oszol-lom-z-rm 17.12.22, 23:45 www.fronda.pl/a/Oto-dowody-na-istnienie-Boga-2,208924.html - aż zaniemówiłem … Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
snajper55 Re: Dowody na istnienie Boga 18.12.22, 00:06 oszol-lom-z-rm napisał: > www.fronda.pl/a/Oto-dowody-na-istnienie-Boga-2,208924.html > - aż zaniemówiłem … Oczywiści że Allah istnieje. Nikt rozsądny przecież nie ma wątpliwości. Allahu akbar! S. Odpowiedz Link Zgłoś
adam.eu Re: Dowody na istnienie Boga 18.12.22, 07:09 To jak Ci "zaniemówienie" przejdzie, podziel się tym dowodem. Cóż tam takiego pisze, co traktujesz jako dowód istnienia Boga? Odpowiedz Link Zgłoś
oszol-lom-z-rm Re: Dowody na istnienie Boga 18.12.22, 10:19 Zmartwychwstanie Jezusa tez jest udowodnione naukowo odsyłam do mojego archiwalnego wątku Odpowiedz Link Zgłoś
adam.eu Re: Dowody na istnienie Boga 18.12.22, 12:23 oszol-lom-z-rm napisał: > Zmartwychwstanie Jezusa tez jest udowodnione naukowo odsyłam do mojego archiwa > lnego wątku Dałeś link, jako dowód, nie czytałem go, czekałem na jakiś opis, teraz znów odsyłasz mnie do Twojego zarchiwizowanego wątku nawet bez linku. Osobiście nie będę krzyczał, że Jezus nie zmartwychwstał, ale nie będę też nie mam odwagi jednoznacznie powiedzieć, że jest to prawda. Z ewangelii wynika, że uczniowie od razu nie rozpoznawali Jezusa, jak się z nim spotkali(?) po jego śmierci. Nie wiem, jak ten fakt jest tłumaczony. Odpowiedz Link Zgłoś
adam.eu Re: Dowody na istnienie Boga 18.12.22, 12:26 A poza tym, o ile się nie mylę, to Jezus mówił, że jest Synem Bożym, a nie Bogiem. Żydzi i inne religie traktują go jako proroka, a nie Boga, tak mi się wydaje. Więc ktoś tu kręci. Odpowiedz Link Zgłoś
antares504 Re: Dowody na istnienie Boga 18.12.22, 20:12 Hejka ~Adam.eu. Masz rację co do Jezusa, on nie jest Bogiem, uważał siebie tylko za mesjasza. Też dopowiem, że nie wypełnił on żadnego proroctwa mesjańskiego w ST, dlatego wcześni chrześcijanie, w tym autorzy Ewangelii, zaczęli wskazywać wersety, które wyrwane z kontekstu wydawały się jako tako pasować do Jezusa i zaczęli nazywać je proroctwami. Gdzieś do roku 90 n.e. Jezus był tylko męczennikiem, sami chrześcijanie mieli różne poglądy na temat relacji Jezusa z Ojcem, a zwycięstwo opcji zrównującej go z Ojcem było efektem długotrwałego procesu tarć teologicznych i rozgrywek politycznych po roku 90 n.e. Odpowiedz Link Zgłoś
adam.eu Re: Dowody na istnienie Boga 19.12.22, 10:51 Czy mam rozumieć, że nie akceptujesz Nowego Testamentu? Tak na marginesie, nie mam jednoznacznego zdania na te tematy. A i czy Jezus zmartwychwstał? Masz jakąś hipotezę, czy wręcz pewność? Odpowiedz Link Zgłoś
heinrihh Re: Dowody na istnienie Boga 19.12.22, 11:26 Skoro twierdzisz że proroctwa St nie mówią o Jezusie to udowodnij, chociażby na izajaszu Relacje Jezus-Ojciec. Tu Bóg przez proroctwa nazywa Jezusa synem jak i sam Jezus w NT nazywa Boga swoim Ojcem. I mówi wyraźnie po co przyszedł. Owszem Jezus nie jest Bogiem bo Bóg jest jeden, ale jest jego synem naszym Panem Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Dowody na istnienie Boga 19.12.22, 11:38 heinrihh napisał: > Owszem Jezus nie jest Bogiem bo Bóg jest jeden, ale jest jego synem naszym Pane > m Kościoły chrześcijańskie twierdzą coś dokładniej w przeciwnego. Twierdzą, że Jezus jest bogiem. Ale oczywiście nie musisz, jak ja, do żadnego należeć i możesz twierdzić co ci się podoba. S. Odpowiedz Link Zgłoś
heinrihh Re: Dowody na istnienie Boga 19.12.22, 12:12 Odpowiedź i 2 pytania Stawiasz twierdzenia które tobie się podobają. Mówiąc że kościoły twierdzą iż Jezus jest Bogiem masz na myśli wszystkie kościoly? Czy na potwierdzenie swoich ewentualnych twierdzeń okażesz się znajomością Biblii czy katechizmu kk? Odpowiedz Link Zgłoś
olszak-przytycki Re: Dowody na istnienie Boga 19.12.22, 11:56 Jezus nie wypełnił proroctw starotestamentowych odnośnie Mesjasza. W którym miejscu Starego Testamentu Bóg mówi:"Oto będzie mój Syn Jezus". Odpowiedz Link Zgłoś
olszak-przytycki Re: Dowody na istnienie Boga 20.12.22, 12:25 Przypadkowa zbieżność... A gdzie zmartwychwstali umarli?Gdzie sąd?Gdzie królowanie światu. Ponieważ te i inne proroctwa nie wypełniły się,chrześcijanie sprytnie ogłosili,że Jezus przyjdzie jeszcze raz. Odpowiedz Link Zgłoś
heinrihh Re: Dowody na istnienie Boga 20.12.22, 15:07 Zmartwychwstanie - pisze w NT Sąd - Nt Królestwo i ponowne przyjście-też Nt Nie bende wklejał tobie konkretów z Bibli skoro nie chce się tobie czytać Odpowiedz Link Zgłoś
olszak-przytycki Re: Dowody na istnienie Boga 20.12.22, 15:25 heinrihh napisał: > Zmartwychwstanie - pisze w NT > Sąd - Nt > Królestwo i ponowne przyjście-też Nt > > Nie bende wklejał tobie konkretów z Bibli skoro nie chce się tobie czytać Proroctwa dotyczące przyjścia są w Starym Testamencie. Te mające się stać z Nowego Testamentu są po to by ukazać,że Jezus jest Mesjaszem. Ale wg pism ze Starego Testamentu Jezus Mesjaszem nie był. Odpowiedz Link Zgłoś
heinrihh Re: Dowody na istnienie Boga 20.12.22, 16:11 Iz53 i 46 bodajże jest tego wiecej Odpowiedz Link Zgłoś
olszak-przytycki Re: Dowody na istnienie Boga 20.12.22, 17:20 "Mesjasz w judaizmie Teolodzy judaizmu uważają, iż Jezus nie może być Mesjaszem, ponieważ nie wypełnił proroctw Izajasza i Ezechiela:[12] Izajasz twierdził, iż Mesjasz będzie potomkiem linii męskiej króla Dawida (człowiekiem, a nie Bogiem lub "synem Boga"). Mesjasz miał odbudować Świątynię, spowodować powrót wszystkich Żydów do ojczyzny, rządzić jako król i rozpocząć "epokę pokoju i sprawiedliwości", w której inne narody uznają zło, jakie wyrządziły "narodowi wybranemu". według Ezechiela Mesjasz ma odrodzić naród żydowski. Życie Jezusa nie było zgodne z tymi proroctwami: Jezus żył w czasach gdy istniała Świątynia w Jerozolimie, Żydzi nie byli jeszcze wygnani z ojczyzny, nie był nigdy królem, nie nastąpiła epoka pokoju, nie odrodził także Żydów, ale pogorszył ich sytuację. Jeszcze w czasach pierwszych chrześcijan rabini odrzucili wiarygodność Jezusa m.in. z wyżej wymienionych powodów[potrzebny przypis]. Prawdziwy prorok Zgodnie z zasadami judaizmu prawdziwy prorok Boga musi nauczać zgodnie ze słowami Boga, zawartymi w Torze; nie może głosić innej natury Boga, nie może twierdzić, iż Bóg zmienił swoje dotychczasowe "odwieczne" postanowienia. Tanach (Biblia) opisuje 2 rodzaje fałszywych proroków: jeden głosi bałwochwalstwo, drugi naucza w imieniu Boga Izraela, ale twierdzi że dotychczasowe słowa boże i przykazania nie mają już zastosowania (lub wypowiada się fałszywie w imieniu Boga). Nawet osoba dokonująca nadnaturalnych czynów i znaków nie jest uznana za proroka, jeśli zaprzecza biblijnym prawom. W Talmudzie wyrażona jest opinia, iż po Malachiaszu nie było więcej proroków w Izraelu, co wskazuje na nieuznanie Jezusa za proroka." Odpowiedz Link Zgłoś
heinrihh Re: Dowody na istnienie Boga 20.12.22, 17:40 Masz Genealogie przodków Jezusa jako człowieka w Mateusza 1 Mesjasz odbudował świątynie jesteśmy nią my wierzacy i dopełnił prawa dla niej Jezus zanim my powstaliśmy istniał. Narodził się w ciele. My wcześniej nie istnieliśmy. Pisze w Nt że nasza ojczyzna jest w niebie Jeszua żadzi jako król i przyjdzie ponownie. Też pisze w Nt Mesjasz odrodził naród żydowski a każdy wierzący staje się dziedzicem obietnicy i potomkiem Abrahama Które narody wyrządziły zło a które są przeklęte masz też w Bibli. Np poczytaj o Ammonitach Co do reszty Świątynia Jerozolimska nie istnieje jak to powiedział Jeszua nie zostanie tu kamień na kamieniu. My jesteśmy ta odbudowaną świątynią. Jezus nie był prorokiem ale synem Boga, Mesjaszem. Nie zmienił prawa ale je wypełnił jak to sam powiedział Proste Odpowiedz Link Zgłoś
olszak-przytycki Re: Dowody na istnienie Boga 20.12.22, 18:04 Genealogia Jezusa-śmiechu warta. Przecież nie był potomkiem Józefa tylko dzieckiem Boga(wg oczywiście chrześcijaństwa). Mesjasz ma być potomkiem Dawida w linii męskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
heinrihh Re: Dowody na istnienie Boga 20.12.22, 18:13 No to się śmiej jeju Widzisz ta wiara pewnie nie dla ciebie Odpowiedz Link Zgłoś
olszak-przytycki Re: Dowody na istnienie Boga 20.12.22, 18:34 Po co mam wierzyć w coś co nie jest właściwym proroctwem? Odpowiedz Link Zgłoś
heinrihh Re: Dowody na istnienie Boga 20.12.22, 18:47 Był potomkiem Józefa, synem Boga. Jezus istniał zanim my powstaliśmy. On stał się człowiekiem w momencie narodzin. Tzn ze wcześniej istniał ale nie był człowiekiem. Stał się potomkiem Józefa jak my stalismy się dziećmi (potomkami) Abrahama. No nie wiem jak mam to wytłumaczyć jeszcze Odpowiedz Link Zgłoś
heinrihh Re: Dowody na istnienie Boga 20.12.22, 18:48 Narodził się w rodzinie Józefa. Może tak Odpowiedz Link Zgłoś
olszak-przytycki Re: Dowody na istnienie Boga 20.12.22, 19:15 Cóż to za dziwna logika. Jeśli był potomkiem Józefa to nie był potomkiem Boga. Odpowiedz Link Zgłoś
heinrihh Re: Dowody na istnienie Boga 20.12.22, 20:03 Był synem Bożym zanim się urodził, gdy się narodził stał się synem czlowieczym. Józef przyjol Jezusa jako swego syna. Masz opisane w Nt. Józef chciał potajemnie odprawić Maryję gdyż wiedział że nie jest Ojcem, ale anioł mu objawił że Maryja go nie zdradziła ze będzie to syn Boży. Józef przyjol Jezusa jako swoje dziecko do rodziny. Odpowiedz Link Zgłoś
wariant_b Re: Dowody na istnienie Boga 20.12.22, 19:25 heinrihh napisał: > On stał się człowiekiem w momencie narodzin. Tzn ze wcześniej istniał ale nie był człowiekiem. Czy mamy rozumieć przez to, że płód człowiekiem nie jest? Odpowiedz Link Zgłoś
heinrihh Re: Dowody na istnienie Boga 20.12.22, 19:29 Jezus istniał przed nami wszystkimi. Był synem Boga. Narodził się w ciele aby stać się człowiekiem. Duch-dusza-ciało Wiec nie wiem co chcesz z tym płodem. Prócz płodu w którym powstałeś nie otrzymałeś i duszy? Wtedy właśnie powstałeś Odpowiedz Link Zgłoś
wariant_b Re: Dowody na istnienie Boga 20.12.22, 19:43 heinrihh napisał: > Wiec nie wiem co chcesz z tym płodem. Prócz płodu w którym powstałeś > nie otrzymałeś i duszy? Wtedy właśnie powstałeś Znaczy, według św. Tomasza w czterdziestym dniu ciąży? Ale Jezus miał duszę już wcześniej, jako boska zygota? Odpowiedz Link Zgłoś
olszak-przytycki Re: Dowody na istnienie Boga 20.12.22, 19:57 heinrihh napisał: > Jezus istniał przed nami wszystkimi. Był synem Boga. Narodził się w ciele aby s > tać się człowiekiem. > Duch-dusza-ciało > > Wiec nie wiem co chcesz z tym płodem. Prócz płodu w którym powstałeś nie otrzym > ałeś i duszy? Wtedy właśnie powstałeś Teraz twierdzisz,że był synem Boga i że istniał od zawsze. A przecież Mesjasz miał być potomkiem Dawida. Podajesz sprzeczne argumenty. Odpowiedz Link Zgłoś
heinrihh Re: Dowody na istnienie Boga 20.12.22, 20:07 Bo jest potomkiem Dawida. Jezus zanim się narodzil był i jest synem Boga. Gdy się narodził stał się synem czlowieczym-synem Boga. Wcześniej nie był człowiekiem, jak i Bóg nie jest człowiekiem. Odpowiedz Link Zgłoś
heinrihh Re: Dowody na istnienie Boga 20.12.22, 20:09 Narodził się w rodzinie Józefa więc stał się jako człowiek automatycznie potomkiem Dawida Odpowiedz Link Zgłoś
heinrihh Re: Dowody na istnienie Boga 20.12.22, 20:11 Mimo że jako nie człowiek istniał wcześniej od Dawida, to jako człowiek stał się jego potomkiem przez Józefa który go przyjol Odpowiedz Link Zgłoś
heinrihh Re: Dowody na istnienie Boga 20.12.22, 20:12 Bo jako człowiek narodził się po Dawidzie Odpowiedz Link Zgłoś
olszak-przytycki Re: Dowody na istnienie Boga 20.12.22, 20:33 "Sześć wyzwań żydowskiego mesjasza Tanach opisuje sześć wyzwań, którym żydowski mesjasz musi sprostać, zanim zostanie potwierdzone, że jest on królem mesjańskim: Powrót wszystkich Żydów z wygnania (diaspory) na ziemię Izraela (zobacz Księga Powtórzonego Prawa 30:3, Izajasz 11:11-12, Jeremiasz 30:3 i 32:37, Ezechiel 36:24 i 11:17). Obudowanie Świątyni w Jerozolimie (zobacz Izajasz 2:2-3, 56:6-7, 60:7, 66:20, Ezechiel 37:26-27, Malachiasz 3:4) Pokój na świecie (zobacz Micheasz 4:1-4, Ozeasz 2:20, Izajasz 2:1-4 i 60:18) Wszyscy Żydzi mają przestrzegać wszystkich prawa Tory (zobacz Ezechiel 37:24, Księga Powtórzonego Prawa 30:8 i 10, Jeremiasz 31:32, Ezechiel 11:19-20 i 36:26-27 Ma istnieć uniwersalna wiedza o Bogu wśród całej ludzkości (zobacz Zachariasz 3:9, 8:23, 14:9 i 16, Izajasz 45:23, 66:23, Jeremiasz 31:33, Ezechiel 38:23, Psalmy 86:9, Sofoniasz 3:9) Król namaszczony (melech hamasziach) musi być z plemienia Judy oraz być potomkiem linii Dawida i Salomona. Należy przy tym zaznaczyć, że przynależność plemienną otrzymuje się wyłącznie z linii ojca (zobacz Księga Rodzaju 49:10, 2 Księga Samuela 7:12-14, 1 Księga Kronik 22:9-10, Księga Liczb 1:1-18). Jak powszechnie wiadomo, Jezus nie wykonał ani jednego z wyżej wymienionych wyzwań: Nie wszyscy Żydzi mieszkają dziś w Izraelu Świątynia nadal nie jest odbudowana Nie ma pokoju na świecie Wszyscy Żydzi nadal nie przestrzegają wszystkich praw Tory Cały świat nadal nie poznał Boga Według chrześcijaństwa Jezus nie miał ziemskiego ojca" Chrześcijaństwo jest żydowską herezją.Jest nieprawdziwe. Odpowiedz Link Zgłoś
wariant_b Re: Dowody na istnienie Boga 20.12.22, 22:14 olszak-przytycki napisał(a): > Chrześcijaństwo jest żydowską herezją.Jest nieprawdziwe. Dlatego, gdyby nie Poncjusz Piłat, Jezus pewnie zostałby ukamienowany, a następnie powieszony na palu. Co zdaje się nie byłoby sprzeczne z którymś z proroctw. Odpowiedz Link Zgłoś
heinrihh Re: Dowody na istnienie Boga 20.12.22, 22:20 Ogółem stwierdzam bez ogrudek że w tym wypracowaniu zaryłes wiedzą po asfalcie Przepraszam ale mielisz temat od nowa już rozmawialiśmy o tym Jezus sprawił że każdy wierzący stał się potomkiem Abrahama i dziedzicem obietnicy, czyli kim? Żydem Powrót wszystkich Żydów - wiąże się z odnową Izraela Za 12.8-10 Za14. 4 Za 14.3-5 PS 22 i tak dalej Odbudowa świątyni Sam w swoich wersetach przytaczasz opis że stanie się to przy końcu świata a dalsze wersety mówią o świątyni gdzie mieszkać będzie Bóg i Król czyli Jego syn. Sam Jezus jest też wiadomym z Nt że przyjdzie ponownie i po co powróci - i tu masz odpowiedź na resztę twoich tez Słabe opracowanie pewnie pokopiowales od rabinów z internetu. Żydzi nie przestrzegają swojej tory- i o tym mówią proroctwa jak i Jezus oraz apostolowie Nie wszyscy żydzi mieszkają dziś w Izraelu-sam podałeś odnośniki w których zawarte jest kiedy mieszkać będą poszukaj sobie Świątynia nadal nie jest odbudowana-i o tym mówią pisma mówią też kiedy będzie :) Wg. Chrześcijaństwa Jezus nie miał ziemskiego Ojca- Józef przeczytaj jeszcze raz Odpowiedz Link Zgłoś
olszak-przytycki Re: Dowody na istnienie Boga 21.12.22, 11:29 Przecież wiadomo,że nie są to moje słowa... Mesjasz nie miał przyjść dwa razy. Ponieważ Jezus umarł chrześcijanie wymyślili,że pojawi się jeszcze raz przy końcu świata. Nie widzisz tego wymysłu? Odpowiedz Link Zgłoś
heinrihh Re: Dowody na istnienie Boga 21.12.22, 19:08 Masz prawo wierzyć jak uwarzasz. Ja pisze moje zdanie i ty powinieneś pisać swoje bez czy nie widzisz, Jezus jest be... . Na tym polega kulturalna rozmowa. Bez wpychania się ze sobą. Przykłady które podawałeś przedstawiają mi pogląd Judaizmu rabinicznego, który to pogląd nie wyszedł poza obszary żydowskiego Izraela. Żydzi dalej tam uczą np. że Polacy jak i Niemcy są winni holokaustu, przeciętni wierzący nie mają pojęcia że Jezus był Żydem...... Zarówno stary Testament jak i nowy mówią o czasach ostatecznych. Dla mnie naprawdę jak najbardziej proroctwa pokrywają się z postacią Jezusa, jego życiem i wypełnieniem prawa. Jego życie opisane w proroctwach, śmierć, życie, ponowne przyjście które wywnioskować można chociażby z proroctwa o przyjściu króla przez bramę wschodnią itd. To co mówił sam Jezus że po jego śmierci nastaną odstępstwa, fałszywi prorocy itp. Uważasz inaczej, jesteś wyznawca innej wiary, lub nie wierzysz wogule. Twoja sprawa, twoje życie. Miłego wieczoru Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Dowody na istnienie Boga 21.12.22, 23:30 heinrihh napisał: > Jego życie opisane w proroctwach Nie, to autorzy bajek o Jezusie pisali je tak, aby opisywane historyjki pasowały do proroctw. S. Odpowiedz Link Zgłoś
heinrihh Re: Dowody na istnienie Boga 22.12.22, 04:17 Wiesz tak samo można mówić, że Ty opowiadasz bajki o nieistniejącym Jezusie. Kręcenie kotka Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Dowody na istnienie Boga 22.12.22, 19:00 heinrihh napisał: > Wiesz tak samo można mówić, że Ty opowiadasz bajki o nieistniejącym Jezusie. > Kręcenie kotka A cóż ja opowiadam o mitycznym Jezusku? Co najwyżej cytuje bajki tworzące Biblie. S. Odpowiedz Link Zgłoś
heinrihh Re: Dowody na istnienie Boga 22.12.22, 19:58 Z tego co widzę to cytujesz innych albo stawiasz swoje tezy jako fakt typu: * Bóg ani szatan nie istnieją * Lucyfer to pracownik jahwe *.... To autorzy bajek o Jezusie..... Więc skoro twierdzisz że Twoje tezy nie są bajkami udowodnij, przykłady, konkrety Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Dowody na istnienie Boga 24.01.23, 02:02 heinrihh napisał: > Z tego co widzę to cytujesz innych albo stawiasz swoje tezy jako fakt typu: > * Bóg ani szatan nie istnieją > * Lucyfer to pracownik jahwe > *.... To autorzy bajek o Jezusie..... > > Więc skoro twierdzisz że Twoje tezy nie są bajkami udowodnij, przykłady, konkre > ty Dlaczego ja mam cos udowadniać??? Pierwsi niech udowodnią swoje tezy ci, którzy długo przede mną je postawili. Ci twierdzący że bogowie, krasnoludki, wampiry, utopce, jednorożce istnieją. S. Odpowiedz Link Zgłoś
erg_samowzbudnik Re: Dowody na istnienie Boga 22.12.22, 06:12 Był zamach w Smoleńsku . Dowodem jest film fabularny. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Dowody na istnienie Boga 22.12.22, 18:59 erg_samowzbudnik napisał: > Był zamach w Smoleńsku . Dowodem jest film fabularny. I Biblia. To znaczy Raport Macierewicza. S. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Dowody na istnienie Boga 18.12.22, 14:02 oszol-lom-z-rm napisał: > Zmartwychwstanie Jezusa tez jest udowodnione naukowo odsyłam do mojego archiwa > lnego wątku Tak jest udowodnione jak zamach smoleński. Tutka przynajmniej istniała, a Jezus to postać z chrześcijańskiej mitologii. S. Odpowiedz Link Zgłoś
pocoo Re: Dowody na istnienie Boga 20.12.22, 13:12 oszol-lom-z-rm napisał: > Zmartwychwstanie Jezusa tez jest udowodnione naukowo... W czasie śmierci Jezusa nastąpiła ciemność, ziemia się zatrzęsła, groby otworzyły i zmartwychwstali sprawiedliwi. Siedzieli w grobach przez trzy dni gdyż napisano w księgach, że Jezus musi zmartwychwstać jako pierwszy. Mam nadzieję, że to też udowodnisz naukowo , a przede wszystkim logicznie. Odpowiedz Link Zgłoś
edico Re: Dowody na istnienie Boga 07.01.23, 17:07 Katoliccy naukowcy wielokrotnie udowadniali, jaki wpływ na nasze życie wywarły anioły przenosząc np. nie tylko wielotonowe schody do świątyń katolickich. Odpowiedz Link Zgłoś
edico Re: Dowody na istnienie Boga 23.01.23, 01:07 Miałeś podzielić się dowodami a nie legendami. Odpowiedz Link Zgłoś
qwardian Re: Dowody na istnienie Boga 18.12.22, 09:02 Dowodem na istnienie Belzebuba, jest czerskie Forum Religia, na istnienie Boga z kolei jest Wszechświat, życie i człowiek stworzony na podobieństwo Boga.. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Dowody na istnienie Boga 18.12.22, 09:49 qwardian napisał: > Dowodem na istnienie Belzebuba, jest czerskie Forum Religia, na istnienie Boga > z kolei jest Wszechświat, życie i człowiek stworzony na podobieństwo Boga.. O, kolejny giaur nawrócony. Chwała ci Panie! Allahu Akbar! S. Odpowiedz Link Zgłoś
hana2 Re: Dowody na istnienie Boga 18.12.22, 10:12 Belzebuba stworzył bóg, aby przy jego pomocy wystawiać swoje dzieci na próbę i testować ich wytrzymałość. Odpowiedz Link Zgłoś
oszol-lom-z-rm Re: Dowody na istnienie Boga 18.12.22, 10:20 Zbuntowanym aniołem był Z Lucyfer a resztę diabłów już on sam stworzył Odpowiedz Link Zgłoś
hana2 Re: Dowody na istnienie Boga 18.12.22, 10:28 To oni (te zbuntowane anioły) przysparzają nam cierpienia? Czy może bóg nam zsyła cierpienie, aby sprawdzać ile jesteśmy w stanie znieść i nie odwrócić się od niego. Skąd cierpienie na ziemi? Od Boga czy Szatana? Odpowiedz Link Zgłoś
qwardian Re: Dowody na istnienie Boga 18.12.22, 11:16 hana2 napisała: > Skąd cierpienie na ziemi? Od Boga czy Szatana? Od początku piszę, że katolicyzm to religia cierpiętnicza, bez cierpienia i ciężkiej pracy nie ma miejsca na dobro. Szatan kusi i tumani ludzkość iluzją, kosmetykami, oszustwem, kłamstwem i pasożytnictwem, stąd jego obecność w mediach, płytkich żądzach i słabościach leniwego człowieka. Narodowy Robotnik zdecydowanie odrzuca ten styl życia/.. Odpowiedz Link Zgłoś
adam.eu Re: Dowody na istnienie Boga 18.12.22, 12:39 qwardian napisał: > Od początku piszę, że katolicyzm to religia cierpiętnicza, bez cierpienia i cię > żkiej pracy nie ma miejsca na dobro. Szatan kusi i tumani ludzkość iluzją, kosm > etykami, oszustwem, kłamstwem i pasożytnictwem, stąd jego obecność w mediach, p > łytkich żądzach i słabościach leniwego człowieka. To taki styl działanie hierarchów KK? Narodowy Robotnik zdecydowani A kimże, czy czymże jest ten wspomniany przez Ciebie "Narodowy Robotnik"? > e odrzuca ten styl życia/.. Odpowiedz Link Zgłoś
hana2 Re: Dowody na istnienie Boga 18.12.22, 12:54 "cierpiętnicza, bez cierpienia i ciężkiej pracy nie ma miejsca na dobro." Cierpienie rodzi krzywdę, a dobro rodzi się z miłości. Gdy kogoś kochasz to nie krzywdzisz, nie zadajesz cierpienia, bo zwyczajnie twoja wrażliwość na to nie pozwalaja. Bóg nie ma tej wrażliwości? Odpowiedz Link Zgłoś
zaczarowanyogrod Re: Dowody na istnienie Boga 18.12.22, 13:03 Dla Boga nasze życie jest jak sekunda, dla niego ważniejsze jest żebyśmy żyli bez cierpienia w życiu wiecznym, które trwa dłużej niż życie na ziemi. On z nami jest gdy cierpimy, jego Syn cierpiał. Z miłości do nas chce szczęścia po śmierci. Odpowiedz Link Zgłoś
hana2 Re: Dowody na istnienie Boga 18.12.22, 13:41 Wszystko co tu piszecie (ogrodzie i qwardianie) tylko mnie utwierdza w tym, że ten wasz pan znieczulony na krzywdę a nawet jej sprawca, to nie mój bog. Wierzę, że świat dąży do harmonii i na ziemi i we wszechświecie. A cierpienie staje na drodze do tej harmonii. Cierpienie nie może być częścią planu boskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
qwardian Re: Dowody na istnienie Boga 18.12.22, 13:03 hana2 napisała: > Cierpienie rodzi krzywdę, a dobro rodzi się z miłości. Pasożyt rodzi krzywdę, a dobro rodzi się z pracy i cierpienia.. Odpowiedz Link Zgłoś
zaczarowanyogrod Re: Dowody na istnienie Boga 18.12.22, 12:22 Bóg zezwala na cierpienie ludzi. Ale cierpienie dają nam złe anioły. Ze złego Bóg chce wyprowadzić dobro, ale jakie dowiemy się dopiero po śmierci. Gdyby pierwsi ludzie nie poszli za szatanem to by nie było cierpienia. Wtedy by ludzie i zwierzęta żyły ze sobą w zgodzie, nikt by nikogo nie zabijał, nikt by nie cierpiał. Bóg każdemu zsyła tyle ile ta osoba może znieść, tylko Bóg to wie jaką ktoś ma wytrzymałość i może sobie poradzić (te cierpienie które nie jest zawinione przez innego człowieka). Inne cierpienie które jeden człowiek drugiemu zadaje jest skutkiem grzechu, Bóg chce pomóc ale nie może ingerować w wolną wolę grzeszącego. Gdzieś przeczytałam że Bóg dając wolną wolę nam zabrał ją sobie. Odpowiedz Link Zgłoś
hana2 Re: Dowody na istnienie Boga 18.12.22, 12:51 "tylko Bóg to wie jaką ktoś ma wytrzymałość" A gdy ktoś dokonuje samobójstwa, bo nie jest w stanie znieść cierpienia, albo wpada w szaleństwo i trafia do szpitala psychiatrycznego to znaczy że wytrzymał czy nie wytrzymał? Odpowiedz Link Zgłoś
zaczarowanyogrod Re: Dowody na istnienie Boga 18.12.22, 12:58 To znaczy że ktoś miał mu pomóc a nie pomógł, bo innych ludzi do pomocy też stwarza. Jakby tą pomoc ta osoba dostała to by wytrzymała. Odpowiedz Link Zgłoś
qwardian Re: Dowody na istnienie Boga 18.12.22, 13:09 zaczarowanyogrod napisała: > Bóg zezwala na cierpienie ludzi. Ale cierpienie dają nam złe anioły. Nie rozumiesz religii katolickiej, dobro rodzi się z cierpienia, zło z iluzji belzebuba, który kusi ludzkość lichwiarstwem i próżniactwem.. Odpowiedz Link Zgłoś
zaczarowanyogrod Re: Dowody na istnienie Boga 18.12.22, 13:16 Z cierpienia może wyjść dobro, szatan kusi grzechem, który oddziela nas od Boga to ty nie rozumiesz. Odpowiedz Link Zgłoś
wariant_b Re: Dowody na istnienie Boga 18.12.22, 13:36 zaczarowanyogrod napisała: > Z cierpienia może wyjść dobro, szatan kusi grzechem, który oddziela nas od Boga Z cierpienia może wyjść dobro, szatan kusi nas szczęściem, które może prowadzić do grzechu, gdyż czyni boga niepotrzebnym. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Dowody na istnienie Boga 18.12.22, 14:07 qwardian napisał: > Nie rozumiesz religii katolickiej, dobro rodzi się z cierpienia, zło z iluzji b > elzebuba, który kusi ludzkość lichwiarstwem i próżniactwem.. Ach, to dlatego inkwizycja i ubecja torturowały ludzi. Aby urodziło się dobro. S. Odpowiedz Link Zgłoś
adam.eu Re: Dowody na istnienie Boga 18.12.22, 20:13 qwardian napisał: > Nie rozumiesz religii katolickiej, dobro rodzi się z cierpienia, zło z iluzji b > elzebuba, który kusi ludzkość lichwiarstwem i próżniactwem.. A Ty ciągle cierpisz? A co robisz, jeżeli z czegoś akurat się ucieszyłeś? I czy innym też zadajesz cierpienia szczególnie, gdy są radośni? Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Dowody na istnienie Boga 18.12.22, 20:44 adam.eu napisał: > A Ty ciągle cierpisz? A co robisz, jeżeli z czegoś akurat się ucieszyłeś? > I czy innym też zadajesz cierpienia szczególnie, gdy są radośni? On się skupia na uszczęśliwianiu innych, czyli na zadawaniu im bólu, który uszczęśliwia. Sam poświęca swoje szczęście i omija cierpienia szerokim łukiem. S. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Dowody na istnienie Boga 18.12.22, 14:04 hana2 napisała: > To oni (te zbuntowane anioły) przysparzają nam cierpienia? Czy może bóg nam zs > yła cierpienie, aby sprawdzać ile jesteśmy w stanie znieść i nie odwrócić się o > d niego. > > Skąd cierpienie na ziemi? > > Od Boga czy Szatana? Od ludzi. Ani żaden bóg, ani Szatan nie istnieją. S. Odpowiedz Link Zgłoś
adam.eu Re: Dowody na istnienie Boga 18.12.22, 12:30 oszol-lom-z-rm napisał: > Zbuntowanym aniołem był Z > Lucyfer a resztę diabłów już on sam stworzył Wydaje mi się, ze się mylisz. Zbuntowanych aniołów było chyba więcej i wszystkie były stworzone przez Boga. Tzn. stawiam, że tak prawi biblia, ale nie sprawdzałem. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Dowody na istnienie Boga 18.12.22, 14:01 oszol-lom-z-rm napisał: > Zbuntowanym aniołem był Z > Lucyfer a resztę diabłów już on sam stworzył Gdyby był zbuntowanym aniołem, to by karał ludzi za przestrzeganie boskich przykazań. Lucyfer to pracownik Jahwe. Taki prokurator. Łamiesz przepisy - kara. S. Odpowiedz Link Zgłoś
zaczarowanyogrod Re: Dowody na istnienie Boga 18.12.22, 18:34 Ludzie sami się karzą za odrzucenie Boga. Lucyfer tylko kusi. On nie ma dostępu do ludzi przestrzegających przykazań bo jest z nimi Bóg. Odpowiedz Link Zgłoś
hana2 Re: Dowody na istnienie Boga 18.12.22, 18:45 Nie zauważyłam takiej reguły, żeby ludzie wierzący w Boga mieli więcej szczęścia w życiu, mieli bardziej udane życie i mniej cierpienia. Gdyby faktycznie tak było, ludzie by uwierzyli w Boga i że wiara w niego daje dobre życie. A tak nie jest. Odpowiedz Link Zgłoś
zaczarowanyogrod Re: Dowody na istnienie Boga 18.12.22, 19:04 Bo wiara w Boga nie ma dawać szczęścia tu tylko w życiu wiecznym. Chodzi o to żeby nie widzieć a uwierzyć. Nie mamy wierzyć dlatego że Bóg daje nam szczęście, tylko wierzyć tak po prostu. To tak jakby kochać jakiegoś człowieka bo nam coś daje a nie dlatego że jest. Dla Boga nasze życie to chwila. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Dowody na istnienie Boga 18.12.22, 20:43 zaczarowanyogrod napisała: > Bo wiara w Boga nie ma dawać szczęścia tu tylko w życiu wiecznym. Dlatego chrześcijaństwo stało się ulubioną religią władców. Oczywiście religią nie dla nich, tylko dla poddanych. Poddanych, którzy mieli cierpieć w życiu doczesnym, eksploatowani przez władców a nagrodę mieli dostawać po śmierci. Który pracodawca nie byłby za tym, aby jego pracownicy pracowali za wynagrodzenie wypłacane im na tamtym świecie, po ich śmierci? :D :D :D S. Odpowiedz Link Zgłoś
oszol-lom-z-rm Re: Dowody na istnienie Boga 20.12.22, 21:35 Protestanci wierzą ze jeśli powodzi im się finansowo znaczy się Bog im sprzyja Odpowiedz Link Zgłoś
pocoo Re: Dowody na istnienie Boga 20.12.22, 13:03 oszol-lom-z-rm napisał: > Zbuntowanym aniołem był Z > Lucyfer a resztę diabłów już on sam stworzył Werset z Biblii proszę. Wiem, że na te twoje herezje nie znajdziesz. A tak przy okazji, mylisz Lucyfera ( ten niosący światło) z Belzebubem. Odpowiedz Link Zgłoś
adam.eu Re: Dowody na istnienie Boga 18.12.22, 12:35 qwardian napisał: > Dowodem na istnienie Belzebuba, jest czerskie Forum Religia, na istnienie Boga > z kolei jest Wszechświat, życie i człowiek stworzony na podobieństwo Boga.. Ciekawe, czy sam wierzysz w to, co napisałeś, albo czy znasz kogoś, kto podziela Twoje zdanie. Odpowiedz Link Zgłoś
hana2 Re: Dowody na istnienie Boga 18.12.22, 10:25 Osoba, która napisała artykuł kompletnie ignoruje wiedzę jaką dostarcza nam badanie ewolucji, czyli procesów w wyniku których kształtowała się bioróżnorodność. Po prostu ktoś Mądry usiadł i w jeden wieczór wszystko opracował co do najmniejszego szczegółu. Odpowiedz Link Zgłoś
oszol-lom-z-rm Re: Dowody na istnienie Boga 20.12.22, 21:37 Stworzenie świata to nie była robota na jeden dzień tylko na sześć Odpowiedz Link Zgłoś
edico Re: Dowody na istnienie Boga 07.01.23, 17:10 Kpisz więc z biblijnych przekazów lub zadajesz im kłam. Odpowiedz Link Zgłoś
antares504 Re: Dowody na istnienie Boga 18.12.22, 21:02 Hejka Wszystkim, tak się zastanawiam, jak można zadać takie pytanie jak : " Dowody na istnienie Boga ". Jest to pytanie bez sensu, gdyż z Bogiem jest tak samo jak cząstkami elementarnymi. Nie dają się zaobserwować tak jak przedmioty, wiemy o nich tylko pośrednio z różnych doświadczeń. Dla mnie osobiscie dowodem istnienia Boga, są niezmienne prawa fizyki we Wszechświecie, do tego sama logika, gdyż bez Niego logika nie ma sensu. Logika i nauka zawsze będą niekompletne i potrzebny jest byt wybiegający poza logikę by skompletować wiedzę. OK, pomijam już tutaj pracę naukową Kurta Goedla gdyż on udowodnił niekompletność logiki i istnienie Boga matematycznie. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Dowody na istnienie Boga 18.12.22, 21:38 antares504 napisał: > Hejka Wszystkim, tak się zastanawiam, jak można zadać takie pytanie jak : " Dow > ody na istnienie Boga ". Jest to pytanie bez sensu, gdyż z Bogiem jest tak samo > jak cząstkami elementarnymi. Różnica jest zasadnicza - cząstki elmentarne istnieją, a bogowie to wymysł człowieka. > Nie dają się zaobserwować tak jak przedmioty, wie > my o nich tylko pośrednio z różnych doświadczeń. Dla mnie osobiscie dowodem ist > nienia Boga, są niezmienne prawa fizyki we Wszechświecie, do tego sama logika, > gdyż bez Niego logika nie ma sensu. Logika ma sens niezależnie od istnienia lub nie boga, krasnoludków czy utopców. > Logika i nauka zawsze będą niekompletne i p > otrzebny jest byt wybiegający poza logikę by skompletować wiedzę. OK, pomijam j > uż tutaj pracę naukową Kurta Goedla gdyż on udowodnił niekompletność logiki i i > stnienie Boga matematycznie. Nie, Godel (albo Gödel, tak się pisze jego nazwisko) nie udowodnił istnienia Boga ani boga. Ktoś cię oszukał. S. Odpowiedz Link Zgłoś
antares504 Re: Dowody na istnienie Boga 18.12.22, 22:28 Witaj Kolego ~snajper55. A więc zacznę od tego, że w języku polskim litera "ö" nie istnieje, nawet Niemcy starają się nie pisać innej literki "ü" tylko piszą "ue". Czyli posiadając polską klawiaturę poprawnie napisałem nazwisko Goedel. OK, nie mam wiele czasu, pomijam jego teorię czy raczej hipotezę continuum co ja wiążę z Bogiem, bo możesz mi znowu wysunąć Dawkinsa i będziemy dyskutować do rana. Ale wracajmy do moich cząstek elementarnych. Tak, one istnieją, ale podobnie jak Bóg nie są widoczne dla naszego oka. Mało tego, nie jesteśmy w stanie określić np. położenia elektronu bo to nie żadna "kulka" a tylko forma abstraktu, "siły" w pustych przestrzeniach. W dodatku te siły i ich rozkład opisują równania prawdopodobieństwa, a nie konkretne fizyczne miejsca. Kolego, Ty zrozum jedno, że cała materia nie istnieje i jest tylko wytworem percepcji świadomości, abstraktem opisanym równaniami matematycznymi. Wiesz, w nauce, a głównie obecnie w mechanice kwantowej, często pojawia się słowo "informacja" i twierdzi się, że musi to być pewna stała co we Wszechświecie nigdy nie ginie. Tą informacje jest trudno zdefiniować podobnie jak naszą świadomość. I ja twierdzę, że zbiór tych informacji jest Bogiem. Popatrz na ten cytat ( tak częsty we wszystkich religiach) : "Na początku było Słowo, a Słowo było u Boga, i Bogiem było Słowo" i zastąp sobie wyraz "słowo" wyrazem "informacja". Dla mnie ten termin abstrakcyjny jest w tym wypadku bardziej rzeczywisty niż sama rzeczywistość. Pogoogluj sobie o Melvinie Vopsonie, on obecnie pracuje nad tym aby udowodnić, że sama informacja ma masę i że cząstki elementarne przechowują informacje o sobie. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Dowody na istnienie Boga 19.12.22, 02:24 antares504 napisał: > Ale wracajmy do moich cząstek elementarnych. Tak, one istnieją, ale podobn > ie jak Bóg nie są widoczne dla naszego oka. Cząstki elementarne są niewidoczne dla naszego oka tak samo jak utopce, krasnoludki, Allah, Zeus, archanioł Gabriel oraz Mzimu z baobabu. Chyba się ze mną zgodzisz? S. Odpowiedz Link Zgłoś
antares504 Re: Dowody na istnienie Boga 18.12.22, 22:39 To jeszcze ja ~snajper 55, popatrz sobie na naszą ludzką logikę. Dlaczego często ktoś zadaje takie pytanie w temacie Boga : " Czy Bóg może stworzyć taki kamień, którego nie podniesie". OK, pomijam tutaj już filozoficzne podejście Tomasza z Akwinu. Problem z tym pytaniem jest taki, że jest ono nielogiczne, tzn. podstawowe prawo logiczne mówi nam, że nie mogą istnieć rzeczy sprzeczne. Więc proszę nie twierdź, że w temacie Boga, ludzie rozumują logicznie. Odpowiedz Link Zgłoś
irektrz Re: Dowody na istnienie Boga 22.12.22, 17:36 a o jaką sprzeczność tu chodzi? Czyżby buk był przeciwieństwem kamienia, głazu gdy z założenia może być wszystkim? Odpowiedz Link Zgłoś
antares504 Re: Dowody na istnienie Boga 18.12.22, 22:54 No i jeszcze jedno, bo zanegowałeś to moje stwierdzenie : " że logika i nauka zawsze będą niekompletne ". Dla Ciebie są kompletne ???. No to spróbuj sobie z równania Newtona, przejść do teorii Einstenia, nawet za pomocą różniczek tensorów położenia i zapytaj się sam siebie, gdzie są fale grawitacyjne ???. Kumplu, żadna nauka dzisiaj nie jest kompletna. Poczekaj jak już niedługo teoria strun wyleci do kosza. Współczesna nauka wyrosła na filozofii, a dokładniej, źródłem każdej dziedziny naukowej była metafizyka. Niestety my dzisiaj np. w fizyce kwantowej dokonujemy procesu idealizacji i dlatego nie ma tam miejsca na Boga. A szkoda. Odpowiedz Link Zgłoś
wariant_b Re: Dowody na istnienie Boga 19.12.22, 00:14 antares504 napisał: > No i jeszcze jedno, bo zanegowałeś to moje stwierdzenie : " że logika i nauka zawsze > będą niekompletne ". Dla Ciebie są kompletne ???. Oczywiście, że nie są kompletne. Można to prześledzić nie tylko na przykładzie fizyki, ale i teologii. Bóg Gödla nie jest JHWH, Trójcą Świętą ani Allahem - już bliżej mu do Mzimu. > Współczesna nauka wyrosła na filozofii, a dokładniej, źródłem każdej dziedziny > naukowej była metafizyka. A źródłem metafizyki aktualny stan wiedzy z innych dziedzin nauki. Metafizyka niezgodna ze stanem wiedzy, to kiepska metafizyka. > ... dokonujemy procesu idealizacji i dlatego nie ma tam miejsca na Boga. A szkoda. Ja nie żałuję. Nie wiem co to jest "bóg", więc na początek może spróbuj nam to wyjaśnić i ewentualnie wytłumaczyć jak ma się "bóg" do wiary w boga. Odpowiedz Link Zgłoś
antares504 Re: Dowody na istnienie Boga 19.12.22, 01:15 Witaj Kolego ~Wariant-b. Jeszcze tutaj jestem to Ci odpowiem. Ale abyś mnie zrozumiał, to powiem Ci jakie jest moje hobby - jest to analiza Biblii i mechanika kwantowa. Popatrz sobie na polskich katolików, ale nich Bóg to dziadek z brodą co siedzi na chmurze. I oni w niego wierzą, czyli dla mnie taka wiara to nic innego jak odmiana schizofrenii, czyli jednostka chorobowa, objawiająca się tym, że chory tworzy w swojej wyobraźni postać zwaną Bogiem, a następnie wmawia sobie, że ten Bóg jest odpowiedzialny za wszystko co się dzieje na świecie, i że czegoś od niego oczekuje. Też przy okazji katolicy ględzą, że bez wiary nie ma moralności. Bzdura !!!. 99,99999 % polskich katolików nigdy nie miała w ręku Biblii dłużej niż gdy kupowali ją na prezent, nie wiedzą co w niej jest poza fragmentami które są wybierane na zasadzie tych ugładzonych i do przetrawienia dla zwyklego zjadacza chleba, co nie znaczy że to jest odpowiednia droga - sorry wielkie ale nie jest. OK, Biblia jest ważna bo ukazuje jaka powinna być relacja człowieka z Bogiem. I teraz Ci powiem kim jest dla mnie Bóg. Jest to pewna energia która stworzyła ten Wszechświat razem z człowiekiem i wszystkie prawa jakie nim rządzą. Uwierz mi, powstanie Wszechświata to nie przypadek, aby on zaistniał i tak długo istniał to np. siła grawitacji musi być taka a nie inna, że ładunek elektronu musi być identyczny jak protonu itd. itp. Tutaj Kolego nie było przypadku !!!. Uwierz mi, ten Wszechświat to nieskończony obszar wibracji energii o różnych częstotliwościach, które się wzajemnie nakładają. Wszechświat jest zbudowany wyłącznie z mikroskopijnych wibracji lub fal energii, które wędrując równocześnie w wielu różnych kierunkach, wcześniej czy później spotykają się i przecinają ze sobą. Gdy do tego dochodzi, ich gęstość w punkcie przecięcia wzrasta. Jeśli nastąpi przecięcie odpowiedniej liczby fal, powstaje materia albo zbiór mikrofal dostatecznie gęstych, by można je zaobserwować. Czyli mówię Ci Kolego ~Wariant-b, w swej istocie Wszechświat jest bowiem jedną, wielką, inteligentną myślą i w miarę jak świadoma myśl rozwija się oraz ekspanduje w nim, ekspanduje także sam Wszechświat. A energią która to stworzyła jest Bóg. I teraz się mnie zapytasz, czy my ludzie to poznamy ???. Tak, po naszej śmierci, gdyż wtedy uwalnia się nasza świadomość którą teraz trzyma nasze ciało jak na smyczy. OK, możesz to nazwać duszą, bytem astralnym, to nie ma znaczenia. Czyli ja wierzę w jakiś boski umysł, absolut, energię spajającą Wszechświat, wbrew Stevenowi Hawkingowi. Coś, co powoduje, że istnieje świadomość, materia, energia i w ogóle zasady fizyki. To jest ten mój Bóg. Odpowiedz Link Zgłoś
adam.eu Re: Dowody na istnienie Boga 19.12.22, 10:40 antares504 napisał: > Witaj Kolego ~Wariant-b. Jeszcze tutaj jestem to Ci odpowiem. Może aby się coś dowiedzieć, nie powinienem Ci tu w tym miejscu tego pisać. Ale aż tak bardzo "kocham" takich łaskawców. A i jeszcze, co w Biblii pisze o prostych ludziach, którymi Ty zdajesz się mocno pogardzać? >Ale abyś mnie zr > ozumiał, to powiem Ci jakie jest moje hobby - jest to analiza Biblii i mechanik > a kwantowa. Jak godzisz mechanikę kwantową z treścią Biblii? Tzn. jakie powiązania znajdujesz? I z jakiego tekstu Biblii korzystasz, z jakiego przekładu? I czy Biblia bardziej opisuje mechanikę kwantową, czy mechanika kwantowa Biblię? Nie znajduję nigdzie odpowiedzi na pewne pytania. Jeżeli to wszystko jest na tej Ziemi, ba, we Wszechświecie jest dokładnie poukładane, to wszyscy twierdzą, ze musi być Bóg koordynujący wszystko czy jak tam to nazwać. Ale skąd się wziął ten Bóg? Odpowiedz Link Zgłoś
heinrihh Re: Dowody na istnienie Boga 19.12.22, 11:18 Bóg był, jest i będzie nie miał początku, nie ma i końca. Na ziemi i wszechświecie wszystko co obserwujemy ma początek i koniec. Jest alfa i omega dla stworzenia. W takim świecie się urodziliśmy więc trudno nam pojąć ze Bóg po prostu jest. Podobne rozmyślania typu czy wszechświat ma koniec, lub co było przed wielkim wybuchem, (bo przecież nic też jest czymś podobno) moga nas przybliżyć do zrozumienia nieskończoności, choć i tak sama e sobie staje się niepojętą. Odpowiedz Link Zgłoś
adam.eu Re: Dowody na istnienie Boga 19.12.22, 13:09 heinrihh napisał: > Bóg był, jest i będzie nie miał początku, nie ma i końca. Coś w rodzaju aksjomatu? A inne hipoteza jaka akurat teraz mi się nasunęła, a jak Bóg powstał w wyniku Wielkiego Wybuchu? Odpowiedz Link Zgłoś
heinrihh Re: Dowody na istnienie Boga 19.12.22, 13:22 No gdyby w Bibli tak pisało to ok :) Odpowiedz Link Zgłoś
heinrihh Re: Dowody na istnienie Boga 19.12.22, 13:25 W St pisze ze stworzył wszystko, więc pewnie wielki wybuch był początkiem stworzenia Odpowiedz Link Zgłoś
wariant_b Re: Dowody na istnienie Boga 19.12.22, 13:41 heinrihh napisał: > W St pisze ze stworzył wszystko, więc pewnie wielki wybuch był początkiem stworzenia Tak, tak - ciemność była nad otchłanią, a Duch unosił się nad wodami. Odpowiedz Link Zgłoś
antares504 Re: Dowody na istnienie Boga 19.12.22, 15:48 Witaj ~heinrihh, powiedz mi skąd Ty wziąłeś ten Wielki Wybuch ???. Podaj LINK do źródła, że jakiś naukowiec twierdzi, że coś takiego nastąpiło ???. W tej chwili naukowcy tylko wiedzą jak wyglądał Wszechświat w czasie 10 razy 10 do potęgi minus 42 sekundy od powstania. Tak naprawdę we Wszechświecie Bóg jest jego stwórcą, jest nieskończonością. Oznaczam teraz nieskończoność literą "N" i popatrz na te równania w kontekście Trójcy Przenajświętszej N+N+N=N. następnie N/3 + N/3 + N/3 = N. Wszystko gra i buczy nawet matematycznie. Odpowiedz Link Zgłoś
heinrihh Re: Dowody na istnienie Boga 19.12.22, 16:24 Nie potrzebujesz żadnego linku w sprawie teorii wielkiego wybuchu. Wygogluj. Jest naukowo postawiona teoria powstania świata. Wszechświat powstał od wielkiego wybuchu. Od ułamków sekund zaczęto liczyć czas przestrzeń,materię... Jego szum słychać do tej pory w radiu, telewizji. Od wielkiego wybuchu wszechświat do tej pory się rozszerza....... Nie twierdzę przecież że świata nie stworzył Bóg. I nie mam nic przeciwko do zdrowej nauki. Moim zdaniem nie zaprzecza ona Religi. Jeśli uważasz że tak to napisz w którym miejscu wg ciebie tak jest, chętnie posłucham nie mam nic przeciwko Odpowiedz Link Zgłoś
adam.eu Re: Dowody na istnienie Boga 19.12.22, 16:39 heinrihh napisał: ................................................................................... > Moim zdaniem nie zaprzecza ona Religi. Jeśli uważasz że tak to nap > isz w którym miejscu wg ciebie tak jest, chętnie posłucham nie mam nic przeciwk > o Jakiej religii? Pisząc religię przez duże "R" zapewne masz na myśli jakąś konkretną, wybraną. Odpowiedz Link Zgłoś
antares504 Re: Dowody na istnienie Boga 19.12.22, 15:22 Hejka ~Adam.eu. Co do samej Biblii musisz podchodzić jako filozof, dzisiaj wszyscy porównują Biblię do tekstów sumeryjskich, babilońskich, egipskich, niekiedy również perskich, a prawda jest taka, że Hebrajczycy czerpali sporo od Greków. Od ich filozofii. A dzisiaj fizycy, którzy tak gardzili filozofami, sami po odkrywaniu kolejnych zasad rządzącymi np. mechaniką kwantową, zostali przyparci do narożnika. MK jest tak nieintuicyjna, że kolejne spekulacje dotyczące jej rozwoju to czyste subiektywne odczucia naukowców bazujące na filozofii właśnie. To jest to moje powiazanie z Biblią. Jezus kiedyś powiedział do uczniów którzy go pytali o koniec, "pytacie o koniec, a nie znacie początku". Dlatego twierdzę, że nauka i człowiek nie może i nie jest w stanie nic pojąć, tylko po śmierci jest nam dane zobaczyć co tak naprawdę skrywa się za kurtyną naszej podświadomości. Dlatego twierdzę, że nasze życie to symulacja, być może Bóg wysłał po coś Jezusa aby coś tam zmienił w symulacji - nawet jeśli ta istota wcale nie miała przywar boskich, to poprzez swe nieugięte postępowania aż do śmierci wpłynęła na miliardy ludzi - wykonała więc swoje zadanie. W Biblii np. często występuje wątek "przejścia" że jakiś prorok martwi się tym że Bóg z nim już nie rozmawia. Czyli iluzja, symulacja. Podobnie w grach komputerowych świat powstaje przed naszymi oczyma jak wykonujemy misję. Czyli obserwacja kreuje przed naszymi oczyma rzeczywistość. Podobnie wygląda nasz świat. Jest taki eksperyment 2 szczelin, który dowodzi że światło to fala i cząstka w zależności czy na to patrzymy. Ludzkie postrzeganie tego jak może być złożony świat powoduje zwyczajne wyskoczenie błędu w głowie bo jest to dla śmiertelników zwyczajnie niepojęte. My nigdy nie odkryjemy za życia istoty Boga. Odpowiedz Link Zgłoś
heinrihh Re: Dowody na istnienie Boga 19.12.22, 16:39 Ja bym symulacja raczej życia nie nazwał. Stary testament nie czerpał od nikogo. Masz opisane przymierze Boga oraz jego warunki z ludem. Za każdym razem gdy lud zapominał o Bogu żył z problemami świata sam. Za każdym razem gdy w przymierzu żyli było tak jak przymierze głosiło. Biblijnie i historycznie udowodnione. Biblijne opisy miast i różnych histori również pokrywają się z tym co naukowcy do tej pory znajdują. Odpowiedz Link Zgłoś
antares504 Re: Dowody na istnienie Boga 19.12.22, 01:30 No i jeszcze jedno drogi Kolego ~Wariant-b. Na razie nigdy a to nigdy nie wiąż wiary z nauką. Bo są to dwa różne zbiory. OK, na przestrzeni wieków jeden usiłuje włazić na drugi i odwrotnie ale to nie zmienia faktu że są one ze sobą całkowicie rozbieżne i nieporównywalne. Zastępowanie wiedzy wiarą (i odwrotnie) ma taki sam sens jak dodawanie 5 + kolor czerwony = ?. Ja już tutaj wyżej Koledze ~Snajperowi55 napisałem, że dzisiaj nauka wszystko idealizuje, dlatego nie ma w niej miejsca na Boga. Co to znaczy idealizuje ???. Np zapytasz się mnie, że zepsute auto stoi na górce, jak ono daleko samo z niej zjedzie. Zapytam się Ciebie o masę auta, wysokość górki, współczynnik tarcia i oporu powietrza. Ale nie zapytam się o kolor auta, Twój stan cywilny, czy to autu kupiłeś na raty czy gotówkę. Rozumiesz mnie ???. Odpowiedz Link Zgłoś
wariant_b Re: Dowody na istnienie Boga 19.12.22, 13:36 antares504 napisał: No i jeszcze jedno drogi Kolego ~Wariant-b. Na razie nigdy a to nigdy nie wiąż wiary z nauką. Bo są to dwa różne zbiory. OK, na przestrzeni wieków jeden usiłuje włazić na drugi i odwrotnie ale to nie zmienia faktu że są one ze sobą całkowicie rozbieżne i nieporównywalne. Wydaje mi się, że w świetle twoich wcześniejszych wywodów za bardzo idealizujesz naukę i wiarę. Przecież mając wspólne źródło muszą się wzajemnie przenikać. Albo coś jest nie tak z przedstawioną przez ciebie koncepcją Boga. A tak przy okazji - siódme nie kradnij - używanie wziętego z religii określenia Bóg nie wydaje mi się tutaj właściwe. Znajdź lepszą nazwę. Zastępowanie wiedzy wiarą (i odwrotnie) ma taki sam sens jak dodawanie 5 + kolor czerwony = ?. Tu również widzę pewną antynomię - skoro wszystko jest jakąś interferencją fal energii (chyba lepiej byłoby informacji), to skąd przekonanie, że nie można "dodawać" liczb i kolorów. 5 + kolor czerwony = czerwone pięć. Chyba nawet kiedyś w podstawówkach nauczyciele rozróżniali czerwoną piątkę od niebieskiej lub czarnej. Zwłaszcza czerwoną z serduszkiem. Ale nie zapytam się o kolor auta, Twój stan cywilny, czy to autu kupiłeś na raty czy gotówkę. A szkoda - istnieją zapewne statystyczne zależności pomiędzy awaryjnością pojazdu a jego kolorem, stanem cywilnym właściciela i formą kupna. Brzmi głupio - ale zapewne znajdą się uczeni, którzy zechcą to zbadać. A gdyby dobrze poszukać, to pewnie już byli. Rozumiesz mnie ???. W części - na przykład nie rozumiem, dlaczego twój Bóg nie miałby automatycznie podlegać prawom matematyki i fizyki, które sam stworzył. Bo jeśli ich nie stworzył, to oczywiście będzie im podlegał, ale jeśli je stworzył, to co? - wolna wola i brak wszelkich zasad? Odpowiedz Link Zgłoś
irektrz Re: Dowody na istnienie Boga 22.12.22, 09:02 A jak on zawierzył tej matematyce bez kompletności logiki? Nie to tu chyba ważne a bezsens szukania dowodu na istnienie czegoś co nie ma żadnego znaczenia dla kazdego i jego otoczenia. Siódmą dekadę bardzo dobrze obchodzę się bez boga. Odpowiedz Link Zgłoś
krzy-czy Re: Dowody na istnienie Boga 19.12.22, 09:46 pambucek i lucyfer to tak xdziebko jak dobry policjant- zły policjant. tylko nie wiem który jest który. Odpowiedz Link Zgłoś
heinrihh Re: Dowody na istnienie Boga 19.12.22, 11:38 To przeczytaj Biblię. Będziesz miał własne zdanie. Odpowiedz Link Zgłoś
krzy-czy Re: Dowody na istnienie Boga 19.12.22, 12:12 od czytania biblii są badacze pisma /przepraszam z wyrażenie/ świętego. Odpowiedz Link Zgłoś
heinrihh Re: Dowody na istnienie Boga 19.12.22, 13:59 Od czytania są ci co chcą uwierzyć. Z kad masz wiedzieć w co wierzysz, wierzyć, czy też nie skoro nie przeczytałeś. Odpowiedz Link Zgłoś
krzy-czy Re: Dowody na istnienie Boga 20.12.22, 12:31 wiem, bo mama czytała mi książeczki POCZYTAJ MI MAMO. Tam było o krasnoludkach. i naturalnie o santaclausie. tym co mieszkqa gdzieś pod rowaniemi. Odpowiedz Link Zgłoś
heinrihh Re: Dowody na istnienie Boga 20.12.22, 12:57 Jak dostajesz pismo z urzędu to przyjmujesz to co jest tam napisane, lub chcesz się od tego odwołać. Gdy chodzi o Pismo Święte to już obojętne. Twoja chwila, twoje życie. Odpowiedz Link Zgłoś
pocoo Re: Dowody na istnienie Boga 20.12.22, 12:52 heinrihh napisał: > Od czytania są ci co chcą uwierzyć. Z kad masz wiedzieć w co wierzysz, wierzyć, > czy też nie skoro nie przeczytałeś. Jeszcze tylko mały szczegół. Trzeba prawidłowo zrozumieć, czyli jak? Jest tylko jedna prawda. Tak właściwie, to trzy. Trzecia najprawdziwsza. Odpowiedz Link Zgłoś
oszol-lom-z-rm Re: Dowody na istnienie Boga 19.12.22, 18:00 Nie ma tu za ci przepraszać użyłeś prawidłowej formy Odpowiedz Link Zgłoś
edico Re: Dowody na istnienie Boga 07.01.23, 17:17 krzy-czy napisał: > pambucek i lucyfer > to tak xdziebko jak > dobry policjant- zły policjant. > tylko nie wiem który jest który. Wiele wskazuje na to, że przy pomocy ziemskich pomagierów pogrywają sobie do dzisiaj sobie ludzkimi kośćmi do dzisiaj. Odpowiedz Link Zgłoś
krzy-czy Re: Dowody na istnienie Boga 22.12.22, 10:31 Tak krótko jezus- dobr policjant. lucyfer - zły policjant albo na odwrót. Odpowiedz Link Zgłoś
feelek Re: Dowody na istnienie Boga 13.01.23, 17:16 Oszołom: " aż zaniemówiłem" ... Po co ci panie 8 dowodów na istnienie , skoro nie umiesz sobie poradzić z tą 1 ( jedną) sprzecznością na istnienie TAKIEGO kogoś/ czegoś. .... Nie rozumiesz, że tu zastanawiamy się nad sprzecznością istnienia/ nieistnienia kogoś/ czegoś w jakiejś postaci? .... Nie rozumiesz i nie zrozumiesz.. .... Twoja strata. Odpowiedz Link Zgłoś
feelek Re: Dowody na istnienie Boga 24.01.23, 01:32 Nie może być dowodów na istnienie kogoś, kogo istnienie zakładane jest na zasadzie wiary. Ktoś, kto w Boga wierzy, nie potrzebuje dowodów. " Dowody na istnienie Boga" piszą ci, którym istnienie Boga jest potrzebne, a których ta wiara jest za slaba, obarczona licznymi wątpliwościami. Co innego gdy ktoś uważa, że Wszechświat jest zbudowany inaczej niż z udziałem Boga - osoby. Ten nie szuka pseudodowodów na istnienie Boga. 8...10 ... czy 20 ....Ten szuka przesłanek na funkcjonowanie Wszechświata takiego, jakim jest; takiego, jaki obserwuje. Odpowiedz Link Zgłoś