Dodaj do ulubionych

Katolicyzm odchodzi do lamusa

25.10.11, 10:40
"Katolicyzm w formule średniowiecznej, z papieżem królem, odchodzi do lamusa. W perspektywie 100-200 lat nie ma żadnych szans. Kościół w Polsce podlega tym samym procesom co na Zachodzie" - mówi prof. Harman
www.polskatimes.pl/opinie/wywiady/465115,hartman-czeka-nas-przewietrzenie-klerykalnego-zaduchu-to,2,id,t,sa.html
Kto ma ochotę czekać 100 lat? Pragnę zaznać wolności jeszcze za swojego życia i płacić podatki jedynie na swoje państwo, a nie cyrk komicznie poprzebieranych katabasów.

.
Obserwuj wątek
    • pandylu l.george.l odchodzi do lamusa 25.10.11, 10:50
      W perspektywie 30 lat nie ma żadnych szans. Będzie płacił podatki na co mu każą.
      • ferro2 Re: l.george.l odchodzi do lamusa 25.10.11, 16:47
        wypisz sie z kosciola, a te kwote daj np. biednemu dziecku, bedzie przyjamniej pozytecznie, a nie dla ..... by sie puszyli . / czasem nie ma slow na sukienkowych /

Przegrać to nie znaczy nie mieć racji.
        • pandylu Re: l.george.l odchodzi do lamusa 25.10.11, 17:22
          Kundelki zaczynają znów ujadać.
          • kotekali Re: l.george.l odchodzi do lamusa 25.10.11, 17:34
            glempowe? :)
            • pandylu Re: l.george.l odchodzi do lamusa 25.10.11, 17:38
              Mnie bardzo ciekawi wynik tego meczu Palikot kontra KK. Obstawiem, ze palikociarze dostaną w dupę aż (nie)miło.
              • kotekali Re: l.george.l odchodzi do lamusa 25.10.11, 17:42
                jesli Polanda to kraj demokratyczny to czarni przerzna...jesli okaze sie , ze nadal jest dyktatura kleru ...to i tak kler przerznie...kler to taki lukaszenka ...tylko w liczbie mnogiej...przegra predzej czy pozniej....ludzie maja dosc pasozytow :)
                • pandylu Re: l.george.l odchodzi do lamusa 25.10.11, 18:19
                  Mówisz jak kpt. Piotrowski. NAwet chyba w to wierzysz biedaku.
                  • grgkh Wyjaśnijmy sobie, o co chodzi 25.10.11, 18:52
                    Dla mnie sprawa jest prosta.

Religia jest PRYWATNĄ sprawą. Tak. Właśnie dlatego nie interesuje mnie, czy Ty wierzysz w coś czy nie. Tak samo powinno być i w Twoim przypadku - nie powinny Cię interesować moje poglądy na te sprawy.

Ale ja Ci niczego nie narzucam - w przestrzeni publicznej. Ty mnie też NIE MASZ prawa niczego narzucać.

Publiczne wyrażanie radości z tego, że TWOJA ideologia może MNĄ rządzić w strefie publicznej jest żądaniem nierównego traktowania obywateli przez państwo.

Czy to rozumiesz?
                • privus Re: l.george.l odchodzi do lamusa 15.01.22, 06:35
                  Kościół z PiS-u zrobił sobie bezmyślnego wyrobnika czującego radość ze stworzonych możliwości podziału „łupów”.
      • chasyd_666 Re: l.george.l odchodzi do lamusa 25.10.11, 21:47
        > Będzie płacił podatki na co mu każą

Ten oszołom nawet nie wie na co idą jego podatki :)
    • chasyd_666 Oszołomie, wystękaj argument ! :) 25.10.11, 21:49
      forum.gazeta.pl/forum/w,721,130026492,130035161,Re_101_argumentow_za_niewiara.html
    • takabylawolaboska Re: Katolicyzm odchodzi do lamusa 24.11.21, 15:26
      Seminaria diecezjalne pustoszeją , nowicjaty zakonne też pustoszeją .
      Teraz jak któryś/któraś czuje "powołanie" to idzie do klubu dla gejów/lesbijek i nie musi się ukrywać po plebaniach i klasztorach.
      • kociak40 Re: Katolicyzm odchodzi do lamusa 25.11.21, 02:48

