Dodaj do ulubionych

Allegro i obraza uczuć religijnych

30.12.22, 12:56
Wielu ludziom na naszej planecie daje ukojenie religia nazywana kultem Cargo. Przedmiotem czci jest Cudowny Pakunek, Święta Przesyłka, Boski Ładunek a wszystko sprowadza się do jednego oznaczenia CARGO.
Cargo kiedyś nadejdzie a w środku będą różne rzeczy, które spowodują, że wierni będą żyć w wiecznej szczęśliwości. Dawniej na wyspach Oceanii tak bardzo pożądanymi rzeczami były: ognisty patyk (strzelba), ognista woda (burbon), nóż itp. Dzisiaj pewnie wierni oczekują czegoś innego – iphona, konsoli Xbox, dekodera nc+, no co tam sobie kto zażyczy.
Poprzez modlitwy i rytuały wstawiennicze do Johna Fruma wierni wierzą, że nadleci kiedyś Olbrzymi Ptak i z jego wnętrza wyjdą olbrzymie skrzynie z napisem Cargo a w środku będą rzeczy, które doprowadzą ludzkość do wiecznej szczęśliwości.
John Frum, wielka postać wstawiennicza Cargo przyleci wraz Olbrzymim Ptakiem i będzie osobiście nadzorował wyładunek. Wystarczy tylko mocno w niego wierzyć i składać mu modły, szczególnie 15 lutego, który jest dniem Johna Fruma.
I teraz mamy mały zgrzyt. Mianowicie paczkomaty. Ludzie podchodzą do ściany, coś tam naciskają, otwierają się drzwiczki i mamy dostęp do Cargo. Czy to nie jest bluźnierstwo? Wszak Cargo może przylecieć tylko wraz z Olbrzymim Ptakiem, nie można tak sobie Cargo wyciągać ze ściany.
Art. 196. [Obraza uczuć religijnych]
„Kto obraża uczucia religijne innych osób, znieważając publicznie przedmiot czci religijnej lub miejsce przeznaczone do publicznego wykonywania obrzędów religijnych,
podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2”.
Reasumując, nie kupować na Allegro, nie zamawiać do paczkomatu.

Obserwuj wątek
    • antares504 Re: Allegro i obraza uczuć religijnych 30.12.22, 15:08
      Hejka ~ ferdynand_007, cudowny wpis, nawet dla mnie humorystyczny, bo sobie przy czytaniu śmiechłem. Ale teraz moje 2 słowa co do tego cytytu : "Kto obraża uczucia religijne... ". No właśnie, te uczucia religijne... psychologia wyróżnia różne uczucia np. strach czy gniew ale nie ma wśród nich czegoś takiego jak "uczucia religijne". Coś takiego nie istnieje, a skoro ich nie ma to nie można ich "obrazić", cokolwiek by to miało znaczyć. Absurd pojęcia obrazy uczuć religijnych polega na tym, że jeśli uważasz że Twoje "uczucia" religijne w jakiś sposób zostały obrażone, świadczy to o tym, że Twoja wiara jest bardzo słaba !!!. No i szybki przykład to moja mama katoliczka. Jak mnie odwiedza, to zawsze się wścieka, jak w mojej kuchni widzi herbaty owocowe podpisane jako "jezus cytrus", miętowe to "duch z mięty", cukier to "słodki jeżu", w lodówce warzywa to "z marchwi wstał" a butelki z samogonem to "syn drożdży". Mam tam jeszcze pudełko z bobem jako "bób ojciec". Ale o dziwo koszyk z mandarynkami podpisany jako "Ramadandarynki" ją rozbawia. Inny przykład to moja sąsiadka katechetka, w tym roku z Częstochowy przywiozłem jej jako pamiątkę figurkę Matki Boskiej w kształcie kobiecej waginy. Jak to zobaczyła, to prawie dostała zawału serca. Ale powiedziałem jej tak - popatrzmy wspólnie jaki ta figurka ma wspaniały przekaz. Przecież bierze się z niej życie tak jak Maryja dała życie Jezusowi. Dlaczego zwykły biologiczny narząd tak bardzo bulwersuje ??? To tylko wagina "bogini" życia tak jak Maryja jest "boginią" bo rodzi. Tutaj kobiecość jest ukazana super bosko i nieziemsko. No i wzięła figurkę.
    • zaczarowanyogrod Re: Allegro i obraza uczuć religijnych 30.12.22, 15:29
      Może to nowy odłam Twojej wiary i oni inaczej interpretują. Paczkomat jest symboliczny. To nie jest zwykła ściana. Kurier jest następcą Johna Fruma a paczkomat Olbrzymiego Ptaka. Nie obrażaj uczuć religijnych tego odłamu.
      • antares504 Re: Allegro i obraza uczuć religijnych 30.12.22, 15:49
        Witaj ~zaczarowanyogrod, być może jak piszesz dla ~ferdynanda_007 ten paczkomat to odłam wiary. Ale powiem Ci gdzie leży cały problem. Kochana, logika jest taka, że religia to wytrych do mózgu który raz użyty uzależnia praktycznie na zawsze. My ludzie, mamy niedoskonały mechanizm wypierania świadomości przemijania i śmierci. Religia to wzmacnia i ułatwia. Jest protezą regulującą lęk. Zaatakuj czyjąś wiarę. Zobaczysz agresje !!!. Nie dlatego że atakujesz jakieś jego poglądy. Ale dlatego, że grzebiesz przy pstryczku który odpowiada za jego pierwotny lęk przed nieistnieniem. Stąd tyle emocji katolików i oskarżeń o obrazę uczuć religijnych. Mnie się wydaje, że tutaj nawet nie chodzi o żadne uczucia, a o rodzaj uprzywilejowania i pozycji dla religii jako pewnego rodzaju kontroli nad systemem moralnym większości ludzi. Nawet doszło w tym momencie do paradoksu, bo chodzi o wizerunek Boga, który mówił o wybaczaniu bliźniemu i o tym by się wzajemnie miłować. Więc reakcja obrażonych rycerzy wiary i strażników moralności przeczy słowom głoszonym przez osobę której bronią.
        • snajper55 Re: Allegro i obraza uczuć religijnych 30.12.22, 16:31
          antares504 napisał:

> Witaj ~zaczarowanyogrod, być może jak piszesz dla ~ferdynanda_007 ten paczkomat
          > to odłam wiary. Ale powiem Ci gdzie leży cały problem. Kochana, logika jest ta
          > ka, że religia to wytrych do mózgu który raz użyty uzależnia praktycznie na zaw
          > sze.

No nie przesadzajmy. Jest wielu ludzi nieuzaleznionych, którzy byli uzależniani. Choćby ja.

> My ludzie, mamy niedoskonały mechanizm wypierania świadomości przemijania
          > i śmierci. Religia to wzmacnia i ułatwia. Jest protezą regulującą lęk.

Nie reguluje. Jest narkotykiem zagłuszającym ten lęk.

S.
          • antares504 Re: Allegro i obraza uczuć religijnych 30.12.22, 18:30
            Witaj Kolego ~snajper55, napisałeś mi tak : " Jest narkotykiem zagłuszającym ten lęk - (chodzi o religię). Hmm, powiem, że masz 100 % racji. Ale popatrz też na to, że ateizm jest chyba najbardziej pesymistycznym wierzeniem ze wszystkich. Żadnego raju, nagrody za dobre uczynki, tylko czysta biologiczna egzystencja i wiara, że nie ma nic ponad nią. Brzmi to OK, kiedy możesz czerpać z tego doczesnego życia pełnymi garściami, bo zdejmuje wszelkie tego ograniczenia które nakładają religie, ale nie jest atrakcyjne dla tych, którzy z różnych powodów nie mają takiej możliwości. Dlatego im ktoś jest biedniejszy, bardziej przymulony, to przez to ma bardzo w życiu prze#ebane, i dlatego ciągnie go naturalnie w stronę wierzeń w różnych Bogów. Dlatego np. starsze pokolenie Polaków potrzebuje tego Twojego narkotyku.
      • wariant_b Re: Allegro i obraza uczuć religijnych 30.12.22, 20:30
        zaczarowanyogrod napisała:

> To nie jest zwykła ściana. Kurier jest następcą Johna Fruma a paczkomat
        > Olbrzymiego Ptaka. Nie obrażaj uczuć religijnych tego odłamu.

A czemu by nie? Ich uczucia religijne można obrażać bezkarnie.
        Nie są zarejestrowani w Polsce jako kościół lub związek wyznaniowy.
        • antares504 Re: Allegro i obraza uczuć religijnych 30.12.22, 21:47
          Hejka ~wariant_b, Ty trafiłeś w sedno bo napisałeś tak : " Ich uczucia religijne można obrażać bezkarnie. Nie są zarejestrowani w Polsce jako kościół lub związek wyznaniowy ". Ale dla mnie dalej obraza uczuć religijnych to takie jaja. Bo popatrz na to... ja jem mięso, moi koledzy też, więc zakładam z nimi związek wyznaniowy czyli wspólnotę powołaną dla celów kultu mięsa kurczaka. Zapraszam Cię na obiad, Ty jednak kurczaka mojego nie jesz, zjadasz same warzywa. Czyli dokonujesz dla mnie znieważenia przedmiotu czci religijnej w miejscu mojego kultu jakim jest stół w kuchni i paląca się na nim świeca poświęcona krwią kurczaka. Czyli obrażasz świadomie moje uczucia kulinarne !!!. Ciekawe, czy bym wygrał sprawę w sądzie. Kwestia dalsza... jakie są kryteria oceny czy coś jest obrazą czy nie i czy czyjeś uczucia są religijne czy nie ???. Bo tak naprawdę Boga, jako istoty doskonałej nie da się obrazić. Ja osobiście ten problem uczuć religijnych w Polsce, to mam głęboko w jajecznicy, bo jest on fikcyjny.
        • antares504 Re: Allegro i obraza uczuć religijnych 30.12.22, 22:04
          To jeszcze ja Kumplu ~wariant_b, bo szybko wskoczyłem do Kodeksu Karnego, art 257 mówi tak : " Kto publicznie znieważa grupę ludności albo poszczególną osobę z powodu jej przynależności narodowej, etnicznej, rasowej, wyznaniowej albo z powodu jej bezwyznaniowości lub z takich powodów narusza nietykalność cielesną innej osoby, podlega karze pozbawienia wolności do lat 3. ". Czyli do cholery jasnej, tylko sami ludzie podlegają ochronie, a ich idee, przekonania - nie !!!. Czyli za obrazę moich uczuć kulinarnych sąd by Cię nie skazał, ale mój dobry adwokat by to podciągnął znowu pod " mowę nienawiści " a to już poważna sprawa. Czyli jak będziesz u mnie, zjedz tego kurczaka i pochwal go.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka