Dodaj do ulubionych

Formalności związane z tymczasową pracą POMOCY

IP: 84.40.154.* 14.11.16, 23:19
Witam,

Jestem aktualnie na gap year po liceum i przed podjęciem studiów planuję rozpocząć pracę w UK na okres ok. 6 miesięcy.

Z tego co zdążyłam się zorientować, to nie potrzebuję tzw. work permit jako obywatel Polski. Czy ktoś wie jak dokładnie jednak wygląda sprawa z podatkami i tzw. NIN? Jak wspomniałam, planuję podjąć pracę WYŁĄCZNIE na kilka miesięcy, nie zamierzam osiedlać się na stałe w UK. Jak jest z podatkami? Chcąc podjąć pracę jak najbardziej legalnie, czy nadal konieczne jest posiadanie NIN mimo tymczasowej pracy na krótki okres? Jeśli tak, co z NIN po tym jak na stałe opuszczę UK? Czy bede zobowiązana nadal do jakiś składek bądź wypełniania co rok jakiś papierów podatkowych?

Czy pracy najlepiej szukać przed przyjazdem czy po? Kiedy załatwiać formalności?

Czy mógłby ktoś nakreślić jak najlepiej byłoby to zorganizować i jakie dokumenty załatwić?

Z góry dziękuję za wszelką pomoc.

Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: mustache Re: Formalności związane z tymczasową pracą POMOC IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 16.11.16, 19:23
      Jakie gadatliwe towarzystwo... i ile porad!!!
      Fakt. Wszystkie z tych forum gdzie jeszcze 5-7 lat temu można było otrzymać odpowiedź w kilka minut: PADŁY.
      Przyczyn może być wiele, ale nie po to zabrałem głos.

Witaj gościu, a raczej: gościu(wo):D
      Może dlatego nikt Ci nie odpowiada, bo Twoje pytania są z ery wczesnego węgla kamiennego?
      Przecież teraz już każdy gimnazjalista polski wie, że aby podjąć pracę w UK musisz, powtarzam: MUSISZ mieć NIN i konto w banku niezależnie od tego czy chcesz pracować 6; 3; czy 30 miesięcy.
      Taki system.
      Aby wnioskować o NIN czy konto w banku MUSISZ mieć potwierdzenie zamieszkania na terenie UK (proof of living) i potwierdzenie zatrudnienia od pracodawcy.
      Taki system.

Skończyły się czasy traperki i przyjazdów "w ciemno". Jeśli nie znajdziesz WIARYGODNEJ agencji pracy która może te przeszkody pokonać - daruj sobie.
      A z agencjami uważaj!!! Łatwo trafić do takich miejsc:
      www.polishexpress.co.uk/dramat-polakow-wiezionych-w-obozie-pracy-w-uk-policja-apeluje-o-pomoc

• profes79 Re: Formalności związane z tymczasową pracą POMOC 21.11.16, 10:08
        Nie potrzebuje ani NIN ani konta bankowego - przy pracy tymczasowej niczym dziwnym nie jest płacenie czekami. Ponadto jak już gdzieś się zahaczysz w agencji i będzie to w miare stałe (a nie na zasadzie dwa dni tu dwa dni tam) to sama agencja może Ci pomóc założyć konto wystawiając do banku pismo, że osoba mieszkająca tu i tu pracuje dla agencji. Czeki niestety sa o tyle problematyczne, że za ich realizację poza bankiem potrącane są drobne kwoty ale da się z tym żyć.
        Dowód osobisty odradzam - generalnie jak byłem w UK to polski dowód przydał mi się tylko przy rejestracji w WRS; wszędzie indziej polski plastik był bezużyteczny - albo prawo jazdy albo paszport niestety.
        • Gość: logic Re: Formalności związane z tymczasową pracą POMOC IP: 91.84.56.* 21.11.16, 10:33
          Wez podaj jakis przyklad gdzie dowod osobisty byl nieprzydatny. 12 lat tu jestem w zyciu nie mialem paszportu i nigdy nie mialem problemu z zadnymi formalnosciami na dowod osobisty.
          • profes79 Re: Formalności związane z tymczasową pracą POMOC 22.11.16, 10:15
            Wszędzie. Jak byłem w latach 2006-7 to specjalnie wymieniałem dowód "zieloną książeczkę" na nowy - jedyne miejsce gdzie go zaakceptowano to WRS; w każdej agencji i w każdym innym miejscu (łącznie z bankiem) musiałem się legitymować paszportem (prawa jazdy nie posiadałem) bo na widok dowodu reakcja była "WTF"? Może teraz już się przyzwyczaili; ja miałem z tym spore problemy.
    • azkeel Re: Formalności związane z tymczasową pracą POMOC 16.11.16, 22:56
      Nie potrzebujesz NI do rozpoczecia pracy. Aplikowac mozesz juz po jej rozpoczeciu. Numer NI nie wiaze sie z zadnymi formalnosciami, to cos jak polski PESEL i NIP razem wziete. W UK nie wypelnia sie zadnych pitow czy innych formularzy ani nie placi sie zadnych skladek poza tymi odciaganymi z wyplaty chyba, ze zaczniesz dzialalnosc godpodarcza. Jedyne dokumenty jakie potrzebujesz do rozpoczecia pracy to dowod osobisty albo paszport. Prace mozna zaczac bez konta w banku, wyplata bedzie w formie czeku ktorego realizacja moze niesc za soba dodatkowe koszta. Konto otwiera sie na dowod osobisty, pomaga list od pracodawcy (standardowa praktyka). Kolejnosc to przyjazd do UK, telefon do Job Centre w celu umowienia sie na NI interview, podjecie pracy lub rejestracja w agencjach, otwarcie konta w banku.

Podatek placisz czy chcesz czy nie. Nie przekroczysz na pewno progu podatkowego w kilka miesiecy wiec odzyskasz calosc zaplaconego podatku. Skladki NI sa bezzwrotne.

Prace mozesz znalezc przed wyjazdem ale w zasadzie wylacznie przez polskie agencje. Na przyklad Flame od wielu lat prowadzi rekrutacje do Next a Transline do miedzy innymi ASOSa. Aplikowanie do angielskich agencji z Polski nie ma sensu bo takie aplikacje sa z automatu odrzucane.

Powodzenia.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka