Dodaj do ulubionych

Jak założyc firmę w Londynie?

27.11.16, 22:17
WItam, czy ktoś z forumowiczów zakładał (albo zastanawia się nad załozeniem) działalność w Wielkiej Brytanii?

Od jakich formalności powinienem zacząć, a także jak to wyglada w porównaniu z polskimi przepisami? Jestem architektem i wg tego co sie dowiedziałem, bycie self emploed w uk byłoby dla mnie bardziej korzystne niż prowadzenie działalności w naszym kraju.

Zastanawia mnie jednak, jak to wyglądu z prawnego punktu widzenia czy nie czeka mnie jeszcze większa walka z biurokracją?
Obserwuj wątek
    • Gość: logic Re: Jak założyc firmę w Londynie? IP: 91.84.56.* 28.11.16, 10:31
      Caly problem polega, ze w zasadzie nie ma zadnych formalnosci przy zakladaniu dzialalnosci gospodarczej. W zasadzie to mozesz najpierw zaczac pracowac dla siebie a zarejestrowac sie mozesz pozniej. Jak na przyklad zaczniesz dzialalnosc dzisiaj (28.11.2016) to nie musisz sie rejestrowac do pazdziernika 2017. Sama rejestracja to wypelnienie formy on-line ktore zajmuje okolo 15 minut. Pozniej co roku trzeba wypelnic forme on-line zeby sie rozliczyc, kolejne 30 minut. Na tym mniej wiecej koncza sie formalnosci zwiazane z prowadzeniem firmy.

Musisz tez pamietac, ze jako osoba samozatrudniona musisz placic skladki National Insurance. Na chwile obecna jest to £2.80 tygodniowo czyli £145.60 rocznie.

Jezeli myslisz o otworzeniu firmy z ograniczona odpowiedzialnoscia (a nie chcesz LLP ktore w zasadzie jest samozatrudnieniem z ograniczona odpowiedzialnoscia) to za jakies £50 mozesz zalozyc firme przez internet w godzine.
    • martagrad8 Re: Jak założyc firmę w Londynie? 30.11.16, 16:05
      Ja juz od 2014 prowadzę spółkę ltd w anglii i w porównaniu z działalnością w polsce mam:
      - nizsze podatki
      - niższe skłądki
      - dużo mniej biurokracji.

Wiem też, że sama ksiegowość jest znacznie prostrsza. Mnie w rejestracji, a teraz w księgowosci obsługuje biuro TaxAngels www.taxangels.pl/ - jeśli masz jakieś wątpliwości czy pytania radzę skonsultowac sie ze specjalistami, a sam przekonasz się, że bądąc przedsiębiorcą w anglii jest po prostu łatwiej ;)
    • natka8911 Re: Jak założyc firmę w Londynie? 17.01.17, 20:33
      W przypadku spólek w Anglii sprawa wygląda korzystniej niż w Polsce - mniejsze podatki i mniej biurokracji. Na pewno przy jej założeniu potrzebujesz pomocy . znam jedno rzetelne biuro z , którego korzystał znajomy rejestracjaspolkionline.co.uk/oferta.php

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka