Dodaj do ulubionych

Burmistrz Dusznik: nie chcemy tu upośledzonych!

12.05.08, 21:03
Super. Nie ma to jak wyedukowane społeczeństwo.
I Duszniki promują się na uzdrowisko? Może postawmy bramki przy
wjeździe na miasto i wpuszczajmy tylko tych z zaświadczeniami od
lekarza że podróżni są w pełni władz psychicznych?

Proponuje bojkot Dusznik. Chociaż z drugiej strony, szkoda mi
mieszkańców bo oni najmniej winni...
Obserwuj wątek
    • Gość: AAA burmiszcz to sztukmistrz IP: 93.96.33.* 12.05.08, 21:35
      W dusznikach strasza duchy!
      • Gość: Mansuba Coś mi tam śmierdzi... IP: *.cust-83.exponential-e.net 13.05.08, 19:10
        Zatkało mnie kiedy przeczytałam ten artykuł, więc weszłam na strone Duszniki.pl.
        No i Zastępca Burmistrza Edward Kondratiuk twierdzi, że: "Za nieszczęsnym
        artykułem stoi negatywnie do nas nastawiony Zarząd Powiatu Kłodzkiego, który
        posunął się do bardzo niesmacznej manipulacji."

Link:
        www.duszniki.pl/?page=news&id=96#belka_szara
        Co jak co ale gazeta powinna bardziej obiektywna, a przynajmniej przedstawić
        wersję obu strn, Pani redaktor! Źródła jak wół dostępne w internecie! Trzeba się
        starać bardziej!
        • Gość: liberał Re: Coś mi tam śmierdzi... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.08, 19:00
          Mnie również... Coś zbyt wiele jednostronnych wypowiedzi na temat władz tego
          miasta...
    • Gość: Emeryt Re: Burmistrz Dusznik: nie chcemy tu upośledzonyc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.08, 22:18
      Ciekaw jestem na jakiej podstawie przekazano pomieszczenia domu opieki
      społecznej w Szczytnej Świętej Rodzinie. Piękna miłość bliźniego.
    • Gość: abo Burmistrz! To ty i twoi radni psujecie wizerunek IP: 57.67.17.* 12.05.08, 22:24
      takim swoim głupim zachowaniem!
      żenada. Jesteś dla polaków gościu a nie dla arabów - zapamiętaj to
      sobie
    • Gość: Eles Burmistrz Dusznik: nie chcemy tu upośledzonych! IP: *.nat.tvk.wroc.pl 12.05.08, 22:53
      Po prostu ogłośmy Duszniki w i o c h ą i pana burmistrza za
      wieś niaka. Po prostu : w s t y d ! Ż E N A D A !!!
    • Gość: eles c.d. Burmistrz Dusznik: nie chcemy tu upośledzonych! IP: *.nat.tvk.wroc.pl 12.05.08, 22:58
      Czyżby nas pokarało !?!? A może by tak tego pana i radnych
      skierować na odpowiednie badania ? Czyżby to ostry, górski klimat
      tak działał na niektórych . . .
    • wari Re: Burmistrz Dusznik: nie chcemy tu upośledzonyc 13.05.08, 00:27
      > Proponuje bojkot Dusznik. Chociaż z drugiej strony, szkoda mi
      > mieszkańców bo oni najmniej winni...

Mieszkańcy wybrali tych idiotów !
      • wari Re: Burmistrz Dusznik: nie chcemy tu upośledzonyc 13.05.08, 00:30
        Nie słyszałem też głosów mieszkańców, którzy by protestowali
        przeciwko słowom władz Dusznik.
        Cywilizacyjny zaścianek w całej okazałości, ze szczyptą miłosierdzia
        ze strony Kościoła katolickiego. Co bedzie w dotychczasowym
        obiekcie - ojczulkowie będa modlić się o niepełnosprawnych ? Kiedy
        skończy się to rozdawnictwo latyfundystom z KK ?
    • Gość: leo Burmistrz Dusznik: nie chcemy tu upośledzonych! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.05.08, 06:34
      a dlaczego nie mogą niepełnosprawni zamieszkać razem z miłosiernymi chrześcijanami?
      • Gość: jot Re: Burmistrz Dusznik: nie chcemy tu upośledzonyc IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 13.05.08, 06:47
        Jakoś nikt nie ma pretensji do zakonu misjonarzy, świętych braciszków, którzy
        wypędzili upośledzonych. To pazernym klechom należy się pogarda i potępienie. Po
        co im zamek, skoro nie chcą służyć ludziom? Po co nam wałkonie, którzy przynoszą
        więcej szkody niż pożytku?
    • Gość: tz Burmistrz Dusznik: nie chcemy tu upośledzonych! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.05.08, 07:32
      Uważam że taki ośrodek nie powinien znajdować się w centrum miasta, a tak jest z
      budynkiem byłego szpitala w Dusznikach, dosłownie przez jezdnie jest osiedle.
      Dlaczego Starostwo w Kłodzku nie wygospodaruje jakiegoś budynku w którym umieści
      tych chorych ? może też najlepiej w centrum miasta? niech spacerują po kłodzkim
      rynku...a może w kłodzku rada miejska też nie chce niepełnosprawnych ?
    • Gość: mc Burmistrz Dusznik: nie chcemy tu upośledzonych! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.05.08, 07:54
      Ciekaw jestem jakbyście reagowali gdyby to w waszym mieście tuż przez ulice
      znajdował sie ośrodek dla umysłowo chorych ? Jakby przez okno w kuchni było
      widać osoby chore umysłowo ? zachowujące sie czasami w sposób przez nikogo
      nieprzewidziany. Oczywiście jest to przykre że tacy ludzi całe życie cierpią,
      nikt nie twierdzi że nie.
      Ciekaw jestem jakbyście reagowali gdyby to dotyczyło waszego miasta? Już widzę
      jak z otwartymi rękami przygarniacie tych chorych ludzi. Jakbyście reagowali
      gdyby po waszym rynku spacerowały grupy ludzi umysłowo chorych. Najlepiej jest
      wytknąć palcami tych którzy ich nie chcą...ale czy sami byście ich przyjęli
      ?,może burmistrz Polanicy by chciał ? ,albo może burmistrz w Szczytnej ? A może
      rada powiatu chce ich do Kłodzka ? najlepiej gdzieś w centrum żeby nie oddzielać
      ich od normalnych zdrowych ludzi?
      Ośrodek powinien znajdować na na peryferiach miasta tak jak to było w Szczytnej.
      Dlaczego chcecie skazywać ludzi z Dusznik na oglądanie tych cierpiących ludzi z
      okien bloków w których mieszkają.
      Czy to taki fajne oglądać codziennie z balkonu umysłowo chore osoby za kratami
      okien ?
      • wari Re: Burmistrz Dusznik: nie chcemy tu upośledzonyc 13.05.08, 12:59
        Gość portalu: mc napisał(a):
        > Ciekaw jestem jakbyście reagowali gdyby to w waszym mieście tuż
        przez ulice
        > znajdował sie ośrodek dla umysłowo chorych ? Jakby przez okno w
        kuchni było
        > widać osoby chore umysłowo ? zachowujące sie czasami w sposób
        przez nikogo
        > nieprzewidziany.

Mi by to nie przeszkadzało. Teraz mam pijaków i dziciarnie grającą
        ciagle w piłkę, do tego grube babska, które pytlują jak w maglu na
        ławce. Mogliby być niepełnosprawni. Zresztą nie uważam, aby
        mieszkańcy mieli prawo wybierac sobie sąsiadów. Jak się nie podoba
        to można zmienic mieszkanie. Coś jest chyba postawione na głowie,
        niepełnosprawny nie, czarny nie, rozwódka nie. Ludzie są różni, do
        niepełnosprawnych tez się można, a nwet powinno przyzwyczajać.

Oczywiście jest to przykre że tacy ludzi całe życie cierpią,
        > nikt nie twierdzi że nie.

Nie cierpią całe życie, wręcz odwrotnie, niektórzy są szczęśliwsi od
        Ciebie. Tutaj niepotrzeba jest tania litośc, tylko rozwiązanie
        problemu.

> Ciekaw jestem jakbyście reagowali gdyby to dotyczyło waszego
        miasta?
        Ciekaw jestem ja byś zreagował (a) gdyby wśród tych ludzi był Twój
        syn, brat, ojciec.
        • aleef Re: Burmistrz Dusznik: nie chcemy tu upośledzonyc 13.05.08, 14:46
          Znam, którzy mówili, nie przeszkadzała by mi ruchliwa droga pod domem, kilka lat
          póżniej zostali wystawieni na próbę i zaczęto budowę obwodnicy i co pierwsi
          pisali protesty, podobnie było z ludzmi, którzy kupowali działki pod lotniskiem,
          czy też wprowadzali sie do mieszkań a 3 lata póżniej okazało się, że w
          sąsiedztwie będzie cmentarz.

