oszol-lom-z-rm 28.06.22, 10:20 www.fronda.pl/a/Rekordowa-liczba-apostazji-w-niemieckim-Kosciele,201428.html - oto czym się kończy unowocześnianie kościoła Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
feelek Re: Masowe wystąpienia z kościoła w Niemczech 28.06.22, 10:27 Oho! .... jeszcze jeden dołączył do antykościelnej propagandy! ...wystarczy tu chwilę pobyć, a jak się udziela antyklerykalizm.... mamy oto antyklerykała spod znaku Lefebre' a witamy witamy Odpowiedz Link Zgłoś
wariant_b Re: Masowe wystąpienia z kościoła w Niemczech 28.06.22, 10:33 Po prostu feudalizm już się skończył, a jego "dinozaury" wymierają. Tyle, że w odróżnieniu od Polski, apostazja w Niemczech bije po kieszeni. Odpowiedz Link Zgłoś
oszol-lom-z-rm Re: Masowe wystąpienia z kościoła w Niemczech 28.06.22, 10:51 Miejsce chrześcijaństwa w Europie zach zajmuje islam Odpowiedz Link Zgłoś
kociak40 Re: Masowe wystąpienia z kościoła w Niemczech 28.06.22, 12:10 oszol-lom-z-rm napisał: > Miejsce chrześcijaństwa w Europie zach zajmuje islam Islam jest TYLKO ofertą zastępczą dla katolików, którzy nie chcą popierać mafii Watykańskiej, a chcą mieć wybór religii zastępczej. Innych to nie dotyczy. W Niemczech jest już tak mało katolików, że ta przestępcza Mafia tam zdechnie i żaden Islam jest niepotrzebny. Może to dotyczyć ewentualnie tylko Polski. Odpowiedz Link Zgłoś
oszol-lom-z-rm Re: Masowe wystąpienia z kościoła w Niemczech 28.06.22, 12:36 islam wyznają wylącznie napływowi z Afryki płn i bliskiego wschodu Odpowiedz Link Zgłoś
qwardian Re: Masowe wystąpienia z kościoła w Niemczech 28.06.22, 12:37 W sprawach moich teutońskich i pruskich braci zastrzegam wyłączność, jeżeli nie znajdziecie schronienia w katolickich piwnicach i klasztorach, to znajdziecie szczęście w uczciwej pracy u Narodowego Robotnika Odpowiedz Link Zgłoś
feelek Re: Masowe wystąpienia z kościoła w Niemczech 28.06.22, 15:31 qwardian napisał: > W sprawach moich teutońskich i pruskich braci zastrzegam wyłączność, jeżeli nie > znajdziecie schronienia w katolickich piwnicach i klasztorach, to znajdziecie > szczęście w uczciwej pracy u Narodowego Robotnika > .... .... pan panie Qwerty, to masz braci, ale są to naziwariaci od Narodowego Robotnika z psychuszki w Zwariutingen ( to pod Schwirenstein). Odpowiedz Link Zgłoś
oszol-lom-z-rm Re: Masowe wystąpienia z kościoła w Niemczech 28.06.22, 20:36 Was? Odpowiedz Link Zgłoś
feelek Re: Masowe wystąpienia z kościoła w Niemczech 29.06.22, 03:06 - Eeeee! Poznaniacy! Pocałujciie nas w d....! [oszol-lom-z-rm napisał: - Was?] - Nas! Odpowiedz Link Zgłoś
oszoloom.z.rm Re: Masowe wystąpienia z kościoła w Niemczech 30.06.22, 11:33 na pieszczotę to trzeba sobie zasłużyć! Odpowiedz Link Zgłoś
pocoo Re: Masowe wystąpienia z kościoła w Niemczech 29.06.22, 11:19 oszol-lom-z-rm napisał: > Was? "Kapusta und kwas". Odpowiedz Link Zgłoś
oszol-lom-z-rm Re: Masowe wystąpienia z kościoła w Niemczech 01.08.22, 18:32 Blumenkohl und saure Odpowiedz Link Zgłoś
feelek Re: Masowe wystąpienia z kościoła w Niemczech 29.06.22, 03:11 wariant_b napisał: > Po prostu feudalizm już się skończył, a jego "dinozaury" wymierają. > Tyle, że w odróżnieniu od Polski, apostazja w Niemczech bije po kieszeni. ... ... ale że jak bije po kieszeni apostazja w Niemczech? : płaci się za rozpatrzenie wniosku o apostazję? Odpowiedz Link Zgłoś
wariant_b Re: Masowe wystąpienia z kościoła w Niemczech 29.06.22, 08:44 feelek napisał: > ... ale że jak bije po kieszeni apostazja w Niemczech? Niemcy mają podatek kościelny (Kirchensteuer) i nie należy oczekiwać, że apostaci będą chcieli dalej finansować Kościół Katolicki w Niemczech. Można sobie policzyć, ile rocznie kosztuje KK utrata 360 tysięcy wiernych. Odpowiedz Link Zgłoś
feelek Re: Masowe wystąpienia z kościoła w Niemczech 29.06.22, 10:45 a gdy kto deklaruje ateizm to chyba też może to (: ten ateizm) odliczyć jako 1% od PIT? To on obywatel [genosse (?)] nic nie traci na apostazji? Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Masowe wystąpienia z kościoła w Niemczech 29.06.22, 11:57 wariant_b napisał: > Można sobie policzyć, ile rocznie kosztuje KK utrata 360 tysięcy wiernych. No cóż, Niemcy też liczą ile ich rocznie kosztują ci opowiadacze bajek. Taniej wychodzi Rumcajs i Koszalek Opałek. S. Odpowiedz Link Zgłoś
qwardian Re: Masowe wystąpienia z kościoła w Niemczech 28.06.22, 12:21 Ja jestem Kościołem, uczęszczałem na msze w rycie trydenckim i nie miałbym problemu, gdyby głoszono Słowo Boże w hebrajskim, grece, albo natywnym języku Jezusa, aramejskim.. Odpowiedz Link Zgłoś
pocoo Re: Masowe wystąpienia z kościoła w Niemczech 28.06.22, 15:29 qwardian napisał: > Ja jestem Kościołem, uczęszczałem na msze w rycie trydenckim i nie miałbym prob > lemu, gdyby głoszono Słowo Boże w hebrajskim, grece, albo natywnym języku Jezus > a, aramejskim.. > No i wszyscy katolicy siedzieliby jak na tureckim kazaniu. Teraz też nie rozumieją niczego. Odpowiedz Link Zgłoś
oszol-lom-z-rm Re: Masowe wystąpienia z kościoła w Niemczech 28.06.22, 18:23 To już nie twoje zmartwienie Odpowiedz Link Zgłoś
feelek Re: Masowe wystąpienia z kościoła w Niemczech 29.06.22, 11:01 qwardian napisał: " .....Ja jestem Kościołem ...." ..... autoporównanie qwardiana do Kościoła jak najb. trafione... qwardian jak Kościół: - zmurszały (w poglądach) do szpiku kości, - wali się (?), - nie ma przyszłości, - sili się na oryginalność, której - ni na lekarstwo, .... ech qwardian, qwardian ty poznański pseudonazisto... Odpowiedz Link Zgłoś
oszoloom.z.rm Re: Masowe wystąpienia z kościoła w Niemczech 29.06.22, 11:11 on tylko Chrystysa cytował Odpowiedz Link Zgłoś
feelek Re: Masowe wystąpienia z kościoła w Niemczech 29.06.22, 11:14 to Chrystus był pseudonazistą? Odpowiedz Link Zgłoś
qwardian Re: Masowe wystąpienia z kościoła w Niemczech 29.06.22, 12:00 Zadałeś pytanie na które odpowiedź twierdząca, albo przecząca są niepomyślne, delikatnie mówiąc. Odpowiedz Link Zgłoś
oszoloom.z.rm Re: Masowe wystąpienia z kościoła w Niemczech 29.06.22, 12:41 to jakaś herezja! Odpowiedz Link Zgłoś
kociak40 Re: Masowe wystąpienia z kościoła w Niemczech 30.06.22, 00:05 "islam wyznają wylącznie napływowi z Afryki płn i bliskiego wschodu" - oszołom Zmiana miejsca pobytu nie łączy się ze zmianą wiary. Rdzennym europejczykom islam jest niepotrzebny. Odpowiedz Link Zgłoś
oszoloom.z.rm Re: Masowe wystąpienia z kościoła w Niemczech 30.06.22, 11:13 coraz więcej z nich przechodzi na islam, konwersje na islam mają miejsce głownie w środowiskach marksistowskich Odpowiedz Link Zgłoś
feelek Re: Masowe wystąpienia z kościoła w Niemczech 29.06.22, 13:15 qwardian: .....odpowiedź twierdząca jak i przecząca .... ....... ........ .....a więc jesteś pseudonazistą nie będąc pseudonazistą? czy też: ... nie będąc nazistą jesteś poznaniakiem? ..... ....będąc pseudonazistą nie jesteś .... ...... ... bo się cokolwiek pogubiłem.... Odpowiedz Link Zgłoś
kociak40 Re: Masowe wystąpienia z kościoła w Niemczech 30.06.22, 10:20 "bo się cokolwiek pogubiłem...." - feelek ... To co pogubiłem trudno byłoby zmieścić w jednym pomieszczeniu. Odpowiedz Link Zgłoś
kociak40 Re: Masowe wystąpienia z kościoła w Niemczech 30.06.22, 13:52 Podane menu na duże upały. W TV specjalistka od odżywiania podała jadłospis, który w czasie tych dużych upałów, zapewni nam w odczuciu lekkość. Podała co mamy zjeść na wieczór przed spaniem. Zjeść jak najwięcej kiszonych ogórków, wypić jak najwięcej sosu od nich, tak samo z kapustą kiszoną, wypić dużo octu jabłkowego. Na drugi dzień będziemy czuć się lekko i sprawnie pomimo upału. Zastosowałem się do tego i rewelacja. Sprawdziło się. Już rano zexsrałem się w łóżku, a później drugi raz na przystanku. Zrobiłem się tak lekki, że uniosłem się do góry. Odpowiedz Link Zgłoś
feelek Re: Masowe wystąpienia z kościoła w Niemczech 30.06.22, 17:10 kociak40 napisał: " Już rano zesrałem się w łóżku, a później drugi raz na przystanku." ..... żenada .... + nie temat forum - kociaka żenujące poczucie humoru. Odpowiedz Link Zgłoś
oszol-lom-z-rm Re: Masowe wystąpienia z kościoła w Niemczech 30.06.22, 20:06 Cała PO cała lewica w pełnej krasie - elity 3 RP Odpowiedz Link Zgłoś
feelek Re: Masowe wystąpienia z kościoła w Niemczech 30.06.22, 22:34 oszol-lom-z-rm napisał: "Cała PO cała lewica w pełnej krasie - elity 3 RP .... a żebys pan wiedział: to my [ : PO, Lewica, PSL] jesteśmy patriotami. Bo patrioci zagospodarowują obecną wersję Planu Marshalla! : te kilka tysięcy miliardów złotych na autostrady, wyremontowsne miasta, kościoły ... .... ... nie jak pp. z PiS, radyjanie, co zaprzepaszczacie jedyną, raz daną Polsce szansę na wyjście z biedy! Odpowiedz Link Zgłoś
oszol-lom-z-rm Re: Masowe wystąpienia z kościoła w Niemczech 01.07.22, 07:32 Taa…. Patrioci od siedmiu boleści …którzy chcieli przed ruskim bronić się na linii Wisły s polska wschodnia ? Ch z nią jak mawiał min Karpiński poseł PO z Lubelszczyzny Odpowiedz Link Zgłoś
feelek Re: Masowe wystąpienia z kościoła w Niemczech 01.07.22, 13:42 Tak, lepsi my patrioci niż ci co z ruskiem robią interesy i się z ruskiem przyjaźnią: 1.stacje benzynowe Lotos -> MOL [: ruska agentura, część ruskiego Łukoil], 2. przyjaźń z Orbanem( może nie?) ruskim agentem, 3. przyjaźń z Le Pen ( finansowana przez Putina), 4. przyjaźń z Salvinim ruskim agentem ... .... czy można sobie wyobrazić wiekszych patriotów? Jakoś PO nie ma takich przyjaciół .... Odpowiedz Link Zgłoś
kociak40 Re: Masowe wystąpienia z kościoła w Niemczech 01.07.22, 15:02 "daną Polsce szansę na wyjście z biedy!" - feleek Bieda jest bezczelana, każdemu może zajrzeć w oczy. Odpowiedz Link Zgłoś
feelek Re: Masowe wystąpienia z kościoła w Niemczech 01.07.22, 15:18 kociak40 napisał: "... Bieda jest bezczelana, każdemu zagląda w oczy...." .... ... w jedno oko - na Maroko, a w drugie : gdzie Narew się łączy z Bugiem. Odpowiedz Link Zgłoś
kociak40 Re: Masowe wystąpienia z kościoła w Niemczech 01.07.22, 15:00 "+ nie temat forum - kociaka żenujące poczucie humoru." - feelek Tu masz rację, płaski humor i nie namiejscu. Przeceniony humor niewiele jest wart. Tylko natura jest genialna nie popełnia błędów, dla człowieka do tego nie wystarcza jednego życia. Odpowiedz Link Zgłoś
oszol-lom-z-rm Re: Masowe wystąpienia z kościoła w Niemczech 14.07.22, 09:05 Chrześcijanie w tym kraju sa już mniejszością www.rp.pl/spoleczenstwo/art36695091-chrzescijanie-w-niemczech-juz-w-mniejszosci - większość ateiści ale ten stan nie potrwa zyt długo . Za kilka kilkanaście lat większość będą stanowić muzułmanie … Odpowiedz Link Zgłoś
wariant_b Re: Masowe wystąpienia z kościoła w Niemczech 14.07.22, 10:27 oszol-lom-z-rm napisał: > - większość ateiści ale ten stan nie potrwa zyt długo . Za kilka kilkanaście > lat większość będą stanowić muzułmanie … Ale nie kosztem ateistów - to wierzący będą zmieniali kościół lub rezygnowali z religii. Nie zanosi się na to, żeby w demokratycznych państwach była możliwa przymusowa islamizacja, tak jak przymusowa była chrystianizacja w okresie feudalnym, gdy poddany zmuszany był do przyjmowania religii suwerena. Odpowiedz Link Zgłoś
feelek Re: Masowe wystąpienia z kościoła w Niemczech 14.07.22, 10:56 wariant_b napisał: "Nie zanosi się na to, żeby w demokratycznych państwach była możliwa przymusowa islamizacja, tak jak przymusowa była chrystianizacja w okresie feudalnym, gdy poddany zmuszany był do przyjmowania religii suwerena." .... ma Wariant zapewne także przymusową ateizację z ZSRR z lat 1920- 1990? ........ ....chyba nieeeee.... .... czy bo zmuszanie ludzi do ateistycxnego myślenia można jakkolwiek podciągnąć pod: ....... " ....zmuszany (...) do przyjmowania religii suwerena ...." .... I Sekretarz KPZR/ I Sekretarz GUBISPOŁKOMa/ I Sekretarz KOŁISPOŁKOMa = suweren ??? .... eeee nieee on miał znacznie ..... WIĘKSZĄ WŁADZĘ niż jakiś tam katolicki biskup/ rycerz/zakonnik krzyżacki/ whatever w Średniowieczu we Francji/ Niemczech/ Polsce . .... Odpowiedz Link Zgłoś
qwardian Re: Masowe wystąpienia z kościoła w Niemczech 14.07.22, 11:51 wariant_b napisał: > Ale nie kosztem ateistów Zwłaszcza pedałki i Żydzi mają tam świetlaną glorię. Teutońska policja będzie się temu przyglądać z uśmiechem. Odpowiedz Link Zgłoś
feelek Re: Masowe wystąpienia z kościoła w Niemczech 14.07.22, 12:15 qwardian napisał: " ....Zwłaszcza pedałki i Żydzi mają tam świetlaną glorię. Teutońska policja będzie się temu przyglądać z uśmiechem...." ....... ..... mam pytania: ... 1). ." ...kto to są " ...pedałki ..." czy to czasem nie homoseksualiści? więc czemu nie: " ....pederaści ..." ? [ Słownik PWN, 1972 ":....pederasta - inaczej homoseksualista ..." " ....pedałki ...." to określenie obraźliwe, pejoratywne... a przecież na obrażaniu kogokolwiek panu nie zależy .... ..... 2) .... czemu ".... Żydzi ....", a nie: żydzi? Przecież gdy jest mowa o czyimś wyznaniu, używamy małej litery: ...katolik, muzułmanin .... więc także: żyd - jako wyznawca mozaizmu ... ...." .... w tłumie dominowali katolicy choć nie brakowało tam także muzułmanów i żydów ..." Odpowiedz Link Zgłoś
edico Re: Masowe wystąpienia z kościoła w Niemczech 17.07.22, 17:24 Tendencje takie występują nie tylko w Niemczech. W porównaniu z głoszonym przez Glempa 98% skatoliczeniem Polaków na dzień dzisiejszy jest to już katastrofa. www.money.pl/pieniadze/kosciol-liczy-wiernych-z-roku-na-rok-jest-ich-coraz-mniej-to-juz-kryzys-6686331430410784a.html Odpowiedz Link Zgłoś
kociak40 Re: Masowe wystąpienia z kościoła w Niemczech 17.07.22, 18:30 "Tendencje takie występują nie tylko w Niemczech." - edico Zdarza się, że najgorszymi pętami są żarłoczne więzy religijne. Odpowiedz Link Zgłoś