03.05.07, 19:14
Dziewczyny (i chlopaki, ale tych tu jak na lekarstwo) 'stare' i 'nowe'!!
Proponuje taki watek: podzielmy sie sprawdzonymi przepisami dla zaganianych
mam (koniecznie szybkie i bardzo proste), z produktow TUTAJ dostepnych (moga
byc tez te z polskich sklepow, ale przywiezione z Polski sie nie licza ;-)
chodzi o to, zeby kazda z nas mogla dana potrawe sobie przygotowac).
Ja zaczne od ciast, bo te przysporzyly mi tu pewnych klopotow, a do tego z
produktami czasem troche krucho.
Podzielcie sie przepisami, ktore sa latwe i zawsze wychodza, nie, zebym
chciala forum na "kurnik" dla kur domowych przeksztalcic, ale przeciez i te,
ktore pracuja tez lubia czasami popichcic, no nie?
Hania
Obserwuj wątek
    • tomsmom Jablecznik bez miksera 03.05.07, 19:24
      Oto jeden z moich ulubionych jablecznikow, szybki i zawsze wychodzi!!

      CIASTO:
      2 szklanki maki (plain flour) (uzywam kubka z duraleksu lub sredniej wielkosci
      kubka po prostu)
      1/2 szklanki cukru
      2 pelne lyzeczki proszku do pieczenia (baking powder)
    • tomsmom Szybki sernik pieczony 03.05.07, 20:05
      2 opakowania serka Philadelphia 225g
      1 szklanka cukru pudru (icing sugar)
      4 jajka
      1/4 kostki masla (niesolonego: np unsalted Avonmore)
      2 pelne lyzki maki (plain flour)
      1 plaska lyzeczka proszku do pieczenia (baking powder)
    • imszulc ciasto bananowe 03.05.07, 23:20
      się podzielę przepisem na ciasto, które mi sie właśnie w piekarniku piecze

      50 g czekolady
      200 g orzechów laskowych (ja czasem robie z włoskich bo lubię bardziej)
      250 g mała
      200 g cukru
      1 mały cukier waniliowy
      4 jajka
      2 obrane banany
      1 mały proszek do pieczenia
      300 g mąki pszennej
      1 łyżeczka sody oczyszczonej
      2 łyżeczki kakao
      1 łyżeczka cynamonu (ja nie daję bo nie lubię)
      100 ml rumu

      czekoladę i orzechy zmielić
      utrzeć: cukier waniliowy, cukier, jajka i masło
      dodać banany i dalej ucierać (aż rozbiją się na jednolitą masę)
      dodać pozostałe składniki: zmielone orzechy, czekoladę, proszek do pieczenia,
      sodę, kakao, cynamon, mąkę i rum. Wyrobić.
      Ciasto wyłożyć do wysmarowanej foremki i piec 60 min w temp. 200 st. C.
      Ja robię to ciasto w formie na babkę, pycha!

      Przyznam się... mam taką fajową maszynę (Termomix), do której właściwie wkładam
      składniki a ciasto się samo robi, później tylko muszę do formy przełożyć ale
      wydaje mi się, że nawet bez tej zaczarowanej maszyny powinno być łatwo.
    • tomsmom Sernik na zimno 04.05.07, 09:52
      Skoro juz go Renia tutaj pochwalila, to podam:

      2 opakowania serka Philadelphia 225g
      1/4 kostki masla (koniecznie unsalted)
      3 jajka
      1,5 szklanki cukru pudru
      2 lyzki zelatyny (gelatine
      • maja92 O jak super!! 04.05.07, 11:13
        Prosze podawajdzie dziewczyny, podawajcie...

        Ja to FATALNA kuchara jestem - pizze z paczki potrafie spalic;-)) Nie mam
        pojacia jak to sie stalo, ze moja rodzina jeszcze nie pomarla z glodu;-)))