Ja nie mam takich problemów jak mieszkańcy, ale widziałem na własne oczy jak
          uciążliwi potrafią być ludzie upośledzeni, z drugiej strony wiem, że nikt nie
          chciałby być osobą niepożądaną, na pewno nie zdobede się na takie słowa jak ty,
          "Mi by to nie przeszkadzało" bo nie wiem, nigdy nie byłem w takiej sytuacji i
          nie wiem co bym zrobił.

Można usprawiedliwiać i jednych i drugich, wymieniać mnóstwo powodów i
          poprzedzać je słowami "co by było gdyby" zawsze znajdzie się jakiś powód nawet
          irracjonalny, żeby bez względu na wszystko poprzeć decyzję powiatu jak i miasta,
          teraz problem jest taki, że miasto nie chce upośledzonych w tym miejscu, tak
          władze miasta jak i powiatu powinni dojść do jakiegoś kompromisu a nie lokować
          placówkę tego typu nie patrząc na ludzi, mieszkańców, którzy będą żyć obok niej.

• wari Re: Burmistrz Dusznik: nie chcemy tu upośledzonyc 13.05.08, 15:34

aleef napisał:
            a nie lokować
            > placówkę tego typu nie patrząc na ludzi, mieszkańców, którzy będą
            żyć obok nie

Jak rozumiem gdy kupujesz mieszkanie to najpierw idziesz do
            wszystkich z sąsiedztwa i pytasz ich czy aby nie mają nic przeciwko
            temu, żebyś wprowadził się obok nich. Może nawet pokazujesz wyniki
            badań lekarskich (najlepiej kilka pokoleń wstecz, bo może jakaś
            choroba dziedziczan się jeszcze ujawni) i wprowadzasz się, gdy nikt
            nie ma nic przeciwko temu ?
            • Gość: lola Re: Burmistrz Dusznik: nie chcemy tu upośledzonyc IP: *.ssp.dialog.net.pl 13.05.08, 16:30
              Napisał sensownie więc nie wymyslaj kolego... Tu chodzi o duży
              osrodek, wiec porównanie do sąsiedztwa lotniska czy obwodnicy jest
              na miejscu, nikt nie mówi o sprawdzaniu każdego sąsiada na osiedlu.
              Troche sie za bardzo zacietrzewiasz i ponosza cie mierne argumenty...
              • wari Re: Burmistrz Dusznik: nie chcemy tu upośledzonyc 16.05.08, 02:57
                Gość portalu: lola napisał(a):
                Tu chodzi o duży
                > osrodek, wiec porównanie do sąsiedztwa lotniska czy obwodnicy jest
                > na miejscu

Kilkudziesięciu niepełnosprawnych = lotnisko lub obwodnica, a jak
                przeliczasz 300 na wózkach ? Dalej, nie żałuj sobie, pokaż te
                przeliczniki
            • Gość: mc Re: Burmistrz Dusznik: nie chcemy tu upośledzonyc IP: *.md4.pl 13.05.08, 23:08
              ty jesteś człowieku jakiś ograniczony w myśleniu ? tu nie chodzi o normalnych
              zdrowych ludzi w sąsiedztwie. są to często osoby nieprzewidywalne w
              działaniu...no ale tobie jak widać w poprzednich wypowiedziach odpowiada
              publiczny onanizm, bo przecież są gorsze rzeczy nie ? piszesz o problemie który
              ciebie nie dotyczy , oceniasz ludzi nie znając ich, smarujesz po wszystkich
              którym nie odpowiada to że mają ze swoich okien oglądać umysłowo upośledzone
              osoby. A może my też mamy prawo do normalnego życia?
              • wari Re: Burmistrz Dusznik: nie chcemy tu upośledzonyc 16.05.08, 03:12
                > ty jesteś człowieku jakiś ograniczony w myśleniu ?

Dzień dobry ! Tak, jestem ograniczony, w związku z tym zrobiłem
                kilka fakultetów, jestem naukowcem i zobaczyłem w życiu kawałek
                świata nie z perspektywy wycieczek wykupionych w biurze podróży.
                A kim Ty jesteś, że masz takie NIEOGRANICZONE myślenie ?

tu nie chodzi o normalnych
                > zdrowych ludzi w sąsiedztwie. są to często osoby nieprzewidywalne w
                > działaniu..

Podobnie jak Ty, Twoje dzieci i rodzina. Nie ma ludzi
                przewidywalnych w działaniu. Każdemu może "odbić". Jeśli chcesz żyć
                jedynie wśród "zdrowych" to proponuję jakąś pustą wyspę na
                Karaibach. Wszędzie jesteśmy otoczeni ludźmi chorymi, tylko z powodu
                zaściankowości tego dzikiego narodu o mentalności jw. nie zawsze
                widzimy ich na ulicach.

piszesz o problemie który
                > ciebie nie dotyczy , oceniasz ludzi nie znając ich,

Skąd wiesz, że mnie to nie dotyczy ? A Ty co właśnie robisz, jak nie
                OCENIASZ mnie ? Na jakiej podstawie - własnej, ciasnej umysłowości ?

no ale tobie jak widać w poprzednich wypowiedziach odpowiada
                > publiczny onanizm

Wolę publiczny onanizm niż hipokrytów ! Największe zło i zgorszenie
                tego świata ! Publiczne "walenie konia" przez chorego psychicznie !
                Może się tak nie wpatruj, ja odwacam głowę i mam to "z głowy". Nie
                podoba mi się też robienie kupy przez psy na trawniku i też się w to
                nie wpatruję, ale odwracam głowę. Proponuje powściągnąć ciekawość !

A może my też mamy prawo do normalnego życia?
                Macie prawo, ale ci niepełnosprawni mają nie mniejsze. Różnica jest
                tylko taka, że oni nie mogą się bronić i wyrazić swoich praw,
                których próbujecie ich pozbawić. Pojedźcie do Danii, Szwecji czy
                innego cywilizowanego kraju i zobaczcie jak się traktuje ludzi
                niepełnosprawnych, także umysłowo. Chociaz takiemu cywilizacyjnemu
                rynsztokowi jakim jesteście, to nic nie pomoże.
            • aleef Re: Burmistrz Dusznik: nie chcemy tu upośledzonyc 14.05.08, 00:10
              Jak kupowałem wcześniej mieszkania czy działkę budowlaną sprawdzałem co będzie
              się działo w okolicy czy nie postawią mi pod oknami jakiejś uciążliwej budowli
              jak lotnisko, cmentarz, obwodnica itp, z sąsiadami można sobie poradzić a z
              uciązliwymi budowlami juz nie, trzeba się po prostu z nimi pogodzić i nie
              porównuj sasiadów nawet z marginesu do jakichś obiektów, które mają powstać w
              sąsiedztwie, jednemu bedzie przeszkadzał hipermarket, szpital dla psychicznie
              chorych czy Dom Pomocy Społecznej pod oknem, a drugiemu nie, zanim zacznie się
              realizację podobnych pomysłów trzeba dowiedzieć się co o tym myślą sami
              zainteresowani.

Strasznie się bulwersujesz, wymyślasz irracjonalne sytuacje, zastanów się
              dlaczego choćby w takim Wrocławiu podobne placówki powstają na obrzeżach miasta
              z dala od ruchu ulicznego i uszanuj to, że ktoś może nie chcieć mieszkać w
              sąsiedztwie takiego DPŚ.

Przypomnę, rozumiem tak zwolenników jak i przeciwników pomysłu ulokowania w
              takim a nie innym miejscu DPŚ w Dusznikach nie rozumiem natomiast władz powiatu,
              które nie chcą przedyskutować problemu.

BTW
              Przez długi czas mieszkałem w sąsiedztwie osoby umysłowo chorej, nie
              przeszkadzało mi to nic a nic, ale co innego jedna, dwie, trzy takie osoby a co
              innego 110 takich osób, oglądanie zachowania takich osób nie jest przyjemnościa
              dla oglądających, opiekunów jak i samych chorych. dlatego też z uwagi na to
              powinny miec odpowiednie warunki bytowe.
    • Gość: Ech Co za kołtun! IP: *.ssp.dialog.net.pl 13.05.08, 08:14
      To może światła rada zechce promować Duszniki hasłem: "Górskie
      powietrze wpływa na pogorszenie psychiki". Na pewno przyciagnie to
      kuracjuszy.

