oszolom-z-radia-maryja
28.11.12, 14:40
ten temat jest często poruszany przez was ale zwykle jest on ujmowany jednostronnie i najczęściej przebija przez to tryumfalizm ze kościół ma sie źle i wieszczą jego rychły koniec. Tymczasem sprawa jest o wiele bardziej skomplikowana. Ja zwykle tu kontrowałem tym ze są przypadki nawróceń i jest tego cała masa o czym nie raz tu pisałem. Są odejścia to prawda ale nie zawsze one sa definitywne, wielu z nich prędzej czy później do kościoła wraca. A co w ogóle powoduje odejścia? przyczyn jest wiele. Wymienię te najważniejsze
1.Kryzys wiary spowodowany jakimś wyidealizowanym obrazem Boga i kościoła na modłę i podobieństwo do współczesnych realiów, a Bóg jest ponadczasowy
2. Drastyczne przeżycie związane zwykle z utrata kogoś bardzo bliskiego np śmierć ojca matki
siostry brata, ukochanego ukochanej itd.
3. podatność na antyklerykalną propagandę sącząca się z mediów masowych - lansowanego przez nich konsumpcyjnego stylu życia oderwanego od wartości duchowych
4. Zawód związany z konkretna osoba duchowną bo ta się okazała się być osoba niegodna tego miana