        Czasami mam wyrzuty sumienia i probuje cos zrobic, ale na skomplikowane
        przepisy sie nie nadaje...
        O cos prostego poprosze...
        • tomsmom Re: O jak super!! 04.05.07, 12:19
          Ojej Maja, w ciastach to juz prosciej niz to powyzej to juz chyba sie nie
          da.... No chyba, ze z paczki ;-))
          • maja92 Re: O jak super!! 04.05.07, 12:40
            Haniu, biore Cie za slowo - bede w weekend probowac - mam az 3 dni;-)))
            • suesslein Re: O jak super!! 04.05.07, 13:00
              hahahah:)
              widac, ze nie tylko u mnie w weekend bedzie sernik na zimno w/g Twego przepisu
              Haniu, bo sie napalilam, ze sobie kawalek zjem z dzisiejsza kawusia, a tu
              dooopa blada- ktos mnie uprzedzil....
              a potem narzekal, ze wcale tak duzo nie zostalo dla niego, bo sie z Jasiem
              musial podzielic, ktory to krzywil sie tak samo jak wczoraj, ale pozeral.
              Co ja mam za zycie z tymi chlopami, a tu nastepny juz podrasta.
    • suesslein Re: PRZEPISY 04.05.07, 13:26
      Wieprzowina w sosie serowym

      3 kotlety wieprzowe- najlepiej z lopatki albo karczku, maja troche tluszczu
      3 lyzki stolowe musztardy
      tymianek
      1,5 lyzek stolowych oliwy z oliwek
      100 ml smietany
      kieliszek bialego wytrawnego wina
      100 gram sera plesniowego typu danish blue ( albo inny ale twardy)
      maka
      maslo
      pol litra bulionu z kostki

      3 lyzki stolowe musztardy
      2 lyzeczki tymianku
      1,5 lyzek stolowych oliwy z oliwek- mieszamy w jednolita mase

      mieso podsmazamy na patelni z obu stron, nastepnie smarujemy je z obu stron
      powyzsza masa i w naczyniu zaroodpornym wstawiamy do lodoki na conajmniej 2
      godz.
      Potem zapiekamy je 30 min w temp 180 stopni.
      W miedzyczasie robimy sos: rozpuszczamy maslo, dodajemy make ( ja robie to
      zawsze na oko, jakies 2 lyzki stolowe masla na jedna maki)nastepnie dodajemy
      biale wino, bulion i smietane- gotujemy na wolnym ogniu, az sie nieco zagesci,
      na koniec wkruszamy ser.

      podawac to mozna z ryzem na sypko, albo ziemniakami.

      naprawde bardzo szybkie i smaczne:)
    • morela7 kaczka lub kurczak z pomaranczami - na szybko 04.05.07, 15:38
      Ja czasu mam b. malo, wiekszosc moich potraw to szybkosciowki ;) Wczoraj mialam
      prawie pusta lodowke, wiec... upieklam pol kaczki, do tego byly ziemniaki i
      surowka z marchwi z jablkiem (tarte, przyprawione wylacznie sokiem z cytryny).

      Kaczke umylam, posolilam, popieprzylam, wlozylam do formy wczesniej leciutko
      pociagnietej oliwa (mozna uzyc naczynia zaroodpornego).

      Przygotowalam sos:
      1/2 filizanki miodu,
      sok z jednej cytryny,
      3 lyzki bialego octu winnego (mialam taki, w ktorym wczesniej dluuuugo moczylo
      sie mango i chilli, ale mozna uzyc zwyklego),
      filizanke dopelnilam sokiem pomaranczowym (moze byc ze swiezych pomaranczy albo
      z kartonu).
      Skladniki wymieszalam (miod musi sie rozpuscic).

      Sosem polalam kaczke, na wierzch polozylam plastry pomaranczy.

      Pieklo sie 40 minut w 200 st.C (pod przykryciem; kaczka potrzebuje ok. godziny
      na kilogram ptaka). Pyyyyycha ;)
      • tomsmom Re: kaczka lub kurczak z pomaranczami - na szybko 04.05.07, 16:22
        Le jery!!!!!!!!!!! (to poznanski okrzyk ;-)) Laski, dzieki, ale bede miala
        smakowity obiadek w weekend, a Chris nie bedzie mowil, ze ciagle to samo ;-)
        • patyczako smaczny i szybki obiadek 04.05.07, 18:03
          a ty tomson z Poznania? bo jakbysmy tu rzucily przepis na pyry z gzikiem to by
          robily duze oczy hihi...
          a oto moj spawdzony przepis
          2 duze piersi kurczaka - kroimy w kostke
          4 jajka
          4-6 lyzek maki tak na oko zeby zagescic
          zolty starty ser 6 lyzek - ja kupuje w Dunnesie taki zolty holenderski block w
          paczce
          sol,pieprz, mozna dodac koperek
          Wszystko mieszamy i kladziemy na rozgrzana patelnie tak jak placki ziemniaczane.
          Kilka minut i gotowe.
          Do tego ziemniaczki i jakas suroweczka no i pycha obiadek.
          Zycze smacznego !!!