• Gość: AgentkaXXX Człowiek człowiekowi wilkiem. IP: *.lubin.dialog.net.pl 13.05.08, 08:39
      To bardzo przykre, że człowiek tak jawnie i oficjalnie dyskryminuje
      osoby chore, które już wystarczająco zostały dotknięte przez los.
      Pomijam już fakt, że jest to osoba reprezentująca miasto - kurort.
      Upośledzenie to nie choroba zakaźna, której trzeba się obawiać.
      A może Dusznikowy Inteligencik wpadnie na "świetny" pomysł jakim
      bedzie Getto dla Upośledzonych gdzieś głęboko w lesie z dala od
      cywilizacji?
      • Gość: mc Re: Człowiek człowiekowi wilkiem. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.05.08, 08:49
        Droga Pani xxx z Lubinia- nie życzę Ci byś musiała mieszkać z rodziną na
        przeciw szpitala dla umysłowo chorych , nie życzę ci byś codziennie przez swoje
        okno musiała oglądać to co dzieje się za bramą szpitala dla umysłowo chorych.
        • Gość: Agentkaxxx Re: Człowiek człowiekowi wilkiem. IP: *.lubin.dialog.net.pl 13.05.08, 09:19
          A skąd miły Pan wie czy na codzień nie pracuję wśród chorych
          umysłwoo ludzi, przez co moje oburzenie zachowaniem i reakcja
          burmistrza jest tym bardziej zrozumiała
          • Gość: mc Re: Człowiek człowiekowi wilkiem. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.05.08, 12:12
            Nie każdy chce mieć w sąsiedztwie ludzi umysłowo upośledzonych których
            zachowanie nie zawsze jest do przewidzenia ( i to prawda że niektórzy potrafią
            zacząć sie np onanizować i nie przeszkadza im to ze ktoś jest z boku ) - przykre
            to ale i prawdziwe, bo nikomu nie zawinili rodząc sie z takim schorzeniem. Nie
            dziwię się p. Średzińskiemu że protestuje, centrum miasta i bloki po sąsiedzku
            to nie jest odpowiednie miejsce, czy to że mieszkańcy nie chcą takiego
            sąsiedztwa to powód by wytykać ich palcami ? Ja także nie chciałbym budzić sie
            codziennie i widzieć przez okno chorych umysłowo,czy to jest złe we mnie ? nie
            mam nic przeciwko nim, ale to nie znaczy że mam ich oglądać i mieszkać z nimi
            prze ulice bo tak zadecyduje Rada Powiatu. Z pewnością wyprowadziłby sie - tylko
            kto odkupiłby ode mnie mieszkanie z którego okien widać szpital z ludźmi chorymi
            umysłowo - może Pani ? (cena do uzgodnienia )
            • wari Re: Człowiek człowiekowi wilkiem. 13.05.08, 13:08
              > Nie każdy chce mieć w sąsiedztwie ludzi umysłowo upośledzonych
              których
              > zachowanie nie zawsze jest do przewidzenia ( i to prawda że
              niektórzy potrafią
              > zacząć sie np onanizować i nie przeszkadza im to ze ktoś jest z
              boku ) - przykr
              > e

Nie każdy chce mieć za sąsiada gbura, chama, osobę nietolerancyjną,
              aroganta, tłustą babę, dziadka z babcią, Murzyna. Tylko co to ma
              oznaczać, że sobie będzie selekcjonował i wybierał sąsiadów ?

i to prawda że niektórzy potrafią
              > zacząć sie np onanizować i nie przeszkadza im to ze ktoś jest z
              boku )
              Niektórzy robia publicznie znacznie gorsze rzeczy niż masturbacja,
              np. kradną, kłamią , sieją nietolerancję. Masturbacja od czasu do
              czasu jeszcze nikomu krzywdy nie zrobiła.

Ja także nie chciałbym budzić sie
              > codziennie i widzieć przez okno chorych umysłowo,czy to jest złe
              we mnie ?

Tak, uważam, że jesteś pozbawiony (a) elementarnej etyki. Po prostu
              nie masz w sobie moralności i zdolności do empatii. To taki typ
              niepełnosprawności, gdyż empatii nie można się nauczyć.

> mam nic przeciwko nim, ale to nie znaczy że mam ich oglądać i
              mieszkać z nimi
              > prze ulice

Ja też nie mam nic przeciwko ludziom Twojego pokroju, ale
              pozwoliłbym jednak, aby tacy mieszkali obok mnie. Tylko, żeby nie
              epatowali mnie swoimi poglądami na temat niepełnosprawnych.
        • Gość: renata Re: Człowiek człowiekowi wilkiem. IP: *.ssp.dialog.net.pl 13.05.08, 11:29
          Z Lubina, nie z Lubinia.
    • Gość: e Burmistrz Dusznik: nie chcemy tu upośledzonych! IP: *.wro-com.net 13.05.08, 09:05
      akurat mieszkam obok miejscowości w które znajduje sie DPS dla
      chorych psychicznie, chodzilam do tej miejscowosci do szkoly,szpital
      jest w samym centrum pomiedzy domami i nikomu to nie przeszkadza,ci
      ludzie nie sa szkodliwi!Wstyd, do Dusznik juz nie pojade!
    • the-skin-pl kto rządzi w Dusznikach? 13.05.08, 09:16
      wybory2006.pkw.gov.pl/kbw/wynikiWbp2Tura.html?id=020801&
      wybory2006.pkw.gov.pl/kbw/wynikiRadaGminy.html?jdn=020801
    • Gość: andrzej Burmistrz Dusznik: nie chcemy tu upośledzonych! IP: *.centertel.pl 13.05.08, 09:20
      A dlaczego ich misjonarze wyrzucili?? Moze to jest problem
    • dottka_wrocek Popieram Burmistrza!!!!! 13.05.08, 10:22
      Niech ludzie, którzy tak obrzucają błotem burmistrza się zastanowią czy oni z
      miłą chęcią chcieli by po sąsiedzku mieszkać z ludźmi upośledzonymi??
      Ten ośrodek w Dusznikach całkowicie nie nadaje się dla nich. Oni powinni mieć
      jakiś ośrodek na obrzeżach miasta z dużym parkiem i ciszą. Zmiana spokojnego
      miejsca na ośrodek w centrum miasteczka, gdzie codziennie jest gwarno na pewno
      im nie pomoże!! I tam nie ma miejsca na spacery!!
      Ciekawe czy ci ludzie wzięli ten aspekt pod uwagę???
      Oczywiście że nie lepiej zacząć najeżdżać na burmistrza, zamiast się zastanowić
      czy nie ma racji!!!
      • wari Re: Popieram Burmistrza!!!!! 13.05.08, 13:16
        dottka_wrocek napisała:
        > Niech ludzie, którzy tak obrzucają błotem burmistrza się
        zastanowią czy oni z
        > miłą chęcią chcieli by po sąsiedzku mieszkać z ludźmi
        upośledzonymi??

Nie widzę w tym żadnego problemu. Zanim się coś napisze, może warto
        cokolwiek wiedzieć, a nawet starać się myśleć. Wiem, że są tacy, co
        wyrzucają swoje niepełnosprawne dzieci, co swoich niedołęznych
        rodziców trzymają w klatkach, bo się wstydzą. Ale czy to
        wsyatrzcający powód, aby epatowac innych swoimi poglądami na ten
        temat.

> Oczywiście że nie lepiej zacząć najeżdżać na burmistrza, zamiast
        się zastanowić
        > czy nie ma racji!!!

Proszę nie odwracać kota ogonem, ludzie nie są aż takimi idiotami !
        Włdze Dusznik nie argumentują odmowy dobrem osób niepełnosprawnych,
        tylko "estetyką" kurortu. To zasadnicza róznica !!! Wiem, że teraz
        zacznie się festiwal dobroci, współczucia i miłości dla
        niepełnosprawnych, jak to strasznie potrzebują spokoju i dużego
        parku, słowem hipokryzji. Ważne są dotychczasowe argumenty władz
        miasta, a te stawiają je w cywilizacyjnym zaścianku.
        • Gość: mc Re: Popieram Burmistrza!!!!! IP: *.md4.pl 13.05.08, 23:15
          Wari czy ty widziałeś ten szpital ? czy ty widziałeś poprzednie miejsce w
          którym mieszkali chorzy ? - wątpię ,bo piszesz takie bzdury że ręce opadają.
          szkoda ripostować bo jesteś tak zacietrzewiony i przekonany w swojej racji jak
          moher w nieomylności i boskości o. Rydzyka - niereformowalny
          • wari Re: Popieram Burmistrza!!!!! 16.05.08, 03:19

> Wari czy ty widziałeś ten szpital ? czy ty widziałeś poprzednie
            miejsce w
            > którym mieszkali chorzy ? - wątpię ,bo piszesz takie bzdury że
            ręce opadają.
            > szkoda ripostować bo jesteś tak zacietrzewiony i przekonany w
            swojej racji jak
            > moher w nieomylności i boskości o. Rydzyka - niereformowalny

Kto tu jest zacietrzewiony ? Sięganie po "argumenty" ostateczne w
            postaci "moheru" chyba wskazują, kto tu się denerwuje. Pierwszy raz
            słyszę, aby przekonanie do swojej racji było zarzutem. Zawsze mnie
            uczono, że własne zdanie, to zaleta, a nie wada. Ale widocznie
            mieliśmy w życiu innych nauczycieli.
          • wari Re: Popieram Burmistrza!!!!! 16.05.08, 03:21

> Wari czy ty widziałeś ten szpital ? czy ty widziałeś poprzednie
            miejsce w
            > którym mieszkali chorzy ? -

