Gość: jjj IP: *.sp.se 28.10.04, 14:34 Ostatni lot Kolonia - Wrocław odbędzie się 05.11.2004. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: erni Re: Upadek lotniska cd. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.04, 18:43 Dlaczego zarzad ktory ma fatalne wyniki zarzadzania spolka trwa i trwa i nikt go nie rusza? Dlaczego nasza akcja z zapytaniami do prezydenta w TEDE nie obila sie nawet echem?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Re: Upadek lotniska cd. IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 28.10.04, 18:52 1. Erni, bo trzeba było zrobić mały, 10 osobowy protest na ulicy, to wtedy dziennikarze zajęliby się sprawą LOTNISKA :) Akurat sprawa LOTNISKA jest 10 razy szybsza do załatwienia niż budowa trasy Wrocław-Warszawa, ale..........to nie ja czy ty jesteśmy dziennikarzami. 2. Ja się dziwię, że to połączenie z Kolonią tyle istniało, bo bilet jest/był bardzo drogi a akurat z Kolonią to Wrocław ma znakomite połączenia autobusowe /kilkanaście rejsów dziennie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erni Re: Upadek lotniska cd. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.04, 18:56 >Erni, bo trzeba było zrobić mały, 10 osobowy protest na ulicy, to wtedy >dziennikarze zajęliby się sprawą LOTNISKA : Masz całkowita rację. Tylko ze trzeba by było rzucić palące opony albo brony na drogę to dopiero władza by zauważyła. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Re: Upadek lotniska cd. IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 28.10.04, 19:12 Erni i oczywiście trzeba być jeszcze "znajomym Królika", żeby sprawa znalazła się w mediach :) Ja już sobie dałem spokój z apelami, namawianiem itp... ps: Na marginesie - pewne osoby ruszyły swoje tyłki i przynajmniej będziemy mieć jedną pozytywną rzecz na lotnisku w 2005. Wisoną rusza za ponad 9 mln zł budowa nowej płyty postojowej dla 4 samolotów typu Boeing 747. Kropla w morzu potrzeb i chciejstwa ale dobre i to. NA 90% PRZYBĘDA NAM W 2005 DWA LUB TRZY NOWE POŁĄCZENIA. Najśmieszniejsze, ze dzięki LOT. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis Re: Upadek lotniska cd. IP: 213.199.196.* 28.10.04, 20:02 > NA 90% PRZYBĘDA NAM W 2005 DWA LUB TRZY NOWE POŁĄCZENIA. Najśmieszniejsze, ze > dzięki LOT. i pewnie wszystkie do Warszawy ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Re: Upadek lotniska cd. IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 28.10.04, 20:08 Pudło :) Chociaż od wiosny mają zwiększyć ilość połączeń do Wawy :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sab Niby ten sam kraj i podobne miasta IP: *.bredband.skanova.com 28.10.04, 20:18 Po raz pierwszy w ciagu ostatnich kilku lat nowy zimowy rozklad lotow lotow ( w Krakowie) zamiast zmieszyc ilosc polaczen drastycznie sie zwiekszyla A oto szczegoly: Zmiany na + Volare Web dodatkowy trzeci lot Airbusem 320 na trasie do FCO EasyJet nowe polaczenia 6 x SXF , 7 x DTM oraz 7 x LTN (319/737) Lufthansa zmienia CRJ na wiekszy CR7 na trasie do MUC (dalej 14 razy week) GermanWings nowe polaczenie do STR , 3 x week Airbus A319 SkyEurope nowe polaczenia do AMS x 3, BGY x 3, LTN x 6, ORY x 4, FCO x 3 Boeingiem 737 Bez zmian ~ Malev BUD CRJ GemanWings CGN 319 StryrianSpirit ZRH CRJ SAS CPH DH8 Zmiany na - LOT zamiast 737 posyla na trasy do FRA , CDG , FCO mniejszy samolot E70(trasy do LGW oraz TLV w dalszym ciagu bedzie obslugiwac 737) LOT tradycyjnie juz zmniejsza ilosc polaczen do USA bez EWR i JFK. Pozostaje tylko ORD 2 x ale tym razem obslugiwane wraz z United. British Airways zmniejsza ilosc lotow z 5 do 3 ale za to 2 polaczenia beda obslugiwane przez A319. CSA zmiejsza ilosc polaczen o jedno do 7 x PRG Austrian zmiejszyl ilosc polaczen o jedno do 6 x do VIE Reasumujac ilosc portow lotniczych z ktorych mozna sie dostac w ruchu z regularnym wzrosla z 16 do 21 (nowe AMS,BGY,DTM,LTN,ORY,STR,SXF) i zmniejszyla sie o dwa (EWR,JFK). Przybyly takze dwie nowe linie EasyJet oraz SKY i w sezonie zimowym bedzie ich w sumie 13. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erni Re: Niby ten sam kraj i podobne miasta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.04, 20:20 Sorry, a co to nas obchodzi? Moze podaj jeszcze rozklady lotów z Uan Bator albo innych miast swiata. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Re: Niby ten sam kraj i podobne miasta IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 28.10.04, 20:30 A wojsko, właściciel lotniska w Krakowie chce zrobić tamtemu lotnisku "niedżwiedzia przysługę" i zamknąć całe lotnisko w Balicach na cały miesiac (czerwiec 2005) ze względu na niby b pilny remont pasa startowego. Co to oznacza dla lotniska, dla całego biznesu lotniczego w krakowie i jak to wpłynie na firmy latające z Krakowa? Łatwo przewidzieć. To taka łyżka goryczy do tego pięknego obrazka. Tak to jest, jak lotniska są własnością innych, nieodpowiednich ludzi, którzy nie rozumieją na czym polega rozwój i działanie pasażerskich portów lotniczych (patrz Wrocław). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sab Wroclaw jest rzeczywiscie wyjatkowy IP: *.bredband.skanova.com 28.10.04, 21:13 Z Wroclawia wiele rzeczy sie zaczyna, ale pozniej piorunem znika. Wroclaw- Dusseldorf wyladowal po pewnym czasie w Poznaniu Wroclaw-Wieden wyladowal w Poznaniu Wroclaw-Kolonia wyladowal w Lodzi (jeszcze przed paroma dniami to Lodz byla skreslona. Widocznie odbyla sie zwyczajowa rozmowa z zarzadem portu we Wroclawiu i linia zniknela). Wroclaw- Paryz zostanie wznowiona na wiosne z Poznania Wroclaw-Kopenhaga. Cimber Air zaczyna latac do Lodzi , jest wiec ryzyko, ze linia rownie zniknie z przekletych Strachowic. Tak jak przed wiekami kolej decydowala o rozwoju miast, tak dzis robi to lotnictwo. Jest ono doskonala miarka wartosci i atrakcyjnosci miasta. Jak jest atrakcyjnosc Wroclawia? Wystarczy spojrzec na to www.airport.wroclaw.pl/rozklado.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Re: Wroclaw jest rzeczywiscie wyjatkowy IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 28.10.04, 21:18 Biznesmeni nie latają tanimi liniami, a ci najwięksi maja własne samoloty lub korzystają z wypożyczonych samolotów, jak robią to np japończycy czy szwedzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erni Re: Wroclaw jest rzeczywiscie wyjatkowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.04, 21:47 A ja sie zgadzam. O atrakcyjności i jednoczesnie pozycji i znaczenioui miasta decyduje komunikacja. Wystarczy popatrzec na rozklad lotów i rozklad jazdy pociagów i wswzystko wiadomo. Wroclaw jedynie ratuje autostrada. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis Re: Wroclaw jest rzeczywiscie wyjatkowy IP: 213.199.196.* 28.10.04, 21:57 Najwyraźniej jestesmy skazani na bycie satelita portu warszawskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erni Re: Wroclaw jest rzeczywiscie wyjatkowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.04, 22:01 >Najwyraźniej jestesmy skazani na bycie satelita portu warszawskiego. Sami sie skazujemy na to. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sab Re: Wroclaw jest rzeczywiscie wyjatkowy IP: *.bredband.skanova.com 28.10.04, 21:50 Tu nie chodzi tylko o biznesmenow. Byc moze jeszcze wazniejsi sa zwykli mieszkancy miasta, ktorzy moga sprawnie podrozowac i przywozic do swojego miasta najlepsze wzorce z innych krajow. Nie bez przypadku najwieksze metropolie powstaja na wybrzezach, wzdluz rzek itp. Te naturalne srodki swobodnego przemieszczania zostaly zastapione przez lotnictwo.Zamkniete miasto nie rosnie. Dzis praktycznie Wroclaw nie ma miedzynarodowych poleczen wodnych i kolejowych. Lotnicze zmniejszaja sie z miesiaca na miesiac. Dlatego tez trudno byc optymistyczny co do przyszlosci miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Re: Wroclaw jest rzeczywiscie wyjatkowy IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 28.10.04, 22:02 I tu się mylisz. Akurat z miesiąca na miesiac przybywa coraz więcej inwestorów do Wrocławia, na Dolny Śląsk. Liczby i fakty nie kłamią. I tak większość ludzi latała i lata przez Berlin lub Pragę. Nie wiem też czy wiesz, że z Wrocławia jest świetna sieć połączeń autokarowych z całą Europą. (turyści). Pamiętaj też, że taka sytuacja jaka obecnie ma miejsce na anszym lotnisku nie będzie trwać wiecznie. kiedyś to się zmieni, a wtedy linie lotnicze same będą tu lgnąć jak muchy do lepu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erni KOMPROMITACJA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.04, 22:09 >kiedyś to się zmieni, a wtedy linie lotnicze same będą >tu lgnąć jak muchy do lepu. Wrocław jest lepem na tanie linie tylko ze zarzad robi wszystko zeby je odstraszyc i to jest jedyna rzecz jaką ten zarząd robi skutecznie. A kiedy to asie zmieni??? -Jak odejdzie ten beznadziejny zarzad. Jak się słyszy takie usprawiedliwiania ze AP odchodzi bo jej prezes ma na pienku z paroma osobami we Wrocławiu to to nie jest juz zwykly brak profesjonalizmu, to jest zwyczajna popelina. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis Re: Wroclaw jest rzeczywiscie wyjatkowy IP: 213.199.196.* 28.10.04, 22:04 Gość portalu: sab napisał(a): > Tu nie chodzi tylko o biznesmenow. Byc moze jeszcze wazniejsi sa zwykli > mieszkancy miasta, ktorzy moga sprawnie podrozowac i przywozic do swojego > miasta najlepsze wzorce z innych krajow. Nie bez przypadku najwieksze > metropolie powstaja na wybrzezach, wzdluz rzek itp. Te naturalne srodki > swobodnego przemieszczania zostaly zastapione przez lotnictwo.Zamkniete miasto > nie rosnie. Dzis praktycznie Wroclaw nie ma miedzynarodowych poleczen wodnych i > > kolejowych. Lotnicze zmniejszaja sie z miesiaca na miesiac. Dlatego tez trudno > byc optymistyczny co do przyszlosci miasta. Nie twórzmy dziwnych teorii :) Wrocław ma połączenie lotnicze z Warszawa i Frankfurtem skąd można dolecieć do wielu miejsc świata. Zauważyłem, że czym więcej przyjeżdza turystów i czym bardziej rozkręcaja sie inwestycje we Wrocku tym mniej jest połączen lotniczych i kolejowych(jednak w tym przypadku ma to tylko znaczenie prestiżowe-jesli prawda jest to co mówi PKP że zdarza sie czesto ze nikt nie przekraczał granicy. Odpowiedz Link Zgłoś
xiv Re: Wroclaw jest rzeczywiscie wyjatkowy 28.10.04, 21:59 > Biznesmeni nie latają tanimi liniami, a ci najwięksi maja własne samoloty lub > korzystają z wypożyczonych samolotów, jak robią to np japończycy czy szwedzi. :))) znaczy biznesmen to ten, ktory ma juz miliony? zalozmy, ze producent porcelanowych czajniczkow spod Wroclawia chce je sprzedawac za granica - aby dopiac sprzedaz bez posrednikow bedzie musiala jego ekipa pare razy w swiat wyleciec... dwa-trzy lata temu w Guradianie pisali o malych i srednich firmach angielskich i francuzkich, ktore dzieki tanim liniom byly w stanie nawiazac dobre kontakty... inny przyklad z innego podworka - znajomy znajomego chcial zorganizowac ekipe programistow - wybral Katowice, gdyz sa tanie bezposrednie polaczenia i jesli bedzie potrzebowal ktoregos z nich na miejscu to nie bedzie z tym klopotow Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erni Re: Wroclaw jest rzeczywiscie wyjatkowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.04, 22:05 Parę miesięcy temu jak napisałem tu na tym forum ze u mnie w firmie latamy tanimi liniami, to mnie wszyscy obesmiali. Sorry ale dla was moze biznes to Kulczyk i Rockefeller, a dla mnie biznes to kazdy kto ma firme. I tak sie sklada ze maly i sredni biznes kozysta z tanich lini, chocby z bardzo prostego powodu. Z wrocławia latalem do Paryza Airpolonia bo zaden inny przewoznik nie oferowal takiego polaczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Re: Wroclaw jest rzeczywiscie wyjatkowy IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 28.10.04, 22:09 ERNI - No to LOT da ci połączenia z Warszawy/Modlina :) Warszawce jest bardzo na rękę, to co dzieje się we Wrocławiu czy Poznaniu (czytaj: małA ilość połączeń). Jakiś % pasażerów z tych miast poleci przez Warszawę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erni Re: Wroclaw jest rzeczywiscie wyjatkowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.04, 22:11 NIe pyrzowice juz dają mi połączenia i są znacznie blizej od warszawy do ktorej nie ma z Wrocławia drogi, a pociagiem jedzie sie przez Poznan. To tez jest popelina. Odpowiedz Link Zgłoś
xiv Re: Wroclaw jest rzeczywiscie wyjatkowy 28.10.04, 22:35 > Parę miesięcy temu jak napisałem tu na tym forum ze u mnie w firmie latamy > tanimi liniami, to mnie wszyscy obesmiali. :))) ja pracowalem dla firmy dzieki ktorej trase Londyn-Manchster spedzilem w pierwszej klasie... firma nazywala sie Enron :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erni Re: Wroclaw jest rzeczywiscie wyjatkowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.04, 22:39 >enron :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Re: Wroclaw jest rzeczywiscie wyjatkowy IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 28.10.04, 22:06 xiv do interesów trzeba mieć głowę, ja rad dla sprzedawców czajniczków nie będę udzialał, podobnie jak dla programistów :) Znam wiele osób, mniejszych, większych i bardzo dużych inwestorów, biznesmenów i jakoś sobie radzą bez wielkiego lotniska i setek połączeń we Wrocławiu. Co nie zmienia faktu, że jak prawie każdy z tego forum, martwi mnie to co dzieje się ze Strachowicami. A najgorsze jest to, że media maja to w du*** :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erni Re: Wroclaw jest rzeczywiscie wyjatkowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.04, 22:13 ! male i srednie firmy sa lokomotywa gospodarki i 80% zatrudnionych pracuje w sektorze malych i srednich firm. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Re: Wroclaw jest rzeczywiscie wyjatkowy IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 28.10.04, 22:29 Zgadza się. Tylko, że bez tanich lini lotniczych te firmy istniały, istnieją i będą powstawać nowe... Tanie linie lotnicze to okno na świat dla mniej zamożnych ludzi, a takich w anszym kraju jest najwięcej (najwiecej obok ludzi żyjących w biedzie - ponoć już 3 mln w Polsce!) Na tanie linie stać jest nawet młodzież i na pewno daje to poczucie swobody. Myślę, że wkrótce doczekamy się dużej ilości nowych połączeń z Wro, rozbudowy lotniska...tyle, że na pewno nie za kadencji tego zarządu i nie za rządów PLL LOT i Warszawki na Strachowicach... Tylko, że my sobie tu gadamy, nabijamy posty, a "mogących" to nie obchodzi. To także nie jest dobry temat dla mediów... Widać są ciekawsze sprawy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erni Re: Wroclaw jest rzeczywiscie wyjatkowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.04, 22:38 Sorry ! ale sie zaapedziles... :) Tanie lini nie sa dla biednych ludzi bo tacy z reguly nie podruzuja. Tanie linie dedykowane sa przedewszystkim dla ruchu turystycznego oraz ludzi (rowniez biznesu) ktorzy wymagaja niskich cen. I to wszystko. Nie wiem dlaczego uwazasz ze dla czlowieka biznesu przelecenie sie tania linia to jakas ujma. Sorry ale zejdzmy na ziemie z obłoków:) Ilu wrocławskich biznesmanow uzywa prywatnych Jetów? Dwóch? Smiales sie z producenta czajnkow, a wczesniej z duma sam podales wiadomosc o producencie gwoździ. Sorry ale co jest ujmujacego w tym ze ktoś produkuje czajniki? I jak niby Wrocław chce przyciagac turystów? A moz ewrocław wcale nie chce turystów? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Re: Wroclaw jest rzeczywiscie wyjatkowy IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 28.10.04, 22:50 Gość portalu: erni napisał(a): > Sorry ! ale sie zaapedziles... :) > Tanie lini nie sa dla biednych ludzi bo tacy z reguly nie podruzuja ERNI: Tanie linie lotnicze to okno na świat dla mniej zamożnych ludzi, a takich w anszym kraju jest najwięcej Tak napisałem, o ludziach żyjących w biedzie napisałem w nawiasie, że ludzi biednych jest obok mniej zamożnych najwięcej w naszym kraju, a nie że tanie linie lotnicze są dla ludzi biednych :) Tanie > linie dedykowane sa przedewszystkim dla ruchu turystycznego oraz ludzi (rowniez > > biznesu) ktorzy wymagaja niskich cen. Dla turystów zgoda (choć jak sam wiesz i bez tych tanich lini lotniczych też turyści sobie radzą). Nie wiem dlaczego uwazasz > ze dla czlowieka biznesu przelecenie sie tania linia to jakas ujma. Hej Erni, a gdzie ja napisałem coś u ujmie? Po prostu wiem, że szefowie tych duzych i bardzo dużych koncernów z Wro, Dolnego Ślaska nie korzystają z usług tanich lini lotniczych (nie dotyczy to Wro, bo tu takich lini nie ma, tylko ogólnie, Europy, Świata). Firmy wynajmują czartery, albo korzystają z innych form transportu. Ilu wrocławskich biznesmanow uzywa prywatnych > Jetów? Dwóch? Smiales sie z producenta czajnkow, a wczesniej z duma sam > podales wiadomosc o producencie gwoździ. Sorry ale co jest ujmujacego w tym ze > ktoś produkuje czajniki? I znów się nie zrozumieliśmy Erni. Nie smiałem się z nikogo. Ja też nie jestem wielkim biznesmenem, ani prezesem wielkiego koncernu. Napisałem tylko, że nie czuję się na siłach dawać porad producentowi czajniczków czy gościowo od informatyków, jak zrobić żeby sobie poradzić z komunikacją, transportem itd... to już zależy od zaradności i innych spraw. > I jak niby Wrocław chce przyciagac turystów? A moz ewrocław wcale nie chce > turystów? - może loty kosmiczne? :) Widzisz, gdyby to zależąło tylko od UM, to lotnisko świetnie by się rozwijało, a Dutkiewicz odcinałby kolejne kupony sukcesu. Ale to niestety, jak sam wiesz, nie zależy tylko od miasta :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erni Re: Wroclaw jest rzeczywiscie wyjatkowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.04, 22:58 >Dla turystów zgoda (choć jak sam wiesz i bez tych tanich lini lotniczych też >turyści sobie radzą). Jedni sobie radza a drudzy nie. Wiesz ilu wiecej turytow by tu trafilo jak by byly polaczenia? Nie ma rozwoju bez lotniska. Twierdzisz e dod wladz to nie zalezy, a od kogo? To wladz emaja pakiet wiekszosciowy. Czy ktos moze mi w koncu wytlumaczyc na czym to polega ze akcjonarius zwiekszosciowy ma mniej do powiedzenia niz mniejszosciowy PPL ??? Dlaczego dziennikarze jeszcze nie opisali tego kuriozum? Co to zmowa milczenia? A moze nasze wldze dzialaja tylko robia to w tajemnicy? Przecierz caly czas mowi sie o wydzierzawieniu a nawet kupieniu terenow portu lotniczego. Tylko z epozniej jak sie slyszy wypowiedzi pana prezesa portu to uszy wiedną. No chyba ze Wladze po przejeciu lotniska od Wojska maja zamiara zmienic zarzad. Tylko po co to milczenie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Re: Wroclaw jest rzeczywiscie wyjatkowy IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 28.10.04, 23:12 Gość portalu: erni napisał(a): > >Dla turystów zgoda (choć jak sam wiesz i bez tych tanich lini lotniczych t > eż > >turyści sobie radzą). > > Jedni sobie radza a drudzy nie. Wiesz ilu wiecej turytow by tu trafilo jak by > byly polaczenia? Nie ma rozwoju bez lotniska. T Doskonale wiem i ty wiesz przecież, że też jestem za rozwojem lotniska, nowymi połączeniami. Ale bez przesady. Świat się nie zawali, rozwój też nie zostanie zatrzymany. Twierdzisz e dod wladz to nie > zalezy, a od kogo? To wladz emaja pakiet wiekszosciowy. Czy ktos moze mi w > koncu wytlumaczyc na czym to polega ze akcjonarius zwiekszosciowy ma mniej do > powiedzenia niz mniejszosciowy PPL ??? To nie ejst wszystko takie proste jak się wydaje Erni. Tu rządzi polityka, politycy. Jeszcze dolicz do tego Wojsko, do którego na razie należy to lotnisko. To jest świetny temat dla mediów ale po raz 100 powtarzam, ze ich to nie interesuje. ZACZYnam już podejrzewać, że może czegoś się boją, bo już sam nie wiem dlaczego taka niechęć u nich do zajęcia się tą sprawą? Może po prostu stwierdzili, że ten temat się im nie sprzeda? mÓJ TEMAT JAKI NIEDAWNO ZAŁOŻYŁEM NA FORUM - DOTYCZĄCY dobrych wiadomosci o lotnisku NIE POWSTAŁ TYLKO NA podstawie info z FAKTÓW i wywiadu z p Barskim. Pewne osoby ruszyły pewne sprawy, ale idą one jak po grudzie. To nie jest tak, że zupełnie nic się nie robi. Robi się ale tempem "kontuzjowanego ślimaka" :( Kilka osób chce dobrze dla lotniska, ale ich pomysły i aktywność jest przez innych hamowana. gdyby sprawę ruszyły wspólnie wszystkie media wrocławskie,a le nie na zasadzie ejdnorazowej akcji, tylko długofalowej akcji, to możnaby wiele dobrego zrobić. A tak, to niektórzy nie maja bodżców do działania :( Ale się rozpisałem.... ps: Pan Barski to figurant na tym stanowisku, jak pan Krukowski - nie oczekujcie od nich cudów, nie ten typ ludzi :( No chyba ze Wladze po przejeciu lotniska od > Wojska maja zamiara zmienic zarzad. - Jeszcze trzeba sie wyzwolić od "czułych objęć" Warszawki. Ale wiadomo, że jak wojsko przekaże lotnisko, to będzie można pomyśleć o rozwoju, zawsze jest inaczej ajk sie jest właścicielem gruntu, a inaczej jak się tylko go wynajmuje, jest się nie na swoim. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Re: Wroclaw jest rzeczywiscie wyjatkowy IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 28.10.04, 23:00 Jeszcze a propos producenta gwożdzi. Widzisz Erni, dumą napawa mnie każda nowa inwestycja an Dolnym Śląsku, we Wrocławiu...i te za 100 mln euro i te za 1 mln euro. Cieszy mnie każde nowe miejsce pracy. To żle? ps: Jak widzisz takiemu producentowi gwożdzi i setkom innych małych i średnich inwestorów nie przeszkadza inwestować na Dolnym Śląsku. Radzą sobie i ściągaja tu swoich znajomych, kooperantów itd... ps: Jako ciekawostkę powiem ci Erni, że moja kilkudiowa nieobecność na FORUM spowodowana była tym, że załatwiałem sprawy dla trzech małych firm (dwóch niemieckich i jednej holenderskiej), które w przyszłym roku rozpoczna swoją działalność na Dolnym Śląsku. jedna firma zatrudni 20 osób, dwie pozostałe po 10-15. Łącznie zainwestują u nas około 2,5 mln euro. To są typowe małe, rodzinne firmy z UE i takich są dziesiatki, setki, które decydują się na inwestycje u nas, i nie przeszkadza im zacofanie komunikacyjne Polski czy DŚl. Ostatnio rozmawiałem z jednym Niemcem, który na początku grudnia otworzy pod Zgorzelcem fabryczkę, dając zatrudnienie około 20-25 osobom. Takich firm pojawia sie tam ostatnio na peczki. Jest z okolic Monachium i jemu też nie przeszkadza, że do Zgorzelca musi jechać samochodem a nie lecieć samolotem czy dojechać koleją. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erni Re: Wroclaw jest rzeczywiscie wyjatkowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.04, 23:07 Domyslalem sie ze pracujesz. Nawiasem mowiac ja wynajmuje mieszkanie niemcowi ktory zajmuje sie pomoca dla inwestorow z jego kraju. Kto wie moze znacie sie:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Re: Wroclaw jest rzeczywiscie wyjatkowy IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 28.10.04, 23:13 Może? :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis Re: Wroclaw jest rzeczywiscie wyjatkowy IP: 213.199.196.* 28.10.04, 23:14 erni Wrocław ma chyba cos około 30% więc jest to mniejszosc. Samorząd województwa to nie włądza lokalna tylko włądza SLD czyli ci sami ludzie któzy zajmują stanowiska w tych wszystkich lotach i portach. Podsumowujac miasto i województwo nie graja w tej samej druzynie np. w Poznaniu województwo głosowało przeciwko miastu a razem z Lotem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erni Re: Wroclaw jest rzeczywiscie wyjatkowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.04, 23:18 SLD=Mafia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Re: Wroclaw jest rzeczywiscie wyjatkowy IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 28.10.04, 23:23 SLDVirus - Paweł Kukiz+Piersi :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jester Re: Wroclaw jest rzeczywiscie wyjatkowy IP: 195.117.40.* 01.11.04, 15:30 teraz zarząd województwa to nie sld a i tak nic się nie dzieje, poza tymi "tajnymi" ruchami "pewnych" ludzi, o których się rozpisuje ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Re: Wroclaw jest rzeczywiscie wyjatkowy IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 01.11.04, 16:19 Wojsko i LOT nadal należą do SLD (wojsko w sensie ministra obrony narodowej), a LOT, ze ma nad nim łapę SLD. Na razie to wojsko jest de facto właścicelem lotniska, a LOT i SLD ma dużo do powiedzenia w jego sprawie :( A tempo prac i rozmów jest wprost proporcjonalne do zainteresowania sprawą LOTNISKA ze strony wrocławskich medów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jester Re: Wroclaw jest rzeczywiscie wyjatkowy IP: 195.117.40.* 01.11.04, 16:53 czyli znowu dziennikarze sa winni wszystkiego zła na świecie:) pozdrawiam ! i kota, jeśli jeszcze tu zagląda Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Re: Wroclaw jest rzeczywiscie wyjatkowy IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 01.11.04, 17:04 Jester jeszcze masoni i cykliści :) A na poważnie: nie bez kozery mawia się, że dziennikarze to trzecia władza w tym kraju. Jak sam wiesz, można poruszyć, zmoblizować "leniwców". Z AOW się udało, dlaczego nie miałoby się udać SP/GWr z LOTNISKIEM? Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jester Re: Wroclaw jest rzeczywiscie wyjatkowy IP: 195.117.40.* 01.11.04, 17:23 czwarta władza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Re: Wroclaw jest rzeczywiscie wyjatkowy IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 01.11.04, 17:29 zgada się :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ref Re: Wroclaw jest rzeczywiscie wyjatkowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.04, 22:32 > LOT, ze ma nad nim łapę SLD. Na razie to wojsko jest de facto właścicelem > lotniska, a LOT i SLD ma dużo do powiedzenia w jego sprawie :( Czy ktoś zna tych ludzi z zarządu. Kiedys miałem watpliwą przyjemnosc. To materiał na kolejną aferę albo film kryminalny o tym jak jeden SBek pił wódkę z jednym "opozycjonistą" Odpowiedz Link Zgłoś
xiv Re: Wroclaw jest rzeczywiscie wyjatkowy 29.10.04, 12:43 > Ostatnio rozmawiałem z jednym Niemcem, który na początku grudnia otworzy pod > Zgorzelcem fabryczkę, dając zatrudnienie około 20-25 osobom. Takich firm > pojawia sie tam ostatnio na peczki. Jest z okolic Monachium i jemu też nie > przeszkadza, że do Zgorzelca musi jechać samochodem a nie lecieć samolotem > czy dojechać koleją. Jemu nie - powiedz Angolowi, zeby przyjechal samochodem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: IGLICA Re: Upadek lotniska cd. IP: *.dsl.chcgil.ameritech.net 29.10.04, 16:58 Co tu duzo mowic (chyba juz wszystko bylo powiedziane we wczesniejszych watkach na tym forum) prawda jest taka, ze terazniejszemu zarzadowi, ale tez i wladza miasta i wojewodztwa (wspolwlasciciele lotniska) absolutnie nie zalezy na polaczeniach lotniczych dlatego jedne po drugim znikaja. W kazdym miejscu na swiecie nawet tym ktore ma wielkie lotniska (Heathrow czy JFK)wladze sa aktywnie zwiazane z rozwojem lotnisk (miejsca pracy, rozwoj miasta itd.) U nas widac jak jest. Za czasow Zdroja (ktoremu na lotnictwie zalezalo) miasto zrobilo wszystko aby miec polaczenia. Np. do Frankfurtu nie chcial latac LOT ani Lufthansa, wiec Zdroj zalatwil polaczenie z Eurowings (wtedy niezalezna linia). Potem przyszly nastepne Dusseldorf, Wieden, Kopenhaga itd. Zmiana wladzy i polityki lokalnej (rowniez zarzadu lotniska) sprawila, ze toczy sie tam polityka rozkladania wszystkiego na czesci pierwsze - wynik wszystkim wiadomo, wkrotce zostanie tylko polaczenie do Warszawy! Mowienie,ze nic sie nie oplaca jest zupelna bzdura, przeciez teraz jest wiecej pasazerow niz 10 lat temu, wiec jak wtedy sie oplacalo a teraz nie???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DRAB Ile Strachowiece maja z lotow do Iraku? IP: 164.143.244.* 01.11.04, 16:38 Moze po prostu ekonomicznie sie nie kalkuluje teraz oddawac plyte innym? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Łódż - Kolonia też zlikwidowana IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 01.11.04, 18:09 Gospodarka PAP, MFi /2004-10-31 20:06:00 EAE zawiesza loty na trasie Łódź-Kolonia Od 2 listopada zostaną zawieszone połączenia lotnicze z Łodzi do Kolonii, obsługiwane przez linie lotnicze European Air Express (EAE) - poinformował PAP wiceprezes zarządu Portu Lotniczego Łódź-Lublinek Wojciech Błasiak. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rabuch101 Ale nie Poznań-Kolonia IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 01.11.04, 19:59 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: talkinghead Re: Ale nie Poznań-Kolonia IP: *.crowley.pl 01.11.04, 21:01 Dla biznesu nie jest problemem upadek AP we Wroclawiu (nie wiem czy w ogole zauwazyli). Problemem jest kiepskie (co do godzin) polaczenie z Frankfurtem (brakuje drugiego polaczenia porannego o godz 7). I TO JAK BARZO !!! Podobne uwagi jak do Frankfurtu mam z Kopenhaga. No i idealem bylby jeszcze Zurich (dwa loty 7 i 17) - podobnie wyloty z Zurichu. Z Monachium jest polaczenie wysmienite (rano i wieczorem - widac pod Siemensa ;) btw Monachium to duzy port przesiadkowy). Reszte - z punktu widzenia biznesu - mozna olac. Gdyby oglosic ze Wroclaw ma takie polaczenia (patrz powyzej) - 99% biznesmenow z zagranicy uzna ze jestesmy SWIETNIE skomunikowani. pzdr th. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rabuch101 Re: Ale nie Poznań-Kolonia IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 01.11.04, 21:44 Myślę,że ważne jest aby do każdego (no, moze prawie każdego) miejsca w Europie dolecieć z maximum jedną przesiadką. Ranne połączenia z Frankfurtem, Kopenhagą i ew. Zurychem są to w stanie to zapewnić. Ja dodałbym jeszcze Londyn - Heathrow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: talkinghead Re: Ale nie Poznań-Kolonia IP: *.crowley.pl 01.11.04, 22:00 Heathrow moze sie przydac wlasciwie tylko do latania przez Atlantyk. Do Europy jest "nie po drodze". Do wiekszosc miejsc za Oceanem mozna w sumie doleciec w sumie z pozostalych wymienionych lokalizacji. No chyba ze ktos lubi British Airways ;) pzdr th Odpowiedz Link Zgłoś
svarte_sjel Re: Ale nie Poznań-Kolonia 05.11.04, 12:38 Gość portalu: talkinghead napisał(a): > Z Monachium jest polaczenie wysmienite (rano i wieczorem - widac pod > Siemensa ;) btw Monachium to duzy port przesiadkowy). Wrocławski Siemens akurat bardziej współpracuje z Berlinem niż z Monachium. Przynajmniej na razie :^) Odpowiedz Link Zgłoś
pluto10 Re: Ale nie Poznań-Kolonia 05.11.04, 22:38 Ja nie chciałbym dużo! Do tych portów co teraz Wrocław posiada czyli: -Warszawa -Kopenhaga -Frankfurt -Monachium dodałbym jeszcze 5 kierunków: -Londyn -Zurych -Paryż -Berlin -Bratysława Każde połączenie 2 razy dziennie (Warszawa 6),a w soboy i niedziele 1 (Warszawa 3).Więcej nie chce:) Moooooże w 2015:( -------------------------- pluto10 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erni Re: Upadek lotniska cd. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.11.04, 21:54 London Heathrow jest najwazniejeszym polaczeniem z kazdego punktu widzenia. Jest to najwiekszy port w europie i w dodatku posiada najtansze polaczenia z USA. Nawet francuzi lataja przez Londyn do USA. Po za tym Londyn ma polaczenia z calym globem. Juz nie mowiac ze to miasto od lat jest uznawane za stolice swiatowych finansow. Podobno w Londynie jest wiecej amerykanskich bankow niz w Nowym Yorku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: IGLICA Re: Upadek lotniska cd. IP: *.dsl.chcgil.ameritech.net 03.11.04, 04:30 Heathrow ma limity przepustowe i na nie nie ma co liczyc, ale Gatwick jest ok. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erni Re: Upadek lotniska cd. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.04, 18:32 Z Warszawy startuje easyJet mkuz 02-11-2004, ostatnia aktualizacja 02-11-2004 17:17 Już w środę z Warszawy wystartuje samolot jednej z największych tanich linii lotniczych - easyJet Pierwszy pomarańczowy samolot wyruszy z Warszawy w rejs do Londynu (dokładnie na lotnisko Luton, kilkadziesiąt kilometrów od stolicy Wlk. Brytanii). Przewoźnik chce przyciągnąć na pokład nowych klientów - zaproponował im 8 tys. biletów do Londynu za 0,99 euro plus opłaty lotniskowe - 14 euro. Jak podaje firma, na razie na trasie do Londynu sprzedała 20 tys. biletów, w ciągu najbliższych dwunastu miesięcy chce przewieźć 185 tys. pasażerów i uruchomić kolejne połączenia. Na razie nie będzie chciała operować z innych lotnisk w Polsce niż Warszawa i Kraków - chce natomiast zwiększyć częstotliwość połączeń. W ub.r. easyJet przewiózł 20,3 mln pasażerów w całej Europie, zarobił na tym na czysto 50,2 mln funtów. Dziś linia ma 92 maszyny, ale zamówiła kolejne sto samolotów, które ma dostać w ciągu najbliższych trzech lat (polski LOT ma dziś 50 maszyn). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erni Czy Wrocław się też załapie??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.04, 08:50 NOWY PRZEWOŹNIK wchodzi do gry. Nazywa się Nowy Przewoźnik i jest spółką córką Polskich Linii Lotniczych LOT. Zajmować się będzie tanimi lotami oraz czarterami. Swą siedzibę ma na placu Zwycięstwa, nieopodal Muzeum Kinematografii w Łodzi. W tej chwili pracuje w niej 17 osób (plus 14 w Warszawie oraz 27 stewardes). Do końca roku przyjętych zostanie w Łodzi drugie tyle. Prezesem spółki jest Piotr Kociołek, łodzianin. Tanie połączenia ruszą za 2-4 miesiące. Nowy Przewoźnik będzie latał pięcioma samolotami Boeing 737. W przyszłym roku zamierza przewieźć 800 tysięcy pasażerów, z czego ponad połowę regularnymi tanimi połączeniami. Resztę stanowić będą klienci korzystający z czarterów, których spółka przejmie od LOT Charters. Joanna Blewąska: Jest na rynku miejsce dla kolejnego taniego przewoźnika? Piotr Kociołek, prezes: Jestem przekonany, że tak. Prognozy wskazują, iż rynek tanich przewozów lotniczych w Polsce będzie się szybko rozwijał. W USA stanowi on już 30 proc. pasażerskiego ruchu lotniczego ogółem, w krajach Europy zachodniej 15-30, zaś w Polsce niespełna osiem procent. Te różnice określają możliwą dynamikę wzrostu. Z szacunków wynika, że liczba pasażerów "low costów" w przyszłym roku podwoi się i przekroczy milion. Gdzie będzie latać Nowy Przewoźnik? - Czartery - południowa Europa i północna Afryka. Loty rozkładowe są właśnie planowane. Z pewnością nie będziemy unikać kierunków najbardziej pożądanych przez naszych klientów, takich jak Londyn czy Paryż, ale ostateczny kształt siatki jeszcze się tworzy. Gdzie będzie baza? - Na początku na Okęciu. Planujemy też operacje z innych miast polskich. Bardzo liczymy na szybkie przygotowanie Łodzi do obsługi takich przewoźników jak my. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: IGLICA Re: Czy Wrocław się też załapie??? IP: *.dsl.chcgil.ameritech.net 04.11.04, 00:54 Znajac sytuacje we Wroclawiu, chyba nie.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erni Re: Upadek lotniska cd. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.04, 22:19 Ostatni samolot do Kolonii odleci w piątek z wrocławskich Strachowic. Tym samym zostają nam tylko cztery połączenia z Wrocławia. W październiku z Wrocławia - po nieporozumieniach z zarządem Portu Lotniczego Wrocław SA - wycofała się Air Polonia. Od dzisiaj z wrocławskim lotniskiem żegna się European Air Express. Przewoźnik pięć razy w tygodniu latał z Wrocławia do Kolonii od września zeszłego roku. Linia poza Wrocławiem rezygnuje także z Łodzi. Zostanie w Poznaniu. - Kolonia cieszyła się bardzo małym zainteresowaniem pasażerów i połączenie przestało być opłacalne - mówi Michaela Kube, rzeczniczka EAE. Potwierdza to Leszek Karwowski, wiceprezes Portu Lotniczego Wrocław SA: - O ich decyzji dowiedzieliśmy się niedawno. Wcześniej w grę wchodziło ograniczenie liczby lotów. Średnio w jednym samolocie mieli ośmiu pasażerów. Żeby loty się opłacały, musiałoby latać co najmniej 20-25 osób - twierdzi Karwowski. Przekonuje, że nie było sposobu, żeby zatrzymać przewoźnika we Wrocławiu: - Nie możemy przecież schodzić z opłatami do zera. A nawet gdybyśmy tak zrobili, linia i tak by się wycofała. Od dzisiaj wrocławskim Strachowicom zostają cztery połączenia: Warszawa, Frankfurt, Monachium, Kopenhaga. - Poza Kolonią liczba pasażerów na kierunkach niemieckich szybko wzrasta - zapewnia Karwowski. - W porównaniu z ubiegłym rokiem już o 40 proc. Czy możemy liczyć na nowe połączenia? - Prowadzimy rozmowy - odpowiada Karwowski. W okresie od stycznia do sierpnia wrocławskie lotnisko obsłużyło ponad 248 tys. pasażerów. Najwięcej w ruchu krajowym. W ruchu międzynarodowym największa liczba pasażerów poleciała do Niemiec. 50 tys. pasażerów skorzystało z lotów czarterowych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Re: Upadek lotniska cd. IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 04.11.04, 22:28 Jeżeli chodzi o loty do Koln, to sam, osobiście przekonałem się jaka garstka ludzi korzystała z tego połączenia. Przed Świetami Wielkanocnymi 2004 leciałem z Wrocławia do koln i oprócz mnie, mojego znajomego, leciało z nami jeszcze tylko 5 osób. Czyli łącznie było w samolocie 7 osób :( pomijam już fakt, że bilety były bardzo drogie, bo to było raczej połączenie biznesowe, a nie turystyczne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erni GRATULACJE DLA ZARZADU IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.04, 22:31 Tutaj zapraszam na skladanie gratulacji zarzadowi na adres: airport@airport.wroclaw.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erni Re: Upadek lotniska cd. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.04, 22:33 ! domyslam sie ze bilet kosztowal tyle co za ocean? A na pokladzie serwowali kawior i szampana? Bo za ta cene to nie wiem czym sie roznilo polaczenie biznesowe od economy class w lini EAE. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Re: Upadek lotniska cd. IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 04.11.04, 22:39 Nie pamiętam ile kosztował ten bilet, ale nie był tani. Tu już nawet nie chodzi o cenę, tylko o ilość osób korzystających z tego połączenia. Akurat w tym przypadku wygrała ekonomia, opłacalność połączenia (a raczej jego nieopłacalność). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erni Re: Upadek lotniska cd. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.04, 22:42 Nic dziwnego ze to polaczenie nie bylo popularne. Z biletami w cenie lotu za atlantyk, a lecialo sie do sasiedniego panstwa Canaiderkiem. Smieszne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: HG Re: Upadek lotniska cd. IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.11.04, 11:37 > Nic dziwnego ze to polaczenie nie bylo popularne. Z biletami w cenie lotu za > atlantyk, a lecialo sie do sasiedniego panstwa Canaiderkiem. Smieszne. Jakim Canaderkiem??? ATRem 42 w wersji 300, czyli takim jakie dwa lata temu wycofal nawet sam LOT (teraz ma wszystkie ATRy 42 w wersji 500). Dlatego jest to jescze bardziej smieszne - linia businessowa lata kilkunastoletnimi samolotami. Moze jaki busines taki samolot. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: IGLICA Re: Upadek lotniska cd. IP: *.dsl.chcgil.ameritech.net 06.11.04, 04:20 Oni mysleli, ze ludzie beda leciec do Kolonii aby tam sie przesiasc na Germanwings. Widocznie pomysleli,ze skoro Germanwings sprzedaje bilety po 19 euro to z ich cena 600 euro wszystko sie wyrowna...... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jjj Re: Upadek lotniska cd. IP: *.bredband.skanova.com 06.11.04, 13:38 Mala lektura dla tych ktorzy nie rozumieja dlaczego port lotniczy i tanie linie lotnicze sa wazne dla miasta. miasta.gazeta.pl/krakow/1,44425,2378854.html Moze jednak czasami warto zastanowic sie, ze nawet tak zwane "zerowe" oplaty lotniskowe oplacaja sie miastu... ale to jest chyba za zaawansowana szkola jazdy dla naszych rodzimy "burakow" z PL-Wroclaw. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Walcz o swoje ! Re: Upadek lotniska cd. IP: 193.129.161.* 06.11.04, 14:19 Po przeczytaniu artykulu o Krakowie, az krew sie w czlowieku burzy. To jest skandal, ze chociaz uplynelo wiele lat od upadku komuny, w niektorych miejscach nadal jej obrzydliwe odrosty, niszcza swoja nieudacznoscia mozliwosci spoleczenstwa (spoleczenstw lokalnych). Czy bedzie czas, kiedy efektywnosc i profesjonalizm wyprze ten roztaczajacy sie nie tylko we Wroclawiu wrzod ? Kiedy spoleczenstwo bedzie mialo sile, aby rozliczyc kolesi nadanych kluczem partyjnym na strategiczne stanowiska ? Ludzie, przeciez to nas wszystkich dotyczy !!! Bez rozwoju miasta, kiedy turystyka jest jedna z dziedzin dajacych Wroclawiowi duza szanse, nie bedzie nowych miejsc pracy i pieniedzy. Szansa jak daje UE, polega na chwilowej atrakcyjnosci regionow tj. Dolny Slask i Polski, dla potecjalnych inwestorow. Bumu na Polske wiecej nie bedzie, mamy kilka lat do wykorzystania, az w UE pojawia sie nowe panstwa, z czesto lepsza oferta i polozeniem: Bulgaria, Rumunia, Turcja, Ukraina. Dlatego mowie, ze czym szybciej zrozumiemy jak wazne jest rozwoj wszelkich ciagow komunikacyjnych we Wroclawiu i calym regionie, tym wiecej mozemy wykorzystac okazji na inwestycje i reklame naszych miast. Ludzie z Zarzadu Lotniska W-w, powinni byc napietnowani i uznani przez spolecznosc lokalna i wladze miasta za antywroclawskich i szkodliwych. To, ze do dzisiaj ten problem jest bagatelizowany, powinno tez sugerowac przyszlym wyborcom na kogo nie powinni glosowac. Trzeba zrozumiec, ze nasze glosy odbijaja sie na jakosci naszego zycia i mozliwosciach, jakie daje dobry wybor. Dlatego polecam, uwazne kontrolowanie poczynan politykow i wladz wroclawskich, oraz jak najszybsze dzialania interwencyjne w sprawie lotniska. Chyba, ze zycie prowincji i brak perspektyw, tak bardzo sie podoba lub odcisnelo pietno na waszej psychice, ze sprawa jest dla was obojetna. Jest demokracja i pora to zrozumiec, jesli my tego nie zmienimy, to kto? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: IGLICA Re: Upadek lotniska cd. IP: *.dsl.chcgil.ameritech.net 06.11.04, 23:27 Nic dodac nic ujac. Zreszta my tu juz cale tomu wypisalismy na ten temat bez zadnego odzewu....Nawet Gazeta nie podlapala tego tematu, a wydawaloby sie ze na forum latwo znalesc cos co nurtuje mieszkancow zamiast pisac artykuliki o kotku co wlazl na drzewo i trzeba bylo dzwonic po straz pozarna aby go sciagnela Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erni Re: Upadek lotniska cd. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.04, 14:30 Hey jjj to wyslij to na adres portu, a nie nam. My wszytko wiemy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: IGLICA Re: Upadek lotniska cd. IP: *.dsl.chcgil.ameritech.net 06.11.04, 23:36 A moze zamiast do portu zaczniemy pisac do Prezydenta: www.wroclaw.pl/m3388/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antoslaw Re: Upadek lotniska cd. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.11.04, 09:35 ja wlasnie napisalem list na airport@airport.wroclaw.pl <airport@airport.wroclaw.pl>, wyrazajac swoje niezadowolenie wobec polityki wladz lotniska. Prosze piszcie, ze bedziecie naglasniac sprawe, jesli sytuacja sie nie zmieni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erni Re: Upadek lotniska cd. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.04, 11:54 Do nich nie ma sensu pisac. Trzeb apisac do Prezydenta i Do Marszałka Sejmiku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antoslaw Re: Upadek lotniska cd. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.11.04, 11:58 Jest sens. Wlasnie koles mi odpisal, poprosilem go dane dot. prognoz ruchu na najblizsze miesiace. Apeluje do Was, zebyscie pisali. Jesli to nie pomoze, bedziemy probowac innych sposobow, najwazniejsze, zeby zrobic duzo szumu, aby przyciagnac uwage mediow. Pamietajcie media to czwarta wladza! :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: IGLICA Re: Upadek lotniska cd. IP: *.dsl.chcgil.ameritech.net 08.11.04, 16:38 Piszac na adres lotniska najlepiej zrobic copie (CC) na wczesniej podany prze zemnie adres biura Prezydenta Dutkiewicz, odzew murowany... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antoslaw Re: Upadek lotniska cd. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.11.04, 16:45 Ja dzis korespondowalem bez kopii do prezydenta i tez odpowiadali. Wysylajcie masowo maile z zapytaniemiami, bedzie duzo materialu i dowodow na przyszlosc! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Dobry pomysł! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 08.11.04, 17:16 Czym więcej ludzie będą wysyłać tych maili, tym lepiej i tym większa szansa na sukces (czytaj: ruszenie tej sprawy). Zasypmy ich mailami! Ja też zaraz wyślę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erni NARÓD DECYDUJE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.04, 18:33 To my decydujemy bo my wybieramy władzę. Pora aby ludzie zaczeli brac sprawy w swoje rece, swoje sprawy. Lechu miał rację :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lolo podajcie tresc bo niektorym myslec sie nie chce ;) IP: *.rozanka.wroc.pl 08.11.04, 18:54 ;) Odpowiedz Link Zgłoś
pluto10 Re: podajcie tresc bo niektorym myslec sie nie ch 08.11.04, 19:28 JAK DACIE TEKST NA FORUM JAKI TRZA WYSŁAĆ TO WYŚLĘ DO KOGO CHCECIE NAWET 30 TYCH MAILI:) -------------------------- pluto10 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rabuch101 Re: Upadek lotniska cd. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.04, 07:57 Nie wiem czy to dobra wiadomość, ćzy zła ale coś się w sprawie lotniska dzieje. Tak czy inaczej jest okazja aby podbić ten ważny wątek. Informacja ze strony Ministerstwa Infrastruktury. Wykorzystywanie lotnisk wojskowych przez lotnictwo cywilne W dniu 16 listopada br., ministrowie infrastruktury i obrony narodowej podpisali rozporządzenie w sprawie warunków i zasad wykorzystywania lotnisk wojskowych przez lotnictwo cywilne oraz obowiązków zarządzających tymi lotniskami. Rozporządzenie określa szczegółowe warunki, na jakich cywilny podmiot gospodarczy może wykorzystywać lotniska wojskowe. Reguluje także zasady udostępniania lotnictwu cywilnemu nieruchomości i urządzeń lotniska wojskowego. Wejście w życie rozporządzenia spowoduje podpisanie stosownych umów pomiędzy Agencją Mienia Wojskowego, bazami lotniczymi i zainteresowanymi podmiotami gospodarczymi. Rozporządzenie określa również obowiązki zarządzającego lotniskiem wojskowym wykorzystywanym przez lotnictwo cywilne oraz zasady, na jakich zarządzający ten, powinien lotnisko wykorzystywać. Wprowadzenie rozporządzenia spowoduje unormowanie sytuacji prawnej na lotniskach wojskowych wykorzystywanych przez lotnictwo cywilne oraz spowoduje ujednolicenie zasad wspólnego użytkowania takich lotnisk, co niewątpliwie stwarzać będzie pozytywny klimat dla dalszego rozwoju transportu lotniczego w Polsce. Możliwe jest również, że regulacja zawarta w rozporządzeniu będzie miała wpływ na rynek pracy, na lotniskach wojskowych dotychczas nie wykorzystywanych przez lotnictwo cywilne może pojawić się nowy podmiot, który będzie zatrudniał personel w części cywilnej lotniska, np. utrzymanie, konserwacja, obsługa cywilnych statków powietrznych, itp. Podpisano także porozumienie w sprawie wyznaczenia zarządzających lotniskami współużytkowanymi - Bydgoszcz Szwederowo, Kraków Balice, Wrocław Strachowice. (rg) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: & Re: Upadek lotniska cd. IP: *.ip.WRO.Korbank.PL 27.12.04, 11:57 Kąty likwidują lotnisko Poniedziałek, 27 grudnia 2004r. Władze województwa i podwrocławskiej gminy walczą o przyszłość portu lotniczego Kąty Wrocławskie zmieniają studium zagospodarowania, czyli ogólny plan dla całej gminy. Władze Kątów celowo nie uwzględniły istnienia Portu Lotniczego Wrocław. Jeśli studium wejdzie w życie lotnisko na wrocławskich Strachowicach nie będzie mozliwości rozbudowy Studium Uwarunkowań i Zagospodarowania Przestrzennego jest podstawą do tworzenia miejscowych planów. To według nich wydaje się wszystkie pozwolenia na budowę. W studium Kątów Wrocławskich na terenie, który był rezerwowany na rozwój lotniska, władze gminy przewidziały magazyny oraz łąki i pola uprawne. A na przyległych terenach - osiedla. Oznacza to, że władze gminy nie przewidują istnienia na jej terenie portu lotniczego Wrocław - Strachowice. Uchwalenie tego studium będzie oznaczało, że wrocławskie lotnisko na zawsze pozostanie prowincjonalne, bo nie będzie się miało gdzie rozwijać. O sporze wokół rozbudowy Strachowic pisaliśmy już ponad półtora roku temu. Okazało się wtedy, że na przedłużeniu planowanego drugiego pasa startowego powstaje osiedle domków, bo poprzednie władze portu nie dopilnowały swoich interesów. Jednak zmiana studium to już nie jest coś, co przespał urzędnik. To są plany gminy na następne dwadzieścia lat, w których rozwój lotniska nie jest brany pod uwagę. - Rzeczywiście nie przewidzieliśmy planów rozbudowy portu. Skoro ani lotnisko, ani władze województwa nie mają konkretnych planów, to my uchwalamy studium biorąc pod uwagę to, co istnieje – mówi Antoni Kopeć, burmistrz Kątów Wrocławskich. A w studium na terenach, których lotnisko jest właścicielem, jego władze mogą sobie posiać buraki, albo otworzyć hurtownie. Ale o dodatkowej infrastrukturze lotniczej, czy drugim pasie startowym, nie mogą myśleć. - To jest działanie na szkodę lotniska i całego regionu - mówi Fryderyk Krukowski, wiceprezes Portu Lotniczego Wrocław. Jednak zapytany o to, co władze portu mają zamiar teraz zrobić odpowiada, że oficjalnie nie widział jeszcze nowego studium. Więc nie może mówić o żadnych działaniach. We wszystkich wrocławskich urzędach zapanował popłoch. – Kątom rozbudowa lotniska jest nie na rękę. Jeśli zacznie się rozszerzać, to gmina nie mogłaby sprzedać gruntów pod budownictwo mieszkaniowe w pobliżu Wrocławia, na które jest wielu chętnych. Więc władze tej gminy starają się na wszystkie sposoby zablokować rozbudowę portu – tłumaczy jeden z bliskich współpracowników wojewody. Jednak oficjalnie urząd wojewódzki nic jeszcze o propozycjach nowych zapisów nie wie, bo jak usłyszeliśmy, dane na płycie były nieczytelne i urząd zażądał od Kątów wersji wydrukowanej. Urzędnicy w magistracie powtarzają w kółko, że lotnisko jest priorytetem i twierdzą, że robią wszystko, żeby znaleźć wyjście z tej sytuacji. Ale o szczegółach nie chcą rozmawiać. Jedynie ludzie marszałka rozpoczęli z podwrocławską gminą otwartą wojnę o Starachowice. - W planie wojewódzkim uwzględniliśmy rozbudowę lotniska. Nowe studium Kątów jest sprzeczne z tym planem, dlatego nie zgodziliśmy się na wprowadzenie go w życie. Władze gminy odwołały się od naszej decyzji do Samorządowego Kolegium Odwoławczego – mówi Izabela Zalewska, rzecznik zarządu województwa. Bartłomiej Knapik - Słowo Polskie Gazeta Wrocławska Odpowiedz Link Zgłoś
smi Re: Upadek lotniska cd. 27.12.04, 12:27 Tiaaa ... Katy Wrocławskie bardzo chcą, by ich gmina się rozwijała ... Widać, po upadku/marginalizacji lotniska, atrakcyjność tych terenów znacząco "wzrośnie" dla potencjalnych inwestorów :P Poza tym, DUW uchyli z pewnością Studium, jako niezgodne z innymi dokumentami. Poza tym Kąty Wrocławskie rozdysponowały nie swoje grunty ... Ta Gmina nie ma kompletnie pojęcia na temat rozwoju ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: HG Re: Upadek lotniska cd. IP: *.airport.wroclaw.pl 27.12.04, 14:01 strasznie dramatyczny ten artykul a niewiele tresci. Tworzenie planu zagospodarowania przestrzennego to dosc zlozony proces. Wpierw jest projekt, ktory wszyscy zainteresowani maja prawo obejrzec i zlozyc ewentualne protesty i zarzuty. Pozniej te zarzuty i protesty rozpatruje gmina, gdy je odrzuci jest jeszcze NSA i na koncu chyba kasacja. Odpowiednie instytucje, ktorym zalezy na lotnisku maja mnostwo miejsca na popisy i ciezka prace, ale po to wlasnie sa. Mimo, ze prawnie gmina ma "wladztwo urbanistyczne" na swoim terenie, to nie moze robic co jej sie spodoba (jest jeszcze prawo wlasnosci). Caly problem polega na tym, zeby zainteresowane strony umialy sie dogadac. Z pewnoscia da sie pogodzic rozwoj lotniska z rozwojem gminy. Odpowiedz Link Zgłoś
smi Re: Upadek lotniska cd. 27.12.04, 14:30 HG, dokładnie, to studium, jako niezgodne z pozostałymi, nadrzędnymi dokumentami, zostanie odrzucone i Gmina będzie musiała wnieśc poprawki - nie tylko przy terenie lotniska, ale także i w Pietrzykowicach :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: archibald do "!" IP: 195.117.40.* 28.12.04, 10:46 czy to prawda jest, że jest Pan wprowadzony w szczegóły tzw. "afery rurowej" w magistracie i przyległych? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erni AFERA RUROWA IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 28.12.04, 12:05 Nie. Od afery rurowej to jestem ja. Lubie czasem dać w rurę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stały pasażer Re: Upadek lotniska cd. IP: 80.53.160.* 29.12.04, 16:30 Tu sie mówi o upadku lotniska a wladza kochana myśli o budowie dróg i po co to komu? Odpowiedz Link Zgłoś