"Systematycznie spada liczba wierzących Polaków - wynika z sondażu przeprowadzonego przez CBOS. Najgwałtowniejszy spadek religijności dotyczy osób w wieku od 18 do 24 lat (spadek z 69 proc. do 23 proc.)"
        • dunajec1 Re: Katolicyzm odchodzi do lamusa 25.11.21, 14:35
          Oczywiscie ze wsrod mlodych spada liczba wierzacych, ale dlaczego? Ano dlatego ze kosciol jest im niepotrzebny....na teraz, bierzmowanie maja to kosciol niepotrzebny, w cudowny sposob bedzie potrzebny jak bedzie sie zenic czy wychodzic za maz, bo jakze bez kosciola?Potem znowu bedzie niepotrzebny do czasu chrztu dziecka, i dalej pare lat kosciol bedzie be, i znowu pare lat ulgi az dojdzie pierwsza komunia itp. No i zaczal sie czas starosci dla nich (tych dzisiejszych mlodych)i trzeba sie przeprosic z kosciolem i dawac na tace do bez tego nie bedzie zbawieniaot co. Tak ze nie ma sie z czego cieszyc bo to nic nie da. Dojdzie jeszcze konstytucyjny nakaz placenia kosciolowi characzu .....i wiernych w kosciele byc nie musi.
          • takabylawolaboska Re: Katolicyzm odchodzi do lamusa 25.11.21, 15:15
            "...Dojdzie jeszcze konstytucyjny nakaz placenia kosciolowi characzu .....i wiernych w kosciele byc nie musi. "

marzenie każdej firmy , brak klientów a kasa jest :)
            • olszak-przytycki Re: Katolicyzm odchodzi do lamusa 27.11.21, 19:14
              Katolicyzm jest nielogiczny dlatego upada w epoce naukowo-technicznej.
              Głosi:
              1.Bóg jest Jeden.A mamy jakąś dziwną Trójcę Świętą.
              2.Każdy ma wolną wolę.Czyżby?A homoseksualiści wybierają swoją przypadłość czy też jest ona wrodzona?
              3.W Biblii istnieje zakaz czci obrazów i rzeźb.A w katolicyzmie wiadomo...
              Itd.Itp.
              • n4rmoorr [...] 27.11.21, 19:33
                Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
                • feelek Re: Katolicyzm odchodzi do lamusa 27.11.21, 20:36
                  n4rmoorr przepisał(a):

> Sam jesteś nie logiczny . Przy chrzcie Pana Jezusa objawia się cała Trójca Świę
                  > ta: Syn Boży stoi na brzegu, Bóg Ojciec daje Mu świadectwo głosem a Duch Święty
                  > jawi się nad Jezusem w postaci gołębicy. Pan Jezus mówi: „staram się pełnić ni
                  > e moją wolę, lecz wolę tego, który mnie posłał” (Jan 5:30). Z wersetu tego wyni
                  > ka, że doskonały człowiek posiada doskonale wolną wolę. Wolna wola polegała od
                  > zawsze na wyborze między posłuszeństwem a buntem. Już w Raju do Adama zostało p
                  > owiedziane: „Z każdego drzew tego ogrodu możesz jeść, ale z drzewa poznania dob
                  > rego i złego nie wolno ci jeść” (1 Moj. 2:16-17). Jak pamiętamy z historii czło
                  > wiek sprzeciwił się woli Bożej i w konsekwencji poniósł tego sprawiedliwą karę:
                  > śmierć. Ja jestem katolikiem i nikt mnie nigdy w Kościele nie zmuszał do czcze
                  > nia obrazów czy figurek ,nigdy mnie nikt nie straszył piekłem bo nikt w Kościel
                  > e nie traktuje obrazów czy rzeżb jak bóstw .to wy sobie to ubzduraliście ,ze cz
                  > cimy posągi .Owszem mamy posągi ,obrazy świętych ,ale tylko po to ,by przypomin
                  > ały ,że my .też zdążamy do Nieba.Amen.
                  ..
                  Proszę podać autora tekstu, p. n4rmoorr.
                  Inaczej, z opóźnieniem, zrobią to za pana.
                  Albo, zmęczeni tym procederem, wywalą pana z forum.
                  • n4rmoorr [...] 27.11.21, 22:04
                    • feelek Re: Katolicyzm odchodzi do lamusa 27.11.21, 23:07
                      OSTRZEŻENIE:
                      dyskutując z wpisami sygnowanymi jako n4rmoorr ryzykujesz, że rozmawiasz z kimś innym - internauta ten kopiuje cudze teksty podpisując je własnym nickiem
                      • feelek Re: Katolicyzm odchodzi do lamusa 28.11.21, 00:27
                        W sumie to w czym jest problem?
                        W tym, że cytujemy pisząc: jak powiedział X.X. w artykule zamieszczonym tam, a tam?
                        Gdy kto robi inaczej przypisując nieswoje myśli sobie, robi to z niepięknej chęci popisywania się.
                  • ta Re: Katolicyzm odchodzi do lamusa 27.11.21, 22:04
                    To dość proste.
                    Pierwsze zdanie znajdziesz w wielu źródłach, kopiowane jest wielokrotnie, taki obyczaj na katolickich portalach, ze sobie podbierają, mając siódme przykazanie w poważaniu.

Dalsza część jest tutaj:
                    zbawienie.pl/czy-czlowiek-ma-wolna-wole/

I być może także podebrana na innych stronach.
                    Ostatnie zdania to własne przemyślenia, co widać.
                    Oczywiście, że KK nie czci obrazów ;), na Jasnej Górze widać to najdokładniej.
              • ta Re: Katolicyzm odchodzi do lamusa 27.11.21, 21:10
                - jeden Bóg w trzech osobach komunikujących się ze sobą to obraz kliniczny parnoidalnego rozszczepienia jaźni
                - kochający jak nikt inny na świecie Ojciec skazujący swego Syna ( także Boga w jednej z trzech odsłon) na męczeńska smierć - co to za miłość? Jak uwierzyć w jej ojcowską moc?
                - Syn-Bóg wątpiący w swej męce na krzyżu w obecność Boga-Ojca ( czemuś mnie opuścił) każe wierzyć barankom, że Bóg jest wszechobecny. Jeśli Bóg sam nie wierzy w swoją wszechobecność w tym w obecność samego siebie przy krzyżu, to jak człowiek ma uwierzyć?
                - jak stworzenie boże - człowiek może być tak niedoskonałe, skoro zostało stworzone na obraz i podobieństwo Boga z najwyższym bożym staraniem i miłością?
                - dlaczego Ojciec zakazywał poznania dobrego i złego stworzonym ludziom? Ciemny, głupi i szczęśliwy miał człowiek pozostać? Jeśliby został stworzony akuratnie i porządnie, bez usterek jako istota boża, to oparłby się złu bez problemu, żadne wystawianie na próby dla sprawdzenia swojego dzieła nie byłyby potrzebne
                - ilu próbom musiał Bóg poddać człowieka by zrozumieć, że jednak stworzył dzieło wybrakowane i co poszło nie tak? Zapewne zrozumiał, wątpić w mądrość bożą nie przystoi, dlaczego więc mając moc nie poprawił? Pewnie z miłości orzekł, a niech się jeden z drugim męczy, nieudany jakiś…
                - gdzie grzebniesz, wszystko pokrętne
                • kociak40 Re: Katolicyzm odchodzi do lamusa 29.11.21, 00:07

"gdzie grzebniesz, wszystko pokrętne" - ta

Głupota zawsze jest ubrana modnie.
    • qwardian Re: Katolicyzm odchodzi do lamusa 02.12.21, 12:53
      A propos, czy ktoś ma rzetelne informacje na temat moderatora, Snajpera..
      • ta Re: Katolicyzm odchodzi do lamusa 02.12.21, 13:28
        qwardian napisał:

> A propos, czy ktoś ma rzetelne informacje na temat moderatora, Snajpera..

Bez urazy, ale chodzi ci o co konkretnie?
        Jeśli chodzi o udzielanie się na forum i moderację, to aktywność snajpera jest ostatnio ograniczona, co widzimy.
        Masz w tej sprawie pytania to pisz pod odpowiedni adres.

Jeśli chodzi o prywatne sprawy dotyczące snajpera55 to rozprawianie o nich TUTAJ publiczne, bez jego akceptacji, nie mieści się w normach.
      • n4rmoorr [...] 02.12.21, 16:32
        • kociak40 Re: Katolicyzm odchodzi do lamusa 02.12.21, 20:12

"Dla mnie ,gdy pewna kobieta dojdzie do zdrowia ..." - n4rmoorr

... To wtedy lepiej wygląda rozebrana niż ubrana.
          • feelek Re: Katolicyzm odchodzi do lamusa 03.12.21, 00:10
            kociak40 napisał:

>
            > "Dla mnie ,gdy pewna kobieta dojdzie do zdrowia ..." - n4rmoorr
            >
            > ... To wtedy lepiej wygląda rozebrana niż ubrana.
            >
            ... i wtedy na pewno dojdzie ...
            • kociak40 Re: Katolicyzm odchodzi do lamusa 03.12.21, 20:29
              @feelek

Swoim wpisem przypomniałeś mi z dawnej "Karuzeli" wierszyk
              gdzie pierwsza linijka miała słowa na tą samą literę:

"Ludwik Lenę leczył lekiem,
              bo bolała Lenę głowa.
              Noc poświęcił na leczenie,
              rano Lena była zdrowa."

Dobry wierszyk był także na "F".

"Filomena flirtowała z fagocistą Felicjanem,
              Lecz gdy przyszło do koncertu,
              to zagrała z innym panem.
            • privus No i obudziłeś w końcu Peruna :) 08.03.22, 11:42
              feelek napisał:

> ... i wtedy na pewno dojdzie ...

youtu.be/uKbuFYd468w

• privus Re: Katolicyzm odchodzi do lamusa 01.02.22, 18:38
        qwardian napisał:

> A propos, czy ktoś ma rzetelne informacje na temat moderatora, Snajpera..
        >
        Wszystko na niebie i ziemi wskazuje, że funkcjonuje w trzech osobach :)
    • takabylawolaboska Re: Katolicyzm odchodzi do lamusa 04.12.21, 03:55
      https://static.polityka.pl/_resource/res/path/aa/4c/aa4c720b-5d5c-43e4-b9e8-09f31530e735
      • qwardian Re: Katolicyzm odchodzi do lamusa 04.12.21, 11:08
        Mnóstwo symboli Deutches Jungvolk, jestem wzruszony..
        • privus Re: Katolicyzm odchodzi do lamusa 01.02.22, 11:43
          Tym razem nie pod wezwaniem Wyszyńskiego a JP2? Ewolucja, przemiana czy nowe wyzwanie?
          • edico Re: Katolicyzm odchodzi do lamusa 20.02.22, 09:31
            privus napisał:

> Tym razem nie pod wezwaniem Wyszyńskiego a JP2? Ewolucja, przemiana czy nowe wy
            > zwanie?

https://racjonalista.tv/wp-content/uploads/2016/04/enforce-46910_640-273x300.png
      • privus Ksiądz z Podlasia trafił do aresztu. 02.02.22, 13:10
        32-letni ksiądz Sebastian M., były wikariusz parafii w Drelowie (powiat bialski), wykorzystał seksualnie kobietę. Zarzuty postawiła mu Prokuratura Okręgowa w Siedlcach. Podejrzany trafił na trzy miesiące do aresztu.
        Słuszne święcenia otrzymał w 2015 r. Następnie pracował jako wikariusz w parafii w Drelowie. Później posługę pełnił w parafii pw. św. Zygmunta Króla w Łosicach. W 2018 r. został skierowany na studia stacjonarne filologii klasycznej na Katolickim Uniwersytecie Lubelskim.

Kolejny "turysta parafialny".
        • onucejurija69 Re: Ksiądz z Podlasia trafił do aresztu. 20.02.22, 18:34
          "turysta miedzyparafialny"
          jak się taki zbok nad Wisłą już międzyparafialnie wyturystykuje to kierują jego "na misje" albo 30-to latka do domu emeryta dla księży
          • edico Re: Ksiądz z Podlasia trafił do aresztu. 03.03.22, 12:26
            onucejurija69 napisała:

> "turysta miedzyparafialny"
            > jak się taki zbok nad Wisłą już międzyparafialnie wyturystykuje to kierują jeg
            > o "na misje" albo 30-to latka do domu emeryta dla księży

Chyba jest to odpowiedni termin dla katolickiego epikuryzmu moralnego pogodnego dogasania, jako swoistej filozofii szczęścia upatrywanego w przyjemności :)
    • privus Re: Katolicyzm odchodzi do lamusa 14.01.22, 20:54
      Ta instytucja od zarania swego istnienia zajmowała się finansami Jezus czy bóg to jedynie przykrywka dla wiernych. Prawdziwy bóg kościoła katolickiego to złoto.
      • kociak40 Re: Katolicyzm odchodzi do lamusa 01.02.22, 16:30

"Prawdziwy bóg kościoła katolickiego to złoto" - privus

Bogactwo przemija, a pogarda zostaje.
      • kociak40 Re: Katolicyzm odchodzi do lamusa 01.02.22, 20:47