Tu nie chodzi o miejsce, ale o ohydne argumenty władz Dusznik.
            Proponuję czytać co piszę, zamiast podnosić sobie ciśnienie.
    • Gość: tata Burmistrz Dusznik: nie chcemy tu upośledzonych! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.05.08, 11:00
      Starostwo wszystko w Dusznikach likwiduje (policja, pogotowie, szpital,ZEM,
      PDWD)a podrzuca zgniłe jajo w postaci pensjonariuszy OPS.
      Oddali budynek klechom to niech oddadzą mieszkańców
    • Gość: Dorota Burmistrz Dusznik: nie chcemy tu upośledzonych! IP: *.oss.wroc.pl 13.05.08, 11:08
      Mówią, że o poziomie ucywilizowania społeczeństwa świadczy jego
      stosunek do ludzi słabych (upośledzonych w różny sposób) i zwierząt.
    • Gość: Filolog Burmistrz Dusznik: nie chcemy tu upośledzonych! IP: *.swidnica.mm.pl 13.05.08, 11:13
      Znam dobrze Duszniki, choć nie jestem ich mieszkańcem. Myślę, że
      położenie byłego szpitala rzeczywiście nie odpowiada warunkom
      takiego zakładu. A odnośnie rzecznika praw obywatelskich - dlaczego
      nie zwrócono się do niego, gdy misjonarze wyrzucali ludzi chorych?
      • Gość: ja Re: Burmistrz Dusznik: nie chcemy tu upośledzonyc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.08, 11:52
        Krótko mówiąc - odebrałbym Dusznikom status uzdrowiska. Gdyby mieszkancy poczuli na własnej skórze: 1. kogo wybrali sobie na burmistrza; 2. z kogo żyją; to szybciutko by się opamiętali.

A bojkot Dusznik popieram, mimo, że sam tam bywałem.
        • Gość: lz Re: Burmistrz Dusznik: nie chcemy tu upośledzonyc IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.05.08, 12:29
          już to widzę - albo bierzecie upośledzonych umysłowo do siebie albo zabieramy
          status uzdrowiska - gratuluje wyobraźni.

3 dni później....

ps. Sprzedam mieszkanie w Dusznikach ( okazja )- piękny teren , wspaniałe
          sąsiedztwo, aż chce sie żyć
      • Gość: mieszkaniec Re: Burmistrz Dusznik: nie chcemy tu upośledzonyc IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.05.08, 12:32
        Bo łatwiej jest zgnoić burmistrza niż klechę który kazał im sie wyprowadzać ...
        takie "śFFiente" misjonarze
    • jedynywredna Burmistrz Dusznik: nie chcemy tu upośledzonych! 13.05.08, 12:46
      Jestem matka upośledzonego umysłowo dziecka i mam kontakt z innymi takimi
      dziećmi i uważam że jeszcze kiedyś sprawiedliwość dopadnie tych "sympatycznych
      panów" z Dusznik i tej bardzo rozgadanej sąsiadki która nie chce oglądać ludzi
      chorych. Tego im z całego serca życzę.
      • ansekabanse Re: Burmistrz Dusznik: nie chcemy tu upośledzonyc 13.05.08, 12:52
        Rację w pewnym stopniu mają obie strony. Ci którzys tają po stronie
        upośledzonych - oczywiście, tych ludzi nie należy odrzucać, izolować...
        ale z drugiej strony - szpital przy jednej z głownych ulic, po drugiej stronie
        ulicy osiedle, kawałek dalej szkoła podstawowa... czy naprawdę to jest
        odpowiednie miejsce dla tych ludzi? na terenie szpitala nie ma miejsca w którym
        mogliby pospacerować, odpocząć. Na zamku w Szczytnej mają bardzo fajne warunki -
        ogród, otoczenie przyrody, nie mają bezpośredniego zagrożenia w postaci
        ruchliwej ulicy, czy choćby mieszkanców, którzy mogliby się z nich wyśmiewać...
        jeśli ktos wie jak wygląda były szpital
        w Dusznikach, niech porówna te waruki z warunkami jakie mają ci ludzie w
        Szczytnej, albo w Podzamku. Szpital w Dusznikach się do tego nie nadaje!

dlaczego wszyscy najeżdżają na burmistrza Dusznik, który chce "uchronić" (choć
        moze nie jest to wlaściwe słowo) mieszkańców Dusznik, ale jesli spojrzec na to
        dogłebniej - także samych upośledzonych? przed ludzką nienawiścią i najbardziej
        naturalnymi zagrożeniami związanymi z usytuowaniem ośrodka w centrum.

Dlaczego nikt nie najeżdża na tych którzy każą im się wyprowadzić z zamku w
        Szczytnej, bo to by zrobić tam hotel i napełniac sobie kieszenie??? odkąd
        pamiętam DPS dla tych ludzi był na zamku...
      • Gość: lola Re: Burmistrz Dusznik: nie chcemy tu upośledzonyc IP: *.ssp.dialog.net.pl 13.05.08, 13:11
        Rozumiem, że klechom nie masz nic do zarzucenia? Klechom nalezy sie
        spokój i skupienie modlitewne, wiec wykopali swoich
        niepełnosprawnych bliznich, żeby im tego nie zakłócali. Dlaczego
        teraz, w tej kontrowersyjnrej sytuacji jaka powstała nie zajmuja
        stanowiska w tej sprawie? Nie oferuja pomocy? Czyzby nie byli do
        tego powołani?
        • wari Re: Burmistrz Dusznik: nie chcemy tu upośledzonyc 13.05.08, 13:22
          Kontakt do Misjonarzy Świętej Rodziny:
          kuria@msf.opoka.org.pl
          Można napisac co się o tym sądzi z kopią np. do GW.
          • Gość: lola Re: Burmistrz Dusznik: nie chcemy tu upośledzonyc IP: *.ssp.dialog.net.pl 13.05.08, 16:26
            Ja nie potrzebuje tego adresu, niech sie zastanowia ci, którzy kubły
            pomyj wylewaja na władze miasta, a na temat postawy "świetych" braci
            czy innych ojczulków taktownie milcza.
    • Gość: wodreg Burmistrz Dusznik: nie chcemy tu upośledzonych! IP: *.uwoj.wroc.pl 13.05.08, 15:28
      Przepraszam, a szanowni misjonarze, kierując się "wartościami", nie
      mogą zająć się swoimi braćmi?? A kto i za co dał im ten pałacyk??
      Może warto by rozwiązać ten problem!!
    • Gość: gość z Wrocławia Burmistrz Dusznik: nie chcemy tu upośledzonych! IP: *.generacja.pl 13.05.08, 18:58
      Burmistrzu miasta Duszniki Zdrój !

Czy nikt Panu nie przypomniał,
      ze czynić zło to grzech,
      a grzech to przekroczenie konkretnych
      norm moralnych i religijnych.
      Już Czesław Niemen
      dawno,
      dawno temu spiewał,
      że
      "dziwny jest ten świat"
      To między innymi o Panu.
      Jak mozna czynić tak wiele zła.
      Co Polacy na to.
      Tak Polacy,
      a nie tylko mieszkancy Dusznik!

pozdrawiam :)
    • Gość: Mansuba Duszniki: "ZPK posunął się do (...) manipulacji IP: *.cust-83.exponential-e.net 13.05.08, 19:02
      Duszniki się bronią: "Za nieszczęsnym artykułem stoi negatywnie do nas
      nastawiony Zarząd Powiatu Kłodzkiego, który posunął się do bardzo niesmacznej
      manipulacji."

Całość tutaj:
      www.duszniki.pl/?page=news&id=96#belka_szara
      Jakies dziwne rzeczy się tam dzieją...
      • Gość: dziwny ten swiat Hitlerek z Dusznik rozrabia a biznes cierpii IP: 139.48.155.* 13.05.08, 23:23
        Durny i silny.
        Fe...
      • wari Re: Duszniki: "ZPK posunął się do (...) manipulac 16.05.08, 03:31
        Zgodnie z moimi przewidywaniami zaczyna się festiwal miłosierdzia
        dla niepełnosprawnych, co widac po komunikacie władz Dusznik.
        Szkoda, że tych argumentów nie usłyszeliśmy, gdy dziennikarze TV
        próbowali rozmawiać z vice-burmistrzem lub gdy cytowano podłe
        wypowiedzi władz na początku sprawy. Teraz zauważyli jakie "sławne"
        stały się Duszniki i przyszło opamiętanie ? Gdyby tak argumentowano
        od początku nie byłoby problemu, teraz pozostanie tylko duży smród.
        • wari Re: Duszniki: "ZPK posunął się do (...) manipulac 16.05.08, 03:45
          Jeszcze o prawdziwych intencjach władz Dusznik:
          e.gazeta.wroc.pl/O72528_2008/05/06/0604gw-c.pdf
    • Gość: liberał Re: Burmistrz Dusznik: nie chcemy tu upośledzonyc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.08, 18:55
      Coś mi się ta nagonka na burmistrza bardzo nie podoba. Podejście jest tak
      emocjonalne, że nie wiadomo na ile i czy w ogóle burmistrz i radni w jakikolwiek
      sposób zawinili. Nie znalazłem ani jednego obiektywnego opisu tej sytuacji...
    • hummer A co ze starym miejscem przejmie KK? 16.05.08, 19:36
      A Duszniki winne pazerności Kościoła Katolickiego w RP?
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka