edico
20.09.21, 18:58
Wawrzanka w ciekawie zapowiadającym się wątku "rozważania biblijne"
poruszyła ciekawie zapowiadającym się temat dotyczącej biblijnej ceny głośnych dzisiaj cnót niewieścich. Nie wiele obiecywałem sobie w tej kwestii po lekturze Biblii i okazało się, że jestem w wielkim błędzie.
Z przytoczonego cytatu Księgi Powtórzonego Prawa wynika, że za niezaślubioną dziewicę w trakcie wykonywania woli bożej z mężczyzną, mężczyzna musi zapłacić jej ojcu srebrem a sam w nawiązce tej sankcji nie będzie jej mógł porzucić jej przez całe swoje życie. Trudno mi przeliczać walory kary, ale sankcja może okazać się zdecydowanie obustronnie ambiwalentna.
Księga Powtórzonego Prawa sięga dalej do karania kamienowaniem braku dziewictwa u poślubionej młodej kobiety: „jeśli oskarżenie to okaże się prawdziwym, bo nie znalazły się dowody dziewictwa młodej kobiety, wyprowadzą młodą kobietę do drzwi domu ojca i kamienować ją będą mężowie tego miasta, aż umrze” (Pwt 22,20-21).
W pierwszym przypadku młodzi mogą się stać sami swoimi niewolnikami. W drugim wypadku za to, że kobieta nie dała się złapać na utracie dziewictwa, zostanie ukamienowana.
Nawet buszmeni w kwestii poszanowania człowieka przez człowieka mają prawa i poglądy bardziej ucywilizowane.