          i jeszcze przepis na super ciasteczka - rurki polfrancuskie
          3 szklanki maki
          margaryna
          1 szklanka smietany
          powidla - nie moze byc dzem bo wylazi... kupujeostatnio pyszne powidla krakusa
          w tesco w dundrum lub jervisie
          Łaczymy skladniki (oprocz powidel) w przepisie jest szklanka smietany ale ja
          daje tyle by mi sie ciasto skleilo.
          Ciasto rozwalkowac, pokroic na kwadraty jakie duze chcecie, na srodek kazdego
          dac troszke powidel i zwinac tak jak nalesniki. Piec ok. 30 min.
          Gotowe posypac obficie pudrem. Sa kruche i pyszne.

          A kto ma malo to podaje swietna stronke: mojewypieki.blox.pl
          • tomsmom Re: smaczny i szybki obiadek 04.05.07, 18:27
            No ja poznaniara jak nie wiem, choc 'adoptowana' bo mama stamtad a ja juz gdzie
            indziej sie urodzilam, niestety ;-) Pyry z gzikiem, pyzy z gulaszem a na deser
            szneka z glancem, nie? ;-))))
            • patyczako Re: smaczny i szybki obiadek 04.05.07, 18:55
              tak trzymac tomsmom ja akurat poznaniara z urodzenia i milo uslyszec tu bliska
              dusze pozdrawiam serdecznie
          • patyczako Re: smaczny i szybki obiadek 04.05.07, 20:37
            zapomnialam dodac ze jeszcze do tych kotletow z kurczakiem trzeba dodac 4 lyzki
            majonezu
            • olliesmum Re: smaczny i szybki obiadek 04.05.07, 20:58
              Moje sprawdzone i szybkie danie to pieczona ryba.
              Perwsza wersja (nauczylam sie od mojej angeilskiej tesciowej): swieze (nie
              mrozone) filety z ryby myjemy, osuszamy, kladziemy na duzych arkuszach folii
              aluminiowej, skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy sola i pieprzem, mozemy tez
              polozyc na rybe wiorki masla, ale nie koniecznie lub kawalki rswiezej kolendry,
              jesli mamy. Zawiajmy folie w koperte i wkladamy do nagrzanego piekarnika na 20
              minut (nie dluzej bo wyschnie).
              W miedzyczasie gotujemy ziemniaczki, brokuly, marchewke na parze.
              Podajemy razem z ryba i cwiartkami cytryny.
              Druga wersja: bierzemy forme do pieczenia w piecu, smarujemy dwoma lyzkami
              oliwy, na to kladziemy kawalki ryby, duze kawalki cebuli, papryki i cwiartki
              pomidorow, skrapiamy oliwa, posypujemy ziolami. Pieczemy tez ok. 20 minut.

              Wersja wegatarianska tego ostatniego dnia: bez ryb, natomiast dodajemy inne
              warzywa ewentualnie tofu polane wczesniej sosem sojowym, mozna tez dodac cale
              zabki czosnku (nieobrane).
              Ollemu w ten sposob pieke tez frytki, nie na patelni, sa wtedy bardziej soczyste
              i ie takie tlusciochy (aha, raz mieszamy w czasie pieczenia).
      • tomsmom Re: kaczka lub kurczak z pomaranczami - na szybko 10.05.07, 09:51
        Morela, dzieki za te kaczke!!! Mialam wlasnie napisac, ze w weekend dlugi
        zrobilam
        • agatkakl Re: kaczka lub kurczak z pomaranczami - na szybko 18.05.07, 10:08
          Tomsmom dzięki za jabłecznik!:) Zrobiłam wczoraj i jest pyyszny (dodam, że
          posypałam go cukrem pudrem i wygląda bardzo smakowicie:)))) Agata
          • klaudia_101 Prosta Babka 18.05.07, 14:30
            składniki:
            4 jajka, 1 szkl. mąki zwykłej, ok 1 szklanki cukru, 1/2 szkl. oleju, 1 łyżeczka
            proszku do pieczenia, 1 łyżka kakao.

            Przygotowanie:
            Oddzielic białka od żółtek, ubić mikserem piane na sztywno kolejno dodawac po
            jednym żółtku, po trochu cukru i mąkę razem z proszkiem do pieczenia. Na koniec
            wlać olej i wymieszac delikatnie łyżką.
            Ciasto podzielic na dwie części jedną wlac do podłuznej blaszki na babki a
            drugą część ciasta wymieszac z kakao( niekiedy mieszam z cappuccino) ciemne
            ciasto wylać na jasne. Piec ok 40 min na 170/180 C. Po wyłączeniu pieca
            zostawiam jeszcze żeby nie opadła.

          • tomsmom Re: kaczka lub kurczak z pomaranczami - na szybko 18.05.07, 21:55
            Agatka, ciesze sie, ze sie udal
        • morela7 Re: kaczka lub kurczak z pomaranczami - na szybko 18.05.07, 15:37
          nie ma za co, ciesze sie, ze smakowalo :)
    • morela7 Danie z fenkulu i owocow morza 22.05.07, 12:23
      Pomysl autorski. Wyszlo calkiem niezle, smak dosc intensywny; nie polecam,
      jesli ktos nie lubi fenkulu. Roboty 15 minut. Porcja na 2-3 osoby

      Fenkul
      Mala czerwona cebula lub szalotka
      Owoce morza - mialam rozmrozona mieszanke gotowanych, 250 g (mrozone lepiej
      wczesniej rozmrozic i odlac zbyteczny plyn)
      Szklanka bialego wytrawnego wina
      Odrobina masla
      2 lyzki smietany
      sol, pieprz, sok z polowki cytryny do smaku

      Makaron lub ryz - ja uzylam 250g risoni

      Bulwe fenkulu umyc, pokroic w cienkie plastry
      Cebule obrac, posiekac
      Maslo stopic w rondlu, dodac cebule, lekko obsmazyc, dodac fenkul i obsmazac
      ok. 3-5 minut, az lekko zmieknie i zbrazowieje miejscami

      Dolac wino, wrzucic owoce morza, zagotowac, dusic ok. 5 minut (jesli
      niegotowane wczesniej, beda potrzebowac chwile dluzej)

      Dodac smietane, zagotowac, przyprawic, dodac sok z cytryny po zagotowaniu

      W miedzyczasie przygotowac ryz lub makaron. Jesli risoni lub ryz, to na 2-3
      minuty przed koncem gotowania dodac do sosu, zeby przeszlo smaczkiem.

      Smacznego!
      • maja92 Re: Danie z fenkulu i owocow morza 22.05.07, 12:39
        ummmmm...
        Morelo, narobilas mi smaku - lubie wszelkie plywajace;-)))
        A ten fenkul - co to takiego?
        • morela7 Re: Danie z fenkulu i owocow morza 22.06.07, 13:36
          Fenkul to inaczej koper wloski :)
    • zabelka24 Zrobilam "kurczaka w ciescie" 24.05.07, 15:20
      a w zasadzie to piersi indyka i naprawde rewelacyjne jedzonko bylo :)
      POLECAM
      • annie_pl Re: Zrobilam "kurczaka w ciescie" 24.05.07, 23:05
        Iza, ciesze sie ze zrobilas, ale moze jakis przepisik??
        :)))
        • zabelka24 Re: Zrobilam "kurczaka w ciescie" 25.05.07, 13:14
          Hehehe Aniu przepisik jest w poscie patyczako "smaczny i szybki obiadek"
          • annie_pl Re: Zrobilam "kurczaka w ciescie" 25.05.07, 14:56
            ups o ja glupia blondynka, nie skojarzylam ze to ten przepis:)
    • zabelka24 Schab w sosie chrzanowym 17.06.07, 18:09
      1/2 kg schabu
      sól, pieprz
      1 cebula
      2 łyżki stołowe chrzanu
      1,5 łyżki mąki
      1 łyżka śmietany
      1,5 szklanki wywaru
      olej

      Schab ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Po ugotowaniu pokroić w plastry.

      Cebulę drobno pokroić i przesmażyć na patelni. Dodać 1/5 szklanki wywaru. Z
      mąki zrobić zasmażkę. Doprawić chrzanem i pieprzem. Dusić chwilkę po czym
      zaprawić śmietaną.

      Pokrojony schab polać gotowym sosem. Udekorować koperkiem.
      PYCHA, ja podawałam klasycznie z ziemniaczkami i mizerją.
      Aaaaa i dodam jeszcze że schab miałam z Polski, ale pewnie tutaj też można kupić

      A dziś robie zapiekanke ze schabem w sosie cebulowo- koperkowym, jak będzie
      dobra wrzuce przepis.

      A i dodam jeszcze że przepisy znalezione w necie
    • zabelka24 Zapiekanka ze schabem w cebulowo-koperkowym sosie 20.06.07, 21:00
      Dla 4 osób:

      60 dag schabu

      Pokroic, rozbic jak na kotlety, przyprawić, usmażyć, pokroic w pasy.

      60 dag ziemniaków

      Obrac, pokroić w plastry, usmazyć.

      30 dag pieczarek

      Pokroic, udusić.

      Sos:

      2 cebule
      3 łyzki kopru
      szkl. bulionu
      125 ml śmietany 30-36%
      2 łyzki mąki
      sól, pieprz

      1/2 puszki groszku

      Cebule drobno posiekać, udusic na oleju. Obsypac mąką, by zgęstniało.
      Nastepnie wlac bulion, dodac koper i zagotować, ciagle mieszając, by nie
      zrobiły się grudki. Wlac smietanę i powoli gotowac. Przyprawić.

      W żaroodpornym naczyniu ulozyc ziemniaki, schab, pieczarki. Polać ciepłym
      sosem. Obsypac groszkiem. Posypać serem.

      PYCHA

      Myśle, że schab spokojnie można zastąpić piersiami z kurczaka, albo jakąś
      kiełbaską.
    • zapytajnick Salatka z kurczakiem i feta 21.06.07, 08:33
      Przepis z netu, ale wyprobowany i pycha, nawet irlandzkiemu mezowi bardzo
      smakowalo;-)

      Składniki:
      - 3 filety z kurczaka,
      - ser feta,
      - 1 sloiczek pieczarek marynowanych,
      - 1 swieza papryka czerwona,
      - 2 listki papryki marynowanej,
      - 1/2 ogorka swiezego dlugiego
      - 2 ogorki kiszone,
      - majonez,
      - rosolek knorra.

      Jak przyrządzić?
      Filety ugotowac z rosolkiem knorra.
      Pieczarki, papryki, ogorki oraz przestudzony kurczak pokroic w srednia kostke
      dodac ser i wymieszac z majonezem.
      • zabelka24 Re: Salatka z kurczakiem i feta 22.06.07, 17:46
        Mmmmmmmmm sałatka naprawde PYCHA :-)))

        Właśnie zrobiłam, spróbowałam i na chwilke wstawiłam teraz do lodówki, żeby
        się "przegryzła"
    • morela7 Zupa rybna - chowder 22.06.07, 13:43
      Przepis zaadaptowany z bbc.co.uk/food

      Porcja na 3-4 osoby, 20 minut pracy

      600g mieszanki rybnej na chowder - ja kupuje swietna gotowa mieszanke w Nicky's
      Plaice w Howth, najlepszy sklep ze swiezymi rybami, jaki znam. W sklad wchodzi
      dorsz, losos, jakas wedzona dorszowata ryba i jeszcze cos, czego nie rozpoznaje.
      Maslo - 4 lyzki
      Maka - wedle uznania, ja daje 3 lyzki (tak na oko)
      litr nieodtluszczanego mleka
      puszka kukurydzy
      platki migdalowe, szczypiorek, musztarda
      sol, pieprz do smaku

      Maslo stopic w rondlu, dodac make, caly czas mieszajac trzepaczka do jajek
      (whisk). Stopniowo dodawac mleko, mieszajac. Podgrzewac powoli, az do
      zgestnienia i zagotowania. Dodac rybe, gotowac 5 minut. Wsypac kukurydze,
      zagotowac. Doprawic musztarda - ja daje 2 lyzki, ale mozna mniej lub wiecej,
      jak kto lubi.

      W miedzyczasie uprazyc na patelni platki migdalowe - ok. 100g - i usiekac
      szczypiorek.

      Podawac zupe posypana platkami i szczypiorkiem, z pieczywem - najlepiej
      brazowym chlebem sodowym z solonym maslem. Na talerzu kazdy moze sobie doprawic
      gruba sola i swiezo mielonym pieprzem, wedle uznania.

      Danie szybkie, smaczne i bardzo sycace! W mojej kuchni juz klasyk. Smacznego! :)

    • tomsmom Olatki z TRUSKAWKAMI 09.10.07, 20:45
      Ja wiem, ze sezon truskawkowy juz daaawno minal, ale wlasnie
      przypomnial mi sie moj dawny hicior na truskawki, a ze teraz duzo
      taki malutkich mozna kupic, niewyrosnietych, to i danie idealne
      (sniadanie, lunch, kolacja, lub przekaska). U mnie chlopaki najesc
      sie nie moga, a proste jak nalesniki:


      4 jajka
      4 czubate lyzki maki (plain)
      1 plaska lyzeczka cukru
      1/2 lyzeczki soli
      1 plaska lyzeczka proszku do pieczenia
      50 dkg drobnych truskawek
      olej do smazenia
      cukier puder (icing sugar) z wanilia do posypania

      Truskawki umyc i dokladnie osaczyc. Ubic sztywna piane z bialek,
      dodac zoltka i zmieszana z proszkiem make, lekko wymieszac truskawki
      z masa. Klasc duza lyzka na rozgrzana patelnie i smazyc z obu stron
      na rumiano. Zdejmowac na talerz przykryty recznikiem papierowym. Jak
      osiakna posypac cukrem pudrem.
      Smacznego!!
      • morela7 Swietne te olatki! 17.05.08, 13:53
        Zrobilam ciasto bez soli i cukru, a do srodka dalam rozgniecione
        truskawki z domowego kompotu, bo akurat takie mialam. Podalam ze
        smietana. Pyyyycha!
        Dzieki za fajny pomysl, tomsmom. Wchodzi niniejszym do mojego
        stalego repreturaru :)
        • tomsmom Re: Swietne te olatki! 18.05.08, 21:06
          No teraz to w ogole jak znalazl, akurat sezon na truskawki sie
          zaczal :-)) moj Tomek najesc sie nie moze, a to galaretka, a to
          olatki... "mama, a moze truskawki?" :-))
          • morela7 Re: Swietne te olatki! 19.05.08, 10:48
            Hehe, zacytowalam Twoj przepis na 'moim' forum dzieciowym, sa
            nastepni milosnicy olatkow (tym razem wyprobowano wersje z wisniami
            z kompotu) :) Przekazuje podziekowania :)
    • tomsmom Podbijam - moze ktos doda cos smacznego?? 09.05.08, 15:41

      • morela7 No dobra, to ja proponuje lososia z kuskusem :) 09.05.08, 16:30
        Banalnie proste i szybkie danie. Przepis zaadaptowany z wielu
        innych :)

        Roboty ok 20 minut, najbardziej czasochlonne jest przygotowanie
        owocow...

        Kuskus - ok. 100-150 g na osobe
        Kostka rosolowa
        Cytryna, limonka, pomarancza, ew.winogrona - wedle uznania
        Filet z lososia
        Natka pietruszki i/lub koperek
        Ew. rokieta lub inna salata z winegretem lub salsa - wedle uznania

        Przygotowac kuskus - zalac rosolkiem, bedzie smaczniejszy
        Gdy ostygnie, dodac: sok i utarta skorke z cytryny, limonki i
        pomaranczy oraz oskorowane kawalki tych owocow (po jednym calym
        owocu to ilosc wystarczajaca jako dodatek to kuskus na 4 osoby).
        Wymieszac, dodac posiekana natke pietruszki i/lub koperek, znow
        wymieszac. (Ja dodaje jeszcze pokrojone winogrona, po pare sztuk
        doslownie; lubie kuskus w takiej wersji. Bez pomaranczy tez dobrze
        smakuje.)

        Przygotowac lososia - jak kto lubi. Najlepie ogrillowac lub ugotowac
        (ja ze wzgledow zdrowotnych zwykle gotuje; do wrzatku dodaje kostke
        rybna, krazki cebuli, sok z cytryny i odrobine bialego wina, jesli
        akurat mam otwarte; w takim wywarze filet obgotowuje kilka minut i
        gotowe).

        Ulozyc kuskus na srodku talerza. Na to mozna polozyc
        rokiete/salate/salse, a na wierzch - goracego lososia. Udekorowac
        klinkiem cytryny.

        Smacznego :)
    • tomsmom PRZEPISY SWIĄTECZNE 28.10.08, 12:00
      No, jakby nie bylo, to juz wkrotce...

      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=37505&w=73148326&v=2&s=0
      • imszulc PRZEPISY SWIĄTECZNE - CIASTA 17.12.08, 17:06
        znalazłam to dzisiaj:
        kobieta.gazeta.pl/poradnik-domowy/1,48637,5842471,Z_miodem__z_makiem__z_bakaliami.html
        mi sie podoba to czekoladowo migdałowe i chyba je zrobię :-)
    • lorbasa Przepis na ciasto marchewkowe 13.12.08, 23:30
      Oto przepis na ciasto marchewkowe mojego męża.
      4 całe jajka
      2 szklanki cukru
      1 szklanka oleju
      2 łyżeczki proszku do pieczenia
      1 łyżeczka sody
      1 łyżeczka cynamonu
      1 łyżeczka kakao ( jak ktos woli ciasto ciemniejsze, to może być
      więcej )
      2 szklanki utartej marchwi
      3 szklanki mąki

      Żółtka utrzeć z cukrem, dodać wszystkie składniki i na końcu ubitą
      pianę z białek. Można też dodać posiekane orzechy włoskie. Piec 60
      min w 180 C. Smacznego
      • olliesmum Re: Przepis na ciasto marchewkowe 19.12.08, 17:59
        Wiem, ze to moze nie typowe ciasto Bozonarodzeniowe, ale czy ktos ma moze prosty
        przepis na murzynka lub inne ciasto czekoladowe?
        • amikul murzynek / ciasto czekoladowe 18.02.09, 15:59
          prosisz i masz :). tylko przepraszam ze tak pozno.
          przepis sprawdzony. ciasto super smaczne.
          pochodzi z tej strony:
          www.kafeteria.pl/bonappetit/przepisy/obiekt_int.php?id_p=14455
          Składniki:
          Pół kostki masła, szklanka mleka, 1 szklanka cukru, 2 szklanki mąki,
          3 łyżki dowolnego dżemu, 5 łyżek kakao, 2,5 łyżeczki sody, 2 jajka.

          Jak przyrządzić?
          Masło, mleko, kakao, cukier i dżem wrzucić do garnka z grubym dnem i
          zagotować, często mieszając (wszystko musi się ładnie rozpuścić).
          Ostudzić powstałą masę. Przelać zawartość garnka do głębokiej miski,
          wrzucić jajka, zmiksować, dodać mąkę przesianą przez sito i sodę.
          Znowu zmiksować. Wlać gotowe ciasto do nasmarowanej masłem i
          posypanej bułką tartą okrągłej formy, piec w 200 stopniach około 45
          minut.

          Potrzebne przybory:
          garnek z grubym dnem, duża miska, drewniana łyżka (do mieszania
          masy), okrągła forma do pieczenia, szklanka, łyżka i łyżeczka do
          odmierzania składników

          Jak podawać?
          Można polać upieczone ciasto rozpuszczoną mleczną czekoladą.

          Uwagi:
          Ciasto jest mięciutkie, puszyste i mocno czekoladowe. Można dodać
          trochę więcej cukru, będzie słodsze.


          Moje Uwagi:
          nie miksuję, po prostu dokładnie mieszkam łyżką wszystkie składniki.
          polewam z góry rozpuszczoną czekoladą - z dodatkiem mleka.
          • zimna2 Re: murzynek / ciasto czekoladowe 18.02.09, 19:21
            Witam! Moge podac przepis na pyszna brownie (przepis po wielokroc sprawdzony, dostalam od znajomego pastry chefa). Proporcje na srednia tortownice

            1 kostka margaryny
            1,5 szkl. cukru
            4 jajka
            2/3 szkl. maki
            2 lyzki kakao
            wanilia
            100g rozpuszczonej gorzkiej czkolady
            opcjonalnie pokruszone orzechy wloskie lub laskowe

            Margaryne utrzec z cukrem na puch, dodawac po jednym jajku, wanilie i dalej ucierac. Nastepnie dodac przesiana make i kakao, na koniec wlewamy czekolade. Przekladamy ciasto do wyamarowanej i posypanej maka tortownicy i pieczemy w 170stopniach ok. 40 min. Po wystudzeniu polac polewa czekoladowa.

            Do brwnie nie dodajemy proszku do pieczenia. Ciasto po upieczeniu jest czesto wilgotne lub nawet mokre ale taka jest brownie.
    • tomsmom chleb bananowy 18.02.09, 18:48
      Z dedykacja dla Kasi - mamy Krzysia :-)

      2,5 szklanki (takiej sredniej np od duraleksu) ubitej maki (wsypujac
      do szklanki przyduszamy lyzka)
      1 szklanka cukru (ja dodaje ok pol)
      3,5 lyzeczki proszku do pieczenia
      1 lyzeczka soli
      3 lyzki oleju
      3/4 szklanki mleka
      1 jajko
      3-4 srednich bananow (rozgniecionych na gladka mase)
      - opcjonalnie - 1 szklanka siekanych orzechow

      Wszystko razem dokladnie wymieszac: zaczac od maki z proszkiem,
      cukier, dodawac olej, mleko, jajko, wszystko dokladnie wyrabiac
      lyzka. Na koniec dodac banany i orzechy. Dokladnie wyrobic na gladka
      mase. Piec w podluznej formie 50-60 min w 160-170 stopni (zalezy od
      piekarnika) dopoki ciasto nie bedzie suche.
      To sprawdzony przepis - zawsze sie udaje!

      Smacznego!
      • kbkrukjunger Re: chleb bananowy 20.02.09, 17:51
        Dzięki wielkie! Jeszcze dzisiaj sobie upiekę, bo banany dostały wysypki :-)
      • kbkrukjunger Re: chleb bananowy 21.02.09, 18:55
        Palce lizać! Zrobiłam na resztce wszystkiego i trochę kombinowałam, ale wyszło
        super. I roboty mało, bo wrzuciłam składniki do maszyny do chleba :-). Tylko
        jeszcze muszę dobrać odpowiedni program, bo trzeba było trochę dopiec w
        piekarniku. Myślę, że wejdzie do stałego menu :-)
        • tomsmom Re: chleb bananowy 22.02.09, 10:54
          no to sie ciesze :-)
          • maja_gal Sałatka "kurczak zakochany w ryżu" 16.03.09, 12:22
            Składniki:
            1 torebka ryżu gotowanego(XL)
            1 puszka kukurydzy
            pół puszki ananasów lub mix owocow też z puszki(lidl)
            pałeczki z kurczaka wędzone szt.4-5(polski sklep)
            majonez 4-6 lyżek

            Kurczaka obieramy i kroimy na kawałki, dodajemy pozostałe składniki i gotowe.Ja
            nie dodaje soli ani pieprzu, jest pyszna bez tego.
            Polecam i smacznego!
            • maja_gal Przysmak dla naszych pociech 16.03.09, 12:30
              1 porcja:
              1 pierś z kurczaka , pojedyńcza
              jajko
              sól,pieprz
              bułka tarta
              płatki kukurydziane,zwykłe
              olej

              Piersi kroimy na paski lub kawałki , które dziecko łatwo utrzyma w dloni.
              Solimy i pieprzymy,obtaczamy w rozkłóconym jajku , następnie bułka , ponownie
              jajko i płatki kukurydziane(płatki ugniatamy,kruszymy przed obtaczaniem)
              Smażymy na małym ogniu na złoto.
              Ja podaje z ziemniaczkami i surówką lub po prostu jako przekąske.
              Polecam i smacznego!
    • tomsmom Re: PRZEPISY 06.02.10, 21:29
      Podbijam, bo sie nam watek zarchiwizuje :-) moze ktos cos ciekawego
      zapoda z nowym rokiem?
      • imszulc Re: PRZEPISY 09.02.10, 16:55
        znudziły mi się już wszystkie ciasta, które zazwyczaj robie więc szukałam czegoś
        nowego, i znalazłam:
        z-pasja-przez-zycie.blogspot.com/2009/03/brownie-z-serem-nutka-pomaranczowa-i.html
        dwa razy już robiłam, PYCHA!!!
        • mama-arian Re: PRZEPISY 21.02.10, 16:04
          no to ja podam ciekawa stronke ,dosc latwych i szybkich wykonania
          ciast ,ale nie tylko ,powstal nowy dzial :-)
          moze ktoras zainspiruje do podrozy kulinarnej ,ja mam w ulubionych

          :-)

          www.mojewypieki.pl
    • tomsmom Salatka z zurawina i pestkami dyni 16.11.10, 17:42
      Jak tak dalej pojdzie to nam sie watek zarchiwizuje ;-) zapodaje wiec super latwa i super smaczna salatke:

      - salata lodowa
      - pestki dyni
      - zurawina suszona
      - melon (najlepiej miodowy, pokrojony w kostke)

      Pokrojona salate ukladamy na polmisku, na wierzch kladziemy melon i posypujemy pestkami dyni i zurawina. Calosc zalewamy sosem Vinegrette (ja robie wlasny ale podobno sa calkiem przyzwoite gotowe). Pycha!!
      Smacznego :-)
    • tomsmom kuchnia irlandzka 17.09.12, 15:13
      Wbrew pozorom ma duzo do zaoferowania ;-) Polecam:

      www.irishabroad.com/culture/kitchen/Recipe.asp?RcpID=124

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka