Dodaj do ulubionych

Mamy,jako naród,poważny problem wyznaniowy

28.12.22, 13:02
W kraju tak pobożnie katolickim, gdzie prezesi na twarz padają przed byle koloratką (a każdą w kampanii wyborczej), dojna władza potrafi bez mrugnięcia powieką podnosić ceny na chleb, wino, ryby. [o owsie i sianie nie wspomnę, a pewnie wypadałoby wspomnieć z naciskiem - idąc z duchem czasu - o paliwie].
Dłuższy wywód o przyczynach tak druzgocącej oceny morale dojnej drużyny zbędny. Wystarczy przypomnieć tym podnóżkowym u ołtarzy na pokaz, słowa : bo to ciało moje i krew moja. Taką władzę trzeba popędzić jak handlarzy z domu pana na zbity pysk. Okazja wkrótce się nadarzy, a może pasiłoby i wcześniej. I tak nam dopomóż buk.

Obserwuj wątek
    • privus Re: Mamy,jako naród,poważny problem wyznaniowy 30.12.22, 00:15
      Ci handlarze nie od dzisiaj stali się ostoją tej religii.
      • privus Re: Mamy,jako naród,poważny problem wyznaniowy 30.12.22, 09:44
        https://scontent-bru2-1.xx.fbcdn.net/v/t39.30808-6/322732774_735004928054200_6228111791072626504_n.jpg?stp=dst-jpg_p526x296&_nc_cat=109&ccb=1-7&_nc_sid=5cd70e&_nc_ohc=GWbRR5ByDlAAX-08Uot&_nc_ht=scontent-bru2-1.xx&oh=00_AfBSDlj39mjkZnFQdZiYD24vNtv4p8pes7S3_rRadqy3oA&oe=63B3A3EC
    • privus Równość wiernych po kościelnemu 30.12.22, 23:42
      Staruszka nie wpuszczono do kościoła, bo modlił się tam prezes Kaczyński:

Kolejny cudownie poczęty przez Ducha Świętego wśród równiejszych?
      Była już opatrzność, była kobieta, była walka klas, był i jest pieniądz - a i tak nadal nic nie wiadomo, o co w tym kościele właściwie chodzi.
    • antares504 Re: Mamy,jako naród,poważny problem wyznaniowy 31.12.22, 02:09
      Hejka ~ireneo, bardzo dobry jest Twój wpis, ja może wstawię cytat : " Taką władzę trzeba popędzić jak handlarzy z domu pana na zbity pysk ". Tak, racja, tylko też popatrz tutaj na negatywną rolę Kościoła. Nie czarujmy się, przecież od dawna Kościół to już nie jest zgromadzenie w imię poglądów i ideologii, a punkt indoktrynacji politycznej. Popatrz ~ireneo nawet na PRL - to był największy od dekad boom święceń, biskupi mieli u władzy większy posłuch niż "lud pracujący", byli zapraszani nawet na posiedzenia partyjne, czy procesy polityczne wrogów. I dzisiaj ten mix PiSu z Kościołem dobrze widać. Ja to nazywam kierunkiem dziobania, a porządek dziobania jest prosty : biskup > moher > polityk. Polityk PiSu nie narazi się na stratę głosów moherów, sterowanych przez kler. Smutna rzeczywistość prowadząca do patologii, o których praktycznie codziennie słychać. Kto się z obywateli sprzeciwi, za 10 minut będzie mieć pod domem wściekły tłum z transparentami " Boże, skrusz miecz co siecze kraj " itp. Najgorsze, że ze względu na w/w porządek dziobania nie ma jak temu zaradzić. Popatrz też dzisiaj Kolego ~ireneo na to nasze dumne polskie "Bóg Honor i Ojczyzna". Dla mnie to trzy wartości dzięki którym w Polsce nie mamy nowoczesnych centrów biznesowo produkcyjnych tylko obchodzimy 235-lecie uprawy kartofla i buraka cukrowego. Obowiązki wobec tych trzech wirtualnych koncepcji mają na celu zmuszenie ludzi wolnych do działania niezgodnego ze zdrowym rozsądkiem i w interesie kleru, elit, które śmieją się codziennie nam w twarz z telewizora, w urzędzie a najbardziej z ambony. Smutna prawda i ręce mi opadają.
      • privus Re: Mamy,jako naród,poważny problem wyznaniowy 31.12.22, 13:38
        Oczyszczanie świątyni jerozolimskiej powinno być bardziej skuteczne
        https://wf2.xcdn.pl/files/14/03/02/788035_swyrzucaprzekupniow2020Kopia_C1200x1200-xmurH.png.webp?conv=JGQFAAAABLAEsACQ2lsi
        • snajper55 Re: Mamy,jako naród,poważny problem wyznaniowy 01.01.23, 02:40
          privus napisał:

> Oczyszczanie świątyni jerozolimskiej powinno być bardziej skuteczne
          > https://wf2.xcdn.pl/files/14/03/02/788035_swyrzucaprzekupniow2020Kopia_C1200x1200-xmurH.png.webp?conv=JGQFAAAABLAEsACQ2lsi

Ja bym ten obraz zatytułował: Zło dobrem zwyciężaj

S.
          • privus Re: Mamy,jako naród,poważny problem wyznaniowy 01.01.23, 03:34
            Hasło ze wszech miar pozytywne. Niestety historia sekciarskiej moralności ksenofobi tego nie potwierdza jego racjonalności.
    • edico Re: Mamy,jako naród,poważny problem wyznaniowy 01.01.23, 05:09
      Raczej problem świadomości społecznej.
      • privus Re: Mamy,jako naród,poważny problem wyznaniowy 20.01.23, 19:14
        Na koniec 2021 r. baza danych GUS obejmowała dane dotyczące 207 Kościołów i wyznań. Najwięcej jest zarejestrowanych wyznań chrześcijańskich (aż 139), z czego znaczną większość stanowią wyznania protestanckie i tradycji protestanckiej – 101.
        • privus Re: Mamy,jako naród,poważny problem wyznaniowy 20.01.23, 20:02
          Religijność Polaków w ostatnich 20 latach spada na korzyść niewierzących. Wydaje się to być już trendem stałym i chyba nie odwołalnym, czemu wyraźnie sprzyja średniowieczny konserwatyzm polskiego Episkopatu.
          www.cbos.pl/SPISKOM.POL/2020/K_063_20.PDF
          • privus Re: Mamy,jako naród,poważny problem wyznaniowy 20.01.23, 20:05
            www.pap.pl/aktualnosci/news%2C1009124%2Cmlodzi-polacy-odchodza-od-kosciola-znaczny-spadek-religijnosci.html

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka