wawrzanka
03.03.21, 08:56
Czym jest transhumanizm? W wielkim skrócie jest to idea przedłużania ludzkiego życia i doskonalenia jego jakości poprzez integrację ludzkiego umysłu z komputerem. Idea ta ma wielu prekursorów, autorów i zwolenników. Są wśród nich zarówno ludzie wierzący, jak i niewierzący. Prace trwają na różnych poziomach i w ramach różnych projektów. Jednym z nich jest transfer umysłu. Na obecnym etapie transfer umysłu do komputera w celu przedłużenia życia człowieka nie jest możliwy, bo żaden komputer nie ma wystarczającej mocy obliczeniowej, aby pomieścić wszystkie neurony. Gdy jednak to się stanie to co - będziemy nieśmiertelni? Jakie jest wasze zdanie?
Moja fantazja na ten temat jest taka, że owszem, będzie to możliwe, ALE - aby udało się umysł przeszczepić do komputera i aby kontynuował on swoje życie - musi być na to zgoda samego człowieka. Wydaje mi się, że kto będzie chciał - będzie kontynuował życie w komputerze, a kto nie - to nie. Brzmi enigmatycznie, ale ci, którzy czytali niektóre moje wpisy dotyczące reinkarnacji wiedzą o co mi chodzi.