"Wszystko na niebie i ziemi wskazuje" - privus

Trudno czcić na czczo.
      • kociak40 Re: Katolicyzm odchodzi do lamusa 02.02.22, 00:32

Katolicyzm jest podobny do jaskini lwa - łatwiej jest wejść, niż później wyjść.
    • onucejurija69 Re: Katolicyzm odchodzi do lamusa 17.02.22, 05:40
      Taka sprawa :
      www.racjonalista.pl/kk.php/s,1225
      • privus Re: Katolicyzm odchodzi do lamusa 17.02.22, 07:39
        Watykan jest przeciwko wszystkiemu, co nie przyniesie mu przynajmniej doraźnych korzyści.
    • onucejurija69 Re: Katolicyzm odchodzi do lamusa 20.02.22, 08:17

Ilość zakonnic :

1990 rok - 26081
      1994 rok - 24985
      2000 rok - 23926
      2005 rok - 23300
      2010 rok - 21830
      2015 rok - 20008
      2016 rok - 19740
      2017 rok - 19386
      2020 rok - 17000
      • edico Re: Katolicyzm odchodzi do lamusa 20.02.22, 08:48
        Szlifierka watykańskiego cyzelowania poddanych już od dawna wyrwała się ze swych podstaw.
      • kociak40 Re: Katolicyzm odchodzi do lamusa 20.02.22, 16:49

Grzeczne dziewczynki siedzą teraz w domach, a ładne w agencjach towarzyskich.
        Do zakonów idą tylko, które nie grzeszą urodą.
      • privus Eksplozja apostazji nabiera rozpędu 21.02.22, 10:26
        ... "w pierwszej połowie stycznia, tj. przed raportem, mieliśmy ok. 80 wystąpień z Kościoła w ciągu dnia roboczego. Od 20 stycznia, tj. od czasu opublikowania raportu odnotowano około 150-160 wystąpień z Kościoła w przeliczeniu na dzień roboczy, czyli około dwa razy więcej".
        Trudno się temu dziwić, skoro zdecydowanie wzmaga się opór ze strony Krk w sprawach ochrony funkcjonującego pedofilstwa w tej korporacji religijnej.
        www.onet.pl/informacje/onetwiadomosci/niemcy-liczba-apostazji-eksplodowala-po-raporcie-dotyczacym-pedofilii/rgecr06,79cfc278
    • qwardian Re: Katolicyzm odchodzi do lamusa 21.02.22, 12:04
      Oby tylko zaniedbana synagoga poznańska nie spadła na głowy poznaniaków, bo narodowy robotnik znowu będzie was ścigał po ulicach Posen jak w 1956 roku..
      • kociak40 Re: Katolicyzm odchodzi do lamusa 22.02.22, 15:43

"narodowy robotnik znowu będzie was ścigał" - qwardian

Najlepsi przyjaciele są od pierwszego wejrzenia, które jest ostatnim.
      • edico Re: Katolicyzm odchodzi do lamusa 23.02.22, 13:46
        A nie potkniesz się czasem o gruzy własnego Kościoła stojącego na bardzo wątpliwych fundamentach?
        • mim1656awo Re: Katolicyzm odchodzi do lamusa 23.02.22, 17:53
          l.george.l 25.10.11, 10:4 Kto ma ochotę czekać 100 lat? Pragnę zaznać wolności jeszcze za swojego życia i płacić podatki jedynie na swoje państwo, a nie cyrk komicznie poprzebieranych katabasów
          .------------------------------------------------------------------------------------
          Codziennie, powtarzam codziennie, znajduję na łamach międzynarodowej prasy, prasy lokalnej (nie RP). na moim Iphone 13, w TV umysłowo wolnych krajów różne wiadomości dotyczące Krk.I nie są to dobre wiadomości.
          1.Dziennikarze śledczy postwili pod zarzutem Credit Suisse:, który ukrył 100 miliardów €. Klienci specjalni to Watykan, narcos, mafia, handlarze ludźmi.
          2.Proces ex 3-ciej figury Watykanu> ex kardynał Becciu zaprzecza, że podarował 300 tys.€ braciom.
          3.Benedykt XVI jest nadal papieżem.Zrezygnował z funkcji, z racji niemożliwości ich wykonywania lecz nie z nominacji na papieża.
          4.Artykuł „moja matka zgwalcona przez don Tosi, potem narodziłem się ja”.Szokujące denuncje gwałtów seksualnych na nieletnich, tuszowanie, nieskuteczne wysiłki Franciszka.
          Podaję tylko 3 linki z dziesiątków możliwych.Są z lutego tego roku.Dla zainteresowanych polecam „Da Malachia a codice Ratzinger” .Można ustawić automatyczne tłumaczenie.Nie jest najleprze, ale oddaje logikę rozumowania..
          Kościół rzymsko katolicki (przest,epczo pedofilsko zboczony) będzie trwał, dopóki będzie miał poparcie rządu, utożsamiał się z rządem, dopóki będzie płynęła do jego bezdennych kas rzeka pieniędzy publicznych.Dorośli ludzie stanowiący dzisiejsze masy nie zadają sobie pytań, podtrzymują rutynę życia codziennego.Ale młodzi już nie.Może za jakieś 20-25 lat Krk zostanie zredukowany do poziomu sekty, choć mam szczerą nadzieję, że będzie to wcześniej..Wg mnie, jego najgroźniejszym wrogiem jest on sam sobie. Rozpadnie się nie z racji ataków zewnętrzych lecz wewnętrznych.Taka jest, dzisiaj, moja opinia na podstawie wiadomości do których mam dostęp.
          • mim1656awo Re: Katolicyzm odchodzi do lamusa 23.02.22, 18:47
            Sorry.Załączam 3 linki, których nie wkleiłem poprzednio.Jeśli chodzi o Codice Ratzinger to można zaprogramować tłumaczenie na polski.

www.glonaabot.it/articoli-correlati/vaticano-tra-i-clienti-speciali-delle-banche-svizzere-cosa-sappiamo-dallinchiesta-swissleaks

Tekst linku
            Tekst linku
            • edico Re: Katolicyzm odchodzi do lamusa 08.03.22, 21:09
              Polskie media to tego tematu podchodzą bardzo ostrożnie nie reagując nawet na fałszowanie historii Polski przez Krk.
          • kociak40 Re: Katolicyzm odchodzi do lamusa 23.02.22, 23:43

Odwagą jest napisać długi tekst, a heroizmem go przeczytać.
    • privus Re: Katolicyzm odchodzi do lamusa 02.03.22, 20:45
      Bez tej perspektywy wyraźnie widać, że nie wszystkim odpowiada odkrywcza wędrówka ciemnymi tunelami po kościelnych torach.
      • kociak40 Re: Katolicyzm odchodzi do lamusa 03.03.22, 16:30

"Prawdziwy bóg kościoła katolickiego to złoto." - privus

W każdym śpi bestia, tylko nie każdy ma tyle siły, żeby ją obudzić.
        KK ma taką siłę.
      • kociak40 Re: Katolicyzm odchodzi do lamusa 08.03.22, 20:10

"Codziennie, powtarzam codziennie ..." - mim...

... Dlatego tak dużo piszę, ponieważ tak mało czytam.
    • privus Re: Katolicyzm odchodzi do lamusa 01.10.22, 22:14
      Potwierdził to już dawno Ratzinger pisząc o upadku Kościoła i nazywając go "tonącą łodzią".
      info.wiara.pl/doc/152265.Kard-Ratzinger-Tonaca-lodz-Kosciola
      • wariant_b Re: Katolicyzm odchodzi do lamusa 01.10.22, 22:51
        privus napisał:

> Potwierdził to już dawno Ratzinger pisząc o upadku Kościoła i nazywając go "tonącą łodzią".

Jak sądzę, przyszły papież podsumował w ten sposób pontyfikat swojego poprzednika.
        • privus Re: Katolicyzm odchodzi do lamusa 02.10.22, 17:18
          Też tak myślę. Nic też dziwnego, że jeszcze przed uprawomocnieniem się wyroku Międzynarodowego Trybunału d/s Zbrodni Kościoła i Państwa w trybie nagłym opuścił opuścił później swój papieski stolec.
    • oszol-lom-z-rm Re: Katolicyzm odchodzi do lamusa 02.10.22, 17:09
      Ten posoborowy owszem śle na szczęście jest jeszcze kościół trydencki
      • privus Re: Katolicyzm odchodzi do lamusa 02.10.22, 17:23
        Sobór trydencki mimo trwania przez 18 lat, ani nie rozpoczął, ani też nie zakończył ciemnej karty w historii chrześcijaństwa.
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka