Dodaj do ulubionych

Głosujcie: GB, Irlandia czy Szkocja??

IP: *.pronet.lublin.pl 19.01.08, 13:29
Gdzie najlepiej sie osiedlić na długie lata z całą rodziną w tym jeden
maluszek 3-letni. Musimy zdecydować już teraz, zanim dziecko pójdzie do
szkoły. Nie liczymy na kokosy, nie chcemy zarobić i wydać potem na mieszkanie
w Polsce, chcemy po prostu normalnie żyć i nie martwić się czy starczy dla
dziecka na zabawki. A nasz kraj, niestety jeszcze niewiele ma do zaoferowania,
aby zachęcić młode rodziny do pozostania, a szczególnie we wschodnich
województwach jest nieciekawie:(
Obserwuj wątek
    • ghrom Re: Głosujcie: GB, Irlandia czy Szkocja?? 19.01.08, 18:50
      Szkocja - dziura, pizga jak w Kieleckiem i maja tam jeden z
      najgorszych ustrojow na swiecie. To, ze udalo im sie utrzymac ich
      socjalizm przy zyciu przez ostatnie kilkadziesiat lat zawdzieczaja
      zlotu zrabowanemu Zydom przez hitlerowcow, ktore dostali w czasie
      IIWW za stal itp. Obrzydliwy kraj.

Irlandia - dziura, dostana strasznie w dupe gdy strefa Euro
      zbankrutuje za pare lat. Do rozwazenia.

GB - z roku na rok coraz gorzej, ale istnieja realne szanse, ze w
      nastepnych wyborach do wladzy dojda Konserwatysci i zaczna
      naprowadzac kraj na dobre tory (forgive the pun). Obawiam sie
      jednak, ze na kogos takiego jak Maggie nie ma co liczyc. To polecam,
      ale nalezy sobie zdawac sprawe, ze za 'dlugie lata' to lepiej bedzie
      sie zylo na dalekim wschodzie.
      • ghrom Re: Głosujcie: GB, Irlandia czy Szkocja?? 19.01.08, 23:27
        > Szkocja

Tfu, cos mi sie we lbie przestawilo i pisalem o Szwecji :D

Szkocja - patrz UK + pizga prawie jak w Kieleckiem ;]
        • bambooko Re: Głosujcie: GB, Irlandia czy Szkocja?? 20.01.08, 00:49
          ghrom napisał:

"do wladzy dojda Konserwatysci i zaczna
          naprowadzac kraj na dobre tory"

najpierw ciebie wywala z wyspy
          • ghrom Re: Głosujcie: GB, Irlandia czy Szkocja?? 20.01.08, 10:38
            > najpierw ciebie wywala z wyspy

O to sie nie obawiaj, ja jestem nie do ruszenia ;]
            • bambooko Re: Głosujcie: GB, Irlandia czy Szkocja?? 20.01.08, 10:58
              nie obawiaj sie tez o ich wygrana za 25 lat
        • cdlxxvi Re: Głosujcie: GB, Irlandia czy Szkocja?? 20.01.08, 13:17
          > Szwecja - dziura, pizga jak w Kieleckiem i maja tam jeden z
          > najgorszych ustrojow na swiecie.
          PKB na głowę w pierwszej światowej 20, bezrobocie 5%, śladowa inflacja. Jeśli to
          jest najgorszy ustrój, to jesteśmy w raju, a nie na Ziemi.
          Co do dziury - każda dziura chciałaby mieć takie uniwersytety jak Uppsala, że
          wezmę przykład pierwszy z brzegu.

> To, ze udalo im sie utrzymac ich
          > socjalizm przy zyciu przez ostatnie kilkadziesiat lat zawdzieczaja
          > zlotu zrabowanemu Zydom przez hitlerowcow, ktore dostali w czasie
          > IIWW za stal itp.
          ISBN?

> Obrzydliwy kraj.
          Oczywiście, wszyscy Szwedzi kłębią się pod ambasadami ChRL w kolejkach po azyl.
          Biedaku.
          • ghrom Re: Głosujcie: GB, Irlandia czy Szkocja?? 20.01.08, 19:04
            > > Obrzydliwy kraj.
            > Oczywiście, wszyscy Szwedzi kłębią się pod ambasadami ChRL w
            kolejkach po azyl.

Obrzydliwy, zlodziejski kraj. Najwyzsze podatki na Ziemi. W sam raz
            dla takich niewolnikow umyslowych jak ty. A, klamliwa szujo,
            naklamles, ze bedziesz sie trzymal ode mnie z daleka. Won.
            • cdlxxvi Re: Głosujcie: GB, Irlandia czy Szkocja?? 20.01.08, 19:20
              > Obrzydliwy, zlodziejski kraj. Najwyzsze podatki na Ziemi. W sam
              > raz dla takich niewolnikow umyslowych jak ty.
              en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_Human_Development_Index -
              Myślę, że faktycznie całkiem by mi się w Szwecji podobało. Ale w UK
              nie jest mi źle.

> A, klamliwa szujo,
              > naklamles, ze bedziesz sie trzymal ode mnie z daleka.
              Będę, jak zawsze, gdy wywoływane przez Ciebie obrzydzenie zacznie
              przewyższać wywoływane przez Ciebie rozbawienie. Na razie teoria o
              ogólnej beznadziejności Szwecji jest jednym z Twoich bardziej
              kolorowych snów, dlatego musisz jeszcze dużo się namiotać i
              nawyzywać, zanim przestanie mnie bawić.

> Won.
              Gromulu, takie coś, jak Ty, nie jest w stanie mi rozkazywać :* Wiem,
              że jako korwinista chciałbyś mi wyznaczyć, co mi wolno, a co nie,
              ale na szczęście Twoja wola nie jest dla mnie rozkazem :)
              • ghrom Re: Głosujcie: GB, Irlandia czy Szkocja?? 21.01.08, 01:11
                > Wiem, że jako korwinista chciałbyś mi wyznaczyć, co mi wolno, a co
                nie

Wlasnie za to gardze takimi klamliwymi szujami jak ty, za lgarstwa i
                brednie szerzone publicznie z podniesiona glowa. Za oskarzanie ludzi
                nienawidzacych ograniczania wolnosci o chec do jej ograniczania,
                wbrew wszystkiemu co powiedzieli, mowia i beda mowic. Jestes
                smieciem.
                • cdlxxvi Re: Głosujcie: GB, Irlandia czy Szkocja?? 21.01.08, 01:46
                  > > Wiem, że jako korwinista chciałbyś mi wyznaczyć, co mi wolno, a
                  > > co nie

> Wlasnie za to gardze takimi klamliwymi szujami jak ty, za lgarstwa
                  > i brednie szerzone publicznie z podniesiona glowa. Za oskarzanie
                  > ludzi nienawidzacych ograniczania wolnosci o chec do jej
                  > ograniczania, wbrew wszystkiemu co powiedzieli, mowia i beda
                  > mowic.

To ci nowość! Czyli nie chcecie już np. odebrać ludziom prawa do
                  samostanowienia i narzucić im kacyka, którego mandatem do
                  sprawowania władzy jest bycie spłodzonym przez innego kacyka,
                  którego mandatem do sprawowania władzy jest bycie spłodzonym przez
                  innego kacyka, którego etc., którego mandatem do sprawowania władzy
                  jest bycie nominowanym przez samozwańczego szefa Waszej bandy?

> Jestes smieciem.

Uff, dobrze, że nie dresiarzem, korwinistą, żulem lub innym chamskim
                  stworzeniem.
                  • ghrom Re: Głosujcie: GB, Irlandia czy Szkocja?? 21.01.08, 11:32
                    > Uff, dobrze, że nie dresiarzem, korwinistą, żulem lub innym
                    chamskim
                    > stworzeniem.

Nie, jestes zwyklym smieciem. Klamliwą szują, ktora przed zadnym
                    łgarstwem sie nie cofnie, nawet nie wiem w imie czego. A teraz won.

Dla tych, ktorzy jeszcze dotad dotrwali: Szwecja nie jest krajem
                    relatywnego dobrobytu dzieki jej obrzydliwemu ustrojowi, zwanemu
                    socjalizmem, a dzieki temu o czym pisalem wczesniej - ominely ich
                    zniszczenia dwoch ostatnich wojen swiatowych, na ktorych za to
                    zarobili ogromne pieniadze. Sprawdzcie sobie. Socjalizm utrzymuja
                    dzieki sprzedazy bogactw naturalnych, jest ich teraz raptem 9
                    milionow a maja co eksportowac, sprawdzcie sobie ich bilans import -
                    export, oraz co glownie exportuja. Sprawdzcie sobie tez co sie w tym
                    'kraju mlekiem i miodem plynacym' dzialo na poczatku lat 90tych,
                    kiedy to otarli sie o bankructwo w stylu Argentyny. Teraz ida po
                    rowni pochylej ku krachowi systemow emerytalno-socjalnych, tak jak
                    prawie cala reszta Europy zreszta. Sprawdzicie sobie za pare lat.

Szwecja to jedyny przyklad socjalizmu, ktory utrzymal sie dluzej niz
                    20-30 lat i w ktorym panuje wzgledny dobrobyt, jedyny taki kraj na
                    swiecie, dlatego klamliwe szuje takie jak cdlxxvi strasznie sie
                    ciskaja, jesli ktos osmieli sie zle slowo o ich 'raju na ziemi'
                    powiedziec. To ich bezrobocie na przyklad: sciema, tak samo 'nie ma
                    u nich bezrobocia', jak nie bylo w PRLu czy za hitlerowskich
                    Niemiec. Roboty publiczne finansowane z pieniedzy podatnika.
                    Marnotrawstwo sil i srodkow.

Przykladow krajow, w ktorych panowal socjalizm i zostal zastapiony
                    kapitalizmem badz na odwrot jest cala masa, relatywnie zawsze lepiej
                    sie ludziom zyje w kapitalizmie. Zawsze. Jest tez sporo przykladow
                    krajow rozdartych, w ktorych panowal lub panuje kapitalizm i
                    socjalizm: Niemcy wschodnie i zachodnie, Korea polnocna i
                    poludniowa, Chiny kontynentalne i Tajwan. Sprawdzcie sobie, nie
                    musicie mi wierzyc na slowo, a juz na pewno nie wierzcie w klamstwa
                    klamliwych szui :P
                    • cdlxxvi Re: Głosujcie: GB, Irlandia czy Szkocja?? 21.01.08, 14:07
                      > A teraz won.
                      Ojoj, miłośnik wolności wszelakich chce mi ograniczyć swobodę wypowiedzi? Na
                      szczęście jesteśmy w demokratycznym kraju wolnych ludzi, a nie w jakimś
                      totalniackim Korwinlandzie, więc te komendy możesz sobie, ten, tego ;)

> Sprawdzcie sobie. Socjalizm utrzymuja
                      > dzieki sprzedazy bogactw naturalnych, jest ich teraz raptem 9
                      > milionow a maja co eksportowac, sprawdzcie sobie ich bilans import > - export,
                      oraz co glownie exportuja.
                      No, Gromciu, tożeś poleciał. Sprawdziłem u źródła:
                      www.tradeprofiles.swedishtrade.se/default.asp?id=2
                      Wychodzi, że w eksporcie (tak to się pisze po polsku) Szwecji surowce to NIECAŁE
                      DWANAŚCIE PROCENT. Tak się mają fakty do korwin-faktów.

> Szwecja to jedyny przyklad socjalizmu, ktory utrzymal sie dluzej
                      > niz
                      > 20-30 lat i w ktorym panuje wzgledny dobrobyt, jedyny taki kraj na
                      > swiecie,
                      Chyba na korwinświecie. Na trzeciej planecie od Słońca taka Dania wydaje na
                      socjal więcej, niż Szwecja (i ma PKB na łebka wyższe!), a podobnie bogate Belgia
                      i Szwajcaria wydają niewiele mniej. Dane z OECD, można sobie sprawdzić.

> To ich bezrobocie na przyklad: sciema, tak samo 'nie ma
                      > u nich bezrobocia', jak nie bylo w PRLu czy za hitlerowskich
                      > Niemiec. Roboty publiczne finansowane z pieniedzy podatnika.
                      Wiem, że to będzie kolejna egzekucja, ale jednak spytam: ISBN?
                      • ghrom Re: Głosujcie: GB, Irlandia czy Szkocja?? 21.01.08, 16:05
                        Pozwolcie, ze odbije kilka klamstw klamliwej szui.

Oczywiscie nadwyzka exportu nad importem jest prawda. W 2006 surowce
                        i polfabrykaty to 29.3% exportu. Typowy dla klamliwej szui sposob
                        naginania faktow, ktore sa oczywiste: wzgledny dobrobyt Szwecji
                        zostal zbudowany na exporcie kopalin, drewna, papieru, itd, itp. W
                        latach 90tych zachwialy sie rynki zbytu i caly socjalistyczny domek
                        z kart o wlos uniknal zaglady. Nie na dlugo. Oczywiscie, na to nie
                        odpowie, bo niby co mialby odpowiedziec.

Mozna sobie tez sprawdzic, ze Dania i Belgia maja podatki nizsze od
                        Szwecji (sprawdza sie to porownujac PKB do budgetu, podpowiem),
                        oraz, ze socjal w tych krajach to stosunkowo niedawny wynalazek.
                        Szwajcaria nie wiem skad mu sie wziela w tym towarzystwie, ze swoich
                        socjalistycznych prob sie wycofuje rakiem, podatki ma jak na Europe
                        rozsadne. Szwajcarie stac bylo na socjalistyczne eksperymenty z
                        czesciowo podobnych do Szwecji powodow: zarobili sporo na obu
                        wojnach.

> > To ich bezrobocie na przyklad: sciema, tak samo 'nie ma
                        > > u nich bezrobocia', jak nie bylo w PRLu czy za hitlerowskich
                        > > Niemiec. Roboty publiczne finansowane z pieniedzy podatnika.
                        > Wiem, że to będzie kolejna egzekucja, ale jednak spytam: ISBN?

Klamliwa szujo, sprawdz sobie w internecie. Nie potrafisz znalezc
                        statystyk, nawet zafalszowanych, przeczacych mojej tezie? Jak mi
                        przykro. Fakty sa takie, ze twoj 'raj na ziemi' to ziszczony sen
                        Hitlera.
                        • cdlxxvi Re: Głosujcie: GB, Irlandia czy Szkocja?? 21.01.08, 17:18
                          > Pozwolcie, ze odbije kilka klamstw klamliwej szui.
                          >
                          > Oczywiscie nadwyzka exportu nad importem jest prawda
                          Aha, czyli ktoś, kto mówi prawdę, jest przez korwinistów wyzywany od kłamców. Ciekawe z Was plemię :)

> W 2006 surowce
                          > i polfabrykaty to 29.3% exportu.
                          I czego to ma wg Ciebie dowodzić, biedaczku?

> faktow, ktore sa oczywiste: wzgledny dobrobyt Szwecji
                          > zostal zbudowany na exporcie kopalin, drewna, papieru, itd, itp.
                          Skoro to oczywiste, to - przepraszam wrażliwych, których zniesmacza, jak się pastwię nad bezbronnym - zarzuć kilka ISBN. Oczywistości mają to do siebie, że są dobrze udokumentowane, więc nie powinieneś mieć problemów.

Poza tym: skoro siedzą sobie Szwedzi na żelazie w lesie, to co mają wg Ciebie eksportować (tak to trudne słowo piszemy po polsku)? Pataty? Sałatkę z bambusa? Piórka papuzie? "Dzieła wszystkie" Korwina, w czterystu tomach wierszem przez Gromcia zebrane?

> Mozna sobie tez sprawdzic, ze Dania i Belgia maja podatki nizsze od
                          > Szwecji
                          Ale my tu nie o podatkach, tylko o procencie PKB wydawanym przez państwo na socjal. Dlatego zakładam, że i tu przyznajesz mi rację (za co niewątpliwie za chwilę mnie wyzwiesz od kłamców).

> Szwajcaria nie wiem skad mu sie wziela w tym towarzystwie,
                          Przecież napisałem, ale jako że wiem, że z polskim u Ciebie cieniutko, to powtórzę: wzięła się z tej samej, co Szwecja, listy bardzo bogatych krajów, które bardzo dużo wydają na socjal i w których warunki życia są bardzo dobre.

> > Wiem, że to będzie kolejna egzekucja, ale jednak spytam: ISBN?
                          >
                          > Klamliwa szujo, sprawdz sobie w internecie.
                          Gromulu, na Tobie spoczywa obowiązek udowodnienia Twoich fantastycznych tez; być może jako korwinista oczekujesz, że ktoś za darmo będzie za Ciebie odwalał Twoją robotę, ale niestety rzeczywistość jest troszkę inna :) Ty coś twierdzisz, Ty to udowadniasz. "Elementary, my dear Watson".

> Fakty sa takie, ze twoj 'raj na ziemi' to ziszczony sen
                          > Hitlera.
                          Taaak, mamy i korwinargument, czyli odwołanie do Hitlera. Czekamy na Pol-Pota i spisek masoński, chyba pod ich spódnice jeszcze w tym wątku nie uciekałeś, o Najmerytoryczniejszy :)
                          • Gość: ff Re: Głosujcie: GB, Irlandia czy Szkocja?? IP: *.as15444.net 22.01.08, 09:36
                            Daj sobie z nim spokoj on ma swoj swiat i niech w nim zostanie...
                            zamkniety :-)
                            • cdlxxvi Re: Głosujcie: GB, Irlandia czy Szkocja?? 23.01.08, 00:31
                              > Daj sobie z nim spokoj on ma swoj swiat i niech w nim zostanie...
                              > zamkniety :-)

Na wyzdrowienie tego pacjenta nie liczę, co najwyżej na to, że - tak, jak w tym
                              wątku - od czasu do czasu przestanie bluzgać i napisze coś bardzo śmiesznego,
                              np. że Szwecja jest do d***, że powinien nami rządzić kacyk albo wrzuci jakiś
                              normalny kraj do jednego worka z III Rzeszą etc. Jest to więc typowa niezbyt
                              ambitna rozrywka, coś jak pójście do zoo i patrzenie na małpy - żaden szczyt
                              wysiłku umysłowego, ale czasem i czegoś prostego człowiekowi potrzeba dla
                              odstresowania :)
                              • ghrom Re: Głosujcie: GB, Irlandia czy Szkocja?? 23.01.08, 11:40
                                Naprawde wierzysz, ze w PRL za Gierka, Chinach za Mao, Korei za Kim
                                Ir Sena, Zimbabwe za Mugabe, NRD za Honeckera, Szwecji za Olafa -
                                panowal dobry, przyjazny postepowi i ludziom system? Jesli w to
                                wierzysz to albo jestes durniem albo sk*rwysynem. Ze durniem nie
                                jestes, to juz wiemy.
                        • ghrom Re: Głosujcie: GB, Irlandia czy Szkocja?? 21.01.08, 18:39
                          > W latach 90tych zachwialy sie rynki zbytu i caly socjalistyczny
                          domek
                          > z kart o wlos uniknal zaglady. Nie na dlugo. Oczywiscie, na to nie
                          > odpowie, bo niby co mialby odpowiedziec.

Jak bylo do przewidzenia, poodwracal troche kota ogonem, pozmienial
                          temat, połgał i wielce z siebie jest zadowolony. Na szczęscie fakty
                          jakie sa, kazdy widzi, lub moze sobie sprawdzic.
                          • cdlxxvi Re: Głosujcie: GB, Irlandia czy Szkocja?? 21.01.08, 19:50
                            > Jak bylo do przewidzenia, poodwracal troche kota ogonem,
                            > pozmienial temat, połgał i wielce z siebie jest zadowolony. Na
                            > szczęscie fakty
                            > jakie sa, kazdy widzi, lub moze sobie sprawdzic.

Gromuś, a w zostawionym przez Ciebie akapicie to niby do czego
                            miałem się odnosić? Że w latach 90 był kryzys? Był, globalny, nie
                            tylko szwedzki. Że Szwecja z niego wyszła? Wyszła. To jest wiedza
                            gazetowa, nie ma o czym rozmawiać. Że wyszła "nie na długo", to już
                            kolejne Twoje proroctwo. Pamiętamy dobrze np. Twoje przedwyborcze
                            proroctwa o "pewnym" wejściu korwinistów do spółki z faszolstwem do
                            parlamentu, więc obecne traktuję tak, jak na to zasługuje, czyli
                            wzruszeniem ramion.
                            • ghrom Re: Głosujcie: GB, Irlandia czy Szkocja?? 22.01.08, 10:08
                              Wzruszeniem ramion nalezaloby i owszem skwitowac twoje ciskanie sie,
                              gdy ktos osmiela sie krytykowac twoj 'raj na ziemi'. Niestety trudno
                              jest mi sie powstrzymac przed prostowaniem twoich bredni, mimo, ze
                              jakakolwiek merytoryczna dyskusja z klamliwa szuja taką jak ty
                              nieuchronnie konczy sie na odwracaniu kota ogonem. Nie jestes w
                              stanie odniesc sie do konkretow, za to umiejetnie stosujesz
                              demagogie - inteligencji ci odmowic nie mozna. Szkoda, ze stosujesz
                              ja w zlej sprawie.

jestes, to juz wiemy.
                              • cdlxxvi Re: Głosujcie: GB, Irlandia czy Szkocja?? 22.01.08, 11:47
                                > Nie jestes w
                                > stanie odniesc sie do konkretow

Jestem, ale już mi się nie chce. Spójrzmy na wybór kon..., pardon,
                                korwinkonkretów tylko z tego wątku:

> dla takich niewolnikow umyslowych jak ty
                                > klamliwa szujo
                                > Won.
                                > gardze takimi klamliwymi szujami jak ty
                                > Jestes smieciem.
                                > jestes zwyklym smieciem. Klamliwą szują
                                > A teraz won.
                                > dlatego klamliwe szuje
                                > klamliwych szui
                                > klamliwej szui
                                > Klamliwa szujo
                                > ziszczony sen Hitlera.
                                > z klamliwa szuja
                                > PRL za Gierka, Chinach za Mao, Korei za Kim
                                > Ir Sena, Zimbabwe za Mugabe, NRD za Honeckera
                                > albo jestes durniem albo sk*rwysynem

Sam widzisz, że w porównaniu z Twoimi korwinargumentami moje "ciskanie się",
                                czyli, tłumacząc z korwińskiego na polski, cierpliwe powoływanie się na
                                statystyki, pytanie o źródła i uważne czytanie stron szwedzkiego rządu, to znak
                                wielkiej pedagogicznej wielkoduszności :) Pewnie to u mnie rodzinne.

Jak wszystko, co dobre, moja wielkoduszność ma swoje granice, więc dam Ci spokój
                                do czasu, kiedy znów zaczniesz nas zabawiać absurdami o obrzydliwej Szwecji lub
                                demokracji, co bogatą w 1990r. Łotwę doprowadziła w dwie dekady do upadku.
                                Możesz teraz z czystym sumieniem (nie wątpię, że będzie czyste jak łza) zbluzgać
                                mnie raz jeszcze i czuć się zwycięskim :)
                                • ghrom Re: Głosujcie: GB, Irlandia czy Szkocja?? 22.01.08, 12:15
                                  Nie zmieniaj tematu, klamliwa szujo.

jestes, to juz wiemy.
                                  • Gość: ff Re: Głosujcie: GB, Irlandia czy Szkocja?? IP: *.sotn.cable.ntl.com 25.01.08, 01:37
                                    Czemu ciagle opierasz swoje wizje na skrajnosciach?
                                    Klepiesz to i klepiesz jakby ktos tutaj pisal ze kochal PRL i chcial
                                    jego powrotu.
                                    • ghrom Re: Głosujcie: GB, Irlandia czy Szkocja?? 25.01.08, 11:11
                                      > Czemu ciagle opierasz swoje wizje na skrajnosciach?

Skrajnosci lepiej dzialaja na wyobraznie, a ja chce wam pokazac, ze
                                      socjalizm to zlo.

Chodzi o to, ze socjalizm vs. kapitalizm to nie jest czarne vs.
                                      biale, w takim sensie, ze kraje za szare. Im bardziej kraj czarny,
                                      tym gorzej, im bardziej bialy, tym lepiej.

Pomysl o tym tak: mozesz miec kraj, w ktorym jest socjalizmu 40% a
                                      wolnosci gospodarczej 60% jak w USA powiedzmy, albo 70 i 30 jak w
                                      Szwecji powiedzmy, albo 95 i 5 (jak w Korei Pn powiedzmy).

Prawidlowosc jest jedna i zawsze taka sama, zawsze: im wiecej
                                      socjalizmu, tym wolniej sie kraj rozwija i w dluzszym okresie (nie
                                      calkiem dlugim, tak z 10 lat powiedzmy, ale to jest zalezne od
                                      zawrtosci cukru w cukrze :) w kapitalizmie zyje sie lepiej, ZAWSZE.

Jesli porownujesz kraje, w ktorych te proporcje sa powiedzmy 45-55 i
                                      55-45, to roznica miedzy nimi moze byc przez dlugi okres
                                      niezauwazalna, lub nawet paradoksalnie widoczna jako przewaga kraju
                                      bardziej socjalistycznego nad tym mniej - tak jak to ma miejsce ze
                                      Szwecja, w ktorej panuje socjalizm wrecz obrzydliwy, ale byla w
                                      stanie gwarantowac wzgledny materialny dobrobyt swoim obywatelom
                                      POMIMO socjalizmu - dzieki czemu to juz pisalem.

Ciezko jest znalezc kraje, ktore maja takie same warunki oprocz
                                      systemu gospodarczego, system gospodarczy to nie wszystko. Ale jest
                                      kilka dobrych przykladow, i dlatego na nich sie opieram.
      • kaffelek ...bez komentarza... 22.01.08, 13:40
        www.cda.pl/gry-online/3/arms.php
      • jeanie_mccake Re: Głosujcie: GB, Irlandia czy Szkocja?? 03.02.08, 14:16
        ghrom napisał:

>
        > GB - z roku na rok coraz gorzej, ale istnieja realne szanse, ze w
        > nastepnych wyborach do wladzy dojda Konserwatysci i zaczna
        > naprowadzac kraj na dobre tory (forgive the pun). Obawiam sie
        > jednak, ze na kogos takiego jak Maggie nie ma co liczyc.

Za Thatcher juz tesknia wylacznie tacy, kto lata 80 spedzili w
        wschodnio-europejskich zlobkach, Conservatives ma szanse na powrot
        tylko dlatego, ze odcieli sie od niej.
        A jak do wladzy dojda, to Zjednoczone Krolestwo rozpadnie i
        imigranci nie beda juz musieli sobie glowy lamac nad roznica miedzy
        Anglia a W Brytania.
    • dis_and_dat_kid Re: Głosujcie: GB, Irlandia czy Szkocja?? 19.01.08, 20:12
      troche jakby pytac czy osiedlic sie lepiej w Polsce czy na Lubelszczyznie.

O ile wiem, to Szkocja jest nadal czescia UK, ktore tak nawiasem jest panstwem
      unitarnym.

Osobiscie preferuje poludniowa Anglia, ale w duzej mierze zalezy to od tego w
      jaki sposob chcecie zarabiac na zycie. Mozliwosci pracy roznie sie rozkladaja.
      • Gość: gazela Re: Głosujcie: GB, Irlandia czy Szkocja?? IP: *.pronet.lublin.pl 20.01.08, 00:42
        Wiem ze to ten sam kraj, istnieja jednak pewne róznice, nawet walute maja inna,
        dlatego jestem ciekawa jak te roznice wygladaja w praktyce.
        • Gość: ron Re: Głosujcie: GB, Irlandia czy Szkocja?? IP: *.range86-149.btcentralplus.com 20.01.08, 00:52
          jezeli Szkocja to tylko Edynburg reszta to zasrane chodniki przez psy, zarzygane
          przez Szokotow i oblepione guma do zucia przez wszystkich.
        • dis_and_dat_kid Re: Głosujcie: GB, Irlandia czy Szkocja?? 20.01.08, 01:11
          to ta sama waluta,

to ze poszczegolne monety euro bite w roznych krajach roznia sie od siebie nie oznacza ze belgijskie euro roznia sie od holenderskich - tak samo jest z funtem
    • Gość: Krzyś Ale bałagan IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.08, 11:56
      - GB (Great Britain) = Anglia + Walia + Szkocja + Irlandia Północna
      - Irlandia

Szkocja jest częśćią Wielkiej Brytanii!

I druga sprawa: Irlandia to jedno państwo a Irlandia Północna to
      drugie wchodzące w skład Wielkiej Brytanii.
      • Gość: Gazela Re: Ale bałagan IP: *.pronet.lublin.pl 20.01.08, 12:43
        O Jezu!! no wiem, wiem, przecież napisałam już ze wiem! ale wiem też że w
        potocznym pojęciu istnieje wyraźna rozdzielność - to jak góral i ceper. cytuję:

"Dla wielu z nas Wielka Brytania to: Anglia, Szkocja i Walia tworzące
        Zjednoczone Królestwo.

Historia jest i w tym przypadku kolejnym dowodem na uprzedzenia jednego narodu
        wobec drugiego, przekazywane z pokolenia na pokolenie.

Klimat także daje się łatwo zweryfikować, gdyż w Anglii jest zdecydowanie
        cieplej. Szkocję zaś cechuje klimat górsko-morski.

Czyżby to miało świadczyć o tym, że Anglicy będą z natury ludźmi cieplejszymi?

Trudno jest mi poddać ocenie oba narody, ale różnią się praktycznie we
        wszystkim. Proponuję nie przerywać im tworzenia łańcucha tradycji, nad którym
        pracują od lat, wieków, pokoleń. Niech temu, co dana zbiorowość wyróżnia jako
        szczególnie ważne i warte zachowania obecnie i w przyszłości świeci odmienne dla
        Anglii oraz Szkocji światełko w tunelu…

ODRĘBNOŚĆ NARODU SZKOCKIEGO

,,Nie utożsamiajcie NAS z Anglią i Anglikami!!!”

,,Nie utożsamiajcie NAS z Anglikami” – wielokrotnie usłyszałam te słowa.

,,Dlaczego?” – odpowiedź była jednoznaczna.

,,To jest inny kraj… Dzieli nas różnica kulturowa i etniczna.”

Naród szkocki nie przyzna się do obywatelstwa angielskiego. Da jednak dowód
        bycia obywatelem UK."
        • Gość: Krzysiek To przez Hadriana IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.08, 16:52
          To wina Hadriana :)
          To taki cesarz rzymski był!
          Wybudował mur, który do dzisiaj rozdziela Anglię od Szkocji heheheh
      • Gość: Konrad Re: Ale bałagan IP: *.cable.ubr10.croy.blueyonder.co.uk 20.01.08, 22:39
        A to ciekawostka geograficzna... Irlandia Północna w Wielkiej Brytanii? Od kiedy???

Wielka Brytania (Great Britain, GB) = Anglia + Walia + Szkocja
        Zjednoczone Królestwo (United Kingdom, UK) = Wielka Brytania + Irlandia Północna
        • kaffelek Re: Ale bałagan 21.01.08, 11:51
          Gość portalu: Konrad napisał(a):

> A to ciekawostka geograficzna... Irlandia Północna w Wielkiej Brytanii? Od kied
          > y???
          >
          > Wielka Brytania (Great Britain, GB) = Anglia + Walia + Szkocja
          > Zjednoczone Królestwo (United Kingdom, UK) = Wielka Brytania + Irlandia Północn
          > a
          =====
          Niektórzy tak myślą, niestety. Pamiętam, że ok.rok temu przejechał się po mnie znawca tematu, gdy użyłem stwierdzenia:""Pólnocna Irlandia pod wpływem rządu angielskiego..."" Zostałem wtedy matołem
          nie znającym goegrafii(??!!)
          Moim zdaniem NI nadal stoi w rozkroku, niemniej jest na wyspie irlandzkiej i mieszkają tam Irlandczycy. Najlepszym tego dowodem są działania terrorystyczne IRA, czyli Irlandzka Armia Republikańska, mianująca się jako: armia Wolnego Państwa Irlandzkiego.
          Wszystkie głośne zamachy przeprowadzone były na terenie Irlandii Północnej jako protest przeciw wpływom Wielkiej Brytanii w Irlandii.
          No, ale płacą tam funtami. Dla niektórych więc jest to Anglia.

pozdrawiam
          • eeela Re: Ale bałagan 23.01.08, 17:27
            > > Wielka Brytania (Great Britain, GB) = Anglia + Walia + Szkocja
            > > Zjednoczone Królestwo (United Kingdom, UK) = Wielka Brytania + Irlandia P
            > ółnocn
            > > a

> Niektórzy tak myślą, niestety. Pamiętam, że ok.rok temu przejechał się po mnie
            > znawca tematu, gdy użyłem stwierdzenia:""Pólnocna Irlandia pod wpływem rządu an
            > gielskiego..."" Zostałem wtedy matołem
            > nie znającym goegrafii(??!!)

Bo jestes, na dodatek nie umiesz czytac. Nikt tam wyzej nie napisal, ze NI jest
            czescia Anglii, tylko czescia UK.
    • kaffelek Re: Głosujcie: GB, Irlandia czy Szkocja?? 20.01.08, 13:20
      Ot i masz rzeczową dyskusje na temat, który Cię interesuje... Choć z drugiej strony...
      Aby przekonywać o jednym miejscu, że jest to właśnie TO, wyjątkowe, trzeba poznać inne. A w 99% każdy z emigrantów osiadł tam, gdzie znalazł pracę. Myślę, że niewielu jest takich, którzy szukali swojego miejsca z innych powodów niż praca. Choć poznałem jednego jegomościa w Irlandii, zaraz po moim pierwszym przyjeździe (luty 06), który następnie wyjechał do Anglii, krótko zaczepił się o Szkocję, by po niepełnym roku zatelefonować do mnie z...Dublina. Po Irlandii też wojażował, lecz właśnie w tym kraju przebywał i przebywa obecnie najdłużej.
      I aby ubiec ewentualne uwagi: język perfekt, żadnych problemów ze znalezieniem pracy gdziekolwiek się znalazł. Idealny informator dla Ciebie.
      Jednak fakt, że wrócił do Irlandii i przebywa tam obecnie o czymś mówi...
      Ale do tematu.
      Wszystko zależy od Waszych preferencji, oczekiwań, możliwości.
      Lubicie spokojne życie typu praca-dom-spotkania towarzyskie w wybranym gronie i terminie, (wiadomo-nieraz najmilsi znajomi przeszkadzają), poczucie stabilizacji, przy stałej i konkretnej pracy - realne widoki na przyszłość i plany które MOŻNA zrealizować; Irlandia wg. mnie pozwoli Wam to zrealizować.
      Jedyny warunek to wiedzieć czego się chce, mieć konkretny zawód i podjąć pracę u takiego pracodawcy, gdzie będziecie mieli pewność na długoletnią pracę. Pozwoli Wam to na szybkie osiągnięcie zdolności kredytowej, co wiąże się z możliwością zakupu własnego domu. Jest to o tyle korzystne, że zamiast płacić za wynajem - prawie taką samą kwotę będziecie płacić jako spłatę kredytu, a dom zostaje Waszą inwestycją, której zawsze możecie się pozbyć wraz ze zwrotem włożonych pieniędzy.
      Dziecko. Irlandia prowadzi zdrową politykę prorodzinną, nie jest to slogan jak w przypadku Polski. Istnieje wiele możliwości pomocy, jak dodatkowe świadczenia, różnego rodzaju zwolnienia finansowe...
      Temat jest znany przeze mnie ogólnie, ze słyszenia od innych osób, bo sam nie jestem tym zainteresowany.
      Co jeszcze? Miejsce?
      Też wiele zależy od Was. Od tego, jaki macie zawód, gdzie najdziecie pracę...
      I, co dla mnie jest istotne, lubicie ścisk, czy więcej wolnego miejsca. Duże miasta takie jak Dublin, Cork, Galway wbrew pozorom nie gwarantują większej szansy na zdobycie konkretnego zatrudnienia, a stwarzają niepotrzebny stress.
      Osobiście wybrałem North West Ireland. Żyje sie tutaj spokojniej, czas jakby się zatrzymał w ostatniej dekadzie XX-go wieku. Miałem propozycje przeniesienia sie do Dublina, jednak nie zdecydowałem się.
      Wolę "swoje" dzikie okolice.
      I to też uważam za motywację dla osiedlenia się całej rodziny w takim regionie. Weekendowe wycieczki długo się nie znudzą. Zawsze można znależć atrakcyjne miejsca widokowe, bez potrzeby kręcenia setek kilometrów.
      Tyle, jeśli chodzi o skrócony przewodnik po Irlandii.
      Niczego jednak Wam nie sugeruję. Każdy ma własne oczekiwania. Potraktujcie to jedynie jako opinię kogoś, kto znalazł w Irlandii to, co mu się podoba.

Życzę trafnego wyboru.

Pozdrawiam.
      • Gość: PAMPAM Re: Głosujcie: GB, Irlandia czy Szkocja?? IP: *.range86-149.btcentralplus.com 20.01.08, 13:29
        bylem kafelku w Irlandii wszedzie i powiem jedno jezeli jestes z Podlasia czy
        innych grajdolow polskich to w Irlandi poczujesz sie jak w domu. Ten sam brod,
        smrod tylko tyle ze za euro.
        • kaffelek Re: Głosujcie: GB, Irlandia czy Szkocja?? 20.01.08, 13:51
          Gość portalu: PAMPAM napisał(a):

> bylem kafelku w Irlandii wszedzie i powiem jedno jezeli jestes z Podlasia czy
          > innych grajdolow polskich to w Irlandi poczujesz sie jak w domu. Ten sam brod,
          > smrod tylko tyle ze za euro.
          =======

Centralna Polska, niestety.
          Ale od tych wspólnych cech, które wymieniasz, o wiele mniej wszelkiego rodzaju mętów, (chyba że z Polski), złodziei (chyba że z Polski) i chamstwa, (chyba że z Polski).

pozdrawiam
        • kaffelek Re: Głosujcie: GB, Irlandia czy Szkocja?? 20.01.08, 15:37
          Wrócę jeszcze do tych śmieci.
          Fakt, Irlandia nie należy do krajów tak "wysprzątanych" jak Niemcy czy Austria...
          Pobocza dróg pełne są fruwających śmieci z rozerwanych worków porzucanych przez "oszczędnych". Jednak, co było faktem, z jednego takiego rozerwanego worka widziałem wyzierające opakowanie po polskich Marlboro...
          No, ale opłacenie wywózki pełnego kubła, gdzie takich worków można ubić ok. 5-ciu,7-miu, w zależności od gabarytów śmieci, kosztuje AŻ 11eu.
          • Gość: PAMPAM Re: Głosujcie: GB, Irlandia czy Szkocja?? IP: *.range86-149.btcentralplus.com 20.01.08, 15:52
            to jest nawet ciekawe bo ja spedzilem w Irlandii 3 lata ale 10 lat temu. Nie
            bylo wtedy widac Polakow ale smiecie jak sa teraz byly i wtedy.
        • Gość: sbs Re: Głosujcie: GB, Irlandia czy Szkocja?? IP: *.static.dsl.as9105.com 21.01.08, 10:03
          W Irlandii to ty moze byles ale Podlasie to ty znasz tylko z jezdzenia palcem po
          mapie.

Wracajac to meritum: MidUlster (np Co Derry, UK) - syf, dno i wiocha, Midlands
          (np Co Westmeath, Irl) - super zycie, warunki itp. Za nic nie przenioslbym sie
          do Dublina, Edynburga czy Londynu.
      • ghrom Re: Głosujcie: GB, Irlandia czy Szkocja?? 20.01.08, 19:10
        > A w 99% każdy z emigrantów osiadł tam, gdzie znalazł pracę.

Uwazasz, ze jedynie 1% pojechal w ciemno? Obawiam sie, ze grubo sie
        mylisz.
        • kaffelek Re: Głosujcie: GB, Irlandia czy Szkocja?? 20.01.08, 23:08
          ghrom napisał:

> > A w 99% każdy z emigrantów osiadł tam, gdzie znalazł pracę.
          >
          > Uwazasz, ze jedynie 1% pojechal w ciemno? Obawiam sie, ze grubo sie
          > mylisz.
          =========

Tak to odebrałeś?
          Cóż, każdy ma prawo do włąsnej interpretacji.

pozdrawiam
          • ghrom Re: Głosujcie: GB, Irlandia czy Szkocja?? 21.01.08, 01:13
            > > > A w 99% każdy z emigrantów osiadł tam, gdzie znalazł pracę.
            > >
            > > Uwazasz, ze jedynie 1% pojechal w ciemno? Obawiam sie, ze grubo
            sie
            > > mylisz.
            >
            > Tak to odebrałeś?
            > Cóż, każdy ma prawo do włąsnej interpretacji.

Co zatem miales na mysli? Uwazasz, ze ludzie losowo jada sobie to
            tu, to tam, i zostaja tam gdzie im sie uda dostac prace? :P
            • kaffelek Re: Głosujcie: GB, Irlandia czy Szkocja?? 21.01.08, 09:58
              <<Aby przekonywać o jednym miejscu, że jest to właśnie TO, wyjątkowe, trzeba poznać inne. A w 99% każdy z emigrantów osiadł tam, gdzie znalazł pracę. >>

Właśnie o T O zdanie Ci chodzi?
              Powiedz mi więc, ilu poznałeś Polaków, którzy zaliczyli w celach porównawczych UK, Irlandię, czy Szkocję? Uważam, że ten jeden procent odjąłem zapobiegawczo, bo rzeczywiście, mógł ktoś taki się należć.
              Pozostali wyznaczali sobie: jadę do UK, jadę do IRL, jadę do Szkocji. Owszem, mogli przemieszczać się po wybranym kraju, ale NA PEWNO NIE MAJĄ SKALI PORÓWNAWCZEJ.

Jeśli mnie czytasz, Ghrom, to wiesz, że nie jestem pieniaczem, poprzez zaniechanie stosowania epitetów wyrażam szacunek nawet dla tych, ktorzy się ze mnią nie zgadzają. To jest właśnie poszanowanie dla własnego zdania, dla wolności, o której Ty tak często piszesz. Ale nie mogę oprzeć się stwierdzeniu, ze jesteś upierdliwy.

Pozdrawiam
              • ghrom Re: Głosujcie: GB, Irlandia czy Szkocja?? 21.01.08, 11:41
                > Ale nie mogę oprzeć się stwierdzeniu, ze jesteś upierdliwy.

I tam :D Najzwyczajniej w swiecie nie zgadzam sie z twoja opinia.

Ja przyjechalem do UK w ciemno, nie mialem nagranej pracy, dostalem
                ja i owszem na miejscu, ale wybor kraju nie nastapil dlatego, ze
                dostalem prace w UK. To nie mialo NIC do rzeczy, mnie nie bylo stac
                na testowanie organoleptyczne 2, 3 roznych krajow. Bylo mnie stac na
                3 tygodnie w Londynie, a potem bankructwo.

Decyzja zostala podjeta przed wyjazdem, prace mialem znalezc tam,
                gdzie zdecydowalem sie wyjechac, a gdzie pojechac zadecydowalem na
                podstawie dostepnych ogolnie danych. Roznice miedzy Londynem,
                Szkocja i Irlandia sa bardzo duze, i nie musisz osobiscie spedzic w
                kazdym z tych miejsc kilku lat zycia, zeby sie o tym przekonac.

Zeby bylo jasne - moge sie zgodzic, ze spora czesc ludzi jedzie tam,
                gdzie dostana prace, albo czesciej, ze jada do rodziny i znajomych u
                ktorych moga sie zaczepic przez pierwsze tygodnie. Ale nie jest to
                99% ani nawet ogromna wiekszosc, i tego sie, jak to ujales
                'upierdliwie czepilem' ;]
    • Gość: maecki Re: Głosujcie: GB, Irlandia czy Szkocja?? IP: 78.146.198.* 20.01.08, 22:00
      Ja glosuje na poludnie Anglii - od 'rownoleznika' Cambridge w dol.

Birmingham juz za daleko, a od rownoleznika Manchester to jak dla mnie koniec
      swiata, tak samo jak Szkocja czy Irlandia, nie chcialbym tam mieszkac nawet za
      duze pieniadze.
    • Gość: ff Re: Głosujcie: GB, Irlandia czy Szkocja?? IP: *.sotn.cable.ntl.com 20.01.08, 22:07
      Tylko poludnie Anglii.

• kaffelek Re: Głosujcie: GB, Irlandia czy Szkocja?? 20.01.08, 23:13
        Gość portalu: ff napisał(a):

> Tylko poludnie Anglii.
        >
        Nie wiem, nie byłem. Może macie rację. (maecki podobnie-stąd liczba
        mnoga).
        Ale na pewno z jednym: bliżej i taniej do Polski.

pozdrawiam
        • Gość: Gazela Re: Głosujcie: GB, Irlandia czy Szkocja?? IP: *.pronet.lublin.pl 21.01.08, 12:19
          Dzięki kaffelku za merytoryczne i wyczerpujące odpowiedzi na moje pytanie:))
    • kerryman tu nie znajdziesz odpowiedzi 21.01.08, 16:34
      we wszystkich wymienionych krajach mowi sie tym samym (przynajmniej podobnym)
      jezykiem, klimat podobny, kultura ogolnie podobna, zarobki podobne.

pytanie - czy wolisz cisze czy "the buzz". miasto czy wies? morze czy gory?
      mieszkanie czy dom? chcesz miec spokoj od ludzi czy nie mozesz wytrzymac bez
      znajomych? czy chcesz pracowac dla kogos czy zaczac cos swojego? itd

nie zawsze sie udaje wszystko od poczatku zaplanowac.
      ja najpierw bralem to, co bylo, potem zamienilem to na cos, co mi sie bardziej
      spodobalo a teraz pracuje nad tym zeby miec to, co mi sie marzy. malymi krokami
      ale do przodu.
      • Gość: ff Re: tu nie znajdziesz odpowiedzi IP: *.sotn.cable.ntl.com 21.01.08, 17:33
        > we wszystkich wymienionych krajach mowi sie tym samym
        (przynajmniej podobnym)
        > jezykiem, klimat podobny, kultura ogolnie podobna, zarobki podobne.

Bym sie tak nie rozpedzal.

Poludnie anglii a szkocja to zupelnie inny klimat. Porownaj sobie
        dane. Szkocja jest bardziej deszczowa i duzo zimniejsza niz poludnie
        anglii.

Poludnie anglii to rowniez mniejsza ilosc beneficiarzy i wieksza
        ilosc bogaczy ;-) Rowniez byly na ten temat dane.
        • kerryman Re: tu nie znajdziesz odpowiedzi 21.01.08, 20:48
          > > jezykiem, klimat podobny, kultura ogolnie podobna, zarobki podobne.
          >
          > Bym sie tak nie rozpedzal.

chodzi o to ze roznice sa niewielkie. nie porownujemy tutaj hiszpanii do
          irlandii albo finlandii do egiptu :)
          porownujemy irlandie i wlk brytanie. i tu pada i tam pada. tu pizga i tam pizga.
          moze u was faktycznie owcze go.wno smierdzi inaczej niz u nas ale to zawsze
          bedzie owcze go.wno :)
          • Gość: ff Re: tu nie znajdziesz odpowiedzi IP: *.sotn.cable.ntl.com 21.01.08, 23:41
            > chodzi o to ze roznice sa niewielkie. nie porownujemy tutaj
            hiszpanii do
            > irlandii albo finlandii do egiptu :)

Przeciez wiem to po co porownujesz do finlandii i egiptu?

> porownujemy irlandie i wlk brytanie.
            I szkocje.

Poludniowa anglia jest miejscem najcieplejszym i najbardziej
            slonecznym. Jest to roznica na tyle wyrazna i odczuwalna ze nie jest
            ona taka niewielka.

> moze u was faktycznie owcze go.wno smierdzi inaczej niz u nas ale
            to zawsze
            > bedzie owcze go.wno :)

Czlowieku ja na wsi nie mieszkam hehehe gowna nie wacham
            • Gość: ff Re: tu nie znajdziesz odpowiedzi IP: *.sotn.cable.ntl.com 21.01.08, 23:42
              Zanim sie na mnie rzuca

> porownujemy irlandie i wlk brytanie.
              I szkocje.

Oczywiscie Szkocja jest w obrebie GB
            • ghrom Re: tu nie znajdziesz odpowiedzi 22.01.08, 10:10
              > Poludniowa anglia jest miejscem najcieplejszym i najbardziej
              > slonecznym. Jest to roznica na tyle wyrazna i odczuwalna ze nie
              jest
              > ona taka niewielka.

Ja bym powiedzial, ze jest bardzo wielka ;]

> Czlowieku ja na wsi nie mieszkam hehehe gowna nie wacham

A ja mieszkam i tez nie wacham, co jest? ;]
      • Gość: ff Re: tu nie znajdziesz odpowiedzi IP: *.sotn.cable.ntl.com 21.01.08, 17:35
        >> zarobki podobne.

Jesli chodzi o zarobki to dla najmniej zarabiajacych Irlandia bedzie
        najlepsza. Irlandia jest krajem gdzie najwiecej zostaje netto zaraz
        po Luksemburgu.
    • qvintesencja Ghromi na oslepi i toczy piane 22.01.08, 13:32

Czy ten osobnik nie ma coraz wiekszych problemow
      z baniom? Wyglasza jakies libertarianskie
      tyrady, wyzywa, a jak sie doczepil Szwecji to
      wsciek i toczy piane.

Do wiekszosci krajow mozna sie doczepic z czego
      i jak one zyja. "Jak" jest proste bo przeciez to
      ludzie wybieraja rzady wiec jak chca wysokich
      podatkow to je maja (nawiasem mowiac Szwecja
      powoli odchodzi od skrajnosci panstwa
      opiekunczego?. Z kolei z czego zyja to mozna
      odniesc najlepiej do krajow niby to bardzo
      liberalnych np. USA, UK. Jest jakos tak ze kraje
      o niskich podatkach i niby dynamicznej ekonomii
      utrzymuja sie z... konsumpcji na kredyt. Maja
      chroniczne wysokie deficyty: handlowe, budzetowe
      i rekordowe zadluzenie ludzi. W przypadku USA
      doszlo to do skrajnosci bo swiat daje im towar w
      zamian za dolary ktore magazynuje i ma juz
      tysiace miliardow dolarow.

Drazac dalej to jest ogolnie znany fakt
      odprzemyslowienia UK i rozwoju "financial
      services" ktore okazuja sie w stylu Northern
      Rock. No i fakt ze do ekonomii UK zostaly
      wpompowane gigantyczne sumy dzieki szczesliwemu
      trafowi w postaci gas and oil. Bez tego byloby
      chudziutko.

Z kolei do Irlandii mozna sie czepiac ze owszem
      rozwoj wspanialy ale tylko dzieki doplywowi
      kapitalu a to z kolei dzieki bliskosci UK i
      jezykowi. Wlasnego rozwoju prawie zero.

Tego typu rozwazania maja jednak w koncu
      niewiele sensu. Kazdy jakos kombinuje zeby miec
      max uzysku przy min wysilku. Jak ma fart to mu
      leci i tyle.
      • ghrom Re: Ghromi na oslepi i toczy piane 23.01.08, 11:46
        UK jest liberalnym krajem o dynamicznej ekonomii? Chyba cie
        pogrzalo:
        budget2007.treasury.gov.uk/page_09.htm
        To ma byc 'liberalny' budget? USA jest niewiele lepsze.

USA oraz UK mialy liberalne gospodarki 100 lat temu, od tego czasu
        jest coraz gorzej, z malymi okresami proby powrotu do normalnosci -
        jak za Reagana czy Thatcher.
        • Gość: ff Re: Ghromi na oslepi i toczy piane IP: *.as15444.net 23.01.08, 14:18
          Liberalne gospodarki 100 lat temu?

Cos ci sie pomerdalo hehe Mowisz o tym wielkim rozwoju przemyslu w
          UK w ktorym to byla praca owszem ale ludzie zyli w piwnicach po 20
          osob a warunki pracy byly skandaliczne.

A moze mowisz o USA ktore w 1929 dzieki super 'wolnosci' na rynkach
          doprowadzilo do najwiekszego kryzysu wszech czasow?

I to wlasnie tak bardzo ci sie podoba?

I jest wg ciebie coraz gorzej? Poczytaj sobie o warunkach zycia i
          pracy 100 lat temu.
          • ghrom Re: Ghromi na oslepi i toczy piane 23.01.08, 16:44
            > Mowisz o tym wielkim rozwoju przemyslu w
            > UK w ktorym to byla praca owszem ale ludzie zyli w piwnicach po 20
            > osob a warunki pracy byly skandaliczne.

W tym samym czasie w Afryce i w Rosji ludzie zyli w jaskiniach
            wygrzebanych w glinie po 65 osob a pracy w ogole nie bylo.

> A moze mowisz o USA ktore w 1929 dzieki super 'wolnosci' na
            rynkach
            > doprowadzilo do najwiekszego kryzysu wszech czasow?

Wprowadzenie podatku dochodowego i stopniowy rozwoj socjalizmu i
            barier ekonomicznych doprowadzilo do kryzysu. Przy okazji warto bys
            sie dowiedzial ile to jest 2008 - 100.

> I jest wg ciebie coraz gorzej? Poczytaj sobie o warunkach zycia i
            > pracy 100 lat temu.

ROTFL, poczytaj sobie o warunkach zycia 1000 lat temu.

Chesz porownywac, to porownuj z glowa. Porownuj kraje socjalistyczne
            i kapitalistyczne w tym samym okresie, bo na jakosc zycia duzo
            wiekszy wplyw od systemu gospodarczego ma rozwoj technologii i
            cywilizacji. Porownaj sobie NRD i RFN w latach 80, porownaj sobie
            Koree Pn i Pd teraz, porownaj sobie Chiny kontynentalne i Tajwan 15
            lat temu, porownaj sobie Ameryke i UK na poczatku ubieglego wieku i
            Rosje. Jak myslisz, dlaczego biedota z calej Europy pchala sie do
            Ameryki 150 lat temu? Bo w Ameryce byla panstwowa sluzba zdrowia,
            przymusowa edukacja i podatek dochodowy? :P
            • Gość: ff Re: Ghromi na oslepi i toczy piane IP: *.sotn.cable.ntl.com 24.01.08, 08:44
              Wy korwiniaki uwielbiacie porownania a najlepiej czarne z bialym,
              wode z ogniem, koree polnocna z USA, XIX wiek z XXI no a jakze
              przeciez 100 lat temu tez jezdzilo sie merolami a ludzie biegali dla
              zabawy...
              Ameryke odkryles coz za Watson w USA jest kapitalizm a w Korei Poln
              pelny socjalizm. Wow!

> Wprowadzenie podatku dochodowego i stopniowy rozwoj socjalizmu i
              > barier ekonomicznych doprowadzilo do kryzysu. Przy okazji warto
              bys
              > sie dowiedzial ile to jest 2008 - 100.

Coz za proba wytlumaczenia swojej niewiedzy hehehe. Do 1929 roku
              doprowadzily lata wczesniejsze czyli idealnie bedzie pasowalo do
              2008-100.

> ROTFL, poczytaj sobie o warunkach zycia 1000 lat temu.
              Skoro nigdy nie bylo takiego ustroju (albo bylo cos podobnego w
              czasach zycia w piwnicach) jak ty chcesz to dlaczego ludziom zyje
              sie coraz lepiej a nauka rozwija sie 20 razy szybciej niz 100 lat
              temu? Przeciez teraz wszedzie socjalizm to cos jest nie tak co?

>Bo w Ameryce byla panstwowa sluzba zdrowia,
              > przymusowa edukacja i podatek dochodowy? :P

Ameryka ma najbardziej prywatna sluzbe zdrowia na swiecie i wcale
              nie jest tam rozowo.
              • ghrom Re: Ghromi na oslepi i toczy piane 24.01.08, 12:34
                > Wy korwiniaki uwielbiacie porownania a najlepiej czarne z bialym,
                > wode z ogniem, koree polnocna z USA, XIX wiek z XXI no a jakze
                > przeciez 100 lat temu tez jezdzilo sie merolami a ludzie biegali
                dla
                > zabawy...

Nie kochany, to dla ciebie swiat jest czarno-bialy, to ty chcesz
                porownywac Szwecje dzisiaj z Ameryka sprzed 200 lat. Ja nie
                porownuje Korei z USA, ja porownuje Koree z Korea - ten sam kraj, ci
                sami ludzie, te same warunki, tylko ustroj troche inny. Skrajnie
                duzo socjalizmu w Korei Pn = skrajna bieda, w porownaniu do
                niewielkiego socjalizmu w Korei Pd = relatywne bogactwo.

> Coz za proba wytlumaczenia swojej niewiedzy hehehe. Do 1929 roku
                > doprowadzily lata wczesniejsze czyli idealnie bedzie pasowalo do
                > 2008-100.

Nie kochany, lata wczesniejsze doprowadzily do tego, ze w Ameryce
                robotnik mogl sobie kupic samochod, jako pierwszy robotnik na
                swiecie. To gdzie te twoje nory po 20 osob? Kiedy robotnik w Rosji
                czy innym socjalizmie mogl sobie kupic samochod? 10, 30, 80 lat
                pozniej? Czy moze w ogole :P

Do kryzysu lat 30 doprowadzilo to, ze Ameryka zaczela odchodzic od
                wolnego rynku. Poczytaj sobie o wprowadzeniu banku centralnego,
                pouczajaca lektura.

> >Bo w Ameryce byla panstwowa sluzba zdrowia,
                > > przymusowa edukacja i podatek dochodowy? :P
                >
                > Ameryka ma najbardziej prywatna sluzbe zdrowia na swiecie i wcale
                > nie jest tam rozowo.

Dlaczego zatem najbardziej skomplikowane operacje robi sie w
                Ameryce? Dlaczego tam jest najnowoczesniejsza technologia medyczna?
                Dlaczego tam potrafia uratowac ludzi, ktorzy w innych krajach
                umarliby?

Nie jest tam rozowo, bo w Ameryce od kilkudziesieciu lat dziala NHS,
                podobnie jak u nas. Gdyby zlikwidowac panstwowa sluzbe zdrowia, ceny
                lekow i uslug medycznych poszly by w dol kilkakrotnie, tak jak to
                sie dzieje zawsze kiedy likwiduje sie monopol i wprowadza wolny
                rynek.

Nie odpowiedziales na pytanie, dlaczego do Ameryki biedni ludzie,
                robotnicy, pchali sie drzwiami i oknami, kiedy panowala tam wolnosc,
                niskie podatki i wolny rynek? Zreszta dalej sie pchaja, bo
                relatywnie, w porownaniu z reszta swiata, w Ameryce jest pod tym
                wzgledem lepiej?
                • Gość: ff Re: Ghromi na oslepi i toczy piane IP: *.sotn.cable.ntl.com 24.01.08, 22:48
                  > Nie kochany, to dla ciebie swiat jest czarno-bialy, to ty chcesz
                  > porownywac Szwecje dzisiaj z Ameryka sprzed 200 lat.

Gdzie ja szwecje porownywalem?

> sami ludzie, te same warunki, tylko ustroj troche inny.
                  Troche? Porownujesz 2 skarjnosci czlowieku

> duzo socjalizmu w Korei Pn = skrajna bieda,
                  Ale to kazdy wie... jakis wniosek? Ja nie twierdze ze skrajny
                  socjalizm jest lepszy od kapitalizmu.

> niewielkiego socjalizmu w Korei Pd = relatywne bogactwo.
                  Masz bardzo proste myslenie no ale tylko proste umysly daja sie
                  zmanipulowac i omamic.

> Nie kochany, lata wczesniejsze doprowadzily do tego, ze w Ameryce
                  > robotnik mogl sobie kupic samochod,
                  Kochany? Bez wzajemnosci hehehe
                  A w 1929 doprowadzily do najwiekszej ilosci samobojst i swiatowego
                  kryzysu na wiele lat. I po co ci wtedy ten samochod?

> Do kryzysu lat 30 doprowadzilo to, ze Ameryka zaczela odchodzic od
                  > wolnego rynku. Poczytaj sobie o wprowadzeniu banku centralnego,
                  > pouczajaca lektura.
                  Doczytaj lepiej. To wlasnie po kryzysie 1929 stwierdzono ze lepiej
                  miec 'jakas' kontrole nad rynkiem.

> Ameryce? Dlaczego tam jest najnowoczesniejsza technologia
                  medyczna?
                  A po co ci najnowoczesniejsza technologia skoro wielu ludzi nie moze
                  sobie nawet pozwolic na wizyte u lekarza? Doczytaj lepiej o
                  tym 'idealnym' systemie.

> podobnie jak u nas. Gdyby zlikwidowac panstwowa sluzbe zdrowia,
                  ceny
                  > lekow i uslug medycznych poszly by w dol kilkakrotnie,
                  Na prawde? Jestes tego pewien?

> sie dzieje zawsze kiedy likwiduje sie monopol i wprowadza wolny
                  > rynek.
                  Zaraz zaraz swietnie ze wspomniales o monopolu... Czy to nie aby
                  twor socjalistyczny kapitalizmu?
                  Rynkiem rzadzi pieniadz a konkurencja nie zawsze jest zrownowazona.

Dlatego kapitalizm owszem ale nie w takim wydaniu jaki ty chcesz.
                  Obowiazkowa szkola TAK ale bez malunkow i nauki spiewu. Nauka
                  pisania i czytania obowiazkowa.... itd...

> Nie odpowiedziales na pytanie, dlaczego do Ameryki biedni ludzie,
                  > robotnicy, pchali sie drzwiami i oknami, kiedy panowala tam
                  wolnosc,
                  > niskie podatki i wolny rynek? Zreszta dalej sie pchaja, bo
                  > relatywnie, w porownaniu z reszta swiata, w Ameryce jest pod tym
                  > wzgledem lepiej?

Bo jechali za praca i kasa... W koncu USA to potega gospodarcza...
                  Rozwinela sie glownie dzieki wyscigowi zbrojen i zimnej wojnie a nie
                  niskim podatkom ;-))
                  • cdlxxvi Re: Ghromi na oslepi i toczy piane 24.01.08, 23:10
                    > Rozwinela sie glownie dzieki wyscigowi zbrojen i zimnej wojnie a nie
                    > niskim podatkom ;-))
                    Dodaj dwa i pół wieku pracy milionów niewolników.
                    • ghrom Re: Ghromi na oslepi i toczy piane 25.01.08, 00:16
                      ROTFL, poddaje sie, to jakby pojedynkowal sie gentleman z rapierem z
                      dwoma chlopami uzbrojonymi w widly :DDD

> > Rozwinela sie glownie dzieki wyscigowi zbrojen i zimnej wojnie a
                      nie
                      > > niskim podatkom ;-))

Calkiem jak Rosja :DDDD

> Dodaj dwa i pół wieku pracy milionów niewolników.

Najpierw trzeba umiec dodawac 2 do 2, do milionow to jeszcze wam
                      chlopy wiele brakuje :DDDDD

Szczegolnie, ze Civil War wygrala potega gospodarcza poludnia
                      zbudowana na karkach niewolnikow, ROTFL!!!
                      • Gość: ff Re: Ghromi na oslepi i toczy piane IP: *.sotn.cable.ntl.com 25.01.08, 00:48
                        Hahaha

> ROTFL, poddaje sie, to jakby pojedynkowal sie gentleman z rapierem
                        z
                        > dwoma chlopami uzbrojonymi w widly :DDD

Sadzac po twoich fotkach i sposobie ubierania sie do gentlemana ci
                        daleko. Co z tego jak wejdziesz do restauracji i bedziesz pozowal do
                        zdjecia. Ot... chlop ze wsi przyjechal i musi rodzinie pokazac gdzie
                        to nie byl.

Nic nie zalapales hehe

> Calkiem jak Rosja :DDDD
                        Rosja owszem miala swoje slabe chwile :-)) Ale sprawdz sobie jak sie
                        rozwija gospodarka obecnie (+6.6% PKB).
                        upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/5/55/MoscowCity2007.jpg/800px-MoscowCity2007.jpg
                        To w Rosji jakbys nie wierzyl ;-)

> Najpierw trzeba umiec dodawac 2 do 2, do milionow to jeszcze wam
                        > chlopy wiele brakuje :DDDDD

Wlasnie widze jak we wszystkie bajeczki wierzysz...
                        • ghrom Re: Ghromi na oslepi i toczy piane 25.01.08, 11:20
                          > > Calkiem jak Rosja :DDDD
                          > Rosja owszem miala swoje slabe chwile :-)) Ale sprawdz sobie jak
                          sie
                          > rozwija gospodarka obecnie (+6.6% PKB).
                          >
                          upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/5/55/MoscowCity2007.jpg
                          /800px-MoscowCity2007.jpg
                          > To w Rosji jakbys nie wierzyl ;-)

Slabe chwile Rosji spowodowane byly skrajnym socjalizmem, ktory w
                          niej panowal. Pare lat temu Rosja zaczela zmniejszac ilosc
                          socjalizmu w swojej gospodarce, i dzieki temu wychodzi na prosta.
                          Podatek dochodowy w Rosji wynosi 13% i jest to podatek liniowy.

W Rosji w rok po wprowadzeniu 13% podatku liniowego wpływy z
                          podatków dochodowych zwiększyły się realnie o 26 proc!
                          • Gość: ff Re: Ghromi na oslepi i toczy piane IP: *.sotn.cable.ntl.com 25.01.08, 21:38
                            Tak oczywiscie masz racje ale tam nie panuje pelny kapitalizm
                            jakiego ty chcesz.

Piszemy o skrajnym kapitalizmie a nie o czesciowo wprowadzonych
                            reforamch.

Zobacz sobie przyklad Chin to tez niezly socjalizm a jak sie
                            rozwijaja. 3 miejsce na swiecie.
                            • ghrom Re: Ghromi na oslepi i toczy piane 25.01.08, 23:16
                              > Tak oczywiscie masz racje ale tam nie panuje pelny kapitalizm
                              > jakiego ty chcesz.

Nie, ale gdyby panowal, to rozwijali by sie jeszcze szybciej, a
                              przecietnemu obywatelowi zylo by sie jeszcze lepiej. Hmm. Powiedzmy,
                              przecietnemu uczciwemu obywatelowi - wyludzacze zasilkow by mieli
                              gorzej :P

> Piszemy o skrajnym kapitalizmie a nie o czesciowo wprowadzonych
                              > reformach.

Im wiecej kapitalizmu, tym szybszy rozwoj, im wiecej socjalizmu, tym
                              wolniejszy. It's that simple. I w ten sposob dochodzimy do naszych
                              skrajnosci.

> Zobacz sobie przyklad Chin to tez niezly socjalizm a jak sie
                              > rozwijaja. 3 miejsce na swiecie.

Poczekaj, jeszcze troche uwolnia gospodarke i beda mieli 1sze.
                              • Gość: ff Re: Ghromi na oslepi i toczy piane IP: *.sotn.cable.ntl.com 26.01.08, 14:30
                                > Im wiecej kapitalizmu, tym szybszy rozwoj, im wiecej socjalizmu,
                                tym
                                > wolniejszy. It's that simple. I w ten sposob dochodzimy do naszych
                                > skrajnosci.

To jest strasznie plytkie myslenie.

> Poczekaj, jeszcze troche uwolnia gospodarke i beda mieli 1sze.

Tylko ze oni juz za szybko sie rozwijaja. Szybszy rozwoj nie jest
                                wskazany nie tylko dla nich ale rowniez dla calego swiata. Problem w
                                tym ze ty nie rozumiesz podstawowych mechanizmow.

• ghrom Re: Ghromi na oslepi i toczy piane 26.01.08, 23:08
                                  > Tylko ze oni juz za szybko sie rozwijaja. Szybszy rozwoj nie jest
                                  > wskazany nie tylko dla nich ale rowniez dla calego swiata. Problem
                                  w
                                  > tym ze ty nie rozumiesz podstawowych mechanizmow.

He? Takiej durnoty to od ciebie dawno nie slyszalem.
                                  • Gość: ff Re: Ghromi na oslepi i toczy piane IP: *.sotn.cable.ntl.com 27.01.08, 00:22
                                    Mozesz uzasadnic odpowiedz?

Obecnie (niestety w sposob socjalistyczny) schladza sie gospodarke
                                    chin aby nie rozwijala sie zbyt szybko. Zbyt szybki rozwoj jest tak
                                    samo szkodliwy jak wolny rozwoj. Ale to chyba powinienes wiedziec?
                                    Nie chce mi sie podstaw tlumaczyc.

• cdlxxvi Re: Ghromi na oslepi i toczy piane 25.01.08, 01:04
                        > > Dodaj dwa i pół wieku pracy milionów niewolników.
                        >
                        > Najpierw trzeba umiec dodawac 2 do 2, do milionow to jeszcze wam
                        > chlopy wiele brakuje :DDDDD
                        Coś się nie zgadza?

> Szczegolnie, ze Civil War wygrala potega gospodarcza poludnia
                        > zbudowana na karkach niewolnikow, ROTFL!!!
                        A co to ma do rzeczy?
                        • ghrom Re: Ghromi na oslepi i toczy piane 25.01.08, 11:42
                          > Coś się nie zgadza?

Nie zgadza sie to, ze biedni ludzie, emigranci z Europy, nie byli
                          witani przy pomocy niewolnikow darowanych im na nabrzezu.

> A co to ma do rzeczy?

A to, ze nie odpowiedziales jeszcze na podstawowe pytanie:

jestes, to juz wiemy.
                          • cdlxxvi Re: Ghromi na oslepi i toczy piane 25.01.08, 13:33
                            > Nie zgadza sie to, ze biedni ludzie, emigranci z Europy, nie byli
                            > witani przy pomocy niewolnikow darowanych im na nabrzezu.
                            Ktoś twierdzi, że byli?
                            • ghrom Re: Ghromi na oslepi i toczy piane 25.01.08, 14:15
                              Ktos twierdzi, ze sukces gospodarczy Ameryki wynikal z niewolnictwa.
                              • cdlxxvi Re: Ghromi na oslepi i toczy piane 25.01.08, 14:22
                                > Ktos twierdzi, ze sukces gospodarczy Ameryki wynikal z niewolnictwa.
                                Kto?
                                • ghrom Re: Ghromi na oslepi i toczy piane 25.01.08, 16:16
                                  > > Ktos twierdzi, ze sukces gospodarczy Ameryki wynikal z
                                  niewolnictwa.
                                  > Kto?

Klamliwa szuja.
                                  • cdlxxvi Re: Ghromi na oslepi i toczy piane 25.01.08, 16:51
                                    > > > Ktos twierdzi, ze sukces gospodarczy Ameryki wynikal z
                                    > niewolnictwa.
                                    > > Kto?
                                    >
                                    > Klamliwa szuja.

A to nie znam. Myślałem, że gdzieś na forum wyczytałeś.
                                    • ghrom Re: Ghromi na oslepi i toczy piane 25.01.08, 17:50
                                      > > > > Ktos twierdzi, ze sukces gospodarczy Ameryki wynikal z
                                      > > niewolnictwa.
                                      > > > Kto?
                                      > > Klamliwa szuja.
                                      >
                                      > A to nie znam. Myślałem, że gdzieś na forum wyczytałeś.

Dobrze myslales.
                                      • cdlxxvi Re: Ghromi na oslepi i toczy piane 25.01.08, 18:31
                                        > > > > > Ktos twierdzi, ze sukces gospodarczy Ameryki wynikal z
                                        > > > niewolnictwa.
                                        > > > > Kto?
                                        > > > Klamliwa szuja.
                                        > >
                                        > > A to nie znam. Myślałem, że gdzieś na forum wyczytałeś.
                                        >
                                        > Dobrze myslales.
                                        To gdzie to wyczytałeś?
                                        • ghrom Re: Ghromi na oslepi i toczy piane 25.01.08, 23:17
                                          > > > > > > Ktos twierdzi, ze sukces gospodarczy Ameryki wynikal z
                                          > > > > > > niewolnictwa.
                                          > > > > > Kto?
                                          > > > > Klamliwa szuja.
                                          > > > A to nie znam. Myślałem, że gdzieś na forum wyczytałeś.
                                          > >
                                          > > Dobrze myslales.

> To gdzie to wyczytałeś?

Czytam w twoich myslach.
                                          • cdlxxvi Re: Ghromi na oslepi i toczy piane 26.01.08, 00:41
                                            > Czytam w twoich myslach.
                                            Weź leki, poprawi Ci się.

W każdym razie cieszy mnie, że co do meritum się zgadzasz.
                    • dis_and_dat_kid Re: Ghromi na oslepi i toczy piane 26.01.08, 14:36
                      cdlxxvi napisał:
                      > Dodaj dwa i pół wieku pracy milionów niewolników.

no nie, nie popadajmy w przesade - w 1610 r. w Ameryce Pln nie bylo niewolnikow
                      w ogole, a przez pierwsze sto lat praca na plantacjach (glownie tytoniu)
                      opierala sie na polniewolniczej pracy 'sluzacych' z Europy - glownie z Anglii,
                      Szkocji i Niemiec - byly to dzieci, ktore przewozono do Ameryki, gdzie przez
                      pare lat pracowaly za darmo, w zamian za wyzywienie. W szkockich portach:
                      Aberdeen, Edynburgu, Dundee rodzice nie wypuszczali swoich pociech z domu, jako
                      ze mialy spora szanse bycia porwanym i odsprzedanym farmerowi z Virginii.

Sytuacja zmienila sie w XVIII wieku, kiedy bialych sluzacych zaczeto zastepowac
                      niewolnikami z Afryki. I nie bylo ich tak duzo, miliony, ale nie dziesiatki
                      milionow. I w sumie nie dostawali tak zlego dealu: widzialem opracowania
                      ekonomiczne z ktorych wynikalo ze czarny niewolnik na plantacji konsumowal
                      wieksza ilosc wytworzonych przez siebie srodkow, niz bialy robotnik na polnocy.
                      Oczywiscie - bialy robotnik wytwarzal wiecej, wiec per saldo lepiej na tym
                      wychodzil.
                      • cdlxxvi Re: Ghromi na oslepi i toczy piane 26.01.08, 16:28
                        > > Dodaj dwa i pół wieku pracy milionów niewolników.
                        >
                        > no nie, nie popadajmy w przesade - w 1610 r. w Ameryce Pln nie
                        > bylo niewolnikow
                        > w ogole, a przez pierwsze sto lat praca na plantacjach (glownie
                        > tytoniu)
                        > opierala sie na polniewolniczej pracy 'sluzacych' z Europy -
                        > glownie z Anglii,
                        > Szkocji i Niemiec

Pierwsi niewolnicy z Afryki pojawili się w 1619 i stopniowo ich siła
                        robocza wypierała - również de facto niewolniczą, jak słusznie
                        mówisz - siłę europejską. Nigdzie nie twierdzę, że była to pierwsza
                        i jedyna przyczyna sukcesu ekonomicznego USA, ale z drugiej strony
                        nie można owoców pracy niewolników pomijać, bo ich wpływ na ekonomię
                        istniał - i to istotny. Ciekawy tekst na ten temat:
                        www.nathanielturner.com/slaveryandtheamericaneconomy.htm
                        > I nie bylo ich tak duzo, miliony, ale nie dziesiatki
                        > milionow.
                        Trzeba pamiętać, że cała ludność się właśnie w dziesiątkach milionów
                        wówczas liczyła, więc niewolnicy stanowili jej istotną część - w
                        1860 13% ogólnej populacji Stanów, przy czym w stanach ówcześnie
                        uznających oficjalnie niewolnictwo stanowili niemal 1/4 ludności
                        (www.civil-war.net/pages/1860_census.html). Biorąc pod uwagę,
                        że niewolnicy nie leżeli do góry brzuchem, tylko harowali 6 dni w
                        tygodniu, ich wpływu na rozwój ekonomiczny kraju nie można
                        lekceważyć.
                        • dis_and_dat_kid Re: Ghromi na oslepi i toczy piane 26.01.08, 16:58
                          bynajmniej nie lekcewaze: podobno, mam na mysli swiadectwa z epoki, w ciagu dwu
                          pierwszych stuleci kolonizacji Ameryki Pln miasta poludniowe: Nowy Orlean,
                          Savannah, Charleston byly bogatsze i reprezontowaly wyzszy poziom kultury
                          materialnej niz miasta polnocy: Boston, Providence czy New Haven

rowniez przed sama wojna secesyjna Mississippi miala czwarty dochod na
                          mieszkanca w calej Unii - zdaje sie jednak ze niewolnicy nie byli liczeni jako
                          mieszkancy a jako majatek - co nieco zmienia rachunki.
                          Napewno bez pracy niewolniczej nie rozwinelaby sie w tym stopniu produkcja
                          bawelny, ktora stala sie podstawowym surowcem w uprzemyslowieniu swiata zach. w
                          XIX w., a 90% bawelny pochodzilo wtedy z poludnia.

Natomiast nie jestem pewien czy nalezy przeceniac te czynniki - gdy w czasie War
                          Between States zablokowano porty poludniowe pojawila sie wzglednie szybko duza
                          podaz bawelny z Egiptu czy Indii - co nie oznacza ze egipski fellah zyl lepiej
                          czy dluzej niz niewolnik na plantacji - mam jedynie na mysli ze w systemie
                          kapitalistycznym nie ma rzeczy niezastapionych, i w grunice rzeczy Cotton ain't
                          no king,

konkludujac bez niewolnikow cywilizacja tez by sobie poradzila (byc moze nawet i
                          lepiej)
                        • dis_and_dat_kid Re: Ghromi na oslepi i toczy piane 26.01.08, 17:17
                          odnoszac sie do artykulu - kontrybucja pracy niewolniczej byla z pewnoscia
                          niemala - tym niemniej moglbym zrobic cos identycznego np dla cheap labor z
                          Europy w amerykanskich miastach, podliczyc zyski z kazdego robotnika w Chicago,
                          IL czy Pittsburgh PA, zainwestowac je na geldzie po czym domagac sie dla kazdego
                          potomka bialej klasy robotniczej 100.000 $ na glowe.

Niewolnictwo bylo zle, tym niemniej trzeba je traktowac jako rzecz miniona,
                          ktora nie powinna wplywac na biezaca polityke czy kwestie prawno-cywilne
        • bigstrand pozytywniej 23.01.08, 14:42
          ghromie, jak na razie to wiemy ze prezentujesz "ciekawa" opcje
          negowania wszystkiego co swiat ma do zaoferowania a wszytko co dobre
          wydazylo sie w dalekiej przeszlosci i nie ma prawa sie powtorzyc bo
          swiat slepo zmierza do zaglady.
          czy jest we wspolczesnym swiecie przyklad systemu (kraju) ktory mogl
          bys podac jako "liberalny" i warty dzieki temu zamieszkania?
          wiemy co ci sie nie podoba -a co ci sie podoba? (poza pogladami JKM -
          off course)
          • ghrom Re: pozytywniej 23.01.08, 17:11
            > ghromie, jak na razie to wiemy ze prezentujesz "ciekawa" opcje
            > negowania wszystkiego co swiat ma do zaoferowania

Zupelnie nietrafna uwaga.

> a wszytko co dobre
            > wydazylo sie w dalekiej przeszlosci i nie ma prawa sie powtorzyc
            bo
            > swiat slepo zmierza do zaglady.

Ditto.

> czy jest we wspolczesnym swiecie przyklad systemu (kraju) ktory
            mogl
            > bys podac jako "liberalny" i warty dzieki temu zamieszkania?

Nie chodzi o to, zeby schowac glowie w piasek i zwinac sie do
            Luksemburga albo ktoregos z rajow podatkowych, tylko o to, zeby
            zdrowy system i normalny ustroj wprowadzic w Polsce, UK i wszedzie
            indziej. Co z tego, ze naucze sie niemieckiego i wyprowadze sie tam,
            gdzie podatki sa 4x nizsze, skoro raje podatkowe sa za male, by
            samodzielnie wynalezc lekarstwo na raka czy poslac czlowieka na
            Marsa. Widzisz, moje codzienne problemy i stresy polegaja na
            przyklad na wyborze miejsca na wakacje, albo rodzaju drewna na
            podloge, albo jak sie najwygodniej pozbyc glonow z mojego 100
            litrowego morskiego akwarium. Zyje sobie dostatnio i nie mam za
            bardzo na co narzekac (relatywnie) - wiec narzekam na to, ze ludzie
            umieraja na raka i nie moga poleciec na wycieczke na Ksiezyc.
            Narzekam na to, ze marnuja czas i pieniadze na rozwiazywanie
            problemow nieznanych w zadnym procz socjalizmu systemie.

Nie moja wina, ze wiekszosc duzych bogatych krajow wprowadzila sobie
            demokracje, a co za tym idzie socjalizm. Jesli pozwolisz dowolnym
            krajem rzadzic tluszczy, predzej czy pozniej kraj ten stoczy sie na
            psy, tluszcza zazada emerytur, 'darmowej' sluzby zdrowia, 'darmowej'
            oswiaty, ubezpieczenia od bezrobocia, od smierci taty, od
            inwalidztwa, placy minimalnej, itd itp. Tego nie zmienisz, jesli
            dasz wladze ludowi, to po jakims czasie szlag wszystko trafi. Rzadzi
            nami lud, a 80% ludzi nie potrafi myslec logicznie, jeszcze mniej
            potrafi pojac jak dziala makroekonomia i jakie beda dlugofalowe
            skutki postawy 'nalezy mi sie'... Ludzie dzis kradna z charity
            shops, 100 lat temu w UK nikt nie zamykal dzwi wychodzac z domu. To
            tez sa ukryte skutki socjalizmu.

> wiemy co ci sie nie podoba -a co ci sie podoba?

www.upr.podlasie.pl/staticpages/index.php?page=program-gospodarczy
            • ghrom Re: pozytywniej 23.01.08, 17:14
              Pomylilem sie o rzad wielkosci ;]
            • ghrom Re: pozytywniej 24.01.08, 21:17
              > Widzisz, moje codzienne problemy i stresy polegaja na
              > przyklad na wyborze miejsca na wakacje, albo rodzaju drewna na
              > podloge, albo jak sie najwygodniej pozbyc glonow z mojego 1000
              > litrowego morskiego akwarium.

Wakacje na Jamajce, drewno dzis wybralem, glonow na razie nie ruszam
              ale za to zona dostala podwyzke - niespodzianke. Obawiam sie, ze
              czeka was jeszcze wiecej marudzenia na socjalizm ;]
              • Gość: ff Re: pozytywniej IP: *.sotn.cable.ntl.com 25.01.08, 01:01
                WOW!

Niedlugo sam do siebie zaczniesz pisac. Nie masz komu sie chwalic w
                rodzinie o tej jamajce ze na forum to piszesz?

Musisz miec smutne zycie skoro swoje ego na forum budujesz.

• ghrom Re: pozytywniej 25.01.08, 11:45
                  > Musisz miec smutne zycie skoro swoje ego na forum budujesz.

Jak juz zauwazylem, moje zycie obfituje w wesole momenty, a jedyne
                  smutne chwile sa relatywnie malo smutne ;]

Chwilowo najsmutniejsze jest to, ze zyje w swiecie, gdzie socjalizmu
                  jest zdecydowanie za duzo.
            • Gość: ff Re: pozytywniej IP: *.sotn.cable.ntl.com 25.01.08, 01:33
              > bardzo na co narzekac (relatywnie) - wiec narzekam na to, ze
              ludzie
              > umieraja na raka i nie moga poleciec na wycieczke na Ksiezyc.

Swietny przyklad. Gdyby nie 'wojna' miedzy USA a Rosja do tej pory
              nikt by na ksiezyc nie polecial. Zasluga kapitalizmu? Raczej nie.

Skad ta pewnosc ze nagle kazda firma zechce wydawac miliony na
              finansowanie badan nad wynalezieniem lekarstwa na raka tylko dlatego
              ze bedzie pelny kapitalizm? Kapitalizmem rzadzi pieniadz a nie to co
              jest potrzebne ludziom. Firmy nie maja dobrego serca... i moze sie
              okazac ze szukanie lekarstwa na raka po prostu nie bedzie sie
              oplacic.

> nami lud, a 80% ludzi nie potrafi myslec logicznie,
              A ty umiesz? Raczej nie umiesz bo musisz pobierac 'madrosci' od
              niejakiego Mikke.

> Nie moja wina, ze wiekszosc duzych bogatych krajow wprowadzila
              sobie
              > demokracje
              Czujesz sie lepszy od innych i zaslugujesz na cos wiecej?
              Piszesz "skutki postawy 'nalezy mi sie'" a tobie sie nalezy? Jak
              smiesz w ogole decydowac kto ma miec prawo glosu a kto nie? Jestes
              zwyklym bufonem zapatrzonym w siebie i swojego guru.

> shops, 100 lat temu w UK nikt nie zamykal dzwi wychodzac z domu.
              To
              > tez sa ukryte skutki socjalizmu.
              Myslisz ze 100 lat temu bylo bezpieczniej? Chyba ci sie cos
              kompletnie we lbie poprzewracalo.
              • ghrom Re: pozytywniej 25.01.08, 13:15
                > Swietny przyklad. Gdyby nie 'wojna' miedzy USA a Rosja do tej pory
                > nikt by na ksiezyc nie polecial. Zasluga kapitalizmu? Raczej nie.

No pewnie, ze swietny: ktory kraj posadzil czlowieka na Ksiezycu,
                kapitalistyczny czy socjalistyczny? W ktorym kraju w tym samym
                czasie robotnikowi zylo sie o niebo lepiej, w kapitalistycznym, czy
                socjalistycznym?

> Skad ta pewnosc ze nagle kazda firma zechce wydawac miliony na
                > finansowanie badan nad wynalezieniem lekarstwa na raka tylko
                dlatego
                > ze bedzie pelny kapitalizm? Kapitalizmem rzadzi pieniadz a nie to
                co
                > jest potrzebne ludziom. Firmy nie maja dobrego serca... i moze sie
                > okazac ze szukanie lekarstwa na raka po prostu nie bedzie sie
                > oplacic.

Pewnie, ze firmy nie maja dobrego serca, i bardzo dobrze. Dobrymi
                checiami jest pieklo wybrukowane, i droga do niego. Pieniadz idzie
                tam, gdzie jest zysk. Czy gdybys zachorowal na raka, to nie zaplacil
                bys wszystkiego co masz na lekarstwo na niego? Lekarstwo na raka to
                bardzo dobry biznes, tylko po co sie pakowac w kosztowny R&D skoro
                mozna wyslac paru lekarzy na Bahamy, w zamian za wypisywanie recept
                na Zyrtec? To jeszcze lepszy biznes.

> Myslisz ze 100 lat temu bylo bezpieczniej?

O niebo bezpieczniej, jesli sie wezmie pod uwage rozwoj technologii.
                Ludzie byli uczciwsci, dzisiaj sa zdemoralizowani przez lata
                socjalizmu.
                • Gość: ff Re: pozytywniej IP: *.sotn.cable.ntl.com 25.01.08, 14:39
                  >> Lekarstwo na raka to bardzo dobry biznes,

Skad ta pewnosc? Przeciez ty codziennie rano wstajesz do roboty i
                  zapi..asz dla kogos. Pojecia nie masz o biznesie. Jaki mialyby zysk
                  firmy farmaceutyczne gdyby wszyscy byli zdrowi? Dla firm lepiej zeby
                  ludzi jak najwiecej chorowalo a leczyc to najlepiej skutki choroby.

Do tej pory wszyscy powinni juz jezdzic samochodami napedzanymi na
                  slonce albo wode. Ale myslisz ze kapitalizm naftowy na to pozwoli?

Naiwny jestes jesli wierzysz ze w pelnym kapitalizmie stalyby sie
                  cuda.
                  • ghrom Re: pozytywniej 25.01.08, 16:28
                    > >> Lekarstwo na raka to bardzo dobry biznes,
                    >
                    > Skad ta pewnosc? Przeciez ty codziennie rano wstajesz do roboty i
                    > zapi..asz dla kogos. Pojecia nie masz o biznesie.

E tam. Jestem konsultantem, moj drogi, placa mi wcale nie tak malo
                    za to, ze mam pojecie o biznesie ;]

> Jaki mialyby zysk
                    > firmy farmaceutyczne gdyby wszyscy byli zdrowi? Dla firm lepiej
                    zeby
                    > ludzi jak najwiecej chorowalo a leczyc to najlepiej skutki
                    choroby.

Ehe, dlatego najpierw wymysla lekarstwo na raka, a szczepionke
                    dopiero, jak juz konkurencja na rynku lekarstw na raka bedzie
                    odpowiednio duza. Albo, gdy skonczy sie patent, czyli w normalnym
                    kraju po kilku latach.

> Do tej pory wszyscy powinni juz jezdzic samochodami napedzanymi na
                    > slonce albo wode. Ale myslisz ze kapitalizm naftowy na to pozwoli?

To troszke inna kwestia, ale dobrze, ze ja poruszasz. Bo widzisz,
                    tutaj nalezalo by powiedziec o jednym z najgorszych systemow
                    wybierania wladzy - o demokracji. W demokracji korporacje moga sobie
                    kupic prezydenta i tylu poslow i senatorow ile trzeba, zeby wyslac
                    kraj na wojne o rope, albo wojne z narkotykami, albo cokolwiek na
                    czym mozna malym kosztem zarobic grube miliardy. Bo widzisz, wielkie
                    korporacje nie lubia kapitalizmu. One juz sa wielkie i bogate, nie
                    chca tego stracic i wola bezpieczenstwo. Wola przekupic politykow,
                    wola wyslac lekarzy na Bahamy... Wola utrzymywac status quo. Tak
                    jest latwiej.

Sprobuj przekupic krola, ale takiego prawdziwego, z krolewskiej
                    rodziny, nie jednego z tych wychowanych na dzielach Marksa kacykow
                    afrykanskich, ktorych tak kocha klamliwa szuja.
                    • Gość: ff Re: pozytywniej IP: *.sotn.cable.ntl.com 25.01.08, 21:33
                      > Ehe, dlatego najpierw wymysla lekarstwo na raka, a szczepionke
                      > dopiero, jak juz konkurencja na rynku lekarstw na raka bedzie
                      > odpowiednio duza. Albo, gdy skonczy sie patent, czyli w normalnym
                      > kraju po kilku latach.

1. Przeciez patent to przejaw biurokracji, urzedostwa czyli
                      socjalizmu. A ty nie lubisz socjalizmu. Patent to ograniczenie
                      wolnosci bo ogranicza konkurencje i rozwoj. Dlaczego jestes ZA?
                      Twoja slepa wiara w konkurencje zadziwia.

2. Skad pewnosc ze bedzie zawsze konkurencja? Chcesz konkurowac z
                      Microsoftem? albo Google? Oni maja konkurencje? To sa firmy /
                      dyktatorzy ktorzy w pelnym kapitalizmie o jaki ty walczysz
                      opanowalyby swiat.

> wybierania wladzy - o demokracji.

Demokracja to najlepszy jak dotad sposob. Bo widzisz twoj glos liczy
                      sie tylko jako jeden glosc NA SZCZESCIE! Juz byli tacy co mysleli ze
                      wiedza lepiej niz kazdy inny. Na sile chcieli ludzi uszesliwiac.
                      Jesli nie dasz rownego glosu kazdemu, poczucia udzialu w tym co sie
                      dzieje w danym kraju doprowadzisz tylko do chaosu. Nie chce mi sie
                      tlumaczyc podstaw...Poczytaj sobie do czego prowadzily rzady
                      totalitarne i inne syfy.

> czym mozna malym kosztem zarobic grube miliardy. Bo widzisz,
                      wielkie
                      > korporacje nie lubia kapitalizmu.

Wplatales sie we wlasne bledne kolo. Przeciez wlasnie te korporacje
                      to efekt kapitalizmu. Chcesz je ograniczac? Ograniczac ich wolnosc?
                      Tak dziala calkowicie wolny rynek wielkie korporacje zjadaja
                      konkurencje na sniadanie.

> Sprobuj przekupic krola, ale takiego prawdziwego, z krolewskiej
                      > rodziny, nie jednego z tych wychowanych na dzielach Marksa kacykow

Tutaj kompletnie popisales sie debilizmem.
                      • ghrom Re: pozytywniej 25.01.08, 23:42
                        > 1. Przeciez patent to przejaw biurokracji, urzedostwa czyli
                        > socjalizmu. A ty nie lubisz socjalizmu. Patent to ograniczenie
                        > wolnosci bo ogranicza konkurencje i rozwoj. Dlaczego jestes ZA?
                        > Twoja slepa wiara w konkurencje zadziwia.

Policja tez ogranicza wolnosc, nie przesadzajmy. Pewne minimum
                        nalezy zachowac, jesli chodzi o patenty, dajmy im kilka lat. Patenty
                        pomagaja przelamac bariery technologiczne, ktore wymagaja ogromnych
                        nakladow na R&D. W kilka lat pieniadze sie zwroca, a potem niech ida
                        wymyslac cos nowego.
                        Skrajni libertarianie pewnie tu sie oburza, ale widac ja nie jestem
                        skrajny.

> 2. Skad pewnosc ze bedzie zawsze konkurencja? Chcesz konkurowac z
                        > Microsoftem? albo Google? Oni maja konkurencje? To sa firmy /
                        > dyktatorzy ktorzy w pelnym kapitalizmie o jaki ty walczysz
                        > opanowalyby swiat.

Nie, nie opanowalyby. Po pierwsze patenty nie byly by na lat
                        dziesiat tylko kilka, po drugie bylo by o wiele wiecej wolnego
                        kapitalu - w kapitalizmie pieniadz rodzi pieniadz, w socjalizmie
                        jest marazm. Wystarczy pare miliardow dolarow i kazdy monopol mozna
                        przelamac, o ile nie broni go patent.
                        Ale nawet teraz MS ma konkurencje, Linuxa na rynku serverow i MacOS
                        X na rynku desktopow, obie coraz lepiej sobie radza. MS upada pod
                        wlasnym ciezarem - chyba zgodzisz sie, ze Vista to kompletna
                        porazka? Google ma konkurencje od zawsze, jest od bardzo dawna
                        najlepszy ale monopolu nie ma, tak jak na przyklad Apple - ma
                        ogromna wiekszosc rynku odtwarzaczy mp3, ale monopolu nie. Oni nie
                        moga dyktowac cen, MS czesciowo, czy nawet w duzym stopniu tak.

> Demokracja to najlepszy jak dotad sposob. Bo widzisz twoj glos
                        liczy
                        > sie tylko jako jeden glosc NA SZCZESCIE!

Na tym wlasnie zasadza sie fiasko demokracji - glos kogos, kto
                        rozumie ekonomie, mechanizmy rzadzenia panstwem, strategiczne efekty
                        podejmowanych decyzji, taki glos znaczy tyle samo co glos byle tluka
                        granatem od pluga oderwanego. To jest oczywisty absurd i wlasnie
                        dlatego demokracja musi skonczyc sie socjalizmem, rzadami motlochu,
                        wprowadzaniem na salony Lepperow itp, a w koncu tluszcza wybierze
                        sobie Hitlera, i tak to sie skonczy, niestety.
                        > Juz byli tacy co mysleli ze
                        > wiedza lepiej niz kazdy inny. Na sile chcieli ludzi uszesliwiac.

Wychowankowie Marksa. Za kazdym razem chca ludzi uszczesliwiac
                        socjalizmem.

> Jesli nie dasz rownego glosu kazdemu, poczucia udzialu w tym co
                        sie
                        > dzieje w danym kraju doprowadzisz tylko do chaosu.

Nieprawda, demokracja to wielka rzadkosc, wiekszosc historii
                        ludzkosci to monarchie.

> Poczytaj sobie do czego prowadzily rzady totalitarne i inne syfy.

Mylisz monarchie z totalitaryzmem. Totalitaryzm mamy wtedy, kiedy
                        panstwo ogranicza twoja wolnosc na kazdym kroku, kiedy nie masz nic
                        do gadania o samym sobie. Socjalistyczna demokracja zabrania ci
                        jezdzic bez pasow, zabrania ci decydowac o tym, czego sie beda uczyc
                        twoje dzieci w szkole, zabrania ci sie nie ubezpieczac, zabrania ci
                        podejmowac dobrowolnych umow z innymi obywatelami, zabiera ci 70%
                        twoich dochodow. To jest totalitaryzm, monarchia nie ma z tym nic
                        wspolnego, monarchia nie musi sie wyrodzic w socjalizm, demokracja
                        predzej czy pozniej tam skonczy, i zbankrutuje, marnujac przy tym
                        ogrom ludzkiego czasu i energii.

> > Sprobuj przekupic krola, ale takiego prawdziwego, z krolewskiej
                        > > rodziny, nie jednego z tych wychowanych na dzielach Marksa
                        kacykow
                        >
                        > Tutaj kompletnie popisales sie debilizmem.

Podkrec jasnosc wypowiedzi, czyzbys uwazal, ze krolowi mozna wreczac
                        lapowki, a ten je przyjmie?
                        • Gość: gazela Re: pozytywniej IP: *.pronet.lublin.pl 25.01.08, 23:58
                          Całkiem zaśmieciliście ten wątek, może 5 wypowiedzi na 70 jest merytorycznym
                          odniesieniem do pytania, reszta to szczeniackie przepychanki, nawet nie chce mi
                          się czytać tego jazgotu ociekającego jadem. Teraz już wiem, żeby otrzymać jakąś
                          ciekawą odpowiedź to lepiej wybiorę się do wróżki. WIELKIE
                          DZIĘKI!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
                          • Gość: ;) Re: pozytywniej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.08, 00:10
                            ;))
                            i nic im, na tej obczyźnie, nie przechodzi... Dalej wojują!
                          • ghrom Re: pozytywniej 26.01.08, 00:11
                            Abrakadabra, hokuspokus, apage satanas, kysz!!
                          • kaffelek Re: pozytywniej 26.01.08, 19:15
                            To rzeczywiście żenujące. Ale cóż...
                            Nie wiem, czy to przeczytasz, czy jeszcze będzie chciało Ci się tu
                            zajrzeć.
                            Ale gdyby - to pisz na mail'a.
                            kaffelek@gazeta.pl
                            To tak na wszelki wypadek, bo logujesz się jako gość, więc możesz nie znać zasad.

Ty z tą wróżką to poważnie?

pozdrawiam
                        • ghrom Re: pozytywniej 26.01.08, 00:12
                          > Mylisz monarchie z totalitaryzmem. Totalitaryzm mamy wtedy, kiedy
                          > panstwo ogranicza twoja wolnosc na kazdym kroku, kiedy nie masz
                          nic
                          > do gadania o samym sobie. Socjalistyczna demokracja zabrania ci
                          > jezdzic bez pasow, zabrania ci decydowac o tym, czego sie beda
                          uczyc
                          > twoje dzieci w szkole, zabrania ci sie nie ubezpieczac, zabrania
                          ci
                          > podejmowac dobrowolnych umow z innymi obywatelami, zabiera ci 70%
                          > twoich dochodow. To jest totalitaryzm,

Albo ostatni hit - panstwo kaze ci byc smutnym. Na litosc!

www.youtube.com/watch?v=ROPi637QNcM
                        • Gość: ff Re: pozytywniej IP: *.sotn.cable.ntl.com 26.01.08, 14:19
                          > Policja tez ogranicza wolnosc, nie przesadzajmy.

Wlasnie, nie przesadzaj. Co ma policja do gospodarki?

>Pewne minimum
                          > nalezy zachowac

A jednak hehe. Tak samo powinien byc nadzor bankowy, urzedy
                          antymonopolowe i inne. Twierdziles wczesniej ze to socjalizm wiec
                          co sie z toba dzieje? Nagle zmiana pogladow?

>Patenty
                          > pomagaja przelamac bariery technologiczne, ktore wymagaja
                          ogromnych
                          > nakladow na R&D.

Patenty skutecznie hamuja rozwoj i konkurencje. I jest to scisle
                          zwiazane z gospodarka nie wyskakuj mi tu z policja bo to
                          szczeniackie teksty.

> kapitalu - w kapitalizmie pieniadz rodzi pieniadz,

Na prawde? hehe

> w socjalizmie jest marazm.
                          Nie jestem zwolennikiem i pewnie kazdy na tym forum nie jest. Nie
                          wyskakuj z porownaniami do Korei Polnocnej. 100% kapitalizmu bedzie
                          tragiczne dla gospodarki ale np. 90% bedzie juz swietne. Tak jak
                          pisales z patentami musi istniec pewne minimum kontrola ktora
                          zapobiegnie temu co sie stalo w 1929. Poczytaj sobie jakie decyzje
                          zapadly po 1929.

> Ale nawet teraz MS ma konkurencje, Linuxa na rynku serverow i
                          MacOS
                          > X na rynku desktopow,

Co ty mi tu z serwerami wyskakujesz heheh Rozumiem ze ludzie sobie
                          serwer do domu kupuja hehe
                          Jak idziesz do sklepu i chcesz kupic zwykly PC to masz wybor
                          oprogramowania? Gdyby nie urzedy kontroli Microsoft bylby teraz
                          cholera wie czym. To wlasnie dzieki przycinaniu skrzydel MACi maja
                          jakas szanse przetrwac.

Oczywiscie ze Vista to porazka. I czy masz wybor przy kupowaniu
                          Laptopa? Nie mozna nawet laptopa kupic z Win XP. Microsoft robi co
                          chce a TY musisz sie temu podporzadkowac. To jest wlasnie efekt
                          KAPITALIZMU pelna geba.

> Na tym wlasnie zasadza sie fiasko demokracji - glos kogos, kto
                          > rozumie ekonomie, mechanizmy rzadzenia panstwem, strategiczne
                          efekty
                          > podejmowanych decyzji, taki glos znaczy tyle samo co glos byle
                          tluka
                          > granatem od pluga oderwanego.

A ty oczywiscie wiesz wszystko i tylko ty masz racje a inni sa glupi
                          i nic nie rozumieja. Sorry ale to juz bylo przerabiane. Niestety a
                          moze stety musisz sie liczyc z ludem od pluga. Ktos musi tego pluga
                          obslugiwac nie? Biedni zap... ja zeby bogaci mogli sie bogacic nie
                          slyszales? Dajesz im namiastke wolnosci czym jest prawo glosu i sa
                          szczesliwi. Predzej czy pozniej przyszli by pod twoj terrace z
                          kosami i co zrobisz?

> wprowadzaniem na salony Lepperow itp, a w koncu tluszcza wybierze
                          > sobie Hitlera, i tak to sie skonczy, niestety.
                          Hitler zostal wybrany wlasnie po calkowitym zalamaniu kapitalizmu.
                          Czesciowo Hitler zostal wybrany dlatego ze kapitalizm sie nie
                          sprawdzil. Wielu historykow uwaza ze to byl glowny powod.
                          Kapitalizm jest oczywiscie najlepszy ale z lekka domieszka kontroli
                          nazwiesz to pewnie socjalizmem. Wrzucasz do jednego worka Koree Poln
                          i Szwecje co jest gowniarskim wybrykiem. Kraje te sa bardzo rozne i
                          dzieli je wiecej niz laczy.

> Podkrec jasnosc wypowiedzi, czyzbys uwazal, ze krolowi mozna
                          wreczac
                          > lapowki, a ten je przyjmie?
                          Czlowieku poczytaj sobie troche historii nie bede ci tlumaczyl
                          przeciez wszystkiego a zwlaszcza podstaw.
                          • ghrom Re: pozytywniej 26.01.08, 23:12
                            > Nie mozna nawet laptopa kupic z Win XP. Microsoft robi co
                            > chce a TY musisz sie temu podporzadkowac.

Nie, ja mam tylko maki i server na linuxie, w domu. To gdzie ten
                            monopol?
                            • Gość: ff Re: pozytywniej IP: *.sotn.cable.ntl.com 26.01.08, 23:16
                              Ale dowaliles po prostacku.

Nie masz argumentow po prostu.

MONOPOL to efekt nikontrolowanego kapitalizmu i tyle.
                              • ghrom Re: pozytywniej 26.01.08, 23:25
                                Moim argumentem jest to, ze na 3 kompy w domu dwa to maki, jeden to
                                laptop, jeden to serwer a jeden to linux. To gdzie ten monopol, pytam,
                                skoro moge sobie wybierac w systemach operacyjnych?
                                • Gość: ff Re: pozytywniej IP: *.sotn.cable.ntl.com 27.01.08, 00:03
                                  Wszystkie domowe PC maja 'domyslnie' instalowany Windows

Jak mam ci tlumaczyc cos taki uparty?

Pojdz sobie do sklepu i zobacz jakie oprogramowanie masz z PC?
                                  I nie gadaj mi o malutkim rynku serwerow tylko o zwyklych
                                  komputerach ktore sa sprzedawane w milionach (3mln sprzedanych w PL
                                  w 2007 dla przykladu)

Ten rynek calkowicie opanowany jest przez Windows.
                    • Gość: ff Re: pozytywniej IP: *.sotn.cable.ntl.com 26.01.08, 14:52
                      >>E tam. Jestem konsultantem, moj drogi, placa mi wcale nie tak malo
                      >>za to, ze mam pojecie o biznesie ;]

Chyba troche zbyt wysoko siebie ustawiasz. Widzialem to twoje
                      biureczko w szeregu innych hehehe

Jestes zwyklym szaraczkiem biurowym.

• ghrom Re: pozytywniej 26.01.08, 23:13
                        > Chyba troche zbyt wysoko siebie ustawiasz. Widzialem to twoje
                        > biureczko w szeregu innych hehehe

Serio, kiedy?

> Jestes zwyklym szaraczkiem biurowym.

No, rzeczywiscie na zmywaku juz nie siedze.
                        • Gość: ff Re: pozytywniej IP: *.sotn.cable.ntl.com 26.01.08, 23:18
                          > > Chyba troche zbyt wysoko siebie ustawiasz. Widzialem to twoje
                          > > biureczko w szeregu innych hehehe
                          >
                          > Serio, kiedy?

www.ghrom.com

> No, rzeczywiscie na zmywaku juz nie siedze.
                          Jesli twoj punkt odniesienia sukcesu to zmywak to gratuluje hehehe
                          • ghrom Re: pozytywniej 26.01.08, 23:27
                            > > No, rzeczywiscie na zmywaku juz nie siedze.
                            > Jesli twoj punkt odniesienia sukcesu to zmywak to gratuluje

Kazdy punkt odniesienia jest tak samo dobry, to elementarne.

A na mojej stronie zadnych zdjec z biura nie zamieszczalem, o ile
                            wiem.
                            • magdas40 Re: pozytywniej 27.01.08, 23:56
                              rany jakie pierdoły...weźcie sobie na osobnym wątku
                              nawrzucajcie...kurde co z wami jest,jestescie tak sfrutrowani na
                              obczyźnie że każdy prawie wątek zaczyna sie od konkretnego pytania a
                              kończy na debilnych uwagach, których nikomu,oprócz autorów nie chce
                              sie czytac...OGARNIJCIE SIĘ!!!
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka