Dodaj do ulubionych

gdzie znajduje sie wejscie do Podziemnego Breslau?

20.07.06, 11:12
wiem, wiem - nie ma podziemnego Wroclawia :) Ale slyszlem, ze na Brochowie,
gdzies kolo dworca PKP znajduje sie wejscie ,,w glab ziemi". Czy ktos moze mi
podpowiedziec gdzie?

A moze ktos zna inne ciekawe wejscie ,,gdzies"?

Pozdrawiam!
Obserwuj wątek
    • piast9 Re: gdzie znajduje sie wejscie do Podziemnego Bre 20.07.06, 11:59
      Na placu Solnym :)
      • Gość: elwis Moze chodzi ci o Wroclawskie Metro? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.06, 12:01
        Wszystkie zejscia do metra sa dobrze oznaczone, ruchome schody, windy, zjezdzajace platformy.
        • tonks666 Re: Moze chodzi Ci o Wroclawskie Metro? 20.07.06, 14:09
          taaak, wrocławskie metro jest chlubą całej Europy xD
    • Gość: jurek staszyk Re: gdzie znajduje sie wejscie do Podziemnego Bre IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 20.07.06, 12:09
      nie jest to zbyt populaarna informacja,
      ale cieszę się z sie pan tym zainteresował.
      planujemy jeszcze tego lata otworzyć szlak po podziemnym wrocławiu
      będzie miało około 2500 metrów, jest to wiele pozdiemnych tuneli,
      o wielu poziomach i duzych salach złużacych jako magazyny, schrony i hale
      produkcyjne, w wiekszości zachowały się oryginalne wyposażenie, podziemia
      znajduja sie pod ulicą świdnicka, rynkiem, ok. hali targowej i opery i dworca
      głównego i pod dworcem autobusowym, jest wiele połączń z piwnicami budynków i
      kanalizaja miejską. inne tunele prowadza na tereny pl. grunwaldzikego - pod
      odrą, na krzyki, i w okolice astry
      • Gość: tymczasem Re: gdzie znajduje sie wejscie do Podziemnego Bre IP: *.media4.pl 20.07.06, 12:18
        planujecie otworzyc? Ciekawe kto wam pozwoli (jesli w ogole taki szlak jet).
        Smiechu warte.
      • pan.marcin Re: gdzie znajduje sie wejscie do Podziemnego Bre 20.07.06, 12:19
        moge prosic o blizsze informacje na maila? pan.mracin@gazeta.pl

dziekuje!
        • pan.marcin Re: gdzie znajduje sie wejscie do Podziemnego Bre 20.07.06, 12:22
          pan.marcin@gazeta.pl - oczywiscie :)

no i - oczywiscie - jesli sobie jaj nie robisz hehe
          • Gość: do poczytania Re: gdzie znajduje sie wejscie do Podziemnego Bre IP: *.finemedia.pl 20.07.06, 12:28
            b.o.s.w.w.interia.pl

strona internetowa o podziemnym Wrocławiu, można sobie poczytać conieco.
        • robak_wroc Re: gdzie znajduje sie wejscie do Podziemnego Bre 21.07.06, 14:24
          ja bym tez poprosil. moj nick na gazeta.pl to moj adres.
      • tonks666 Re: gdzie znajduje sie wejscie do Podziemnego Bre 20.07.06, 14:11
        Od miasta, az do Kosmosu (midyz Astra, a Kuznikami)!? nie wiedziam xD
      • Gość: tomek Re: gdzie znajduje sie wejscie do Podziemnego Bre IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 21.07.06, 09:29
        widziłem państwa stronę. szczęka opadła mi na ziemię, nie wiedziałem ze mamy
        takie podziemia w tak fenomenalnym stanie !
    • Gość: nickt Zapytajcie niejakiego Franasa Arkadiusza IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 21.07.06, 14:47
      Kiedyś pisał o tym w Gazecie Rbotniczej, kilka lat temu. Fascynujący materiał
      oparty na relacji uczestników eksploracji w czasach zaraz po IIWŚ. Wyruszyli
      oczywiście z placu Solnego w kierunku fosy i już, już byli niedaleko, kiedy to
      uczestnik tej wyprawy poczuł szarpnięcie za kabel elektryczny (przyświecali
      sobie bowiem zarówką). To Ariadna po drugiej stronie dawała znaki, że pierogi
      już gotowe i wędrowcy chcąc nie chcąc, zawrócili... I tak to ruskie
      uniemożliwiły wiekopomne odkrycie a lochy Wrocławia nadal otacza mrok :)
      Tekstu nie ma w internecie, ale jeśli ktoś ma ochotę, może sprawdzić gdzieś w
      czytelni: Gazeta Robotnicza (uważająca się za Wrocławską) na pewno wydanie
      piątkowe, 2002 lub 2003 rok.
      • Gość: mar Re: Zapytajcie niejakiego Franasa Arkadiusza IP: *.media4.pl 21.07.06, 14:52
        prawda jest taka, ze z podziemi pl. 1 Maja mozna przejsc do toalet na pl.
        Solnym. Wczesniej jest (byl?) ,,przystanek" na Ruskiej - tam, gdzie teraz jest
        pizzeria ,,Strus".

Zreszta jak wiadomo, pod pl. Solnym jest dosc obszerny schron.

Nikt mi poza tym nie powiem, ze Szkopy budowaly podziemne kible :)
        • Gość: www Re: Zapytajcie niejakiego Franasa Arkadiusza IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 25.07.06, 09:41
          dokładnie !!!
    • 1410_tenrok Oczywiscie i nie tylko!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 21.07.06, 15:42
      Drogi Panie Marcinie, musze pana zmartwic! W ksiazce "So kaempfte Breslau" jest
      cały rozdział poswiecony podziemnemu Wrocławiowi w trakcie walk 1945. Rozdział
      napisał były dyrektor kanalizacji! Niestety nie opisuje on zadnych innych
      podziemi, a jedynie podziemne kanały sciekowie (te same, ktore publikowała GW).
      Co wiecej, kiedy organizowano na wzgórzu Liebicha centrum dowodzenia twierdzy,
      okazało sie , ze jest ono kiepskiej jakosci i nie nadaje sie do celów
      militarnych z racji braku zbrojenia stropów...... Na gwałt umacniono
      komendanture przy pomocy okolicznie wygrzebywanych, granitowych płyt
      chodnikowych. Pisze sie równiez o szpitalach. Niestety wspominane są jedynie te
      na Placu Solnym, pod Dworcem i na Nowym targu. Summa summarum w latach 30/40 we
      Wrocławiu wybudowano szereg obiektów, ale nie był to zaden połączony system, a
      juz na pewno nie podziemny (są rachunki i dokumenty w niemieckich archiwach,
      czesc nawet publikowano, z racji badan archeologicznych na Nowym Targu).
      W literaturze polskiej podnosi sie co jakis czas ciekawostki a la kol. Stojak!
      Mowi sie o bunkrze pod Grunwaldem, a to o tunelu od Brochowa do Kozanowa, a to
      o obiektach wykorzystywanych przez Rosjan i Niemców w czasie walk w rejonie
      Graabiszynskiej. Wspomniec należy rowniez o słynnym kablu tele z 400 parami
      zdazającymi pod wieze stadionową (d. Hermann Goering Sportfeld). Niestey,
      Wrocław jeży na kurzawie i było to bardzo biedne miasto, jak na warunki
      niemiecki metropolii o ludnosci ok. 500.000. Nie myslano tu ani o metrze, ani o
      takich innych ciekawostkach. Po prostu były to niebotyczne inwestycje. Ciekawym
      jest, że znając słabe mozliwosci w zakresie budowli podziemnych, probowano
      przekonac Berlin na przelomie 44/45 , aby przy pomocy gornikow z GOPu wydrążyc
      tunele w nasypie srednicowej obwodnicy towarowej. Na to ani Berlin, ani DR nie
      chciały wydac zgody, twierdzac ze linia ta ma wielkie znaczenie strategiczne.

A teraz cos ku pokrzepieniu serc.
      Za czasów Gierka postanowiono jednak zbudowac metro. Jest on gotowe, ale
      dostepne jedynie dla ViPów. Słyszałem, ze p. Dutkiewicz poostanowił zmienic to
      i wraz z ukonczeniem Placu G., stacja metra "Politechnika im. Wł. Gomułki -
      takie napisy wygrawerowano w granicie, w latach 80!" zostanie udostepniona jako
      pierwsza. Ponadto udostepniona zostanie kolej napowietrzna, ktora budowana jest
      w niezwykle szybkim tempie, ale w celu niedenerwowania mieszkancow (jedna z
      odnog przechodzi pomiedzy wiezami katedry Sw. Jana), pomalowana jest na razie
      farbą niewidką. Ja znam jednego goscia z UM i on raz oglądał cos w specjalnych
      okularach, stojąc na moscie Pokoju (oni tam często chodzą, tak ok. 9.00). Panie
      Marcie! Powiem jedno, kolej napowietrzna naszego miasta bedzie najwiekszym
      hitem dla turystów z całego swiata. Gotujmy sie na złote lata szczescia!
    • Gość: Speleolog Re: gdzie znajduje sie wejscie do Podziemnego Bre IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.07.06, 20:14
      Oczywistą prawdą jest fakt, że we Wrocławiu nie ma żadnych podziemnych tuneli
      poza kanalizacyjnym. Natomiast z kolegami z klubu Speleolog spenetrowaliśmy
      kilka takich budowli wychodzących poza Wrocław. Najciekawszy jest tunel łączący
      Wrocław przez Brzeg Dolny z Lubiązem. Wejście do tego tunelu znajduje się w
      zamku w Leśnicy. W lutym 1945 r. już po zajęciu Brzegu Dolnego przez Rosjan
      speckomando SS dostało się do laboratorium /obecnie Zakłady Chemiczne "Rokita"/
      filii Gross-Rosen i zniszczyło całą dokumentację związaną z produkcją gazów
      bojowych takich jak chlor, sarin, tabun. Zapasów gazu nie zniszczono i po
      wojnie na bazie chloru Rokita rozpoczęła produkcję podhlorynu sodu ale to już
      inna historia. Co do losów tunelu to w 1954 próbowano zniszczyć wejście do
      zamkpoprzez podpalenie obiektu. Zmek ocalał. Wejście też, żeby jednak tam się
      dostać trzeba mieć specjalne zezwolenie z Ministerstwa Obrony ponieważ obiekt
      wykorzystywany jest w dalszym ciągu w celach wojskowych.
      • Gość: gustaw jelonek Re: gdzie znajduje sie wejscie do Podziemnego Bre IP: *.bujwida.osiedla.net 21.07.06, 22:42
        ciekawe czym wytłumaczy pan fakt, iż nie dalej niż przedwczoraj po raz kolejny
        przeszedłem się tunelem łączacym budynek dyrekcji pkp z piwnicami zamku
        królewskiego. na inne eskapady nie miałem czasu. ale mogę pomóc w organizacji
        takiej wyprawy. takie gadanie bez sensu o braku podziemi w 3 najwiekszym
        mieście III rzeszy to jakaś paranoja, nie wiem czemu ma to służyć ??? jestem za
        najszybszym udostępnienim podziemi dla wrocławian !!!
        • Gość: Juan Carlos Trzecie największe miasto III Rzeszy? IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 22.07.06, 12:58
          Kolego, bardzo jestem ciekaw tej twojej listy. Jeśli Wrocław był na niej
          trzeci, to oczywiście przeszedłeś tymi podziemiami do zamku królewskiego w
          Madrycie :)
          • Gość: erysto Re: Trzecie największe miasto III Rzeszy? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 22.07.06, 16:25
            o jakie listy ci chodzi ?
            • Gość: Etosowiec Re: Trzecie największe miasto III Rzeszy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.06, 17:51
              Chodzi o listy wyniesione prze pana Wildsteina z IPN.
          • 1410_tenrok nie trzecie, tylko drugie!!!! 22.07.06, 17:31
            wogole, nie wiem czy wiecie, ale podziemia nie sa dlatego udostepnianie,
            poniewaz tam nadal zyją Niemcy (około 6 tysiecy). Trzymają ich w tajemnicy! Jak
            spacerowałem tunelem od Parku Szczytnickiego (wejcie jest przy kolumnie, mozna
            spokojnie odgrzebac, tylko uwazac na ekskrementy!) do Lesnicy, to sam widziałem
            trzy stare Niemki na spacerze z dziecmi. Smieszne, ale nie wiedziały, ze wojna
            sie skonczyła! Były bardzo miłe. Trzeba zabrac ze sobą swieczke!
    • czumczum Re: gdzie znajduje sie wejscie do Podziemnego Bre 22.07.06, 16:33
      Jedno fajne wejście prowadzi w głąb górki obok hali targowej ;) Niestety nie
      odważyłam się wejść, ale tunel jest dość obszerny i z tego, co widać po
      zawartości (sytrzykawki, prezerwatywy, butelki po winie) często odwiedzane.
      • pan.marcin to Bastion Ceglarski 22.07.06, 16:38
        zniszczony z rozkazu Napoleona (chyba) w 1807 roku. W srodku nie ma nic
        ciekawego... Tzn - sam bastion jest ok. Ale mozna wdepnac w kupe, niekoniecznie
        psia :)

