Dodaj do ulubionych

Jak kupic auto w Anglii?

IP: 149.254.192.* 03.07.07, 10:50
witam
Mam pytanie jak kupic auto konretnie chodzi mi jakie dokumenty sa potrzebne,
jakie sie ponosi oplaty, ile mniej wiecej wynosza wszystkie koszty.
Jakie dokumenty trzeba miec przy sobie w razie kontroli drogowej?
Czy prawo jazdy polskie jest wazne w Anglii?

Obserwuj wątek
    • Gość: Zelazna dama Re: Jak kupic auto w Anglii? IP: *.range81-159.btcentralplus.com 03.07.07, 12:50
      Zeby kupic samochod, wystarczy miec pieniadze, ale pod uwage nalezy wziac, czy dany samochod ma M.O.T. (odpowiednik polskiego przegladu) i tax. Jesli to jest niewazne, bedziesz musial sie tym zajac i poniesc dodatkowe koszty. MOT moze wyniesc ok 35£ w zaleznosci od miejsca (moze byc wyzszy), tax ma rozna cene, wiec nie powiem, ile dokladnie. Ubezpieczenie samochodu jest imienne, co oznacza, ze nikt poza toba nie moze prowadzic twojego samochodu, chyba ze przy ubezpieczeniu zaznaczysz dodatkowego kierowce, a to sie wiaze z dodatkowymi oplatami. Wysokosc ubezpieczenia uzaleznione jest od prawa jazdy (od jak dawna je masz), od twojego wieku, od jazdy bezwypadkowej (okres) - tu potrzebujesz od polskiego ubezpieczyciela potwierdzenie, marki samochodu i jego pojemnosci. Prawo jazdy polskie jest wazne, jednak jesli chcesz podjac prace jako kierowca, musisz je wymienic. Polskiego prawa jazdy nikt ci tu nie moze zabrac, a angielskie tak i tu wystarczy niewiele punktow - chyba 12, ale nie jestem pewna.
      • Gość: mareczek xx Re: Jak kupic auto w Anglii? IP: *.static.mailbox.co.uk 09.07.07, 02:13
        11 pkt,kochana A jesli idzie o polskie prawo jazdy to mozesz na nim jezdzic do
        70lat i to nawet pracujac jako zawodowy kierowca,chyba ze wymogi firmy sa takie
        abys mial brytyjskie.W tesco jezdzimy na naszych polskich prawkach.
        • Gość: Zelazna dama Re: Jak kupic auto w Anglii? IP: *.range81-159.btcentralplus.com 09.07.07, 18:41
          Dzieki mareczek za informacje. Bede pamietac, ja nie jestem kierowca, wiec punkty mnie nie interesuja. Co do wymiany prawka, to slyszalam, ze wiele firm tego wymaga. Ale Ty jako doswiadczony kierowca wiesz lepiej. A moze wiesz, jak dlugo mozna tu jezdzic polskim samochodem?
          • Gość: seba Re: Jak kupic auto w Anglii? IP: 62.255.240.* 12.07.07, 13:59
            witam
            na polskim prawku mozna jezdzic do roku od momentu kupna samochodu.
    • macsad.uk Re: Jak kupic auto w Anglii? 13.07.07, 15:36
      Jak napisali poprzednicy aby kupić auto to najpierw kasa, ale oprócz tego ustal
      najpierw grupę ubezpieczenia samochodu( od 1 do 20), najtańsza jest pierwsza
      czyli 1, w sumie bezpiecznie jest kupić auto do 8 grupy, maksymalnie do 10.
      Jeśli posiadasz prawo jazdy powyżej 5 lat nie będzie zwyżki na ubezpieczeniu.
      Odnośnie zaświadczeń z Polski (zaświadczenie od ubezpieczyciela w Polsce i
      zaświadczenie o ilości punktów karnych z Wydziału Ruchu Drogowego Policji) to w
      Szkocji jest to gra nie warta zachodu, większość tanich ubezpieczalni wymaga
      tłumaczeń przez tłumacza przysięgłego i poświadczeń tłumaczonych dokumentów
      dodatkowo w obecności pracownika danej firmy, jak policzyłem najtaniej udało by
      mi się to załatwić za około 480 GBP, a otrzymana zniżka to około 200 GBP,
      prosty rachunek. Odnośnie MOT I TAX, jeśli kupujesz auto poprzez komis upieraj
      się przy ważnym co najmniej na 6 m-cy MOT, jest to normalny zwyczaj
      obowiązujący w całym UK, z reguły jeśli komuś zależy na sprzedaży oferuje MOT i
      opłacony TAX na minimum 6 m-cy, stawki TAX są różne w zależności od roku
      produkcji auta i emisji CO2 generalnie przy opłacie na 6 m-cy wachają się od 75
      do 120 GBP, jeśli kupujesz TAX naa rok płacisz mniej,przykładowo Fiat Marea 1.8
      rok 1997 na 6 m-cy 99 GBP, na 12 m-cy 174 GBP. Koszt MOT w zależnoci od firmy i
      usuwanych usterek od 35 do 150 GBP, średnio liczą około 70 GBP. Odnośnie prawa
      jazdy to zgodnie z dyrektywą unijną jeśli posiadasz prawo jazdy tzw. unijne
      (litery PL otoczone gwiazdkami) nie musisz ich wymieniać, jest ważne do 65 roku
      życia, jeśli pracujesz zawodowo jako kierowca kategori wyższej niż B, musisz
      zarejestrować się dodatkowo w DVLA i możesz, ale nie musisz wymienić "prawko"
      do 3 lat od dnia podjęcia pracy (nie rejestracji), "prawko" jest wtedy ważne do
      55 roku życia pod warunkiem, że nie masz wbitego innego terminu, np. ważne
      tylko 15 lat itp. Nie mam niestety w chwili obecnej numeru dyrektywy, ale wiem,
      z własnego doświadczenia, że w UK są z tym problemy z "kochaną" policją, z
      reguły "gliny" twierdzą, że możesz "prawka" uzywać przez rok i później zdać
      normalne egzaminy w UK, jest to po części prawda, ale dotyczy emigrantów z poza
      Unii Europejskiej. Osobiście po szukaniu przez prawie dwa miesiące kupiłem w
      komisie, unikałem "pakisów" itp. Przy kupnie sprawdź dowód rejestracyjny i
      pamiętaj, że masz tylko 24 godziny na załatwienie wszystkich formalności,
      dlatego lepiej kupować przez komis, z reguły służą pomocą w formalnościach
      rejestracyjnych, odnośnie ubezpieczenia, przy pierwszym ubezpieczeniu lepiej
      korzystać z brokera, są fajne oferty online, ale z reguły nam jest trudno
      spełnić wszystkie warunki, np. min. 3 lata pobytu w UK, jeden rok jazdy w UK
      itp.
      Powodzenia przy kupnie i miłej jazdy nie tą stroną drogi na fotelu pasażera !!!
    • jesuschrist Re: Jak kupic auto w Anglii? 24.08.07, 09:42
      Ja poprostu poszedlem z zona do salonu a oni zalatwil wszystko to co trzeba(poza insurance, bo to musisz sobie sam kupic, najlepiej przez internet, sprawdz wiele firm od razu).Dowod rej. dostaniesz poczta z DVLA .Kase mozesz zaplacic karta kredytowa. I tyle. SZerokiej drogi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka