asia_25 06.12.07, 21:01 wiec niech tam robią sobie co chcą... ale to nie jest dobry pomysł bedzie z tego zamieszanie i niezły bałagan. Cóz jedne miasta mają nazwę o 1000 letniej tradycji inne wciąż szukają swojej tozsamości. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: :P Wrocławsko-katowicki spór o Silesię IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 06.12.07, 21:25 wiecie co jest fajne jak jeżdżę pociągiem z Wrocławia do zakopanego wiem kiedy jest stacyjka Katowice zawsze ktoś wsiada i zaraz wyciąga bułkę i kawałek kiełbasy i czasami zapija piwem od razu widać ze tam jeszcze prym wiodą klasa robotnicza i niech się nazywają silesią a ja tam wole wrocławską klasę średnią Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarek Re: Wrocławsko-katowicki spór o Silesię IP: *.chello.pl 06.12.07, 22:25 Żałosny jesteś i przepraszam wszystkich Ślązaków z Katowic i okolic za wypowiedź mojego poprzednia. Wrocław lubi Katowice, Katowice lubią Wrocław i to trzeba pielęgnować! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: CivitVratis Stalinogród... kto jeszcze pamięta tą nazwę IP: *.chello.pl 06.12.07, 22:55 Jak można nazwać miasto Silesia? przecież to jest już jasno sprecyzowana nazwa geograficzna dotycząca całego regionu. Stolicą Silesii zawsze była i będzie Vratislavia... Jedne nazwy sie zmieniają z historycznego punktu wiedzenia z dnia na dzień, inne jak Vratislavia trwają w historii niezmienne od zawsze. Więc może lepiej wymyślić coś naprawdę nowego i odkrywczego, a nie "podkradać" inne nazwy.. ;)) Odpowiedz Link Zgłoś
hummer Re: Stalinogród... kto jeszcze pamięta tą nazwę 07.12.07, 13:34 Gość portalu: CivitVratis napisał(a): > Jak można nazwać miasto Silesia? przecież to jest już jasno > sprecyzowana nazwa geograficzna dotycząca całego regionu. Stolicą > Silesii zawsze była i będzie Vratislavia... Załączam mapę Śląska upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/d4/Schlesien_1905.png Czy to aby nie Katowice nazywano Stalinogrodem? pl.wikipedia.org/wiki/Stalinogr%C3%B3d Odpowiedz Link Zgłoś
grushek5 Re: Stalinogród... kto jeszcze pamięta tą nazwę 07.12.07, 14:52 Teraz nie jest i już nie będzie. Jeżeli chcesz mieszkać w stolicy to proponuję Warszawę Odpowiedz Link Zgłoś
hummer Goerlitz 09.12.07, 12:41 grushek5 napisał: > Teraz nie jest i już nie będzie. Jeżeli chcesz mieszkać w stolicy to > proponuję Warszawę Rozumiem, że tzw. prawdziwi Ślązacy uważają się za Ślązaków, a mieszkańcy okolic Opola, Brzegu, czy Wrocławia już nie mogą się za takich uważać. Ale co z Goerlitz. Patrząc na mapę Śląska to tak samo położeni centralnie Ślązacy jak Ci z Katowic, gdzie 3/4 przyjechało za chlebem fedrować z całej Polski - w latach 70 każdy dostawał mieszkanie. Tylko zachodnie, śląskie ziemie za Nysą Łużycką pozostały nieskalane i są czysto śląskie. Silesia w Goerlitz łącząca Polskość i Niemieckość tych ziem - o to jest wyzwanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Norůd Szlůnzsky Re: Goerlitz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.12.07, 21:22 Jedne i druge pudźeće hned ze Szlůnzska raus! Odpowiedz Link Zgłoś
wilhelm4 Re: Goerlitz 17.04.08, 20:57 > Silesia w Goerlitz łącząca Polskość i > Niemieckość tych ziem - o to jest wyzwanie. Ze niby jak ? Polskosc ? Polska - to byla chyba Twoja wodka. :) Odpowiedz Link Zgłoś
wilhelm4 Re: Goerlitz 17.04.08, 21:10 > a mieszkańcy okolic Opola, Brzegu, czy Wrocławia > już nie mogą się za takich uważać. Fanzolisz i smolisz, boroku: Gogolin, Lubliniec, Ozimek, Opawa, Klucznork, Karwina, Rudyszwold, Toszek, Lubomia, Krapkowice, Dobrodzien, Kozle, Prudnik, Glubczyce itd. - to jedna slonsko familja. :) Pewnie, jako "Slazak" wiysz, kaj to je, pra ? No padej gibko. :))) Odpowiedz Link Zgłoś
wilhelm4 Re: Stalinogród... kto jeszcze pamięta tą nazwę 17.04.08, 21:06 > Zmiana ta nigdy nie została zaakceptowana przez mieszkańców Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vratislav Re: IP: 138.227.189.* 07.12.07, 07:49 Bez tej klasy robotniczej to chodzilbys boso i pieszo. Miej troche szacunku dla ludzkiej pracy madralo. A tak kielbaske sam bym chetnie zjadl... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Katowiczanin P...ierdoły IP: *.cust.tele2.be 09.12.07, 10:37 Niezła prowokacja :-). Klasa robotnicza, o które piszesz ma przynajmniej swoje korzenie w tym miejscu, a nie takie komunistyczne po 1945 r. Jest to ich miejsce od pokoleń. Wielu z nas pamięta opowieści dziadków z przedwojennych Katowic, miasta nowoczesnego i polskiego. Moi pradziadkowie mieszkal w secesyjnej kamienicy (w której mieszkam do dziś) i mieli Cadilaca. Bogaci robotnicy, co? :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: westbrompton Re: P...ierdoły IP: *.ipt.aol.com 09.12.07, 15:00 piszesz "...Katowic,miasta nowoczesnego i polskiego."jakbyś był z tego dumny,to troche dziwne ,bo takie berciki jak ty uważają ,ze przedwojenna Polska to był okupant,zresztą skansenowe katowickie oszołomstwo wychodzi z ciebie gdy z pogardą piszesz o ludziach z kresów pozbawionych ziemi i majątkówi ,ze niby mają komunistyczne korzenie,to twój regionik był przez dziesieciolecia oczkiem w głowie komuchów ,na który sypali kase,twoja pradziadkowa secesyjna kamienica jest teraz ruderą ,więc gdzie ta forsa?przyjedz do Wrocławia i zobacz jak wbrew wszystkim i wszystkiemu odbudowuje sie prestiż i znaczenie Ziemi Śląskiej,tylko Dolny Śląsk i Breslau może to uczynić,bo na pewno nie wy berciki Odpowiedz Link Zgłoś
alojs Re: P...ierdoły 10.12.07, 16:33 Gość portalu: westbrompton napisał(a): > piszesz "...Katowic,miasta nowoczesnego i polskiego."jakbyś był z > tego dumny,to troche dziwne ,bo takie berciki jak ty uważają ,ze > przedwojenna Polska to był okupant,zresztą skansenowe katowickie > oszołomstwo wychodzi z ciebie gdy z pogardą piszesz o ludziach z > kresów pozbawionych ziemi i majątkówi ,ze niby mają komunistyczne > korzenie,to twój regionik był przez dziesieciolecia oczkiem w głowie > komuchów ,na który sypali kase,twoja pradziadkowa secesyjna > kamienica jest teraz ruderą ,więc gdzie ta forsa?przyjedz do > Wrocławia i zobacz jak wbrew wszystkim i wszystkiemu odbudowuje sie > prestiż i znaczenie Ziemi Śląskiej,tylko Dolny Śląsk i Breslau może > to uczynić,bo na pewno nie wy berciki A Wo Sind die Breslauer???? Wygnaliscie ich Kargule i Pawlaki Pieronske "Tajojki" Wir Niederschlesier und Oberschlesier sind für Deutschland!! Preussens Gloria Kommt wieder!!!!! www.dhm.de/lemo/objekte/pict/ju000457/index.html Grüsse nach Breslau Hauptschtadt von Schlesien!! ein Oberschlesier Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Silesianin Re: Wrocławsko-katowicki spór o Silesię IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.07, 08:18 Zanim do Wrocłwia Peweksy weszły do w Katowicach każdy juz miał kolorowy telewizor, kieszeń pełną dolców i najlepsze układy Buraku! Wy do dziś dnia macie zamiast dróg to jedną wielką dziure! Żeby się uznawać za stolice śląska to musielibyście się z murzynami dogadać żeby stanąc przed Nimi.... Kapiszonie... Odpowiedz Link Zgłoś
mr_pope Re: Wrocławsko-katowicki spór o Silesię 29.01.08, 08:35 Hmm, do Katowic jeszcze nie dotarła nauka historii najwyraźniej. Cóż, nic dziwnego jak zamiast się uczyć wolicie kraść telewizory. Odpowiedz Link Zgłoś
wilhelm4 Re: Wrocławsko-katowicki spór o Silesię 17.04.08, 21:13 > nauka historii Ale do wos, hehehehehe. No, schizofrenia historyczna i wykorzyniynie - to niezle cierpienie, niyzazdroszcza! Odpowiedz Link Zgłoś
com.bi-nerki Wrocławsko-katowicki spór o Silesię 06.12.07, 21:37 Nigdy nie słyszałem aby mieszkańcy Dolnego Śląska nazywali siebie Ślązakami, tak więc zostawcie im ten Śląsk. Jestem wrocławianinem, mogę być, ale nie muszę być (Dolno) Ślązakiem, jeśli komuś ma to przeszkadzać. Mieszkańcy Górnego Śląska mają, zdaje się, sztuczny problem z tymi z Zagłębia, czy też odwrotnie. Pozdrawiam wszystkich z G. Śląska i Zagłębia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wroclawianin Re: Wrocławsko-katowicki spór o Silesię IP: *.ssp.dialog.net.pl 06.12.07, 21:41 Sawka, redaktorku ze szczecina, kto ciebie prosił o wtrącanie się w nie swoje sprawy? Wracaj lepiej do szczecina! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karol Re: Wrocławsko-katowicki spór o Silesię IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.07, 22:11 Bo my na tu redaktorku jesteśmy zDolnymi Ślązakami, a nie śledziami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gnago Re: Wrocławsko-katowicki spór o Silesię IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.12.07, 06:04 Pedom wiency. Jeśli p. Sawkę wszyscy konsekwentnie zwać będą ludzką mendą to on zgodzi się, mimo że jest miłym człowiekiem? Bo twierdzi że tak wszyscy to się nie będzie sprzeciwiał. Wątpię proces i wrzask na całą Polskę. Odpowiedz Link Zgłoś
flins1 Re: Wrocławsko-katowicki spór o Silesię - Sawce 06.12.07, 22:14 Zgadzam się z poprzednikiem. Kiedy wreszcie o Dolnoślązakach, urodzonych już na Dolnym Śląsku, czytających literaturę śląską (Wańka, Tokarczuk, Taubitz, Hauptmannów...) przestanie się mówić jak o przybyszach?! Wielu Dolnoślązaków przyswoiło sobie kulturę śląska lepiej aniżeli górnicy z Bytomia i Katowic - tyle że gwarą nie godoją. Proszę redaktorów o zadumę nad lokalną tożsamością mieszkanców Wrocławia, Legnicy czy Jeleniej Góry. I nie gadanie o Kresach w koło Macieju. To bezasadne - dla sporej już grupy Dolnoślązaków. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Niklot Re: Wrocławsko-katowicki spór o Silesię - Sawce IP: *.tktelekom.pl 07.12.07, 07:42 ...dobrze prawisz, dać Ci wódki! Mój dziadek był napływowy, i owszem, ale już mój ojciec i ja urodziliśmy się w sercu Śląska, w ukochanym mieście wielu władców. Oddycham śląskim powietrzem, piję wodę spływającą ze śląskich gór, leżakującą w śląskiej ziemi, jem śląski chleb... W hymnie mojej podstawówki (SP 84) był wers "...i jesteś tu na śląskiej ziemi..." Kocham Śląsk Wrocław; jedynie żonę mam świętokrzyskiego diabła :-) Odpowiedz Link Zgłoś
wilhelm4 Re: Wrocławsko-katowicki spór o Silesię - Sawce 17.04.08, 21:14 > Tokarczuk Slonsko literatura ????????? :))))))))))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
wilhelm4 Re: Wrocławsko-katowicki spór o Silesię - Sawce 17.04.08, 21:15 Wielu Dolnoślązaków przyswoiło sobie kulturę śląska lepiej aniżeli górnicy z Bytomia i Katowic - tyle że gwarą nie godoją. ------------------------- wunschdenken :))))))) jak znosz to po polsku, to podej nom sam te slowo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ~? Re: Wrocławsko-katowicki spór o Silesię IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.12.07, 07:31 To żle słyszałeś. Moja rodzina mieszka na Dolnym Śląsku od lat. Ja czuję się Ślązakiem. Nazwanie aglomeracji katowickiej Silesia to jak nazwanie Warszawy Mazowszem. Odpowiedz Link Zgłoś
pyorunochron To raczej jak nazwanie Radomia Mazovią 09.12.07, 03:48 Gość portalu: ~? napisał(a): > To żle słyszałeś. Moja rodzina mieszka na Dolnym Śląsku od lat. Ja > czuję się Ślązakiem. Nazwanie aglomeracji katowickiej Silesia to jak > nazwanie Warszawy Mazowszem. To raczej jak nazwanie Radomia Mazovią. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: złodzieje polske Re: Wrocławsko-katowicki spór o Silesię IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.12.07, 22:09 Podle ty rady Jou Wům dać mogam: Vroclavio-Lwovia?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł z N.Targu NIGDY ponieważ mieszkańcy "Ziem Odzyskanych" ... IP: *.lubin.dialog.net.pl 07.12.07, 16:21 NIGDY ponieważ mieszkańcy "Ziem Odzyskanych" nie mają tożsamości lokalnej. Czują więź co najwyżej bezpośrednio do miejscowości w której żyją. Jest to negatywne zjawisko mając na uwadze konieczność tworzenia polityki samorządowej na poziomie regionu/województwa. Z tożsamością lokalną ściśle wiąże się historia regionu. Górnośląsacy!!! Proszę, nie zawłaszczajcie naszej wspólnej, śląskiej historii! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cxz Re: NIGDY ponieważ mieszkańcy "Ziem Odzyskanych" IP: *.sferanet.pl 07.12.07, 22:37 Ale jak to naszej wspólnej? Przecież Wasi Dziadkowie nie przyjechali z kosmosu, tylko ze Lwowa. Czemu więc nie kultywujecie lwowskich, pięknych, tradycji? To przecież chyba pomogłoby tym z Was, którzy mają z tym proble odnaleźć tożsamość lokalną? A wspólne zwyczaje i tak mamy jako Polacy:). Unia Europejska też w takim razie zawłaszcza nazwę kontynentu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dolnoślązak Re: NIGDY ponieważ mieszkańcy "Ziem Odzyskanych" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.12.07, 23:21 Z tej prostej przyczyny, ze obecni mieszkańcy Dolnego Śląska są zwiazani z tą ziemią. To tutaj się wychowali, to tutaj połączyła ich zbiorowa świadomość miejsca i juz także pochodzenia. Ponieważ my czujemy, że jestesmy u siebie, nie potrzebujemy protezy w postaci sztucznego kultywowania czegoś, co w ogóle nie ma odniesienia do naszej rzeczywistości i świadomości. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Oberschlesier Re: NIGDY ponieważ mieszkańcy "Ziem Odzyskanych" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.12.07, 22:48 A MY Wům kcymy spůmńiec, co sům`eśće w błyndźe! Jedyne prawe DZIEDŹICE Silesije to sům TE, co żyjům we svoji Heimat - Oberschlesiery. Bez to tam tyż kaj Uůne pomjyszkujům, przinoleży stare mjano Heimata! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hi hi ha ha Re: NIGDY ponieważ mieszkańcy "Ziem Odzyskanych" IP: *.dip.t-dialin.net 10.12.07, 15:58 Zjeżdżaj dziedzicu na swoje slamsy i nie bredz o Śląsku, bo Ty nie wiesz co to prawdziwy Śląsk. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: spluwaczko polska Re: NIGDY ponieważ mieszkańcy "Ziem Odzyskanych" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.12.07, 21:51 A to Polska właśnie? I przykład Polaka? Tfu! Odpowiedz Link Zgłoś
wilhelm4 Re: NIGDY ponieważ mieszkańcy "Ziem Odzyskanych" 17.04.08, 21:21 Teee hIHI, na wiyncyj cIE niy stac ? Siedzi, pierdui w rajchu i wyzero niym. socjal. I sie profiluje na polskiego patryjote. :))) Ty nom tukej niy fanzol o Slonsku, polono-profesor !!!!!! Niy godej fatrowi, jak sie robi dzieci, bo pojyncio niy mosz, goroliku! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Św. Paweł Choćbyś mówił po śląsku... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.07, 11:01 Choćbyś mówił językami ludzi i aniołów, a miłości byś nie miał, byłbyś jako cymbał brzmiący... Te słowa dedykuję wszystkim uwiedzionym przez ideologię etniczności Górnoślązakom. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hl. Paul Chobyś godou po polsku ... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.12.07, 20:23 Etnicznoś polsko zowdy je gut, a uod Szloonzoukoov dobro ... pod but? Zaprzoonc i Paulka dobro je rzecz? Wy bez Mjyuośće pudźeće ... precz! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: św. Paweł Re: Chobyś godou po polsku ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.07, 18:14 Górnie - rymują - ślązacy, Taaacy już czują się cacy?! Odpowiedz Link Zgłoś
wilhelm4 Re: Chobyś godou po polsku ... 17.04.08, 21:23 Ja, my Slonzoki som u siebie - na Slonsku. I nawet muszymy byc tolerancyjne do wod turystow. Tako slonsko tradycyjo. Odpowiedz Link Zgłoś
wilhelm4 Re: NIGDY ponieważ mieszkańcy "Ziem Odzyskanych" 17.04.08, 21:19 > zbiorowa świadomość miejsca Moglby byc cytat z milosevica, blablabla! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AREK Re: NIGDY ponieważ mieszkańcy "Ziem Odzyskanych" IP: *.ssp.dialog.net.pl 23.12.07, 17:19 Teza o tym, że korzenie Wrocławia są we Lwowie świadczy o Twojej ignorancji. Tak naprawdę to z kresów przyjechało do Wrocławia tylko kilkanaście procent ludzi, a reszta z wielu innych miejsc. (To już Bytom jest bardziej lwowski niż Wrocław). Większość mieszkańców Wrocławia urodziła się tu. Jesteśmy lokalnymi patriotami. Mieszkamy we Wrocławiu, historycznej stolicy Śląska. Wam się wydaje, że Śląsk to miejsce, gdzie ludzie kiepsko mówią po polsku, mieszkają w domach, które maja brązowe ramy okienne, by nie było na nich widać pyłu węglowego i fedrują węgiel. A Śląsk to piękna kraina z piękną stolicą. A stolicą tej krainy bezsprzecznie jest Wrocław. Katowice mogą być stolicą Górnego Ślaska. Jeśli więc chcecie nazwijcie się Górna Silesia i będzie OK Odpowiedz Link Zgłoś
wilhelm4 Re: NIGDY ponieważ mieszkańcy "Ziem Odzyskanych" 17.04.08, 21:24 kradzione zawsze najlepiej smakuje ale sie przynajmiyj niy wymondrzejcie, hadziaje Odpowiedz Link Zgłoś
wilhelm4 Re: NIGDY ponieważ mieszkańcy "Ziem Odzyskanych" 17.04.08, 21:17 > Górnośląsacy!!! Proszę, nie zawłaszczajcie > naszej wspólnej, śląskiej historii! No bez przesady: dyskutowac mozna, nawet z tymi implantami z dalekowschodniego importu, ale to juz chyba szczyt bezczelnosci ! koloniscie, kolonizatorze: milcz! wiyncyj pokory przed historiom Slonska wlasnie ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PAWEł ZłY POMYSł IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.07, 21:56 Powstanie województw Śląskiego i Dolnośląskiego było już dla mnie bardzo dziwne. Co dziwniejsze nikt z obecnego Dolnego Śląska nie zgłaszał wtedy zastrzeżeń. Trochę późno, ale lepiej, niż wcale. Odpowiedz Link Zgłoś
1410_tenrok Uprzejmie informuję pana redaktora naczelnego, że 06.12.07, 21:57 choć moi rodzice pochodzą ze wschodu, to ja rodziłem sie tu i to tu jest moja ziemia. Tradycję Sląską kultywuję od zawsze, ponieważ jest to moja mała ojczyzna. Za byłą granicą za Sycowem czuję się kiepsko. Mam się za Slązaka i to nie za Dolnoślązaka, ponieważ tenże znajduje sie zupełnie gdzie indziej, a jego stolicą jest Legnica. O ile chodzi o Górny Sląsk, to jego stolicą zawsze było i pozostanie Opole, a nie jakies tam Katowice, czy cóś. Stolicą Slonska zawsze był i będzie Wrocław - Vratislawia, Bresslavia, Breslau, Wrocisław czy Wratysław). Tak było przez 1500 lat i niechaj tak zostanie z wolą Bożą. Po następne, chciałbym wiedziec ile wśród tych Slązaków katowickich jest potomków Antko-Frantków aus Kongresspolen (i to nie tylko tych goroli ściągniętych po wojnie za robotą, tylko też tych co mówią, że oni som Slonzoki z dziada pradziada), jakby mi ktos chciał wymawiac moje pochodzenia. Mogą sie oni nazywać Silesia Montana albo Silesia Negra, ale zawłaszczać nazwę krainy, to nie jest w porządku!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Roch DOBRY POMYSŁ IP: *.wohnheimg.uni-frankfurt.de 06.12.07, 22:08 Silesia to z marketingowego punktu widzenia bardzo dobra nazwa. Dlaczego im to odbierać? A Panowie się też zagalopowują. Że Wrocław zawsze był stolicą Śląska? nie zawsze, bo bywało nim też Opole (zresztą nie tylko). Jestem spod Opola. Ze strony ojca z dziada pradziada (choć miałem przodków też z innych regionów Europy). Studiuję we Wrocławiu i kocham to miasto. Kompletnie nie rozumiem skąd ten problem z nazwą. Choćby mieli nazwać się Wrocław to niech im będzie. Cieszyć się tylko, że utożsamiają się z regionem. Zawsze mogą się nazwać Schlesien, ale to chyba nie lepszy pomysł. To tak jakby Legia chciała Polonii zazdrościć nazwy. Odpowiedz Link Zgłoś
1410_tenrok drogi Rochu, 06.12.07, 23:44 kiedy to Opole było stolicą Sląska lub inne miasta? Mógłbyś podać jakies dane. Prawdę mówiąc, nigdy o czyms takim nie słyszałem - ale errare humanum est. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rochu Re: drogi Rochu, IP: *.rz.uni-frankfurt.de 07.12.07, 12:44 Przez Śląsk przetaczała się wielokrotnie zawierucha polityczna. Te zmiany granic wymuszały zmiany w podziale administracyjnym. Tam gdzie akurat siedzibę ustalili sobie włodarze Śląska tam była stolica. Zdarzało się, że było ich więcej niż jedna bo akurat Śląsk był podzielony między kilku władców (nie mówię tu o sytuacji jaką mamy teraz, że tylko skrawki wystają poza Polskę) Choćby cytat z Wikipedii: "1816 - Opole zostaje stolicą rejencji opolskiej, jednostki administracyjnej, obejmującej cały pruski Śląsk. W mieście powstaje urząd rejencji (Regierungsbezirk Oppeln), jeden z czterech w prowincji śląskiej." A tak w ogóle to na jakiej podstawie twierdzić, że dziś właśnie Wrocław jest stolicą Śląska? Są powody by uznać za symboliczną (bo o administracyjnej nie ma mowy) stolicę inne miasta, mimo równie mocnych argumentów na korzyść Wrocławia (np. Opole jest geograficznie w centrum Śląska, a Silesia jest największą aglomeracją, nie wiem, które miasto jest najstarsze, ale dam rękę sobie uciąć, że jest co najmniej kilka starszych niż Wrocław. Odpowiedz Link Zgłoś
1410_tenrok Drogi Rochu, 07.12.07, 13:04 umówmy sie. Ja chciałem danych, ale nie durnot z polskiej Wiki, która jest conajmniej niepoważna w części humanistycznej. Widze, że jesteś patriotą-studentem i nie mogę od ciebie wymagac wiedzy. Prowincja Slaska została w latach 1815/16 podielona na cztery rejencje: Breslau, Liegnitz, Oppeln i Reichenbach (istniała do 1820 kiedy ją skasowano wskutek oszczędności). Do Rejencji opolskiej przydzielono dolnosląskie powiaty - Kreuzburg, Grottkau, Neisse. Do I WS stolicą był Breslau. 14.10.1919 panstwo pruskie uznało, że należy umocnic górny Slask z uwagi na jego Heimatreue i stworzył niezależną Prowincję Górny Slask ze stolicą w Opolu. Ta jednak nadal połączona była wieloma więzami z dawną stolicą in Breslau. Zrodło: Historische Staetten: Schlesien, Kroener 316. Odpowiedz Link Zgłoś
ballest Po co nom taki slonski byk? 07.12.07, 13:22 Historycznie rozciongou se Slonsk uot Hoyerswerdy po Opava, zresztom w Opavie znajduje sie tysz Uniwersytet Slonski i Bibliotyka Slonskou, tak wiync do nazwy Silesia mou kazdy prawo, bo to nic innego jak lacinskou nazwa tej krainy nad Odrom. Czy to je richtig, ze chcom tela miast i gmin zjednoczyc pod nazwom Silesia, jou tu by pedziou, NIY! Czymu? Bo przed pouonczeniem wszystkie Gminy narobiom jeszcze drabko wpierony dlugu, bo se pedzom, my tego splacac nie bydymy musieli, to musi Silesia splacac, do tego w uokresie dazenia do Europy Regionow, takie wielkie potwory stworzyc, jest nie je richtig. Cos mi sie zdou, ze som boroczki na regierungu, co nie majom rudymentarnego pojyncia czego Europa chce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Oberschlesier Re: Po co nom taki slonski byk? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.12.07, 22:15 W rzići můma, co śe podobo inszym! Nůma widźi śe zwać po prowdźe tyn plac, kaj żyjům uostatńe w Heimaće Szlůnzoucy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: truth speaks wasserpolacken, nie ślązacy IP: *.dip.t-dialin.net 02.01.08, 11:43 Masz na myśli ostatnich śląskich wasserpolacken. Odpowiedz Link Zgłoś
wilhelm4 Re: wasserpolacken, nie ślązacy 17.04.08, 21:29 A Ty polski ironisto patryjoto - kaj siedzisz, skond plujesz ? :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
wilhelm4 Re: wasserpolacken, nie ślązacy 17.04.08, 21:30 > wasserpolacken To notabene od Odry i flisakow. Piynkny slonski sztroum. Jakbyscie niy wiydzieli. :) Odpowiedz Link Zgłoś
mr_pope Re: drogi Rochu, 29.01.08, 08:40 "1816 - Opole zostaje stolicą rejencji opolskiej, jednostki administracyjnej, > obejmującej cały pruski Śląsk. Szanowny Rochu, rejencja opolska nie obejmowała CAŁEGO Śląska, jej zachodnia granica sięgała Opola, wschodnia Gliwic, była mniej więcej tej samej wielkości co obecnie województwo opolskie. Nie twórz historii. > (np. Opole jest geograficznie w centrum Śląska Na tej zasadzie stolicą województwa śląskiego powinna być Ruda Śląska. Odpowiedz Link Zgłoś
wilhelm4 Re: Uprzejmie informuję pana redaktora naczelnego 17.04.08, 21:27 > Mam się za Slązaka Kupka, bracia Adamek, Kustos, Kozdon, .... - godo Ci to cojsik ? Widzisz - i taki z Ciebie "Slonzok" - taki z polskiego laboratorium w ulanskim mundurze. :))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koko przeprosić prezydenta! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 06.12.07, 22:03 ...od tego należałoby zacząć! A poza tym nie rozumiem problemu. Chcą się nazwyać Silesia to niech się nazywają. Tym bardziej, że jak ktoś słusznie zauważył na Dolnym Śląsku żyją głównie kresowianie i inni przyjezdni. Ja się czuję Dolnoślązakiem i wiem, że ze Ślązakami mam mało wspólnego. Ale podoba mi się to, że do dziś zachowali swoją odrębność. I co w tej całej awanturze robi Miodek? Kłapouchy - osioł, Prosiaczek - świnia, ale Miodek??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: statom Re: przeprosić prezydenta! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 06.12.07, 22:21 Teraz sie obudzili z ta silesia ? A gdzie byli wczesniej ? Trzeba bylo uzywac a teraz pretensje do konia. Niech katowice ja biora i nie ma nad czym plakac. Mysle ze wroclawianie w wiekszosci czuja sie dolnoslazakami i niech tak zostanie. Co mamy wspolnego z katowicami ? Komu przeszkadza dolny slask? Moze jakas ankieta, ale z rozsadnymi pytaniami a nie taka ktora nie daje zbytniego wyboru i ma udowodnic z gory nalozona teze. Wypadaloby spytac co o tym sadza wroclawianie, dolnoslazacy a dopiero potem robic afere. Bo chyba tu o ludzi chodzi a nie o czyjas chora ambicje. Odpowiedz Link Zgłoś
wilhelm4 Re: przeprosić prezydenta! 17.04.08, 21:32 to jak spor o nazwa "Macedonia" - wiadomo, ze to oryginalne, greckie miano i region....... a niy kopia :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zoja Re: przeprosić prezydenta! IP: *.dsl.static.sonic.net 07.12.07, 00:19 Na Gornym Slasku tez nie zyja sami Slazacy. Jakby nie patrzec to w okresie powojennym przeprowadzilo sie tam mnostwo ludzi z calej Polski. Mysle ze nazwa Silesia jest nie powinna byc uzyta do nazwania sztucznego zlepku miast gornoslaskich. Moi rodzice pochodza z Mazowsza, ja urodzilam sie na Gornym Slasku a dorastalam w Kotlinie Klodzkiej wiec moge chyba wwtracic swoje trzy grosze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Obilic Re: przeprosić prezydenta! IP: *.tktelekom.pl 07.12.07, 07:48 ...Koko, czy Ty spałeś na historii?!??!?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcel prof Miodek! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 07.12.07, 08:02 Może tym bardziej w tej sprawie posiadać własne zdanie, ponieważ pochodzi z tradycyjnej, śląskiej, kolejarskiej rodziny z Tarnowskich Gór Odpowiedz Link Zgłoś
wilhelm4 Re: prof Miodek! 17.04.08, 21:34 Ale fakt, ze: 1) strasznie agituje, monci 2) (re)rezentuje dziwno perspektywa 3) czynsciowo pseudonaukowosc Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czechofil Re: przeprosić prezydenta! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.08, 16:08 To że ty jesteś przyjezdny to nie znaczy że inni też ja się tu urodziłem i jestem Ślązakiem, a nie Ślunzakiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Niklot Jeszcze za Niemca było odwrotnie... IP: *.telsat.wroc.pl 06.12.07, 22:19 ...to znaczy był podział na ŚLĄSK i GÓRNY ŚLĄSK. W świadomości niemieckiej Schlessien to Dolny i Opolski (sic!) Śląsk. Mój post nie jest absolutnie przejawem fascynacji niemczyzną, a jedynie ukazaniem historycznych zakorzenień... Odpowiedz Link Zgłoś
wilhelm4 Re: Jeszcze za Niemca było odwrotnie... 17.04.08, 21:35 > ŚLĄSK i GÓRNY ŚLĄSK Quatsch! germanisto-histeryku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: henryk Wrocławsko-katowicki spór o Silesię IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.07, 22:20 mało kto rozumie, że to nie jest kwestia etniczna. Nie można zmieniać historii ot tak sobie. Na Dolnym Śląsku było rzeczą polityczną nie wiązanie się ze Śląskiem i dawną historią. Specyfika Śląska polegała też na tym, że była to kraina wielokulturowa i dalekie było to od tych etnicznych dociekań. Nazwa Śląsk wzięła się ot plemienia Ślężan zamieszkujących okolice rzeki Ślęzy i góry Ślęży. Dolny Śląsk był bardzo często nazywany po prostu Śląskiem. Górny Śląsk były to księstwa opolskie i inne później przyłączone do Śląska. Opole jest historyczną stolicą Górnego Śląska, a Wrocław całego Śląska. Ignorancją jest ograniczanie Śląska do wschodniej części Górnego Śląska. NIe da się wtedy rozpatrywać historii, sztuki, kultury, a nawet tradycji. Odpowiedz Link Zgłoś
wilhelm4 Re: Wrocławsko-katowicki spór o Silesię 17.04.08, 21:36 > NIe da vsię wtedy rozpatrywać historii, > sztuki, kultury, a nawet tradycji. Dej pozur: a czymu by niy ? Dyc padej sam ino, gibko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abc Jestem z Krakowa i stolicą śląska są IP: *.kolornet.pl 06.12.07, 22:31 Katowice. Każdy kto mówi w Polsce śląsk ma na myśl okrę katowicki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcel Nie każdy IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 06.12.07, 22:44 Tak ci sie wydaje. Nie każdy. Poza tym, Zagłębie nie ma nic wspólnego ze Śląskiem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Obilic Re: Jestem z Krakowa i stolicą śląska są IP: *.tktelekom.pl 07.12.07, 07:51 abc, przemawia przez Ciebie teraz krakowska buta. Chyba sam w to nie wierzysz... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pplar Re: Jestem z Krakowa i stolicą śląska są IP: *.ssp.dialog.net.pl 07.12.07, 10:27 taka jest prawda. W powszechej swiadomosci Śląsk to GOP czy dawne wojewodztwo katowickie a jak ma sie na mysli Wroclaw to ma sie na mysli DOlny Slask Odpowiedz Link Zgłoś
mr_pope Re: Jestem z Krakowa i stolicą śląska są 29.01.08, 08:42 Trudno się nie zgodzić z tą powszechną świadomością. Ale w takim razie nazwa Silesia jest nieprawidłowa, bo mało kto kojarzy z nią Katowice i inne znamienite polskie miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
marzena_lep Re: Jestem z Krakowa i stolicą śląska są 08.12.07, 17:47 Bardzo mi ciebie szkoda Krakusie, nie wiem czy twoje uprzedzenia czy też niewiedza przemawia przez twoją wypowiedź. muszę przyznać że znajomość historii jest w narodzie znikoma. Uśmiechy z miasta bliższego cywilizacji zachodniej. Budorigum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: henryk Wrocławsko-katowicki spór o Silesię IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.07, 22:48 Ta akcja ma na celu jedno: odkłamanie historii. co ma Wrocław do Katowic? To samo co Monachium do Norymbergi. Śląsk jest jedną wielką krainą i dzieli się wewnętrznie na Dolny i Górny. Jest nieporozumieniem stosowanie nazw Śląsk i Dolny Śląsk, tylko powinno się mówić Śląsk: Górny i Dolny. A największą ignorancją to się cechują Polacy spoza Śląska, bo nie rozumieją specyfiki tej krainy i trzeba właśnie ich nauczyć, gdzie Śląsk leży. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcel Wrocławsko-katowicki spór o Silesię IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 06.12.07, 22:57 Niech się nazywają jak chcą, w ogóle mnie to nie przeszkadza. Stolicą historyczną krainy jest Wrocław, stolicą Górnego Śląska Opole, Katowice stały się przed wojną stolicą polskiej części Śląska i w świadomości Polaków są utożsamiane z całym Śląskiem. Niech się bracia Ślązacy nazywają Silesią, jeśli chcą, to w niczym Wrocławiowi nie uwłacza. Nie powinno być tylko w tym gronie miast z Zagłębia Dąbrowskiego, chyba, że całą nazwę potraktujemy marketingowo. Śmieszy mnie apel Pana Sawki, który dopiero co przyjechał ze Szczecina. W jego świadomości Śląsk to przede wszystkim Katowice, a jadąc do Sosnowca też pewnie myśli, że jedzie na Śląsk. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pplar Re: Wrocławsko-katowicki spór o Silesię IP: *.ssp.dialog.net.pl 07.12.07, 10:32 skoro wroclaw jest takim z a j e b i a s z c z y m miastem to czemu sie tak wroclawnianie tym oburzaja. Opole to jest moze stolica Gornego Slaska ale tylko dla wroclawian. Dla reszty Polski sa nimi Katowice. Wylaczenie z aglomeracji miast Zaglebia Dabrowskego jest pozbawione sesnsu bo Silesia skupia miasta GOPu. Odpowiedz Link Zgłoś
wilhelm4 Re: Wrocławsko-katowicki spór o Silesię 17.04.08, 21:39 > Nie powinno być tylko w tym gronie > miast z Zagłębia Dąbrowskiego Gynau, Nowo-Bracie Nowo-Slazaku Dolny ! :) Mosz recht, absolutnie, sztimuje - to niy dzialo. Odpowiedz Link Zgłoś
wawpiotr Wrocławsko-katowicki spór o Silesię 06.12.07, 23:26 Jestem z Wrocławia; pochodzenie rodziny z okolic Opola; czuję się Ślązakiem i we Wrocławiu odkrywam tożsamość Sląska. To nie chodzi o nazwy, ale o tożsamość. A ona związana jest z pamięcią historyczną. Ślązakiem jest tak samo urodzony we Wrocławiu potomek Lwowian jak urodzony w Katowicach potomek Warszawiaków jeśli czuje się u siebie w swoim mieście. Historii międzywojennej nie zmienimy, możemy natomiast utrwalić komunistyczne kłamstwa. Jestem przeciw SILESII w Sosnowcu i Będzinie. Tak samo jak przeciw woj. Śląskiem w Częstochowie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Oberschlesier Re: Wrocławsko-katowicki spór o Silesię IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.12.07, 23:13 Co Ty tu Karlusie glacaty uosprawjosz za gupoty? Ty moges być nojwyrzi mjyszkańcym Śląska, ale ńigda ńy Szlůnzoukym! Odpowiedz Link Zgłoś
wilhelm4 Re: Wrocławsko-katowicki spór o Silesię 17.04.08, 21:40 Ślązakiem jest tak samo urodzony we Wrocławiu potomek Lwowian jak urodzony w Katowicach potomek Warszawiaków jeśli czuje się u siebie w swoim mieście. ------------------------- NIY,NIY,NIY!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
wilhelm4 Re: Wrocławsko-katowicki spór o Silesię 17.04.08, 21:40 > Jestem przeciw SILESII w Sosnowcu i Będzinie. > Tak samo jak przeciw woj. Śląskiem w Częstochowie. 2x JA! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gall anonim Re: Wrocławsko-katowicki spór o Silesię IP: *.gprs.plus.pl 11.10.08, 17:12 Ale Częstochowa w średniowieczu była śląska. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jonek Bzdura IP: *.e-wro.net.pl 06.12.07, 23:26 Slesia czyli Śląsk to region, kraina geograficzna więc jak mozna tworzyć nową Silesie skora nadal istnieje ta stara rozciagająca sie od Niemieć po Malopolske. Równie dobrze mozna by tą aglomerację nazwać Polska. Popieram skumulowanie śląskich miast w jedną, dużą, konkurencyjna wobec innych dużych miast aglomerację ale wymyślcie nową nazwę a nie podbierajcie już dawno używaną. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kinomaniak Nie macie się już czym zajmować? IP: *.chello.pl 06.12.07, 23:45 Opole było stolicą Śląska tak jak Polski Gniezno i Kraków, a tu nagle Warszawa. Nikt nie odbiera przecież historii, a chce skumulować w jedną nazwę dużo Śląskich miast i nazwać Silesia. Niech się tak nazywa mi to nie przeszkadza bo 99% mieszkańców Wrocławia i w tym ja nie czuje się Ślązakiem bo ani gwary nie mamy, kuchni też czy tradycji. Więc bez przesady że mieć monopol na nazwę Śląsk. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: henryk Re: Nie macie się już czym zajmować? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.12.07, 00:04 Opole nie było stolicą Śląska- było i jest stolicą Górnego Śląska Odpowiedz Link Zgłoś
je.oleg Re: Nie macie się już czym zajmować? Uczyc histori 07.12.07, 10:24 Czas w szkołach śLąSKA uczyć historii regionalnej. Nauczyciele na lekcjach pieprzą o wszystkim - od Egiptu faraonów po Wojny Secesyjne w Ameryce. Nic z historii regionalnej. Zresztą sami jej nie znają. Odpowiedz Link Zgłoś
wilhelm4 Re: Nie macie się już czym zajmować? Uczyc histor 17.04.08, 21:43 Gynau - jak np. mozna zyc na Slonsku i lykac bezkrytycznie chwalynie kanalii kurzydlo-borela-grazynskiego ????????!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
holyfido Oddajcie Wrocławowi co wrocławskie! 06.12.07, 23:45 Wielkie brawa dla wrocławskich naukowców za to, że w końcu rozpoczęli medialną debatę na temat przywrócenia właściwej terminologii. Śląsk, to przede wszystkim Wrocław, jako najważniejsze miasto regionu. Ubolewać można jedynie nad faktem, że wcześniej, gdy powstawały nazwy województw nikt, albo mało skutecznie się tym zajął. Ta nazwa wprowadza niepotrzebne zamieszanie do nazewnictwa i utrwala nazwę regionu (Górnego Śląska), która to jest nieprawdziwa. Województwo to powinno nazywać sie Górnośląskim. Mieszkam od 30 lat we Wrocławiu i jestem i czuje się Ślązakiem, pochodzę ze Śląska wracam do domu na Śląsk i tylko czasem na mojej twarzy pojawia sie uśmieszek gdy zdziwionym ludziom tłumaczę, że pochodzę z Wrocławia. Mieszkańcy Górnego Śląska żyjcie w pokoju i jeśli taka wasza wola, twórzcie sobie aglomeracje, ale nie zawłaszczajcie nazwy, która przypisana jest czemu innemu. Pozdrawiam. PS. Jeśli komuś Śląsk kojarzy się tylko z Katowicami, to ujawnia w ten sposób braki w wykształceniu. Jest to powód do wstydu, a nie do chwalenia się tym na forum publicznym. Odpowiedz Link Zgłoś
wilhelm4 Re: Oddajcie Wrocławowi co wrocławskie! 17.04.08, 21:43 > Śląsk, to przede wszystkim Wrocław Kukunamuniu!!! A pismo przestowiomy na cyrylica ? :) Odpowiedz Link Zgłoś
wilhelm4 Re: Oddajcie Wrocławowi co wrocławskie! 17.04.08, 21:45 i tylko czasem na mojej twarzy pojawia sie uśmieszek gdy zdziwionym ludziom tłumaczę, że pochodzę z Wrocławia. ------------- ????????? jak to rozumiec ? taki Slonzok zes jes ? Odpowiedz Link Zgłoś
wilhelm4 Re: Oddajcie Wrocławowi co wrocławskie! 17.04.08, 21:47 To pedziol miyszkaniec woj. >>>>slaskiego<<<, wielki naplywowy super-hiper-teoretyk. "Nie zawlaszczajcie sobie" - bleble, blabla, bleble, blabla (oczywiscie w dialekcie....dolnoslaskim). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: javall Wrocławsko-katowicki spór o Silesię IP: *.ssp.dialog.net.pl 07.12.07, 00:07 To nie jest czczy spor o nazwe i nie plebiscyt moze decydowac w tej kwestii. Jest to spor o zasady : czy wazny jest aspekt dorazny i dowartosciowanie, czy wazna jest prawda historyczna. Prawda historyczna, ktora jest istotna takze dla przyszlosci. Alzacja zawsze bedzie Alzacja, Galicja zawsze bedzie Galicja, Morawy zawsze beda Morawami, a Slask zawsze Slaskiem, oczywiscie od Kwisy do Olzy. I ambicje mieszkancow Katowic i okolicy nie moga w geografii Europy czynic zamieszania, a takze deprecjonowac tej nazwy i jej odniesienia w przyszlosci. Ze dla pana Sawki historia w zyciu spoleczenstwa jest nie wazna, to dowod jego ulomnosci. Pozyje dluzej, poczyta, pouczy sie i bedzie madrzejszy. Mam nadzieje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dominik Re: Wrocławsko-katowicki spór o Silesię IP: *.wroclaw.mm.pl 07.12.07, 00:23 skoro tak nie chcecie Sląska, to zmiencie nazwe klubu sportowego ze Sląsk Wrocław na Dolny Śląsk Wrocław, prawda? A co do aglomeracji: to niby ma sens ale... miasta tam zachodzą na siebie, jak puzzle. jedziesz prosto: jestes w Gliwicach, skrecisz w lewo wjedziesz na sto metrow w Zabrze a potem masz tabliczke Ruda Sląska a na Gliwice to w prawo. Tylko, ze... po co ta aglomeracja? Powstanie wielkie, ponure, szare, chaotyczne miasto-moloch. Po co to komu? Odpowiedz Link Zgłoś
holyfido Re: Wrocławsko-katowicki spór o Silesię 07.12.07, 00:29 Kto nie chce Śląska? Zrozumiałeś w ogóle o czym ludzie tu piszą? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Oberschlesier Re: Wrocławsko-katowicki spór o Silesię IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.12.07, 22:11 Uůne przeca już je! Ńy mo yno mjana. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rumburak Wrocławsko-katowicki spór o Silesię IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.12.07, 00:45 Wrocław, owszem stolicą Śląska jako całości był, co do tego nikt nie ma watpliwości jak mniemam... no właśnie był. Obecnie poczucie stołeczności Wrocławia jako aktualnej stolicy Slaska na Slasku Gornym jest sladowe. Przyklad chocby z mojej rodziny, od wielu pokolen gornoslaskiej. O Wrocławiu, owszem, mowi sie jako o stolicy Ślaska, ale tylko w czasie przeszlym. Tak więc nie ulega watpliwosci, ze Wrocław jest historyczna stolica Śląska, tak jak Gniezno stolica Polski, ale tak jak aktualnie nie odczuwamy, ze rzeczywista stolica naszego panstwa jest Gniezno, tak też ja jako Gornoslazak nie odczuwam tego, ze Wrocław jest stolica mojego regionu, co nie zmienia faktu, ze bardzo to miasto lubie :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wrocek Wrocławsko-katowicki spór o Silesię IP: *.chello.pl 07.12.07, 00:58 Najtrafniejsza nazwa ich tworu powinna brzmieć Zapyziałe Górne Hanysowo. a stolicą całego Ślaska był, jest i będzie Wrocław !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcel Re: Wrocławsko-katowicki spór o Silesię IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 07.12.07, 08:09 co za nadęty dureń Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pplar Re: Wrocławsko-katowicki spór o Silesię IP: *.ssp.dialog.net.pl 07.12.07, 10:37 > Najtrafniejsza nazwa ich tworu powinna brzmieć Zapyziałe Górne Hanysowo. a > stolicą całego Ślaska był, jest i będzie Wrocław !!! skrajnie zalosne Odpowiedz Link Zgłoś
wilhelm4 Re: Wrocławsko-katowicki spór o Silesię 17.04.08, 21:49 biedy nowoslonski skosnooki borok Odpowiedz Link Zgłoś
piotrek20074 Wrocław to Schetynogród 07.12.07, 04:47 a Silesia to okręg katowicki. Tam są ślązacy, familioki i ich głupia gwara. A na tkzw. dolnym śląsku mieszkaja jacyś przebierańcy i przesiedleńcy z Ukrainy, którzy zasiedlili poniemieckie rudery. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vratlislav Za ciasna czapeczka? IP: 138.227.189.* 07.12.07, 07:38 Nie bede komentowal glupot, ktore wypisujesz. Slask dzieli sie na dolny i gorny i tyle. Ze Wroclawianie nie sa Slazakami w gornoslaskim pojeciu, jest oczywiste. Nawet historycznie Slazacy nie stanowili jednolitej masy. Natomist nazwanie aglomeracji gornoslaskiej Silesia mi nie przeszkadza. A moze upper Silesia? Choc brzmi to dziwnie w kraju gdzie mowi sie po polsku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: latina Re: Za ciasna czapeczka? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.12.07, 21:46 Już gibći - Silesia Superior! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: truth speaks remis IP: *.dip.t-dialin.net 02.01.08, 11:50 Wasserpolacken też nie są ślązakami jeśli chodzi o ścisłość. Im sie tylko zdaje, że nimi są. Odpowiedz Link Zgłoś
wilhelm4 Re: remis 17.04.08, 21:51 > Wasserpolacken też nie są ślązakami jeśli chodzi o ścisłość. > Im sie tylko zdaje, że nimi są. szefie: to jusz sam bolo, powoli styknie, fest mierzisz to fajnie, ze jako polski patryjota rezydujesz w rajchu, kaj mosz kompleksy, nuda i zes sie nauczol pora vokabeln, ale spadej looserze odnowic wniosek o hartz IV, a potym do kolka polonijnego i na rozaniec. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: upper silesia Re: Wrocławsko-katowicki spór o Silesię IP: *.telsat.wroc.pl 07.12.07, 07:40 Śląsk (w domyśle Górny) zawsze będzie się kojarzył z Katowicami i właśnie Górnym Śląskiem.Tam jest tradycja, górnicy, familoki, gwara, tam jest Śląsk- nawet jak ludzie jadą z Dolnego na Górny to jakoś dziwnym trafem mówią: "jedziemy na śląsk"... Ale fajnie że jest taka walka o nazwę... Tyle tylko że Wrocław to żaden Śląsk (oczywiście nazwa jest-ale ja mówię o tradycji, skojarzeniach ludzi itd) - to raczej przesiedleńcy ze Wschodu.I choćby ktoś na głowie stawał tego nie zmieni. Sama pochodzę z Górnego Śląska a mieszkam na Dolnym - i te dwie "krainy" są ekstremalnie inne. Nigdy, przenigdy-mieszkając na Śląsku (Górnym) nie pomyślałabym że Wrocław to stolica Śląska. Oczywiście historycznie,kiedyś, nazwa itd, dla naukowców ale nie dla ludzi... Górny Śląsk to tożsamość, tradycja, solidność (tak, tak!!!). Dolny Śląsk-sama nie wiem - po prostu fajne miejsce do życia, taki "melting pot", ale ze Śląskiem (mimo nazwy) nie kojarzy mi się w ogóle... Dlatego nazwa Silesia super pasuje właśnie w Katowicach... Przez zawirowania historyczne Wrocław szuka teraz tożsamości... Wrocław- to super miasto dla młodych, otwarte, tolerancyjne ale absolutnie nie kojarzy mi się ze śląskiem (mimo nazwy DŚ). Dla mnie Śląsk (w domyśle Górny) kończy się na Opolu. Odpowiedz Link Zgłoś
holyfido Re: Wrocławsko-katowicki spór o Silesię 07.12.07, 07:50 Trudno uznać za poważny argument, to, że Tobie sie Śląsk kojarzy z czymś innym niż mi :) Niezależnie od faktu z czym Ci sie kojarzy, niezależnie od tego czy Śląsk Górny różni sie mocno od Dolnego dopiero oba regiony tworzą Śląsk. Pojęcie Śląska w granicach obecnego województwa Śląskiego wzięlo się z okresu kiedy większość Śląska znalazła sie poza granicami nowej Polski. Polacy też chcieli mieć swój Śląsk i tak nazwali Śląskiem tylko jego mniejszy region. Teraz kiedy cały Śląsk leży w granicach jednego państwa spokojnie można powrócić do prawidłowego nazewnictwa regionu. Nazwanie Silesia aglomeracji miast górnośląskich wprowadza zamieszanie poprzez użycie nazwy zarezerwowanej dla całego regionu tylko jego małej części. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: upper silesia Re: Wrocławsko-katowicki spór o Silesię IP: *.telsat.wroc.pl 07.12.07, 07:57 To co myślą ludzie, jakie mają skojarzenia, jak czują, jak to jest postrzegane przez ludzi, jak jest w rzeczywistości, jaka jest prawdziwa tożsamość ludzi to poważny argument... Nigdy nikt jadąc do Wrocławia nie powie: "jadę na Śląsk". I tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Emerytka Re: Wrocławsko-katowicki spór o Silesię IP: *.generacja.pl 07.12.07, 14:30 Kochana, ja mieszkam we Wrocławiu i zawsze dla mnie było i jest oczywiste, że mieszkam na Śląsku. Tu się urodziłam i tu mieszkam - na Śląsku, we Wrocławiu. Odpowiedz Link Zgłoś
wilhelm4 Re: Wrocławsko-katowicki spór o Silesię 17.04.08, 22:00 Nie, wy tylko kladziecie swoich umartych do grobow prowdziwych Slazakow. Zedrzyj tapete, to poczytasz ich gazety....... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: swoboda_t Re: Wrocławsko-katowicki spór o Silesię IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.07, 16:55 "Teraz kiedy cały Śląsk leży w granicach jednego państwa spokojnie można powrócić do prawidłowego nazewnictwa regionu" Bzdura! Ślask leży również w niemczech i Czechach. Wrocławianin?? Taka to wasza znajomość Śląska neofici :) Odpowiedz Link Zgłoś
wilhelm4 Re: Wrocławsko-katowicki spór o Silesię 17.04.08, 21:59 > Pojęcie Śląska w granicach obecnego województwa Śląskiego wzięlo > się z okresu kiedy większość Śląska znalazła sie poza granicami > nowej Polski. Ale kryncisz, kryncisz. Niy idzie prosciyj i bardziyj klarownie ? > Polacy też chcieli mieć swój Śląsk i tak nazwali Śląskiem > tylko jego mniejszy region. Ano - i to jak ! - 1919/20/21 wyslali m.in. 16 pociagow pancernych i wysadzali u nos mosty, dworce, ratusze, a nawet szkoly !!!! A wiynkszosc Slonzokow(Gornych i Dolnych) niy chciola !!!!! > Teraz kiedy cały Śląsk leży w granicach jednego państwa Nastepne "G" ! Hooooppie: idz do szkoly (ale prowdziwej, niy polskiyj) abo zaroski do psychiatry ! przy okazji kuknij na mapa, ty "slazaku" :(((((( nawet zodnego abc wiedzy o Krainie, kaj zyje, fe! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Obilic Re: Wrocławsko-katowicki spór o Silesię IP: *.tktelekom.pl 07.12.07, 07:58 to żałosne, co piszesz... A Leszek z "Daleko od szosy" spod Łodzi, który przyjechał budować Śląsk to potomek Powstańców Śląskich?!?!? Poczytaj trochę, to nie boli... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: up Re: Wrocławsko-katowicki spór o Silesię IP: *.telsat.wroc.pl 07.12.07, 08:02 możesz stanąć na głowie i tak nie zmienisz tego jak myślą ludzie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: westbrompton Re: Wrocławsko-katowicki spór o Silesię IP: *.ipt.aol.com 07.12.07, 18:33 to już sie zmienia,historia musi być odkłamana,nie pouczaj ludzi z Dolnego Śląska kim są i kim sie czują Odpowiedz Link Zgłoś
wilhelm4 Re: Wrocławsko-katowicki spór o Silesię 17.04.08, 21:54 > Przez zawirowania historyczne Wrocław szuka teraz tożsamości... Wystarczy zjechac z autobany na male dolnoslonskie wioski: slyszysz godka jak po ukraaaiiiiiiiiiinsku - proboj dyskutowac z tymi milymi przybyszami o Slonsku :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Re: Wrocławsko-katowicki spór o Silesię IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.08, 22:26 Już,wyżaliłeś się,przeszło Ci?No to idź pospamuj na Katowickie forum. Wrocław i Dolny Śląsk zawsze były integralną częścią Śląska jako krainy historycznej pl.wikipedia.org/wiki/%C5%9Al%C4%85sk . Wyobraź sobie że za 200-300 lat 3/4 mieszkańców Aglomeracji Katowickiej będą stanowili np. Chińczycy czy Hindusi.Wyobraź sobie sytuacje że chcą zmienić nazwę Katowic na New Pekin a województwa Śląskiego na Chiny Mniejsze. Czy mieliby prawo zagarniać/zmieniać historyczną nazwę krain geograficznych?Przecież byłoby ich więcej ,mieszkaliby tu od np. 100 lat mieliby odmienną kulturę . , która zdominowałaby Ślązaków.Dlaczego nie? Wydaje się to niedorzeczne... Faktem jest,że potomkowie rdzennych Ślązaków zamieszkują głównie region Katowic.Jednak zagarnianie nazwy Silesia (Śląsk) tylko do granic aglomeracji czy Górnego Śląska byłoby swoistym zakrzywieniem historii dla następnych pokoleń.Kiedyś za Kilkaset lat Ślązaków już nie będzie.Ale Śląsk pozostanie. A to przykłady gwary dolnośląskiej,JEDNEGO Z dialektów Ślązaków. "Przy wsyskim, co cynią, rozmyślay, co za koniec ta rzec weznie". "Kto chce mądrym być, musi się pilnie ucyć". "Maó i módy cowiek zwie się dziecie". "Módy gburski karlus" (młody kmiecy chłopak). "Suchey rodziców i naucicielów, bo oni są twoią piersą zwierzchnością. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ed Wrocławsko-katowicki spór o Silesię IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.12.07, 08:23 wrocławiakom jak zawsze sie cos niepdoba .....co za ludzie tammieszkaja???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Realistka Niech się nazwą "Zagłębie" ! IP: *.neurosoft.pl 07.12.07, 08:38 Będzie prawdziwiej. I nie będzie jątrzyć :-) Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: silesius Wrocławsko-katowicki spór o Silesię IP: 62.233.250.* 07.12.07, 08:46 mieszkam we Wrocławiu choć jestem z Górnego Śląska (dla ścisłości), ale nie rozumiem dlaczego ta kwestia wywołuje taki spór. Sprawa już dawno została rozstryzgnięta, gdy administracyjnie podzielono Śląsk na 3 województwa. Zapomina się o tym, że powstał sztuczny twór o nazwie województwo opolskie. Jeśli na to była zgoda, to nikt teraz nie ma prawa odbierać możliwości miastom aglomeracji katowickiej nazwiania się Silesia. Dla mnie Śląsk zawsze będzie w granicach historycznych ze stolicą we Wrocławiu, a ten protest tego nie zmieni i nie powinien wpływać na decyzje miast aglomeracji, które chcą zjednoczyć się pod wspólną nazwą dla dobra mieszkających tam ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: breslauer85 Re: Wrocławsko-katowicki spór o Silesię IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.12.07, 08:57 SAWKA KACAPIE !!! Spadaj do Śledziolandu, a nie wyglaszasz takie opinie, ze mnie od razu na kibel pogoniło... . NIE dla nazwy Silesia dla górników !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tk apropo Śląska - czas zlikwidować lubuskie IP: *.backiel.com.pl 07.12.07, 09:49 i przywrócić Śląskowi Żagań czy Nową Sól i równie dolnośląską (z księstwa żagańskiego) zieloną Górę ! Odpowiedz Link Zgłoś
wilhelm4 Re: apropo Śląska - czas zlikwidować lubuskie 17.04.08, 22:03 absolutnie sie zgadzom ! pzdr. Gornoslonzok Odpowiedz Link Zgłoś