagonizować społeczeństwa. > A własnie to robi - są "ci wredni biegacze" co paraliżują całe miasto za nic m > ając potrzeby innych I ci dobrzy kierowcy którzy tylko złożeczą. > oraz "te wredne marudy" co się nie cieszą, że mamy maraton > tylko marudza, że chcieliby gdzies pojechać. I jak na złość parkują co roku auta wewnątrz pętli. Tylko nie potrafią sprawdzić gdzie pętla przebiega bezkonfliktowo np po wiadukcie gdzie można autem ze środka pętli wyjechać. nie che się im tez zaparkować auta na zewnątrz pętli i dojechać do niego autobusem lub tramwajem albo rowerem. > Jeśli trasę maratonu opracować by z braniem pod uwagę potrzeb obu stron (czyli > i "biegaczy" i "marud" a nie tylko "biegaczy" jak to ma miejsce obecnie, A co z trzecia stroną i kolejnymi ? Są jeszcze tacy co nie biegają ale cieszą się, ze ruch aut jest zablokowany. >na pew > no mieszkańcy miasta odnosiliby się do uczestników imprezy ze znacznie większą > życzliwością. Ależ odnosimy się do nich z życzliwością a idiotów ktorych ty nazywasz eufemistycznie marudami traktujemy tak jak każdego idiotę tzn nie przejmujemy się zupełnie tym co mówią. > Czy "na tyle ile się da" to znaczy że jak jest mur w poprzek planowanej trasy t > o się nie da? Czy moze właściwszym byłoby "na tyle ile się da żeby nie sparaliż > ować miasta?" Zycie miasta to nie przemieszczanie się autem z miejsca a do miejsca B co suponujesz. Miasto żyło jak nie było aut i żyć będzie jak aut nie będzie. > Pogodzić. To znaczy biegacze muszą brać pod uwagę potrzeby matek z dziećmi, a s > tudenci to, że będzie maraton. A nie "wymusić" - dzisiaj jest maraton, robimy c > o chcemy i kij wam w oko A,murzynów w USA bija. ile ja razy słyszałem ten argumenty o umierających staruszkach i matkach biegnących na 3 zmianę do tkalni , i odprowadzającej 3-kę dzieci każde do innego przedszkola. > No nie jestem taki przekonany, że musi, są miasta, które maratonów nie mają Są tez takie co tramwajów nie mają i trzeba autem jeździć. >i ż > yją. Tak bez auta da się żyć a połowa mieszkańców Wrocławia go nie ma. Żyje i nie narzeka. Tym,czasem ci co auta maja zakupili ule do nogi to i narzekają. Miasto to nie wieś aby po nim autem lub traktorem jeździć. W miastach organizuje się komunikacje zbiorową. Wielu nie wie co to jest KZ bo nawet w takie święto sportu, brzydzą się z MPK skorzystać. Spróbuj , da się bez auta żyć a już na pewno 1 dzień w roku. Kto musi z auta skorzystać , umieszcza go na zewnątrz pętli i dojeżdża do niego autobusem, taxi, rowerem, lub robi ten 1-2 km piechotką. Dzięki temu nie zaczną mu zanikać kończyny bo ogromna większość ludzi nie jest już w stanie przebiec 42 km. Niech zatem przejdą wolniutko 2 km aby sprawdzić czy nie są juz degeneratami gatunku ludzkiego. > Wspaniale, tylko prosimy nie paraliżować całego miasta. Miłośnicy innych rodzaj > ów spędzania wolnego czasu potrafią świętować nie będać uciążliwymi dla innych > aż do takiego stopnia jak Wy. Miłośnicy spędzania czasu na 4 kolkach paraliżują miasto codziennie. Czy ty jesteś z Wrocławia czy piszesz z jakieś wioski gdzie auta nie blokują ulic i dlatego piszesz jak kosmita ? > Ja jakbym chciał promować wysiłek fizyczny u swoich dzieci, to zamiast kibicowa > ć wziąłbym je na wycieczkę na rower na przykład. Raz w roku chciałbyś przejechać z dziećmi rowerem i to akurat w tym dniu co maraton. Ja co roku z dziećmi jeżdżę na wycieczkę trasa maratonu. Z takimi poglądami nawet się nie przyznawaj że jesteś rowerzysta bo przynosisz nam wstyd. Nigdy policja nie blokowała nam przejazdu rowerami w poprzek maratonu. > Dlaczego w innych miastach da sie wziąść pod uwagę potrzeby innych, nie rezygnu > jac z tego, aby maraton przebiegał przez atrakcyjne punkty miasta, dlaczego w i > nnych miastach maratończycy mogą biegać przez park, dlaczego w innych miastach > maraton odbywa się prawie niezauważalnie, a u nas się nie da? Dobrze jest jak jest. Maraton biegnie blisko osiedli ludzkich i jest okazja sobie popatrzyć. Początek maratonu tez nie sprawia problemów bo w kilak minut po przeciągnięciu ruch jest puszczany. Jak się maraton rozciąga to biegnie po ulicach niosących mały ruch. Trasa przebiega wzdłuż ulic na ktorych np jest KZ więc jej nie blokuje. Jak się maraton rozciąga to policja w luki wpuszcza auta , szczególnie autobusy. Maraton można objechać naokoło albo przejechać pod wiaduktem nadkładając drogi. Jedyne wąskie gardło to most Grunwaldzki ale to nie jest paraliż całego miasta. > Oczywiście maraton to inna specyfika, ale generalnie chodzi mi o *podejście* do > innych. Nie takie jak we Wrocławiu "jedziemy, jest nas dużo, promujemy zdrowie > , a jak Wam się nie podoba, to kij wam w oko" mamy auta , jest nas 400.000. Jedziemy watahami i won rowerzyści z jezdni bo was zabijemy. Guzik nas obchodzi ze brak ścieżek. Jeździe sobie po chodnikach. Parkujemy na trawnikach i chodnikach bo zapomnieli nam zbudować darmowych parkingów. Kij wam w oko jeśli nie macie aut. > Potem obserwowałem jeszcze porządkowych na motocyklach którzy upominali rowerzy > stów jadących obok siebie, a nawet zgania W Polsce jazda obok jest dozwolona. Podszkol się z kodeksu. Odpowiedz Link Zgłoś
tomek854 Re: Zablokują Wrocław na sześć godzin. W niedziel 19.09.12, 17:09 Gość portalu: benek napisał(a): > I ci dobrzy kierowcy którzy tylko złożeczą. Złorzeczą. A złorzeczą, bo nie mają innego wyboru. > I jak na złość parkują co roku auta wewnątrz pętli. Mieszkają tam, wiesz? Czy mieszkaniec Zaporoskiej ma zacząć parkować auto przy parku południowym? > Tylko nie potrafią sprawdzić gdzie pętla przebiega bezkonfliktowo np po wiadukc > ie gdzie można autem ze środka pętli wyjechać. No to pokaż, jak z pętli wyjechać bezkonfliktowo z Kozanowa, z Pilczyc, Z Grabiszynku... > nie che się im tez zaparkować auta na zewnątrz pętli i dojechać do niego autobu > sem lub tramwajem albo rowerem. Tramwaje też stoją w korkach. A rowerem nie każdy dojedzie, bo ciężko na rower wziąść np. wózek z dzieckiem. > A co z trzecia stroną i kolejnymi ? > Są jeszcze tacy co nie biegają ale cieszą się, ze ruch aut jest zablokowany. Idiotów którzy cieszą się tym, że innym ludziom utrudnia się życia nie bierzemy pod uwagę. > Ależ odnosimy się do nich z życzliwością No właśnie widzę, choćby tu na forum :D :D > Zycie miasta to nie przemieszczanie się autem z miejsca a do miejsca B co supon > ujesz. > Miasto żyło jak nie było aut i żyć będzie jak aut nie będzie. Jak nie było aut, to miasto można było przejść piechotą w pół godziny. Jak aut nie będzie, to będą dla nich alternatywy. Dziś nie ma - szczególnie we wrocławiu. > A,murzynów w USA bija. > ile ja razy słyszałem ten argumenty o umierających staruszkach i matkach biegną > cych na 3 zmianę do tkalni , i odprowadzającej 3-kę dzieci każde do innego prze > dszkola. No i nie przyszło Ci do głowy, że naprawdę są tacy ludzie i takie sytuacje? > > No nie jestem taki przekonany, że musi, są miasta, które maratonów nie ma > ją > Są tez takie co tramwajów nie mają i trzeba autem jeździć. W dniu maratonu nasze jakby nie miało tramwajów. Bo one też stoją w korkach (wiem, bo moja mama w tym roku kwitła w tramwaju. Jej się akurat nie śpieszyło, ale innym to i owszem). > Tak bez auta da się żyć a połowa mieszkańców Wrocławia go nie ma. > Żyje i nie narzeka. > Tym,czasem ci co auta maja zakupili ule do nogi to i narzekają. Ty to jednak kretynem jesteś chyba, jeśli nie widzisz, że z tej połowy co auta ma, znaczna część ma je, bo są im potrzebne (a często i niezbędne). > Miasto to nie wieś aby po nim autem lub traktorem jeździć. > W miastach organizuje się komunikacje zbiorową. A potem się ją paraliżuje maratonem... > Wielu nie wie co to jest KZ bo nawet w takie święto sportu, brzydzą się z MPK s > korzystać. Może dlatego, że KZ jest tak samo sparaliżowana maratonem jak wszystko inne? > Spróbuj , da się bez auta żyć a już na pewno 1 dzień w roku. Kulą w płot. Moje auto czasem stoi tygodniami nie ruszane. Używam go tylko wtedy, kiedy jest mi naprawdę potrzebne (lub kiedy leje, bo to się tu u mnie często zdarza). > Kto musi z auta skorzystać , umieszcza go na zewnątrz pętli i dojeżdża do niego > autobusem, taxi, rowerem, lub robi ten 1-2 km piechotką. Niosąc pod pachą 40 kilo sprzętu na przykład. Albo dziecko z wózkiem wiezie na kierownicy roweru. Albo starszą babcię niesie na barana... > Dzięki temu nie zaczną mu zanikać kończyny bo ogromna większość ludzi nie jest > już w stanie przebiec 42 km. Bo ogromna większośc ludzi ani nie musi, ani nie chce. I całe szczęście, że cywilizacja się nam rozwija. > Miłośnicy spędzania czasu na 4 kolkach paraliżują miasto codziennie. Ty jesteś akurat faktycznie kretynem, myślisz, że Ci ludzie sobie dla przyjemności jeżdżą po wrocławiu autami? > Czy ty jesteś z Wrocławia czy piszesz z jakieś wioski gdzie auta nie blokują ul > ic i dlatego piszesz jak kosmita ? Piszę z takiej wioski (aglomeracja blisko 2 miliony) gdzie da się tak organizować imprezy masowe (biegi uliczne, uliczne wyścigi kolarskie, mecze międzynarodowe etc) że miasto to nie jest przez nie paraliżowane. > Raz w roku chciałbyś przejechać z dziećmi rowerem i to akurat w tym dniu co mar > aton. Dlaczego raz w roku? Może ja dzieci biorę na wycieczkę co tydzień? > Z takimi poglądami nawet się nie przyznawaj że jesteś rowerzysta bo przynosisz > nam wstyd. Jeśli tacy rowerzyści jak Ty nie chcą mnie widzieć w swoim gronie, to dla mnie to akurat jest pozytywne - oznacza to, że jestem normalny :) > Nigdy policja nie blokowała nam przejazdu rowerami w poprzek maratonu. A mi blokowała, ale było to przed 2006 jak jeszcze mieszkałem we Wrocławiu. > Dobrze jest jak jest. NIe, nie jest dobrze. Każdy normalny człowiek który nie cieszy się nieszczęsciem innych oraz umiejący czytać ze zrozumieniem widzi, że nie jest dobrze, ponieważ dla znacznie większej ilości ludzi niż uczestniczy w "święcie sportu" owo święto jest znacznym utrudnieniem życia, ktore nie jest niezbędne, bo można by owo święto sportu zorganizować znacznie lepiej. > Maraton biegnie blisko osiedli ludzkich i jest okazja sobie popatrzyć. Jak Adaś Miauczyński walnął paniusi z pieskiem stolca na trawniku przed domem, to pewnie też sobie mogła popatrzeć, ale to chyba nie o to chodzi... > Jak się maraton rozciąga to biegnie po ulicach niosących mały ruch. Grabiszyńska, Obwodnica Śródmiejska... Faktycznie :P > Trasa przebiega wzdłuż ulic na ktorych np jest KZ więc jej nie blokuje. No własnie blokuje, jeśli owa KZ nie może po tych ulicach jechać, ponieważ jest tam maraton. > Jak się maraton rozciąga to policja w luki wpuszcza auta , szczególnie autobusy > . Z tym, że chcących przejechać jest znacznie więcej niż luk. > Maraton można objechać naokoło albo przejechać pod wiaduktem nadkładając drogi. NIe można, widziałeś mapę? Powiedz, jak wyjechać z Pilczyc, z Grabiszynku itp? Gdzie jest wiadukt dla mieszkańców ulicy Sztabowej, ktorzy chcieli by pojechać w kierunku autostrady na przykład? > Jedyne wąskie gardło to most Grunwaldzki ale to nie jest paraliż całego miasta. Widze, że zdecydowanie nie zapoznałeś się z mapą trasy maratonu. Polecam jeszcze raz, tym razem ze zrozumieniem. > mamy auta , jest nas 400.000. > Jedziemy watahami i won rowerzyści z jezdni bo was zabijemy. > Guzik nas obchodzi ze brak ścieżek. > Jeździe sobie po chodnikach. > Parkujemy na trawnikach i chodnikach bo zapomnieli nam zbudować darmowych parki > ngów. > Kij wam w oko jeśli nie macie aut. NIe zauważyłem, żeby takie zachowanie było PROMOWANE przez media, tak jak jest promowany maraton. > > Potem obserwowałem jeszcze porządkowych na motocyklach którzy upominali r > owerzy > > stów jadących obok siebie, a nawet zgania > W Polsce jazda obok jest dozwolona. To nie było w Polsce. A poza tym nawet w Polsce "przepis ten ma zastosowanie tylko wówczas, gdy nie utrudnia to poruszania się innym uczestnikom ruchu drogowego albo w inny sposób nie zagraża bezpieczeństwu ruchu drogowego." > Podszkol się z kodeksu. To Tobie się przyda najwyraźniej... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: schelest Re: Zablokują Wrocław na sześć godzin. W niedziel IP: *.ssp.dialog.net.pl 15.09.12, 08:01 A zakład, że wcale nie muszą? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: mięso Re: Zablokują Wrocław na sześć godzin. W niedziel IP: *.217.146.194.generacja.pl 15.09.12, 10:32 Ja też przez cały rok biegam po parkach i jak będę chciał maratonu to przebiegnę sobie cztery razy codzienną trasę, zamiast paraliżować całe miasto. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Andrzej Re: Zablokują Wrocław na sześć godzin. W niedziel IP: *.dynamic.chello.pl 15.09.12, 12:15 ależ nie mam zamiaru Ci tego zabronić. Wskażę tylko, że treningi na dystansie 42 km to rzadkość, chyba że przygotowujesz się do ultramaratonu (np. 100 km). Powodzenia! Andrzej Odpowiedz Link Zgłoś
pirks0 Bieg czy spacer frustratów? 15.09.12, 11:05 Człowiek chodzi ze średnią prędkością 6 km na godzinę. Limit przebycia maratonu to 6 godzin, co oznacza, ze można go przejść idąc nieco szybciej niż średnia. I tu jest problem - to nie impreza dla biegaczy, tylko tysięcy frustratów, którzy pod płaszczykiem udziału w maratonie człapią beznadziejnie blokując miasto. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Andrzej Re: Bieg czy spacer frustratów? IP: *.dynamic.chello.pl 15.09.12, 12:23 Nie, człowiek chodzi przeciętnie 5 km/na godzinę. Spróbuj przejść z tą predkością 42. km. To prawda, dla wielu amatorów to morderczy dystans, jednak większość skończy bieg w ciągu 5 godzin, potem zostaną pojedynczy biegacze, którzy już nie korkują miasta. Andrzej Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Jan Re: Bieg czy spacer frustratów? IP: *.dynamic.chello.pl 15.09.12, 16:11 To nieprawda. Dobrze wytrenowany piechur przeszedłby maraton w 8,5 godziny czyli 4,5 godziny po maratończyku-amatorze , który biegnie od 3,5 do 4.5 godziny, pomiędzy 5 a 6 godz przybiegnie może 200-300 biegaczy, którzy już nie będą blokować miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: wrocławianin Re: Zablokują Wrocław na sześć godzin. W niedziel IP: *.wroclaw.vectranet.pl 16.09.12, 07:28 Masz rację. Ukończenia biegu w dobrym zdrowiu. Odpowiedz Link Zgłoś
kasina7 Zablokują Wrocław na sześć godzin. W niedzielę ... 14.09.12, 22:11 Gratuluję Dzikowskiej redaktorce, że widzi w Maratonie tylko blokady ulic a nie prawie 5tys. biegaczy dla których to święto, dla tysięcy kibiców dla których również to święto, Dzikowska redaktor jako typowa GW szuka sensacji, korki, zablokowane miasto, zbankrutują markety, utrudniony dostęp do kościoła i aquaparku i podżega do atakowania nas biegaczy zamiast do cieszenia się tak znakomitą imprezą. APEL do Was! Sprawdźcie gdzie najbliżej domu przebiega trasa Maratonu, wyjdź z rodziną w czasie biegu i poklaszczcie troszkę, weź stary garnek i łyżkę i zrób hałas, jak chcesz na Stadionie Olimpijskim jest mnóstwo atrakcji dla niebiegających, wybierz się!! A jeszcze pytanie... jak ten artykuł się ma do akcji "Polska Biega"..., którą w całości wymyśliła GW. Zamiast od kilku tygodni przygotowywać mieszkańców do Maratonu w ostatni dzień ich podburzacie... Żenada... Odpowiedz Link Zgłoś
qwerfvcxzasd Re: Zablokują Wrocław na sześć godzin. W niedziel 14.09.12, 22:18 "Gratuluję Dzikowskiej redaktorce, że widzi w Maratonie tylko blokady ulic a nie prawie 5tys. biegaczy dla których to święto, " Bo dla 500 tys. liczy się właśnie ta blokada. Mają gdzieś biegaczy. Nie wpadłaś na to? Odpowiedz Link Zgłoś
czechofil Re: Zablokują Wrocław na sześć godzin. W niedziel 14.09.12, 22:27 > Bo dla 500 tys. liczy się właśnie ta blokada. Mają gdzieś biegaczy. Nie wpadłaś > na to? A ja sądzę, że jest to problem jedynie dla paru forumowych frustratów, którzy narzekanie mają we krwi, a do tego nie chcą pogodzić się z tym, że raz w roku przez sześć godzin nie będą mogli rozbijać się swoimi autkami po centrum Wrocławia... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Jasio Re: Zablokują Wrocław na sześć godzin. W niedziel IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.12, 09:19 probem polega na tym, ze skro juz ten bieg musi sie odbywac to niech sluzby porzadkowe maja pojecie jak pomoc w objazdach bo dotad co roku nic nie wiedza i kieruja na kolejne zamkniete ulice. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: bieg Re: Zablokują Wrocław na sześć godzin. W niedziel IP: *.dynamic.chello.pl 14.09.12, 23:08 Nie dla 500 tys tylko dla 5 forumowiczów, którzy w kółko piszą to samo. Wspaniała odpowiedź od biegacza i idiotyczna "odciętego od świat" (nie ma takiej możliwości, żadna ulica nie będzie zablokowana. A tekst pani redakator, z tendencyjnym tytułem nie ukazałby się w ostatnich latach, bo GW była patronem maratonu i wspaniale o nim pisała. W tym roku maraton okazał się blokadą:). Tytuł niebywale agresywny wymierzony w organizatorów i podburzający internautów. I to gazeta, która prowadziła wspaniałą akcją "Polska biega" Odpowiedz Link Zgłoś
qwerfvcxzasd Re: Zablokują Wrocław na sześć godzin. W niedziel 14.09.12, 23:57 "(nie ma takiej możliwości, żadna ulica nie będzie zablokowana." hahahaha Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: mhm Re: Zablokują Wrocław na sześć godzin. W niedziel IP: *.dynamic.chello.pl 15.09.12, 08:33 To się pośmiałeś.... Miało być "żadna ulica nie będzie zablokowana [b]zupełnie i na dłużej niż 2, 3 godziny. Poza tym przepuszcza się nawet samochody, w przerwach między biegaczami. Wyjdź choć raz i zobacz ten maraton, zobaczysz, ze nie jest tak źle[/b] Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: 45 Re: Zablokują Wrocław na sześć godzin. W niedziel IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.12, 14:16 > To się pośmiałeś.... Miało być "żadna ulica nie będzie zablokowana [b]zupełn > ie i na dłużej niż 2, 3 godziny. Poza tym przepuszcza się nawet samochody, > w przerwach między biegaczami. Wyjdź choć raz i zobacz ten maraton, zobaczysz, > ze nie jest tak źle[/b] Łżesz, lemingu. Byłem, widziałem, musiałem objeżdżać nie jedno, ale kilka miejsc gdzie zakazywali przejazdu przez KOMPLETNIE PUSTĄ ulicę, bo maraton. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: :):):) Re: Zablokują Wrocław na sześć godzin. W niedziel IP: *.dynamic.chello.pl 15.09.12, 16:16 "Łżesz, lemingu":):):) No to już wiem z kim mam do czynienia. Szkoda, że mnie nie znasz, ciekawe, czy być tak mnie nazwał:). No cóż, trudno niepotrzebnie próbowałem dyskutować. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Andrzej Re: Zablokują Wrocław na sześć godzin. W niedziel IP: *.dynamic.chello.pl 15.09.12, 01:12 To jest nieprawda, że wszyscy mieszkańcy mają tak negatywny stosunek. Wystarczy pójść na bieg i zobaczyć doping, zespoły grające biegaczom, czy prywatny punkt z wodą organizowany przez pewnego mieszkańca - tak było rok temu. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ... Re: Zablokują Wrocław na sześć godzin. W niedziel IP: *.wroclaw.mm.pl 15.09.12, 09:39 Jak przez miesiąc z okazji kopania piłki zablokowany był Rynek, to jakoś nie protestowaliście... A 6 godzin w roku przeszkadza? Nie biegam, ale chodzę oglądać. Podziwiam maratończyków i życzę wszystkim ukończenia biegu. :) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: krytkant Re: Zablokują Wrocław na sześć godzin. W niedziel IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.12, 12:59 > Bo dla 500 tys. liczy się właśnie ta blokada. Mają gdzieś biegaczy. Nie wpadłaś > na to? 499 998 bo dla mnie i dla żony nie stanowi problemu, wieczorem spytam innych. Odpowiedz Link Zgłoś
qwerfvcxzasd Re: Zablokują Wrocław na sześć godzin. W niedziel 14.09.12, 22:19 "weź stary garnek i łyżkę" Nie podpuszczaj, bo jak ludzie wyjdą..... może nawet wezmą widelce... ;) Odpowiedz Link Zgłoś
kasina7 Re: Zablokują Wrocław na sześć godzin. W niedziel 14.09.12, 22:26 weź nawet miotacz ognia... w Berlinie 2 dniowa impreza, miasto zablokowane, 1 mln kibiców... Paryż miasto zablokowane 200 tys kibiców Polska... kilka tys. kibiców, sfrustrowani, nie umiejący się cieszyć ludzie, którym wszystko przeszkadza, bo do Biedronki ciężej dojść... LUDZIE wyluzujcie się - dostosujcie plany, przyłączcie się!! Odpowiedz Link Zgłoś
qwerfvcxzasd Re: Zablokują Wrocław na sześć godzin. W niedziel 14.09.12, 22:43 "w Berlinie 2 dniowa impreza," Biegną po trasie obwodnicy? "miasto zablokowane" Bzdura. "Polska... kilka tys. kibiców, sfrustrowani, nie umiejący się cieszyć ludzie" Ależ ja się bardzo cieszę na piękną niedzielę. Nie jestem niczym sfrustrowany. " LUDZIE wyluzujcie się " No właśnie, cały czas mnie wyzywasz i obrażasz, a ja tylko chcę ci powiedzieć, ze mam twoją imprezę w d... Tak trudno to zrozumieć? Może zamiast wyzywać, po prostu mnie przeprosisz za utrudnienia? Odpowiedz Link Zgłoś
kasina7 Re: Zablokują Wrocław na sześć godzin. W niedziel 14.09.12, 22:57 Wyzywam... metoda cytowania... marna i nieskuteczna:) Będę podczas biegu unikać widelców i się wyłączam(czy nie o to chodziło Dzikowskiej redaktor, by to ludzie czytali i komentowali - ja właśnie kończę) Pozdrawiam i mam nadzieję, że dacie radę w ten dzień armagedonu... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: mar Re: Zablokują Wrocław na sześć godzin. W niedziel IP: *.dynamic.chello.pl 14.09.12, 23:13 Żadna bzdura. Berlin ma milion kibiców i zablokowane całe centrum miasta. Paryż dokładnie tak samo. Nie pisz już dziecko więcej na tym forum, bo Twoje wpisy przede wsystkim obrażają inteligencję czytających i twoja frustracja nic nie wnosi do rozmowy Odpowiedz Link Zgłoś
qwerfvcxzasd Re: Zablokują Wrocław na sześć godzin. W niedziel 14.09.12, 23:26 "Nie pisz już dziecko więcej na tym forum, bo Twoje wpisy przede wsystkim obrażają inteligencję czytających " Dziękuję z kolejny miły, inteligentny i kulturalny wpis zwolennika maratonu. Też pozdrawiam i przepraszam, że śmiem mieć inne zdanie. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: mar Re: Zablokują Wrocław na sześć godzin. W niedziel IP: *.dynamic.chello.pl 15.09.12, 08:36 Nie chodzi o inne zdanie lecz o Twój kompletny brak argumentów i niepotrzebne złośliwości Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: tb Re: Zablokują Wrocław na sześć godzin. W niedziel IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.12, 20:27 Niepotrzebne złośliwości, to jest utrudnianie innym tylko dla idei. Bo pobiegać to sobie każdy może w parku, czy lesie. Więc tu nie o bieganie chodzi. Chodzi o chęć zaistnienia kosztem utrudnień dla innych. Nie trudno sobie wyobrazić, że dało by się jeszcze sporo różnych grup zainteresowań (rowerzyści, łyżworolkarze, deskorolkarze, quadowcy, miłośnicy chodzenia na szczudłach i wiele innych) znaleźć, którzy też by chcieli zaistnieć poprzez zablokowanie innym normalnego funkcjonowania, każda z tych grup też by tłumaczyła, że to tylko jeden dzień i należy się cieszyć. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: WK Re: Zablokują Wrocław na sześć godzin. W niedziel IP: *.internetia.net.pl 15.09.12, 17:14 Wszystkie głosy oburzenia spowodowane są faktem, że w niedzielę przez parę godzin w najróżniejszych kierunkach nie będzie można W ŻADEN SPOSÓB dojechać. Tego problemu nie ma ani w Paryżu, ani w Berlinie, bo jest metro a pod ziemią maratończycy nie biegają. Zabrakło inteligencji by połączyć te fakty? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Andrzej Re: Zablokują Wrocław na sześć godzin. W niedziel IP: *.dynamic.chello.pl 15.09.12, 18:02 A jak Ty doszedłeś do tego, że w mieście gdzie jest metro, nie ma utrudnień? Przeczytaj: "With upwards of 40,000 participants, the New York City marathon is one of the largest – and most famous – of its kind. For runners and spectators alike, Marathon Sunday is a big day for New Yorkers. Like any large event in the Big Apple, it means crowded streets, traffic jams and backed-up subways." Nie byłeś, nie sprawdziłeś, a fakty łączysz wg fantazji. Nie podoba Ci się życie w mieście, gdzie od czasu do czasu są koncerty, mecze, manifestacje, procesje, juwenalia - bo tak funkcjonują współczesne miasta - to się wyprowadź na wieś. Tam żadnego maratonu nie będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: WK Re: Zablokują Wrocław na sześć godzin. W niedziel IP: *.internetia.net.pl 15.09.12, 22:00 Przepełnionym metrem jednak DA SIĘ DOJECHAĆ, nieprawdaż? Poza tym widziałem (byłem, sprawdziłem:) jak w USA starannie przygotowuje się jakiekolwiek zamykanie ulic i dróg, by w jak najmniejszym stopniu utrudnić zwykły ruch. Ma prawo mi się nie podobać to czy owo i mam prawo o tym napisać a mam też dość kultury by maratończyków nie wyganiać na wieś by tam sobie pobiegali, tylko oczekuję od organizatorów takiego wytyczenia trasy by zachować sensowne proporcje pomiędzy jej atrakcyjnością a potrzebą funkcjonowania ruchu w mieście, KTÓRE NIE MA ALTERNATYWNEGO SYSTEMU komunikacji, w przeciwieństwie do przywoływanych paryżów, berlinów, nowych jorków, itd. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Andrzej alternatywne komunikacja IP: *.dynamic.chello.pl 15.09.12, 22:44 WK - ale przecież Wrocław tworzy alternatywną komunikację: a) scieżki rowerowe b) wypożyczalnie rowerów Wiem, że jeszcze nie jest to aż tak modne, jeszcze traktujemy to z dużą obawą, ale to nic wielkiego we wrześniową pogodę przejechać się rowerem. Zauważ, że z tą polityką również zwiazany jest maraton - tężyzny, przemieszczania się z wykorzystaniem własnych mięśni. Owszem, zdaję sobie sprawę z niedogodności komunikacyjnych Wrocławia, ale jedno to brak metra, a drugie to niezwykłe przywiązanie wrocławian do samochodu. Zapóźnieni jesteśmy komunikacyjnie i mentalnie. Powiedzmy sobie szczerze: jutro biegnąc maraton będę obserwował np. samochody osobowe z dziećmi, które chciały dojechać do zoo. Niestety, będą stały w korku. Ale czy ich rodzice nie mogli dostać się do zoo przed 9.00, np. 8.45? Albo wybrać się do zoo o 15.00? Albo zrewidować plany i zapewnić dzieciakom zabawę w pobliskim parku? Myślisz, że mam satysfakcję z tego tytułu, że dzieciaki będą siedziały w samochodzie? Prawda jest taka: większość ludzi nie zrewiduje swoich planów. A potem będą wszyscy winni, ale nie oni. Jak było Euro, nie chodziłem na rynek, bo mnie żadna strefa kibica nie interesuje. Ale przecież nie będę się domagał, by ją zlikwidować. Zmieniłem plany, siedziałem w innych knajpkach. Jak w Boże Ciało jadę przez jakąś wieś i spotykam procesję i muszę czekać - to nie myślę o likwidacji tego święta. Jak jeżdżę do Jakuszyc na narty biegowe i akurat część tras jest zamknięta, bo są zawody psów zaprzęgowych - to nie namawiam do ich wystrzelania. Jak dojeżdzam do pracy - od czasu do czasu samochodem - i ruch mi blokuje matka, która staje przed szkołą i wypuszcza swojego nastoletniego syna - to nie myślę od razu, by zakazać rodzicom odwożenia dzieci (choć trudno jest mi się z tym pogodzić). Jak w sylwestra wybuchają petardy i mój pies się boi - to jednak nie myślę, by nie świętować tego święta. Jak w pazdzierniku wrócą studenci i ruch na mieście będzie o wiele trudniejszy aż do czerwca, to przecież nie będę nawoływał do zamknięcia uczelni we Wrocławiu. Dlaczego? Bo miasto wymaga kompromisów. Żyją w nim matki z dziećmi, katolicy, protestanci, młodzi, starzy, samochodziarze, rowerzyści, biegacze, kibice, studenci - każdemu coś się należy. Czasem są to interesy bardzo trudne do pogodzenia lub wręcz niemożliwe do pogodzenia. I co nam wtedy pozostaje? Narzekać na wszystko czy po prostu się zastanowić, jak samemu zadbać o swoje dzieci, interesy w dniu, kiedy jest jakaś bardzo duża impreza we Wrocławiu. O jedno mam pretensję do organizatorów biegu. Że w sposób dobitny nie informują, że sytuacja na mieście pod względem komunikacyjnym będzie tragiczna. Natomiast sama organizacja dla biegaczy, to klasa światowa. W każdym razie jutro start i ku chwale Wrocławia nasz wysiłek, maratończycy! Będzie nas prawie 5 tys., a za parę lat, przy tak dynamicznym wzroście i modzie na sportowy tryb życia pewnie 10 tys.! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: 45 Re: alternatywne komunikacja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.12, 07:14 > Powiedzmy sobie szczerze: jutro biegnąc maraton będę obserwował np. samochody o > sobowe z dziećmi, które chciały dojechać do zoo. Niestety, będą stały w korku. > Ale czy ich rodzice nie mogli dostać się do zoo przed 9.00, np. 8.45? Albo wybr > ać się do zoo o 15.00? Albo zrewidować plany i zapewnić dzieciakom zabawę w pob > liskim parku? Myślisz, że mam satysfakcję z tego tytułu, że dzieciaki będą sied > ziały w samochodzie? Powiedzmy sobie szczerze: dzisiaj jadąc na basen będę obserwował biegaczy którzy zamiast pobawić się z dziećmi, które chciałyby pojechać do ZOO, powodują korki w mieście. Ale czy ci biegacze nie mogliby pobiec maratonu przed 9.00? Ruszyliby o 6.00 i do 9.00 w dużej części byłoby po wszystkim. Albo może w ogóle zrewidowaliby plany i wybrali się z dzieciakami do pobliskiego parku? Dlaczego maratończycy mają satysfakcję z tego że ich dzieciaki siedzą same w domu? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: wakacyjny Re: alternatywne komunikacja IP: *.dynamic.chello.pl 16.09.12, 10:08 45, odpowiedź jest bardzo prosta: maratończycy nie mogą zrewidować planów, bo maraton odbywa się raz w roku, właśnie dziś. A do zoo, na basen etc. to sobie można chodzić codziennie. Ale jeśli ktoś koniecznie chce się wybrać samochodem na miasto w dniu maratonu i pokazać, że on jednak nie zrezygnuje z samochodu i że "sobie na złość innym nawet uszy odmrozi" - jego sprawa. W Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: wakacyjny Maratonczycy na wozkach juz na macie! Brawo!!!! IP: *.dynamic.chello.pl 16.09.12, 10:15 Godz. 10.05. Pierwsi zawodnicy na wózkach dotarli do mety. Najszybsi byli Zbigniew Wandachowicz ze Szczecina i Rafał Wilk z Rzeszowa, którzy całą trasę maratonu pokonali w czasie 1:05:43. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: wakacyjny Bieg na milę - 4 tys. ludzi IP: *.dynamic.chello.pl 16.09.12, 10:16 Godz. 9.15. Ponad 4000 biegaczy, także dzieci, wystartowało w biegu na milę. Najmłodsi uczestnicy to niemowlaki na wózkach pchanych przez rodziców. Tymczasem czołówka maratonu zbliża się do obwodnicy śródmiejskiej. Co za tempo! Z taką prędkością po Wrocławiu trudno na co dzień przejechać samochodem! Czyli razem biegaczy jest ponad 8 tys.!!!! BRAWO! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: wakacyjny Relacja z trasy: mnóstwo kibiców! IP: *.dynamic.chello.pl 16.09.12, 12:26 widziałem mnóstwo kibiców, w grupy kibiców organizowały się gimnazja (plakaty, transparenty, okrzyki). Parkujące samochody obok trasy miały włączone radia i uchylone drzwi, by biegacze słyszeli muzykę. Wielu wroclawian pokazało sie dzis na rowerach - całe mnóstwo!!! Korki nie aż tak wielkie jak rok temu - najwyraźniej uczymy się, by w ten dzień nie korzystac z samochodu! Jak to dobrze, że nasz Wrocław się zmienia na lepsze!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
pawel_zet Re: alternatywne komunikacja 16.09.12, 10:25 Jeśli jesteś jednym z organizatorów maratonu, to Twoja wypowiedź dowodzi, że maraton należy po prostu zlikwidować. Nie może być tak, że organizatorzy mają za nic potrzeby mieszkańców miasta. Ciekaw jestem, jakby ktoś dał Ci w mordę, kolego, i tłumaczył się potem, że to tylko raz w roku, więc o co taki szum. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: wakacyjny Re: alternatywne komunikacja IP: *.dynamic.chello.pl 16.09.12, 10:39 Wyprowadź się na wieś - tam nie ma maratonów. Najlepiej wyprowadź się tam gdzie nic nie ma. nikt Ci nie da, jak napisałaś, w mordę, bedziesz se sam w lesie. Albo naucz się żyć w dużym mieście, gdzie od czasu do czasu są różnego rodzaju imprezy. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: 45 Re: alternatywne komunikacja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.12, 22:28 Dzidziuś, na wsi też są różne imprezy. Także długodystansowe biegi. Tylko że jak my sobie coś organizujemy to nie sr*my pod siebie, bo to NASZA organizacja. A Wrocławiowi maraton organizują ludziki przywiezione w teczkach, które gdzieś mają mieszkańców miasta, bo liczy się "iwent". Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: 45 Re: alternatywne komunikacja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.12, 22:32 No dobra, tchórze. To może chociaż teraz któryś będzie miał jaja odpowiedzieć dlaczego maratończycy nie pobiegli od szóstej rano? Dlaczego ta metoda, taka ponoć świetna dla ludzi którzy chcą wyjechać z centrum autobusem miejskim żeby pobyć gdzieś na świeżym powietrzu - dlaczego ta świetna metoda jakoś nie pasuje czterdziestokilometrowym lemingom? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: motorniczy Re: Zablokują Wrocław na sześć godzin. W niedziel IP: *.xdsl.centertel.pl 14.09.12, 23:04 Codziennie rano i popołudniu w centrum i w wielu miejscach poza nim, kierowcy stoją w sporych korkach, czy naprawdę robi to taką różnicą jak postoicie przez chwilę w niedzielę? Przecież jesteście przyzwyczajeni. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: As Fajnie słuchac wkurzoną patologię;) IP: *.play-internet.pl 14.09.12, 23:31 Nie będą mogli biedacy do hipermarketów dojechać, hahaha. Kucie sobie nalewki i kiełbasę w sobotę:) Odpowiedz Link Zgłoś
qwerfvcxzasd Re: Fajnie słuchac wkurzoną patologię;) 14.09.12, 23:35 " hahaha. Kucie sobie nalewki i > kiełbasę w sobotę:)" hahahahaha Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: misiek Re:as- Fajnie słuchac wkurzoną patologię;) IP: *.30.44.29.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 14.09.12, 23:52 A co cię obchodzi dokąd? Jakie to ma znaczenie? Biegać po lesie barany !!!!!! Pseudointeligencja siląca się na wzniosłe argumenty " bo w Berlinie" "bo w Paryżu " .....bezmózgi, a co z pytaniem ' co w Pekinie"? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Bart Bzdury piszą... IP: *.wroclaw.vectranet.pl 15.09.12, 00:31 Nie jestem biegaczem i nie kręci mnie oglądanie spoconych ludzi biegnących ulicami miasta. Ale dla mnie maraton nie jest wielkim problemem bo jak się popatrzy na mapkę i czasy przebiegania to widać że pewne odcinki/części miasta będą po kolei zamykane/uwalniane. Do tego akurat trasa jest w większości tak skonstruowana że nie ma problemu z dostaniem się w każde miejsce "wewnątrz pętli" - wystarczy trochę inteligencji. A do tego w myśl zasady dzień święty święcić by dostać się do kościoła i pójść na spacer nie muszę chyba wybierać godziny mszy w czasie gdy ulica przy której mieszkam jest zajęta przez biegnących. Trochę dobrej woli. ps. A co do blokowania miasta to kopacze zablokowali rynek na kilka tygodni, a okolice stadionu i AOW blokowane są w zasadzie co dwa tygodnie .... i co z tego? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Lelek Re: Bzdury piszą... IP: *.adsl.inetia.pl 15.09.12, 01:34 Właśnie; paru "specjalistów" ma dodatkową kasę, a ty hołoto morda w kubeł Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: As Re: Bzdury piszą... IP: *.play-internet.pl 15.09.12, 08:55 Oczywiście, tylko do tego potrzeba jeszcze umiejętności czytania ze zrozumieniem i odczytywania mapy:)Jak widać po postach na forum przeciwnicy maratonu tych umiejętności nie opanowali, a na dodatek powtarzają po sobie bez refleksji bzdurne opinie,że maraton zablokuje Całe Miasto na Cały Dzień:)Ja na przykład musze się dostać jutro około 10 z ulicy Gajowickiej na Borowską i co za problem?Po prostu jade dłuższą trasą, (dla niezbyt rozgarniętych- Jaworowa-Ślężna- za wiaduktem skręcam na skrót do Ołtaszyna i od drugiej strony jestem na Borowskiej, wielki mi problem, zwłaszcza w niedzielę). Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: 45 Re: Bzdury piszą... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.12, 14:32 > Oczywiście, tylko do tego potrzeba jeszcze umiejętności czytania ze zrozumienie > m i odczytywania mapy: Nie. Do tego trzeba kompetentnych organizatorów i dobrego oznakowania. Po mieście nie jeździ się na azymut. Ciekawe że biegnący mają wytyczoną drogę żeby nie zabłądzili. Rozumiem że według ciebie maratończycy to banda jełopów, którzy nie umieją czytać map. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: jkl Re: Fajnie słuchac wkurzoną patologię;) IP: *.broadband.greenlan.pl 15.09.12, 10:38 Tak się składa, mądralo, że np. trasa maratonu blokuje dojazd do kilku ważnych punktów w mieście. Inna byłaby mowa, gdyby ktoś z Twojej rodziny trafił w ciężkim stanie do szpitala na Grabiszyńskiej i Ty nie mógłbyś się tam dostać, bo akurat ktoś sobie wymyślił maraton, którego trasa przebiega tuż obok tego szpitala. Gratuluję inteligencji i szerokiego spojrzenia na problem. I tak - właśnie to, że kiedyś nie mogłam się dostać dokładnie od tego szpitala, sprawia, że nie popieram maratonu i nigdy nie będę. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: As Re: Fajnie słuchac wkurzoną patologię;) IP: *.play-internet.pl 15.09.12, 11:03 Nie mogłas się dostac, bo nie potrafiłaś zrobić najprostszej rzeczy, jaką jest wejście do tramwaju zamiast jechanie samochodem. Przeciez tramwaje beda kursowac i o ile pamiętam przystanek jest dokładnie 20 metrów od tego szpitala. Różnica jest taka,że możesz przyjechać 10 minut później niż zwykle, bo tramwaje będą i tak przepuszczane przez policję, tylko z chwilowym opóźnieniem, o czym mpk i policja mówią od roku. Nie szukaj problemów na siłę a będzie dobrze:)Jakby ktoś z twoich bliskich trafił do szpitala w piątek o 15 i musiałabyś dojechać z okolic hali stulecia i stałabyś w korku półtorej godziny to na kogo byś narzekała?Zastanów się. Odpowiedz Link Zgłoś
pawel_zet Re: Fajnie słuchac wkurzoną patologię;) 15.09.12, 13:03 Nie bredź. Tramwaje też będą zatrzymywać. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: jkl Re: Fajnie słuchac wkurzoną patologię;) IP: *.broadband.greenlan.pl 15.09.12, 13:32 Tak się składa, cwaniaku, że wówczas musiałam dojechać kilkadziesiąt kilometrów spod Wrocławia. I wierz mi, że wtedy nie było mi w głowie szukanie odpowiedniego autobusu pks i potem tramwaju dojeżdżającego z przystanku pks do Grabiszyńskiej. Jakoś dziwnie mi też wtedy nie przyszła do głowy myśl, że być może akurat tego dnia, gdy ktoś mi bliski ledwo żyje w szpitalu, we Wrocławiu jest w ogóle jakiś maraton. Wybacz, ale akurat dla mnie maraton pod takim względem jest równy pladze i cieszyłabym się, gdyby zrezygnowano z jego organizacji. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Andrzej Re: Fajnie słuchac wkurzoną patologię;) IP: *.dynamic.chello.pl 15.09.12, 12:20 Być może ta osoba nie trafiłaby do szpitala, gdyby prowadziła zdrowy tryb życia, np. biegała. W maratonie przecież tak naprawdę nie chodzi o to, by kogoś pokonać, ale po to, by zapewnić sobie - treningami - lepsze, zdrowsze życie. Andrzej Odpowiedz Link Zgłoś
pawel_zet Re: Fajnie słuchac wkurzoną patologię;) 15.09.12, 13:04 Maraton miejski to nie jest zdrowy aktywny wypoczynek, ale wyniszczający stawy i kręgosłup wyczyn. Uważam, że uczestnikom maratonu NFZ powinien odbierać prawo do świadczeń. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: benek Re: Fajnie słuchac wkurzoną patologię;) IP: *.e-wro.net.pl 16.09.12, 11:50 > Maraton miejski to nie jest zdrowy aktywny wypoczynek, ale wyniszczający stawy > i kręgosłup wyczyn. Uważam, że uczestnikom maratonu NFZ powinien odbierać prawo > do świadczeń. Dobry pomysł.ale najpierw zabrać świadczenia osobom kupującym benzynę i rozpylającym trujące spaliny po mieście za pomocą generatorów trucizn które nazywamy autami. Auto musi jeździć bo gdyby stało to by mniejszy obszar zatruło np ołowiem. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: wakacyjny Re: Fajnie słuchac wkurzoną patologię;) IP: *.dynamic.chello.pl 16.09.12, 12:31 Jesli ktoś nie ma nadwagi i jest wybiegany (np. 40 km tyogdniowo biega, czyli takie minimum zadbanego człowieka), to uliczny bieg na 42 km jest męczący, ale nie szkodliwy. Spookojnie można do tego dojść rocznym treningiem. Każdemu zdarzają się kontuzje, ale tak to już jest, że osoby uprawiające sport amatorski są o wiele wiele zdrowsze od nieuprawiających. Odpowiedz Link Zgłoś
pejotpe4 Re: Fajnie słuchac wkurzoną patologię;) 15.09.12, 13:20 Akurat biegi długodystansowe po TWARDEJ nawierzchni nie służą zdrowiu biegaczy najlepiej (pęknięcie kości piszczelowej to co prawda patologia, ale też się zdarza)... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: jkl Re: Fajnie słuchac wkurzoną patologię;) IP: *.broadband.greenlan.pl 15.09.12, 13:35 Jeśli nie wiesz, kim jest "ta osoba" i z jakiego powodu trafiła do szpitala, to może nie wyciągaj zbyt pochopnych wniosków? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Andrzej Re: Fajnie słuchac wkurzoną patologię;) IP: *.dynamic.chello.pl 15.09.12, 17:55 Myślę, że mamy do czynienia z histeryczną konfabulacją. Za chwilę odezwą się kobiety, co to musiały rodzić na ulicy z powodu maratonu. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: jkf Re: Fajnie słuchac wkurzoną patologię;) IP: *.broadband.greenlan.pl 15.09.12, 18:30 Jeśli guzy na płucach, maraton blokujący dojazd i brak doraźnej informacji, jak dojechać na miejsce inną drogą są "konfabulacją", to chyba moje całe życie musi być zmyślone. Otworzyłeś mi oczy, dzięki. Od dziś już nic nie będzie takie samo. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Andrzej Re: Fajnie słuchac wkurzoną patologię;) IP: *.dynamic.chello.pl 15.09.12, 18:39 Jeśli poczułeś się urażony, przepraszam. Ja tylko wskazuję, że pojedyncze sytuacje nie mogą decydować o ocenie dużych imprez, np. a) z powodu maratonu ktoś nie dojechał do szpitala. Wniosek: nie organizować maratonu b) ktoś wpadł pod pociąg. Wniosek: spalić wszystkie pociągi etc. Tak, zgadzam się maraton, jak każda duża masowa impreza niesie ze sobą sporo utrudnień. Ale to miasto jest również po to, by się cieszyć, biegać, odpoczywać. Tak funkcjonują nowoczesne miasta - z wieloma wydarzeniami. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: 45 Re: Fajnie słuchac wkurzoną patologię;) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.12, 14:27 Gość portalu: Andrzej napisał(a): > Być może ta osoba nie trafiłaby do szpitala, gdyby prowadziła zdrowy tryb życia > , np. biegała. Ależ trzeba być małym gnojkiem żeby coś takiego napisać... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: benek Re: Fajnie słuchac wkurzoną patologię;) IP: *.e-wro.net.pl 16.09.12, 11:36 > > > Być może ta osoba nie trafiłaby do szpitala, gdyby prowadziła zdrowy tryb > życia > > , np. biegała. > > Ależ trzeba być małym gnojkiem żeby coś takiego napisać. Masz rację, są przecież jeszcze rowery. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: krytkant Re: Fajnie słuchac wkurzoną patologię;) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.12, 13:03 Jak leming, nie pojedziesz Grabiszyńską, ale istnieje wiele równoległych alternatyw. Wymyślacie już tak absurdalne argumenty. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: 45 Re: Fajnie słuchac wkurzoną patologię;) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.12, 14:26 G*wno ci dadzą alternatywy jak mieszkasz na Kozanowie i nie znasz dokładnie przykładowych okolic Grabiszyńskiej, a nadziewasz się niespodziewanie na trasę maratonu. 1) I nie łżyj że jest dobra informacja i wszyscy wiedzą że jest w ogóle maraton i jaka będzie jego trasa, bo informacja jest mizerna i trudno dostępna. 2) Psim obowiązkiem organizatorów jest umieć wskazać w każdym miejscu i każdej chwili objazd. Organizatorzy wrocławskiego maratonu tego nie umieją. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: krytkant Re: Fajnie słuchac wkurzoną patologię;) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.12, 14:31 Jeśli w XXI w, dobie powszechnego dostępu do internetu (również bezpłatnego) nie jesteś w stanie dotrzeć do informacji, to jesteś sam sobie winien. Koniec kropka. Za głupotę płaci się frycowe, choćby w postaci straconego czasu i paliwa. 2) Psim obowiązkiem organizatorów jest umieć wskazać w każdym miejscu i każdej > chwili objazd. I jestem pewien, że tak będzie, dojedziesz do pierwszej blokady i tam dowiesz się jak masz jechać dalej. A stanie się tak, bo... wróć do pnkt. 1 Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: 45 Re: Fajnie słuchac wkurzoną patologię;) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.12, 21:06 Dziecko, to że ty żyjesz fejsem nie znaczy że wszyscy wgapiają się w internet. Wyjdź zza klawiatury to zobaczysz dziesiątki tysięcy normalnych ludzi którzy nie korzystają z sieci. I nie łżyj że organizatorzy maratonu potrafią kompetentnie wskazać objazdy. Kłamstwo ma krótkie nogi, ludzie mają doświadczenia z objeżdżaniem trasy. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: krytkant Re: Fajnie słuchac wkurzoną patologię;) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.12, 23:20 Klasyczna "ostatnia deska ratunku", kiedy nie wiesz co powiedzieć, użyj Argumentum ad personam. > Wyjdź zza klawiatury to zobaczysz dziesiątki tysięcy normalnych ludzi którzy ni > e korzystają z sieci. Pozostaje tylko współczuć swoistego analfabetyzmu, w XXI wykluczać się ze świata wiedzy, dostępnego dla każdego z odrobiną chęci. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: 45 Re: Fajnie słuchac wkurzoną patologię;) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.12, 07:08 Nie ma to jak usłyszeć narzekania na argumentum ad personam od kolesi co wszędzie widzą grubasów jeżdżących samochodami do Lidla :-> A z tą twoją mentalnością żądającą oglądania internetu "bo XXI wiek" to leć szybko do jakiegoś iSpotu, żebyś zdążył kupić najnowszego iPhone'a. Bo przecież XXI wiek, lemingu. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: benek Re: Fajnie słuchac wkurzoną patologię;) IP: *.e-wro.net.pl 16.09.12, 11:34 > Nie ma to jak usłyszeć narzekania na argumentum ad personam od kolesi co wszędz > ie widzą grubasów jeżdżących samochodami do Lidla :-> Nikt nie mówi ze tylko do Lidla. Nie każdy zdechlak jest grubasem. Od jazdy autem zanikają mięśnie, a opary ołowiu upośledzają mozg. Powinni zakazać dodawania ołowiu do benzyny, Obwisły brzuch ma tu drugorzędne znaczenie. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: krytkant Re: Fajnie słuchac wkurzoną patologię;) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.12, 12:19 > Nie ma to jak usłyszeć narzekania na argumentum ad personam od kolesi co wszędz > ie widzą grubasów jeżdżących samochodami do Lidla :-> Ale czy ja konkretnie użyłem takiego sformułowania, czy zwyczajnie wrzucasz wszystkich do jednego wora. Takie proste uogólnienie. > A z tą twoją mentalnością żądającą oglądania internetu "bo XXI wiek" to leć szy > bko do jakiegoś iSpotu, żebyś zdążył kupić najnowszego iPhone'a. Bo przecież XX > I wiek, lemingu. Znowu jakieś projekcje i Twoje wyobrażenie świata. Internet jest skarbnicą wiedzy, jeśli chcesz to z niego korzystasz, nikt Cię do niczego nie zmusza. Licz się jedynie z konsekwencjami niewiedzy. Bo przecież XX > I wiek, lemingu. Najwyraźniej nie rozumiesz czym jest określenie leming. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: 45 Re: Fajnie słuchac wkurzoną patologię;) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.12, 22:08 Wrzucam was wszystkich do jednego wora bo jesteście jednakowi, lemingi z facebooka. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Utyskiwacz Re: Fajnie słuchac wkurzoną patologię;) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.12, 20:18 Żałosne są te ustyskiwania "nowoczesnych wrocławian" o mentalności Ferdka Kiepskiego. Ja rozumiem "oburzenie" dupka, ktory mając trzydzieści lat nie ma szans aby pokonać trzydzieści kroków bez zadyszki. Wówcza nie pozostaje nic innego jak dorabiać sobie ideologię w stylu "blokują mi dojazd do pracy". Prawda jest taka, że jeden z drugim właśnie przeczytał o nowej promocji w jakimś tam lidlu i musi w niedzielę samochodem zasuwać do sklepiku położonego tuż za rogiem. Szkoda mi takich nieudaczników. Odpowiedz Link Zgłoś
bellassij Fajnie czytać zadowolonego hipstera 15.09.12, 21:03 Żałosne to jest wchodzenie w buty innych i z przemądrzałym sznytem gościa, który pozjadał wszystkie rozumy (a w rzeczywistości w dupie był i gó... widział) perorowanie skąd kto pochodzi, jakie ma preferencje spędzania wolnego czasu, wirtualne prześwietlanie do 5 pokoleń wstecz i wyciąganie na tej podstawie wniosku, że ów czy tamten ma tyle to a tyle lat, cierpi na chorobę układu krążenia i otyłość, o kwalifikacji mentalności nie wspomnę. Żałosne i pozbawione elementarnej kultury. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: benek Re: Fajnie czytać zadowolonego hipstera IP: *.e-wro.net.pl 16.09.12, 11:22 > Żałosne to jest wchodzenie w buty innych i z przemądrzałym sznytem gościa, któr > y pozjadał wszystkie rozumy (a w rzeczywistości w dupie był i gó... widział) jakbym czytał o bellasiju. >pe > rorowanie skąd kto pochodzi, jakie ma preferencje spędzania wolnego czasu, wirt > ualne prześwietlanie do 5 pokoleń wstecz i wyciąganie na tej podstawie wniosku, > że ów czy tamten ma tyle to a tyle lat, cierpi na chorobę układu krążenia i ot > yłość, o kwalifikacji mentalności nie wspomnę. Nie ma potrzeby tak daleko sięgać aby sprawdzić czy debilstwo ma podłoże genetyczne. > Żałosne i pozbawione elementarnej kultury. Siedzieć na kanapie przez 4 godziny i uprawiać jakiś sport. Mało to kanałów sportowych ? Odpowiedz Link Zgłoś
bellassij Re: Fajnie czytać zadowolonego hipstera 16.09.12, 11:35 "jakbym czytał o bellasiju" A kto to? Jakiś nowy user? Nie znam, nie miałem przyjemności dotychczas. A benio mógłby się w końcu zdecydować czy jeździ na rowerku czy biega. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: benek Re: Fajnie czytać zadowolonego hipstera IP: *.e-wro.net.pl 16.09.12, 11:43 "jakbym czytał o bellasiju" > > A kto to? Jakiś nowy user? Nie znam, nie miałem przyjemności dotychczas. > A benio mógłby się w końcu zdecydować czy jeździ na rowerku czy biega. Nie beigam. Tylko na krótkich dystansach. Mój kolega ze szkolnej ławy biega ale ostatnio miał kłopoty z serduchem (wiek) i to mnie powstrzymało przed uczestnictwem w maratonie. Jednak nie powinienem mieć problemu z 42 km za wyjątkiem odcisków bo podatny jestem. Wczoraj widziałem bieg na 100 km, spotykam też w Bieszczadach harpaganowców. Chyba zaczepie przyczepkę z dzieciątkiem do pasa i przebiegnę maraton aby dziecko zaliczyło. Na wynik nie liczę , sądzę ze będzie gorszy niż 3:30 i bliższy 3:50. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Marek Re: Fajnie słuchac wkurzoną patologię;) IP: *.tktelekom.pl 16.09.12, 15:02 Pajacu wieź się zdrowo jeb....ij w głowę czy ty nie rozumiesz, że ludzie maja ważniejsze problemy, niż ten zakichany maraton, który można zorganizować tak, aby nie tamować całego miasta. Ja dzisiaj jadąc 100km z ojcem do szpitala (nie może chodzić ma stopę cukrzycową) na Borowską na godz. 8:30 do ośrodka tlenoterapii na codzienna sesje w komorze hiperbarycznej nie miałem możliwości dojechać bo wszystkie drogi, które prowadziły do szpitala były zamknięte po ponad godzinnym kręceniu samochodem nikt ze służb nie potrafił mi pomóc i musiałem wrócić do domu. I co ty na to? pomyśl trochę dlaczego ludzie sią wkurzeni, a nie wypisujesz tylko jakieś zarozumiałe i pouczające teksty jakbyś był jakimś zakichanym alfą i omegą. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Fakir Re: Fajnie słuchac wkurzoną patologię;) IP: *.dynamic.chello.pl 16.09.12, 21:25 W sytuacji zagrożenia zdrowia czy życia wzywasz pogotowie, a nie przez godzinę ryzykujesz życie ojca. Z każdej nawet nietypowej sytuacji są wyjścia. Maraton nie spada z nieba, wiadomo o nim od miesięcy, a jak ktoś sie nie orientuje co sie dzieje wokól niego to trudno... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: artur maratonczyk Re: Fajnie słuchac wkurzoną patologię;) IP: *.wroclaw.mm.pl 18.09.12, 20:33 od lat czytam taki wpisy i nadal nie rozumiem po co to wszystko moze i masz racje ze nie mogles przeze mnie i przez wielu moich przyjaciol biegaczy dojechac tam gdzie zamierzales ale/ maraton jest zawsze co roku we wrzesniu i nadal jestem przekonany ze bedzie w kazdym kolejnym a to ze miales dojechac to moze dam ci rade - trzeba bylo wyjechac przed maratonem i wrocic po jego zakonczeniu - wiesz jest jedna rzecz za ktora nie trzeba placic nazywa sie myslenie a jesli masz z tym problem to nie nic wiecej nie moge ci poradzic Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: 45 Re: Fajnie słuchac wkurzoną patologię;) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.12, 22:37 > a to ze miales dojechac to moze dam ci rade - trzeba bylo wyjechac przed marat > onem i wrocic po jego zakonczeniu - wiesz jest jedna rzecz za ktora nie trzeba > placic nazywa sie myslenie a jesli masz z tym problem to nie nic wiecej nie m > oge ci poradzic Trzeba było zacząć maraton o szóstej, tak jak sami proponujecie mieszkańcom Wrocławia. Dlaczego nie zastosujecie się do tej rady sami, tylko lżycie i plujecie na ludzi którzy protestują przeciwko bezmyślnemu utrudnianiu im życia? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: benek Re: Fajnie słuchac wkurzoną patologię;) IP: *.e-wro.net.pl 16.09.12, 11:31 > G*wno ci dadzą alternatywy jak mieszkasz na Kozanowie i nie znasz dokładnie prz > ykładowych okolic Grabiszyńskiej, a nadziewasz się niespodziewanie na trasę mar > atonu. Jak to niespodziewanie ? Od wielu lat biegają na Grabiszyńskiej. Biegaja jedna nitką wiec druga przejedziesz. Z Klecińskiej możesz jechąć na Krzyki bo po Hallera biegną nitka północną. Na Oporów tez dojedziesz.Do centrum jak jedziesz to zawróci cisz na estakadzie i objedziesz. Z centrum na Kozanów też przejedziesz północną nitką Grabiszyńskiej lub Tęczową i Strzegomska. > 1) I nie łżyj że jest dobra informacja i wszyscy wiedzą że jest w ogóle maraton > i jaka będzie jego trasa, bo informacja jest mizerna i trudno dostępna. Od wielu dni stoją znaki zakazu parkowania. Mapki są w necie na stronei organizatroa oraz na stronach gazet wrocławskich. Co roku wpisuje w google: "mapa maraton Wrocławski" i niegdy nei miałem problemu z ustaleniem trasy. > 2) Psim obowiązkiem organizatorów jest umieć wskazać w każdym miejscu i każdej > chwili objazd. Kazdy glinarz ci wskaże. >Organizatorzy wrocławskiego maratonu tego nie umieją. Po 30 latach mieszkańcy już się nauczyli jak się przygotować na utrudnienia. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ... Re: Zablokują Wrocław na sześć godzin. W niedziel IP: *.wroclaw.mm.pl 15.09.12, 09:30 do marketu po mleko i chleb nie dojedziesz? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: m Re: Zablokują Wrocław na sześć godzin. W niedziel IP: *.dynamic.chello.pl 16.09.12, 15:21 ku... zasrana, nie tylko "do marketu" ludzie jeżdżą w słoneczną i ciepłą niedzielę. tak trudno zrozumiec, że nie paraliżuje się miasta w imię jakiejś nieciekawej i zlewanej przez mieszkańców imprezy organizowanej przez koncern farmaceutyczny dla reklamy??? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: kondolencje To będzie Megablokada, bo nie ma limitu zgłoszeń! IP: *.mediateka.biblioteka.wroc.pl 15.09.12, 12:48 Liczba biegnących, iących, spacerujących, człapiących i wlokących się NIEOGRANICZONA!! Tak władze miasta i organizatorzy postanowiły uczcić 30lecie blokady. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: krytkant Re: To będzie Megablokada, bo nie ma limitu zgłos IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.12, 13:05 Całe szczęście większość spędzi ten czas na kanapie, przed TV, lecząc kaca po wódce z biedronki . Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: krytkant Re: Zablokują Wrocław na sześć godzin. W niedziel IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.12, 12:56 Maratończycy na wózkach? To jakiś absurd. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: do krytykanta Re: Zablokują Wrocław na sześć godzin. W niedziel IP: *.dynamic.chello.pl 15.09.12, 16:24 Albo jesteś 10-letnim dzieckiem, albo powinnieneś szybko "pobiec" (byle nie w niedzielę) do specjalisty. Maratończycy na wózkach startują od 50 lat, w Maratonie wrocławskim od 25. I to nie jest absurd. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: taa Re: Zablokują Wrocław na sześć godzin. W niedziel IP: *.dynamic.chello.pl 16.09.12, 15:16 cały ten zasrany pseudomaraton paraliżujący miasto an kilka godzin to jest jeden wielki ABSURD. trzeba było być na ulicach i słyszeć, jak tą "prestiżową dla miasta" imprezę komentują jego MIESZKAŃCY. bezczelnośc, hucpa i kompletne nieliczenie się z ludzmi. a uczestnicy chyba siłą oderwani od golonki i berbeluchy, bo ledwo człapali. Odpowiedz Link Zgłoś
pawel_zet Zablokują Wrocław na sześć godzin. W niedzielę ... 15.09.12, 13:36 Czy redakcja "GW" mogłaby zapytać któregoś z miejskich prominentów, dlaczego uparcie jest organizowana przy wsparciu miasta ta powszechnie nielubiana przez mieszkańców impreza? Czy miasto nie mogłoby, zamiast wydawać pieniądze na maraton uliczny, którego ranga sportowa jest nikła, a z którego korzyści dla miasta są niewielkie, np. sponsorować rodzinnych pikników letnich we wrocławskich parkach? Odpowiedz Link Zgłoś
bellassij A ja mam to serdecznie... właśnie tam :) 15.09.12, 14:56 albo wyjeżdżam wówczas z miasta albo zwyczajnie nie wypuszczam się na nie. Zresztą łaskawie trasa maratonu mnie omija... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: vinner Re: A ja mam to serdecznie... właśnie tam :) IP: *.ssp.dialog.net.pl 15.09.12, 15:35 a ty jesteś tłuk kaszebski w trepie kołysany Odpowiedz Link Zgłoś
bellassij Spożywanie tylu tanich win nie czyni Cię winerem 15.09.12, 16:59 lamusie. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: piotr a Re: Zablokują Wrocław na sześć godzin. W niedziel IP: *.dynamic.chello.pl 15.09.12, 16:02 Czy redakcja mogła by zapytać czy pawel zet powszechnie nielubiany przez większość mieszkańców miasta nie mógłby się wyprowadzić do wołowa? I zamiast tego sprowadzić jakiegoś intelgentnego mieszkańca, byłoby z tego więcej korzyści. Panie Pawle to dla pana ćwiczenie z logiki, wypowiadania się w imieniu "wszystkich" (czyli 3 do 5 frustratów) i jeszcze coś - proszę się domyślić Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Kat Re: Zablokują Wrocław na sześć godzin. W niedziel IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.12, 20:03 I dlaczego znowu koło tego cholernego stadionu na Maślicach? Można szału dostać,co weekend coś zamknięte. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: benek Re: Zablokują Wrocław na sześć godzin. W niedziel IP: *.e-wro.net.pl 16.09.12, 11:17 > Czy redakcja "GW" mogłaby zapytać któregoś z miejskich prominentów, dlaczego up > arcie jest organizowana przy wsparciu miasta ta powszechnie nielubiana przez mi > eszkańców impreza? To klamstwo, bardzo ją lubimy. Idioci którzy nie mogą odpalić aut nie reprezentują całego miasta. > Czy miasto nie mogłoby, zamiast wydawać pieniądze na maraton > uliczny, którego ranga sportowa jest nikła, a z którego korzyści dla miasta są > niewielkie, np. sponsorować rodzinnych pikników letnich we wrocławskich parkac > h? I pozwolić parkować auta na polanach parkowych. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: wrocławianie Re: Zablokują Wrocław na sześć godzin. W niedziel IP: *.dynamic.chello.pl 16.09.12, 15:18 nie, NIE LUBIMY, pojebie. chcemy niedzielę spędzać z dziećmi w swoim mieście, a nie tkwi w korkach, bo gromada spoconych pokrak postanowiła sobie pobiegać po hallera... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: artur maratonczyk Re: Zablokują Wrocław na sześć godzin. W niedziel IP: *.wroclaw.mm.pl 18.09.12, 20:27 jesli w taki sposob pokazujesz swoja kulture to gratuluje sposobu wychowania swoich dzieci ....o ktorych piszesz Odpowiedz Link Zgłoś
kretek_bladzi Zablokują Wrocław na sześć godzin. W niedzielę ... 15.09.12, 20:22 Ja wiem, że ja lekko niedzisiejszy, ale co to znaczy i po jakiemu to jest "Hasco-Lek Wrocław Maraton"? Ani to po polsku ani po angielsku. Gratulacje dla ojca lub mamusi nazwy tego biegu. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Mam Re: Zablokują Wrocław na sześć godzin. W niedziel IP: *.dynamic.chello.pl 15.09.12, 21:04 To jest po murzyńsku lub afroamerykańsku:)) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: lingwista Re: Zablokują Wrocław na sześć godzin. W niedziel IP: *.adsl.inetia.pl 15.09.12, 22:55 co to znaczy i po jakiemu to jest "Hasco-Lek Wrocław Maraton" Powiedz, którego z tych słów nie rozumiesz? Podpowiadam: Hasco-Lek - nazwa firmy, Wrocław - nazwa miasta, maraton - nazwa dyscypliny sportowej. Poniał? Odpowiedz Link Zgłoś