Aha i fajny jest napis: ,,PZPR zlodzieje" Czy jakos tak :)
        • Gość: Etosowiec Re: to Bastion Ceglarski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.06, 17:49
          Teraz ten napis ktoś uzupełnił: NSZZ - nareszcie sami zostaliśmy złodziejami.
          • pan.marcin Re: to Bastion Ceglarski 22.07.06, 18:15
            :)

Swoja droga Bastion mial sie ,,odrodzic". Miasto mowilo o hotelu, knajpach,
            wiezy widokowej itd itp. I co? I nic.. Jak zwykle.
            • Gość: Etosowiec Re: to Bastion Ceglarski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.06, 23:37
              Teraz nie ma czasu na takie pierdoły. Wszystkie siły i środki musimy skierować
              na budowę Bramy Trzeciego Tysiąclecia skąd tunelem połączymy się z placem Jana
              Pawła II.
    • Gość: juras Re: gdzie znajduje sie wejscie do Podziemnego Bre IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 24.07.06, 10:29
      pewnie że są tylko miasto robi politykę żeby ich nie udostepniać, myśłaem że to
      było tylko tak w komunizmie że sie społeczeństwo okłamywało
    • Gość: czesław oczywiście że jest podziemny wrocław IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 24.07.06, 14:07
      czytałem na ten temat i sam byłem w tunelu prowadząym z okolic cmentarza
      osobowickego do górki szczepińskiej, było ok 20 cm wody ale dało się iść
    • Gość: Zenek Wypierd Podziemie we Wrocławiu? Jak najbardziej jest! IP: *.wroclaw.mm.pl 24.07.06, 14:29
      A wejścia do tego podziemia znajdują się najczęściej w drogich knajpach oraz
      różnych takich klubach. Czasem w burdelach. Żeby tam wejść trzeba jakiegoś
      wprowadzającego albo niezłe rekomendacje poparte równie niezłą kasą (może być
      jeszcze niewyprana).

Oczywiście idzie o podziemie przestępcze, tych kolesi w przeciwieństwie do
      wyimaginowanych budowli podziemnych we Wrocławiu aż nadto!
    • Gość: relax ja tam jestem spokojny IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 24.07.06, 14:47
      kiedyś prawda wyjdzie na jaw, pomyślcie o knajpach
      i imprezowniach które mogą powstać w staych poziemnych halach fabycznych
      wysokich na 30 metrów, wow ale bedzie czad !!!!!!!!
      • Gość: bruno Re: ja tam jestem spokojny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.07.06, 12:02
        a słyszał ktoś o "skarbie z pl. Grunwaldzkiego"? na sprawę trafłem przez
        przypadek przedlądając gazety codzienne z lat 40. po wojnie oczywiście. podobno
        niemcy ukryli niezwykle cenny skarb pod placem Grunwaldzkim. liczyli podobno na
        to, że jeśli nawet Rosjanie wyprą ich z miasta, to dzięki kontrofensywie wrócą,
        a wtedy skarb wykopią. nie wiem, czy został zakopany wprost w ziemi, czy
        umieszczony w jakimś bunkrze. w każdym razie powojenni dziennikarze opierając
        sie na niemieckich relacjach, pisali, że został on dokładnie spakowany w
        wodoszczelne beczki. więc powinien przetrwac nienaruszony. chociaż w pobliżu
        placu już trochę kopano, więc może już został odkryty? nie dałoby się tego
        ukryc, bo to miało by całkiem sporo beczek. może nie trafiłem na info, że
        wykopano go już kiedys przez te 60 lat? a może trafią na niego teraz? a może
        pozostanie w ziemi niezauważony? a może to jedna z licznych plotek?
        a! no właśnie! a co miało by w tych beczkach (może też skrzyniach)? pełne
        wyposażenie szpitala polowego: leki, instrumenty, stoły polowe:) planowali, że
        ponowne odbicie może ich wiele kosztowa, stąd taki skarb z pewnością by się
        przydał i miałby dla niemców ogromną wartośc!
        wartośc faktyczna skarbu umiarkowana, ale historyczna! u! a jaka sensacja by
        była!
        • Gość: Budowlaniec Re: To stara historia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.06, 12:59
          Skarbu już nie ma. Jak na Pl. Grunwaldzkim budowano 11 piętrowy wieżowiec to
          pracownicy zauważyli, że obok fundamentu wystaje jakaś beczka. Zaczęli kopać i
          okazało się, że są w niej złote przedmioty. Nie zważając, że naruszenie
          fundamentów może grozić zawaleniem się budynku zaczęto dalej kopać i wydobywać
          kolejne beczki. I stało się. Wieżowiec się zawalił. Zginął człowiek. Budowę
          otoczono szczelnym kordonem ZOMO. Po usunięciu gruzowiska wydobyto resztę
          beczek, które przewieziono do piwnic KW PZPR na Pl. Dąbrowszczaków. Co dalej
          stało się ze skarbem oficjalnie nie wiadomo. Nieoficjalnie mówi się, że dzięki
          niemu udało się utworzyć SDRP i spłacć pożyczkę moskiewską. Sprawę ma do końca
          września br. wyjaśnić nowy minister d/s likwidacji WSI pan Maciarewicz.
          • Gość: Starzec Re: To stara historia IP: *.wroclaw.mm.pl 25.07.06, 13:43
            Gość portalu: Budowlaniec napisał(a):

> Po usunięciu gruzowiska wydobyto resztę
            > beczek, które przewieziono do piwnic KW PZPR na Pl. Dąbrowszczaków. Co dalej
            > stało się ze skarbem oficjalnie nie wiadomo. Nieoficjalnie mówi się, że dzięki
            > niemu udało się utworzyć SDRP i spłacć pożyczkę moskiewską. Sprawę ma do końca
            > września br. wyjaśnić nowy minister d/s likwidacji WSI pan Maciarewicz.

O ile mnie pamięć nie zwodzi pieniądze ze "Skarbu Grunwaldzkiego" zostały oddane
            FOZZ.
            • bonczek_hydroforgroup To już jakaś choroba.......... 25.07.06, 13:49
              zawsze objawia się w czasie sezonu turystycznego - powodzenia !
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka